Autor |
Wiadomość |
 |
GMC
|
Wysłany: 2016-06-24, 20:32 RozcieĂączalnik a Rozpuszczalnik
|
0
|
|
|

|
Kilka dni temu w innym temacie pisaÂłem Âże to nie to samo pojĂŞcie i wygrzebaÂłem w necie dla potwierdzenia taki tekst:
Cytat: |
RozcieĂączalnik/rozpuszczalnik
Bardzo czêsto te dwa okreœlenia s¹ mylone i u¿ywane zamiennie; mo¿na powiedzieÌ rozpuszczalnik rozpuszcza, a rozcieùczalnik "tylko" rozcieùcza. Rozpuszczanie - substancja w stanie pó³sta³ym/pó³ciek³ym, jak¹ jest ¿ywica po dodaniu rozpuszczalnika stopniowo przechodzi w stan ciek³y - wi¹¿e siê to tak¿e z powolnym spadkiem lepkoœci (potocznie mówimy ¿e ¿ywica jest coraz rzadsza), czyli rozpuszczanie ¿ywicy powoduje tak¿e jej rozcieùczanie (spadek lepkoœci). Rozcieùczanie - spadek lepkoœci (potocznie mówimy, ¿e farba jest rzadsza) spowodowany dodatkiem rozcieùczalnika - ale uwaga! rozcieùczalnik nie zmienia stanu skupienia ¿ywicy czyli nie powoduje jej przejœcia ze stanu pó³ciek³ego/pó³sta³ego do stanu ciek³ego, czyli jej nie rozpuszcza; inaczej mówi¹c rozpuszczanie to tak¿e rozcieùczanie, a rozcieùczanie nie jest rozpuszczaniem.
|
To tak na przysz³oœÌ jakby kto pyta³ |
|
|
|
 |
Przemek
|
Wysłany: 2016-06-24, 20:49
|
0
|
|
|
Przemek

|
|
|
|
 |
hematol
|
Wysłany: 2016-06-25, 00:15
|
0
|
|
|

|
GMC napisał/a: | Bardzo czĂŞsto te dwa okreÂślenia sÂą mylone |
KiedyÂś znajomy chemik teÂż mi to tak tÂłumaczyÂł,pamiĂŞtam do dziÂś ,Âżeby wÂłaÂśnie nie myliĂŚ rozcienczalnika z rozpuszczalnikiem. |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2016-06-25, 10:18
|
0
|
|
|

|
Ró¿nica jak taka jak pomiêdzy piciem w szczawnicy a szczaniem w piwnicy. Czêsto nazwy s¹ ró¿ne ze wzglêdów podatkowych. W rozpuchach czêsto jest alkohol i inne sk³adniki objête akcyz¹ dlatego zdarza siê, ¿e jedni pisz¹ rozpuszczalnik a inni rozcieùczalnik - zak³adaj¹c oczywiœcie, ¿e mówimy o produktach dla lakiernictwa. Jeszcze 10 lat temu by³a benzyna ekstrakcyjna a teraz jest rozpuszczalnik ekstrakcyjny, a produkt zosta³ ten sam. |
_________________ ÂŻycie jest zbyt krĂłtkie Âżeby jeÂździĂŚ Dieslem... |
|
|
|