Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: DrCruel 2014-10-22, 22:20
Autor Wiadomość
Siekiera
Wysłany: 2014-11-25, 22:36   
0
UP DOWN

Ja mam tylko problem ze zdupczonym systemem novola (spectral) oraz nie podoba mi siĂŞ to na co novol wpÂływu nie ma czyli allegro. Gdybym miaÂł jeszcze takie problemy jak ma trzeÂźwy inaczej, Âże zabierajÂą mi klientĂłw, straszÂą fakturami na 80 tyÂś itp to juÂż dawno przeszedÂłbym na inne produkty.
Novol ma swoj¹ politykê i jak nam nie pasuje to mo¿emy spadaÌ na bambus ale póki co ³¹czy mnie z nimi jeszcze umowa i pasowa³oby ¿eby to co mówili wiele lat temu ¿e dodatków spectrala nie bêd¹ mia³y sklepy które nie maj¹ ich systemu by³o dotrzymane. Obecnie jest tak ¿e ka¿da mieszalnia która chce to mo¿e dostaÌ te dodatki a umowa choÌ ustna i d¿entelmeùska to powinna obowi¹zywaÌ.
Tak to jest z tym naszym novolem, niby nasz polski i powinien mieĂŚ dobre informacje z rynku a udaje Âże nie ma problemu.
Polacy, nic siĂŞ nie staÂło :tak:

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-11-25, 22:40   
0
UP DOWN

KK napisał/a:
Chyba tylko widzisz czubek swojego nosa.

Nadal nie do koĂąca rozumiesz o czym tutaj piszemy. SÂą firmy w ktĂłrych nie ma tego problemu. SÂą twarde zasady i nie ma wyjÂątkĂłw. TakÂą firmÂą jest np.Gakra. Ostatnio dostaÂłem odmowĂŞ na 2 mieszalniki bo koleÂś ktĂłry ma mieszalnie 40km dalej, nie wyraziÂł zgody.
A my mĂłwimy o firmie ktĂłra zapewnia ciĂŞ o twardych zasadach a caÂły czas robi wyjÂątki.

[ Dodano: 2014-11-25, 22:47 ]
Siekiera napisał/a:
pasowaÂłoby Âżeby to co mĂłwili wiele lat temu Âże dodatkĂłw spectrala nie bĂŞdÂą miaÂły sklepy ktĂłre nie majÂą ich systemu byÂło dotrzymane. Obecnie jest tak Âże kaÂżda mieszalnia ktĂłra chce to moÂże dostaĂŚ te dodatki a umowa choĂŚ ustna i dÂżentelmeĂąska to powinna obowiÂązywaĂŚ.

Wiesz , ¿e mieszalnik Spectral powoduje uœmiech na twarzach ludzi w bran¿y, wiêc nie dziw siê, ¿e nie dotrzymuj¹ tej umowy. Przecie¿ nikt kto dzia³a kilka lat w bran¿y i ma rozpoznanie w systemach, nie kupi tego mieszalnika. Wszyscy którzy go kupuj¹ to s¹ zó³todzioby czego jestem ¿ywym przyk³adem. Gdyby dodatki mia³y tylko mieszalnie gdzie stoi szafa, to ludzie musieliby kupowaÌ Spectrala w internecie:)

glover
Wysłany: 2014-11-25, 22:48   
0
UP DOWN

KK napisał/a:
NastĂŞpna sprawa, Âże z Novolem nie wygracie, moÂżecie sobie pisaĂŚ itd. Na koĂącu pewnie skoĂączy siĂŞ jakimÂś pozwem lub czymÂś podobnym. Z kim Wy chcecie wygraĂŚ...To tak jakbym pojechaÂł na RosjĂŞ i do jakiegoÂś oligarchy chciaÂł wyskoczyĂŚ.

Sie w³¹cze...... bez przesady, jakby Novol takie dzia³a wytoczy³ to sprawy posz³yby do s¹du konsumenckiego i UOKIK a oni zawsze i na ka¿dego coœ znajd¹, oni kochaj¹ korporacje :D

[ Dodano: 2014-11-25, 22:52 ]
Cytat:
Wszyscy którzy go kupuj¹ to s¹ zó³todzioby czego jestem ¿ywym przyk³adem.

Teraz to moÂże i tak, kiedyÂś wszyscy wierzyli Âże mieszalnik z Novola musi byĂŚ dobry, zwÂłaszcza po pierwszym akrylowym

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-11-25, 22:54   
0
UP DOWN

glover napisał/a:
zwÂłaszcza po pierwszym akrylowym

A to byÂły jakieÂś inne akrylowe? Ja oddaÂłem akryl po roku bo kompletnie nic nie pasowaÂło.

glover
Wysłany: 2014-11-25, 23:01   
0
UP DOWN

Najpierw zrobili akryle w numerach Lady na ca³oœciówki i by³o to dobry akryl ale wiadomo, ¿e w PL to tym by nie zawojowali rynku wiêc wypuœcili pierwszy mieszalnik akrylowy ze wzornikiem markami i to by³ œwietny system. Fiszki sami lakierowali przez co dobrze to pasowa³o. PóŸniej wypuœcili akryl 420 VOC i to ju¿ by³a pora¿ka, wycofali go z rynku po roku czy dwóch. Na koniec pozmieniali kolorbox na chromatyczny i rozsypa³a siê kolorystyka, tzn. na starych programach jeszcze kolory wychodz¹ ale na nowych porobi³o sie to samo co na bazie.

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-11-25, 23:03   
0
UP DOWN

Mnie siĂŞ dobrze lakierowaÂło akrylami Spectrala. Nawet lepiej niÂż DeBeerem.

KK 
Wysłany: 2014-11-25, 23:04   
0
UP DOWN

SÂądy konsumenckie. No niestety takie realia naszej piĂŞknej Polski. No i czym sÂą kary dla takiego Novola. :) gdzie normalny czÂłowiek by zadÂłuÂżyÂł siĂŞ po ktĂłreÂś pokolenie z rzĂŞdu, a novol siĂŞ chyba tylko uÂśmiechnie.

glover
Wysłany: 2014-11-25, 23:07   
0
UP DOWN

KK napisał/a:
SÂądy konsumenckie. No niestety takie realia naszej piĂŞknej Polski. No i czym sÂą kary dla takiego Novola. :) gdzie normalny czÂłowiek by zadÂłuÂżyÂł siĂŞ po ktĂłreÂś pokolenie z rzĂŞdu, a novol siĂŞ chyba tylko uÂśmiechnie.

No nie wiem :cool:

"Maksymalna kara za udzia³ w porozumieniu ograniczaj¹cym konkurencjê mo¿e wynieœÌ 10 proc. przychodu. Na obni¿kê sankcji przedsiêbiorca uczestnicz¹cy w zmowie mo¿e liczyÌ, jeœli podejmie wspó³pracê z Urzêdem."

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-11-25, 23:08   
0
UP DOWN

do s¹du konsumenckiego to mo¿esz iœÌ jak Ci siê but rozklei. Wyrok takiego s¹du nikogo do niczego nie zobowi¹zuje, a nawet wdanie siê w spór nie jest obowi¹zkowe. Mo¿esz olaÌ s¹d konsumencki, bo to nie jest s¹d. Tylko tak siê nazywa.
Spory miĂŞdzy przedsiĂŞbiorstwami rozpatrujÂą wydziaÂły gospodarcze sÂądĂłw powszechnych. w zaleÂżnoÂści od kwoty sporu, albo rejonowy albo okrĂŞgowy. A koszty kryje przegrany. Koszty wpisu, procesu i zastĂŞpstwa procesowego. JeÂżeli ktoÂś zaÂłoÂży ci sprawĂŞ i przegra, to pÂłaci za twojego adwokata.

glover
Wysłany: 2014-11-25, 23:15   
0
UP DOWN

Ale poszedÂł OT. miaÂło byĂŚ o Autoluxie a znĂłw wyszÂło Âże o Novolu ^^ Spadam

KK 
Wysłany: 2014-11-25, 23:16   
0
UP DOWN

Cytat:
do s¹du konsumenckiego to mo¿esz iœÌ jak Ci siê but rozklei

:spoko:

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-11-25, 23:18   
0
UP DOWN

ja teÂż spadam. narka

Siekiera
Wysłany: 2014-11-25, 23:21   
0
UP DOWN

glover napisał/a:
Ale poszedÂł OT. miaÂło byĂŚ o Autoluxie a znĂłw wyszÂło Âże o Novolu ^^ Spadam

A no wÂłaÂśnie, co tam u autoluxĂłw?
Hmm, trzeba im jakiÂś skrĂłt nadaĂŚ. MoÂże byĂŚ AL? :roll:

Dementor
Wysłany: 2014-11-26, 09:07   
0
UP DOWN

Ups, jednak Siekiera nie kocha Novola :x:

barkley3434
Wysłany: 2014-11-26, 22:27   
0
UP DOWN

Koledzy wy sie k³ócicie o dystrybutora novola ze sprzedaje za plecami , a ja kupujê novola u dystrybutora matrrja³ów budowlanych jak Chemik, Zacisze sa , czy Bechcicki a ten pierwszy da³ mi wiêcej oczek ni¿ dystrybutor to jest dopiero komedia. Co do sprzedawania towarów przez dystrybutorów w takich cenach jak na mieszalnie dla klientów z ulicy to nie tylko novol praktykuje taka politykê. W moim przypadku to Akzo i polityka dystrybutorów. Ale jak zg³aszasz problem to oni nic z³ego nie widz¹ bo na s³upkach jest wzrost . Teraz mam ich w dupie i ich s³upki. Znalaz³em inne Ÿród³o a s³upki rosn¹ w H... . A powiedzcie mi co robi CSV. Sprzedaje towar na busy w cenie jak na mieszalnie a Ci obskakuj¹ ka¿d¹ dziurê . Mora³ z tego taki ze polityka koncernów jest taka sama , czy to bedzie novol, Akzo, csv bo dla nich liczy siê wzrost s³upków a nie lojalnoœÌ . Mogê wam powiedzieÌ ze przez 11 lat siedzia³em w materja³ach budowlanych tam jest jeszcze gorzej .

Dementor
Wysłany: 2014-11-26, 22:56   
0
UP DOWN

To Novol chyba naprawdê potrzebuje sukcesu na s³upkach skoro ten goœÌ co Siekiera da³ linki jest dystrybutorem. Nie wiem czy któryœ z was zauwa¿y³ co jeszcze ta firma sprzedaje. Normalnie czêœci u¿ywki, To jakiœ szrot czy co :shock: A¿ siê nie chce wierzyÌ ¿e to dystrybutor :nie:

http://allegro.pl/listing...?us_id=19782589

Siekiera
Wysłany: 2014-11-26, 23:28   
0
UP DOWN

Dementor napisał/a:
Ups, jednak Siekiera nie kocha Novola :x:

WedÂług zasady: Âżegnaj Gienia Âświat siĂŞ zmienia ^^

barkley3434 napisał/a:
a ja kupujê novola u dystrybutora matrrja³ów budowlanych jak Chemik, Zacisze sa , czy Bechcicki a ten pierwszy da³ mi wiêcej oczek ni¿ dystrybutor to jest dopiero komedia.

U mnie np. tych budowlanek nie ma ale za to s¹ hurtownie motoryzacyjne te co czêœciami handluj¹ Gordon, Auto Land, AD i tam to samo siê dzieje a mo¿e jeszcze gorzej bo oni maj¹ takich asów co potrafi¹ na telefon przywieŸÌ 2 szpachlówki do warsztatu w cenie takiej jak ja kupujê. Zg³asza³em mojemu dystrybutorowi ale mówi ¿e nic nie mo¿e zrobiÌ bo novol nie s³ucha. Jak nie s³ucha to trudno, s¹ inne towary na rynku.

Dementor napisał/a:
Nie wiem czy ktĂłryÂś z was zauwaÂżyÂł co jeszcze ta firma sprzedaje. Normalnie czĂŞÂści uÂżywki, To jakiÂś szrot czy co :shock: AÂż siĂŞ nie chce wierzyĂŚ Âże to dystrybutor :nie:

Bankowo potwierdzone u dwĂłch dystrybutorĂłw novola, wiĂŞc sam widzisz z kim oni pracujÂą :sciana:

Dementor
Wysłany: 2014-11-27, 23:15   
0
UP DOWN

Siekiera napisał/a:
Bankowo potwierdzone u dwĂłch dystrybutorĂłw novola, wiĂŞc sam widzisz z kim oni pracujÂą :sciana:

To faktycznie chyba zaczynajÂą zjadaĂŚ wÂłasny ogon ^^

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-11-29, 09:24   
0
UP DOWN

Rozmawia³em z dystrybutorem na temat akryli, bo mój klient chce szafe a Gakra nie zezwoli³a mi na postawienie DeBeera. Cena akryli raczej nie napawa optymizmem. Koszt wyprodukowania mercedesa 147 wychodzi tyle za ile ja sprzedaje akryl sta³ym klientom. Wyprodukowanie czerwonego rala kosztuje tyle po ile ja sprzedaje Kowalskiemu z ulicy per³ê.
A wiĂŞc aby sprzedawaĂŚ akryle na uÂśrednionej cenie, tak jak robiĂŞ to teraz, musiaÂłbym je goniĂŚ po 220zÂł za litr, gdzie DeBeera sprzedaje Kowalskiemu po 150.
Podobno system bazowy wychodzi taniej niÂż akryle. Ale nie wiem czy to prawda. czy marketingowy beÂłkot jak zobaczyli, Âże siĂŞ wystraszyÂłem ceny.

Siekiera
Wysłany: 2014-11-29, 09:38   
0
UP DOWN

trzeÂźwy inaczej napisał/a:
Mam cennik z Autoluxa i wÂłasnie go analizuje. Akryle wychodzÂą po 108 netto - rabat.
Xyralic 270 netto - rabat. Bazy ok.110zÂł netto - rabat a perÂły 175 netto - rabat.

To gdzie jest haczyk?

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-11-29, 09:56   
0
UP DOWN

No wÂłaÂśnie nie wiem. Bo wg cennika tak to wychodzi jak zacytowaÂłeÂś, ale jak poprosiÂłem o symulacjĂŞ kolorĂłw to wyszÂła jakaÂś cenowa masakra.

unek
Wysłany: 2014-12-01, 20:06   
0
UP DOWN

Lakier Novakryl 570 kpl z utw - 56 zÂł

A w markecie budowlanym jeszcze taniej :D

http://www.allegromat.pl/aukcja167704

KK 
Wysłany: 2014-12-01, 22:27   
0
UP DOWN

Musze sprowadzaĂŚ sobie z MrĂłwki towar :D

Siekiera
Wysłany: 2014-12-02, 01:09   
0
UP DOWN

unek napisał/a:
Lakier Novakryl 570 kpl z utw - 56 zÂł

A w markecie budowlanym jeszcze taniej :D

http://www.allegromat.pl/aukcja167704

No ci to juÂż poszli po bandzie - 52,98 zÂł za kpl :shock: MĂłj dystrybutor sprzedaje ten lakier do mieszalni tylko 40 groszy taniej. Nic tylko wysÂłaĂŚ linka z tym do Prezesa Novola i zapytaĂŚ czy on teÂż ma 0,5 % marÂży? Pytanie tylko po co, jak wiadomo Âże to i tak nic nie zmieni bo tak jak napisaÂł @trzeÂźwy u nich sÂłupki w excelu siĂŞ zgadzajÂą bo towar wyjechaÂł za bramĂŞ.

Jutro ustalê czy ten sklep budowlany to przypadkiem nie kolejny dystrybutor novola, bo na na tej aukcji wstawiaj¹ takie zdjêcia jakby mieli na to pozwolenie i czuli siê pewnie, ³¹cznie z innymi produktami novola na posadzki itp.
Jak siĂŞ okaÂże Âże to dystrybutor to rozpoczynam na forum krucjatĂŞ przeciwko novolowi i bĂŞdÂą na traktowani na rĂłwni z app :D

[ Dodano: 2014-12-02, 01:22 ]
A lakier economy sprzedajÂą taniej niÂż ja kupujĂŞ na sklep. GratulujĂŞ novolowi Âświetnych sprzedawcĂłw na allegro :spoko:
To bêdzie gwóŸdŸ do trumny dla novol, przynajmniej u mnie. Poka¿ê te¿ to swoim znajomym i dystrybutorowi który mi sprzedaje novola :tak:

http://www.allegromat.pl/aukcja167715 - 44,32 zÂł brutto kpl

[ Dodano: 2014-12-02, 02:01 ]
Zrobi³em jeszcze ma³¹ prowokacjê i pos³a³em im takiego maila :D

Witam.
JesteÂśmy firmÂą usÂługowÂą i w procesie przygotowania powierzchni uÂżywamy szpachlĂłwkĂŞ lekkÂą Economy. Czy macie PaĂąstwo w ofercie tĂŞ szpachlĂłwkĂŞ w wiĂŞkszych opakowaniach? ZaleÂży nam na cenie a wiĂŞksze opakowania np. 20kg pewnie byÂłyby taĂąsze.
ZuÂżywamy Âśrednio 400-450 kg miesiĂŞcznie. ProszĂŞ o informacjĂŞ jaka byÂłaby cena i koszt transportu na palecie do Opola. MoÂżemy zrobiĂŚ przedpÂłatĂŞ na proformĂŞ.
DziĂŞkujĂŞ i pozdrawiam
Marian Kret

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-12-02, 06:55   
0
UP DOWN

Cytat:
Jak siĂŞ okaÂże Âże to dystrybutor to rozpoczynam na forum krucjatĂŞ przeciwko novolowi i bĂŞdÂą na traktowani na rĂłwni z app :D

To kompletnie nie ma sensu. Zabior¹ Ci mieszalnik i bêdziesz musia³ zwin¹Ì interes.

lakierok 
Wysłany: 2014-12-02, 09:56   
0
UP DOWN

Ju¿ wszystkim ma³o i ma³o , chciwoœÌ nie zna granic :sciana:

Frostt.pl

Siekiera
Wysłany: 2014-12-02, 11:29   
0
UP DOWN

SprawdziÂłem, ten TROPS to dystrybutor novola
czyli to juÂż drugi ktĂłry sprzedaje na allegro w mega niskich cenach wykorzystujÂąc to Âże kupuje bezpoÂśrednio w novolu :sciana:
Ja zawsze myÂślaÂłem Âże dystrybutor to jest od tego Âżeby zaopatrywaĂŚ odbiorcĂłw ktĂłrzy bĂŞdÂą odsprzedawali towar dalej lub ewentualnie w przypadku mieszalnikĂłw dopuszczaÂłem wstawianie ich do serwisĂłw ale byĂŚ dystrybutorem po to aby sprzedawaĂŚ na allegro to paranoja jakaÂś.
Novol moÂże o tym nie wiedzieĂŚ ale ciekawe co zrobi jak juÂż siĂŞ dowie, czy ukrĂłci czy nic nie zrobi :roll:

Cytat:

To kompletnie nie ma sensu. Zabior¹ Ci mieszalnik i bêdziesz musia³ zwin¹Ì interes.

Mieszalnik juÂż jest zinwentaryzowany, jak chcÂą mogÂą przyjeÂżdÂżaĂŚ ^^
A o mĂłj interes nie martwiĂŞ siĂŞ bo to nie jest tak Âże jakaÂś firma moÂże dyktowaĂŚ nam co siĂŞ robi, to jest nasza dobra wola Âże handlujemy tym czy innym towarem. Moja wola jest teraz taka Âże bĂŞdĂŞ handlowaÂł innym. W ktĂłrymÂś temacie dawaÂłem mĂłj osobisty ranking klarĂłw ktĂłre siĂŞ u mnie sprzedajÂą i novol wcale tam nie przewaÂża, bym powiedziaÂł jest w odwrocie. To samo jest z podkÂładami a o bazach to nie wspomnĂŞ ^^

Dementor
Wysłany: 2014-12-02, 11:45   
0
UP DOWN

Co za syf siĂŞ robi na rynku :paw:

Siekiera napisał/a:
DziĂŞkujĂŞ i pozdrawiam
Marian Kret

To chyba nie twoje prawdziwe nazwisko ^^ ^^ ^^

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-12-02, 11:55   
0
UP DOWN

Siekiera napisał/a:
Novol moÂże o tym nie wiedzieĂŚ ale ciekawe co zrobi jak juÂż siĂŞ dowie, czy ukrĂłci czy nic nie zrobi

Nic nie zrobi, a przynajmniej nie od razu. Dynamiczny rozrost Novola w Polsce, wynika miêdzy innymi z ba³aganu na rynku. Ka¿dy ma ³atwy dostêp do Novola i ka¿dy chce nim handlowaÌ bo towar jest dobry. Ale to z kolei prowadzi do spadku cen a w rezultacie do wypadania poœredników takich jak my. Dystrybutor sprzeda taniej tylko jak pominie mieszalnie. Sprzeda taniej, czyli wiêcej. Novol 30% swoich obrotów robi w Polsce, wiêc ten rynek nie jest priorytetem. Ale..., nasz g³os powoli zaczyna byÌ s³yszany, jednak lata beztroski dystrybutorów ugruntowa³y pewne zwyczaje na rynku i nie ³atwo je bêdzie zmieniÌ Novolowi. Np w D¹browie Górniczej, w 4 mieszalniach w których by³em, nie ma wcale Novola ani Spectrala. Nikt nie chce siê biÌ z dystrybutorem z Czêstochowy. Podobnie jest w Katowicach. Na dystrybutorach daleko nie zajad¹, bo aktywne mieszalnie wygoni¹ z warsztatów Novola prezentacjami i jakoœci¹ obs³ugi. Ja na swoim przyk³adzie wiem, ¿e kiedyœ wygoni³em z jednego warsztatu APP i wstawi³em tam mieszalnik Spectrala, a po tym jak mi Novol spektakularnie zabra³ tego klienta, powoli zaczynam wygryzaÌ Novola i prêdzej czy póŸniej postawiê obok Genrocka. :spoko: Nie muszê t³umaczyÌ na którym systemie przestan¹ pracowaÌ, bo to oczywiste.
Z tego co chodzÂą sÂłuchy, prace nad nowym systemem idÂą peÂłnÂą parÂą na tyle prĂŞÂżnie, aby nie daĂŚ siĂŞ dogoniĂŚ wielkiemu gÂłosowi rynku ktĂłry biegnie z wielkÂą ÂłatÂą z napisem "nic nie pasuje" :spoko:

Dementor
Wysłany: 2014-12-02, 12:05   
0
UP DOWN

Z tego co chodzÂą sÂłuchy, prace nad nowym systemem idÂą peÂłnÂą parÂą na tyle prĂŞÂżnie, aby nie daĂŚ siĂŞ dogoniĂŚ wielkiemu gÂłosowi rynku ktĂłry biegnie z wielkÂą ÂłatÂą z napisem "nic nie pasuje" :spoko:

Do mnie ju¿ te¿ to dotar³o, ³¹cznie z informacj¹ ¿e ma siê zmieniÌ polityka handlowa i maj¹ byÌ zmiany personalne na sto³kach dyrektorskich. Po¿yjemy zobaczymy ale jak ju¿ tak ich konkurencja mówi to chyba coœ jest grane. Mo¿e ktoœ na górze wyci¹gn¹³ wnioski z ca³ego tego ba³aganu?

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-12-02, 12:12   
0
UP DOWN

StoÂłki siĂŞ nie zmieniÂą, dopĂłki nie zmieniÂą siĂŞ w KRS imiona wÂłaÂścicieli Novola.

Dementor
Wysłany: 2014-12-02, 12:17   
0
UP DOWN

Eee tam, nie wierzĂŞ Âżeby wÂłaÂściciele takiej duÂżej firmy sami wszystkim zarzÂądzali. Pewnie majÂą jakiÂś dyrektorkĂłw a ci nie czujÂą tematu i stÂąd syf na rynku.

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-12-02, 12:25   
0
UP DOWN

Jest Dyrektor handlowy, skÂądinÂąd porzÂądna jednostka, ale Novol z wszystkimi musi ÂżyĂŚ w zgodzie. Szkielet sprzedaÂży jest tak skonstruowany, Âże najpierw sÂą dystrybutorzy a potem subdystrybutorzy. Dystrybutorzy kupujÂą paletami, subdystrybutorzy kartonami a mieszalnie na sztuki. Wiadomo, Âże gÂłoÂśniej mĂłwiÂą ci wiĂŞksi. I tutaj zaczyna siĂŞ pewien znany mechanizm.
Dystrybutor chce sprzedawaĂŚ duÂżo, ale mieszalnia wiĂŞcej nie moÂże, wiĂŞc dystrybutor zaczyna wchodziĂŚ do warsztatĂłw. Automatycznie mieszalnia bierze coraz mniej, wiĂŞc dystrybutor mĂłwi sobie" a co tam, i tak maÂło bierze", i wtedy zaczyna warsztatowy free style. To koĂączy siĂŞ tym, Âże mieszalnia albo interweniuje w Novolu i odbija siĂŞ od Âściany, albo wprowadza inny brand i stawia czoÂła dystrybutorowi. Tym samym, Novol traci.
1. mieszalnia juÂż nie chce znaĂŚ Novola
2. dystrybutor sprzedaje mniej bo mieszalnia zalaÂła rynek jakimÂś innym taĂąszym brandem

FinaÂł jest taki, Âże dystrybutor po jakimÂś czasie zaczyna konkurowaĂŚ z brandem mieszalni, ale juÂż innym produktem. Walka trwa nadal, ale Novol juÂż siĂŞ nie sprzedaje. Niestety nie ma odwrotu od tej drogi.

[ Dodano: 2014-12-02, 12:36 ]
A gdybyÂśmy tak solidarnie, jednogÂłoÂśnie manifestowali swoje niezadowolenie i wciÂągnĂŞli do rozmowy PanĂłw z Novola? Oni czytajÂą to forum a zwÂłaszcza ten wÂątek. Gdyby zaÂłozyĂŚ osobny temat i kaÂżdy kto ma pytania mĂłgÂł je zadaĂŚ. OczywiÂście w granicach kultury i dobrego smaku, bo inaczej nikt z nami nie podejmie tematu. MyÂśle Âże kilkanaÂście osĂłb nie zostanie olanych i novol pod presjÂą forum, przemĂłwi.

barkley3434
Wysłany: 2014-12-02, 15:11   
0
UP DOWN

ChÂłopaki to wy dopiero teraz zaÂłapaliÂście ze w budowlaĂące idzie taniej kupiĂŚ novola niÂż u dystrybutora. Ja juz od dobrych paru lat zapatruje sie w marketach budowlanych w novola bo jest taniej np Chemik. Bechcicki, Patio color (zacisze sa), Trops za dobrych czasĂłw byÂł Hiper Glazyur . Ja pare Âładnych lat temu pracowaÂłem w takiej sieci jak Hetman z Bydgoszczy i jako pierwsi w naszym mieÂście wprowadzaliÂśmy novola na rynek .

No-limit
Wysłany: 2014-12-02, 16:26   
0
UP DOWN

Ja na swoim przyk³adzie wiem, ¿e kiedyœ wygoni³em z jednego warsztatu APP i wstawi³em tam mieszalnik Spectrala, a po tym jak mi Novol spektakularnie zabra³ tego klienta, powoli zaczynam wygryzaÌ Novola i prêdzej czy póŸniej postawiê obok Genrocka. Nie muszê t³umaczyÌ na którym systemie przestan¹ pracowaÌ, bo to oczywiste.

I za pewien czas Genrock zacznie bezpoœrednio docieraÌ do twojego klienta,jego wyroby bêd¹ dostêpne na Allegro lub w sklepie internetowym i dla Ciebie zostanie satysfakcja z wypromowania tego brandu.Nie znam firmy,która na pocz¹tku wspó³pracy by nie obiecywa³a wy³¹cznoœci na okreœlonym obszarze,odpowiednio wy¿szych rabatów w stosunku do warsztatów itd.,jak równie¿ takiej,która dotrzyma³a obietnicy,bo pzecie¿ na papierze nic nie dostaniesz,¿adnej wy³¹cznoœci.
A gdybyÂśmy tak solidarnie, jednogÂłoÂśnie manifestowali swoje niezadowolenie i wciÂągnĂŞli do rozmowy PanĂłw z Novola? Oni czytajÂą to forum a zwÂłaszcza ten wÂątek.
[quote="trzeÂźwy inaczej"]MyÂśle Âże kilkanaÂście osĂłb nie zostanie olanych i novol pod presjÂą forum, przemĂłwi.[/quot

MoÂże przemĂłwi,ale to bĂŞdÂą tylo sÂłowa ;)

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-12-02, 19:56   
0
UP DOWN

No-limit napisał/a:
I za pewien czas Genrock zacznie bezpoÂśrednio docieraĂŚ do twojego klienta

Nie znam Âżadnego przypadku poza swoim, gdzie mieszalnia ktĂłra pozyskaÂła warsztat i postawiÂła tam mieszalnik, zostaÂła wydymana przez producenta mieszalnika. Znasz taki przypadek? Nikt tak nie robi, i nie sÂądzĂŞ, Âżeby nawet APP tak zagraÂło. Dlatego o mieszalnik Genrocka jestem spokojny.

Siekiera
Wysłany: 2014-12-02, 20:26   
0
UP DOWN

Berkeley masz racjĂŞ ze budowlani taniej sprzedajÂą novola ale chodzi o to ze sprzedajÂą teÂż na allegro i to w takich niskich cenach.
co do rozmĂłw z novolem przez forum to oni na to nie pĂłjdÂą bo nie bĂŞdÂą praĂŚ swoich brudĂłw publicznie. Wystarczy Âżeby przeczytali i coÂś z tym zrobili ale znajÂąc Âżycie to ich to wali.
sorki za b³êdy ale piszê z telefonu.

barkley3434
Wysłany: 2014-12-02, 22:58   
0
UP DOWN

hm... wu mówicie o novolu ze dystrybutorzy sprzedaj¹ dla gara¿owców w cenie jak na mieszalniê , a ja mam taki problem z dystrybutorem Akzo . Zatrudni³ 4 handlowców podzieli teren na 4 strony swiata i ma wszystko w dupie - on wzrost ma . Problem by³ wielokrotnie zg³aszany do Akzo ale oni nie widz¹ konfliktu interesów , (oni ¿yj¹ w innym œwiecie -warszawka) . Tak jak pisa³em wy¿ej za³atwi³em dojœcie do pigmentów z innego paùstwa i i te¿ mam ich w dupie. Teraz podobny problem mam z GOLDCAR-em gdy¿ CSV wszed³ w uk³ad z Inter Cars-em a ci pozatrudniali handlowców i sprzedaj¹ lakiery, szpachle itp. w takiej cenie ze na œniadanie bym nie zarobi³ gdybym mia³ tylko ich towar. Powiem wam ze masakra i dlatego wiem o czym mówicie. Mimo ze mówili mi ze to twój rynek my cenzuraÌ ci sie nie bêdziemy jak bêdziesz robi³ plany i plany robi³em jak naiwniak , ale co¿ to by³y tylko puste s³owa których nie mia³em na papierze bo teraz bym poszed³ do sadu po odszkodowanie. Macie racje ze jak bêdziemy siedzieÌ cicho to nas zjedz¹ i bêdziemy mogli za chwilê pozamykaÌ nasze mieszalnie na 4 spusty i iœÌ do caritasu lub MOPS-u po dary.

Siekiera
Wysłany: 2014-12-02, 23:41   
0
UP DOWN

No tak jest, ¿e te firmy które ju¿ jakiœ czas dzia³aj¹ na naszym podwórku i maj¹ za sob¹ t³uste lata 2002-2010 teraz nie mog¹ sobie poradziÌ. RzeczywistoœÌ przerasta ich wszystkich i jak widz¹ malej¹ce s³upki to wpadaj¹ w panikê i za wszelk¹ cenê próbuj¹ utrzymaÌ sprzeda¿. To jest sztuczne i to siê musi Ÿle skoùczyÌ. Przymykanie oczu na wybryki starych dystrybutorów czy wprowadzanie nowych agresywnych dystrybutorów którzy sprzedaj¹ wszystko i wszystkim jest ju¿ gestem rozpaczy.
Dla nas, ktĂłrzy mamy wÂłasne maÂłe firemki pozwalajÂące utrzymaĂŚ rodzinĂŞ to jest ostatni dzwonek Âżeby takie firmy piĂŞtnowaĂŚ na rynku bo nic innego zrobiĂŚ nie moÂżemy. PrzecieÂż nie zaÂłoÂżymy zwiÂązku zawodowego mieszaczy farby ;P
Pokazywanie palcem kto jest beee to jedno a druga sprawa to pytanie co robiĂŚ dalej?
Firm ktĂłre sÂą nastawione po partnersku do mieszalni jest maÂło ale z moich obserwacji wynika Âże czym mniejsza firma tym bardziej ludzko podchodzi do handlu bo wie gdzie jest jej miejsce na rynku. ZauwaÂżcie Âże jeszcze z 10 lat temu Novol zupeÂłnie inaczej podchodziÂł do miszalni. Wtedy byli kojarzeni jeszcze z twardÂą szpachlĂłwkÂą uniwersalnÂą a nie ze spectralem i starali siĂŞ. Jak uroÂśli, wykupili Trotona i Ranala to nagle okazaÂło siĂŞ Âże zachowujÂą siĂŞ tak samo jak koncerny bo sÂą potentatem. A w tym samym czasie np. taka maÂła rodzinna firma importujÂąca Debeera ktĂłra teÂż co tu mĂłwiĂŚ urosÂła ale dalej ma relacje partnerskie z mieszalniami i to nie sÂą tylko moje spostrzeÂżenia.
Ja dlatego rozglÂądam siĂŞ za takimi firmami.

KK 
Wysłany: 2014-12-03, 00:22   
0
UP DOWN

A tak z innej beczki. Jak siĂŞ ma sprzedaÂż produktĂłw firmy troton? Czemu troton daÂł siĂŞ wykupiĂŚ?

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-12-03, 19:10   
+1
UP DOWN

Siekiera napisał/a:
Ja dlatego rozglÂądam siĂŞ za takimi firmami.

Ja w obawie przed kolejnymi zabiegami pedagogicznie cenzurujÂącymi moje posty pt.
"¿ycie ze Spectralem" dla bezpieczeùstwa, zacz¹³em wprowadzaÌ inne brandy do warsztatów, ¿eby Novol mi do nich nie w³azi³.
OkazaÂło siĂŞ, Âże Spectrala 505 moÂżna zastÂąpiĂŚ Genrockiem 6000. KaÂżdy mĂłwi, Âże jest o wiele lepszy i nikt do 505 nie chce wrĂłciĂŚ. 565 sprzedaje do paru warsztatĂłw w ktĂłrych naprawiam samochody, wiĂŞc nie bĂŞdzie im siĂŞ opÂłacaÂło zmieniĂŚ dostawcy.
PodkÂłady 325 i 335 moÂżna zastÂąpiĂŚ Chromatic'kiem. ZwÂłaszcza ten na plastik powoduje orgazmy.
Baranki - Ranal, od czasu jak mam je w ofercie, maÂło kto kupowaĂŚ chce Novola.
Szpachle Novola jakoÂś nigdy nie robiÂły szaÂłu wiĂŞc tutaj nie szukam alternatywy.
590 zamieniÂłem na Ranala.
Przemys³ówkê chcê zamieniÌ na Dyne. Jest taùsza, ma nieporównywalnie bardziej dopracowan¹ kolorystykê i nie ma problemów ze schniêciem.

I w ten prosty sposób, obroty na Novolu u mnie spad³y o 100% i nadal lec¹ w dó³. Wystarczy, ¿e tylko 100 mieszalni zacznie myœleÌ podobnie do mnie, i mamy kwotê, któr¹ aby nadrobiÌ, dystrybutorzy musieliby poszerzyÌ swoje podwoje o kolejne 1000 szopek. Wiadomo, ¿e to niemo¿liwe.

[ Dodano: 2014-12-03, 19:12 ]
Siekiera napisał/a:
A w tym samym czasie np. taka maÂła rodzinna firma importujÂąca Debeera ktĂłra teÂż co tu mĂłwiĂŚ urosÂła ale dalej ma relacje partnerskie z mieszalniami

O DeBeera ludzie siê prosz¹ czy mog¹ wstawiÌ, a Spectrala ludzie zastanawiaj¹ siê jak oddaÌ ¿eby siê nie mœcili. To jest ta ró¿nica. Masz oba systemy wiêc wiesz o czym pisze.

glover
Wysłany: 2014-12-03, 22:48   
0
UP DOWN

KK napisał/a:
A tak z innej beczki. Jak siĂŞ ma sprzedaÂż produktĂłw firmy troton? Czemu troton daÂł siĂŞ wykupiĂŚ?

Coœ tam siê sprzedaje ale rewelacji nie ma. JakoœÌ podobna do Novola a w niektórych porównywalnych produktach lepsza od Novola. Uczeù przerós³ mistrza? :D

PodkÂłady 325 i 335 moÂżna zastÂąpiĂŚ Chromatic'kiem.

Co to jest Chromatic?

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-12-04, 08:17   
0
UP DOWN

glover napisał/a:
Co to jest Chromatic?

Aaaaa, widzĂŞ, Âże kolega nie zna Genrocka.
Chromatic to podkÂład ktĂłrego dystrybutorem jest dystrybutor Generala.
Bardzo przyjemny produkt, i nawet grubo wylany, wyglÂąda jak m/m.
SzczegĂłlnie fajny jest podkÂład na plastik. Przy 120 mikronach, wyglÂąda jak zmatowiony papierem 800.

Polecam. Zainteresuj siĂŞ Genrockiem 6000, w miejsce 505. Mnie siĂŞ ostaÂła jedna puszka 505 i nie mam jej komu sprzedaĂŚ. KaÂżdy woli Genrocka.

Siekiera
Wysłany: 2014-12-04, 10:48   
0
UP DOWN

Bardzo przyjemny produkt, i nawet grubo wylany, wyglÂąda jak m/m.
SzczegĂłlnie fajny jest podkÂład na plastik. Przy 120 mikronach, wyglÂąda jak zmatowiony papierem 800.

A ja dodam, Âże ten podkÂład a dokÂładnie Chromatic Plastic Filler to podkÂład akrylowy z drobnym wypeÂłniaczem ktĂłry kÂładzie siĂŞ bezpoÂśrednio na plastiki bo zawiera w sobie uelastyczniacz i grunt przyczepnoÂściowy. Takie 3 w 1 :spoko: Koncerny typu DP SH maja podobne ale sÂą bardzo drogie ok 200 pln za komplet litrowy a ten jest w ludzkiej cenie.

PóŸniej dodam zdjêcie.

Miki
Wysłany: 2014-12-04, 13:30   
0
UP DOWN

Siekiera napisał/a:
Koncerny typu DP SH maja podobne ale sÂą bardzo drogie ok 200 pln za komplet litrowy a ten jest w ludzkiej cenie.

180 za 2 litry komplet. Litr podkÂładu i litr utwardzacza, a nie 200 za litr.

barkley3434
Wysłany: 2014-12-04, 14:30   
0
UP DOWN

" Trzezwy" mo¿e byœ coœ powiedzia³ na temat Genera³a jak pasowalnoœÌ oraz krycie i jak to cenowo wychodzi dla klienta

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-12-04, 16:19   
0
UP DOWN

Od czasu jak poukÂładaliÂśmy kolorbox markami, zaczĂŞliÂśmy wiĂŞcej robiĂŚ.
Co do kolorystyki na nielakierowanych autach, to nie mam zastrzeÂżeĂą. Kolory z dnia dzisiejszego: Audi Z3G - na kreche, Insignia 22C - na kreche. Nowe furki idÂą Âłeb w Âłeb z R-m. Ludzie chwalÂą dobre krycie. Ze starymi autami juÂż trochĂŞ gorzej. SÂą receptury ale zdarza siĂŞ, Âże nie ma fiszek. Ja sprzedaje po 230 zÂł. Wyprodukowanie jest taĂąsze niÂż na MM przy sporym rabacie. Ja jestem zadowolony. Polecam jako alternatywĂŞ dla Max Meyer.

barkley3434
Wysłany: 2014-12-04, 16:36   
0
UP DOWN

" TrzeÂżwy " a powiedz mi jak z francuzami bo to ostatnio u mnie mocno kuleje a przy wodzie spektro nie daje rady

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-12-04, 18:36   
0
UP DOWN

Francuzy wszĂŞdzie kulejÂą. Nie ma reguÂły. Na poziomie konkurencji. Raz lepiej raz gorzej. niemcy fajnie siadajÂą. uwaÂżam, Âże gdyby zdobyĂŚ stary kolorbox, ktĂłry jest w systemie, to byÂłby najmocniejszy konkurent dla Glasurita. System ewidentnie nastawiony do nowych nielakierowanych w miare mÂłodych samochodĂłw.

Siekiera
Wysłany: 2014-12-04, 18:57   
0
UP DOWN

Miki napisał/a:
Siekiera napisał/a:
Koncerny typu DP SH maja podobne ale sÂą bardzo drogie ok 200 pln za komplet litrowy a ten jest w ludzkiej cenie.

180 za 2 litry komplet. Litr podkÂładu i litr utwardzacza, a nie 200 za litr.

ÂŹle siĂŞ wyraziÂłem. Jest tak jak piszesz ze 1+1 ale ty pewnie podajesz cenĂŞ ze SH bo w DP to jest tak

907 / 901 (czarny / biaÂły) - 136 zÂł netto detal 1 L
915 (utwardzacz) 1 L - 171 zÂł netto detal

£¹cznie to 307 z³ netto w cenniku !!!! Chromatic wychodzi w detalu poni¿ej 70 za komplet brutto dla lakiernika wiêc jest to zasadnicza ró¿nica nawet do tych 180. Napisz jeszcze czy te 180 to SH? I czy dla lakiernika czy zakup sklepu / mieszalni.
Chromatic jest 5+1 0.8 + utw

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Systemy mieszalnikowe

Odpowiedz do tematu