Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
domin3432
Wys³any: 2011-08-26, 22:09   lakierowanie skutera baz± co i jak
0
UP DOWN

siemka ja was zamêcze chyba tymi pytaniami a wiêc moi mili mam takie pytanie bêdê malowa³ skuter baz± audi profix i bezbarwnym profix cp 1500 lub mipa c50 . i moje pytanie jaki daæ podk³ad ? podk³ad na plastik i na to akrylowy ( jaki kolor akrylowego) bo znalaz³em te¿ podk³ad na plastik z Profixa CP337 (bia³y) i teraz mam dylemat co do odk³adu aby mi siê nie sta³y jakie¶ jaja bo wiem ¿e wszystko zale¿y od przygotowania pod lakierowanie bo samo lakierowanie nie jest trudne ;P

zdjêcie0045.jpg
i z boku to co jest z ty³u pod siedzeniem (zadupek) by³o malowane spreyem i wysz³o piêknie
Plik ¶ci±gniêto 146 raz(y) 365.88 KB

zdjêcie0046.jpg
tutaj przód skutera
Plik ¶ci±gniêto 86 raz(y) 366.54 KB

memol 
Wys³any: 2011-08-26, 23:09   
0
UP DOWN

a wiêc ja robiê tak ¿e jak plastik by³ ju¿ malowany to ja go matowie i k³adê bazê , podk³ad do plastiku k³adê wtedy jak mam czysty plastik.

Gdy malujesz nowy (czysty)plastik to k³adziesz podk³ad do plastiku a nastêpnie podk³ad akrylowy

Nie wiem jak inni robi± ale ja robiê w ten sposób i jest ok

chudson
Wys³any: 2011-08-27, 09:42   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
kolor podk³±du dobierasz do baz w podobnej tonacji ¿eby¶ pokry³o dobrze. Przy takim niebieskim ¶rednio-ciemny szary bêdzie dobry. Oczyi¶cie akrylowy podk³ad której¶ z renomowanych firm

Je¿eli plastiki s± dosyæ miêkkie nie zapomnij o uelastyczniaczu do podk³adu i bezbarwnego.

gugun 
Wys³any: 2011-08-27, 09:53   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
szlifjesz pod podklad p 400 na przetarcia pzp na to akrylowy calosc szlif i baza...kolor podkladu standardowy siwy-szary nie robi roznicy,byle nie czarny..ogolnie cos w miare jasnego

domin3432
Wys³any: 2011-08-27, 11:54   
0
UP DOWN

a co my¶licie na ca³osæ o podk³adzie na plastik z profixa CP337 (bia³y) czy na to trzeba dawaæ akrylowy ? i jaki ten bezbarwny wkoñcu ;P

gugun 
Wys³any: 2011-08-27, 12:25   
0
UP DOWN

obadwa sa ok bezbarwne :D :D :D cp 337 to szpachlowka...

domin3432
Wys³any: 2011-08-27, 13:42   
0
UP DOWN

z elakiery mi napisali ¿e cp337 to podklad to co z tym podk³adem w koñcu ? ;p a jak ju¿ akryl to jaki do tej mojej bazy profixa jaki¶ profix jak tak to jaki lub mo¿e jaki¶ inny ? :?:

gugun 
Wys³any: 2011-08-27, 13:58   
0
UP DOWN

cp337 to szpachlowka do plastiku.kup podklad z profixa i bezbarwny cp 1500 i bedzie najlepiej

domin3432
Wys³any: 2011-08-27, 16:58   
0
UP DOWN

a gugun, móg³ by¶ doradzic jaki podka³ad link lub symbol ? :?: :?: :D

domin3432
Wys³any: 2011-08-27, 18:01   
0
UP DOWN

http://moto.allegro.pl/pi...1790378504.html jak my¶licie czy ten pistolecik da rade bo mam taki ;P

jacenty 741
Wys³any: 2011-08-27, 20:05   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
http://www.elakiery.pl/pr...-akrylowy-hs-51 Skoro upierasz siê na Profixa...

domin3432
Wys³any: 2011-08-27, 20:09   
0
UP DOWN

oj nie upieram sê na profixa tylko chcê aby to mi³o rêce i nogi i ¿eby nie wysz³y jaja typu ¶cie³o siê lub inne jakie¶ zlewki lub bóg wie jeszcze co ;P

domin3432
Wys³any: 2011-08-27, 20:37   
0
UP DOWN

aha i mam jeszcze jeden pistolet professional 2003 dysza 1.4 a sprê¿arke jak± mam to 3jw 60 co i ak bedzie dobre z tego sprzêtu :?: :?: :?: :D ;)

jacenty 741
Wys³any: 2011-08-28, 08:18   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Profix ma dobr± cenê,ale moim zdaniem jest ona adekwatna do jako¶ci,czyli...niska.Gêsty,s³aby w szlifie.Jak do puszki doliczysz koszta przesy³ki,to wyjdzie ju¿ pewnie ok 40 pln,a za t± cenê to kupisz Duxona,robiê nim od kilku lat,i nie mam na razie zamiaru tego zmieniaæ.
Co do pistoletu,to siê nie wypowiem,bo nie mia³em,ale ASPA pozwala na w miarê spokojne lakierowanie,o ile oczywi¶cie jest w dobrym stanie.

domin3432
Wys³any: 2011-08-28, 17:29   
0
UP DOWN

to co wypowie siê kto¶ na temat tych pistoletów ? i lakierów bebzarwnych mipy lub profixa czy nadadz± siê do bazy ? bo tam pisze lakier bezbarwny akrylowy

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-08-28, 21:20   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Kolego je¶li ten pistolet jest w dobrym stanie technicznym ,ma równy jednolity natrysk na lakierowan± powierzchnie ,nie pluje itd. to z pewno¶ci± nada siê do pomalowania :tak: Kompresor Aspa 3jw60 w dobrym stanie spokojnie "poci±gnie" tobie ten pistolecik :tak:
Co do lakierów bezbarwnych Mipa to nie mam dobrych "doswiadczeñ" z ich zastosowaniem ,ale jest to "historia" z przed ponad 6 lat tak¿e mo¿e teraz jest znacznie lepiej z ich utwardzaczami ;) Przyznam siê ¿e nie znam nikogo kto lakieruje tymi materia³ami ale wielokrotnie "puste puszki po lakierach" widzia³em na skupie z³omu :tak: tak¿e kto¶ jednak co¶ tym maluje ;) Mi osobi¶cie Mipa jako producent bardziej kojarzy siê z lakierami dla przemys³u i do drewna :tak: Pozdrawiam! :spoko:
ps. Z Profixem nie mia³em nigdy do czynienia :nie:

gugun 
Wys³any: 2011-08-29, 05:49   
0
UP DOWN

Robertlodz09 napisa³/a:
Przyznam siê ¿e nie znam nikogo kto lakieruje tymi materia³ami
ja panie kolego :D co do lakieru jestem bardzo wymagajacy i mi podpasil strasznie...a szpachlowka to normalnie orgazm,nie wiem jak kiedys bo uzywam od roku dobrego ale materialy ogolnie 1sza klasa na dzien dzisiejszy...domin3432, twoj profesjonal zapewne ma oznaczenie hvlp?? wiec do bazy sie nada jak najbardziej,wiem bo sam mam takiego,ale bezbarwny to juz bedzie wyzsza szkola jazdy nim pojechac:)

domin3432
Wys³any: 2011-08-29, 11:19   
0
UP DOWN

a czemu wy¿sza szko³a jazdy ? zaznaczam ¿e elementy bd malowa³a na le¿onco ;P

domin3432
Wys³any: 2011-08-29, 12:06   
0
UP DOWN

SORRY ZA PP ale to jaki ten bezbarwny i podk³±d ? mam kupiæ

domin3432
Wys³any: 2011-08-31, 11:27   
0
UP DOWN

to co koledzy jaki ten podk³adzik zamówic i bezbarwny aby mój pistolecik to uciagno³ ?

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-08-31, 11:30   
0
UP DOWN

Ka¿dy akrylowy 2K (dwusk³adnikowy) dedykowany do renowacji pow³ok na pojazdach samochodowych np. Novol ,Profix ,Ranal ,itd. :tak: Spokojnie dasz sobie rade z nimi nak³adaj±c je tymi pistoletami które posiadasz :tak: Pozdrawiam! :spoko:
ps. Rozcieñczalnik te¿ kup akrylowy ,dedykowany do wyrobów akrylowych :tak:

domin3432
Wys³any: 2011-08-31, 11:34   
0
UP DOWN

ok a sorry ¿e takie g³upie pytanie zadam czy jest bebzarwny bazowy ?

gugun 
Wys³any: 2011-08-31, 11:59   
0
UP DOWN

domin3432 napisa³/a:
te pyttanie jest dopiero glupie...lakier bazowy,lakier bezbarwny to 2 rozne pojecia,cos takiego jak bazowy wezbarwny nie istnieje poki co:)

domin3432
Wys³any: 2011-08-31, 20:08   
0
UP DOWN

http://www.elakiery.pl/pr...-akrylowy-hs-51 koledzy co my¶licie nada sie ten podk³adzik na mówj pasticzek ? ;P

domin3432
Wys³any: 2011-08-31, 20:14   
0
UP DOWN

sorry za pp czy mo¿e ten siê nada http://www.elakiery.pl/pr...-akrylowy-hs-41 hm który lepszy ?

pitervr6 
Wys³any: 2011-08-31, 20:47   
0
UP DOWN

Sk±d: rze
jak juz o tych podkladach to co s±dzicie o tym ? nadaje sie czy omijac go ?

http://allegro.pl/bib-mar...1797701932.html

chudson
Wys³any: 2011-08-31, 21:51   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Cytat:

Ponoæ nie ma g³upich pytañ ;) Kiedy¶ zastanawia³o mnie czy jest bezbarwny podk³ad, lub czy klar mo¿na po³o¿yæ bez podk³adu na go³y metal lub szpachlowany element ¿eby uzyskaæ efekt przetartych ró¿nokolorowych warstw starych lakierów i podk³adów ;D

gugun 
Wys³any: 2011-09-01, 09:25   
0
UP DOWN

pitervr6, ten twoj to troche taki byle jaki moim zdaniem....domin3432, obydwa sie nadaja...one i kazdy inny podklad akrylowy 2k

domin3432
Wys³any: 2011-09-01, 12:02   
0
UP DOWN

aple lepszy chyba ten dro¿szy bo tam go mo¿na stosowaæ na tworzywa sztuczna co nie ?

gugun 
Wys³any: 2011-09-01, 12:10   
0
UP DOWN

PRZEWAZNIE DROZYSZY LEPSZY

domin3432
Wys³any: 2011-09-01, 14:16   
0
UP DOWN

a co to znaczy mokre na mokre ?

gugun 
Wys³any: 2011-09-01, 15:23   
0
UP DOWN

malujesz podkladem,czekasz az podeschnie kilka minut i odrazu na niego juz na gotowo bez szlifowania i innych...bardzo fajna sprawa,ja kiedys jak lakierowalem w firmie ciezarowe,naczepy i inne wielkie to zeby nie szlifowac 100razy,a bylo co to jechalismy podklad,5min w kabinie zeby podsechl i na gotowo odrazu....z tym ze do tego sa specjane podklady ktore mozna tak stosowac i sa dosc droge...

domin3432
Wys³any: 2011-09-01, 15:43   
0
UP DOWN

no tam pisze w tym profix za 42 z³ ¿emokre na mokre ale jak bym mia³ zlewke to moge odczekaæ szliw i baza czy musze jeszcze raz podk³ad i baza?

gugun 
Wys³any: 2011-09-01, 16:31   
0
UP DOWN

wydaje mi sie ze mozesz bez problemu odczekac bo jest to zwykly podklad akrylowy z tym ze nadaje sie dodatkowo do malowania mokro na mokro,inne sie nie nadaja mimo ze mozna,ale ja tak kiedys zrobilem to na nastepny dzien mialem wszystko matowe jak podklad sie skurczyl i wciaglo w niego,a te mokro na mokro maja mniejsza kurczliwosc podczas schniecia i nie wciagaja w siebie bazy lakieru i jest ok...moge sie mylic bo nie uzywam,wiec niech mnie ktos madrzejszy poprawi jakby co

domin3432
Wys³any: 2011-09-01, 16:50   
0
UP DOWN

a do podk³±du jaki¶ utwardzacz i rozpusczalnik jak tak to jaki ?
i czy do bezbarwnego jaki¶ rozpuszcanik ?

pitervr6 
Wys³any: 2011-09-01, 18:39   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
pitervr6, ten twoj to troche taki byle jaki moim zdaniem....domin3432, obydwa sie nadaja...one i kazdy inny podklad akrylowy 2k

umnie akurat w mie¶cie tylko taki maj±
jaki polecasz taki zeby nie by³ niewiadomo jak drogi a i zeby by³ w miare dobry ?
mo¿e ranal co powiesz ? :)

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-09-01, 19:30   
0
UP DOWN

Nie chce mi siê wierzyæ kolego ¿e tylko jeden podk³ad akrylowy mo¿na kupiæ w Twoim mie¶cie ;) Mo¿e za s³abo szukasz ;) Podk³ad Ranala z pewno¶ci± bedzie lepszy od tego podk³adu :tak: Tylko nie kupuj tego Ranala ECO

domin3432
Wys³any: 2011-09-01, 19:44   
0
UP DOWN

a mi koledzy kto¶ pomo¿e ?

pitervr6 
Wys³any: 2011-09-01, 20:05   
0
UP DOWN

domin3432 napisa³/a:

do podk³adu akrylowego , rozpuszczalnik akrylowy utwardzacz zawsze dostajesz z podk³±dem
do bezbarwenego mozna tez dodawac ale po co :roll:

senior
Wys³any: 2011-09-02, 19:59   
0
UP DOWN

Pomóg³: 8 razy
domin3432 napisa³/a:
pitervr6 napisa³/a:
do podk³adu akrylowego , rozpuszczalnik akrylowy utwardzacz zawsze dostajesz z podk³±dem
Nie zawsze dostajesz bo na ogó³ czy te¿ czêsto za ka¿dy komponent p³aci siê oddzielnie i mo¿na je kupiæ oddzielnie - nie piszê o jakim¶ gów...nie za 30 z³ w komplecie bo tam nikomu mo¿e nie chcieæ siê tego rozdzielaæ.

Do podk³adu utwardzacz dedykowany do danego podk³adu. Rozcieñczalnik nie ¿aden jaki¶ tam akrylowy tylko dedykowany do danego podk³adu !!!
{piter... nalej byle co do podk³adu epo a zobaczysz ró¿nicê jak Ci siê kartofle porobi±}

Do bezbarwnego tak samo utwardzacz dedykowany do niego i je¶li producent dopuszcza-zaleca rozcieñczalnik to taki jaki zaleca - a nie uniwersalny.
pitervr6 napisa³/a:
do bezbarwenego mozna tez dodawac ale po co
A sk±d wiesz czy je¶li producent go zaleca to czy ten rozcieñczalnik jest tylko dla rozcieñczenia czy te¿ przypadkiem nie ma w nim czego¶ potrzebnego do pe³nej receptury sk³adu chemicznego danego produktu?

Poza tym od siebie powiem -mo¿e siê kto¶ zgodzi a mo¿e nie- ¿e je¶li w danym produkcie s± do wyboru utwardzacze o ró¿nych "szybko¶ciach" to w miarê okoliczno¶ci staram siê braæ zawsze te wolniejsze a nie jak wiêkszo¶æ najszybsze - a jak tylko jeden to ¿adnych przyspieszaczy.

pitervr6 
Wys³any: 2011-09-02, 20:09   
0
UP DOWN

wiem ¿e sie porobi± kartofle , ale skoro podk³ad akrylowy to co w tym zlego ze wleje rozpuch akrylowy ? nic sie nie bedzie dziac a i jakby nitra dola³ to tez by bylo ok

a jesli chodzi o bezbarwny to mozna dolewac ale bedzie jak woda i jak wiadomo niedoswiadczonemu zacieki pop³yn±..

domin3432
Wys³any: 2011-09-02, 20:36   
0
UP DOWN

no a wiêc zg³upia³em kolega gugun :help: , zawsze tak mi tlumaczy³ ¿e wszystko wiedzia³em a tutaj o jaki¶ zmieniakach mi piszecei ;P ;P ;P ^^ ^^ ^^ :D

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-09-02, 22:23   
0
UP DOWN

pitervr6 napisa³/a:
a i jakby nitra dola³ to tez by bylo ok

Bredzisz kolego :rotfl: Gdyby rozcieñczalniki nitro by³y takie dobre i uniwersalne (jak je jeszcze co poniektórzy "cha³upnicy-lakiernicy" stosuj±) to producenci by je nadal zalecali do swoich produktów :rotfl: Nitrocelulozowy rozcieñczalnik (nitro) polecany jest w kartach technicznych jako "super ¶rodek" ale tylko do mycia pistoletów (sprzetu)po skoñczonej pracy ;) Pozdrawiam! :spoko:
ps. Kolego Domin3432 napisz jeszcze raz pytanie na temat tego co chcesz wiedzieæ ;)
Przy tym nat³oku ciê¿ko jest sie po³apaæ o co jeszcze pytasz a na co uzyska³e¶ odpowied¿ :rotfl:

domin3432
Wys³any: 2011-09-03, 06:30   
0
UP DOWN

czy do tego podk³adu http://www.elakiery.pl/pr...-akrylowy-hs-41 mam daæ jaki¶ rozcienczalnik ( oczywqi¶cie dedykowany nie jakie¶ nitro ja ju¿ nitro nawet powierzchni nie przemywam ) i utwardzacz ?
i czy do bezbarwnego cp 1500 z profixa daæ utwardzacz ?

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-09-03, 06:48   
0
UP DOWN

Tak ,do ka¿dego podk³adu akrylowego nale¿y dodaæ rozcieñczalnik akrylowy dedykowany do rozcieñczania podk³adów akrylowych :tak: Najlepiej jak bedzie z firmy Profix a je¶li takiego nie otrzyma takiego to kup z innej firmy ale tzw. "markowy" ;) np. Novol ,Ranal ,itp. :tak: Do ka¿dego lakieru bezbarwnego 2K (dwusk³adnikowego) nale¿y dodaæ utwardzacz taki jaki jest zalecany przez producenta danego lakieru :tak: Jest on zawsze sprzedawany razem z lakierem w tzw. komplecie (lakier + utwardzacz) :tak: Rozcieñczalnik nale¿y kupiæ tak¿e akrylowy zalecany do stosowania do lakierów akrylowych (inny sk³ad ni¿ do podk³adu) :tak: Pozdrawiam! :spoko:

gugun 
Wys³any: 2011-09-03, 08:36   
0
UP DOWN

dodatkowo jesli chodzi o proporcje to na tyle kazdej puszki podkladu czy tez bezbarwnego masz tzw"legende"na ktorej masz wszystko napisane co z czym w jakiej proporcji mieszac...jesli chodzi o rozcienczalnik to masz do ilu % gotowej mieszanki mozna go dolac..jesli na lakierze masz ze do 10% mozna dolac to mozna ale nie trzeba..mozesz dolac 5% czy tez wogole,z tym ze czym wiecej rozcienczalnika tym wiecej warst...ile,i przy jakim rozcienczeniu patrz karta techniczna produktu...

senior
Wys³any: 2011-09-03, 12:06   
0
UP DOWN

Pomóg³: 8 razy
Robercie nie do koñca siê z Tob± zgodzê. Mo¿e mówi±c inaczej: na Twoim miejscu tak lekko nie doradza³bym komukolwiek do jakiegokolwiek produktu akrylowego jakiegokolwiek NIBY UNIWERSALNEGO rozcieñczalnika akrylowego bo mo¿e byæ bieda je¶li siê nie trafi i wyjdzie klops - a nawet je¶li nie bêdzie go widaæ od razu to nie wiadomo czy kiedy¶ w mo¿e nawet niedalekiej przysz³o¶ci nie wyjdzie na wierzch.
Nie trzeba ju¿ chyba wspominaæ nikomu o podk³adach epoksydowych bo to ju¿ praktycznie wszystkim wiadomo ¿e po dodaniu nie dedykowanego rozcieñczalnika w zdecydowanej ilo¶ci przypadków robia siê grudy.
Ale we¼my np. chyba najbardziej znany przypadek klaru DUXONA który to po dodaniu rozpuchu akrylowego trotona nie schcnie wcale. Na niektórych innych akrylowych {na dupontowskich bez problemu} czy nawet NITRZE schnie jak szatan a na trotonie dupa {tak wiem ¿e producent w nim jak dobrze pamiêtam wcale nie zaleca}.
I to jest widoczne od razu a ile jest takich co tylko siê tylko wydaje ¿e jest ok a nie jest? Ile razy siê s³yszy ¿e taki a taki klar to badziewie bo nie schnie, badziewie bo mleczy, badziewie bo siada, .... i tak dalej i tak dalej.
Wbrew pozorom rozcieñczalnik to cholernie wa¿ny sk³ad receptury - chemii nikt nie oszuka.
Albo inny przyk³ad rozcieñczalnika Duponta 383 czy 387: czy na pewno jest to tylko sam rozcieñczalnik którego jedynym zadaniem jest zmniejszenie gêsto¶ci -zwanej potocznie lepko¶ci± choæ ni± nie jest ;) - danego produktu w celu jego odpowiedniej aplikacji?
Czy na pewno jest to tylko rozcieñczacz? Je¶li tak to dlaczego np. podk³ad reaktywny duponta 825R mo¿e sobie staæ przys³owiowo latami a to co rozrobimy z wy¿ej wymienionymi niby tylko rozcieñczalnikami nadaje siê do u¿ytku tylko 5 dni a pó¼niej jest do wywalenia? {825R jest gotowy do u¿ycia po wymieszaniu jak dobrze pamiêtam 2:1 z samym rozcieñczalnikiem - bez dodawania utwardzacza} Dlaczego jest do wyautowania je¶li ma dodany tylko niby zmniejszacz gêsto¶ci który niby po odparowaniu nic nie zmienia?
I dlaczego Dupont kategorycznie zabrania rozcieñczania baz po wymieszaniu koloru? Opisuje ¿e rozcieñczalniki dodaje siê tu¿ przed aplikacj±. No ja wiem ¿e móg³by odparowaæ i zmieni³a by siê gêsto¶æ ale w po³±czeniu z choæby przyk³adem ich podk³adu 825R mam w±tpliwo¶ci.
A powielaj± je jeszcze choæby przyk³ad Duxona.

Ja nie jestem chemikiem ani te¿ mega znawc± sk³adu chemicznego poszczególnych produktów ale bezpieczniej jest nie kombinowaæ i kupowaæ tylko takie zestawy jak zaleca producent danego wyrobu.

Sami nie raz kombinujemy i nie raz robili¶my - czasami robimy ;) - ró¿ne zestawy konfiguracji w których przynajmniej wydaje siê nam ¿e jest wszystko ok ale komu¶ szczególnie je¶li ma niewielkie do¶wiadczenie a jeszcze mniejsze pojêcie bezpieczniej jest TWARDO I ZDECYDOWANIE poleciæ ca³y zestaw dedykowany przez wybranego producenta.
Bo je¶li siê co¶ skopie bo akurat nie trafi siê na niby dobry zestaw to wróci z pretensjami i w sumie s³usznymi.

Aby nie by³o niedomówieñ to absolutnie siê nie czepiam - ale przez lata sam nie raz ostro sparzy³em siedzenie na w³asne ¿yczenie i teraz wolê siê poruszaæ po produktach delikatnie i wolê nie próbowaæ oszukiwaæ producentów - chocia¿ czasami ......... ;) ;)

Wiêc doradzaæ jest bezpieczniej tylko fabryczne komplety nawet je¶li samemu ......... ;)
Pozdrawiam :)

gugun 
Wys³any: 2011-09-03, 12:25   
0
UP DOWN

a ja od lat stosuje rozcieczalnik bazowy i akrylowy tylko jednej sprawdzonej firmy i z jakiej firmy nie mial bym bazy to zawsze miesza sie idealnie a akrylowy z kazdym typem podkladow wiec jest ok..ostatnio zaczelem brac z app i po wlaniu do bazy scielo mi ja poczatkowo,wiec juz go nie uzywam,tylko do podkladu app dodaje ich rozcieczalnik...no a lakieru wogole nie rozcieczam i nie rozcienczalem nigdy i nigdy nie mialem problemow..a co do nitra to do czegokolwiek by go nie dolal to daje czadu bo szybko strasznie paruje wzgledem bazowego akrylowego czy tez do cieniowania ktory to juz jest calkiem powolny jesli chodzi o parowanie:)

pitervr6 
Wys³any: 2011-09-03, 12:53   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
a ja od lat stosuje rozcieczalnik bazowy i akrylowy tylko jednej sprawdzonej firmy

mo¿esz napisac jakiej firmy , bo che kupic jakis rozpuszczalnik do bazy z heliosa

domin3432
Wys³any: 2011-09-03, 19:56   
0
UP DOWN

koledzy a moge daæ jaki¶ inny podk³ad pod baze profixa ni¿ profix je¶li tak to jaki ?

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: