Autor |
Wiadomość |
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2008-02-26, 18:31
|
0
|
|
|

|
arti napisał/a: | Chodzi mi o wode DP na motocykle. |
Ok |
|
|
|
 |
szybki
|
Wysłany: 2008-02-26, 21:42
|
0
|
|
|
|
RzeszĂłw to prawda, sÂą trzy Duponty, ale tylko jeden legalny- Zgodnie z ustaleniami terytorialnymi.Popatrzcie na: http://dupontrefinish.com...®ion=Region9 Jedyny oficjalny, serwisowany itd. to GMG. Reszta to samowolki.
Ja zacz¹³em jeŸdziÌ do tego w³aœciwego. Proponuj¹ szkolenia, przyjazd DV, i ch³opcy staraj¹ siê.
Mia³em braÌ mieszalnik, ale strasznie zmieni³y siê warunki - nie jest ju¿ tak ³atwo, a poza tym siê nie op³aca bo dobr¹ cenê daj¹ z pó³ki, no i maj¹ IMRONA elita - spróbujcie wydajnoœÌ k³adzie na kolana, cena dobra!
WczeÂśniej kupowaÂłem u Raczka nieboraczka, ale ten to kupa podrĂłby i wszystko co ma z Duponta oryginalnego to tylko na wabik, a potem wykrĂŞci swoje super miksy, a ty siĂŞ bujaj chÂłopie. Dupont w RM-ie - czy on wie co siĂŞ z czym miesza, ja bym nie ryzykowaÂł RM niech ma RM-a i wszystko gra.
Co do kolorystyki to chÂłopaki sÂą dobrzy, dadzÂą fiszkĂŞ z recepturÂą. A jak widzĂŞ handlowcĂłw CSW w moim warsztacie to tylko kultura nie pozwala mi zabijaĂŚ.
Ca³y czas wciskaj¹ to swoje gówno, mówi¹,: "jakoœÌ duponta w lepszej cenie"
Wychodzi na to, Âże CSW mieÂści siĂŞ w Mehelen (Mehelen tÂłumaczÂąc na Polski: KraÂśnik!!! )
Ale z drugiej strony to zajebiÂście, bo duponta kupujĂŞ w cenie gĂłwnianej DYNY (hiphiphura) - mam nadziejĂŞ, Âże sie to utrzyma. |
|
|
|
 |
kpopis
|
Wysłany: 2008-02-29, 00:30
|
0
|
|
|
|
Troche z innej beczki, a mianowicie: Czy ktos byl moze na szkoleniu DuPonta? Jak sie do nich wkrecic? |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-02-29, 08:27
|
0
|
|
|
|
kpopis napisał/a: | Czy ktos byl moze na szkoleniu DuPonta? Jak sie do nich wkrecic? | przez dystrybutora,przez sklep. porozmawiaj wpierw z nimi. |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-05-09, 14:58
|
0
|
|
|
|
baqo napisał/a: | ja powiem coÂś na ten temat za pó³ roku.jak po tym czasie nie odchodzi to jest OK! |
minelo prawie pol roku, czekam na relacje :P |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-05-17, 07:58
|
0
|
|
|
|
rbfm napisał/a: | baqo napisał/a: | ja powiem coÂś na ten temat za pó³ roku.jak po tym czasie nie odchodzi to jest OK! |
minelo prawie pol roku, czekam na relacje :P | robiĂŞ sobie dalej |
|
|
|
 |
jacek
|
Wysłany: 2008-05-28, 20:33
|
0
|
|
|
|
CoÂś tematu nikt nie rusza , jakby Du pont przestaÂł istnieĂŚ , piszcie co tam w cromaxie. |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2008-05-29, 07:46
|
0
|
|
|

|
Woda siĂŞ ledwo co sprzedaje to i o Du Poncie nic nie sÂłychaĂŚ. Ciekawe kiedy im siĂŞ zwrĂłcÂą te inwestycje w mieszalniki |
|
|
|
 |
jacek
|
Wysłany: 2008-05-29, 20:31
|
0
|
|
|
|
u nas w mieszalni du ponta innej bazy nie kupisz tylko cromax, a warunki na jakich warsztaty braÂły mieszalniki byÂły bardzo dobre , wiĂŞc tylko laĂŚ i lakierowaĂŚ. |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-06-06, 20:12
|
0
|
|
|
|
jacek napisał/a: | CoÂś tematu nikt nie rusza , jakby Du pont przestaÂł istnieĂŚ , piszcie co tam w cromaxie. | istnieje ,istnieje!!!lakierowanie to juÂż tylko rutyna.ostatnio kolesiowi na jego warsztacie lakierowaÂłem cromaxem kilka elementĂłw, bo sam sobie nie mĂłgÂł poradziĂŚ z jednym kolorkiem w rm-a rozpie. bez kabiny lakierniczej, jak mu vito sypn¹³em to byÂł w szoku jak siĂŞ robi na wodzie du ponta Siekiera napisał/a: | Woda siĂŞ ledwo co sprzedaje to i o Du Poncie nic nie sÂłychaĂŚ. Ciekawe kiedy im siĂŞ zwrĂłcÂą te inwestycje w mieszalniki | siĂŞ nie martw |
|
|
|
 |
jacek
|
Wysłany: 2008-06-06, 21:00
|
0
|
|
|
|
TeÂż robiĂŞ cromaxem bez kabiny,nie jest moÂże super z czasem suszenia bazy ale przyzwyczaiÂłem siĂŞ,jaki kolor na vito robiÂłeÂś? |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-06-08, 10:53
|
0
|
|
|
|
jacek napisał/a: | jaki kolor na vito robiÂłeÂś? | merc. 474 |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2008-09-04, 21:07
|
0
|
|
|
|
jacek napisał/a: | CoÂś tematu nikt nie rusza , jakby Du pont przestaÂł istnieĂŚ , piszcie co tam w cromaxie. |
no wlasnie |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-09-04, 21:12
|
0
|
|
|
|
gola napisał/a: | jacek napisał/a: | CoÂś tematu nikt nie rusza , jakby Du pont przestaÂł istnieĂŚ , piszcie co tam w cromaxie. |
no wlasnie |
No wÂłasnie..wysraÂł nam sie mieszalnik a firma od ktĂłrej dzierzawimy sprzet wypina sie od naprawy. Po kase za pigmenty to lataja a jak sie cos zepsuje to ich nie ma. MateriaÂł dobry i nic poza tym. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-09-04, 21:12
|
0
|
|
|
|
gola napisał/a: | jacek napisaÂł/a:
CoÂś tematu nikt nie rusza , jakby Du pont przestaÂł istnieĂŚ , piszcie co tam w cromaxie.
no wlasnie
_________________ |
jadĂŞ non stop |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2008-09-04, 21:16
|
0
|
|
|
|
@baqo,powiedz mi czy probniki do cromaxa sa takie same jak do konwencji?,tak mi sie wydaje ale nie wszyscy maja takie zdanie z tego co wiem. |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-09-04, 21:34
|
0
|
|
|
|
gola napisał/a: | powiedz mi czy probniki do cromaxa sa takie same jak do konwencji?,tak mi sie wydaje ale klocilem sie ostatnio w tej sprawie. | wszystkie nowe uzupeÂłnienia pasujÂą na 99-100% do moich dorabianych odcieni. sÂą w tym stare natryski,co widzĂŞ na fiszce,ale wtedy polegam na R-ce zaznaczonej przy recepturze. jak jej nie ma ,odcieĂą moÂże odskoczyĂŚ od fiszki,ale i moÂże Âładnie pasowaĂŚ ,co siĂŞ teÂż zdarza. ale w tym wszystkim najwaÂżniejsze Âże siĂŞ dobrze cromem cieniuje gola napisał/a: | probniki do cromaxa sa takie same jak do konwencji?, | a ta jeszcze istnieje powiedzmy z dnia na dzieĂą kolorystyka jest co raz lepsza. nowe natryski,wymieniam nawet te same alternatywy,oraz nowy program colorQuick pro,gdzie sÂą nowe zmiany. oczywiÂście Âże nie obejdzie siĂŞ bez jakiejÂś korekty,czy natrysku prĂłbnego,ale to w koĂącu mi zaleÂży na Âładnie zrobionej robocie,Âładnie dobranym i wycieniowanym lakierze |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2008-09-04, 21:45
|
0
|
|
|
|
baqo napisał/a: | a ta jeszcze istnieje |
oczywiscie i ma sie dobrze .Nie wszystkie kraje europy sa w uni europejskiej
Chodzilo mi generalnie o to czy probniki ktore daje dupont robione sa woda czy konwencja?
Tez pracuje na duponcie,tylko na konwencji i tak samo jest colorqic pro,uaktualnienia praktycznie co kwartal...
Jaka masz najnowsza aktualizacje colorqic pro na 2008 rok? (z jakim numerem) |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-09-05, 07:53
|
0
|
|
|
|
gola napisał/a: | Nie wszystkie kraje europy sa w uni europejskiej | szwajcaria- tak? gola napisał/a: | robione sa woda czy konwencja? | ciĂŞÂżko wyczuĂŚ. dla mnie mogÂą byĂŚ i w tym i tym najwaÂżniejsze aby pasowalnoœÌ byÂła zachowana gola napisał/a: | Jaka masz najnowsza aktualizacje colorqic pro na 2008 | 2008-2 ,czasami wchodzĂŞ na neta |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2008-09-05, 09:11
|
0
|
|
|
|
baqo napisał/a: | 2008-2 ,czasami wchodzĂŞ na neta |
od okolo 2 miechow ja mam juz 2008-3,czyli jednak jest opoznienie lekkie. |
|
|
|
 |
jacklack
|
Wysłany: 2008-09-08, 18:10
|
0
|
|
|

|
Witam wszystkich obserwujĂŞ forum od jakiegoÂś czasu i chcĂŞ powiedzieĂŚ coÂś o kolorystyce Du ponta do maja 2005 miaÂłem konwĂŞcje ktĂłra poszÂła do utylizacji automatcznie du pont wstawiÂł mi mieszalnik wodny CROMAX .Generalnie pracuje na du poncie prawie 8 lat i ne mogĂŞ powiedzieĂŚ zÂłego sÂłowa o tych produktach a tym bardziej o kolorystyce.Odchylenia koloru pomiĂŞdzy orginalnym kolorem na karoserii a produktem zdiĂŞtym z wagi to standart wpÂływa na to duÂżo czynnikĂłw jedynym najsĂŞsowniejszym lekarstwem na to jest cieniowanie el.przylegÂłych.LakierujĂŞ od 2 do 5 aut dziennie i kaÂżde z nich jest cieniowane upraszcza to znacznie wydanie auta do kliĂŞta i skraca czas naprawy. (poÂświĂŞcany na dobĂłr koloru z rĂŞki)
[ Dodano: 2008-09-08, 18:33 ]
Wspomniane przeze mnie odchylenia w kolorystyce majÂą miejsce u wszyskich producentĂłw lakierĂłw czy to DU PONT czy SZTANDOX,PPG, SIKKENS ,LESONAL.Po prostu niema takiego produktu ktĂłry po zdiĂŞciu z wagi i naÂłoÂżeniu na karoseriĂŞ pasowaÂł by idealne,a chodÂż by byÂł to sami spowodujemy Âże nie bĂŞdzie on pasowaÂł gdyÂż napewno nie utrzymamy idealnej temperatury i ciÂśnienia ,odlegÂłoÂści pistoletu od karoserii.To tylko pare czynnikĂłw ktĂłre wpÂływajÂą na kolor a jest ich duÂżo wiĂŞcej |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-09-08, 21:32
|
0
|
|
|
|
jacklack napisał/a: | jedynym najsĂŞsowniejszym lekarstwem na to jest cieniowanie el.przylegÂłych | jacklack, ale to normalne pozdrawiam |
|
|
|
 |
jacklack
|
Wysłany: 2008-09-08, 21:52
|
0
|
|
|

|
Cieszê siê ¿e ktoœ siê ze mn¹ zgadza bo znam lakierników co potrafi¹ dobieraÌ 5 godz bazê i z 200g robi im siê 400g i w efekcie po lakierowaniu bez cieniowania kolor i tak siê ró¿ni I gdzie tu ekonomia?? |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-09-08, 22:17
|
0
|
|
|
|
baqo napisał/a: | jacklack napisał/a: | jedynym najsĂŞsowniejszym lekarstwem na to jest cieniowanie el.przylegÂłych | jacklack, ale to normalne pozdrawiam |
Tak tylko ze nie kazdy klient sobie zyczy ruszanie DOBRYCH elementow. I weÂź tu wytÂłumacz facetowi ze tak technologia zakÂłada.....Dlatego sie robi tak, zeby klient nie iwdziaÂł ze cos jest ruszane obok. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
jacklack
|
Wysłany: 2008-09-08, 23:02
|
0
|
|
|

|
Dok³adnie je¿eli klient nie wie o cienowaniu nie patrzy na el.przyleg³e w sêsie jakoœciowym tylko czy kolor miêdzy przyleg³ym a naprawianym siê nie ró¿ni.Nigdy nie mówiê klientowi o jakimœkolwiek cieniowaniu no bo przecie¿ to ¿ecz nieodzowna i oczywiœcie technologicznie prawid³owa
[ Dodano: 2008-09-08, 23:09 ]
JeÂżeli klient zleca mi wykonanie usÂługi i z gĂłry mĂłwi Âże nie chce naruszyĂŚ el. przylegÂłych no to proponuje mu wykonanie tej usÂługi w innym warsztacie
[ Dodano: 2008-09-08, 23:42 ]
OczywiÂście najpierw uÂświadamiajÂąc go dlaczego musi byĂŚ tak a nie inaczej (czyli dlaczego muszĂŞ cieniowaĂŚ i jaki bĂŞdÂą skutki nie cieniowania)
[ Dodano: 2008-09-09, 22:46 ]
OdnoÂśnie Color Qicka jest juÂż Color Qick Net ktĂłry ma opcje raportowania i gospodarkĂŞ magazynowÂą super sprawa widziaÂłem go ale czekam aÂż puszczÂą go w polsce bo na zachodzie jest ale odpÂłatnie.Du pont przysyÂła nawet regularnie Color Qick Pro ale wole pracowaĂŚ na starym color qicku przynajmniej raportuje |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2008-09-10, 20:02
|
0
|
|
|
|
jacklack napisał/a: | ...ale wole pracowaĂŚ na starym color qicku przynajmniej raportuje |
tylko ze jak wychodza nowe warianty na kolor to ty ich nie masz w swoim programie bo jest nieaktualny. |
|
|
|
 |
jacklack
|
Wysłany: 2008-09-10, 20:24
|
0
|
|
|

|
Otó¿ mam najnowszwe aktualizacje bo przecie¿ stary Color Qick wci¹¿ jest rozprowadzany przez Du Ponta tylko trzreba poinformowac centrale i przsylaja bez problemu
[ Dodano: 2008-09-10, 20:34 ]
W starym Color Qicku sÂą tak samo uaktualniane receptury jak w Color Qick Pro i ColorQick Net Pro |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2008-09-10, 21:29
|
0
|
|
|
|
jacklack napisał/a: | W starym Color Qicku sÂą tak samo uaktualniane receptury jak w Color Qick Pro i ColorQick Net Pro |
w colorQuick-ach jest 4 aktualizacje rocznie natomiast w colorNet jest 6 rocznie. |
|
|
|
 |
jacklack
|
Wysłany: 2008-09-10, 21:55
|
0
|
|
|

|
gola napisał/a: | natomiast w colorNet jest 6 rocznie. | TO NAWET NIE WIEDZIAÂŁEM
[ Dodano: 2008-09-10, 22:36 ]
baqo napisał/a: | powiedz mi czy probniki do cromaxa sa takie same jak do konwencji?,tak mi sie wydaje ale klocilem sie ostatnio w tej sprawie. | Tak na razie wszyskie prĂłbniki sÂą na konwĂŞcji i nie musi byĂŚ na razie inaczej du pont wylicza matematycznie stosunek wagowy pigmĂŞtu C 6000 do pigmĂŞtu CROMAX i widaĂŚ jakoÂś im to wychodzi wiem po sobie bo mam mieszalnIk cromax juÂż prawie 4 lata i nie widzĂŞ jakichÂś rozbieÂżnoÂści pomiĂŞdzy fandekiem a materiaÂłem ktĂłry poÂło¿ê na karoseriĂŞ:) |
|
|
|