|
|
|
Autor |
Wiadomość |
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2011-10-25, 21:38 mieszalnik Spectral - zmarnowane pieniÂądze?
|
0
|
|
|

|
Witam. Otwieram nowy temat mimo, ¿e by³ wa³kowany wielokrotnie. Niestety poza przepychankami w postach, nie znalaz³em konstruktywnych dla mnie informacji. Uprzedzaj¹c krytykê rekinów bran¿y, proszê o chwile refleksji w kierunku jak to by³o kiedy i wy zaczynaliœcie jako p³otki. Ale do rzeczy: czort mnie podkusi³ i postanowi³em otworzyÌ mieszalnie. Brak konkurencji w promieniu 40km + pare ma³ych warsztatów = z³oty interes. Przypadkiem w TVN Turbo zobaczy³em jakiœ program gdzie malowali NOVOLEM. Mysle sobie, ka¿dy marke zna a i cena idzie w parze z jakoœci¹. Dystrybutor NOVOLA zachwala³ mieszalnik jak ka¿dy, kto chce zarobiÌ. Nawet by³em na szkoleniu w Komornikach, co moja w¹troba pamiêta³a jeszcze d³ugo po jego zakoùczeniu. Zatrudni³em m³od¹ kumat¹ dziewczynê, która szkoli³a siê dzieù w dzieù przez cztery miesi¹ce w mieszalni owego dystrybutora. W koùcu ruszy³em z w³asn¹ mieszalni¹. Po miesi¹cu pracy, i zrobieniu kilkudziesiêciu "klapek" dziœ kolorystka ze ³zami w oczach stwierdzi³a, ¿e ma ju¿ doœÌ i albo zmienie mieszalnik albo kolorystkê bo ona odchodzi. Jako, ¿e ³atwiej zmieniÌ mieszalnik ni¿ znaleŸÌ bezrobotnego kolorystê, zacz¹³em dr¹¿yÌ temat. Ma³o bywam w mieszalni, wiêc nie wiedzia³em w czym rzecz ale dziœ siê dowiedzia³em. Otórz zanim kupi³em mieszalnik, s³ysza³em, ¿e Spectral wchodzi w 5 na 10 przypadków. Dziœ jednak dowiedzia³em siê, ¿e na kilkadziesi¹t klapek "od strza³a" wesz³a jej tylko jedna!!!!!!!!!!!! Ma³o tego prawie ka¿dy kolor z fiszki, jest inny ni¿ z natrysku. Zdumiony tym co s³ysze, wzi¹³em b³otnik od starego Rovera który akurat by³ na mieszalni. B³otnik nie by³ wczeœniej malowany. Kolor MNX z fiszki pasowa³ idealnie. Po natrysku by³ za ciemny. Nastêpna by³a jakaœ Toyota. Z fiszki nawet nieŸle ale po natrysku zupe³na lipa. Dodam, ¿e umiemy robiÌ prawid³owo natryski Fina³ jest taki, ¿e kolorystka nie jest w stanie zrobiÌ wiêcej ni¿ 4 lakierów dziennie, bo wszystko musi korygowaÌ a sterta klapek do zrobienia powoli roœnie i klienci dzwoni¹ z pretensjami. Nie pasuj¹ nawet kolory m³odych aut nigdy nie malowanych. Nasi klienci chwal¹ pasownoœÌ lakieru i tym samym pracê kolorystki, jednak przy tym nak³adzie pracy który ona wk³ada dla zachowania jakoœci lakieru, system jest kompletnie nierozwojowy i bardzo drogi. ¯eby sprostaÌ rosn¹cym potrzebom rynku, muszê zatrudniÌ i wyszkoliÌ drug¹ kolorystkê do pomocy lub znaleŸÌ lepszy system. Oczywiœcie wybra³em zmianê systemu. Wiem, ¿e nie ma systemu idealnego, natomiast kolorystka zapewni³a mnie, ¿e jej wystarczy system w którym fiszka jest zgodna z tym co bêdzie w kubku. To znacznie u³atwi i przyœpieszy prace, bo ju¿ na wstêpie mo¿na za³o¿yÌ kierunek korygowania, a w Spectralu trzeba zrobiÌ natrysk ¿eby dowiedzieÌ siê jaki wyjdzie kolor. W zwi¹zku z tym, drodzy forumowicze, chcia³bym siê dowiedzieÌ który system ma to samo na fiszce co w kubku? oraz który system jest najmniej czasoch³onny? Wole dro¿szy ale szybszy system i sprzedaÌ 3 litry lakieru dziennie ni¿ 1 litr lakieru ze Spectrala dlatego cena nie jest tutaj g³ównym priorytetem. |
|
|
|
 |
novolek
|
Wysłany: 2011-10-25, 22:04
|
0
|
|
|
|
Witam, spróbujê poradziÌ coœ jako pracownik Novola z niewiele d³u¿szym sta¿em na forum ni¿ Pan (o jeden dzieù). Skoro zawiód³ siê Pan na naszym systemie a decyzja podjêta by³a na podstawie czyichœ opinii to radzê aby kolejna decyzja podparta by³a mocniejszymi argumentami ni¿ tylko zas³yszane lub przeczytane. Ponadto przy braku konkurencji w promieniu 40 km, Pana kolorystka zrobi³a du¿y b³¹d, przyzwyczajaj¹c klientów do koloru na kreskê. Dziecku jak siê zabiera smoczek to te¿ protestuje. Przepraszam ¿e tak piszê wprost ale taka jest brutalna prawda. Niech Pan zapyta swoich klientów czy jakby mieli mieszalnik u siebie w warsztacie to te¿ dorabialiby jeden kolor 2 godziny czy woleliby wycieniowaÌ. Moim zdaniem da³ siê Pan wykorzystaÌ tym którym nie chce siê pokonywaÌ 80 km po lakier zapewne jeszcze te¿ nie zrobiony na kreskê i w dodatku dro¿szy od Spectrala. |
|
|
|
 |
Benos77
|
Wysłany: 2011-10-25, 22:43
|
0
|
|
|
|
W du¿ej czêœci potwierdzam to co napisa³ trzeŸwy inaczej. Dla mnie g³ównym atutem lakierów Spectrala jest cena. Ja stosujê zamiennie z RM, gdzie na pewno kolorystyka jest du¿o,du¿o lepsza. A na pewno to co jest na wzorniku to w 95% jest te¿ w kubku.
Chodzi o bazy konwencjonalne.
Generalnie uwielbiam materiaÂły ze Spectrala ale kolorystyce nie ufam. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-10-25, 23:00
|
0
|
|
|
|
Benos77 napisał/a: | Chodzi o bazy konwencjonalne. |
Z trzech systemĂłw, novol, helios, deber, tylko ten ostatni bym wybraÂł do prowadzenia wÂłasnego mieszalnika.
Innych nieznam, ale w tej cenie tylko deber. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2011-10-25, 23:28
|
0
|
|
|

|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Wole droÂższy ale szybszy system i sprzedaĂŚ 3 litry lakieru dziennie niÂż 1 litr lakieru ze Spectrala dlatego cena nie jest tutaj g³ównym priorytetem. |
toÂś chÂłopie wymyÂśliÂł, na pewno droÂższego sprzedasz trzy razy wiĂŞcej niÂż taĂąszego jak by tak byÂło to by wszyscy chcieli tylko te drogie sprzedawaĂŚ |
|
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2011-10-25, 23:33
|
0
|
|
|

|
novolek napisał/a: | Witam, sprĂłbujĂŞ poradziĂŚ coÂś jako pracownik Novola z niewiele dÂłuÂższym staÂżem na forum niÂż Pan (o jeden dzieĂą). Skoro zawiĂłdÂł siĂŞ Pan na naszym systemie a decyzja podjĂŞta byÂła na podstawie czyichÂś opinii to radzĂŞ aby kolejna decyzja podparta byÂła mocniejszymi argumentami niÂż tylko zasÂłyszane lub przeczytane. Ponadto przy braku konkurencji w promieniu 40 km, Pana kolorystka zrobiÂła duÂży b³¹d, przyzwyczajajÂąc klientĂłw do koloru na kreskĂŞ. Dziecku jak siĂŞ zabiera smoczek to teÂż protestuje. Przepraszam Âże tak piszĂŞ wprost ale taka jest brutalna prawda. Niech Pan zapyta swoich klientĂłw czy jakby mieli mieszalnik u siebie w warsztacie to teÂż dorabialiby jeden kolor 2 godziny czy woleliby wycieniowaĂŚ. Moim zdaniem daÂł siĂŞ Pan wykorzystaĂŚ tym ktĂłrym nie chce siĂŞ pokonywaĂŚ 80 km po lakier zapewne jeszcze teÂż nie zrobiony na kreskĂŞ i w dodatku droÂższy od Spectrala. |
Oczywiœcie ¿e decyzja o zakupie lepszego systemu bêdzie podparta mocnymi argumentami. Nie napisa³em postu po to ¿eby siê wy¿aliÌ tylko ¿eby rozwi¹zaÌ mój spory problem i ostrzec potencjalnych m³odych ludzi którzy chc¹ kupiÌ Wasz system za oszczêdnoœci swojego ¿ycia. Za jakiœ czas zbiore wszystkie opinie do kupy, wyœlê kolorystkê do mieszalni z danym systemem, posiedzi tam dwa dni i przekona siê czy warto go kupiÌ. Nie zamierzam ju¿ marnowaÌ pieniêdzy na wynalazki. Z drugiej strony brak zgodnoœÌ koloru fiszki z kolorem lakieru dla mnie jest doœÌ zaskakuj¹cy. O czym chce Pan debatowaÌ kiedy Spectral k³adzie siê na tak podstawowej rzeczy!? Ja szukam systemu który nie ma tego problemu a nie takiego w którym wszystko wchodzi od strza³a! To chyba rozs¹dne oczekiwania. Dla mnie matematyka jest bezlitosna. Na litrze Spectrala zarabiam ok.50z³. Wiêcej nie sprzedam bo kolorystka siê nie wyrabia. Lepszy system te¿ znajdzie nabywce. Sprzedaj¹c 3 litry lepszego ale dro¿szego systemu, zarobie ok. 100z³. Kolorystka pracuje tyle samo. Klient zadowolony, to i dodatki kupi. Jak zostawie Spectrala i zaczne siê m¹drowaÌ i klienta pouczaÌ ka¿¹c mu cieniowaÌ itd. to pojedzie tam gdzie jeŸdzi³ do tej pory i ani nie sprzedam Spectrala ani dodatków. Prawa rynku s¹ bezlitosne. Proszê o merytoryczn¹ a nie komercyjn¹ debatê. |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2011-10-25, 23:41
|
0
|
|
|

|
Siekiera napisał/a: | trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Wole droÂższy ale szybszy system i sprzedaĂŚ 3 litry lakieru dziennie niÂż 1 litr lakieru ze Spectrala dlatego cena nie jest tutaj g³ównym priorytetem. |
toÂś chÂłopie wymyÂśliÂł, na pewno droÂższego sprzedasz trzy razy wiĂŞcej niÂż taĂąszego jak by tak byÂło to by wszyscy chcieli tylko te drogie |
Dziêkuje za troskê, jednak prosi³bym bardziej o podzielenie siê swoimi doœwiadczeniami. G³upie docinki nie rozwi¹¿¹ mojego problemu. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-10-25, 23:44
|
0
|
|
|
|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | ka¿¹c mu cieniowaĂŚ itd. |
Ale cieniowanie jest zgodne z technologiÂą i mi chodzi tylko o to aby byÂł kolor na tyle podobny aby nadawaÂł sie na cieniowanie.
Jak kolor nie pasuje to cieniowanie nie pomoze. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
 |
Miki
|
Wysłany: 2011-10-25, 23:45
|
0
|
|
|
|
Ja mam doÂświadczenie z novolem, lechlerem ,spice heckerem i niestety z rm w tych tylko sh przypasiÂł mi najbardziej. I tak jak piszesz zapewne sprzedasz wiĂŞcej tego ktĂłry jest droÂższy ale lepszy jak taniego gĂłwna ktĂłre do niczego nie pasuje. Np z novola setka wychodzi 10-13zÂł lechlera 18 spica 20-22, dlaczego biorĂŞ najdroÂższy? pomijajÂąc oczywiÂście dziadowskiego rm-a w ktĂłrym z fiszki pasowaÂło na kreche, 100ml 35zÂł z rozpuchem, a nie nadawaÂło siĂŞ nawet pod cieniowanie. |
_________________ Mart-Dent |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2011-10-25, 23:59
|
0
|
|
|

|
Miki napisał/a: | Ja mam doÂświadczenie z novolem, lechlerem ,spice heckerem i niestety z rm w tych tylko sh przypasiÂł mi najbardziej. I tak jak piszesz zapewne sprzedasz wiĂŞcej tego ktĂłry jest droÂższy ale lepszy jak taniego gĂłwna ktĂłre do niczego nie pasuje. Np z novola setka wychodzi 10-13zÂł lechlera 18 spica 20-22, dlaczego biorĂŞ najdroÂższy? pomijajÂąc oczywiÂście dziadowskiego rm-a w ktĂłrym z fiszki pasowaÂło na kreche, 100ml 35zÂł z rozpuchem, a nie nadawaÂło siĂŞ nawet pod cieniowanie. |
DziĂŞkujĂŞ za info. Rozumiem, Âże jesteÂś lakiernikiem. Zgadzam siĂŞ z tym, Âże wolisz kupiĂŚ pewny produkt mimo Âże droÂższy. Ze Spectralem nie ma szans na rozwĂłj bo wraz ze wzrostem sprzedaÂży przy zachowaniu wysokiej jakoÂści koloru, rosnÂą koszty obsÂługi systemu w postaci dodatkowego pracownika. |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2011-10-26, 00:04
|
0
|
|
|

|
No to powiedz mi czy przez te cztery miesiÂące spĂŞdzone w mieszalni ze spectralem u dystrybutora ta twoja kolorystka nie widziaÂła co to za praca? przecieÂż nie uczyli jej tam rozlewania rozcieĂączalnika do opakowaĂą tylko dobarwiania, chyba Âże ja czegoÂś nie rozumiem.
Moja by³a konkurencja wziê³a sobie kiedyœ glasurita który ponoÌ wychodzi tak jak na fiszce, drogi by³, dobrze kry³ i wytrzymali 7 miesiêcy. Mieszalnia to nie jest prosty biznes a najwiêkszy b³¹d to jak ktoœ chce otworzyÌ mieszalniê i nic samemu tam nie robic tylko zatrudniÌ ludzika a samemu patrzeÌ jak portfel puchnie. Nawet jak ludek poradzi sobie z kolorystyk¹ to po pierwszej k³ótni z szefem zacznie kombinowaÌ jak pójœÌ na swoje i szefa na lodzie zostawiÌ. Kolego to nie kwiaciarnia ¿e pracownika z poœredniaka mo¿na co trzy miesi¹ce pobieraÌ. Dziewczyna pewnie ma dosyÌ albo ch³opak jej powiedzia³ na randce ¿e przesi¹k³a tymi farbami i chce odejœÌ a ty w lament uderzasz.
No i jak tu moÂżna merytorycznie rozmawiaĂŚ jak ty widaĂŚ Âże decyzje pochopnie podejmujesz. Dzisiaj ci siĂŞ dziewczyna rozpÂłakaÂła a ty juz wieczorem wszystko posprawdzaÂłeÂś i jesteÂś przekonany Âże wszyscy ciĂŞ w balona zrobili tylko nie ona???
Dopiero co sie zarejestrowaÂłeÂś a juÂż caÂłe forum przekopaÂłeÂś i wiesz Âże wszĂŞdzie same przepychanki. CoÂś mi sie tu nie klei |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2011-10-26, 00:11
|
0
|
|
|

|
Miki napisał/a: | Np z novola setka wychodzi 10-13zÂł |
Miki ty piszesz o bazie czy o akrylu bo jak o bazie to ktoÂś cie chyba w waÂła robiÂł bo nie uwierzĂŞ Âże po 10 zÂł setkĂŞ bazy novola miaÂłeÂś w sklepie |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2011-10-26, 00:12
|
0
|
|
|

|
Siekiera napisał/a: | No to powiedz mi czy przez te cztery miesiÂące spĂŞdzone w mieszalni ze spectralem u dystrybutora ta twoja kolorystka nie widziaÂła co to za praca? przecieÂż nie uczyli jej tam rozlewania rozcieĂączalnika do opakowaĂą tylko dobarwiania, chyba Âże ja czegoÂś nie rozumiem.
Moja by³a konkurencja wziê³a sobie kiedyœ glasurita który ponoÌ wychodzi tak jak na fiszce, drogi by³, dobrze kry³ i wytrzymali 7 miesiêcy. Mieszalnia to nie jest prosty biznes a najwiêkszy b³¹d to jak ktoœ chce otworzyÌ mieszalniê i nic samemu tam nie robic tylko zatrudniÌ ludzika a samemu patrzeÌ jak portfel puchnie. Nawet jak ludek poradzi sobie z kolorystyk¹ to po pierwszej k³ótni z szefem zacznie kombinowaÌ jak pójœÌ na swoje i szefa na lodzie zostawiÌ. Kolego to nie kwiaciarnia ¿e pracownika z poœredniaka mo¿na co trzy miesi¹ce pobieraÌ. Dziewczyna pewnie ma dosyÌ albo ch³opak jej powiedzia³ na randce ¿e przesi¹k³a tymi farbami i chce odejœÌ a ty w lament uderzasz.
No i jak tu moÂżna merytorycznie rozmawiaĂŚ jak ty widaĂŚ Âże decyzje pochopnie podejmujesz. Dzisiaj ci siĂŞ dziewczyna rozpÂłakaÂła a ty juz wieczorem wszystko posprawdzaÂłeÂś i jesteÂś przekonany Âże wszyscy ciĂŞ w balona zrobili tylko nie ona???
Dopiero co sie zarejestrowaÂłeÂś a juÂż caÂłe forum przekopaÂłeÂś i wiesz Âże wszĂŞdzie same przepychanki. CoÂś mi sie tu nie klei |
Ponownie dziĂŞkujĂŞ za troskĂŞ, jednak bardziej przyda mi siĂŞ rzeczowa informacja o systemach ktĂłrÂą ma Pan okazjĂŞ przekazaĂŚ jako wÂłaÂściciel mieszalni. Przepraszam, ale inne PaĂąskie przemyÂślenia sÂą dla mnie bezwartoÂściowe. |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2011-10-26, 00:32
|
0
|
|
|

|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Za jakiÂś czas zbiore wszystkie opinie do kupy, wyÂślĂŞ kolorystkĂŞ do mieszalni z danym systemem, posiedzi tam dwa dni i przekona siĂŞ czy warto go kupiĂŚ. |
hahaha, cztery miesiÂące siedziaÂła i nic nie wyczaiÂła a ty teraz chcesz ja na dwa dni wysÂłaĂŚ do nowej mieszalni na ocenĂŞ systemu po tym jak pozbierasz informacje na forum? CzÂłowieku czy ty wiesz co piszesz
PrzecieÂż na forum to normalne Âże jedni ci napiszÂą Âże super system a inni Âże do du.py.
Jak chcesz merytorycznie to zamiast lamentowaÌ, najpierw porozmawiaj z novolem, niech ci wyœl¹ jakiegoœ technika kolorystê bo mo¿e coœ dziewczyna Ÿle robi, chocia¿ teraz to juz pewnie za póŸno bo pewnie nie bêd¹ chcieli z tob¹ gadaÌ. |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2011-10-26, 07:34
|
0
|
|
|

|
Siekiera napisał/a: | trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Za jakiÂś czas zbiore wszystkie opinie do kupy, wyÂślĂŞ kolorystkĂŞ do mieszalni z danym systemem, posiedzi tam dwa dni i przekona siĂŞ czy warto go kupiĂŚ. |
hahaha, cztery miesiÂące siedziaÂła i nic nie wyczaiÂła a ty teraz chcesz ja na dwa dni wysÂłaĂŚ do nowej mieszalni na ocenĂŞ systemu po tym jak pozbierasz informacje na forum? CzÂłowieku czy ty wiesz co piszesz
PrzecieÂż na forum to normalne Âże jedni ci napiszÂą Âże super system a inni Âże do du.py.
Jak chcesz merytorycznie to zamiast lamentowaÌ, najpierw porozmawiaj z novolem, niech ci wyœl¹ jakiegoœ technika kolorystê bo mo¿e coœ dziewczyna Ÿle robi, chocia¿ teraz to juz pewnie za póŸno bo pewnie nie bêd¹ chcieli z tob¹ gadaÌ. |
Z pewnoœci¹ Paùskie wpisy nie bêd¹ brane pod uwagê przy wyborze innego systemu bo nic wartoœciowego nie wnosz¹ do dyskusji. Prosi³em na wstêpie aby ludzie tacy jak Pan powstrzymali siê od komentarzy. Mo¿e Pan dowartoœciowaÌ siê w innym poœcie i tam ubli¿aÌ i podwa¿aÌ uczciwoœÌ pracowników firm których nawet Pan nie zna. Ja szukam rozwi¹zania problemu, i nie bêdê lekiem na Paùskie kompleksy. |
|
|
|
 |
Miki
|
Wysłany: 2011-10-26, 08:44
|
0
|
|
|
|
Siekiera, W bazie. W waÂła mnie nikt nie robi bo tak jak napisaÂłem biorĂŞ teraz tylko sh, jedyny wyjÂątek to srebrne fordy ktĂłre z lechlera wychodzÂą idealnie, a z sh sÂą za ciemne z kÂąta. |
_________________ Mart-Dent |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2011-10-26, 08:58
|
0
|
|
|

|
To musiaÂł byc to ten ich system 1000 ktĂłry jest sÂłabiej kryjÂący (wiĂŞcej Âżywicy) bo w tym lepszym nie ma szans na taka cene, nawet bez rozcieĂączalnika w komplecie |
|
|
|
 |
lakierok
|
Wysłany: 2011-10-26, 09:31
|
0
|
|
|
|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Siekiera napisał/a: | trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Za jakiÂś czas zbiore wszystkie opinie do kupy, wyÂślĂŞ kolorystkĂŞ do mieszalni z danym systemem, posiedzi tam dwa dni i przekona siĂŞ czy warto go kupiĂŚ. |
Z pewnoœci¹ Paùskie wpisy nie bêd¹ brane pod uwagê przy wyborze innego systemu bo nic wartoœciowego nie wnosz¹ do dyskusji. Prosi³em na wstêpie aby ludzie tacy jak Pan powstrzymali siê od komentarzy. Mo¿e Pan dowartoœciowaÌ siê w innym poœcie i tam ubli¿aÌ i podwa¿aÌ uczciwoœÌ pracowników firm których nawet Pan nie zna. Ja szukam rozwi¹zania problemu, i nie bêdê lekiem na Paùskie kompleksy. |
Ja napiszĂŞ Ci tak , ja robilem na kilku mieszalnikach RM,SH,NOVOL,LECHLER, nie u siebie tylko biorĂŞ w sklepie i Âżaden nie jest idealny byÂł kibel i w rm i sh i tak np.
kolor b 76 z novola na szczaÂła ale to perÂła wiĂŞc zalezy od dyszy i cisnienia w pistolecie .
teraz robie sobie citroena xare picasso 2005 rok i byÂłem w dwĂłch mieszalniach i w zadnym nie pasowaÂło nawet fiszka nie byÂła zbliÂżona byÂła
jak chcesz dobry mieszalnik to Dupont Centari 6000 ale jest drogi .
ZastanĂłw siĂŞ na mieszalnikiem Autocolor- ostatni miaÂłem okazje poprĂłbowaĂŚ klaru i bazy - klar rewelka co do kolorystiki to nie wiem bo u mnie go niema
i jeszcze jedno ten Novol nie jest taki zÂły jak by siĂŞ wydawaÂło ja sobie go chwalĂŞ ale nie mam mieszalni i nie wiem jak to by byÂło . |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2011-10-26, 10:04
|
0
|
|
|

|
lakierok napisał/a: | trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Siekiera napisał/a: | trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Za jakiÂś czas zbiore wszystkie opinie do kupy, wyÂślĂŞ kolorystkĂŞ do mieszalni z danym systemem, posiedzi tam dwa dni i przekona siĂŞ czy warto go kupiĂŚ. |
Ja napiszĂŞ Ci tak , ja robilem na kilku mieszalnikach RM,SH,NOVOL,LECHLER, nie u siebie tylko biorĂŞ w sklepie i Âżaden nie jest idealny byÂł kibel i w rm i sh i tak np.
kolor b 76 z novola na szczaÂła ale to perÂła wiĂŞc zalezy od dyszy i cisnienia w pistolecie .
teraz robie sobie citroena xare picasso 2005 rok i byÂłem w dwĂłch mieszalniach i w zadnym nie pasowaÂło nawet fiszka nie byÂła zbliÂżona byÂła
jak chcesz dobry mieszalnik to Dupont Centari 6000 ale jest drogi .
ZastanĂłw siĂŞ na mieszalnikiem Autocolor- ostatni miaÂłem okazje poprĂłbowaĂŚ klaru i bazy - klar rewelka co do kolorystiki to nie wiem bo u mnie go niema
i jeszcze jedno ten Novol nie jest taki zÂły jak by siĂŞ wydawaÂło ja sobie go chwalĂŞ ale nie mam mieszalni i nie wiem jak to by byÂło . |
DziĂŞki za info. Jak juÂż napisaÂłem, ja szukam systemu gdzie to co namieszane w kubku pokrywa siĂŞ z fiszkÂą. Reszta to rola kolorysty. Radzimy sobie ze Spectralem, ale to jest zbyt czasochÂłonne a wiĂŞc drogie. |
|
|
|
 |
novolek
|
Wysłany: 2011-10-26, 10:36
|
0
|
|
|
|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Nie napisaÂłem postu po to Âżeby siĂŞ wyÂżaliĂŚ tylko Âżeby rozwiÂązaĂŚ mĂłj spory problem i ostrzec potencjalnych mÂłodych ludzi ktĂłrzy chcÂą kupiĂŚ Wasz system za oszczĂŞdnoÂści swojego Âżycia.... Nie zamierzam juÂż marnowaĂŚ pieniĂŞdzy na wynalazki. |
Szanowny Panie, po wczorajszej wymianie zdaù, pozwoli³em sobie sprawdziÌ który to z naszych dystrybutorów narazi³ Pana na takie koszty. Z rozmowy z dystrybutorem wynika ¿e dzia³ania jakie on podj¹³ aby Panu pomóc uruchomiÌ t¹ dzia³alnoœÌ by³y du¿o wiêksze ni¿ standardowe a o namawianiu na system Spectral nie mog³o byÌ mowy (firma ta posiada jeszcze inne mieszalniki w dystrybucji).
Podsumujmy:
- kilkumiesiĂŞczne bezpÂłatne szkolenie kolorystki w swoim punkcie handlowym
- opieka technika na miejscu u Pana w sklepie
- praca jego handlowca nad zdobyciem klientĂłw
- zadbanie o kwestie promocyjno - informacyjne (katalogi, gadÂżety, regaÂły itp teÂż bezpÂłatne)
- zorganizowanie bezpÂłatnych szkoleĂą u nas w firmie dla Pana i Pana pracownikĂłw, nie chce mi siĂŞ dokÂładnie sprawdzaĂŚ ale byÂło ich juÂż chyba 2 lub 3
Ponadto, jutro Pana pracownicy (kolorystka teÂż) jadÂą do nas na kolejne szkolenie kolorystyczne gdzie bĂŞdÂą mogli, jak tylko oczywiÂście zechcÂą, zadawaĂŚ pytania na konkretne problemy jakie siĂŞ pojawiajÂą przy mieszaniu kolorĂłw.
Dodatkowo, specjalnie dla Pana klientów (lakierników) zosta³o zaplanowane w listopadzie kolejne bezp³atne dwudniowe szkolenie w naszym centrum szkoleniowym na które ma Pan mo¿liwoœÌ zaprosiÌ 8-10 osób.
Proszê mi uczciwie odpowiedzieÌ czy te wszystkie dzia³ania które wspólnie z dystrybutorem podejmujemy aby pomóc Panu rozwin¹Ì biznes to jest ma³o? Czy to nie jest koszt? Jestem przekonany a znam bran¿ê dobrze, ¿e u innych dostawców systemów nie otrzyma³by Pan nawet 1/3 tego co my Panu zaoferowaliœmy bezp³atnie.
Ka¿dy kto otwiera biznes robi to na w³asne ryzyko i nie mo¿e nas Pan obci¹¿aÌ za swoje niepowodzenia. Na otworzenie mieszalni decyduj¹ siê zazwyczaj ludzie którzy mieli ju¿ jakiekolwiek doœwiadczenie z mieszaniem kolorów a o ile wiem Pan dotychczas nie by³ zwi¹zany z lakiernictwem. Nawet lakiernie, które maj¹ zatrudnionych lakierników boj¹ siê czêsto braÌ do warsztatu mieszalnik bo wiedz¹ ¿e nie jest to takie proste. Nie rozumiem zatem co Pana upowa¿nia do ostrzegania innych przed naszym mieszalnikiem, bo chyba nie doœwiadczenie.
Szkoda tylko, Âże zdecydowaÂł siĂŞ Pan rozmawiaĂŚ o swoich problemach publicznie. |
|
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-10-26, 10:36
|
0
|
|
|

|
jak juz wyzej kolega lacdoctor napisam deber jest ok z tych tanszych i jak mam calosc to jade tam gdzie go maja,sam sobie wybieram odcien jaki mi pasuje i nie ma bata zeby to co wybralem zmienialo sie po natrysku,no a jesli chce na ostro cos to jade gdzie indziej ale tam juz dorabiaja naprawde fachowcy z wieloletnim doswiadczeniem ze wiedza co pasuje a co trzeba dokrecic samemu...nie rozumiem dlaczego litr dziennie??tylko...???nawet po secie robiac to wychodzi 1 farba na godzine...moze z kolorystka cos nie tak??bo tam gdzie ja dorabiam to mimo ze kreca duzo samemu,a farby akrylowe robia bez fiszek w 100% to potrafia mi zrobic 5"klapek" w ciagu jakis 30min i gdzie wszystko conajmniej w 90% pasi,kolejny blad ktory popelniasz jest taki ze nie robisz farb od reki,sam mam do takiej mieszalni przeszlo polowe drogi mniej a itak z jej uslug nie korzystam bo na jedno wychodzi bo musze itak 2 razy jechac a przy okazji strace wiecej czasu...jesli masz mieszalnik z novola to go zostaw i dokup cos drozszego zeby klient mial wybor i albo,woli tansza to musi sie liczyc z cieniowaniem i jedz na bierzaco z fiszek i kazdy bedzie zadowolony bo za jakis czas kazdy itak wroci na "stare smieci"jak bedzie musial kilka dni czekac za farba i 2 razy jezdzic.... |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2011-10-26, 11:39
|
0
|
|
|

|
Wiem Âże nie chcesz mnie sÂłuchaĂŚ ale nie mogĂŞ siĂŞ powstrzymaĂŚ od komentarza Âże chyba sobie chÂłopie gola strzeliÂłeÂś |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-10-26, 11:41
|
0
|
|
|
|
novolek napisał/a: | Szkoda tylko, Âże zdecydowaÂł siĂŞ Pan rozmawiaĂŚ o swoich problemach publicznie. |
DokÂładnie tak.
Poruszone tu kwestie o pasowalnoÂści na kreske to bzdura i nie tak siĂŞ robi.
CaÂła reszta opisana przez przedstawiciela novola normalnie powala na kolana - gratulacje podejÂścia firmy do klienta.
Znajomy z poÂłudniowej polski po powrocie z norwegii otworzyÂł lakierniĂŞ i pracuje na spectralu.
MĂłwi Âże dobarwiaĂŚ trzeba, ale to drobne korekty i szybkie - niestety dla kogoÂś kto ma zwiÂązek z lakiernictwem.
ProponujĂŞ administarcji aby ten ÂżaÂłosny wÂątek wykasowaĂŚ, bo takie oszczerstwa godza w dobre imiĂŞ firmy. |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2011-10-26, 13:00
|
0
|
|
|

|
novolek napisał/a: | trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Nie napisaÂłem postu po to Âżeby siĂŞ wyÂżaliĂŚ tylko Âżeby rozwiÂązaĂŚ mĂłj spory problem i ostrzec potencjalnych mÂłodych ludzi ktĂłrzy chcÂą kupiĂŚ Wasz system za oszczĂŞdnoÂści swojego Âżycia.... Nie zamierzam juÂż marnowaĂŚ pieniĂŞdzy na wynalazki. |
Szanowny Panie, po wczorajszej wymianie zdaù, pozwoli³em sobie sprawdziÌ który to z naszych dystrybutorów narazi³ Pana na takie koszty. Z rozmowy z dystrybutorem wynika ¿e dzia³ania jakie on podj¹³ aby Panu pomóc uruchomiÌ t¹ dzia³alnoœÌ by³y du¿o wiêksze ni¿ standardowe a o namawianiu na system Spectral nie mog³o byÌ mowy (firma ta posiada jeszcze inne mieszalniki w dystrybucji).
Podsumujmy:
- kilkumiesiĂŞczne bezpÂłatne szkolenie kolorystki w swoim punkcie handlowym
- opieka technika na miejscu u Pana w sklepie
- praca jego handlowca nad zdobyciem klientĂłw
- zadbanie o kwestie promocyjno - informacyjne (katalogi, gadÂżety, regaÂły itp teÂż bezpÂłatne)
- zorganizowanie bezpÂłatnych szkoleĂą u nas w firmie dla Pana i Pana pracownikĂłw, nie chce mi siĂŞ dokÂładnie sprawdzaĂŚ ale byÂło ich juÂż chyba 2 lub 3
Ponadto, jutro Pana pracownicy (kolorystka teÂż) jadÂą do nas na kolejne szkolenie kolorystyczne gdzie bĂŞdÂą mogli, jak tylko oczywiÂście zechcÂą, zadawaĂŚ pytania na konkretne problemy jakie siĂŞ pojawiajÂą przy mieszaniu kolorĂłw.
Dodatkowo, specjalnie dla Pana klientów (lakierników) zosta³o zaplanowane w listopadzie kolejne bezp³atne dwudniowe szkolenie w naszym centrum szkoleniowym na które ma Pan mo¿liwoœÌ zaprosiÌ 8-10 osób.
Proszê mi uczciwie odpowiedzieÌ czy te wszystkie dzia³ania które wspólnie z dystrybutorem podejmujemy aby pomóc Panu rozwin¹Ì biznes to jest ma³o? Czy to nie jest koszt? Jestem przekonany a znam bran¿ê dobrze, ¿e u innych dostawców systemów nie otrzyma³by Pan nawet 1/3 tego co my Panu zaoferowaliœmy bezp³atnie.
Ka¿dy kto otwiera biznes robi to na w³asne ryzyko i nie mo¿e nas Pan obci¹¿aÌ za swoje niepowodzenia. Na otworzenie mieszalni decyduj¹ siê zazwyczaj ludzie którzy mieli ju¿ jakiekolwiek doœwiadczenie z mieszaniem kolorów a o ile wiem Pan dotychczas nie by³ zwi¹zany z lakiernictwem. Nawet lakiernie, które maj¹ zatrudnionych lakierników boj¹ siê czêsto braÌ do warsztatu mieszalnik bo wiedz¹ ¿e nie jest to takie proste. Nie rozumiem zatem co Pana upowa¿nia do ostrzegania innych przed naszym mieszalnikiem, bo chyba nie doœwiadczenie.
Szkoda tylko, Âże zdecydowaÂł siĂŞ Pan rozmawiaĂŚ o swoich problemach publicznie. |
Proszê o czytanie z nale¿ytym zrozumieniem tego co piszê i w jakim celu piszê. Nikogo nie obwiniam, do nikogo nie mam pretensji. Nie zamierzam siê u¿alaÌ ani przepychaÌ, ale szukam sposobu na mój problem, który jest Panu znany. Oczywiœcie doceniam wysi³ek dystrybutora i wielki uk³on w jedo stronê. W efekcie szkoleù i pomocy dystrybutora, weszliœmy na rynek którego potrzeb obecnie nie jesteœmy w stanie zaspokoiÌ, przez wymagania systemu nieproporcjonalnie du¿e w stosunku do doœwiadczenia kolorystki. Wycofanie siê z czêœci rynku, jest b³êdem. Firma nie mo¿e siê rozwijaÌ, a po to w³aœnie istnieje. Nie realne dla mnie jest znalezienie kolorysty z du¿ym sta¿em, który zrobi lakier szybciej, dlatego trzeba wybraÌ wœród realnie dostêpnych opcji.
1. zmiana pracownika na kogoÂś z ulicy i wyszkolenie go od podstaw- w rezultacie spowolni to jeszcze bardziej pracĂŞ
2. ograniczenie sprzedaÂży do mocy przerobowych- co zakoĂączy siĂŞ utrwaleniem wÂśrĂłd klientĂłw przekonania, Âże trzeba dÂługo czekaĂŚ a wiĂŞc lepiej jechaĂŚ tam gdzie dotÂąd jedziÂłem i bĂŞdĂŞ miaÂł lakier od rĂŞki.
3. zmiana systemu na sprawniejszy.
4. zatrudnienie kolejnego pracownika- co podniesie koszty systemu
5. zamkniĂŞcie mieszalni.
Co Pan by wybraÂł? Chyba Âże widzi Pan rozwiÂązanie ktĂłrego ja nie widzĂŞ.
Nie zamierzam zrezygnowaÌ z produktów NOVOLA bo dobrze siê sprzedaj¹ i ludzie chc¹ je kupowaÌ. 95% materia³ów który mam na pó³ce to w³aœnie NOVOL. JakoœÌ lakieru te¿ jest wysoka i tego nie kwestionuje. Chce jedynie usprawniÌ pracê w firmie wstawiaj¹c lepszy system. Z reszty jestem bardzo zadowolony.
Na forum mo¿na dotrzeÌ do szerokiej rzeszy osób znaj¹cych bran¿e i maj¹ce ró¿ne doœwiadczenia. Czêœc tych ludzi nie ma interesu zachwalaÌ czy krytykowaÌ, a przekazane przez nich informacje bywaj¹ pomocne.
Przyznam, Âże lekko zniesmaczyÂła mnie ta prĂłba cenzury, bo zawsze chĂŞtnie przyjmĂŞ u siebie technika z NOVOLA ktĂłry pokaÂże mi, Âże mĂłj problem istnieje tylko dlatego, Âże sam go sobie stworzyÂłem. Wtedy sam usunĂŞ swĂłj post bez potrzeby torpedowania go sugestiami typu: "ProponujĂŞ administarcji aby ten ÂżaÂłosny wÂątek wykasowaĂŚ, bo takie oszczerstwa godzÂą w dobre imiĂŞ firmy."
ProszĂŞ o dalsze posty ale w ramach wÂątku ktĂłry mnie interesuje. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-10-26, 13:07
|
0
|
|
|
|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Wtedy sam usunĂŞ swĂłj post |
Sam nie dasz rady, ale admin chetnie to zrobi jak go poprosisz.
WracajÂąc do tematu.
Nie rób i nie daj siê wci¹gn¹Ì w walkê z kolorami na kreskê, bez cieniowania.
To zlikwiduje wiêkszoœÌ problemów z pasowalnoœci¹.
Reszta do ogarniĂŞcia, bo bĂŞdzie czas na to.
Drugi mieszalnik jak najbardziej. |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2011-10-26, 13:28
|
0
|
|
|

|
Lackdoctor napisał/a: | Benos77 napisał/a: | Chodzi o bazy konwencjonalne. |
Z trzech systemĂłw, novol, helios, deber, tylko ten ostatni bym wybraÂł do prowadzenia wÂłasnego mieszalnika.
Innych nieznam, ale w tej cenie tylko deber. |
Dlaczego DeBeer? W czym jest lepszy od Heliosa czy Spectrala, a w czym jest gorszy? |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-10-26, 13:40
|
0
|
|
|
|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | W czym jest lepszy |
PasowalnoœÌ i ³atwoœÌ korekty.
WydajnoœÌ - rozcieùczanie 1:0.9 a helios 1:0.6
Cena bardzo dobra, bardzo dobre kolory w lakierach akrylowych, czego nie mozna powiedzieĂŚ o heliosie.
Z novolem nie porĂłwnujĂŞ, bo za maÂło robiÂłem na novolu.
Niewiem kogo masz tam u siebie jako regionalnego przedstawiciela debera, ale jakby co to moge daĂŚ namiary na dystrybutora z Gostynia.
Zadzwonisz, popytasz i zorientujesz siĂŞ w interesujÂących kwestiach. |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2011-10-26, 13:47
|
0
|
|
|

|
Lackdoctor napisał/a: | trzeÂźwy inaczej napisał/a: | W czym jest lepszy |
PasowalnoœÌ i ³atwoœÌ korekty.
WydajnoœÌ - rozcieùczanie 1:0.9 a helios 1:0.6
Cena bardzo dobra, bardzo dobre kolory w lakierach akrylowych, czego nie mozna powiedzieĂŚ o heliosie.
Z novolem nie porĂłwnujĂŞ, bo za maÂło robiÂłem na novolu.
Niewiem kogo masz tam u siebie jako regionalnego przedstawiciela debera, ale jakby co to moge daĂŚ namiary na dystrybutora z Gostynia.
Zadzwonisz, popytasz i zorientujesz siĂŞ w interesujÂących kwestiach. |
Dziêkujê ale na razie jestem na etapie zbierania informacji. Decyzjê podejmê w stosownym czasie. Zastanawia mnie jednak jedna rzecz. Bronisz Spectrala sygeruj¹c aby usuniêto mój post, jednak stwierdzasz póŸniej, ¿e za ma³o robi³eœ na Novolu. Pytanie brzmi: Jesteœ w stanie porównaÌ miarodajnie system DeBeer z systemem Spectral, a tym samym zachêciÌ mnie do jednego lub drugiego? |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2011-10-26, 14:07
|
0
|
|
|
|
Mam takie pytanko do Novolka. Czy i gdzie w ÂŁodzi (woj. ÂŁĂłdzkie) moÂżna kupiĂŚ waszÂą bazĂŞ
Oczywiœcie nie znam wszystkich mieszalni w £odzi, ale najtaniej uda³o mi siê znaleŸÌ bazê metaliczn¹ za 15-16z³ za 100ml. Tak to ceny s¹ + - 17-18z³ lub 20z³ do 30z³ za 100ml. Czy gdzieœ w £odzi da siê kupiÌ taniej, to nie wiem.
Tak¿e je¿eli baza Novola kosztuje 10-13z³ za 100ml, to wydaje mi siê ¿e mo¿esz trochê podnieœÌ ceny
ChoĂŚ Âżeby nie byÂło, nie na mawiam. PiszĂŞ co wiem
P.S. Wydaje mi siĂŞ Âże wzorowe dobranie odcienia bazy jest bynajmniej bardzo waÂżne.
P.S. 2 JeÂżeli ludki z Novola zachowali siĂŞ tak jak napisaÂł Novolek, to sÂą bynajmniej spoko. |
_________________ http://niezalezna.pl/
 |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2011-10-26, 14:13
|
0
|
|
|

|
Przypominam wÂątek: ktĂłry system ma to samo na fiszce co w kubku? oraz ktĂłry system Waszym zdaniem jest najmniej czasochÂłonny? |
_________________ ÂŻycie jest zbyt krĂłtkie Âżeby jeÂździĂŚ Dieslem... |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2011-10-26, 14:22
|
0
|
|
|

|
Tak, tak, wiem Âże mnie nie lubisz...
najmniej czasochÂłonny jest system wodny, tam siĂŞ nic nie dobarwia bo i tak na "kija" nic nie zobaczysz. Lejesz, zamykasz i sprzedajesz a lakiernik otwiera, wlewa do pistoletu i maluje z cieniowaniem. Jak tego nie umie lub mu sie nie chce to zamyka biznes. |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2011-10-26, 14:29
|
0
|
|
|

|
Siekiera napisał/a: | Tak, tak, wiem Âże mnie nie lubisz...
najmniej czasochÂłonny jest system wodny, tam siĂŞ nic nie dobarwia bo i tak na "kija" nic nie zobaczysz. Lejesz, zamykasz i sprzedajesz a lakiernik otwiera, wlewa do pistoletu i maluje z cieniowaniem. Jak tego nie umie lub mu sie nie chce to zamyka biznes. |
ChciaÂłbym zapytaĂŚ jaki system wedÂług Pana jest godny uwagi? i w czym jest lepszy bÂądÂź gorszy od tego ktĂłry posiadam? Dodam, Âże woda odpada. |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2011-10-26, 14:53
|
0
|
|
|
|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | ktĂłry system ma to samo na fiszce co w kubku |
RM - do tanich jednak nie naleÂży od 260 do 320 zÂł litr (jakoÂś tak) |
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-10-26, 14:58
|
0
|
|
|
|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Bronisz Spectrala sygerujÂąc aby usuniĂŞto mĂłj post, jednak stwierdzasz póŸniej, Âże za maÂło robiÂłeÂś na Novolu. |
MaÂło robiÂłem ze wzglĂŞdu na obsÂługĂŞ (kolorystĂŞ) w mieszalni.
Odbywa siĂŞ to tak.
Fiszka, proporcje, pigmenty do puszeczki, puszeczka w maszynke do mieszania pigmentĂłw i...... bez zaglÂądania oddawanie takiego czegoÂś do lakierowania.
Nawet nie zaglÂądajÂąc???
Nie sprawdzajÂąc co wyszÂło i jak na kiju pasuje do elementu?
No i w efekcie Âżaden nie pasowaÂł.
Dobra, jeden ostatnio pasowaÂł w opcji cieniowanie - zresztÂą inaczej nie robiĂŞ.
Dlatego pisze Âże na novolu maÂło robiÂłem.
Jesli mogĂŞ pomĂłc podajÂąc kontakt do lakiernika pracujÂącego na spectralu, to wtedy opinia o kolorystyce bedzie bardzo miarodajna i zaspokoi Twoje potrzeby.Ale to juz na pw.
Sw.Piotrek napisał/a: | Wydaje mi siĂŞ Âże wzorowe dobranie odcienia bazy jest bynajmniej bardzo waÂżne. |
Piotrek nie pisz takich bzdur.
Ale dobrze ze napisaÂłeÂś Âże Ci tylko tak siĂŞ wydaje.
Dodam Âże na kiju nie zawsze oddaje prawdziwy efekt po lakierowaniu.
Dlatego natryski prĂłbne sÂą tak waÂżne i niestety w Âżadnej z mieszalni w mojej okolicy ich nie robiÂą.
Ja robiĂŞ sobie sam i z reguÂły albo w miarĂŞ kolor pasuje, lub jadĂŞ na korektĂŞ.
A chyba nie chodzi o to aby sobie pojeÂździĂŚ???? |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2011-10-26, 15:25
|
0
|
|
|

|
kalbi napisał/a: | trzeÂźwy inaczej napisał/a: | ktĂłry system ma to samo na fiszce co w kubku |
Jaka jest przewaga RM nad Spectralem? |
|
|
|
 |
Homer S.
|
Wysłany: 2011-10-26, 15:36
|
0
|
|
|

|
Ja mam takie pytanie do ,,trzeŸwy inaczej,, jakie doœwiadczenie zawodowe ma Kolegi pracownica ,,kolorystka,, kim jest z zawodu czym wczeœniej siê zajmowa³a .Ja korzystam z mieszalni gdzie stoi DuPont 600, Kapci i Prospray i jak poproszê o jak najlepsz¹ pasowalnoœÌ to kolorystka proponuje ,,¿e ten Fordzik dobrze wychodzi z ProSpraya,, a inny kolor forda z DP . Ostatnio robi³em do BMW kolor chyba ,,400,, jak kolorystka zobaczy³a klapkê to wiedzia³a ¿e to pasuje z ProSpraya na ostro i tak by³o drzwi do b³otnika bez cieniowania wesz³y na 100%. Przy nalewaniu to kolorystka mówi czy to mo¿na na ostro lub tylko cieniowanie. Trochê to dziwne ¿e Kolega chce do nastêpnego mieszalnika zatrudniÌ nastêpnego kolorystê przecie¿ jedna osoba spokojnie da radê obs³u¿yÌ kilka mieszalników . |
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2011-10-26, 15:47
|
0
|
|
|
|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | kalbi napisał/a: | trzeÂźwy inaczej napisał/a: | ktĂłry system ma to samo na fiszce co w kubku |
Jaka jest przewaga RM nad Spectralem? | no napewno taka, Âże fiszki pasujÂą do natrysku z tego co mĂłwisz,a reszty nie wiem bo novola nie uÂżywam |
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-10-26, 15:54
|
0
|
|
|

|
Homer S. napisał/a: | a mam takie pytanie do ,,trzeÂźwy inaczej,, jakie doÂświadczenie zawodowe ma Kolegi pracownica ,,kolorystka,, kim jest z zawodu czym wczeÂśniej siĂŞ zajmowaÂła .Ja korzystam z mieszalni gdzie stoi DuPont 600, Kapci i Prospray i jak poproszĂŞ o jak najlepszÂą pasowalnoœÌ to kolorystka proponuje ,,Âże ten Fordzik dobrze wychodzi z ProSpraya,, a inny kolor forda z DP . Ostatnio robiÂłem do BMW kolor chyba ,,400,, jak kolorystka zobaczyÂła klapkĂŞ to wiedziaÂła Âże to pasuje z ProSpraya na ostro i tak byÂło drzwi do bÂłotnika bez cieniowania weszÂły na 100%. Przy nalewaniu to kolorystka mĂłwi czy to moÂżna na ostro lub tylko cieniowanie. TrochĂŞ to dziwne Âże Kolega chce do nastĂŞpnego mieszalnika zatrudniĂŚ nastĂŞpnego kolorystĂŞ przecieÂż jedna osoba spokojnie da radĂŞ obsÂłuÂżyĂŚ kilka mieszalnikĂłw . | i ja sie pod tym podpisuje bo tam gdzie ja biore maja 3mieszalniki wiele lat doswiadczenia i swoj warsztat ceny od 120-220 i wystarczy ze kolorysta spojrzy na klapke i robi z tego z ktorego najlepiej pasuje bo wie juz to z doswiadczenia,i jak powie ze na ostro wychodzi to nie ma bata zeby nie wyszlo czy to dyna czy dupont.czesto tez pyta co bedzie lakierowane zeby miec wizje tego jak to bedzie wygladac po lakierowaniu na ostro przy minimalnej roznicy w odcieniu,no a co do fiszek to malo co sie spotykam zeby wogole je dotykali,wszystko z glowy z tym ze oni we 2 podejrzewam ze robia ok 100 farb dziennie a nie litr...bo to smieszne,co to za pani kolorystka??bym chcial 2 farby od reki to bym musial pol dnia czekac to jest kolego smieszne no a takie dobarwianie na oko przez niedoswiadczona jest smieszne bo jak kolega wyzrej napisal kolor nie zawsze jest taki sam na kiju jak na aucie....w twoim przypadku najlepszym rozwiazaniem jest dokupic 1-2 mieszalniki i robic z tego co najlepiej pasi..jesli ci naprawde chodzi o pasowalnosc mieszanki do fiszki to debeer jest ok z tanszych |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2011-10-26, 16:20
|
0
|
|
|

|
Przypominam wÂątek: ktĂłry system ma to samo na fiszce co w kubku? oraz ktĂłry system Waszym zdaniem jest najmniej czasochÂłonny? |
_________________ ÂŻycie jest zbyt krĂłtkie Âżeby jeÂździĂŚ Dieslem... |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-10-26, 16:38
|
0
|
|
|
|
trzeÂźwy inaczej,
Im droÂższy tym lepszy.
Bierz cromaxa C6000.
Bedziesz zadowolony, klienci mniej. |
|
|
|
 |
berag1
|
Wysłany: 2011-10-26, 16:48
|
0
|
|
|

|
Cytat: | Przypominam wÂątek: ktĂłry system ma to samo na fiszce co w kubku? oraz ktĂłry system Waszym zdaniem jest najmniej czasochÂłonny? |
To trzeba byÂło zaÂłoÂżyĂŚ wÂłaÂśnie taki temat a nie ,,mieszalnik spectral - zmarnowane pieniÂądze'' i kolego dostaÂłbyÂś konkretnÂą odpowiedÂź.
A teraz do rzeczy. Piszesz kolego, ¿e ta kolorystka-ale to chyba okreœlenie na wyrost, szkoli³a siê przez 4 miesi¹ce dzieù w dzieù. Przez taki okres czasu to mo¿na jedynie poprawnie zlewaÌ pigmenty z receptury i nic wiêcej poniewa¿ ktoœ kto pracuje w tym zawodzie jako profesjonalny kolorysta kilkanaœcie lat nigdy nie mo¿e powiedzieÌ , ¿e wszystko wie i umie w tej dziedzinie bo by sk³ama³. I teraz zapytam, czy ta kolorystka potrafi pos³ugiwaÌ siê ko³em chromatycznym i potrafi tê umiejêtnoœÌ zastosowaÌ przy korygowaniu lakierów, czy wie co to metameryzm i jak nie dopuœciÌ do takiego zjawiska.
Piszesz kolego , Âże potraficie wykonywaĂŚ natryski prĂłbne, to ja zapytam tak z ciekawoÂści jak je robicie bo mnie to bardzo ciekawi.
I jeszcze jedna sprawa odnoÂśnie korygowania, a mianowicie kolorysta w peÂłnym znaczeniu tego sÂłowa to specjalista w tej dziedzinie i potrafi sobie daĂŚ radĂŞ z kaÂżdym systemem bez wzglĂŞdu na to czy na nim pracowaÂł czy teÂż nie, bo zasady korygowania sÂą takie same bez wzglĂŞdu na system na ktĂłrym siĂŞ pracuje.
Na razie odnoszĂŞ do tego co napisaÂłeÂś w pierwszej czĂŞÂści swojego pierwszego postu, wiĂŞc nie pisz po raz kolejny, Âże nie o to pytaÂłeÂś, bo gdybyÂś tylko zapytaÂł o system w ktĂłrym po umieszaniu koloru i wykonaniu natrysku, ten natrysk zgadzaÂł z fiszkÂą to bym konkretnie odpowiedziaÂł na to o co zapytaÂłeÂś, ale z racji tego, Âże musiaÂłeÂś siĂŞ wyÂżaliĂŚ, mĂłj post. |
|
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2011-10-26, 16:59
|
0
|
|
|

|
berag1 napisał/a: | Cytat: | Przypominam wÂątek: ktĂłry system ma to samo na fiszce co w kubku? oraz ktĂłry system Waszym zdaniem jest najmniej czasochÂłonny? |
To trzeba byÂło zaÂłoÂżyĂŚ wÂłaÂśnie taki temat a nie ,,mieszalnik spectral - zmarnowane pieniÂądze'' i kolego dostaÂłbyÂś konkretnÂą odpowiedÂź. |
Na koĂącu jest znak zapytania, a to nieco zmienia znaczenie tego wyraÂżenia. |
|
|
|
 |
berag1
|
Wysłany: 2011-10-26, 17:14
|
0
|
|
|

|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | berag1 napisaÂł/a:
Cytat:
Przypominam wÂątek: ktĂłry system ma to samo na fiszce co w kubku? oraz ktĂłry system Waszym zdaniem jest najmniej czasochÂłonny?
To trzeba byÂło zaÂłoÂżyĂŚ wÂłaÂśnie taki temat a nie ,,mieszalnik spectral - zmarnowane pieniÂądze'' i kolego dostaÂłbyÂś konkretnÂą odpowiedÂź.
Kolego, facet z Ciebie, czy baba i musisz siĂŞ wyÂżaliĂŚ?
Ja, gdy chcĂŞ siĂŞ czegoÂś dowiedzieĂŚ to pytam wprost, a nie wylewam swoje Âżale i dopiero pytam.
Dlatego proszĂŞ, abyÂś pozwoliÂł na to abym skoĂączyÂł i prosiÂłbym o odpowiedÂź na zadane pytanie. |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2011-10-26, 17:19
|
0
|
|
|

|
berag1 napisał/a: | trzeÂźwy inaczej napisał/a: | berag1 napisaÂł/a:
Cytat:
Przypominam wÂątek: ktĂłry system ma to samo na fiszce co w kubku? oraz ktĂłry system Waszym zdaniem jest najmniej czasochÂłonny?
Kolego, facet z Ciebie, czy baba i musisz siĂŞ wyÂżaliĂŚ?
Ja, gdy chcĂŞ siĂŞ czegoÂś dowiedzieĂŚ to pytam wprost, a nie wylewam swoje Âżale i dopiero pytam.
Dlatego proszĂŞ, abyÂś pozwoliÂł na to abym skoĂączyÂł i prosiÂłbym o odpowiedÂź na zadane pytanie. |
ChciaÂłbym ÂżebyÂś napisaÂł to co myÂślisz o systemach, a nie to co Ci szef kazaÂł. Szukam porady a nie zwady. |
|
|
|
 |
berag1
|
Wysłany: 2011-10-26, 17:41
|
0
|
|
|

|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Jako, Âże Âłatwiej zmieniĂŚ mieszalnik niÂż znaleŸÌ bezrobotnego kolorystĂŞ, zacz¹³em dr¹¿yĂŚ temat. MaÂło bywam w mieszalni, wiĂŞc nie wiedziaÂłem w czym rzecz ale dziÂś siĂŞ dowiedziaÂłem. |
Kolego piszesz , Âże dziaÂłasz juÂż od miesiÂąca i chcesz zarabiaĂŚ na tym kasĂŞ, a w swojej firmie -mieszalni maÂło przebywasz. Jedno z drugim siĂŞ wyklucza dokÂładajÂąc do tego jakiego masz kolorystĂŞ.
Piszesz, Âże Âłatwiej zmieniĂŚ mieszalnik niÂż kolorystĂŞ. ZgodziÂłbym siĂŞ z TobÂą, gdybyÂś zatrudniaÂł kolorystĂŞ-fachowca, bo jeÂżeli nie to zmiana systemu w niczym nie pomoÂże, bo nie po to zatrudniasz kolorystĂŞ fachowca Âżeby robiÂł lakiery z numeru.
Odnoœnie zmiany systemu, czy te¿ wstawienie dodatkowego systemu z górnej pó³ki np. PPG, NEXA AUTOCOLOR, DUPONT, STANDOX czy te¿ Glasurit to czy zastanawia³eœ siê kiedyœ co idzie w parze z dobrym systemem. Ja ci powiem- limity miesiêczne do wyrobienia i to zapewne o wiele wiêksze od tych w Spectralu który posiadasz. A teraz zapytasz dlaczego, a ja Ci odpowiem tak, s¹ to systemy firm, które na rynku istniej¹ po kilkadziesi¹t lat a nawet ponad wiek i maj¹ dopracowane swoje systemy w 100 %, chocia¿ nale¿y zaznaczyÌ , ¿e tym firmom te¿ zdarzaj¹ siê wpadki i to czasami dziecinne, ale siê zdarzaj¹. Dlatego te¿ ceni¹ siê i to bardzo wysoko dlatego te¿ na pocz¹tek kusz¹ rabatami i inwestycjami, ale nie ma nic za darmo bo i tak trzeba bêdzie za to zap³aciÌ w formie wyznaczonego limitu miesiêcznego czy tez kwartalnego. Je¿eli takiego limitu nie wyrobisz to na koniec roku dostajesz fakturê z firmy z której masz mieszalnik i musisz za ni¹ zap³aciÌ, a jak nie to sprawa w s¹dzie. Znam takie mieszalnie gdzie na koniec roku, ¿eby nie p³aciÌ kary musz¹ wybraÌ towaru jednorazowo na kilkadziesi¹t tyœ. z³.
JeÂżeli zapytasz o ceny pigmentĂłw to mogĂŞ podaĂŚ dla przykÂładu ceny cennikowe jednego z lepszych systemĂłw na rynku, zaznaczam, Âże podane ceny to ceny zakupu netto:
-pigment solidowy i metaliczny za 1 litr - 200 zÂł netto
- pigment perÂłowy za 1 litr - 300 zÂł netto
-Âżywica do metalikĂłw i pereÂł 2,5 litra okoÂło 400 zÂł netto
JeÂżeli bĂŞdziesz chciaÂł to podam Ci ceny jeszcze z innych markowych systemĂłw i bĂŞdĂŞ juÂż podawaÂł nazwy firm, czego nie powinienem robiĂŚ. |
|
|
|
 |
berag1
|
Wysłany: 2011-10-26, 17:56
|
0
|
|
|

|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: |
ChciaÂłbym ÂżebyÂś napisaÂł to co myÂślisz o systemach, a nie to co Ci szef kazaÂł. Szukam porady a nie zwady. |
Mnie nikt nic nie kaza³, je¿eli ju¿ to ktoœ móg³ mnie poprosiÌ, a to znacz¹ca ró¿nica. Co do szefa, to sk¹d kolego stwierdzenie, ¿e mam szefa, a mo¿e sam jestem sobie szefem.
Piszesz co ja myœlê o markowych systemach, wiadomo u³atwiaj¹ pracê i ja gdybym mia³ otwieraÌ mieszalniê, chocia¿ nigdy tego nie zrobiê to mia³bym 2 systemy, jeden ze œredniej pó³ki cenowej i jakoœciowej i jeden system z górnej pó³ki.
Na dzieĂą dzisiejszy Glasurit oficjalnie nie wstawia konwencji, Standox rĂłwnieÂż, Autocolor podobnie.
Je¿eli nie chcesz podpisywaÌ umowy i wyrabiaÌ limitów to wystarczy kupiÌ u¿ywany mieszalnik a pigmenty kupowaÌ tam, gdzie zaoferuj¹ najtaniej. Jest jedno ale, cena u¿ywanej maszyny i wzorniki czy bêd¹ nowe, czy te¿ u¿ywane a mo¿e jeszcze nie uzupe³nione w najnowsze kolory. Tak dla przyk³adu 3 wzorniki do motocykli systemu z górnej pó³ki to koszt 450 z³, je¿eli bêdziesz ich mia³ 50 z wszystkich marek to koszt jest prosty do wyliczenia. Nale¿y te¿ pamiêtaÌ, ¿e bez umowy nie bêdziesz dostawa³ uzupe³nieù do wzorników, a kolorów przybywa i gdy popsuje siê mieszalnik to naprawa na w³asny koszt. |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2011-10-26, 18:00
|
0
|
|
|

|
berag1 napisał/a: | trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Jako, Âże Âłatwiej zmieniĂŚ mieszalnik niÂż znaleŸÌ bezrobotnego kolorystĂŞ, zacz¹³em dr¹¿yĂŚ temat. MaÂło bywam w mieszalni, wiĂŞc nie wiedziaÂłem w czym rzecz ale dziÂś siĂŞ dowiedziaÂłem. |
Kolego piszesz , Âże dziaÂłasz juÂż od miesiÂąca i chcesz zarabiaĂŚ na tym kasĂŞ, a w swojej firmie -mieszalni maÂło przebywasz. Jedno z drugim siĂŞ wyklucza dokÂładajÂąc do tego jakiego masz kolorystĂŞ.
Piszesz, Âże Âłatwiej zmieniĂŚ mieszalnik niÂż kolorystĂŞ. ZgodziÂłbym siĂŞ z TobÂą, gdybyÂś zatrudniaÂł kolorystĂŞ-fachowca, bo jeÂżeli nie to zmiana systemu w niczym nie pomoÂże, bo nie po to zatrudniasz kolorystĂŞ fachowca Âżeby robiÂł lakiery z numeru.
Odnoœnie zmiany systemu, czy te¿ wstawienie dodatkowego systemu z górnej pó³ki np. PPG, NEXA AUTOCOLOR, DUPONT, STANDOX czy te¿ Glasurit to czy zastanawia³eœ siê kiedyœ co idzie w parze z dobrym systemem. Ja ci powiem- limity miesiêczne do wyrobienia i to zapewne o wiele wiêksze od tych w Spectralu który posiadasz. A teraz zapytasz dlaczego, a ja Ci odpowiem tak, s¹ to systemy firm, które na rynku istniej¹ po kilkadziesi¹t lat a nawet ponad wiek i maj¹ dopracowane swoje systemy w 100 %, chocia¿ nale¿y zaznaczyÌ , ¿e tym firmom te¿ zdarzaj¹ siê wpadki i to czasami dziecinne, ale siê zdarzaj¹. Dlatego te¿ ceni¹ siê i to bardzo wysoko dlatego te¿ na pocz¹tek kusz¹ rabatami i inwestycjami, ale nie ma nic za darmo bo i tak trzeba bêdzie za to zap³aciÌ w formie wyznaczonego limitu miesiêcznego czy tez kwartalnego. Je¿eli takiego limitu nie wyrobisz to na koniec roku dostajesz fakturê z firmy z której masz mieszalnik i musisz za ni¹ zap³aciÌ, a jak nie to sprawa w s¹dzie. Znam takie mieszalnie gdzie na koniec roku, ¿eby nie p³aciÌ kary musz¹ wybraÌ towaru jednorazowo na kilkadziesi¹t tyœ. z³.
JeÂżeli zapytasz o ceny pigmentĂłw to mogĂŞ podaĂŚ dla przykÂładu ceny cennikowe jednego z lepszych systemĂłw na rynku, zaznaczam, Âże podane ceny to ceny zakupu netto:
-pigment solidowy i metaliczny za 1 litr - 200 zÂł netto
- pigment perÂłowy za 1 litr - 300 zÂł netto
-Âżywica do metalikĂłw i pereÂł 2,5 litra okoÂło 400 zÂł netto
JeÂżeli bĂŞdziesz chciaÂł to podam Ci ceny jeszcze z innych markowych systemĂłw i bĂŞdĂŞ juÂż podawaÂł nazwy firm, czego nie powinienem robiĂŚ. |
BĂŞdĂŞ wdziĂŞczny jak odpowiesz mi na pytanie, ktĂłry system ma to samo w kubku co na fiszce i jaki system Twoim zdaniem jest najszybszy. ResztĂŞ informacji jeÂżeli bĂŞdziesz miaÂł ochotĂŞ, przekaÂżesz mi jak zacznĂŞ interesowaĂŚ siĂŞ konkretnym systemem. Moja kolorystka nie jest niewidoma. Radzi sobie, ale krew jÂą zalewa jak dopasuje fiszke a w kubku co innego niÂż na fiszce i trudno przewidzeĂŚ czego tak naprawde moÂżna siĂŞ spodziewaĂŚ po namieszaniu farby. W przewaÂżajÂącej wiĂŞkszoÂści przypadkĂłw tak wÂłaÂśnie jest. DziÂś ponownie sam siĂŞ o tym przkonaÂłem. Szukam systemu ktĂłry nie ma tego problemu, a nie takiego w ktĂłrym wszystko wchodzi od strzaÂła. Zaczynam odnosiĂŚ wraÂżenie, Âże piszĂŞ w jakimÂś innym jĂŞzyku. Mam fiszke, wlewam farbe ma byĂŚ taka jak na fiszce. Oto moje wymagania. |
|
|
|
 |
berag1
|
Wysłany: 2011-10-26, 18:05
|
0
|
|
|

|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | OczywiÂście wybraÂłem zmianĂŞ systemu. |
PamiĂŞtaj o tym, Âże jeÂżeli zdecydowaÂłeÂś siĂŞ faktycznie na zmianĂŞ systemu, to w wiĂŞkszoÂści firm jest zorganizowane to w ten sposĂłb, Âże przyjeÂżdÂżajÂą, zabierajÂą mieszalnik, a Ty kolego zostajesz z pigmentami i jesteÂś kilka klockĂłw w plecy. Ja bym tego nie przebolaÂł, ale chyba Ty masz na tyle kasy, Âże decydujesz siĂŞ na taki krok. ÂŻyczĂŞ powodzenia. |
|
|
|
 |
berag1
|
Wysłany: 2011-10-26, 18:07
|
0
|
|
|

|
berag1 napisał/a: | PPG, NEXA AUTOCOLOR, DUPONT, STANDOX czy teÂż Glasurit |
Ja juÂż napisaÂłem i nie bĂŞdĂŞ siĂŞ powtarzaÂł i dalej czekam na odpowiedÂź jak wykonujecie natryski prĂłbne |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2011-10-26, 18:23
|
0
|
|
|

|
berag1 napisał/a: | trzeÂźwy inaczej napisał/a: | OczywiÂście wybraÂłem zmianĂŞ systemu. |
PamiĂŞtaj o tym, Âże jeÂżeli zdecydowaÂłeÂś siĂŞ faktycznie na zmianĂŞ systemu, to w wiĂŞkszoÂści firm jest zorganizowane to w ten sposĂłb, Âże przyjeÂżdÂżajÂą, zabierajÂą mieszalnik, a Ty kolego zostajesz z pigmentami i jesteÂś kilka klockĂłw w plecy. Ja bym tego nie przebolaÂł, ale chyba Ty masz na tyle kasy, Âże decydujesz siĂŞ na taki krok. ÂŻyczĂŞ powodzenia. |
Zapewne czytaÂłeÂś mojÂą odpowiedÂź na post NOVOLKA. Tam opisaÂłem zwiĂŞÂźle problem i piĂŞĂŚ wariantĂłw przed ktĂłrymi stojĂŞ. Co bym nie wybraÂł, w najbliÂższej perspektywie uderzy mnie po kieszeni, ale mÂądra decyzja podjĂŞta dzisiaj, zwrĂłci siĂŞ z nawiÂązkÂą w przyszÂłoÂści. LiczÂąc na obiektywnÂą poradĂŞ zamieÂściÂłem wpis na forum. Nie wiedziaÂłem jednak, Âże publiczne mĂłwienie o niedomaganiach Spectrala to grzech Âśmiertelny. Zamiast krytykowaĂŚ sposĂłb prowadzenia przeze mnie firmy, kwestionowaĂŚ zdolnoÂści kolorystki i imputowaĂŚ mi zamiary nie idÂące w parze z rzeczywistymi, napisz proszĂŞ jeden system, gdzie kolor w kubku, jest taki sam jak na fiszce. |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
|
|