|
Jako, ¿e jest to mój pierwszy post na tym forum to: Cze¶æ wszystkim!
A teraz do rzeczy.
Ostatnio postanowi³em sobie od¶wie¿yæ wygl±d moich lusterek i kasków (2) motocyklowych (integral, full-face).
Zainteresowa³em siê hydrografik±, gdy¿ metoda ta jest tania i stosunkowo prosta.
I choæ w ostatnich latach zauwa¿alny by³ boom na tê metodê to jednak poradników step by step jest niewiele, a konkretnie chodzi mi o dobór materia³ów i d³ugo¶æ odczekiwania pomiêdzy operacjami.
Zamówi³em ju¿ 2 folie do hydrografiki wraz z aktywatorem, kask malowa³ bêdê w wannie z tworzywa, zabezpieczaj±c j± wcze¶niej ta¶m±, tak by nie przywar³a do niej farba z folii.
Wiem mniej wiêcej jak powinien wygl±daæ proces nanoszenia grafiki:
- zmatowiæ kask wodnym P600
- odt³u¶ciæ
- nanie¶æ podk³ad do tworzyw
- szlif wodnym P1000
- odt³u¶ciæ
- nanie¶æ bazê
- nanie¶æ grafikê
- zmyæ pozosta³o¶æ ¿elu
- nanie¶æ kilka warstw klaru
I teraz pytania:
1. Proszê o podanie konkretnych produktów: odt³uszczacza do ABS, podk³adu, bazy (czarna/bia³a), lakieru bezbarwnego (mat/po³ysk).
Dodam, ¿e by³em dzisiaj w Praktikerze, Castoramie i Leroy Merlin i niewiele materia³ów do pracy z tworzywami tam jest. Zostaje internet.
2. Czy je¶li podk³ad jest czarny, to nie muszê ju¿ stosowaæ czarnej bazy?
3. Jakie s± czasy oczekiwania pomiêdzy operacjami?
4. S³ysza³em dobre opinie o firmie Novol, dobrze by by³o gdyby te produkty by³y jednej, sprawdzonej firmy, tak abym móg³ je zamówiæ za jednym zamachem.
Szuka³em na forum czego¶ o hydrografice i nie znalaz³em, wobec czego postaram siê nakrêciæ film z procesu lub zrobiæ fotki przed, w trakcie i po dla zainteresowanych tematyk±.
Pozdrawiam, Marek. |
|