Otwarty przez: Nokia 2012-06-22, 14:49 |
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
KK
|
Wys³any: 2012-06-10, 18:33
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 3347
|
Proszê o scalenie postów.
Podpowiedzcie mi jaka ma realn± wydajno¶æ na wydmuchu WALTER HD 520-3.0? |
|
|
|
|
Mart-Dent
|
Wys³any: 2012-06-10, 19:21
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 178
|
KK napisa³/a: | Fini, odpada w przedbiegach.
Schneider te¿. |
Dlaczego?
Po za tym nie wa¿ne ile kosztuje wyprodukowanie jakiego¶ narzêdzia, p³aci siê te¿ za to ¿e renomowana firma musi po¶wiêciæ bardzo du¿o ¶rodków na badani testy czy pozwolenia. Dziwne masz trochê podej¶cie do zakupu. Ja kupuj±c swój nie pyta³em siê czy jest on dobry bo to gwarantowa³a firma. I na pewno nie my¶la³em o tym czy siê zepsuje i co zrobiæ je¶li to nast±pi. 3 lata gwarancji, nawet je¶li by siê rozpad³ po tych 3 latach to zarobi³ na siebie z nawi±zk±, a za sam uszkodzony markowy sprzêt mo¿na wzi±æ jeszcze jakie¶ pieni±dze. Do³o¿yæ i kupiæ nowy.
Co do cykli pracy. Odrzuci³e¶ schneidera, a to on chyba jako jedyny ma 70/30. |
|
|
|
|
pawel1108
|
Wys³any: 2012-06-10, 19:33
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 960 Sk±d: Wroc³aw
|
KK napisa³/a: |
Podpowiedzcie mi jaka ma realn± wydajno¶æ na wydmuchu WALTER HD 520-3.0? |
420l-min |
_________________ www.lakiernik-wroclaw.eu |
|
|
|
|
kosior
|
Wys³any: 2012-06-10, 20:26
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2012-06-11, 01:27
|
0
|
|
|
|
Naprawa pompy w Schneiderze jest kosztowna i nie op³acalna, dlatego odpada. Po za tym kalcyt ma w³a¶nie 75/25 cykl pracy.
Decyzja zosta³a podjêta kupujê wszystkie elementy osobno. Nawet je¶li bym kupi³ now± butlê 200l za 1200z³ to i tak wyjdzie mnie du¿o taniej ni¿ kupno nowego waltera. Przy tym jak odliczê vat to mam kompresor za 2500-2700z³. Za zaoszczêdzon± kasê mogê kupiæ odwadniacz i odolejacz CKD na 1/2" i wê¿e do powietrza i jeszcze zostanie. |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2012-06-11, 02:35
|
0
|
|
|
|
Mart-Dent mi nawet po 3 latach siê kompresor nie zwróci. Po co wydawaæ ponad 4 ko³a, na co¶ co jest warte 2500? Skoro za 3-4 lata mo¿na sprzedaæ bez straty. |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2012-06-11, 06:46
|
0
|
|
|
Pomóg³: 15 razy Posty: 1837 Sk±d: MODULAR - equipment
|
KK napisa³/a: | Naprawa pompy w Schneiderze jest kosztowna i nie op³acalna, dlatego odpada. Po za tym kalcyt ma w³a¶nie 75/25 cykl pracy. |
@KK - nie wiesz co piszesz. Jaka naprawa pompy w Schneiderze ???
Jak sprê¿arka t³okowa ... to tylko Schneider. Jak t³okowa i do tzw. "pracy ci±g³ej" to wy³±cznie Schneider. Obecnie w wersji t³okowej te sprê¿arki nie maj± konkurencji. Co innego ¶rubowe, czy ³opatkowe. Tu s± ju¿ powa¿ni konkurenci.
Od 2008 roku wszystkie instalacje i kompletn± sprê¿arkownie projektujê na elementach Schneider ... zero problemów z ma³ymi i du¿ymi kompresorami, filtrami, z³±czkami i przewodami ... a ¿e drogi jak Festo to ju¿ inna sprawa. Jednak Ja bym siê nie zastawia³. Kompresor to inwestycja na d³ugie lata. W tym przypadku warto zap³aciæ wiêcej.
... i co to za oryginalna filozofia dotycz±ca narzêdzi .. ... kupiæ i sprzedaæ bez straty ? |
_________________ Chcesz wiedzieæ wiêcej ? ... projekter@projekter.pl
|
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2012-06-13, 00:34
|
0
|
|
|
|
@Projekter a firmy jak Wan czy Airpol s± gorsze od Schneidera?
Czy czasem Schneider to nie pompy FINI? Je¶li jest przystosowana do pracy ci±g³ej to powiedz jak pompa jest zbudowana, ¿e tak± prace mo¿e wytrzymaæ, inna g³owica?. Jaka jest ¿ywotno¶æ tych pomp?. Ewentualnie mo¿e to konstrukcja innej firmy ni¿ Fini.
I przede wszystkim, czy 4 lata to wystarczaj±cy czas na przetestowanie tych sprê¿arek, które maj± gwarancjê na 3 lata? Nie potrzeba czasem kilku lat? |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2012-06-13, 00:59
|
0
|
|
|
|
Kiedy¶ napisa³e¶:
Cytat: | JA projektuj±c warsztaty samochodowe ( wszystkie specjalno¶ci ) korzysta³em ju¿ z ofert siedmiu ro¿nych firm ... same renomowane .... prêdzej czy pó¼niej zawsze pojawia³ siê jaki¶ problem u u¿ytkownika. Od 2007 roku korzystam w ca³o¶ci z oferty firmy Schneider i polecam bo to naprawdê ¶wietne systemy transportu i uzdatnia powietrza, oraz same kompresory. |
Je¶li pracowa³e¶ z siedmioma firmami, to pewnie wiesz co z poszczególnych sie psuje, co np wytrzymuje walter, fini, abac.
Te wiadomo¶ci przyda³yby siê ka¿demu z forum, wiêc je¶li mo¿esz podziel siê z nami wiedz±. |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2012-06-13, 09:46
|
0
|
|
|
|
Pewnie bym móg³ co nie co napisaæ. K³opot w tym ¿e niestety to "niepolityczne" z mojej strony.
Do tego ... nie jestem serwisantem, ani handlowcem. Moja wiedza w tej kwestii opiera siê o opinie u¿ytkowników i opinie jednych firm na temat drugich ( konkurencyjnych ) Trudno mi odsiaæ plotki od rzetelnych informacji bo w przypadku sprê¿arek nie mam taki szerokich mo¿liwo¶ci zawodowych ¿eby swobodnie sobie je porównywaæ, a informacje z netu ka¿dy mo¿e sobie pobraæ sam i ¿adna pomoc.
W lakierni potrzebne jest sprê¿one powietrze, a to co je wytwarza schodzi ju¿ na dalszy plan. Jedno mogê napisaæ z pe³n± odpowiedzialno¶ci± za s³owa. Schneider ma swojej ofercie ka¿dy drobiazg do magistrali i sprê¿arkowni. Wachlarz urz±dzeñ jest ogromny. Od mini sprê¿arki wielko¶ci walizeczki po agregaty przemys³owe. Schneider to najd³u¿sza gwarancja na rynku na agregat i odrêbnie na zbiornik pokrywany od wewn±trz gum±. Nigdy nie mailem ¿adnego problemu z zaprojektowanymi i kupionym przez klientów elementami z nazw± Schneider. Od z³±czki po narzêdzia pneumatyczne. Doskona³e zaopatrzenie, mo¿liwo¶æ zwrotu nadwy¿ek, które zostaj± po monta¿y magistrali, ¿adnych fochów z naprawami gwarancyjnymi a szczególnie wymian± elementów uszkodzonych w transporcie. Samochód prezentacyjny ze sprzêtem na ¿yczenie ... Jak widaæ ... wiele ró¿nych elementów utwierdza mnie w przekonaniu ¿e moim partnerem powinien byæ Schneider. Zawodowo muszê siê trzymaæ dobrych i pewnych rozwi±zañ, a nie ciekawych, innowacyjnych, czy zaskakuj±cych.
Nie ma co siê wdawaæ w dyskusje na temat tego która firma ma lepszy kompresor. Schneider to górna pó³ka jako¶ciowa. Cena jak to w FESTO niestety nie "marketowa" .
Jak dochodzi do wymiany uwag z "gównozjadem" to szkoda klepaæ w klawiaturê jaki¶ opinii i niech sobie kto¶ taki kupi ze cztery FOBO. Jego kasa, Jego malarnia, Jego problemy .... jak to rozmowa z kim¶ kto chce raz zainwestowaæ i na lata mieæ problem z g³owy to zdecydowanie polecam Schneidera. To czy kogo¶ staæ, czy nie staæ na taki zakup to nie jest problem kogo¶ kto jest specjalist± od wyposa¿enia i funkcjonowania lakierni ... z takimi cenzura³ami to raczej trzeba siê udaæ do Banku. |
|
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2012-06-13, 23:26
|
0
|
|
|
|
@kosior BL ma ogólnie s³ab± pompê i z tego co wiem od technika Waltera, to ma a¿ 1600 obrotów. W Kaliszu zrezygnowali ze sprzeda¿y BL po tym jak pos³uchali jak to chodzi. Wydajno¶æ jest osi±gniêta tylko przez zwiêkszenie obrotów.
@Projekter powiedz mi jak siê ma Schneider do Waltera np GK? Jak siê sprawuj± Waltery po kilku latach pracy? |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2012-06-14, 12:48
|
0
|
|
|
|
Nie mogê ... nie mogê te¿ siê wypowiadaæ w sprawie FINI i AIRPRESS. |
|
|
|
|
|
kosior
|
Wys³any: 2012-06-14, 15:38
|
0
|
|
|
|
Nie jestem elektrykiem wysokich napiêæ wiec zapytam o co¶ takiego....
czy jesli do pompy spre¿arkowej dedykowany jest silnik 4 kW to czy mo¿na zamontowaæ ¶ilnik o wiekszej mocy np. 7,5 kw wiadomo ze obroty musz± byc takie same ale chodzi o moc? |
|
|
jarbia
|
Wys³any: 2012-06-14, 15:51
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
Pomóg³: 2 razy Posty: 426 Sk±d: Wlkp.
|
kosior napisa³/a: | czy jesli do pompy spre¿arkowej dedykowany jest silnik 4 kW to czy mo¿na zamontowaæ ¶ilnik o wiekszej mocy np. 7,5 kw |
Mo¿na ,tylko po co ? S± o wiele dro¿sze , wiêksze .Druga sprawa, nie chce mi siê liczyæ ,ale trzeba by policzyæ pr±dy w uzwojeniach pod obci±¿eniem jednego i drugiego ,i sprawdziæ ekonomiczno¶æ tego rozwi±zania (zu¿ycie pr±du),o pr±dzie rozruchowym i problemach z tym zwi±zanych nie wspomnê .
Gdyby dedykowany by³ silnik 3 kW , to tu ja bym spokojnie da³ 4 kW, ale tu jest du¿a ró¿nica mocy. st±d radzi³bym porównaæ pr±dy pod obci±¿eniem .
.pozdr. |
_________________ Naprawa elektroniki daje pokorê wielkiemu, dziwi przeciêtnego, nadyma ma³ego.
- Lew To³stoj |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2012-06-14, 19:58
|
0
|
|
|
|
Szkoda kasy na pr±d przy zbyt du¿ym silniku. Lepiej zastosowaæ taki jaki ma byæ.
@Projekter ju¿ kupi³em sprê¿arkê(dzisiaj). Nie jest to Schneider. Fajnie, ¿e starasz siê w dziedzinie kompresorów co¶ pomóc, tylko, ¿e skoro nie mo¿esz siê wypowiadaæ o innych firmach, to mo¿e jeste¶ przedstawicielem Schneidera i tak promujesz te sprê¿arki na forum?.
Owszem wykonanie maj± dobre, dobre z³±czki. Manometry takie sobie. Zbiornik dobrze wygl±da, ale sza³u w niczym nie ma, 1200 obrotów. Pompy Fiaca jak siê dowiedzia³em. Podobno do¶æ dobre, ale przy remoncie droga naprawa. Nie prawda te¿, ¿e siê nie psuj±, poniewa¿ obdzwoni³em wiêkszo¶æ sprzedawców i te modele na 230v mia³y problemy z silnikami. Czêste usterki. W modelu unm 510 by³o kilka przypadków wymiany p³yt zaworowych, pier¶cieni po pewnym czasie eksploatacji. O resztê nie pyta³em bo mnie nie interesowa³y inne modele.
Co do cen Schneidera nie dajcie siê zwie¶æ temu, ¿e s± drogie. Nie s±. Jeden ze sklepów ma ofertê za UNM 510 - 3550z³ z przesy³k±. Czyli taniej ni¿ Metabo i Walter. Z ceny 3900 go¶æ mi schodzi³.
Nie wiem ile na tym jest mar¿y, ale chyba z 1000z³.
Czyli tak naprawdê to samo co Walter p³aci siê tylko za firmê, a reszta to, to samo czyli z 1500 koszt sprê¿arki + du¿a mar¿a. Wtedy robi siê magiczne 3900 i gadanie, ¿e festo jest drogi i dobry. Nie Festo jest tak samo tani jak ABAC i Walter, ale mar¿a jest du¿a. |
|
|
|
|
ksenonn
|
Wys³any: 2012-06-14, 22:36
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 279 Sk±d: Czêstochowa
|
to pochwal siê co tam kupi³e¶ |
_________________ Blacharstwo/Lakiernictwo
|
|
|
|
|
Pneumatyka_NTS
|
Wys³any: 2012-06-15, 13:41
|
0
|
|
|
|
Teraz trochê prawdy o mar¿y. Je¶li my¶lisz ¿e 1000 z³ to zdzierstwo przy 3500 z³ urz±dzenia, to powiem ci ¿e trochê siê dziwiê. Ciekawe ile ty bierzesz za swoje us³ugi. Prawdopodobnie spodziewasz siê ¿e firma przywiezie ci go pod dom, a potem 2 lata gwarancji za DARMOCHÊ! To te¿ przecie¿ kosztuje. Daj ludziom spokojnie zarobiæ to bardzo ciê¿ki kawa³ek chleba a dziêki eksportowi z Chin du¿o firm zwija ¿agle. |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2012-06-15, 20:41
|
0
|
|
|
|
¯eby zarobiæ 1000z³ musze pracowaæ minimum 10 dni. Tak¿e kokosów nie ma. Czyli kto¶, który sprzedaje towar w ci±gu 1 godziny, zarabia tyle co ja przez 10 dni. Tak¿e ju¿ nie porównujmy zarobków i mar¿y. Skoro kto¶ mi opuszcza na sprê¿arce 400z³ i dzwoni do mnie 3 czy 4 razy pod rz±dz i wrêcz mi wciska sprê¿arkê to ogólnie ju¿ ¿enada.
Pomiñmy to bo i tak nic z tego nie wyniknie.
Kupi³em Waltera GK 530/3.0/100. By³ wystawiony na allegro i na stronie waltera. Powystawowy kompresor. Wysz³o mnie 2100 netto, tak¿e nie warto mi by³o sobie sk³adaæ samemu, poniewa¿ cena netto jest cen± dla mnie. Zbiornik 80L jeszcze mam drugi, wiêc jak co¶ to zawsze mogê mieæ wiêkszy bufor.
Jeszcze jedno, gwarancja za darmochê? Skoro kto¶ produkuje urz±dzenie z materia³ów trzymaj±cych pewn± klasê i jako¶æ to wie, ¿e sprê¿arka wytrzyma np 4 lata bez awarii. Przecie¿ kto¶ to testuje, sprawdza itd.
Skoro moja sprê¿arka zepsu³aby siê szybciej, a by³aby u¿ytkowana odpowiednio to znaczy, ¿e materia³ nie by³ odpowiedniej jako¶ci. czyli bubel.
Id±c tym tokiem my¶lenia, odejmijmy mar¿ê sprzedawcy, mar¿ê dostawców, mar¿ê producentów butli z Bia³orusi, i pomp z Tajwanu i pomyslmy sobie ile kosztuje wyprodukowanie sprê¿arki.
Czyli koszt np g³upich zaworków do pompy, realny to 5-10z³ lub mniej. Tak¿e ta ca³a gwarancja....
W Walterze za gwarancje 2 letn± p³aci siê s³ono, bo dwa przegl±dy s± bardzo drogie. Zamiast tych dwóch przegl±dów mo¿na kupiæ drug± pompê za nieca³y 1000z³.
Tak¿e ten temat uwa¿am za zakoñczony.
Gwarancj± to mo¿na nazwaæ przypadek Toyoty, która mimo up³ywu gwarancji wymienia³a silniki wadliwe 1.6vvti na nowe. Lub zmienia³a w nich short bloki.
To zapewne mog³obyæ kosztowne, zwa¿ywszy, ¿e po gwarancji.
Nale¿y te¿ zrozumieæ, ¿e produktu jest celowo postarzany. Celowo wprowadza siê takie rozwi±zania, które maj± przy¶pieszyæ ¶mieræ produktu, lub wytrzymaæ np 4 lata, 5 , 2.
Przez takich ludzi, którzy spokojnie zarabiaj±, my tracimy poniewa¿ gigantyczne mar¿e nak³ada sprzedawca...tymczasem dla producenta pozostaj± grosze. Producent szczêdzi na materia³ach, towar siê szybciej psuje. Sprzedawca sprzedaje czê¶ci zamienne bardzo drogo co wymusza na nas kupno nowej sprê¿arki. Sprzedawcy je¿d¿± BMKAMI, a my telepiemy siê padakami i sciu³amy na nowe sprê¿arki.
Trochê przekoloryzowa³em, ale zarys jest s³uszny.
Pozdro |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2012-06-18, 23:48
|
0
|
|
|
|
Wiêc tak kompresor do mnie dotar³ dzisiaj. Walterg GK 530/3.0/100.
Paczkê odebra³ mój tata. Mnie nie by³o w domu.
Przyjecha³em, ogl±dam sprê¿arkê, a tam rozczarowanie. Mia³a byæ powystawowa, praktycznie nie w³±czana. Tu siê jednak okaza³o, ¿e by³a ca³a rozbierana. Zbiornik zapieprzony olejem i ma³a ilo¶ci± wody. Dos³ownie, ze spustu przy butli lecia³ olej(z pó³ litra).
Wszystkie odkrêcane ¶ruby zamalowane sprayem srebrnym, ogólnie zapylona ca³a pompa, praktycznie baran na ca³ej pompie, dwa zacieki. Okienko od poziomu oleju cieknie.
Jednym s³owem nasi ju¿ tu byli. Ka¿da sruba odkrêcana. A g³owice, odkrêcane, uszczelki ju¿ z³o¿one na smar.
Sprawê skierowa³em do technika waltera z Kalisza, który mi to "pomóg³" kupiæ taniej o 100z³.
Jutro bêdê pewnie wiedzia³ co firma Walter z tym pocznie. Pani sprzedawczyni z Walter Polska, powiedzia³a cytujê: "w sprê¿arce wymienione tylko filtry i olej".
Jako, ¿e jestem cz³owiekiem, który mo¿e i¶æ na kompromis, poczekam na rozwój sytuacji.
Je¶li bêd± próbowaæ mnie zrobiæ w bambuko, ca³a sprê¿arka zostanie dok³adnie ofotografowana i sprawê opiszê na ka¿dym forum, na którym jest styczno¶æ z kompresorami.
Nie naby³em kompresora naprawionego, tylko powystawowego, który sta³ tylko na wystawie. |
|
|
|
|
pawel1108
|
Wys³any: 2012-06-19, 07:07
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 960 Sk±d: Wroc³aw
|
Nie chcê Ci sprawiaæ przykro¶ci ani byæ z³o¶liwy,ale czytaj±c Twoje posty mo¿na odebraæ Ciê jako osobê która chce przys³owiowo szk³em du..ê podetrzeæ.
Mo¿e inni Forumowicze zrozumiej±,¿e za dobre siê p³aci i na sprzêcie nie powinno siê oszczêdzaæ,bo to na nas pracuje,a stare przys³owie mówi chytry dwa razy traci.
Mam nadziejê,¿e Twój Walter bêdzie pomimo tych napraw sprawnie dzia³a³.Powodzenia |
|
|
|
|
Pneumatyka_NTS
|
Wys³any: 2012-06-19, 08:01
|
0
|
|
|
|
Wiesz mo¿e KK gdyby co 1 godzinê sprzedawaæ kompresor to by³by ¶wietny interes. Mo¿e siê za to we¼miesz bo przecie¿ to nic trudnego.....No i kaskê porz±dn± zarobisz. A jak siê co zepsuje to koszty przesy³ek i czê¶ci pokryjesz z tej masy pieniêdzy które zarobi³e¶. A jak nie potrafisz sam to majstra zatrudnisz na etacie i ZUS mu zap³acisz i na wakacje wy¶lesz i warsztat ogrzejesz......Wysoka jako¶æ to nie tylko firma ale i ludzie którzy w niej pracuj±..... a ludzie s± najdro¿si. P.S. ¯YCZÊ MI£EGO U¯YTKOWANIA BARDZO DOBRY WYBÓR. |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2012-06-19, 09:15
|
0
|
|
|
|
Kompresor bêdzie prawdopodobnie zabierany ode mnie z miejsca przez op³aconego kuriera. Technik z Waltera z Kalisza, nie widzi w tym nic z³ego, poniewa¿ on i ja zostali¶my oszukani co do stanu kompresora.
Podobno mia³ ju¿ taki przypadek.
Jest to jawne oszustwo przez firmê Walter Polska. Ukrywaj± prawdê w opisie aukcji, a tak¿e po kontakcie z nimi.
Kolego @Pneumatyka_NTS nie denerwuj siê, z³o¶æ piêkno¶ci szkodzi.
Kolego @pawel1108 Walter przedstawi³ konkretnie sytuacjê tak: Naprawiana? Nie ; Chodzi³a? Nie; Czy co¶ by³o wymienione?: tylko olej i filtry.
Wszystko siê nie zgadza, wiêc nie wiem gdzie to podcieranie dupy szk³em.
Pewnie i tak kupiê teraz now± sprê¿arkê tak¿e i tak wydam tyle ile mam wydaæ.
Pozdrawiam Panowie. |
|
|
|
|
Nokia
|
Wys³any: 2012-06-19, 09:25
|
0
|
|