Autor |
Wiadomość |
 |
Nemesis100
|
Wysłany: 2017-03-01, 16:58 WtrÂącenia na powierzchni lakierowanej fronty meblowe
|
0
|
|
|
|
Witam.
Koledzy potrzebujê Waszej pomocy w kwestii wtr¹ceù. Mianowicie od pocz¹tku przedstawiê Wam po krótce co mam. Od kilku lat to dzia³a i co jakis czas i w³asnie teraz sa problemy. Lakieruje fronty meblowe mdf posiadam œcianê wodn¹ z oczyszczaczem plus wyci¹g oraz nadmuch. Pomieszczenie wy³o¿one plyt¹ warstwow¹ a w pod³odze kratownica na wannie z wod¹. Z przodu œciana w kierunku której staramy sie malowaÌ a z ty³u nad g³ow¹ nadmuch powietrza przez filtr app 600 (ma³y ma wylot teraz juz to wiem bo to tylko 2,5m x 0,2m)co daje 0,5m2 ale jakoœ dzia³a³o. Problem mój polega na tym i¿ od pierwszej warstwy polakierowanej mam na powierzchni du¿o wtr¹ceù (kurz py³ zalegaj¹cy odkurz ???) niewiadomego pochodzenia i w ¿aden sposób nie jestem w stanie go ustaliÌ. Mój lakiernik zlewa wszystko wod¹ czyœci kabinê odkurza wyciera ale nadal jest to samo i przez te œmieci wrca mi 50 % roboty z polerowania. Pomó¿cie proszê podpowiedzcie lub chocia¿ coœ zasugerujcie co mo¿e byÌ przyczyn¹ tego stanu rzeczy bo sam juz nie mam kompletnie pomyslów gdzie szukaÌ przyczyny. Nic od d³u¿szego czasu nie by³o zmieniane ani modyfikowane wiêc nie mam pojêcia co mo¿e byÌ problemem. Je¿eli mo¿ecie to ewentualnie podpowiedzcie co pozmieniaÌ, mam taki pomys³ aby nadmuch rozbudowaÌ nad ca³¹ powierzchniê malowania ale nie chcia³ bym tez inwestowaÌ w coœ co nie koniecznie mi pomo¿e. Z góry dziêki za wszelk¹ pomoc. |
_________________ Biuro rachunkowe BRoro PuÂłtusk UsÂługi rachunkowe BRoro PuÂłtusk UsÂługi ksiĂŞgowe BRoro PuÂłtusk |
|
|
|
 |
Nemesis100
|
Wysłany: 2017-03-20, 20:29
|
0
|
|
|
|
Witam. PiszĂŞ trochĂŞ sam do siebie ale moÂże tym razem ktoÂś coÂś.
Do meritum. Ca³oœÌ pomieszczeù wysprz¹tana wszelkie komory nadmuchowe wyci¹gowe itd. nie powiema w komorach nadmuchowych by³o sporo syfu . Filtry powymieniane i wstêpne i sufitowe. Hura pierwsze malowanie maty jest igie³ka dobra nasza. Kolejny dzieù malowanie po³ysków bia³ych jest dobrze wygl¹da nieŸle jakieœ malutkie wtr¹cenia ale to pikuœ to by³o w pi¹tek. Dzisiaj polerowanie i okazuje siê ¿e te drobinki to po wymatowaniu wcale nie s¹ ma³e i do tego s¹ czarne jak by siê rozchodzi³y ku do³owi teraz to mi siê wydaje ¿e to coœ zaczyna siê rozpuszczaÌ od do³u i robi coraz wiêksz¹ plamê. Wiêc jest problem a w tym samym czasie na lakierni znowu wtr¹cenia w³aœnie czarne jak by s¹dz¹ ale sk¹d i jakim cudem dostaj¹ siê domkabiny. Moje pytanie jak poznaÌ czy filtry s¹ ju¿ zu¿yte i kwalifikuj¹ siê do wymiany. Nadmieniê ¿e filtry sufitowe maj¹ ma³¹ powierzchniê 0.5m2 ale kiedyœ dzia³a³o i by³o ok. Ktoœ coœ jestem otwarty na propozycje bo mi ju¿ kompletnie brak koncepcji. Acha czy s¹dz¹ przejdzie przez filtry app sufit v600
DziĂŞki za pomoc. |
_________________ Biuro rachunkowe BRoro PuÂłtusk UsÂługi rachunkowe BRoro PuÂłtusk UsÂługi ksiĂŞgowe BRoro PuÂłtusk |
|
|
|
 |
mirusiek
|
Wysłany: 2017-03-20, 20:51
|
0
|
|
|

|
A lakiernik w masce i pelnym ubranku do lakierowania, waz od pistoletu czysty. Pytam bo najwiecej wtracen to sypie sie z nas. Ja wymieniam caly stroj co tydzien, waz przecieram przed kazdym lakierowaniem i czysto. Kabina czyszczona co 3 dni filtry jak brudne, sufitowe raz na 2 miesiace. |
_________________ https://www.flickr.com/photos/51928327@N08/sets/ |
|
|
|
 |
Nemesis100
|
Wysłany: 2017-03-20, 21:17
|
0
|
|
|
|
Lakiernik w pe³nym rynsztunku wê¿e czyste nawet s¹ 2 kó³. jeden od podk³adów drugi od lakierowania. Ju¿ nie kumam o co tu chodzi. Po sprz¹taniu jedno malowanie k¹tów by³o cymesik i potem znowu lipa. Tak jak by filtry siê znowu zapcha³y ale to chyba nie mo¿liwe. A czy te filtry sufitowe to maj¹ jak¹œ datê przydatnoœci bo mam je ju¿ z 5 lat tam. belkê ca³¹. |
|
|
|
 |
GMC
|
Wysłany: 2017-03-20, 21:27
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
Nemesis100
|
Wysłany: 2017-03-20, 21:49
|
0
|
|
|
|
To jest Âściana wodna wyciÂąg ma u doÂłu, nawiew z tyÂłu u gĂłry jeden i drugi na szerokoÂści kabiny. Tylko tego nawiewu jest trochĂŞ maÂło bo jest tylko jakieÂś 2.5mb na 0.2 czyli jakieÂś 0.5m2 ale wczeÂśniej byÂło ok. Teraz od jakiegoÂś czasu mam takie czarne wtrÂącenia coÂś jak sadza. I mam wraÂżenie Âże to wpada i od spodu siĂŞ rozpuszcza bo jak zaczynamy to wycinaĂŚ to ta wypowiedÂź siĂŞ najpierw powiĂŞksza a dopiero potem znika lub przecinamy warstwĂŞ i po ptakach.
P.S to jest Âściana wodna schuko niemiecka stara lata 90 |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2017-03-21, 22:32
|
0
|
|
|