Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42
Autor Wiadomość
Ryba 
Wysłany: 2008-05-11, 10:17   Polerowanie - ciĂŞÂżki przypadek
0
UP DOWN

Siemacie :mrgreen:
Nie wiem czy ktoÂś pamiĂŞta, ale od dÂłuÂższego czasu mĂŞczĂŞ felgi, ktĂłre zakupiÂłem do mojego auta. Na szczĂŞÂście koniec prac jest juÂż blisko :mrgreen:
Obecnie wyglÂądajÂą tak:
Polerowany rant:

Ramiona w wyszlifowanym podkÂładzie akrylowym:

PrzyszedÂł wiĂŞc czas na malowanie - baza czarna + bezbarwny. Z tym akurat sobie poradzĂŞ, poniewaÂż na podkÂładzie wyĂŚwiczyÂłem juÂż system, dzieki ktĂłremu domalujĂŞ kaÂżdy zakamarek.

Jednak pozostaje problem polerowania. Malowa³ bêdê w gara¿u, wiêc syfki s¹ nieunkinione. Zastanawiam siê jak do tego podjeœÌ. Trochê bojê siê u¿yÌ maszyny + G3, gdy¿ ramiona nie s¹ p³askie, ale lekko zaokr¹glone, wiêc o przetarcie nie trudno. Znowu poleruj¹ rêcznie np. automaxem, mo¿e byÌ problem z uzyskaniem poprawnego pomys³u.

W jaki sposĂłb powinienem siĂŞ do tego zabraĂŚ ??

Wysłany: 2008-05-11, 12:22   
0
UP DOWN
MTGarage.

chÂłopie w ogole nie poleruj, pogieÂło CiĂŞ? WysprzÂątaj garaÂż i tyle. Ale pomysl, zeby lakier na felach polerowaĂŚ :mrgreen:

mogÂłeÂś podklad zrobiĂŚ w mm, bez meczenia sie :wink:

Lakierowanie motocykli i skuterĂłw!

www.bikepics.com/members/online/

rbfm 
Wysłany: 2008-05-11, 13:31   
0
UP DOWN

zgadzam sie z online

Ryba 
Wysłany: 2008-05-11, 23:04   
0
UP DOWN

No dobra, najwyÂżej tam gdzie siĂŞ zasyfi zmatujĂŞ i sprĂłbujĂŞ zrobiĂŚ rĂŞcznie.
Chcia³em byÌ porz¹dny, bo felgi przygotwywa³em z du¿¹ dok³adnoœci¹ - szlifowa³em wszystkie szprychy, tak¿e po bokach - jedna felga w przygotowaniu pod podk³ad zajmowa³a mi ok. 3-4 h. Szlifowanie akrylowego jakieœ 1,5 h na 1 felgê ... no ale mam nadziejê, ¿e efect bêdzie powalaj¹cy :mrgreen:

Nie wiem, czy podk³ad m/m da³ by radê, gdy¿ one ³¹dne na zdjêciach wygl¹da³y, a w rzeczywistoœci by³o du¿o odprysków, no i chyba 3 warstwy ró¿nych lakierów, tak wiêc trochê przejœÌ do wyrównania mia³em :cool:

pitterek 
Wysłany: 2008-05-13, 21:40   
0
UP DOWN

kolego jestem ogĂłlnie peÂłen podziwu Âże zabraÂłes sie za szlifowanie felg o takjim ksztaÂłcie...
polerke sobie odpuœÌ. nikt powazny nie poleruje takich felg;-)

Wysłany: 2008-05-14, 23:39   
0
UP DOWN
MTGarage.

http://www.bikepics.com/members/online/moje_prace/

popatrz na kilka felg ktore robilem;] widzisz gdzies syfy? moze jeden, dwa gdzieÂś sie znajdÂą...
komory nie mam, mam pomieszczenie odpowiednio zaadaptowane, ale felgi zawsze robie na blacharni-gdzie sÂą syfiaste sciany, sypiÂące syfem i wszystkim innym, wystarczy dzien wczesniej pozamiatac porzÂądnie,przed lakierkÂą zlaĂŚ LEKKO wodÂą i jazda;]

a uwierz, ze miot³ê na pistolecie uwielbiam mieÌ wielk¹ :wink:

Ryba 
Wysłany: 2008-05-18, 21:15   
0
UP DOWN

Tak to wyszÂło:

Przymiarka na aucie :rotfl:

DUMM 
Wysłany: 2008-05-19, 13:07   
0
UP DOWN

BArdzo Âładnie. :mrgreen: :smile:

Bisuside14 
Wysłany: 2008-05-19, 17:55   
0
UP DOWN
MĂłw mi Bisu:D

ÂŁadnie wyszÂły. Lubie ten wzĂłr felg :smile:

mebArth 
Wysłany: 2008-05-21, 00:37   
0
UP DOWN

Rant krzywo oklejony ...i smiecia znalazÂłem :lol: Na okrÂągÂłe ksztaÂłty sa lepki termokurczliwe a w tanszym wydaniu TASMA IZOLACYJNA (prosze sie nie smiac - tez sie da)

Ryba 
Wysłany: 2008-05-21, 10:19   
0
UP DOWN

Rant by³ prosto oklejony, tylko przy odrywaniu taœmy w niektórych miejscach odrywa³a siê razem z kawa³kami lakieru; dlatego te¿ na koniec ca³oœÌ zajecha³em po obwodzie ma³ym pêdzelkiem :mrgreen: Gdzie niegdzie wyjecha³em na polerkê ale to da siê poprawiÌ jak ju¿ wszystko wyschnie :arrow: a zdjêcia by³y robione zaraz po robocie :twisted:

rbfm 
Wysłany: 2008-05-21, 13:29   
0
UP DOWN

bo tasme to sie odrywa jak lakier jest mokry

Wysłany: 2008-05-21, 18:18   
0
UP DOWN
MTGarage.

jak lakierujesz akrylowcami, to i tak, gdy polozysz ostatniÂą warste, a uzyles tasmy papierowej to kanty sie poobrywajÂą na lakierze. uzywa sie do tego najlepiej liniowych tasm lub jak mowi kolega izolacji. a odrywa siĂŞ zaraz po lakierowaniu, jak mĂłwi RB.

Ryba 
Wysłany: 2008-05-21, 22:02   
0
UP DOWN

To ze taœmê zdziera sie jak lakier jest mokry to wiedzia³em; ale o jakiœ fajnych taœmach specjalnych nie s³yszalem. Inna kwestia byla taka ze taœmê naklei³em jeszcze przed podk³adowaniem; a przy malowaniu nie ca³¹ pokry³em lakierem, a podk³ad w niektórych miejscach s³abo siê trzyma³.
Dlatego baÂłem sie odkleiĂŚ jej zaraz po lakierowaniu Âżeby jakieÂś kawaÂłki podkÂładu z taÂśmy nie spadÂły mi na lakier.
Pewnie macie racjĂŞ, ale na prawdĂŞ Âładnie mi to wyszÂło (jak dla mnie) i troche byÂłem "zesrany", Âżeby sobie nie zepsuĂŚ efektu kawaÂłkami odpadajÂącego podkÂładu.

Ogó³nie powiem, ¿e z ca³¹ pewnoœci¹ mogê poleciÌ bazê niemetaliczn¹ novola i klar spectral.
W porĂłwnaniu z tym czym robiÂłem wczeÂśniej to bajka nie robota :mrgreen: Baza kryje elegancko, a klar idealnie siĂŞ rozlewa; wystarczy 1,5 warstwy tak jak zaleca producent, Âżeby zrobiĂŚ bata to tzreba byĂŚ naprawdĂŞ zdolnym :oops: ; mnie siĂŞ nie udaÂło :twisted:

rbfm 
Wysłany: 2008-05-21, 22:03   
0
UP DOWN

z doswiadczenia moge ci powiedziec ze te specjalne tasmy liniowe to o dupe mozna rozbic. tak samo (moze troche mniej) strzepia lakier przy odrywaniu.

Wysłany: 2008-05-21, 22:08   
0
UP DOWN
MTGarage.

rbfm napisał/a:
z doswiadczenia moge ci powiedziec ze te specjalne tasmy liniowe to o dupe mozna rozbic. tak samo (moze troche mniej) strzepia lakier przy odrywaniu.

a ja miesiecznie robie kilka kompletĂłw felg polerka/lakier i liniĂłwka a papier to caÂłkiem co innego, tyle powiem z doswiadczenia.

Ryba 
Wysłany: 2008-05-21, 22:09   
0
UP DOWN

Czyli podsumowujÂąc nie ma cop liczyĂŚ na idealne krawĂŞdzie, a patent z pĂŞdzelkiem zaprawkowym jest jak najbardziej wÂłaÂściwy :idea:

rbfm 
Wysłany: 2008-05-21, 22:10   
0
UP DOWN

online napisał/a:
liniĂłwka a papier to caÂłkiem co innego,

zgadza sie, ale nie powiesz ze po liniowce jest idealnie prosta i nieposzarpana linia. jest lepiej niz po papierze ale do doskonalosci troche jej brakuje.

Wysłany: 2008-05-21, 22:34   
0
UP DOWN
MTGarage.

rbfm napisał/a:
online napisał/a:
liniĂłwka a papier to caÂłkiem co innego,

zgadza sie, ale nie powiesz ze po liniowce jest idealnie prosta i nieposzarpana linia. jest lepiej niz po papierze ale do doskonalosci troche jej brakuje.

kleisz liniĂłwke, lakierujesz i po rozlaniu odklejasz i tyle, krawedz idealna.

wazne aby gdy rrobimy podklad m/m odkleic tasme i dac nowÂą przed lakier. wlasciwym. pzdr

A gdy odklejac bedziemy po utwardzeniu czy nawet tylko wyschnieciu lakieru krawedz zawsze bedzie rozstrzĂŞpiona i to naturalna kolej rzeczy :wink:

rbfm 
Wysłany: 2008-05-21, 22:38   
0
UP DOWN

wiesz kilka sekund po prysnieciu to ja odkleje nawet tasme papierowa i linia bedzie idealna. jednak nie zawsze tak sie da. zwlaszcza jak sie jedzie kilka warstw. i nie ma sily - nawet po liniowce sa strzepy na krawedzi.

Wysłany: 2008-05-21, 22:44   
0
UP DOWN
MTGarage.

powied zmi jak odklejasz tasmy? i jakich uzywasz. wszystkie felgi jakie robie to system 3x3 lub 2x3 bez przeszlifowac miĂŞdzywarstwowych i nie mam najmniejszego problemu z krawedziami. owszem na poczÂątku mialem. stosowalem liniowke bolla- sÂłaba. stosuje 3m- gites. odklejam od zewnetrznej strony na podwijke w stronĂŞ lakieru. sprawdÂź to. cenzura sie z takimi felgami na co dzien i w tej dziedzinie wypracowalem sobie juz tehcnologiĂŞ :wink: a na poczÂątku byÂły strzepy, oj byÂły. pzdr.

sprawdzie temat, ktĂłry zaraz zaÂłoÂże- o polerowaniu. pzdr

rbfm 
Wysłany: 2008-05-21, 23:00   
0
UP DOWN

wiesz co uzywalem tylko kilka razy takiej tasmy i za cholere nie pamietam jakiej byla firmy. kolor niebieski szerokosc kilka mm (5?)
odklejac probowalem na wszlekie sposoby(pod roznymi katami) i wychodzilo lepiej lub gorzej ale nigdy idealnie. na szczescie takie roboty trafiaja sie rzadko lub wcale :P

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu