Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
rejczel97
Wys³any: 2016-05-08, 13:16   Pocz±tki i nauka lakierowania
0
UP DOWN

Witam, jestem tutaj nowy i chcia³bym siê nauczyæ lakierowaæ.
Mam dostêp do profesjonalnego pistoletu i kompresora co utrzymuje bez problemu sta³e 4 bary, a jak trzeba to i 10 dmuchnie.
Bêdzie to lakierowanie na potrzeby w³asne.
Odk±d kupi³em auto, to ca³a tylna klapa ma spêkany klar, wygl±da to okropnie.
Stwierdzi³em ¿e skoro mia³em juz robione b³otniki i mam pó³ puszki lakieru bazowego i dostêp do sprzêtu to czemu mia³bym siê nie nauczyæ na tej klapie - gorzej na pewno nie bedzie ;)
Ale nasuwa sie pytanie, klapa od góry jest zdrowa, brak rdzy czy przetaræ do podk³adu - czy trzeba ¼dzieraæ do zera i po kolei podk³ady reaktywne, na to akrylowy, baza i dopiero klar czy mo¿na zjechaæ do bazy, ³adnie zmatowiæ i po³ozyæ now± warstwê koloru i na to klar? Nie zacznie od³aziæ czy co¶?
Na drzwiach mam b±belka z rdz± - wyszed³ przez zimê - gdybym na³apa³ wprawy to gdy oczyszczê do go³ej blachy to na nierównosci po rdzy daæ szpachlê i na to podk³ad reaktywny itd?
oczywi¶cie zamierzam robiæ wszystko w komorze z nale¿yt± dok³adno¶ci± i cierpliwo¶ci± :D
Pozdrawiam

Biszkopt
Wys³any: 2016-05-08, 15:07   
0
UP DOWN

Nie napiszê jak nale¿y to zrobiæ poprawnie, ale mogê napisaæ jak ja bym to zrobi³ ;)

Zdar³bym ten lakier co od³azi papierkiem na maszynce. Ewentualne przecierki do blachy zapryska³bym epoksydem. Na to akryl wype³niaj±cy, d³ugi hebel z papierkiem i przeci±gn±³bym z kontrastem. Bêdzie widaæ czy jest równo. Na pocz±tek skup siê na tym.
Reaktywny idzie tylko na go³± blachê. Na szpachel nie ma sensu dawaæ.
Poczytaj karty produktów. Tam jest bardzo du¿o przydatnych informacji.

rejczel97
Wys³any: 2016-05-15, 21:00   
0
UP DOWN

Dziêki za informacje :) jeszcze zapytam, jak zrobiæ "od¶wie¿enie lakieru"? B³otniki mam nowo lakierowane, piekny lakier ale jest okropne przejscie miedzy nim a drzwiami i ca³ym bokiem, do tego zarysowania i tym podobne rzeczy - zdzieraæ do bazy/podk³adu? i robiæ od nowa ca³o¶æ czy tylko do bazy siê dostaæ, ³adnie zmatowiæ i wyrównaæ i na to nowy kolor itd?
Pozdrawiam!

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: