|
|
|
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
kamil-112
|
Wys³any: 2017-07-13, 19:26 Usuniêcie masy uszczelniaj±cj i masy UBS tzw. baranka
|
0
|
|
|
|
Witam wszystkich. Mój pierwszy temat.
Remontujê blacharsko swoje Mondeo mk3 kombi, ruda dawa³a o sobie znaæ w wielu miejscach tego pojazdu, szczególnie pod podwoziem, dotychczas radzi³em sobie, jest jednak problem który spowodowa³ ¿e moje prace utknê³y w szczerym polu i chcia³bym prosiæ was o pomoc!
Przednia czê¶æ samochodu ( nadkola, pod³u¿nice przednie, kielichy, pocz±tek pod³ogi) zosta³y zabezpieczone po oczyszczeniu i piaskowaniu, app r-stop w miejscach w¿erów, podk³ad epoksydowy z fosforanem cynku 3:1, masa novol gravit 620 w szczeliny i ³±czenia blach, masa baranek UBS app U200 na ca³± powietrzniê. Minê³o od tego czasu z 5 miesiêcy, nie robi³em nic nad autem z przyczyn osobistych, jednak w ostatnich dniach wróci³em do gara¿u, rozpocz±³em prace i prze¿y³em szok, bo okazuje siê ¿e co¶ dziwnego sta³o siê z mas±, masa uszczelniaj±ca jest miêkka, popêkana przy szczelinach, baranek APP U200 miejscami jest klej±cy, jakby siê zwa¿y³, tak powierzchnia nie wydaje siê byæ trwa³a i nie mo¿e to tak zostaæ. Chcê zlikwidowaæ to wszystko ca³kowicie i po³o¿yæ jeszcze raz podk³ad i porz±dn± masê fabryczn± poliuretanow±, tak± któr± nak³ada siê pistoletem natryskowym 3W1 ( np. firmy SIKA)
Problem polega na tym ¿e nie mogê tej uszkodzonej masy zmyæ / zetrzeæ niczym.
Mechanicznie idzie siê "zajechaæ", szczotki na wiertarkê miel± i ma¿± masê, miejsca s± trudno dostêpne, uszkodzi siê fabryczny podk³ad w miejscach które by³y zdrowe.
Próbowa³em rozpuszczalnikami ( nitro, aceton, chlorokauczukowy), preparatem w ¿elu do usuwania farb i lakierów, trochê mo¿e to j± ruszy³o ale masa dalej nie chce siê poddaæ.
Czym móg³bym to cholerstwo usun±æ? |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2017-07-13, 21:26
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
kamil-112 napisa³/a: | Czym móg³bym to cholerstwo usun±æ? |
Tylko dobra opalarka kolego i skrobak do tego ¿eby to zerwaæ z podwozia |
|
|
|
|
kamil-112
|
Wys³any: 2017-07-14, 11:31
|
0
|
|
|
|
Robertlodz09 napisa³/a: | kamil-112 napisa³/a: | Czym móg³bym to cholerstwo usun±æ? |
Tylko dobra opalarka kolego i skrobak do tego ¿eby to zerwaæ z podwozia |
No, wydaje siê to dobrym pomys³em. |
|
|
|
|
Kaniu
|
Wys³any: 2017-07-15, 10:04
|
0
|
|
|
|
Kolego jak usuniesz daj znaæ jak to posz³o bo u mnie te¿ siê takie co¶ szykuje |
|
|
|
|
sawmaster
|
Wys³any: 2017-08-02, 13:45
|
0
|
|
|
|
dobra wg mnie jest tarcza listkowa o gradacji p60 na szlifierkê k±tow± |
|
|
|
|
MARIO06CU
|
Wys³any: 2017-08-08, 20:44
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 210
|
Opalarka i szpachelka z drewniana raczka tarcza listkowa tez ok ale baranek znaczy guma spod tarczy wszedzie sie przykleja |
|
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
|
|
|