Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42 |
Autor |
Wiadomość |
 |
Ryba
|
Wysłany: 2008-05-11, 10:17 Polerowanie - ciĂŞÂżki przypadek
|
0
|
|
|

|
Siemacie
Nie wiem czy ktoÂś pamiĂŞta, ale od dÂłuÂższego czasu mĂŞczĂŞ felgi, ktĂłre zakupiÂłem do mojego auta. Na szczĂŞÂście koniec prac jest juÂż blisko
Obecnie wyglÂądajÂą tak:
Polerowany rant:
Ramiona w wyszlifowanym podkÂładzie akrylowym:
PrzyszedÂł wiĂŞc czas na malowanie - baza czarna + bezbarwny. Z tym akurat sobie poradzĂŞ, poniewaÂż na podkÂładzie wyĂŚwiczyÂłem juÂż system, dzieki ktĂłremu domalujĂŞ kaÂżdy zakamarek.
Jednak pozostaje problem polerowania. Malowa³ bêdê w gara¿u, wiêc syfki s¹ nieunkinione. Zastanawiam siê jak do tego podjeœÌ. Trochê bojê siê u¿yÌ maszyny + G3, gdy¿ ramiona nie s¹ p³askie, ale lekko zaokr¹glone, wiêc o przetarcie nie trudno. Znowu poleruj¹ rêcznie np. automaxem, mo¿e byÌ problem z uzyskaniem poprawnego pomys³u.
W jaki sposĂłb powinienem siĂŞ do tego zabraĂŚ ?? |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2008-05-11, 12:22
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
chÂłopie w ogole nie poleruj, pogieÂło CiĂŞ? WysprzÂątaj garaÂż i tyle. Ale pomysl, zeby lakier na felach polerowaĂŚ
mogÂłeÂś podklad zrobiĂŚ w mm, bez meczenia sie |
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-05-11, 13:31
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2008-05-11, 23:04
|
0
|
|
|

|
No dobra, najwyÂżej tam gdzie siĂŞ zasyfi zmatujĂŞ i sprĂłbujĂŞ zrobiĂŚ rĂŞcznie.
Chcia³em byÌ porz¹dny, bo felgi przygotwywa³em z du¿¹ dok³adnoœci¹ - szlifowa³em wszystkie szprychy, tak¿e po bokach - jedna felga w przygotowaniu pod podk³ad zajmowa³a mi ok. 3-4 h. Szlifowanie akrylowego jakieœ 1,5 h na 1 felgê ... no ale mam nadziejê, ¿e efect bêdzie powalaj¹cy
Nie wiem, czy podk³ad m/m da³ by radê, gdy¿ one ³¹dne na zdjêciach wygl¹da³y, a w rzeczywistoœci by³o du¿o odprysków, no i chyba 3 warstwy ró¿nych lakierów, tak wiêc trochê przejœÌ do wyrównania mia³em |
|
|
|
 |
pitterek
|
Wysłany: 2008-05-13, 21:40
|
0
|
|
|

|
kolego jestem ogĂłlnie peÂłen podziwu Âże zabraÂłes sie za szlifowanie felg o takjim ksztaÂłcie...
polerke sobie odpuœÌ. nikt powazny nie poleruje takich felg;-) |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2008-05-14, 23:39
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
http://www.bikepics.com/members/online/moje_prace/
popatrz na kilka felg ktore robilem;] widzisz gdzies syfy? moze jeden, dwa gdzieÂś sie znajdÂą...
komory nie mam, mam pomieszczenie odpowiednio zaadaptowane, ale felgi zawsze robie na blacharni-gdzie sÂą syfiaste sciany, sypiÂące syfem i wszystkim innym, wystarczy dzien wczesniej pozamiatac porzÂądnie,przed lakierkÂą zlaĂŚ LEKKO wodÂą i jazda;]
a uwierz, ze miot³ê na pistolecie uwielbiam mieÌ wielk¹ |
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2008-05-18, 21:15
|
0
|
|
|

|
Tak to wyszÂło:
Przymiarka na aucie
 |
|
|
|
 |
DUMM
|
Wysłany: 2008-05-19, 13:07
|
0
|
|
|
|
BArdzo Âładnie. |
|
 |
Bisuside14
|
Wysłany: 2008-05-19, 17:55
|
0
|
|
|
MĂłw mi Bisu:D

|
ÂŁadnie wyszÂły. Lubie ten wzĂłr felg |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-05-21, 00:37
|
0
|
|
|
|
Rant krzywo oklejony ...i smiecia znalazÂłem Na okrÂągÂłe ksztaÂłty sa lepki termokurczliwe a w tanszym wydaniu TASMA IZOLACYJNA (prosze sie nie smiac - tez sie da) |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2008-05-21, 10:19
|
0
|
|
|

|
Rant by³ prosto oklejony, tylko przy odrywaniu taœmy w niektórych miejscach odrywa³a siê razem z kawa³kami lakieru; dlatego te¿ na koniec ca³oœÌ zajecha³em po obwodzie ma³ym pêdzelkiem Gdzie niegdzie wyjecha³em na polerkê ale to da siê poprawiÌ jak ju¿ wszystko wyschnie a zdjêcia by³y robione zaraz po robocie |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-05-21, 13:29
|
0
|
|
|
|
bo tasme to sie odrywa jak lakier jest mokry |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2008-05-21, 18:18
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
jak lakierujesz akrylowcami, to i tak, gdy polozysz ostatniÂą warste, a uzyles tasmy papierowej to kanty sie poobrywajÂą na lakierze. uzywa sie do tego najlepiej liniowych tasm lub jak mowi kolega izolacji. a odrywa siĂŞ zaraz po lakierowaniu, jak mĂłwi RB. |
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2008-05-21, 22:02
|
0
|
|
|

|
To ze taœmê zdziera sie jak lakier jest mokry to wiedzia³em; ale o jakiœ fajnych taœmach specjalnych nie s³yszalem. Inna kwestia byla taka ze taœmê naklei³em jeszcze przed podk³adowaniem; a przy malowaniu nie ca³¹ pokry³em lakierem, a podk³ad w niektórych miejscach s³abo siê trzyma³.
Dlatego baÂłem sie odkleiĂŚ jej zaraz po lakierowaniu Âżeby jakieÂś kawaÂłki podkÂładu z taÂśmy nie spadÂły mi na lakier.
Pewnie macie racjĂŞ, ale na prawdĂŞ Âładnie mi to wyszÂło (jak dla mnie) i troche byÂłem "zesrany", Âżeby sobie nie zepsuĂŚ efektu kawaÂłkami odpadajÂącego podkÂładu.
Ogó³nie powiem, ¿e z ca³¹ pewnoœci¹ mogê poleciÌ bazê niemetaliczn¹ novola i klar spectral.
W porĂłwnaniu z tym czym robiÂłem wczeÂśniej to bajka nie robota Baza kryje elegancko, a klar idealnie siĂŞ rozlewa; wystarczy 1,5 warstwy tak jak zaleca producent, Âżeby zrobiĂŚ bata to tzreba byĂŚ naprawdĂŞ zdolnym ; mnie siĂŞ nie udaÂło |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-05-21, 22:03
|
0
|
|
|
|
z doswiadczenia moge ci powiedziec ze te specjalne tasmy liniowe to o dupe mozna rozbic. tak samo (moze troche mniej) strzepia lakier przy odrywaniu. |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2008-05-21, 22:08
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
rbfm napisał/a: | z doswiadczenia moge ci powiedziec ze te specjalne tasmy liniowe to o dupe mozna rozbic. tak samo (moze troche mniej) strzepia lakier przy odrywaniu. |
a ja miesiecznie robie kilka kompletĂłw felg polerka/lakier i liniĂłwka a papier to caÂłkiem co innego, tyle powiem z doswiadczenia. |
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2008-05-21, 22:09
|
0
|
|
|

|
Czyli podsumowujÂąc nie ma cop liczyĂŚ na idealne krawĂŞdzie, a patent z pĂŞdzelkiem zaprawkowym jest jak najbardziej wÂłaÂściwy |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-05-21, 22:10
|
0
|
|
|
|
online napisał/a: | liniĂłwka a papier to caÂłkiem co innego, |
zgadza sie, ale nie powiesz ze po liniowce jest idealnie prosta i nieposzarpana linia. jest lepiej niz po papierze ale do doskonalosci troche jej brakuje. |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2008-05-21, 22:34
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
rbfm napisał/a: | online napisał/a: | liniĂłwka a papier to caÂłkiem co innego, |
zgadza sie, ale nie powiesz ze po liniowce jest idealnie prosta i nieposzarpana linia. jest lepiej niz po papierze ale do doskonalosci troche jej brakuje. |
kleisz liniĂłwke, lakierujesz i po rozlaniu odklejasz i tyle, krawedz idealna.
wazne aby gdy rrobimy podklad m/m odkleic tasme i dac nowÂą przed lakier. wlasciwym. pzdr
A gdy odklejac bedziemy po utwardzeniu czy nawet tylko wyschnieciu lakieru krawedz zawsze bedzie rozstrzĂŞpiona i to naturalna kolej rzeczy |
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-05-21, 22:38
|
0
|
|
|
|
wiesz kilka sekund po prysnieciu to ja odkleje nawet tasme papierowa i linia bedzie idealna. jednak nie zawsze tak sie da. zwlaszcza jak sie jedzie kilka warstw. i nie ma sily - nawet po liniowce sa strzepy na krawedzi. |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2008-05-21, 22:44
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
powied zmi jak odklejasz tasmy? i jakich uzywasz. wszystkie felgi jakie robie to system 3x3 lub 2x3 bez przeszlifowac miĂŞdzywarstwowych i nie mam najmniejszego problemu z krawedziami. owszem na poczÂątku mialem. stosowalem liniowke bolla- sÂłaba. stosuje 3m- gites. odklejam od zewnetrznej strony na podwijke w stronĂŞ lakieru. sprawdÂź to. cenzura sie z takimi felgami na co dzien i w tej dziedzinie wypracowalem sobie juz tehcnologiĂŞ a na poczÂątku byÂły strzepy, oj byÂły. pzdr.
sprawdzie temat, ktĂłry zaraz zaÂłoÂże- o polerowaniu. pzdr |
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-05-21, 23:00
|
0
|
|
|
|
wiesz co uzywalem tylko kilka razy takiej tasmy i za cholere nie pamietam jakiej byla firmy. kolor niebieski szerokosc kilka mm (5?)
odklejac probowalem na wszlekie sposoby(pod roznymi katami) i wychodzilo lepiej lub gorzej ale nigdy idealnie. na szczescie takie roboty trafiaja sie rzadko lub wcale :P |
|
|
|