Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
POLYKAR.PL
[Usunięty]
Wysłany: 2014-09-21, 21:46   Szpachlowanie na grunt reaktywny marki TURBO

Temat wydzielony z innego w dziale ogÂłoszeĂą.
Cruel

[...]
ProszĂŞ zatem o zapoznanie siĂŞ z kolejnym produktem i kartÂą TDS podkÂładu reaktywnego Turbo P97 :tak:

PodkÂład P97m.jpg
Plik ściągnięto 66 raz(y) 65.16 KB

PodkÂład P97 1m.jpg
Plik ściągnięto 165 raz(y) 58.18 KB

mariusz80 
Wysłany: 2014-09-23, 17:38   
0
UP DOWN

No i po szkoleniu u importera Turbo    na ten podk³ad reaktywny faktycznie mo¿na k³aœÌ szpachle. Moj¹ uwagê zwróci³ te¿ podk³ad P42 Rapid filer( oprócz oczywiœcie klaru c72 ), pozostawia bardzo g³adk¹ powierzchniê, wystarczy szlif 500 na maszynie a póŸniej ju¿ tylko baza i klar

POLYKAR.PL
[Usunięty]
Wysłany: 2014-09-25, 22:52   

No i spoko :spoko:

PodkÂład reaktywny P97 : http://www.polykarshop.pl...2-l-komplet/156

PodkÂład P42 Rapid : http://www.polykarshop.pl...5-l-komplet/162

Lakier bezbarwny C072 UHS : http://www.polykarshop.pl...5-l-komplet/149

Przypomnienie :

Promocja "darmowa przesy³ka" trwa do jutra. Je¿eli jesteœcie zainteresowani zakupem profesjonalnych materia³ów lakierniczych zapraszamy na www.polykarshop.pl i po skompletowaniu zamówienia prosimy o wpisanie w polu "Kupon rabatowy" wyrazu "FREE" . Gwarantujemy totaln¹ satysfakcjê z zakupów !

satysfakcja_1m.jpg
Plik ściągnięto 46 raz(y) 66.85 KB

Dementor
Wysłany: 2014-09-27, 22:39   
0
UP DOWN

mariusz80 napisał/a:
No i po szkoleniu u importera Turbo    na ten podk³ad reaktywny faktycznie mo¿na k³aœÌ szpachle.

Na wash primer producent dopuszcza szpachlĂłwkĂŞ poliestrowÂą? To nie pomyÂłka?

mariusz80 
Wysłany: 2014-09-27, 23:02   
0
UP DOWN

To nie pomyÂłka, jest teÂż to napisane w karcie zamieszczonej wyÂżej

POLYKAR.PL
[Usunięty]
Wysłany: 2014-09-27, 23:40   

Dementor napisał/a:
To nie pomyÂłka

post z 21 wrzeÂśnia - karta wash primer P97

Miki
Wysłany: 2014-09-28, 00:09   
0
UP DOWN

I znowu siĂŞ wtrÂącĂŞ bo nie mogĂŞ tak bezczynnie czytaĂŚ takich gÂłupot. Gdzie jest napisane na oryginalnej karcie technicznej Âże moÂżna na ten podkÂład szpachlowaĂŚ?

http://www.turborefinish....non/tds/P97.pdf

Siekiera
Wysłany: 2014-09-28, 05:44   
0
UP DOWN

Oooo, czy¿by radosna twórczoœÌ Polaków? :sciana:

mariusz80 
Wysłany: 2014-09-28, 09:19   
0
UP DOWN

Miki, Siekiera, skoro tak ciĂŞÂżko w to uwierzyĂŚ, mogĂŞ podaĂŚ Wam nr do importera i napewno zrobi dla Was pokaz, Âże jednak moÂżna.

Siekiera
Wysłany: 2014-09-28, 10:27   
0
UP DOWN

Pokaz nie jest konieczny, bardziej mnie interesuje dlaczego moÂżna skoro producent nic na ten temat nie pisze w karcie?

mariusz80 
Wysłany: 2014-09-28, 12:30   
0
UP DOWN

To juÂż nie do mnie to pytanie, ale importer potwierdza, Âże producent z Libanu siĂŞ pod tym podpisuje.

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-09-28, 15:35   
0
UP DOWN

A ja w oparciu o znajomoœÌ produktów ró¿nych producentów, doszed³bym do logicznie prawid³owego wnioski, ¿e NIE MO¯NA.
W ca³ej bran¿y lakierniczej, zasada budowy i dzia³ania produktów jest identyczna. Podk³ady, szpachlówki, klary. Ró¿ni¹ siê wieloma rzeczami, ale nie zastosowaniem i zbli¿on¹ budow¹.
Podk³ad reaktywny nie jest zbyt skomplikowanym produktem, a odró¿niaj¹ siê g³ównie stê¿eniem kwasu. W³aœciwie wszystkie podobnie pachn¹, podobnie siê rozk³adaj¹, a nawet kolor maja podobny. Id¹c tym tokiem myœlenia, skoro ¿aden znany mi producent nie zaleca szpachlowania na reaktywny, to chyba nie pisze tego bez powodu.
Oczywiœcie mogê siê myliÌ, chocia¿ w zesz³ym tygodniu pryska³em tym reaktywnym i jakoœÌ niczym mojej uwagi nie przyku³.
Z drugiej strony, nie ma teÂż powodu Âżeby nie wierzyĂŚ producentowi i temu co pisze w karcie. Ale znamy teÂż szpachle antykorozyjnÂą, i w jej przypadku producent teÂż zapewnia o takich wÂłaÂściwoÂściach, chociaÂż budowa szpachli to wyklucza.

lukas
Wysłany: 2014-09-29, 09:49   
0
UP DOWN

Novol kiedyœ dopuszcza³ nak³adanie epoksydu na reaktywny i to by³ jedyny znany przypadek odstêpstwa w technologii z u¿yciem kwaœnego gruntu ale jak wiadomo póŸniej siê z tego wycofali i chyba jedynie ta technologia jest dopuszczona przy naprawach zabytków. Jednak o szpachlowaniu na grunt reaktywny w technologii autorefinishu to nikt nigdy nie pisa³. Pierwszy przypadek pojawi³ siê niedawno (21.08.14) nomen omen w wypowiedzi tego samego u¿ytkownika Polykar tylko w innym temacie a dotyczy³ czeskiego produktu marki Polykar, cyt:

POLYKAR.PL napisał/a:
"Yes I can confirm that you can apply the polyester products over the top of the wash primer."
Cytat z maila jaki otrzymaÂłem od Pana Davida , ktĂłry peÂłni obowiÂązki pod nazwÂą Technical Trainer.

AÂż mi siĂŞ wierzyĂŚ nie chce :nie:

Co na to fachowcy ?

Nie chcĂŞ przesÂądzaĂŚ bo moÂże faktycznie coÂś jest na rzeczy, przecieÂż ludzie caÂły czas wymyÂślajÂą nowe produkty. ÂŁadnych kilka lat wstecz nie byÂło wash primerĂłw 1K a teraz juÂż sÂą. Tu nie myliĂŚ pojĂŞĂŚ bo w przypadku wash primera oznaczenie 1K czy 2K ma inny wymiar bardziej potoczny bo chodzi o to Âże wyrĂłb ten dostarczany jest w postaci dwĂłch komponentĂłw:
A - GRUNT - spoiwo, ÂżwiÂązki antykorozyjne, pigmenty, itp
B - REAKTYWATOR - kwas fosforowy, rozpuszczalniki
ale nie ma tu utwardzacza typowego dla produktĂłw 2K.

Czekamy na wyjaœnienia i mo¿e ma³a sugestia aby wydzieliÌ temat i przenieœÌ z og³oszeù do dzia³u technologii.

Siekiera
Wysłany: 2014-09-29, 10:12   
0
UP DOWN

Moim zdaniem, zanim zostanie wydzielony i przeniesiony do technologii to powinna byÌ wyjaœniona rozbie¿noœÌ pomiêdzy oryginaln¹ kart¹ techniczn¹ a t¹ wklejon¹ wy¿ej.

glover
Wysłany: 2014-09-30, 08:47   
0
UP DOWN

Ch³opaki pewnie siê teraz zastanawiaj¹ jak wybrn¹Ì z sytuacji :D
Ryzykowne zagranie z produkowaniem wÂłasnej karty technicznej bez gruntownej wiedzy na temat produktu. Tak sobie myÂślĂŞ, Âże moÂże ktoÂś Âźle przetÂłumaczyÂł oryginaÂł, wszak tam coÂś napisane o szpachlĂłwkach ^^ ^^ ^^

KK 
Wysłany: 2014-09-30, 22:47   
0
UP DOWN

Pierwsza sprawa to taka, Âże wystarczy kilkanaÂście przypadkĂłw braki adhezji i produkt ma juÂż zmianĂŞ np, Âże siĂŞ nie nadaje do okreÂślonego zadania.

PodkÂład epoxydowy w sprayu 395 miaÂł tak samo. Ludzie do firmy novol przekazywali wiadomoÂści, Âże zdarzajÂą siĂŞ odparzenia szpachli naÂłoÂżonej na ten epoxyd. Teraz na szkoleniach juÂż jest mĂłwione, Âże nie moÂżna na niego szpachlowaĂŚ. Czyli to sygnaÂły od ludzi przyszli, testy byÂły chyba symboliczne.

Czyli wszystko zweryfikujÂą ludzie, a papier przyjmie wszystko.

Miki
Wysłany: 2014-10-01, 07:33   
0
UP DOWN

KK napisał/a:
Czyli wszystko zweryfikujÂą ludzie, a papier przyjmie wszystko.

Tak jak piszesz tylko szkoda ze to ludzie bĂŞdÂą poprawiaĂŚ za darmochĂŞ, auta zrobione tym czy tamtym. I dosyĂŚ ze zapÂłacÂą za nowy materia to co gorsza bĂŞdÂą musieli w tym czasie odmĂłwiĂŚ innym i nie zarobiĂŚ nic.

Siekiera
Wysłany: 2014-10-01, 10:20   
0
UP DOWN

Coœ kolega Polykar znikn¹³ i nie ma kto z³o¿yÌ wyjaœnieù. Mo¿e poszed³ na urlop... przymusowy ;P

KK 
Wysłany: 2014-10-01, 19:38   
0
UP DOWN

Koncerny majÂą jednostkĂŞ w dupie.

mariusz80 
Wysłany: 2014-10-01, 19:51   
0
UP DOWN

skoro nie uÂżywacie tego systemu to po co takie ciÂśnienie....

pawel1108 
Wysłany: 2014-10-01, 20:22   
0
UP DOWN

Cytat:

jak to po co? Mariusz Ty nie widzisz po co?
Przecie¿ to zbiór polaczków, takich czatuj¹cych, czuwaj¹cych, szperaj¹cych ca³e forum w poszukiwaniu czyjegoœ b³êdu, potkniêcia a jak ktoœ siê wywróci to skopaÌ i pogrzebaÌ.
PrzecieÂż to takie polskie doeebaĂŚ komuÂś, niech ma gorzej.
Kretyni nie zainteresowani wÂątkiem, ale zajrzeĂŚ zawsze moÂżna a rusz kogoÂś da siĂŞ zgnoiĂŚ...
Nie zainteresowani wcale, nie handlujÂą tym, nie uÂżywajÂą a zdanie swoje majÂą.
Poszukiwacze zaginionej prawdy.
Dajcie spokĂłj pAnowie, szukanie hooja do dupy w kaÂżdym wÂątku...
PatrzÂąc z boku tak niestety to wyglÂąda :help:

pawel1108 
Wysłany: 2014-10-01, 20:24   
0
UP DOWN

Siekiera napisał/a:
Coœ kolega Polykar znikn¹³ i nie ma kto z³o¿yÌ wyjaœnieù. Mo¿e poszed³ na urlop

eeee tam raczej juÂż wrĂłciÂł, bo byÂł po rozum do gÂłowy i w koĂącu zmÂądrzaÂł i wyeebaÂł sie na prowokujÂące docinki, mi siĂŞ tak wydaje :tak: :tak:

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-10-01, 20:39   
0
UP DOWN

KK napisał/a:
PodkÂład epoxydowy w sprayu 395 miaÂł tak samo. Ludzie do firmy novol przekazywali wiadomoÂści, Âże zdarzajÂą siĂŞ odparzenia szpachli naÂłoÂżonej na ten epoxyd. Teraz na szkoleniach juÂż jest mĂłwione, Âże nie moÂżna na niego szpachlowaĂŚ. Czyli to sygnaÂły od ludzi przyszli, testy byÂły chyba symboliczne.

Nie zawsze da siĂŞ odtworzyĂŚ w laboratorium wszelkie moÂżliwe "patenty". Novol akurat powaÂżnie traktuje sygnaÂły z rynku.
Inny, o wiele mniejszy producent, ÂściÂągaÂł kiedyÂś caÂły podkÂład z rynku, bo istniaÂło podejrzenie Âże moÂże w nim byĂŚ 3% wody. Dodam, Âże sam ujawniÂł ten fakt.
A jeszcze inni maja w duupie zgÂłaszane problemy.

Miki
Wysłany: 2014-10-01, 21:08   
0
UP DOWN

[quote="pawel1108"]
Cytat:
PrzecieÂż to takie polskie doeebaĂŚ komuÂś, niech ma gorzej.

Masz racje to takie polskie robiÌ innych w ch.ja, pisaÌ co siê chce, byle by sprzedaÌ, a je³opy niech siê póŸniej martwi¹.

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-10-01, 21:19   
0
UP DOWN

KaÂżdy ma swĂłj rozum. Czasem wystarczy pomyÂśleĂŚ, Âżeby wiedzieĂŚ czy czyta siĂŞ gÂłupoty, opowieÂści dziwnej treÂści czy marketingowy beÂłkot. Skoro dystrybutor tak pisze w karcie, to czemu siĂŞ dziwicie, Âże ktoÂś powoÂłuje siĂŞ na te zapisy? Nie zawsze naleÂży dopatrywaĂŚ siĂŞ zÂłej woli sprzedajÂącego.

Siekiera
Wysłany: 2014-10-02, 03:36   
0
UP DOWN

mariusz80 napisał/a:

A sk¹d wiesz, mo¿e chcielibyœmy u¿ywaÌ/sprzedawaÌ. To s¹ nowe produkty i ma³o o nich wiadomo a ja ostatnio w³aœnie dosta³em ofertê od pewnej firmy wspó³pracuj¹cej z Polykarem i st¹d moje zainteresowanie bo informacja o mo¿liwoœci szpachlowania na P97 jest bardzo zastanawiaj¹ca, wrêcz rewolucyjna. Je¿eli producent tego produktu siê pod tym podpisuje to niech poprawi kartê techniczn¹ i nie bêdzie problemu. Karta techniczna to jest podstawowy dokument a jak ktoœ póŸniej poszpachluje i coœ siê podzieje to do kogo ma mieÌ pretensje? W Polskim por¹banym prawie to sprzedawca odpowiada za ewentualne reklamacje i jak to widzisz ¿e co ja powiem lakiernikowi, ¿e wyczyta³em tak na forum? Kto mi póŸniej pomo¿e rozpatrzyÌ reklamacjê, Grzesiek od którego kupi³em, u¿ytkownik forum o nicku Polykar czy importer który na swojej stronie nie poda³ ¿adnej karty technicznej a mo¿e producent który równie dobrze mo¿e powiedzieÌ ¿e nie wie o co chodzi bo w jego karcie nie ma takiego zapisu?
Jak ktoÂś wrzuca takie banerki jak ten niÂżej to niech siĂŞ do czegoÂś poczuwa.

t_satysfakcja_1m_146.jpg
Plik ściągnięto 37 raz(y) 21.13 KB

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-10-02, 07:59   
0
UP DOWN

Siekiera, godzina 3:36 a ty piszesz posty! Masz problemy ze snem, czy zawzi¹³eœ siê i postanowi³eœ skorygowaÌ lakier ze swojego ulubionego systemu? ^^

Siekiera
Wysłany: 2014-10-02, 08:56   
0
UP DOWN

Aaa, przebudzi³em siê i nie mog³em zasn¹Ì.
Mój ulubiony system potrafi wpêdziÌ w nerwicê ale ja ju¿ to olewam, moi pracownicy niestety te¿ i nic im nie mogê powiedzieÌ bo mam takie same zdanie ^^ . Ale powiem Ci ¿e ostatnio rozmawia³em z takim dalszym znajomym z bran¿y który ma tylko ten system i powiedzia³ ¿e obecnie samemu daje radê zrobiÌ 3-4 kolory na dniówkê ^^ ^^ ^^ no skutecznoœÌ po ch.ju i nie móg³ uwierzyÌ ¿e s¹ systemy przy których ludzie w ogóle nie robi¹ natrysków i jakoœ wychodzi.

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-10-02, 13:57   
0
UP DOWN

Nie pisz gÂłoÂśno, bo w ramach aktywnej polityki sprzedaÂży, dystrybutor zacznie objeÂżdÂżaĂŚ Twoich klientĂłw, Âżeby zmusiĂŚ CiĂŞ do zachwalania produktu na forum ewentualnie do milczenia. U mnie ostatnio tak to dziaÂła:) Jednego klienta juÂż mi zÂłodzieje ukradli!!!

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-10-02, 16:07   
0
UP DOWN

OczywiÂście , uÂżywajÂąc skrĂłtu myÂślowego "zÂłodzieje", miaÂłem na myÂśli zachowanie analogiczne do tego spenalizowanego przez kodeks karny, lecz istniejÂącego na pÂłaszczyÂźnie obrotu gospodarczego i dotyczÂącego sposobu pozyskiwania klientĂłw przed dany podmiot gospodarczy.

glover
Wysłany: 2014-10-03, 09:42   
0
UP DOWN

[quote="pawel1108"]
Cytat:

Kretyni nie zainteresowani wÂątkiem, ale zajrzeĂŚ zawsze moÂżna a rusz kogoÂś da siĂŞ zgnoiĂŚ...
Nie zainteresowani wcale, nie handlujÂą tym, nie uÂżywajÂą a zdanie swoje majÂą.

Raczej siĂŞ nie znamy abyÂś mĂłgÂł osÂądzaĂŚ np. mĂłj stan umysÂłowy.
Nie chodzi o gnojenie kogokolwiek tylko o uczciwoœÌ, chyba u¿ytkownik Polykar nie chcia³ celowo wprowadziÌ kogoœ w b³¹d i naraziÌ na straty materialne i utratê dobrego imienia wiêc zosta³a zwrócona grzecznie uwaga ale widzê ¿e jest to niektórym nie na rêkê. Lepiej niech ciemny naród ³yka g³odne kawa³ki a my bêdziemy robili deal.

Jakoœ tak siê sk³ada, ¿e odk¹d pamiêtam to wiêkszoœÌ awantur na forum wybucha³a albo przez Projektera albo w tematach Polykara to siê nie dziw ¿e ludzie podchodz¹ z dystansem do wszystkiego co on pisze a karta techniczna któr¹ wklei³ nie ma jak dot¹d ¿adnego potwierdzenia wiêc padaj¹ pytania o co chodzi, to normalne.
Dlaczego na polskiej stronie produktĂłw Turbo nie ma tej karty skoro istnieje?

mariusz80 
Wysłany: 2014-10-03, 10:19   
0
UP DOWN

Polykar tylko wkleiÂł to co dostaÂł od importera na PolskĂŞ, ja po szkoleniu teÂż dostaÂłem identyczne karty

glover
Wysłany: 2014-10-03, 10:29   
0
UP DOWN

Ok, no to moÂże niedÂługo siĂŞ pojawiÂą ale wydaje mi siĂŞ Âże lepiej byÂłoby dla marki gdyby postarali siĂŞ to szybko zrobiĂŚ zamiast tutaj przepychaĂŚ siĂŞ, chyba Âże potrzebujÂą rozgÂłosu i celowo to byÂło zrobione przez Polykara bo przecieÂż on sam miaÂł wczeÂśniej wÂątpliwoÂści czy moÂżna szpachlowaĂŚ na reaktywny a tutaj tak jakoÂś wogĂłle nie byÂł zdziwiony.

mariusz80 
Wysłany: 2014-10-03, 10:44   
0
UP DOWN

w praktyce widziaÂłem, Âże jednak moÂżna

Siekiera
Wysłany: 2014-10-03, 11:57   
0
UP DOWN

Ale Mariusz zrozum ¿e jest ró¿nica pomiêdzy "mo¿na" i "da siê" a "sprawdzona technologia"
PrzecieÂż na kaÂżdy reaktywny da siĂŞ poÂłoÂżyĂŚ szpachlĂłwkĂŞ, nic siĂŞ nie bĂŞdzie waÂżyÂło, gryzÂło, ÂściekaÂło, puchÂło itd ale najwaÂżniejsze jest czy producent daje na to gwarancjĂŞ i od tego sÂą karty techniczne Âżeby to tam byÂło wielkimi woÂłami napisane.
Ty piszesz ¿e by³eœ tam na szkoleniu i widzia³eœ jak nak³adali ale czy robili to na aucie klienta czy na jakiœ panelach i co póŸniej z tym siê dzia³o, tego nie wiesz bo pewnie nie widzia³eœ. Uwierzy³eœ im na s³owo pisane w ich karcie, tyle ¿e oni nie s¹ producentem a producent jak na razie tego nie potwierdza.
I o to jest caÂłe zamieszanie.

Lackdoctor 
Wysłany: 2014-10-04, 15:54   
0
UP DOWN

mariusz80 napisał/a:

Nitro tez jest praktycznie do wszystkiego.... :x:

Czytam wÂątek i widzĂŞ tu znĂłw wÂątek teologiczny.
UÂżywam i wierzĂŞ... lub mam wÂątpliwoÂści i pytam....
Jak pytam to jestem ten gÂłupi, wscibski,,,, trzeba takiego zgnoiĂŚ, bo przecieÂż skoro nie uzywa to NIECH SIEDZI CICHO.

MiÂłego Âłeeekendu panowie. :spoko: :spoko: :spoko:

mariusz80 
Wysłany: 2014-10-04, 16:12   
0
UP DOWN

Ale o co Ci teraz chodzi...czy tylko napisa³eœ ¿eby coœ napisaÌ ? Bo jakoœ nie zab³ysn¹³eœ

Lackdoctor 
Wysłany: 2014-10-04, 18:49   
0
UP DOWN

mariusz80 napisał/a:
Ale o co Ci teraz chodzi..

ÂŻe pytanie byÂło do Polikara a nie do Ciebie.

A to jak Ty robisz
mariusz80 napisał/a:
to uwierz mi Âże mozna wiĂŞcej praktycznie zrobic Âźle.

mariusz80 
Wysłany: 2014-10-04, 18:59   
0
UP DOWN

Cytat:
uwierz mi Âże mozna wiĂŞcej praktycznie zrobic Âźle.

W to nie wÂątpiĂŞ  ;)

pawel1108 
Wysłany: 2014-10-04, 23:10   
0
UP DOWN

Jako Âże trochĂŞ pouÂżywaÂłem sobie lakieru bezbarwnego Turbo C72 to postanowiÂłem dowiedzieĂŚ siĂŞ czegoÂś wiĂŞcej na temat produktĂłw Turbo.
WbiÂłem siĂŞ na stronĂŞ producenta http://www.turborefinish.com/ i co mi siĂŞ od razu rzuciÂło w oczy to, Âże jest to GENERAL company, nie wiem, czy jest to linia GeneraÂła, w kaÂżdym bÂądÂź razie moÂżna wywnioskowaĂŚ, Âże to ich produkty.
Postanowi³em poczytaÌ i porównaÌ sobie reaktywny TURBO z reaktywnym Genera³a i wychodzi na to ¿e jest to sam produkt (moim zdaniem) tyle, ¿e w TURBO nazywa siê P97 a u Genera³a 9700 tym bardziej,¿e karty techniczne ró¿ni¹ siê tylko innym logo, niczym wiêcej.
Co wiĂŞcej, bo o to jest wojna DYSTRYBUTOR GeneraÂła na swojej stronie w karcie technicznej produktu 9700 pisze cyt:
Nie nak³adaÌ podk³adów i szpachlówek poliestrowych oraz epoxydowych na 9700- mo¿liwa s³aba przyczepnoœÌ.
no to zobaczyÂłem na kartĂŞ technicznÂą PRODUCENTA produktu 9700 i jest tam napisane cyt:
Furthermore, a special unique feature of the 970, is that it could be used as a substrate for “General”
polyester puties if ned be.
po wnikliwym i dokÂładnym przetÂłumaczeniu :
Co wiĂŞcej, specjalnÂą, unikalnÂą cechÂą 9700 jest to, Âże moÂże on byĂŚ stosowany jako podÂłoÂże do "General" szpachlĂłwek poliestrowych, jeÂśli zajdzie taka potrzeba.

Jakie znaczenie ma tutaj jak to Któryœ z userów forum napisa³ ,, radosna twórczoœÌ polaków" :?:

Wychodzi na to, Âże dystrubutor GEneraÂła wrĂŞcz odwrotnie stworzyÂł kartĂŞ technicznÂą produktu 9700 jak producent w/w produktu :?: :?: :?:
Przejrza³em to, co pisali inni u¿ytkownicy,¿e sprzedawca mo¿e napisaÌ wszystko aby sprzedaÌ produkt, z tym, ¿e za to nie odpowiada a w tym przypadku jest odwrotnie po co, czemu, skoro taka mo¿liwoœÌ jest zalet¹ w/w produktu :?:

mariusz80 
Wysłany: 2014-10-05, 00:05   
0
UP DOWN

Teraz karty siê ró¿ni¹, poniewa¿ niedawno j¹ trochê zmieniono w³aœnie o ten wpis (z tego co zauwa¿y³em). Wczeœniej za to, nie by³o takiej informacji na stronie producenta, ¿e "nie nak³adaÌ..." jak to jest w kartach dystrybutora Genera³a

GMC
Wysłany: 2014-10-05, 01:00   
0
UP DOWN

To o co w tym wszystkim chodzi, juÂż gÂłupiaÂłem, ktoÂś tu kÂłamie czy jak?

Siekiera
Wysłany: 2014-10-07, 08:30   
0
UP DOWN

pawel1108 napisał/a:
Jakie znaczenie ma tutaj jak to Któryœ z userów forum napisa³ ,, radosna twórczoœÌ polaków" :?:

Wychodzi na to, Âże dystrubutor GEneraÂła wrĂŞcz odwrotnie stworzyÂł kartĂŞ technicznÂą produktu 9700 jak producent w/w produktu :?: :?: :?:
Przejrza³em to, co pisali inni u¿ytkownicy,¿e sprzedawca mo¿e napisaÌ wszystko aby sprzedaÌ produkt, z tym, ¿e za to nie odpowiada a w tym przypadku jest odwrotnie po co, czemu, skoro taka mo¿liwoœÌ jest zalet¹ w/w produktu :?:

Jak nie rozumiesz to ci powiem. Trzeba byĂŚ odpowiedzialnym w tym co siĂŞ robi ;P a jak na razie to Polykar wrzuciÂł kartĂŞ z takim zapisem a w dalszym ciÂągu go nie ma w oryginalnej karcie. Dlaczego?

Zapyta³em w Generale czy coœ wiedz¹ o tym szpachlowaniu na reaktywny i odpowiedŸ by³a mniej wiêcej taka, ¿e ¿adnej oficjalnej informacji nie maj¹ ale widzieli ¿e karta siê zmieni³a w ostatnich dniach i póki co nie zamierzaj¹ zmieniaÌ polskiej karty bo szpachlowanie na grunt kwaœny jest dziwnym pomys³em? Kolejna sprawa to ¿e w karcie jest zapis o szpachlówkach General a tego nie bêd¹ w stanie dopilnowaÌ aby w ka¿dym przypadku tak by³o a z innymi szpachlówkami nie wiadomo czy bêdzie przyczepnoœÌ.
No i ostatnia sprawa, ¿e odpowiedzialnoœÌ za produkt a tym samym za ewentualne reklamacje ponosi wprowadzaj¹cy do obrotu w danym kraju i dopóki nie bêdzie jasnego stanowiska czy wszystkie szpachlówki mog¹ byÌ nak³adane to nie zmieni¹ polskiej karty.

GMC
Wysłany: 2014-10-07, 09:19   
0
UP DOWN

Ale jajca ^^
Jedni nie majÂą podstaw a piszÂą, drudzy majÂą podstawy a nie chcÂą zapisaĂŚ
Jakby tu byÂł Polykar to by powiedziaÂł, Âże normalnie czeski film ^^ ^^ ^^

Panowie a nie przysz³o wam do g³owy, to ¿e to s¹ to produkty od jednego producenta to wcale nie musi oznaczaÌ ¿e to s¹ te same produkty? Wszyscy producenci których znam, maj¹ dwie, trzy albo i wiêcej linii produktów. Najczêœciej trochê ró¿ni¹ siê pomiêdzy sob¹ po to aby oferowaÌ je w ró¿nych cenach. Nie dodadz¹ jakiegoœ sk³adnika i niby produkt jest ten sam a jednak inny bo np. mniej filtra UV w lakierze czy podk³ad akrylowy bez dodatków antykorozyjnych a koszty produkcji produkcji im malej¹.
Nawet systemy mieszalnikowe sÂą czĂŞsto oparte o te same pigmenty tylko sÂłabiej kryjÂące, to normalne teraz na Âświecie, wszystkie firmy tak robiÂą.

Dementor
Wysłany: 2014-10-07, 09:34   
0
UP DOWN

GMC napisał/a:

:D

lukas
Wysłany: 2014-10-07, 18:41   
0
UP DOWN

Przyznam, Âże z zaciekawieniem ÂśledzĂŞ rozwĂłj wÂątku o tym reaktywnym.
JeÂżeli to prawda, Âże moÂżna na niego szpachlowaĂŚ to byÂłby to trochĂŞ ewenement w refinishu i od razu nasuwa mi siĂŞ sporo pytaĂą ale poczekam aÂż wyklaruje siĂŞ sprawa kart technicznych.

lukas
Wysłany: 2014-10-07, 18:54   
0
UP DOWN

No i chcia³em jeszcze dodaÌ ¿e to co napisa³ GMC jest prawd¹. Producenci szukaj¹c oszczêdnoœci na badaniach, wdro¿eniach, kosztach magazynowania surowców itp. bardzo czêsto stosuj¹ ta metodê czyli po opracowaniu jakiegoœ dobrego produktu, wdro¿eniu do produkcji, i dalej po sukcesie rynkowym opracowuj¹ receptury oszczêdnoœciowe by mieÌ podobny produkt w taùszej wersji. Unikaj¹ zatem kolejnych kosztownych badaù, prób, testów bo podstawowe parametry produkty osi¹gaj¹ takie same, ró¿ni¹ siê ma³ymi szczegó³ami których nie wy³apie u¿ytkownik bez odpowiedniego sprzêtu.

glover
Wysłany: 2014-10-07, 20:22   
0
UP DOWN

Dementor napisał/a:
GMC napisaÂł/a:

:D

A Jozin zrobiÂł dym i znikÂł ^^

Feiner
Wysłany: 2014-10-07, 22:56   
0
UP DOWN

Na kaÂżdym szkoleniu uczÂą Âżeby nie szpachlowaĂŚ na reaktywny tylko na epoksydowy, ja ostatnio przykitowaÂłem troszeczkĂŞ wiĂŞcej na epoxa i caÂły czas epox byÂł miĂŞkki a co mĂłwiĂŚ jakbym poszpachlowaÂł na reaktywny, co ta za jakaÂś wydumka :shock:

Miki
Wysłany: 2014-10-08, 07:32   
0
UP DOWN

Feiner, epoksyd a reaktywny to ca³kiem inna bajka. Epoksyd mia³eœ miêkki bo go da³eœ grubo i zapomnia³eœ zaczekaÌ ¿eby wyschn¹³. Wiêc jest to ewidentnie Twoja wina.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu