Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
de_never
Wys³any: 2016-06-04, 14:59   Spadek ci¶nienia 2 bary na przewodzie 5m
0
UP DOWN

Witam. Mam pytanie, czym jest spowodowany spadek ci¶nienia na odleglo¶æi 5m przewodu o srednicy ¶rodka 10mm. Reduktor przy sprê¿arce to ckd 1/4 clala, nastepnie przewod 5m na szybko zlaczkach, nastepnie reduktor yato przy pistolecie ( innego nie bylo akurat w sklepie w miescie wiec kupilem taki), jaki powinien byc prawidlowy spadek cisniena na takim przewodzie? i czym to jest spowodowane?

Jak ustawie na sprezarce na reduktorze 6 bar to max cisnienie jakie doplywa do guna to 4 bary. Chcialbym zeby tam dolatywalo chociaz 5 bar.( skrecone na 4) Bo kompresor wlacza mi sie przy 5.5 bara i juz wtedy mam spadek ponizej 4 bar gdy mam ustawione na sprezarce 6 a na gunie 4 bary.
Gdzie mam waskie gardlo? ckd 1/4 czy ten yato 1.4 pod guna tak papra ? czy moze to jednak normalny spadek cisnienia? Z gory dzieki za odpowiedz.

hematol 
Wys³any: 2016-06-04, 16:47   
0
UP DOWN

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: ¦l±sk
de_never napisa³/a:
Gdzie mam waskie gardlo?

Przypuszczam,¿e na reduktorze wbudowanym w kompresorze,dok³adnie na tych rurkach jak takie masz,omiñ to i wkrêæ je¶li masz za¶lepion± dziurê w baniaku i daj tam wyj¶cie 1/2 cala,to bêdzie bezpo¶rednio,wez te¿ pod uwagê dokladno¶æ wskazañ zegarów w reduktorach.

de_never
Wys³any: 2016-06-04, 16:54   
0
UP DOWN

hematol napisa³/a:
de_never napisa³/a:
Gdzie mam waskie gardlo?

Przypuszczam,¿e na reduktorze wbudowanym w kompresorze,dok³adnie na tych rurkach jak takie masz,omiñ to i wkrêæ je¶li masz za¶lepion± dziurê w baniaku i daj tam wyj¶cie 1/2 cala,to bêdzie bezpo¶rednio,wez te¿ pod uwagê dokladno¶æ wskazañ zegarów w reduktorach.

Dokladnie mam tak zrobione. Wyjscie jest ze srodka butli a nie na gorze tam przy presostacie. Mam tam zawor kulowy 1/2 cala i szybkozlaczke z gwintem 1/2 cala. DO tego jest przyczepiony poki co reduktor ckd przez meska szybkozlaczke 1/4 cala i na drugiej stronie mam znowu zeska szyblozkaczke 1/4 do ktorej przyczepiam przewod 5m, za przewodem znow reduktorek przy gunie.

Ide zaraz wypne ten pierwszy reduktor CKD 1/4 przy samej butli i zobacze jaki jest spadek cisnienia.

de_never
Wys³any: 2016-06-04, 17:21   
0
UP DOWN

Edit - bylem sprwadzilem. Jeb...ne gowno za 40 zl. Reduktor od yato. Na samym ckd mam spadek cisnieia o 0.5 bara. Co mnie satysfakcjonuje.

Chino 
Wys³any: 2016-06-06, 21:28   
0
UP DOWN
LPLCC

Pomóg³: 7 razy
Sk±d: Warszawa
Dok³adnie z tym samym walczy³em w weekend. Do¶c spore zdziwienie me by³o, gdy musialem z kompresora puszczaæ 7bar by móc maloac pistoletem RP :D
Jeb...ne gówno za 40z³.

LAKIERY HOUSE OF KOLOR
BUDOWA I PRZEBUDOWA POJAZDÓW
www.custom-shop.pl
Sodowanie, Szkie³kowanie, Piaskowanie
www.soda-blaster.pl

KK 
Wys³any: 2016-06-06, 22:06   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Tak to jest jak siê szuka oszczêdno¶ci.

Robertlodz09 
Wys³any: 2016-06-06, 22:41   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Niestety ale "nauka kosztuje" ;)

Chino 
Wys³any: 2016-06-07, 11:50   
0
UP DOWN
LPLCC

Pomóg³: 7 razy
Sk±d: Warszawa
Dok³adnie, z drugiej strony ten reduktor z "zegarkiem" to tak proste urz±dzenie, ¿e sams ie zastanawiam jak mo¿na to tak spier...iæ :D

LAKIERY HOUSE OF KOLOR
BUDOWA I PRZEBUDOWA POJAZDÓW
www.custom-shop.pl
Sodowanie, Szkie³kowanie, Piaskowanie
www.soda-blaster.pl

KK 
Wys³any: 2016-06-07, 21:40   
0
UP DOWN

Z Yato jest tak, ¿e niektóre rzeczy maj± do¶æ dobre jak na swoj± cenê, ale jest ca³a masa rzeczy, które siê nie nadaj± do ¿adnego u¿ytkowania.

Robertlodz09 
Wys³any: 2016-06-07, 21:57   
0
UP DOWN

Narzêdzia rêczne (klucze,nasadki) siê sprawdzaj± ,jak za t± cenê któr± s± oferowane
i w przypadku zagubienia ³atwo je nabyæ.

hematol 
Wys³any: 2016-06-07, 22:16   
0
UP DOWN

Robertlodz09 napisa³/a:
Narzêdzia rêczne (klucze,nasadki)

Z tym sie muszê zgodziæ,wygl±daj± jak i sprawuj± sie dobrze,sam kiedy¶ naby³em klucze plasko-oczkowe firmy Vorel w Auchan :x: ,powiem,tak,¿e dobrze le¿± w rêce,s± "ciasne",nie ³ami± sie i dobrze mi sie nimi pracuje,a¿ sam nie wierze ,ze to mowie ^^ ale mi pasuj±,mogê podes³aæ zdjêcia jak wygl±daj±,naprawde obróbka 1 Liga!
Ale np. bardziej zlo¿onego narzêdzia tego producenta napewno bym nie zaryzykowa³ :nie:
A propo Yato to s³ysza³em,¿e to profesjonalna pólka Toya..
TO...Ja Ja...TO ;)

Robertlodz09 
Wys³any: 2016-06-07, 22:29   
0
UP DOWN

hematol napisa³/a:
A propo Yato to s³ysza³em,¿e to profesjonalna pólka Toya..

Podobnie masz z Topex jego odmiana "profi" to s± narzêdzia Neo

hematol 
Wys³any: 2016-06-07, 22:44   
0
UP DOWN

Robertlodz09 napisa³/a:
Podobnie masz z Topex jego odmiana "profi" to s± narzêdzia Neo

Tego nie wiedzia³em,ale w sklepie jak przymierza³em sie do kupna szlifierki oscylacyjnej "Graphite" pani sprzedawca powiedzia³a,¿e jest to producent Topex :D

KK 
Wys³any: 2016-06-07, 23:00   
0
UP DOWN

Yato ma do bani klucze wszystkie, które maj± napisy na chromie, ledwie czytelne po pewnym czasie.
Mówiê tutaj np o kluczach oczkowo p³askich z grzechotk±. Wszystkie grzechotki te z gumow± rêkoje¶ci±(kolorowe) s± do bani. Mój kolega zerwa³ w ci±gu pó³ roku 3 sztuki i s³ysza³em, ¿e ludzie oddaj± tego multum. Sam mam ich grzechotki te w chromie, ale satyna. Ca³e jakby stalowe i s± dobre. Mocne. Co do przetyczek 1/2" na 3/4 i 3/4 na 1/2 to kiszka. Ukrêcaj± siê i wybijaj±. Klucze nasadowe pneumatyczne s± do¶æ dobre nie powiem. ¦rubokrêty mam z 3-4 sztuki, jak na razie jeszcze nie pêk³y koñcówki, ale staram siê nic nimi nie podwa¿aæ bo wiem, ¿e pêkaj±. Imbulsy z Yato te czarne kiszka, za ciasne i ³uszczy siê ten ala chrom. Ogólnie nic mnie z tego Yato nie interesuje tylko grzechotki stalowe + nasadki. To jest warte tylko zachodu w warsztacie.
Mam te¿ z Jonneswaya trochê narzêdzi no i te¿ niby China, cena wiêksza, ale jako¶æ te¿. Przede wszystkim grzechotki maj± zestawy naprawcze za parê z³otych do kupienia.

hematol 
Wys³any: 2016-06-07, 23:26   
0
UP DOWN

ja mam grzechotke 1/2 Stanley-a kupion± w Realu kilkana¶cie lat temu i do dzi¶ chodzi i jest intensywnie eksploatowana,Stanley jak dla mnie oki,guma ju¿ sie lubi zsunac ale "sru" r±czk± w pod³ogê i znowu jest na swoim miejscu. ^^
KK napisa³/a:
Mam te¿ z Jonneswaya trochê narzêdzi no i te¿ niby China, cena wiêksza, ale jako¶æ te¿

Zgadza sie.Te¿ mam troche tego i sie sprawujê,mam m³otek udarowy 810Nm,dzia³ parê dobrych lat codziennie u¿ywany,felcarka -dziurkarka te¿ d³ugo ju¿ to mam,torxy ju¿ 20% niestety sie urwa³o ale te¿ ma je d³ugo.
Zachwalane Kingtony,nasadka 1/2 cala ci±gniêta grzechotk± rêk± podda³a sie,pek³a..lipa.
Ma takze zestaw 1/4 Sata i to chodzi dobrze,produkcja niestety chiñska,w sklepie dali do¿ywotni± gwaranacjê,jak dot±d brak narzekania na cokolowiek :fiu:
Co do przed³uzek to powiem,ze dobrze robi mie tymi zwyklymi od m³otków udarowych za 100zl komplet ,takie czarne,s± wytrzyma³e i dosæ w±skie,takze nasadki te udarowe do normalnej pracy sa dla mnie :spoko:

³ysy73 
Wys³any: 2016-06-08, 22:19   
0
UP DOWN

Ja ten ori reduktor ze sprê¿arki wywali³em na ¶mietnik i wstawi³em na sztywno na rurkach 1/2" taki sam reduktor jak mam na ¶cianie ADLER 1/2" i po jednoczesnej wymianie po drodze kilku markowych szybkoz³±czek na zwyk³e króæce z otworami 14mm na ostatnim reduktorze ¶ciennym mog³em zdj±æ ci¶nienie bodaj¿e z 7 bar na 5 aby pod³±czone tam narzêdzie dzia³a³o tak samo jak wcze¶niej.
Te szybkoz³±czki d³awi³y siako tako ale to by³o nic w porównaniu z tym reduktorem oryginalnie zamontowanym na sprê¿arce.
Ja jak wcze¶niej kiedy¶ pisa³em kupujê reduktory ADLERA zamiast tak tu reklamowanego CKD bo nie wiem po cholerê mam p³aciæ dwa razy tyle za to samo tylko bardziej rozdmuchane markowo.

Lackdoctor 
Wys³any: 2016-06-09, 14:27   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
Adler odolejacza raczej niema.
Czy ma?

³ysy73 
Wys³any: 2016-06-09, 20:46   
0
UP DOWN

Krzychu ja nie mam niczego takiego u siebie w uk³adzie od wielu lat i nie mam problemu z ¿adnymi olejami.
Sprê¿arkê moj± znasz bo nadal od grubo ponad 10-ciu lat wci±¿ mam t± sam± do której liczy³e¶ mi wydajno¶æ kilka lat temu.
Raz do roku wymieniam w niej tylko olej i ca³y rok nie dolewam ani grama.
Dla mnie to co czasami czytam to opowie¶ci z jakiego¶ innego ¶wiata bo odpukaæ odstukaæ nie wiem o czym ludzie pisz± o jakich¶ odolejaczach i innych tego typu wynalazkach.
Od lat mia³em tylko sprê¿arkê z ori reduktorem na wyj¶ciu i reduktor z filtrem na ¶cianie i to wsio (poza red. pod gunem). NIC wiêcej.
W cieplejszym warsztacie latem to fakt ¿e po ostrym kacie goni³o mi wodê i dodatkowo pod gunem jednak mia³em odwadniacz Devilbissa który idealnie j± wybiera³, ale od kilku lat jestem w du¿o zimniejszych pomieszczeniach bo praktycznie w bunkrze gdzie jest ch³ód i reduktor ¶cienny przed gunem jest suchy jak pieprz.
Z rok temu ot tak dodatkowo zrobi³em sobie po drodze spory "odstojnik" chyba bardziej z nudów ni¿ ew. potrzeby.
Ale nic mi nie goni i ten reduktor z samym filtrem jest mi a¿ a¿.
Tylko jaki¶ czas temu przypomnia³em sobie o tych przepustowo¶ciach o których kiedy¶ pisa³e¶ i pozmienia³em wsie z³±czki na zwyk³e króæce z pe³nymi otworami, i dodatkowo wywali³em fabryczny reduktor ze sprê¿arki zastêpuj±c go takim samym ADLEREM jaki mam na ¶cianie i ró¿nica jest po prostu kosmos.
Wcze¶niej na sprê¿arce mia³em 8 bar a na ¶cianie 7, a teraz na sprê¿arce 7 a na ¶cianie 5 i maszynka chodzi na tym chyba nie tyle tak samo co nawet lepiej - czyli przepustowo¶æ zmieni³a siê kolosalnie.
Ja tam nikogo nie namawiam bo mi dynda co kto ma ale nie wiem co tak siê uparli na te CKD skoro s± i inne tañsze i sprawne.
(i nie by³bym soba gdybym przy okazji nie wbi³ szpilki: to tak jak z gunami: po co kupowaæ sRate jak za t± sam± kasê mo¿na mieæ LEPSZ¡ IWATÊ :D )

100_3148_jzzpl.jpg
reduktor na sprê¿arce
Plik ¶ci±gniêto 46 raz(y) 111.47 KB

Robertlodz09 
Wys³any: 2016-06-09, 21:50   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
Czy ma?

Jutro mogê Ci to sprawdziæ w ich firmowym sklepie

Lackdoctor 
Wys³any: 2016-06-09, 21:57   
0
UP DOWN

Robertlodz09, Jak mo¿esz to sprawd¼.
Cenê te¿.
Pozdrawiam, bo co¶ dawno nie widzia³em Ciebie tu.

hematol 
Wys³any: 2016-06-09, 22:28   
0
UP DOWN

te¿ szuka³em odolejacz na 1/2 cala i ciê¿ko cokolwiek znale¿æ,jedynie to ten CKD i ca³a masa naolejaczy wystawionych na aukcjach allegro jako odolejacze ^^
Chyba,¿e teraz co¶ sie zmieni³o...

Robertlodz09 
Wys³any: 2016-06-09, 22:34   
0
UP DOWN

hematol napisa³/a:
ca³a masa naolejaczy wystawionych na aukcjach allegro jako odolejacze

Przecie¿ dla niektórych sprzedawców to ¿adna ró¿nica ... ;)

hematol 
Wys³any: 2016-06-09, 22:37   
0
UP DOWN

Robertlodz09 napisa³/a:
Przecie¿ dla niektórych sprzedawców to ¿adna ró¿nica ... ;)

no byle by sprzedaæ. ;)

Robertlodz09 
Wys³any: 2016-06-14, 07:45   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:

Tak¿e co do odolejacza to faktycznie firma Adler (importer)
nie ma go w swojej ofercie.
Taki odolejacz ma w swojej ofercie sklep firmowy Polmo £ód¿
koszt takiego odolejacza to 585z³ brutto

Lackdoctor 
Wys³any: 2016-06-14, 18:03   
0
UP DOWN

To jest normalna cena czystego powietrza.
Powinien on mieæ filtracjê dok³adn±, tak jak filtr dok³adny z saty.
Wiesz mo¿e jak± ma t± wielko¶æ?
Jaki przep³yw, co ile wymiana wk³adu.
Ile kosztuje wk³ad.

misias
Wys³any: 2016-06-14, 18:28   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Co¶ z innej beczki. SEPARATOR CYKLONOWY marki OMI 1/2 cala przepustowo¶æ 1000l/min.Kto¶ s³ysza³, sprawdza siê? niestety w ch³odniejsze dni mam problem z woda w przewodzie, filtr RQS na ¶cianie 5 mikronów ,niestety nie daje rady (:.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: