Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Amiggo 
Wys³any: 2008-02-26, 18:31   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
arti napisa³/a:
Chodzi mi o wode DP na motocykle.

Ok :mrgreen:

szybki
Wys³any: 2008-02-26, 21:42   
0
UP DOWN

Rzeszów to prawda, s± trzy Duponty, ale tylko jeden legalny- Zgodnie z ustaleniami terytorialnymi.Popatrzcie na: http://dupontrefinish.com...®ion=Region9 Jedyny oficjalny, serwisowany itd. to GMG. Reszta to samowolki.
Ja zacz±³em je¼dziæ do tego w³a¶ciwego. Proponuj± szkolenia, przyjazd DV, i ch³opcy staraj± siê.
Mia³em braæ mieszalnik, ale strasznie zmieni³y siê warunki - nie jest ju¿ tak ³atwo, a poza tym siê nie op³aca bo dobr± cenê daj± z pó³ki, no i maj± IMRONA elita - spróbujcie wydajno¶æ k³adzie na kolana, cena dobra!
Wcze¶niej kupowa³em u Raczka nieboraczka, ale ten to kupa podróby i wszystko co ma z Duponta oryginalnego to tylko na wabik, a potem wykrêci swoje super miksy, a ty siê bujaj ch³opie. Dupont w RM-ie - czy on wie co siê z czym miesza, ja bym nie ryzykowa³ RM niech ma RM-a i wszystko gra.
Co do kolorystyki to ch³opaki s± dobrzy, dadz± fiszkê z receptur±. A jak widzê handlowców CSW w moim warsztacie to tylko kultura nie pozwala mi zabijaæ.
Ca³y czas wciskaj± to swoje gówno, mówi±,: "jako¶æ duponta w lepszej cenie"
Wychodzi na to, ¿e CSW mie¶ci siê w Mehelen (Mehelen t³umacz±c na Polski: Kra¶nik!!! :mrgreen: )
Ale z drugiej strony to zajebi¶cie, bo duponta kupujê w cenie gównianej DYNY (hiphiphura) - mam nadziejê, ¿e sie to utrzyma.

kpopis
Wys³any: 2008-02-29, 00:30   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Troche z innej beczki, a mianowicie: Czy ktos byl moze na szkoleniu DuPonta? Jak sie do nich wkrecic?

baqo 
Wys³any: 2008-02-29, 08:27   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: ko³obrzeg
kpopis napisa³/a:
Czy ktos byl moze na szkoleniu DuPonta? Jak sie do nich wkrecic?
przez dystrybutora,przez sklep. porozmawiaj wpierw z nimi.

rbfm 
Wys³any: 2008-05-09, 13:58   
0
UP DOWN

Pomóg³: 21 razy
Sk±d: Kraków
baqo napisa³/a:
ja powiem co¶ na ten temat za pó³ roku.jak po tym czasie nie odchodzi to jest OK!

minelo prawie pol roku, czekam na relacje :P

baqo 
Wys³any: 2008-05-17, 06:58   
0
UP DOWN

rbfm napisa³/a:
baqo napisa³/a:
ja powiem co¶ na ten temat za pó³ roku.jak po tym czasie nie odchodzi to jest OK!

minelo prawie pol roku, czekam na relacje :P
robiê sobie dalej :grin: :grin: :grin: :grin:

jacek
Wys³any: 2008-05-28, 19:33   
0
UP DOWN

Co¶ tematu nikt nie rusza , jakby Du pont przesta³ istnieæ , piszcie co tam w cromaxie.

Siekiera
Wys³any: 2008-05-29, 06:46   
0
UP DOWN

Pomóg³: 10 razy
Woda siê ledwo co sprzedaje to i o Du Poncie nic nie s³ychaæ. Ciekawe kiedy im siê zwróc± te inwestycje w mieszalniki :neutral:

jacek
Wys³any: 2008-05-29, 19:31   
0
UP DOWN

u nas w mieszalni du ponta innej bazy nie kupisz tylko cromax, a warunki na jakich warsztaty bra³y mieszalniki by³y bardzo dobre , wiêc tylko laæ i lakierowaæ.

baqo 
Wys³any: 2008-06-06, 19:12   
0
UP DOWN

jacek napisa³/a:
Co¶ tematu nikt nie rusza , jakby Du pont przesta³ istnieæ , piszcie co tam w cromaxie.
istnieje ,istnieje!!!lakierowanie to ju¿ tylko rutyna.ostatnio kolesiowi na jego warsztacie lakierowa³em cromaxem kilka elementów, bo sam sobie nie móg³ poradziæ z jednym kolorkiem w rm-a rozpie. bez kabiny lakierniczej, jak mu vito sypn±³em to by³ w szoku :shock: :shock: :shock: jak siê robi na wodzie du ponta :grin: :grin: :grin:
Siekiera napisa³/a:
Woda siê ledwo co sprzedaje to i o Du Poncie nic nie s³ychaæ. Ciekawe kiedy im siê zwróc± te inwestycje w mieszalniki
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: siê nie martw :lol:

jacek
Wys³any: 2008-06-06, 20:00   
0
UP DOWN

Te¿ robiê cromaxem bez kabiny,nie jest mo¿e super z czasem suszenia bazy ale przyzwyczai³em siê,jaki kolor na vito robi³e¶?

baqo 
Wys³any: 2008-06-08, 09:53   
0
UP DOWN

jacek napisa³/a:
jaki kolor na vito robi³e¶?
merc. 474

gola 
Wys³any: 2008-09-04, 20:07   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
jacek napisa³/a:

no wlasnie ;)

mebArth 
Wys³any: 2008-09-04, 20:12   
0
UP DOWN

Pomóg³: 42 razy
gola napisa³/a:
jacek napisa³/a:

no wlasnie ;)

No w³asnie..wysra³ nam sie mieszalnik a firma od której dzierzawimy sprzet wypina sie od naprawy. Po kase za pigmenty to lataja a jak sie cos zepsuje to ich nie ma. Materia³ dobry i nic poza tym.

baqo 
Wys³any: 2008-09-04, 20:12   
0
UP DOWN

gola napisa³/a:
jacek napisa³/a:

no wlasnie

jadê non stop :spoko: :spoko: :spoko:

gola 
Wys³any: 2008-09-04, 20:16   
0
UP DOWN

@baqo,powiedz mi czy probniki do cromaxa sa takie same jak do konwencji?,tak mi sie wydaje ale nie wszyscy maja takie zdanie z tego co wiem.

baqo 
Wys³any: 2008-09-04, 20:34   
0
UP DOWN

gola napisa³/a:
powiedz mi czy probniki do cromaxa sa takie same jak do konwencji?,tak mi sie wydaje ale klocilem sie ostatnio w tej sprawie.
wszystkie nowe uzupe³nienia pasuj± na 99-100% do moich dorabianych odcieni. s± w tym stare natryski,co widzê na fiszce,ale wtedy polegam na R-ce zaznaczonej przy recepturze. jak jej nie ma ,odcieñ mo¿e odskoczyæ od fiszki,ale i mo¿e ³adnie pasowaæ ,co siê te¿ zdarza. ale w tym wszystkim najwa¿niejsze ¿e siê dobrze cromem :D :D cieniuje :cool: :cool:
gola napisa³/a:
probniki do cromaxa sa takie same jak do konwencji?,
a ta jeszcze istnieje :fiu: :fiu: :fiu: powiedzmy z dnia na dzieñ kolorystyka jest co raz lepsza. nowe natryski,wymieniam nawet te same alternatywy,oraz nowy program colorQuick pro,gdzie s± nowe zmiany. oczywi¶cie ¿e nie obejdzie siê bez jakiej¶ korekty,czy natrysku próbnego,ale to w koñcu mi zale¿y na ³adnie zrobionej robocie,³adnie dobranym i wycieniowanym lakierze :idea:

gola 
Wys³any: 2008-09-04, 20:45   
0
UP DOWN

baqo napisa³/a:
a ta jeszcze istnieje :fiu: :fiu: :fiu:

oczywiscie i ma sie dobrze ;) .Nie wszystkie kraje europy sa w uni europejskiej :)
Chodzilo mi generalnie o to czy probniki ktore daje dupont robione sa woda czy konwencja?
Tez pracuje na duponcie,tylko na konwencji i tak samo jest colorqic pro,uaktualnienia praktycznie co kwartal...
Jaka masz najnowsza aktualizacje colorqic pro na 2008 rok? (z jakim numerem)

baqo 
Wys³any: 2008-09-05, 06:53   
0
UP DOWN

gola napisa³/a:
Nie wszystkie kraje europy sa w uni europejskiej
szwajcaria- tak?
gola napisa³/a:
robione sa woda czy konwencja?
ciê¿ko wyczuæ. dla mnie mog± byæ i w tym i tym :D najwa¿niejsze aby pasowalno¶æ by³a zachowana :)
gola napisa³/a:
Jaka masz najnowsza aktualizacje colorqic pro na 2008
2008-2 :idea: ,czasami wchodzê na neta :spoko:

gola 
Wys³any: 2008-09-05, 08:11   
0
UP DOWN

baqo napisa³/a:
2008-2 :idea: ,czasami wchodzê na neta :spoko:

od okolo 2 miechow ja mam juz 2008-3,czyli jednak jest opoznienie lekkie.

jacklack 
Wys³any: 2008-09-08, 17:10   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Witam wszystkich obserwujê forum od jakiego¶ czasu i chcê powiedzieæ co¶ o kolorystyce Du ponta do maja 2005 mia³em konwêcje która posz³a do utylizacji automatcznie du pont wstawi³ mi mieszalnik wodny CROMAX .Generalnie pracuje na du poncie prawie 8 lat i ne mogê powiedzieæ z³ego s³owa o tych produktach a tym bardziej o kolorystyce.Odchylenia koloru pomiêdzy orginalnym kolorem na karoserii a produktem zdiêtym z wagi to standart wp³ywa na to du¿o czynników jedynym najsêsowniejszym lekarstwem na to jest cieniowanie el.przyleg³ych.Lakierujê od 2 do 5 aut dziennie i ka¿de z nich jest cieniowane upraszcza to znacznie wydanie auta do kliêta :) i skraca czas naprawy. (po¶wiêcany na dobór koloru z rêki)

[ Dodano: 2008-09-08, 18:33 ]
Wspomniane przeze mnie odchylenia w kolorystyce maj± miejsce u wszyskich producentów lakierów czy to DU PONT czy SZTANDOX,PPG, SIKKENS ,LESONAL.Po prostu niema takiego produktu który po zdiêciu z wagi i na³o¿eniu na karoseriê pasowa³ by idealne,a chod¿ by by³ to sami spowodujemy ¿e nie bêdzie on pasowa³ gdy¿ napewno nie utrzymamy idealnej temperatury i ci¶nienia ,odleg³o¶ci pistoletu od karoserii.To tylko pare czynników które wp³ywaj± na kolor a jest ich du¿o wiêcej

baqo 
Wys³any: 2008-09-08, 20:32   
0
UP DOWN

jacklack napisa³/a:
jedynym najsêsowniejszym lekarstwem na to jest cieniowanie el.przyleg³ych
jacklack, ale to normalne :spoko: pozdrawiam :papa:

jacklack 
Wys³any: 2008-09-08, 20:52   
0
UP DOWN

Cieszê siê ¿e kto¶ siê ze mn± zgadza bo znam lakierników co potrafi± dobieraæ 5 godz bazê i z 200g robi im siê 400g i w efekcie po lakierowaniu bez cieniowania kolor i tak siê ró¿ni :D I gdzie tu ekonomia?? ;)

mebArth 
Wys³any: 2008-09-08, 21:17   
0
UP DOWN

Pomóg³: 42 razy
baqo napisa³/a:
jacklack napisa³/a:
jedynym najsêsowniejszym lekarstwem na to jest cieniowanie el.przyleg³ych
jacklack, ale to normalne :spoko: pozdrawiam :papa:

Tak tylko ze nie kazdy klient sobie zyczy ruszanie DOBRYCH elementow. I we¼ tu wyt³umacz facetowi ze tak technologia zak³ada.....Dlatego sie robi tak, zeby klient nie iwdzia³ ze cos jest ruszane obok.

jacklack 
Wys³any: 2008-09-08, 22:02   
0
UP DOWN

;) Dok³adnie je¿eli klient nie wie o cienowaniu nie patrzy na el.przyleg³e w sêsie jako¶ciowym tylko czy kolor miêdzy przyleg³ym a naprawianym siê nie ró¿ni.Nigdy nie mówiê klientowi o jakim¶kolwiek cieniowaniu no bo przecie¿ to ¿ecz nieodzowna i oczywi¶cie technologicznie prawid³owa :)

[ Dodano: 2008-09-08, 23:09 ]
Je¿eli klient zleca mi wykonanie us³ugi i z góry mówi ¿e nie chce naruszyæ el. przyleg³ych no to proponuje mu wykonanie tej us³ugi w innym warsztacie :tak:

[ Dodano: 2008-09-08, 23:42 ]
Oczywi¶cie najpierw u¶wiadamiaj±c go dlaczego musi byæ tak a nie inaczej (czyli dlaczego muszê cieniowaæ i jaki bêd± skutki nie cieniowania) :) :)

[ Dodano: 2008-09-09, 22:46 ]
Odno¶nie Color Qicka jest ju¿ Color Qick Net który ma opcje raportowania i gospodarkê magazynow± super sprawa widzia³em go ale czekam a¿ puszcz± go w polsce ;) bo na zachodzie jest ale odp³atnie.Du pont przysy³a nawet regularnie Color Qick Pro ale wole pracowaæ na starym color qicku przynajmniej raportuje :)

gola 
Wys³any: 2008-09-10, 19:02   
0
UP DOWN

jacklack napisa³/a:
...ale wole pracowaæ na starym color qicku przynajmniej raportuje :)

tylko ze jak wychodza nowe warianty na kolor to ty ich nie masz w swoim programie bo jest nieaktualny. ;)

jacklack 
Wys³any: 2008-09-10, 19:24   
0
UP DOWN

Otó¿ mam najnowszwe aktualizacje bo przecie¿ stary Color Qick wci±¿ jest rozprowadzany przez Du Ponta tylko trzreba poinformowac centrale i przsylaja bez problemu :)

[ Dodano: 2008-09-10, 20:34 ]
W starym Color Qicku s± tak samo uaktualniane receptury jak w Color Qick Pro i ColorQick Net Pro :)

gola 
Wys³any: 2008-09-10, 20:29   
0
UP DOWN

jacklack napisa³/a:
W starym Color Qicku s± tak samo uaktualniane receptury jak w Color Qick Pro i ColorQick Net Pro :)

w colorQuick-ach jest 4 aktualizacje rocznie natomiast w colorNet jest 6 rocznie.

jacklack 
Wys³any: 2008-09-10, 20:55   
0
UP DOWN

gola napisa³/a:
natomiast w colorNet jest 6 rocznie.
TO NAWET NIE WIEDZIA£EM ;)

[ Dodano: 2008-09-10, 22:36 ]
baqo napisa³/a:
powiedz mi czy probniki do cromaxa sa takie same jak do konwencji?,tak mi sie wydaje ale klocilem sie ostatnio w tej sprawie.
Tak na razie wszyskie próbniki s± na konwêcji i nie musi byæ na razie inaczej du pont wylicza matematycznie stosunek wagowy pigmêtu C 6000 do pigmêtu CROMAX i widaæ jako¶ im to wychodzi wiem po sobie bo mam mieszalnIk cromax ju¿ prawie 4 lata i nie widzê jakich¶ rozbie¿no¶ci pomiêdzy fandekiem a materia³em który po³o¿ê na karoseriê:)

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: