Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Lackdoctor 
Wys³any: 2012-07-31, 09:25   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
jarbia napisa³/a:
Swoj± droga przyzwyczajenie robi swoje.

Dok³adnie.

Fajna jest na mniejsze malunki.
Do moich potrzeb (przyzwyczajeñ) nie wystarcza.
jarbia napisa³/a:
Przy klarze poleca siê trochê skrêciæ miot³ê (!) .

Ja nie skrêcam.
JAROGTS napisa³/a:
A w dziale ,, okazje" ju¿ siê przymierza³ do sprzeda¿y ,, SATY" ;p

My¶la³em nad jednym pistoletem zamiast dwóch sat.

[ Dodano: 2012-07-31, 10:28 ]
jarbia napisa³/a:
Cytat:
Posz³o 1.2 litra klaru 570 ms.

A ile by wysz³o sat± ?

Poni¿ej litra spokojnie.

PROJEKTER
Wys³any: 2012-07-31, 09:58   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
O problemach IWATA W400 z dysz± WB pisa³ ju¿ 100 lat temu kolego @gola ;) Ten problem z suchymi koñcówkami strumienia nie znikn±³ nawet po wprowadzeniu proatomizacji i dysz WBX. Nadal koñcówki strumienia s± suche. Przy bazie wodnej to nie jest tragedia ale i tu ta wada jest widoczna. Skrêcenie trochê szeroko¶ci strumienia to czym pisze @jarbia to najskuteczniejszy i najszybszy sposób pozbycia siê problemu, szczególnie przy aplikacji bezbarwnego.

Teraz siê pewnie trochê pod³o¿e ... wiêc najpierw dwa zdania z historii. Osobi¶cie swoj± zawodow± karierê zaczyna³em z SATA jet 90 i SATA jet 95 HVLP. To by³y ... hmmm .... trudne pistolety, trochê jak dzisiaj te tanie "chinole" ( trochê bo to podobna technologia atomizacji ) Gdy na rynku skrzyd³a rozwinê³a firma HAMACH powi³a siê te¿ IWATA wtedy w kszta³cie i technologi zbli¿onej do Air Gunsa AZ3. Wtedy mnie nie zachwyca³a. Robi³a to samo co wy¿ej napisa³ @Lackdoktor o Supernowej. Hamach w ramach promocji Rupesa zaproponowa³ w mojej macierzystej firmie zakup IWATA W400 z 50 % rabatem ... poniewa¿ ASO by³o wyposa¿one w SATA ... dwóch lakierników i Ja skorzystali¶my z okazji i zrobili¶my prywatny zakup. Wtedy nie by³em zwariowanym fanem pistoletów i nie wiele te¿ wiedzia³em ... rozpyla³ by³ markowy i w doskona³ej cenie - skorzysta³em z okazji. U¿ywa³em go prywatnie. Zawsze zaczyna³em od bluzgów bo w pracy super szybka SATA Jet ( 2000 ) ... Jednak IWATA ( z dysz± LP 1,2 ) powoli zaczyna³a mnie zadziwiaæ. Trudne kolory, metale w pastelach, prywatnie w gównianych warunkach, wychodzi³y piêknie z pierwszego podej¶cia, a w robocie trzeba by³o kontrolowaæ ka¿d± warstwê. Zaczyna³em zabieraæ IWATA do pracy i malowaæ ni± trudniejsze kolory w konwencjonalnej i potem w wodnej bazie ( R90 Glasuritu ) ... SATA Jet ( 2000 ) by³a do bezbarwnego. Lata mija³y, Ja przestawa³em malowaæ po 5 samochodów dziennie .... a firma IWATA tkwi³a w miejscu kombinuj±c z dyszami. W SATA natomiast model 3000 RP i dopracowana wreszcie III generacja HVLP. Absolutnie bezkonkurencyjny sprzêt. Cudo dla ka¿dego lakiernika który "ju¿ widzi".

Dystans miêdzy IWATA W400, a SATA 3000 RP astronomiczny. To czasy gdy zaczyna³em pisaæ na forach internetowych. ;)

Zawsze chwalê SATA, ale nigdy nie kopa³em te¿ IWATA ... W400 to wspania³y pistolet do ka¿dej ma³ej nory. Precyzyjny, ma ma³e zapotrzebowanie na powietrze, nie rozrzuca tak lakieru jak SATA RP, przy odrobinie wprawy mo¿na nim malowaæ kilka elementów bez ¿adnej wentylacji w gara¿u ... nie ma co ukrywaæ, ¿e do zawodów o to kto najszybciej lakieruje akurat ¿adna IWATA siê nie nadaje ( nawet Supernowa z HD )

Czas mija³ SATA wprowadza wreszcie model 4000 i ... troszkê niesmaku. Pierwsze modele maj± szkolne wady ( uszczelki, wy¶wietlacze w digitalu, zacinaj±ce siê zawory regulacji szeroko¶ci strumienia ) i do tego to w zasadzie tunning modelu 3000 ni¿ nowy pistolet. IWATA wypuszcza wcze¶niej Supernow±. Pocz±tkowo wydaje siê ¿e to tylko W400 w nowym korpusie. Te¿ pad³em ofiar± takiego pogl±du. Dysze WB nie zbiera³y dobrej opinii WBX bez zachwytu. Iwata likwiduje wszystkie wady WS400 w II generacji a SATA dopracowuje model 4000.

Osobiste przetestowanie markowego sprzêtu jest trudniejsze ni¿ jakiego¶ ch³amu, czy taniochy. Wreszcie dziêki uprzejmo¶ci handlowców APP uda³o siê sprawdziæ Supernow± WS400 WBX 1,3 w zestawieniu z SATA 4000 RP 1,2 ... No có¿ dla mnie to by³o nie mi³e rozczarowanie :x: Zachwycaj±cy pistolet i bardzo dok³adny. Przy bazach wodnych nie ma problemów, przy konwencji ... tylko jak jest za ma³e ci¶nienie i baza jest z natury gêsta. Troszkê wiêcej rozcieñczalnika, lub wy¿sze ci¶nienie i uk³ada siê doskonale ( tak wiem, ¿e zmienia siê kolor ale nie pod tym kontem by³y testowane )

Poniewa¿ testowa³em kilkana¶cie pistoletów ale nigdy nie musia³em nimi malowaæ np. ca³ego samochodu to ³atwiej mi jest oceniaæ aspekty efektu pracy ni¿ wra¿enia z samej pracy. Po drugie gdy dosta³em Supernow± do ³apy wiedzia³em, ¿e to nadal IWATA ... i zak³ada³em ¿e W400. Jej powolno¶æ i to ¿e wymaga nieco rzadszych materia³ów wcale mnie nie dziwi³a. To te¿ kwestia samej techniki aplikacji. Ja mia³em to szczê¶cie ¿e 80 % swojego czynnego zawodowo czasu jako lakiernik malowa³em w kabinach lakierniczych. Jak w ka¿dej firmie robota musia³a by¶ robiona szybko. Dla mnie oznacza³o to dwie cienkie ( mega cieniutkie ) warstwy lakieru bezbarwnego i struktura uk³adana bezpo¶rednio spod pistoletu. ¯adnej samoistnej rozlewno¶ci. Szybki utwardzacz szybki rozcieñczalnik doskonalej klasy lakier bezbarwny, ale zawsze dobrze rozcieñczony. W takim przypadku do aplikacji .... albo IWATA W400 1,2 LP albo 1,3 WBX, albo Supernowa 1,3 ... albo trochê poskrêcana SATA 3000 / 4000 1,2 RP ( wykluczone jest HVLP ).

Co daje taka technika lakierowania ? ... Cienka warstwa schnie i utwardza siê b³yskawicznie. Wiêkszo¶æ prostych napraw z trzema czterema elementami nie wymaga polerowania. 30 minut w 60 st i po ostudzeniu samochód do monta¿u, pe³na kontrola nad pow³ok± ... za bardzo siê rozlewa³a ... temperatura kabiny w górê i momentalnie lakier stabilny. Gdy w komplecie elementów by³a maska, albo dach to do lakierowania tego elementu u¿ywa³em utwardzacza standard.

@Lackdoktor ;) ... Pisze o tym bo naprawdê uwa¿am, ¿e w chwili obecnej w refinishu IWATA WS400 z dysz± HD 1,3 nie ma sobie równych na ¶wiecie. WBX nie ujmuje nic temu sprzêtowi. HD to po prostu i baza i bezbarwny, a WBX lepszy efekt w bazie ciut gorszy przy bezbarwnym. G³upio mi to pisaæ ale naprawdê uwa¿am ¿e IWATA WS400 przewy¿sza precyzj± aplikacji SATA 4000 RP. Niektorzy twierdz±, ¿e dorównuje HVLP ... Ja nie lubiê systemu HVLP. Dla mnie mo¿e nie istnieæ ;) ... a zak³adaj±c jak±¶ uniwersalno¶æ systemów redukcji ci¶nienia to znów IWATA WS gór±. Ma do tego dyszê HD.

Nie sprzedawaj tego sprzêtu i nie wymieniaj dyszy, nie tedy droga ¿eby dopasowaæ IWATA do SATA tylko têdy ¿eby umieæ ¶wiadomie stosowaæ kilka technik aplikacji i mieæ do tego inny sprzêt. Znam takich którzy zderzaki lakieruj± SATA mini Jet.

Zostaw sobie t± Supernow± do aplikacji bazy, a szybko siê przyzwyczaisz do pracy i kszta³tu WS 400. Pomaluj kilkana¶cie samochodów czy z 30 elementów w ró¿nych kolorach i napisz czy nadal jeste¶ taki rozczarowany. Pierwsze wra¿enie jest mylne. Ja np jak pierwszy raz pomalowa³em kawa³ek MDFu SICO ... to my¶lê sobie kr...a to jaki¶ syficzny sprzêt ... ale pó¼niej jak malowa³em zderzak niebiesk± baz± to zmieni³em zdanie ... to nie syf tylko najwiêkszy szajs i gów..no na ¶wiecie ^^ ... Jak widzisz po czasie mo¿na zmieniæ nie co opinie ;) ... Ja nawet kupi³em sobie SICO z dysz± 1,4 srebrny ( tak po prawdzie to by³ barter ^^ ) ale to chyba obecnie GOLD, bo najbardziej przypomina³ SATA i jak kto¶ ma w±tpliwo¶ci w realu co do skuteczno¶ci pistoletu zawsze mo¿e sobie co¶ tym klekotem pomalowaæ ^^ .

Jak siê uprzesz ¿eby sprzedaæ ... napisz mam kilku chêtnych. ;)

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-07-31, 10:36   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:
Jak siê uprzesz ¿eby sprzedaæ ... napisz mam kilku chêtnych.

Dobra.
850 z³ i mog± braæ.
Moje paliwko do Leszna i zakupiony kruciec to mój koszt testu tej iwaty.
Jest bardzo fajna, naprawde fajna.
Przypomina mi pracê moim wcze¶niejszym sico (kopia iwaty W400 o nazwie DIGITAL W400..... to tak jak dzi¶ lare - idealne kopie saty)

Ale jak mam krêciæ pistoletem, korygowaæ szeroko¶æ strumienia a co za tym idzie i cisnienia (jedno z drugim powi±zane jest przecie¿) to ja po 2.5 roku z sata, zostanê przy sata.

A ¿e mi siê podoba iwata to juz inna sprawa.
Ale atomizacjê ma nieprzeciêtn±.
Takiego lakieru bezbarwnego w pierwszej warstwie nie mia³em nigdy jeszcze.
Totalny mat, bez miejsca niedolanego i bez ju¿ dolanych miejsc.
Ale co z tego jak druga warstwa to juz ciê¿ka tyrka.
Za d³ugo, za du¿o ruchów przy aucie.

jarbia
Wys³any: 2012-07-31, 10:41   
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: Wlkp.
PROJEKTER napisa³/a:
Pomaluj kilkana¶cie samochodów czy z 30 elementów w ró¿nych kolorach i napisz czy nadal jeste¶ taki rozczarowany

Te¿ mi siê wydaje ,¿e kolega Lackdoctor to troszkê raptus ;) .
pozdr.

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-07-31, 11:27   
0
UP DOWN

Mo¿e @Kosior co¶ napisze o swojej supernovej.
Myslê jeszcze nad zostawieniem iwaty a pogonieniem saty wsb .

PROJEKTER
Wys³any: 2012-07-31, 13:20   
0
UP DOWN

Gdyby¶ siê jednak zdecydowa³ sprzedaæ WS400 albo zamieniæ na co¶ nowego z oferty SATA to Ja jestem chêtny. Poproszê tylko o szczegó³y na PW .... i dwa / trzy dni. ;)

gugun 
Wys³any: 2012-07-31, 16:49   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
Lackdoctor napisa³/a:
Myslê jeszcze nad zostawieniem iwaty a pogonieniem saty wsb .
a mo¿e nie goñ niczego tylko poprostu znajdz zastosowanie dla iwatki :) skoro jest wolna jak piszesz to i precyzyjna...a czasem trafiaja sie 2-3 elementy w drobnej strukturze do czego jak widaæ by sie nada³a...sata to potwór na calaki ale przy mniejszych ilosciach mozna by sobie pouzywaæ tej iwatki :)co jest to jest a te 850 co za nia chcesz to sie w 2 dni rozleci i ani pistoletu ani kasy ;)

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-07-31, 18:05   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
skoro jest wolna jak piszesz to i precyzyjna...a czasem trafiaja sie 2-3 elementy w drobnej strukturze do czego jak widaæ by sie nada³a

Dok³adnie jak piszesz.
Dodaj do tego ¿e baza wychodzi idealnie.

Wynik tego?
Sata 3000 wsb pójdzie w odstawkê, bo do bazy w³asnie by³a.

Takim kolekcjonerem nie jestem a¿ aby 4 pistolety mieæ.
Iwata zaraz robi drugie podej¶cie a na koniec dnia tylko jedna maseczka jako trzecie podej¶cie.

darek1
Wys³any: 2012-07-31, 19:42   
0
UP DOWN

witam !
Czy kto¶ z forum móg³by mi podpowiedzieæ jaki jest typ bateri do Saty digital ?
kupi³em uzywke ale bateri w niej nie by³o . A czytam forum i w temacie prawie wszyscy maj± saty .

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-07-31, 20:00   
0
UP DOWN

darek1 napisa³/a:
jaki jest typ bateri do Saty digital ?

Renata, ale o dok³adny typ pytaj @Marer.
On bêdzie pamiêta³.

Lakierniczy.pl 
Wys³any: 2012-08-01, 08:14   
0
UP DOWN
www.Lakierniczy.pl

Sk±d: Z±bkowice ¦l±skie
darek1, zdaje siê, ¿e jest to RENATA 357

TI04
Wys³any: 2013-02-12, 20:50   
0
UP DOWN

Witam
Jestem bliski kupna Iwaty Supernovej evo z dysz± 1,3 HD
Mam ma³y mêtlik, piszecie, ¿e dysza HD dedykowana jest jako uniwersalna do bazy i klaru. Tylko na stronie sklepu elakiery mo¿na tak¿e znale¼æ podobn± informacjê, natomiast na aukcjach ebay GB podaj±, ¿e HD przeznaczony jest do clear pracuje szybko i s³u¿y do pokrywania du¿ych powierzchni tu przyk³ad:
http://www.ebay.com.my/it...=item2ec3318d90

lub tu :
http://www.ebay.pl/itm/An...=item3a7cdb9402

Czy mo¿e kto¶ odnie¶æ siê do tych rozbie¿no¶ci???

Nie uda³o mi siê niestety znale¼æ oryginalnej specyfikacji
Czy kto¶ testowa³ dyszê HD do bazy i klaru? Je¶li co¶ przegapi³em to sorry ale nie znalaz³em info na temat prób z t± dysz±.

lakierok 
Wys³any: 2013-02-12, 21:17   
0
UP DOWN

Pomóg³: 9 razy
Sk±d: Okolice
TI04 napisa³/a:
Witam
Jestem bliski kupna Iwaty Supernovej evo z dysz± 1,3 HD
Mam ma³y mêtlik, piszecie, ¿e dysza HD dedykowana jest jako uniwersalna do bazy i klaru. Tylko na stronie sklepu elakiery mo¿na tak¿e znale¼æ podobn± informacjê, natomiast na aukcjach ebay GB podaj±, ¿e HD przeznaczony jest do clear pracuje szybko i s³u¿y do pokrywania du¿ych powierzchni tu przyk³ad:
http://www.ebay.com.my/it...=item2ec3318d90

lub tu :
http://www.ebay.pl/itm/An...=item3a7cdb9402

Czy mo¿e kto¶ odnie¶æ siê do tych rozbie¿no¶ci???

Nie uda³o mi siê niestety znale¼æ oryginalnej specyfikacji
Czy kto¶ testowa³ dyszê HD do bazy i klaru? Je¶li co¶ przegapi³em to sorry ale nie znalaz³em info na temat prób z t± dysz±.

raczej nic nie znajdziesz o tej dyszy, ma³o jest info na ten temat, musisz zaufaæ Projekterowi on pisze rzetelne informacje.

PROJEKTER
Wys³any: 2013-02-12, 22:18   
0
UP DOWN

No co¿ ... nasta³ czas rozdwojenia informacji ;) ... TIO4 ? ... TAM i TU raczej posty pisz± ci sami ludzie :tak: ... jedni pod tym samym nickiem, inni pod innym ... ale to ci sami :spoko: Na wszelki wypadek .... kopiuj = wklej :

W tych opisach g³owica nie ma nic wspólnego z dedykacj± "Clear". Ten opis nie dotyczy g³owicy HD. G³owica HD jest uniwersalna do bazy i do bezbarwnego. Do klaru w tym modelu to s± tylko dodatki korpusu ( srebrne ) po to ¿eby kto¶ kto ma dwa pistolety siê nie myli³ ( do bazy nasady regulacji i pier¶cieñ dyszy powietrznej jest z³oty )

Czyli mamy tu IWATA WS 400 ( S = Supernova ) w poprawionej wersji korpusu bez wad pierwszych modeli ( EVO ) ze srebrnymi dodatkami ( jak w modelu do klaru ) z uniwersaln± g³owic± ( baza + klar = HD ) w typoszeregu 1,3 (czyli w dosyæ wolnej i bardzo ekonomicznej konfiguracji )... na pewno nie do lakierowania busów i szybkiego lakierowania ca³ych samochodów.

To sprostowa³ PROJEKTER … po koledze PROJEKTER , ale mo¿esz oczywi¶cie poczekaæ na jakie¶ inne wyja¶nienie

jarbia
Wys³any: 2013-02-12, 22:19   
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

Witam

Cytat:
raczej nic nie znajdziesz o tej dyszy, ma³o jest info na ten tema

Dlaczego ?
Ja du¿o znalaz³em , np.

iwata

pozdrawiam

PROJEKTER
Wys³any: 2013-02-12, 22:23   
0
UP DOWN

jarbia napisa³/a:
Witam

Cytat:
raczej nic nie znajdziesz o tej dyszy, ma³o jest info na ten tema

Dlaczego ? Ja du¿o znalaz³em , np.

iwata pozdrawiam

1,5 HD ... :shock: a to ci niespodziewajka ^^ ... jakby kto¶ kiedy¶ skorzysta³ z takiego "potworka" to poproszê o jakie¶ info.

jarbia
Wys³any: 2013-02-12, 22:30   
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

PROJEKTER napisa³/a:
jakby kto¶ kiedy¶ skorzysta³ z takiego "potworka" to poproszê o jakie¶ info.

Podobno jest wyprzeda¿ w jakiej¶ firmie sprzedaj±cej miêdzy innymi iwaty i ceny sa ni¿sze o 50% wiêc czemu nie ,1,5 hd i ¿aden A380 nie bêdzie straszny :D
No i dla kolegi Lackdoctora bêdzie wreszcie OK ;)
pozdrwaiam

Lackdoctor 
Wys³any: 2013-02-12, 23:57   
0
UP DOWN

jarbia napisa³/a:
No i dla kolegi Lackdoctora bêdzie wreszcie OK

Zapewne.
Bo jak tu porównywaæ malutkie 1.3 iwaty z niby 1.3 (1.6 :tak: ) saty.
Potem cz³owiek przy wiekszym lakierowanku siê urobi po pachy i klnie iwate na czym ¶wiat stoi.
Taka dysza 1.5HD by by³a uczciw± konkurencj± dla szybko¶ci saty 4k rp 1.3. :spoko: :spoko:

TI04
Wys³any: 2013-02-13, 00:01   
0
UP DOWN

[quote="PROJEKTER"]No co¿ ... nasta³ czas rozdwojenia informacji ;) ... TIO4 ? ... TAM i TU raczej posty pisz± ci sami ludzie :tak: ... jedni pod tym samym nickiem, inni pod innym ... ale to ci sami :spoko: Na wszelki wypadek .... kopiuj = wklej :

Dziêki za info. o supernovej HD.
Odno¶nie tam i tu...
Tak jak wszyscy pisz± tam i tu, zawsze kto¶ gdzie¶ odpowie, a ja nie ukrywam siê jak widaæ, pod tym samym nickiem.
A tak ju¿ poza tematem, nie jestem zawodowcem, jedynie amatorem, lakierujê jedynie swoje 50-60-70 letnie wozy. pozdrawiam

lakierok 
Wys³any: 2013-02-13, 08:21   
0
UP DOWN

Pomóg³: 9 razy
Sk±d: Okolice
[quote="TI04"]
PROJEKTER napisa³/a:
No co¿ ... nasta³ czas rozdwojenia informacji ;) ... TIO4 ? ... TAM i TU raczej posty pisz± ci sami ludzie :tak: ... jedni pod tym samym nickiem, inni pod innym ... ale to ci sami :spoko: Na wszelki wypadek .... kopiuj = wklej :

Dziêki za info. o supernovej HD.
Odno¶nie tam i tu...
Tak jak wszyscy pisz± tam i tu, zawsze kto¶ gdzie¶ odpowie, a ja nie ukrywam siê jak widaæ, pod tym samym nickiem.
A tak ju¿ poza tematem, nie jestem zawodowcem, jedynie amatorem, lakierujê jedynie swoje 50-60-70 letnie wozy. pozdrawiam

To ja Ci proponujê Sate 4000 RP z dysz± 1.2 W

PROJEKTER
Wys³any: 2013-02-13, 11:56   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
jarbia napisa³/a:
No i dla kolegi Lackdoctora bêdzie wreszcie OK

Zapewne.
Bo jak tu porównywaæ malutkie 1.3 iwaty z niby 1.3 (1.6 :tak: ) saty.
Potem cz³owiek przy wiekszym lakierowanku siê urobi po pachy i klnie iwate na czym ¶wiat stoi. Taka dysza 1.5HD by by³a uczciw± konkurencj± dla szybko¶ci saty 4k rp 1.3. :spoko: :spoko:

W IWATA ta powolno¶æ wynika z tego ich patentu - proatomizacji. Dlatego trzeba uwa¿aæ jak kto¶ nie do koñca orientuje siê w wyrobach tego producenta bo 1,3 z konwencjonaln± g³owic± LV / LP jest wydajny jak SATA 4000 1,2 RP a dysza 1,4 ... jak 1,3 w SATA 4000 RP. ... a ju¿ z 1,4 LV/X znowu powolny i do tego nie nadaje sie do klaru ( pomarañczowy pier¶cieñ )

X - extreme pro atomizacja na dyszy materia³owej ... bardziej znana dysza jako WBX -z niebieskim pier¶cieniem ...

ANEST IWATA naprawdê siê postara³a ¿eby nikt bez dodatkowego fakultetu nie móg³ sie po³apaæ w tych ich oznaczeniach i konfiguracjach ... dlatego dobrze ¿e jest wreszcie uniwersalna g³owica HD ;)

TI04
Wys³any: 2013-02-13, 12:55   
0
UP DOWN

No nic zamówi³em Supernov± z g³owic± 1,3 HD.
Co bêdzie to bêdzie. Szkoda tylko, ¿e nie poszli na ca³o¶æ i nie zamontowali manometru tak jak SATA.

rudy
Wys³any: 2013-02-13, 15:16   
0
UP DOWN

ja mam t± supernove evo z dysz± 1.3 HD w wersji base i clear
tak jak pisa³ projekter do baz jest ze z³otymi koñcówkami a do klaru srebrne, ale to tylko w kwestii korpusu.
dysza materia³owa i motylek jest identyczny w obydwu.
ogólnie pistolety naprawdê lux tylko kupuj±c mog³em zdecydowaæ sie na wieksz± dysze do klaru bo choæ 1.3HD nie jest to ¿ó³w to jednak nawet mniej do¶wiadczony operator mia³by chêæ poci±gn±æ pistolet szybciej :)

nie mniej jednak poza tym miot³a du¿a, rozbicie materia³u te¿.
mo¿e pokuszê sie o test porównawczy air gunsy hte2 z supernova

pozdrawiam

Lackdoctor 
Wys³any: 2013-02-13, 15:58   
0
UP DOWN

rudy napisa³/a:

No we¼ nie przesadzaj.
To mo¿e materia³y profix i spies heckera?
rudy napisa³/a:
tylko kupuj±c mog³em zdecydowaæ sie na wieksz± dysze do klaru bo choæ 1.3HD nie jest to ¿ó³w to jednak nawet mniej do¶wiadczony operator mia³by chêæ poci±gn±æ pistolet szybciej

Niestety to smutna prawda.

rudy
Wys³any: 2013-02-13, 21:41   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
rudy napisa³/a:

No we¼ nie przesadzaj.
To mo¿e materia³y profix i spies heckera?

Niestety to smutna prawda.

nie chodzi o to ¿e ja lub czê¶æ ludzi wie ¿e to przepa¶æ... ale bardziej chodzi o to ¿eby Ci pozostali mieli porównanie i wizje ¿e owszem mo¿e gunza z³a nie jest, ale to nie szczyt pistoletów i jednak jest ró¿nica pomiêdzy pó³kami cenowymi.

lordik 
Wys³any: 2013-02-13, 21:50   
0
UP DOWN
narazie amator :)

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: Zahajki Lubelskie
Jak mo¿esz to porównaj z guns± :)
Bo tak czytam i mnie ta supernova kusi :D
ale nie wiem czy supernova/sata :)

TI04
Wys³any: 2013-02-15, 00:17   
0
UP DOWN

OK. Czekam na Iwatê Supernov± HD -jest w drodze-cena wysz³a 1720 PLN.
Teraz co¶ do podk³adu, epoxyd, akryl.
Mo¿e by tak Sata 100bf 1,6 RP ? Macie koledzy jakie¶ namiary na dobr± cenê?

Robertlodz09 
Wys³any: 2013-02-15, 00:46   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
TI04 napisa³/a:
Mo¿e by tak Sata 100bf 1,6 RP

Z dysz± 1.8 masz tak± Sata na Alleg..ro ;) a za 250z³ mo¿esz sobie te¿ tam
dokupiæ zestaw z dysz± 1.6 ;)

TI04
Wys³any: 2013-02-15, 21:05   
0
UP DOWN

Dziêki, widzia³em t± aukcjê, liczy³em, ¿e da rady znale¼æ tañsz± Satê.

TI04
Wys³any: 2013-02-21, 00:00   
0
UP DOWN

rudy napisa³/a:
ja mam t± supernove evo z dysz± 1.3 HD w wersji base i clear
tak jak pisa³ projekter do baz jest ze z³otymi koñcówkami a do klaru srebrne, ale to tylko w kwestii korpusu.
dysza materia³owa i motylek jest identyczny w obydwu.
ogólnie pistolety naprawdê lux tylko kupuj±c mog³em zdecydowaæ sie na wieksz± dysze do klaru bo choæ 1.3HD
pozdrawiam

Nie bardzo rozumiem, przecie¿ dysza 1,3 HD jest uniwersalna basa/clear.... nie ma chyba dwu dysz 1,3 HD do base i clear tak jak napisa³e¶.

S± dwie wersje: 1,3 clear i 1,3 base ale bez oznaczenia HD

TI04
Wys³any: 2013-02-21, 00:08   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:

W tych opisach g³owica nie ma nic wspólnego z dedykacj± "Clear". Ten opis nie dotyczy g³owicy HD. G³owica HD jest uniwersalna do bazy i do bezbarwnego. Do klaru w tym modelu to s± tylko dodatki korpusu ( srebrne ) po to ¿eby kto¶ kto ma dwa pistolety siê nie myli³ ( do bazy nasady regulacji i pier¶cieñ dyszy powietrznej jest z³oty )

Id±c tropem dalej zapewne opis na g³owicy/korpusie "clear" w wersji HD wystêpuje z tego wzglêdu, ¿e za³o¿yli dyszê HD i sprzedaj± , podaj±c wersja HD choæ korpus by³ dedykowany do clear.

Mogli wzi±æ wersjê korpusu bazowego bez napisu "clear" i by³oby pewnie czytelniej.
Poniewa¿ korpusy jak zrozumia³em s± jednakowe mog± zdarzaæ siê takie chece a o wersji ¶wiadczy tylko dysza.

Robertlodz09 
Wys³any: 2013-02-21, 08:00   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
TI04 napisa³/a:
Id±c tropem dalej
To proponuje zadzwoniæ do przedstawiciela czy dystrybutora Iwata na Polskê i tam zasiêgn±æ informacji :tak:

TI04
Wys³any: 2013-02-21, 10:46   
+1
UP DOWN

Dziêki. tak mi odpowiedzieli:
Istniej± trzy wersje opisów korpusów pistoletów natryskowych Anest Iwata WS400 evo.
Wszystkie korpusy s± identyczne pod wzglêdem technicznym.
WS400 evo - srebrne pokrêt³a - dla rozmiaru dyszy 1,2 mm
WS400 evo clear - srebrne pokrêt³a - dla rozmiaru dysz 1,3 1,4 1,5 w wersji clear oraz HD
WS400 evo base - srebrne pokrêt³a - dla rozmiaru dysz 1,3 1,4 1,5 w wersji base, OBS oraz HD

czyli tak jak siê domy¶la³em

TI04
Wys³any: 2013-02-21, 11:00   
0
UP DOWN

Iwata Supernowa WS400 z ebay.com England dosz³a, zupe³nie nie rozumiem dlaczego u nas takie kosmiczne pieni±dze kosztuje a sprzedawcy pisz±, ¿e kolejna dostawa bêdzie jeszcze dro¿sza ma byæ ponad 2 kz³

Nie mogê ju¿ skorygowaæ, b³êdnie podali:
WS400 evo base - srebrne pokrêt³a

ma byæ:
WS400 evo base - z³ote pokrêt³a

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2013-02-21, 17:36   
0
UP DOWN

Sk±d: £ód¼
TI04, Ile przeciêtnie, na wyspach, ceni± za ten pistolet :?:

TI04
Wys³any: 2013-02-21, 22:07   
0
UP DOWN

Sw.Piotrek napisa³/a:
TI04, Ile przeciêtnie, na wyspach, ceni± za ten pistolet :?:

Przeciêtnie to niewiem, znalaz³em na ebay i kupi³em. U nich kosztuje 320 funtów, niezale¼nie od rodzaju dyszy. Wiêc tak ...u nich 320 funtów a u nas prawie 2000 PLN a i ma ponoæ zdro¿eæ tak napisali mi e.lakiery

KK 
Wys³any: 2013-07-16, 00:30   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Mam t± Iwatê supernov± 1.3hd, ale nie wiem czy rzeczywi¶cie hd nadaje siê do baz.
Mam korpus z oznaczeniem clear, dyszê 1.3hd. I do klaru jest super, ale bazy... nie wiem, ale chyba to nie to.

Na forach zagranicznych HD uznawany jest za pistolet do bezbarwnego.

Jak macie ten pistolet rozkrêcony do baz?

PROJEKTER
Wys³any: 2013-07-17, 00:16   
0
UP DOWN

KK napisa³/a:
Mam korpus z oznaczeniem clear, dyszê 1.3hd. I do klaru jest super, ale bazy... nie wiem, ale chyba to nie to.

TO ... TO :tak: . Oznaczenie na korpusie CLEAR - BASSE to tylko taki "pomocnik" dla u¿ytkowników którzy maja dwa lub wiêcej modeli WS 400 w swojej lakierni i ka¿dy ma inn± konfiguracjê. W tym przypadku te oznaczenia nios± za sob± jedynie ró¿nice w kolorze nak³adek regulacyjnych. To nie ma nic wspólnego z przeznaczeniem samego korpusu. SATA np stosuje kolorowe podk³adki pod rêkoje¶ci± jak kto¶ ma podobny problem tj dwa lub trzy modele 4000 i wszystkie HVLP lub RP. Iwata wprowadzi³a z³ote i srebrne koñcówki i napisy na korpusie. DV w modelu GTI PRO te¿ podpisywa³ korpusy CLEAR i BASSE choæ ka¿dy z nich mo¿na b³yskawicznie przezbroiæ do dowolnego materia³u.

IWATA WS 400 zdysz± HD i pro-atomizacj± WBX jest zestawem uniwersalnym. Tak jak np SATA 3000 B HVLP 1,25 WSB czy nawet 4000 B HVLP WSB . Podobnie jest z modelem 4000 B RP 1,2 .... choæ w tym przypadku niektórzy twierdz± ¿e jest za wolna ... Có¿ model IWATA WS 400 1,3 HD WBX te¿ nie nale¿y do najszybszych ... dopiero po zmianie dyszy na 1,4 to wydajny aparat ... ale wtedy nie jest ju¿ tak uniwersalny do bezbarwnego i bazy jednocze¶nie. Dysza HD w IWATA to kompromis ... ale bardzo udany.

Trudno jednak ¿eby jaki¶ aparat do refiniszu z górnej pó³ki w konfiguracji z dysz± materia³ow± miêdzy 1,0 a 1,4 mm nie by³ uniwersalny ... skoro wszystkie aparaty natryskowe do refinishu koncentruj± swoj± budowê i unikalny sposób prowadzenia aplikacji na lakierach bazowych zmienno optycznych.

Do aplikacji bezbarwnego, lub lakieru klasy solid ( jednorodnie pigmentowanego ) mo¿e byæ wykorzystany ka¿dy tani chinol, czy jaki¶ tañszy z typoszeregu znanego producenta. Czê¶æ materia³u pójdzie co prawda w powietrze ... struktura po natrysku nie bêdzie identyczna z fabryczn±, ale da siê tak lakierowaæ i o tym jest masa sporów na forum w tematach dotycz±cych pistoletów.

Co do bazy ... to ju¿ inna historia. Tu taniego chinola tak jak i wszystkie pistolety HP, oraz wiele tañszych markowych aparatów liderów rynku ( SATA, ANEST, IWATA, DV , OPTIMA ) mo¿na co najwy¿ej wsadziæ sobie g³owic± w odbyt i siê napompowaæ ... gdy kto¶ zajmuje siê odpowiedzialnie lakiernictwem samochodowym. :x: ... W ka¿dym innym przypadku bêdzie zachwycony efektem pracy tañszego markowego urz±dzenia, lub zupe³nie taniego prostego aparatu. :tak:

KK 
Wys³any: 2013-07-17, 23:42   
0
UP DOWN

Wiesz mog± to byæ tylko moje odczucia. :help:
Po niedzieli bêdê mia³ srebro z mercedesa to wypróbujê WS 400 dog³êbniej.
O szybko¶æ na tym etapie mojej nauki mi nie chodzi.

Z chêci± spróbowa³bym Saty RP, nie wa¿ne czy 3000 czy 4000.
Ostatnio nasz³a mnie chêæ na Satê...

KK 
Wys³any: 2013-08-16, 01:56   
0
UP DOWN

http://www.anest-iwataeu...._ENTECH_AIE.pdf
Tu macie przeznaczenie dysz. cenzura jest ci±gle o tej supernovie, a same bzdury.

Nic dziwnego, ¿e jak jest upa³ to supernova przesusz bazê. Nie jest to prawd± te¿, ¿e konfiguracja hd rozwi±zujê te problemy. Przy gor±czce potrzebny jest zestaw ETS i inny aircap. Wtedy materia³ jest aplikowany bardziej na mokro i aplikujemy go z dalszej odleg³o¶ci.

PROJEKTER
Wys³any: 2013-08-16, 08:50   
0
UP DOWN

Raczej uj±³bym to inaczej ...

Dysze klasy WB i WBX z preatomizacj± to dysze dostosowane do pracy w systemie refinish ... a to oznacza, ¿e z bazami wodorozcieñczalnymi. :tak: Kto u¿ywa baz wodnych ma ten problem z przesuszaniem koñcówek strumienia o wiele mniejszy, lub go wogóle nie zauwa¿a Kolejna sprawa jest taka ¿e IWATA z tego linku powy¿ej to LS w nie WS. To aparat zbli¿ony swoj± charakterystyk± pracy do systemu HVLP. Nie wdaj±c siê tu za bardzo w szczegó³y powiedzmy, ¿e przywar± systemów niskoci¶nieniowych jest ... niskie ci¶nienie aplikacji, czyli to na g³owicy ( 0,7 bar ), a nie to wej¶ciowe i kropelkowa struktura nanoszonego materia³u. Baza zmiennooptyczna "nie lubi" wysokiego ci¶nienia aplikacji i du¿ych dysz materia³owych. Ma³o tego ... ci co maj± k³opoty z cieniowaniem ratuj± siê czasami tzw. metod± kropelkow±.

.... a jak dzia³a IWATA z dysz± Y i X ? :help: ... a no ... zanim materia³ w formie strumienia wylotowego trafi na dysze powietrzn± gdzie jest atomizowany i rozbijany w ka¿dym aparacie pneumatycznym .... w przypadku preatomizacji jest on dzielony na trzy lub cztery oddzielne strumienie. Dalej powietrze .... ju¿ o ma³ej objêto¶ci i ci¶nieniu rozbija te w±skie strumienie materia³u do bardzo drobnej frakcji. Dziêki temu ... pistolet jest precyzyjny, lepiej kryje i co najwa¿niejsze dla producenta ... dziêki niskiemu ci¶nieniu ... wyrzuca na boki o wiele mniej materia³u od swoich konkurentów.
Wszytko dziêki wcze¶niejszemu rozdzieleniu strumienia na trzy lub cztery odrêbne. Niskie ci¶nienie mniejsze straty ... ale te¿ mniejsza "si³a" przenoszenia materia³u. Im dalej od ¶rodka dyszy tym gorzej. Dopóki ta minimalna ilo¶æ materia³u na bokach jest mokra bo pada na zimne pod³o¿e, a za chwilê nadlatuje ju¿ druga warstwa materia³y ... dopóty problem "suchej koñcówki" nie istnieje. :tak: W tej sytuacji zamiast pretensji do IWATA nale¿y raczej zachwycaæ siê precyzj± z jak± ten producent dobra³ kszta³t strumienia ci¶nienie robocze i uk³ad preatomizacji to produktów jakie bêd± tym aparatem aplikowane. Narzêdzie idealne :spoko: .

Iwata stosuj±c do badañ wydajno¶ci tzw, "statyczny test" uzyska³a nawet 95 % skuteczno¶ci przenoszenia produktu. W praktyce to nie mo¿liwe ... w praktyce przy normalnym lakierowaniu najlepsze aparaty maj± skuteczno¶æ na poziomie 50 %, a te gówniane 30 %. Jednak ¿adnemu innemu renomowanemu producentowi aparatów w takim samym te¶cie nie uda³o siê powtórzyæ wyniku osi±gniêtego przez IWATA

Musze jednak przypomnieæ to co pisa³em w ubieg³ym roku ... ANEST IWATA to producent, który wprowadzi³ do swojej oferty takie zamieszanie i ba³agan w oznaczeniach systemów, g³owic a nawet dysz materia³owych i powietrznych, ¿e nie panuj± nad tym nawet wieloletni sprzedawcy, czy handlowcy IWATA. Nie mo¿na wiêc wymagaæ od lakiernika ¿eby orientowa³ siê w tym wszystkim, tak skutecznie jak jest w przypadku SATA, czy nawet Trans Tech DeVilbissa. Iwata odrêbnie oznacza dysze materia³owe ( WB, WBX to te z preatomizacj± ... i pozosta³e tradycyjne nazywane potocznie LP ) odrêbnie oznacza dysze powietrzne ( LV, LV1, LV2 ) posuwa siê dalej i kolorami nakrêtek oznacza ca³e zestawy ... dedykuj±c je na wariata od jakiej¶ grupy produktów, a teraz klimatu ... wcze¶niej zupe³nie bez sensu oznacza³a korpusy aparatów natryskowych ... basse ... clear choæ po zmianie zestawu dyszy korpus basse by³ ju¿ do bezbarwnego :sciana: .... W tym wszystkim IWATA ma system formalnie zgodny z parametrami HVLP czyli aparaty LS i W :tak: ale LS jest bardziej zgodny ^^ .
Z³oty medal dla kogo¶ kto wyja¶ni jak dzia³a system T.E.C i jakie s± ró¿nice miêdzy nim, a innymi powszechnymi tj. LVLP / HVLP ? Jak ju¿ kto¶ nad tym zapanuje ... to u¿ytkowanie IWATA mo¿e mu sprawiæ wiele radochy. ;)

Ja nie jestem fanem IWATA :x: ... ale to jednak czo³owy wytwórca pistoletów do refinishu. Rozpatruj±c problem suchych koñcówek natrysku ... ( tu dodam, ¿e o tym problemie wspomina³ ju¿ kolega @gola kilka lat temu testuj±c IWATA W400 z dysz± WB i potem z dysz± WBX ... tak¿e problem nie jest nowy :tak: ) nale¿y pamiêtaæ ¿e IWATA przystosowa³a swoje pistolety do refinishu do baz wodorozcieñczalnych. Dysza HD daj±ca doskona³y efekt aplikacji bazy i klaru jest przeznaczona do normalnego czyli umiarkowanego i mieszanego klimatu. Dok³adnie takiego jak nasz w Polsce :tak: . Nawet w modelu LS ( niby HVLP bo IWATA nie ma typowego aparatu HVLP ) dysza HD wskazywana jest jako konfiguracja dla umiarkowanego klimatu.

Nie mo¿na wymagaæ od czego¶ co jest kompromisem i rozwi±zaniem uniwersalnym ¿eby dzia³a³o lepiej ni¿ jakie¶ rozwi±zanie dedykowane konkretnie dla danego produktu klimatu, czy warunków prowadzenia aplikacji. .... Taki numer uda³ siê tylko SICO ^^ .

Jednak tak to sobie IWATA wymy¶li³a. Czy dzia³a ? .... @KK pisze ¿e nie !. Zrobi³o siê gor±ca i wady systemu preatomizacji wylaz³y na wierzch. Gdyby nie takie gor±ce lato i warunki gara¿owe ... bo jednak w kabinie prêdko¶æ przep³ywu powietrza daje ni¿sze temperatury w jej wnêtrzu ni¿ na zewn±trz komory .... to problem nie by³by a¿ tak dotkliwy.

Nie ma pistoletów idealnych, czyli takich bez wad .... Jednak przypomnê tym którzy nie czytaj± moich postów .... Król jest tylko jeden !!!. Od 1986 roku to jest SATA. Ka¿dy kolejny model konkurencji zestawiony z odpowiednikiem SATA jest obiektywnie rzecz ujmuj±c ... krok w tyle.

To tylko subiektywne wra¿enia powoduj± ¿e kto¶ wybiera IWATA czy DV albo inny niszowy aparat w refinishu. W innych ga³êziach lakiernictwa SATA nie jest ju¿ królow± ... co najwy¿ej licz±cym siê produktem. Tu w refinishu ka¿dy kto kupuje inny aparat natryskowy ni¿ SATA 90, 2000, 3000 lub 4000 do lakierowania pope³nia b³±d i prêdzej, czy pó¼niej musi go skorygowaæ. :tak:

W refinishu nie ma ¿adnego powodu ¿eby siê siliæ na oryginalno¶æ albo ¿eby robiæ na przekór wszystkim ... i skoro wszyscy maja SATA to ja kupie sobie ... no w³a¶nie ... Jaki pistolet dla lepszego amatora ? ^^ ^^ ^^

KK 
Wys³any: 2013-08-16, 15:32   
0
UP DOWN

Ulotka jest dla WS jak i LS.
Z niej wynika, ¿e dysze 1.3hd jest stosowana np w zimniejszym klimacie, a 1.5hd w cieplejszym.
To jest dok³adnie rozgraniczone.
Przy naszym klimacie najlepiej by³oby mieæ dysze et, ets, dlatego, ¿e s± one mo¿na powiedzieæ najuniwersalniejsze, jak i body ls400.
Widac to po zakresie zastosowania i temperatur w jakich mog± pracowaæ guny.
Nie jestem technikiem Iwaty... :cool: nie musze znac tego na pamiêæ i siê nad tym zag³êbiaæ.
My¶lê natomiast, ¿e przydaj± siê te dane osob± zainteresowanym.
O lakierowaniu w komorach nie wspominam, inna sprawa, ale Iwaty polecane s± dla gara¿owców, tak¿e muszê spe³niaæ kryteria przez nich narzucone.

Tym bardziej, ¿e powoli niektóre nowe dysze pojawiaj± sie ju¿ w Polsce. Natomiast wiedza osób sprzedaj±cych guny jest ¶mieszna, ostatnio polecali mi dyszê obs do bazy, na upa³y.
¦mieszne, ale prawdziwe. Kompletna niewiedza.

Z kolei z w400 w skrócie jest tak... LV2, WB, WBX odpowiednik w lph400(lvlp spe³niaj±cy normy hvlp) lv4, lvb, lvx.
Oczywi¶cie z minimalnymi zmianami, aplikacji i ci¶nieñ. Oczywi¶cie odkurz jest te¿ minimalny na korzy¶c lph.

Pozdrawiam Panie Robercie.

Miki
Wys³any: 2013-08-16, 18:15   
0
UP DOWN

Pomóg³: 10 razy
KK napisa³/a:
ale Iwaty polecane s± dla gara¿owców, tak¿e muszê spe³niaæ kryteria przez nich narzucone.

Ale przez kogo? Od kiedy co¶ jest dla gara¿owców, a co¶ innego dla warsztatów.

PROJEKTER
Wys³any: 2013-08-16, 19:21   
0
UP DOWN

KK napisa³/a:
Ulotka jest dla WS jak i LS.

.... a to przepraszam ale nie mam chyba tej czê¶ci dla WS400. Widzê jedynie ulotkê dla LS400 a to jednak nie to samo ;) .

KK napisa³/a:
Z niej wynika, ¿e dysze 1.3hd jest stosowana np w zimniejszym klimacie, a 1.5hd w cieplejszym. To jest dok³adnie rozgraniczone. Przy naszym klimacie najlepiej by³oby mieæ dysze et, ets, dlatego, ¿e s± one mo¿na powiedzieæ najuniwersalniejsze, jak i body ls400.

To trochê taka oczywista oczywisto¶æ ... wiêksza dysza materia³owa to szerszy strumieñ i wiêcej materia³u. Techniczne ¿adna ró¿nica te same dysze dwa ró¿ne rozmiary. ;) Efekt lakierowania to jednak ... kolosalna ró¿nica, wiêc takiej swobody w zastosowaniu tylko ze wzglêdu na temperaturê otoczenia... to raczej nie ma ;) . ET i ETS to dysze powietrzne ... sama czapka.

KK napisa³/a:
Przy naszym klimacie najlepiej by³oby mieæ dysze et, ets, dlatego, ¿e s± one mo¿na powiedzieæ najuniwersalniejsze, jak i body ls400.

"Body LS 400" = korpus w wersji LS400 *

To jest kompletnie nowa teoria ANEST IWATA. Wycofanie siê w ty³ z modelem WS 400 do ty³u i ekspozycja LS400.

IWATA nigdy wcze¶niej nie dedykowa³a modeli LPH do refnishu ... zawsze to by³ model W i WS czyli WSupernova. Model LS to LPHSupernova. LPH to tryb pracy najbardziej zbli¿ony do typowego HVLP znanego z innych aparatów natryskowych. Nowy LS 400 En Tech to pierwszy model IWATA utrzymuj±cy ci¶nienie 0,7 bara na g³owicy bez specjalnej dyszy materia³owej HVLP.

LPH Supernova EN TECH to w zasadzie pierwszy ca³y aparat IWATA w systemie HVLP. Jednak bardzo trzeba siê napracowaæ, aby dowie¶æ ¿e system HVLP jest bardziej uniwersalny od HP czyli zgodnie z obowi±zuj±cymi obecnie przepisami ... LVLP/RP/W.

Wszytko jedno jakiego pistoletu to dotyczy. W przypadku IWATA to w zasadzie na t± chwilê niemo¿liwe ... to jednak model W ma wyra¼ny podzia³ na basse i clear przez kolory nak³adek ( choæ to jeden i ten sam korpus ) co jasno pokazuje do jakiego rodzaju lakiernictwa jest dedykowany i przeznaczony model WS400 :tak:
WS400 model B i C maja w przypadku wersji HD jeden zestaw do aplikacji bazy i clearu. To zestaw uniwersalny .... nie zale¿ny od pogody, czy temperatury zgodnie z dotychczas obowi±zuj±cymi wytycznymi i informacjami producenta. :tak: ... instrukcja obs³ugi WS400 z dysz± HD podaje zakres temperatury roboczej aparatu od 5 do 40 st C. :tak:

Pamiêtajmy te¿, ¿e aplikacja produktów w temperaturze powy¿ej 25 st wymaga stosowania specjalnych dodatków spowalniaj±cych proces schniêcia , a nie tych standardowych. Tu jak dot±d sterowanie procesem i efektem odbywa siê produktem lakierniczym,a nie sprzêtem do aplikacji :tak: Trochê to IWATA sobie skomplikowa³a na w³asne ¿yczenie ;)

Nag³y zwrot w kierunku modelu LS niczego dobrego nie wró¿y. IWATA to ci±g³e "próby" na ¿ywym organizmie. Co raz wyra¿niej widaæ ¿e przestaj± panowaæ nad tym co wyprawiaj± i trzeba bêdzie pewnie zweryfikowaæ dotyczchczasowe dobre opinie o tym producencie na jego niekorzy¶æ. Najpier posypa³y siê w dupê ich licencje bo obecnie AirGunsa to syf i szmelc ... teraz sam IWATA :x:

KK napisa³/a:
Widac to po zakresie zastosowania i temperatur w jakich mog± pracowaæ guny. Nie jestem technikiem Iwaty... :cool: nie musze znac tego na pamiêæ i siê nad tym zag³êbiaæ. My¶lê natomiast, ¿e przydaj± siê te dane osob± zainteresowanym.

Nie gniewaj siê ale to nie s± informacje techniczne ... tylko marketingowy be³kot. Z ulotek reklamowych SATA czy DV te¿ guzik wynika je¿eli kto¶ nie potrafi odcedziæ be³kotu od rzetelnych i przydatnych informacji. Niestety te ulotki s± dla "ciemnego t³umu" a nie dla lakierników. IWATA to raczej powinna wydaæ malutk± ulotkê .... Przepraszamy za preatomizacjê w naszych pistoletach wszystkich którzy lakieruj± baz± w temperaturze powy¿ej 25 st C W tej ulotce nie widaæ ani zakresu temperatur ani zakresu zastosowania danego zestawu w stosunku do jakiego¶ rodzaju produktów lakierniczych.
Na wielu stronach IWATA zast±piono oznaczenie WS 400 oznaczeniem LS 400 i wycofani wszystkie informacje o W400. Zero rzetelnych informacji tylko jaka¶ durna zamiana miejsc.

Owszem nie musisz byæ technikiem IWATA ... tylko ¿e jak nie posiadasz wiedzy na tym poziomie co ich dobrzy technicy, to aparaty IWATA staja siê skomplikowanym trudnym i zagadkowym narzêdziem. Tak¿e nie ma wyj¶cia ..... albo doktoryzacja z pomys³ów oznaczeñ i koncepcji tego Japoñskiego producenta, albo pistolet w k±t i trzeba siêgn±æ po inny, bardziej przyjazny i mniej skomplikowany w codziennym u¿ytkowaniu ;)

Z tego opisu w ulotce niestety nic konkretnego nie wynika. Po za informacj±, ¿e ....oprócz tego co ju¿ IWATA naprodukowa³a jako zestawy dysz i g³owic do tej pory ... dochodz± ju¿ kolejne korpusy i dysze materia³owe i odrêbnie powietrzne ¿eby nie by³o tak ³atwo :x:

KK napisa³/a:
Z kolei z w400 w skrócie jest tak... LV2, WB, WBX odpowiednik w lph400(lvlp spe³niaj±cy normy hvlp) lv4, lvb, lvx.Oczywi¶cie z minimalnymi zmianami, aplikacji i ci¶nieñ. Oczywi¶cie odkurz jest te¿ minimalny na korzy¶c lph.

To tego kompletnie nie kapuje ... bo w W400 ma jeszcze dysze powietrzne LV1 R2 W1 a tak¿e WB1 i WB2 .... jest tak¿e model W400 LV z dyszami LV4 ktore nie s± wcale przypisane do modeli niskoci¶nieniowych LPH /HVLP.

Niech kto¶ wska¿e jedno takie miejsce w sieci gdzie to wszytko jest uporz±dkowane i klarowanie wyt³umaczone ... a jak nie w sieci to mo¿e jakiego¶ technika IWATA który wyja¶ni czym jest ich oznaczenie LV ... 1, 2 ,4 ... albo nowe LS400 z dysz± powietrzn± 04 ?

System oznakowania ANEST IWATA to jedne wielgachny burdel i work z³ota dla kogo¶ kto to na tym forum uporz±dkuje, bez ¿adnych w±tpliwo¶ci i sprzeczno¶ci na stronach dystrybutorów IWATA .... :cool: Ja probójê to zrozumieæ i pouk³adaæ ju¿ ze dwa lata .... :x:

KK 
Wys³any: 2013-08-16, 21:43   
0
UP DOWN

Dziwie siê, ¿e kto¶ z Iwaty tego jeszcze nie pouk³ada³ w ca³o¶æ. Mo¿e nikt tego nie wie.

Tyle czasu dyskusje na forum siê ci±gle powtarzaj±, a na koñcu dalej ciemna dupa.

Oczywi¶cie w wielu kwestiach masz racjê Robercie, nie jestem technikiem, ale mo¿e trzeba nim zostaæ, aby odnale¼æ siê w tym burdelu? :cool:

Wed³ug mnie to Iwata sama robi sobie wielki k³opot. Na zagranicznych forach z kolei wszyscy pytaj± o body W400 jak i WS400 i o ró¿nice.

Niby w poniedzia³ek mam gadaæ z jakim¶ technikiem poleconym przez APP. Zdam relacjê, ale nie spodziewam siê sza³u :sciana:

@Miki opisa³em to dla warunków gara¿owych, warsztatów, poniewa¿ wiele osób wybiera Iwatê ze wzglêdu na mniejszy odkurz i mo¿liwo¶æ lakierowania na mniejszych ci¶nieniach, sam j± dlatego wybra³em.
Tak¿e nie ujmujê tu nic Iwacie, to pe³noprawne pistolety do refinishu. Do kabin jak i dla wszystkich innych.
Tu na forum jak i s±siednim temat zapylenia by³ wiele razy podejmowany, wiesz o tym na 100%, a siê zgrywasz.

Pozdrawiam

P.s.
Ta ulotka mie¶ci w sobie Ws400 evo jak i LS400 entech. ¯eby skorzystaæ z innych dysz trzeba przeskoczyæ na LS.
A air cap w przypadku LS 400 entech ma nr LS-400-05 i podobny nr mam nabity na swoim air capie(inny)
ET i ETS to dysza materia³owa.

Supernova series: aplication and climate chart dla obu body.
http://www.anest-iwataeu...._ENTECH_AIE.pdf

PROJEKTER
Wys³any: 2013-08-17, 07:15   
0
UP DOWN

KK napisa³/a:
P.s. Ta ulotka mie¶ci w sobie Ws400 evo jak i LS400 entech. ¯eby skorzystaæ z innych dysz trzeba przeskoczyæ na LS. A air cap w przypadku LS 400 entech ma nr LS-400-05 i podobny nr mam nabity na swoim air capie(inny) ET i ETS to dysza materia³owa.

Przepraszam ... bo mo¿e siê nie jasno wyrazi³em. Ewidentnie mam tu ulotkê reklamow± nowego modelu IWATA LS ( HVLP ). Owszem jest w niej jaki¶ durny wykres zestawiaj±cy porównawczo g³owice standardowe ( jak rozumiem LP ) g³ówki HD z mo¿liwo¶ciami ET i ETS ale wy³±cznie dla modelu LS. Durny bo ... brak w nim zakresu temperatur i wyja¶nienia, czy mokre malowanie dotyczy mokrej pow³oki, czy mokrego klimatu ? Ja nie muszê siê na tym znaæ. To materia³ promocyjny powinien by¶ rzetelny, a nie taki jak tu.

Po za tym ..... Nie znam dysz ET i ETS nie wiem w tej chwili co oznaczaj± te skróty. Nie wiem tak¿e jakie s± miêdzy nimi ró¿nice .... i nie wiem z czego wynika, ¿e to dwie ró¿ne dysze materia³owe ? :x: Ulotka nie pokazuje jak wygl±daj± a logika podpowiada, ¿e na dyszy materia³owej to IWATA ma rozmiar i pre atomizacjê, a kszta³t strumienia aplikacyjnego zmienia dysz± powietrzn± bo materia³owej guzik do tego. W innych modelach ró¿nice poza wymiarami w dyszach materia³owych s± proste LP - standard dysza tradycyjna, WB dysza z preatomizacj± i naciêciami w kszta³cie Y, oraz WBX z preatomizacj± i naciêciami w kszta³cie X. Nawet w wersji HD podstawowa ró¿nica do innych modeli IWATA tkwi w dyszy powietrznej.

To zdecydowanie ulotka dla jednego rodzaju pistoletu. :tak: Co ona jednak dowodzi ? Przewagê systemu HVLP nad LVLP w gor±ce dni ? ^^ Zasadniczo to do takiego w³a¶nie IWATA dosz³a skomplikowanego wniosku. ^^ .... Có¿ szkoda ¿e ani DV ani SATA ani ¿aden inny producent pistoletów .... nawet SICO nie ma takiego problemu. Chiñskie ... wiadomo maja najszerszy zakres zastosowañ bo to w praktyce zawsze HP i przez to brakuje im precyzji, dok³adno¶ci i powtarzalno¶ci w refinishu ... ale inne markowe, dedykowane do tej bran¿y ju¿ s± OK. Te firmy nawet nie wywo³uj± takiego problemu jak ciep³o czy zimno mokre czy suche lakierowanie ? :tak: ... zwróæcie uwagê na jeszcze jedn± sprawê ... IWATA z dyszami LP - tradycyjnymi. Nadal pracuje na niskim ci¶nieniu wej¶ciowym, nadal ma³o pyli nadal ci nie maja wentylacji mog± mówiæ "idea³ do gara¿u" ... Tu nie ma problemów z suchym natryskiem w gor±ce dni.

Ja te¿ nie jestem technikiem IWATA :x: ... ale mimo to pozwolê sobie na ostr± krytykê jako osoba, która widzia³a testowa³ i u¿ywa³a w praktyce wiele pistoletów.

ANEST IWATA wpad³a w sid³a w³asnej technologi preatomozacji. Zaczêli kombinowaæ i doktoryzowaæ siê pokazuj±c jedynie tyle ¿e mo¿na dowolnie ukszta³towaæ strumieñ natryskowy zmieniaj±c dyszê powietrzn±. Kilkana¶cie lat temu zrobi³ tak DeVilbiss ale oni znali granice. Jedna dysza i mamy HVLP ... inna i mamy LVLP jeszcze inna i mamy HP. Gdy z latami zmieniaj± siê w³a¶ciwo¶ci fizykochemiczne materia³ów lakierniczych Devilbiss wprowadza nowy korpus do refinishu i z nim trzy kolejne nowe dysze powietrzne ... oczywi¶cie nadal zachowuj±c jaki¶ typoszereg rozmiarów dysz materia³owych. Jednym te kompromisy i udawanie danego systemu odpowiadaj± bo to proste. Ró¿nice w pracy DV GTI PRO LITE 1,3 z czapk± HVLP i takiego cacuszka jak SATA 4000 B 1,25 WSB mo¿e wychwyciæ tylko wysokiej klasy fachowiec od lat u¿ywaj±cy markowego sprzêtu i to w dobrych warunkach ... a wcale nie jest powiedziane ¿e zawsze wybiera "cacuszko" ;) Czasami idzie na prostotê i szeroki wachlarz zastosowañ ... jeden korpus = trzy systemy redukcji ci¶nienia.

SATA ma w³asn± filozofiê bli¿sz± serca innych producentów. Jeden pistolet do jednego zadania. Do wybory przy realizacji tego zadania 2 dysze materia³owe i jedna dysza powietrzna. Gdy kto¶ zaczyna kombinowaæ a jego zadanie nie jest takie ramowe to proszê bardzo jeszcze dwie dodatkowe dysze materia³owe i jedna powietrzna.

Mamy internetowe forum ... na nim pytanie :

Witam ... chcê kupiæ markowy pistolet do lakierowania w refinishu. Help !!!

Zwolennik DV trochê siê naprodukuje ¿eby wyja¶niæ jak dzia³a Trans Tech i dowie¶æ ¿e GTI PRP LITE jest do¶æ precyzyjny ¿eby by³o warto zainwestowaæ 1500 czy 2000 z³.

Zwolennik SATA napisze .... SATA 4000 B 1,25 WSB HVLP do bazy i bezbarwnego a jak wolisz trochê szybciej to 1,3. Inne siê nie nadaj±. Je¿eli masz gorsz± sprê¿arkê lub nie masz do¶wiadczenia w pracy systemem HVLP kup SATA 4000 B 1,3 RP

.... a jak lakierujê busy ... a jak motory ... a jak tylko ca³e ? spyta kolega przez forum :help:

... có¿ wtedy podyskutujemy o wielko¶ci dyszy materia³owej,a nie o zasadzie dzia³ania HVLP czy RP lub temperaturze na zewn±trz :tak: To samo dotyczy wiêkszo¶ci markowe sprzêtu choæ tu zacznie siê dyskusja ju¿ na etapie wybory modelu ^^ ... ale przyjmijmy ¿e na forum wejdzie technik ... SAGOLA czy OPTIMA i to szybko i czytelnie ogarnie.

Co zrobi IWATA ? .... W tej sytuacji nawet najlepsi spece od tej marki zakrêc± siê jak s³oiki TWIST / OFF. Zakrêc± siê nawet jak dyskusja o konfiguracji IWATA zostanie zamkniêta w jednym modelu SUPERNOWA. W modelach LS i WS nie ma ju¿ przecie¿ zestawu dyszy materia³owej w wersji LP, czyli tej najbardziej tradycyjnej. :x: Albo preatomizacja, ( WBX ) albo niech kto¶ sobie szuka modelu W400 lub LPH400.

Tak jak pisa³em wcze¶niej .. mnie do dzi¶ nie uda³o siê pouk³adaæ tego co robi IWATA w jaki¶ sensowny ci±g i logiczny system oznaczeñ. Specjalnie siê nie staram ale przy okazji takich dyskusji wracam do w³asnych notatek i materia³ów jakie mam. Kiedy¶ wydawa³o mi siê nawet ¿e jako tako nad tym panujê. Wtedy to IWATA wyskoczy³a z dysz± HD ;) . Uniwersalna na amerykañski rynek. Ani s³owa o ograniczeniach temperaturowych aplikacji.
Dzi¶ mamy now± filozofiê IWATA .... HVLP z preatomizacj± !!!

Wyja¶niê mo¿e g³upotê tego za³o¿enia ... Gdyby posiadacz SATA 4000 HVLP podniós³ ci¶nienie wej¶ciowe do 4 bar to wtedy materia³ by³by rozbity na drobne frakcje i ju¿ bardzo nieprecyzyjnie w formie mg³y lakierniczej trafi³by na element. Straty ogromne, lakierowanie bez formy kropli, czyli problemy z baz±, kolorem, ziarnem i materia³em wodorozcieñczalnym ... mo¿e nawet suche koñcówki ^^ G³ówna zaleta HVLP to niskie ci¶nienie daj±ce oszczêdno¶ci w aplikacji i specyficzny kszta³t kropli lakieru.

Teraz IWATA ... w modelu LS zmniejsza ci¶nienie do 0,7 bara ... super !!! Jest idea³ HVLP w reszcie i w IWATA dal fanów marki i tego systemu, ale ..... tu jednocze¶nie dysza materia³owa z pre atom. rozbija strumieñ na mniejsze czê¶ci, a powietrzna robi swoje i w efekcie struktura aplikacji bêdzie taka jak zawsze w IWATA, czyli prawie szk³o z mikro struktur± ... jak to na Japoñskich samochodach ^^ . W efekcie mamy pó³ HVLP ... jak W DV i jak dot±d w IWATA LPH. .... i jak tu zainwestowaæ 2 tysi±c w ten sprzêt ?

936
Wys³any: 2013-08-17, 21:02   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Nurtuje mnie takie pytanie, ile kosztuje nowa dysza do Iwaty ? Ile do Devillbisa a ile do Saty ?

jarbia
Wys³any: 2013-08-17, 21:06   
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

Witam
Ja zap³aci³em 620 z³ za zestaw dysza 1,3 HD + iglica .

PROJEKTER
Wys³any: 2013-08-17, 21:29   
0
UP DOWN

SATA w detalu ok 149 EUR netto .... ale SATA ma du¿e rabaty.

KK 
Wys³any: 2013-08-17, 22:11   
0
UP DOWN

Ceny podobne.

Ten lph400lv mnie kusi, jest w ofercie app, ciekawe jak ten pistolet radzi sobie z baz±.
I ciekawe czy cokolwiek siê dowiem od technika poleconego przez app w poniedzia³ek. :/
Mo¿e da³oby siê kupiæ zestaw i zrobiæ z WS LS-a. Te¿ o to spytam :D

Gdzie¶ wyczyta³em, ¿e tulipan w wersji bazowej jest innego kszta³tu ni¿ w wersji do bezbarwnego.
Daj±c wiêksz± kroplê przy bazie.
Na tym forum http://www.asetusa.com/ph...380c70e8552c087

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: