Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Adeq
Wys³any: 2016-02-01, 13:22   Kompletowanie zestawu do lakierowania - proszê o rady
0
UP DOWN

Witam,
chcê skompletowaæ zestaw do lakierowania, co¶ dla pocz±tkuj±cego lakiernika aczkolwiek nie po kosztach.

*Kompresor - zdecydowa³em siê na MAKTEK SKY 100 3F, pozwoli mi on na korzystanie z kluczy i narzêdzi pneumatycznych.

*Do kompresora wiem, ¿e potrzebujê 2 wê¿e o ¶rednicy wewnêtrznej 10mm. Za kompresor ma i¶æ w±¿ 3m, do niego odwadniacz-osuszacz powietrza i dopiero d³u¿szy przewód do pistoletu.
Jaki odwadniacz mo¿ecie mi poleciæ do takiej instalacji?

*Nastêpnym elementem jest reduktor ci¶nienia pod pistoletem. Tutaj te¿ proszê o radê co konkretnie kupiæ gdy¿ nie chcê bubla który utrudni pracê.

*Pistolet. A w³a¶ciwie powinno siê mieæ ze 3 pistolety, do podk³adu, bazy i bezbarwnego. SICO BRONZE M400 RP to tani chiñczyk aczkolwiek czêsto polecany. Niestety aktualnie ciê¿ko dostêpny.
Niestety du¿o poradników itd do naj¶wie¿szych nie nale¿y i czêsto polecany tam sprzêt jest ju¿ po prostu niedostêpny.
Przyda³ by siê równie¿ jaki¶ pistolet mini do mniejszych plastików (jak np. obudowa lusterka bocznego w aucie) lub felg.
Co mo¿ecie mi doradziæ pod taki zastaw?

Sprzêt chcê zakupiæ z my¶l± o lakierowaniu kilkunastu elementów miesiêcznie, inwestycja raczej szybko mi siê zwróci dlatego wola³bym postawiæ na fajny sprzêt i bezproblemow± pracê, nie chcê niepotrzebnie ci±æ kosztów a pó¼niej po miesi±cu szukaæ nowego pistoletu itp.

proszê o pomoc

KK 
Wys³any: 2016-02-01, 22:43   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Cytat:
fajny sprzêt i bezproblemow± pracê

Z jakiego drzewka spad³e¶?

noxes
Wys³any: 2016-02-01, 22:50   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Chyba z akcji ^^
1 kompresor makteka i kilkana¶cie elementów miesiêcznie? Powodzenia...
2 Pistolety 3szt i to dobre 3szt, a nie jakie¶ chlapaczki.

Kup porz±dne 1 i 2 to pogadamy :D
P.S gdzie Ty miszkasz ¿e zak³adasz kilkana¶cie elementów miesiêcznie?

Adeq
Wys³any: 2016-02-02, 01:15   
0
UP DOWN

Panowie, dlatego pytam...

noxes napisa³/a:

Kup porz±dne 1 i 2 to pogadamy :D

Bez sensu... Okre¶l "porz±dne", bo gdybym ja to wiedzia³ to bym nie prosi³ o pomoc i nie nara¿a³ siê na kuriozalne odpowiedzi.
Doskonale wiem, ¿e "porz±dne" to s± pistolety dro¿sze ni¿ kompresor, który wy¿ej wymieni³em. Aczkolwiek wiem, ¿e ludzie (tak¿e z tego forum) maj± zestawy do malowania z³o¿one z kompresora za 600z³ i 1 pistoletu za 100z³ i jako¶ im to idzie. Wiêc my¶lê, ¿e z bud¿etem 4000z³ móg³bym wymagaæ ju¿ w miarê Ok sprzêtu ¿eby pomalowaæ zderzak czy b³otnik od auta lub kilka plastików z motocykla w ci±gu jednego miesi±ca...

magdaania 
Wys³any: 2016-02-02, 13:56   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Powiem tak, ja dla siebie do zupelnie amatorskiego bawienia siê (absolutnie niezarobkowego) kupi³em kompresor 150l metabo i 2 pistolety sata + przygotowa³em ca³± instalacjê pneumatyczn± z dwoma filtrami i oddzielnym naolejaczem do narzêdzi. Do profeski i tak daleko ale jak mia³bym robiæ co¶ dla kogo¶ i na tym zarabiaæ to nie szuka³bym oszczêdno¶ci na samym pocz±tku. ¯eby nie by³o, ¿e ³atwo mi powiedzieæ bo kasa mi z nieba spad³a...bo z kas± krucho, wszystko roz³o¿y³em w czasie, do tego jeden pistolet na raty. I tak jeszcze czeka mnie zakup ¶ciany lakierniczej bo na razie to zrobi³em tylko próbne natryski...
Niestety koszty nie s± niskie ale jak siê uprzesz to da siê to zaplanowaæ jako¶ rozs±dnie.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: