Szukaj FAQ Album



Przesunięty przez: DrCruel 2009-04-25, 03:18
Autor Wiadomość
kpopis
Wysłany: 2008-06-10, 15:48   DuPont CROMAX - jak stosowac?
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 291
Robilem konwencjonalna baza Mazde III - grafitowe srebro. Caly prawy bok i maska. Wszystko wyszlo ok z wyjatkiem drzwi. Otoz widac na nich kilka poprzecznych chmurek (widac jak pistolet szedl). Wydaje mi sie ze za mocno rozcienczylem lakier. W kazdym razie uznalem ze sprobuje poprawic ta woda (podobno na wodzie problem z chmurkami mniejszy).Pod ta sama fiszke z DuPonta z ktorej mam konwencje, wzialem 200ml wody. Drzwi mam juz zmatowione pod lakier 1200 na mokro.

W jaki sposob nakladac baze. Jakie odstepy miedzy warstwami, jakiej grubosci warstwy?. Nie mam dysz venturiego ani kabiny. Posiadam promiennik podczerwieni.Czy moge rozlac dwie pelne wastwy mokro na mokro i po przesuszeniu przykryc bezbarwnym?
 

mebArth 
Wysłany: 2008-06-10, 15:54   
0
UP DOWN

Pomógł: 42 razy
Posty: 1796
Skąd: Kraków
2 pełne warstwy, jedna po drugiej od razu bez czekania na odparowanie. Po przeschnieciu bezbarwny ale basa musi byc super sucha. A pistolet to jak poprowadzisz to i tak bedzie dobrze. (powinno byc) Ja maluje tak samo jak zwykła bazą i jest ok. MOze za blisko przyłozyłes pistolet? i wyszły "linie"
_________________
Bart
 
 

kpopis
Wysłany: 2008-06-10, 19:57   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 291
Wyszly linie jak malowalem konwencjonalna. Teraz wzialem na probe wode. Zrobie tak jak mowisz.

Ciekaw jestem jaka jest cena Cromaxa u was? U mnie w mieszalni 300zl/litr , chyba sporo...

Mieszalnik powiedzial mi ze moga pojawic sie chmury po przykryciu bezbarwnym ktore znikna po wysuszeniu bezbarwnego. Rzeczywiscie wystepuje takie zjawisko?
 

dawid
Wysłany: 2008-06-10, 20:00   
0
UP DOWN


Pomógł: 6 razy
Posty: 577
2 warstwy na 2 atmosferach po wyschnieciu schodzisz do 1,5 i zapylka ok 20 centow od panelu
_________________
hmmm
 

mebArth 
Wysłany: 2008-06-10, 21:17   
0
UP DOWN

Pomógł: 42 razy
Posty: 1796
Skąd: Kraków
kpopis napisał/a:
Wyszly linie jak malowalem konwencjonalna. Teraz wzialem na probe wode. Zrobie tak jak mowisz.

Ciekaw jestem jaka jest cena Cromaxa u was? U mnie w mieszalni 300zl/litr , chyba sporo...

Mieszalnik powiedzial mi ze moga pojawic sie chmury po przykryciu bezbarwnym ktore znikna po wysuszeniu bezbarwnego. Rzeczywiscie wystepuje takie zjawisko?


Hehe...pierwszy raz sie z takim zdaniem spotykam. Chmury widac na bazie jescze przed bezbarwnym. No chyba ze masz +10 na oko to nie widac. Jak juz pisałem w któryms temacie: na "wodzie" bardzo trudno jest zrobic chmury, cienie itp. WOde trzeba wylac na 2 razy i tak samo jak konwencje wylewam to nic sie nie dzieje.
Albo inaczej powiem: pół roku dopeiro robie na wodzie i NIE ZDAZYŁO mi sie takei cos jak chmura. Na konwencji owszem (chyba kazdemu) ale to znów od wielu czynników zalezy odgórnych.
 
 

kpopis
Wysłany: 2008-06-11, 08:15   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 291
A jak wyglada sprawa cieniowania Cromaxa? Robi się wpyłke bez podkładania sie żywicą? Podkłada sie żywica bazową wodną? Czy moze mozna uzyc konwencjonalnej zywicy?

[ Dodano: 2008-06-11, 23:16 ]
Zrobilem Cromaxem.Polozylem dwie pelne warstwy na cisnieniu 2 atm, potem przepylilem rowniez na 2 atm. Baza wyschla w ciagu 40 minut. Natrysnalem mieszanke ktora dostalem z mieszalni - nie rozcienczalem juz niczym. I coz, wyszly takie same linie/chmurki jak kiedy malowalem konwencja. Nie wiem, moze cisnienie nie to? Moze zbyt mokre warstwy?

Jutro poprawie to konwencja na wolnym rozcienczalniku.Mam nadzieje ze bede mial juz te drzwi z glowy.

Ogolne wrazenia co do wody mam pozytywne. Latwiej myje sie pistolet, przyjemny zapach (przynajmniej Cromax) ale glownie nadzieje wiazalem z chmurkami, tj wydawalo mi sie ze latwiej bedzie woda robic srebra.
 

seba
Wysłany: 2008-06-15, 16:02   
0
UP DOWN

Posty: 53
jeżeli chodzi o cieniowanie to na szkoleniu robiliśmy wodną,ale ostatnio cieniowałem drzwi bez żadnej zywicu i wyszło spoko.

[ Dodano: 2008-06-15, 17:05 ]
A co do aplikacji to 1 półmokra, 2pełna,3 1/3 spustu i dalej pistolet.Tak nas szkolono

[ Dodano: 2008-06-15, 17:41 ]
A co do aplikacji to 1 półmokra, 2pełna,3 1/3 spustu i dalej pistolet.Tak nas szkolono

[ Dodano: 2008-06-15, 17:42 ]
A co do aplikacji to 1 półmokra, 2pełna,3 1/3 spustu i dalej pistolet.Tak nas szkolono

[ Dodano: 2008-06-15, 17:43 ]
sorki powielono niechcący
 

baqo 
Wysłany: 2008-06-15, 20:51   
0
UP DOWN

Pomógł: 20 razy
Posty: 1553
Skąd: kołobrzeg
kpopis napisał/a:
I coz, wyszly takie same linie/chmurki
chyba masz jakiś zryty pistolet,albo mało wprawy! cromaxa kładzie się trzy warstwy na mokro,ta trzecia wyrównująca jest cieniutka i z największej odległości . tylko od lakiernika zależy jak ładnie wyrówna bazę,bez chmurek i pasów. no ale jak kilka razy poćwiczysz jedno i to samo ,to w końcu czegoś się nauczysz. zaznaczę tylko że to na pewno nie wina lakieru bazowego-ćwicz :wink: :wink:
 
 

dawid
Wysłany: 2008-06-15, 20:58   
0
UP DOWN


Pomógł: 6 razy
Posty: 577
kochany pistol do wymiany :) ) tymi bazami nie mozna nie umiec malowac!! i nie sluchaj ludzi z mieszalni bo z zasady nigdy pistoletu nie mieli w reku.
_________________
hmmm
 

mebArth 
Wysłany: 2008-06-17, 20:54   
0
UP DOWN

Pomógł: 42 razy
Posty: 1796
Skąd: Kraków
baqo dzis malowałem mitsubishi terenówke zielona perełke i jakos na 2 RAZy wylałem...po co mi 3cia?
_________________
Bart
 
 

kpopis
Wysłany: 2008-06-17, 22:08   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 291
Pistolet mam do wymiany i to szybko. Dzisiaj znow rbilem srebro. Nawet jakos szlo mimo ze strumien nie pierwszej jakosci. W koncowym etapie prac gdy juz cieniowalem sasiednie elementy strumien zrobil sie wezszy, mialem wrzazenie ze skrecilem regulacje strumienia ale ta byla odkrecona na maksa. Rozkrecilem pistolet ale wszystko bylo czyste. Wyszly cienie ale pod listwa drzwi wiec na szczescie ujdzie.

Musze Cromaxa w takim razie jeszcze raz sprobowac.

Mam jeszcze pytanie: czy w mieszalni otrzymuje sie wode gotowa do natrysku czy nalezy jeszcze rozcienczyc czyms?
 

baqo 
Wysłany: 2008-06-18, 10:23   
0
UP DOWN

Pomógł: 20 razy
Posty: 1553
Skąd: kołobrzeg
mebArth napisał/a:
po co mi 3cia?
chodzi o efekt końcowy! i przystańmy przy kolorach srebrnych. druga warstwa z większej odległości nie zawsze załatwia sprawę. przyprószanie robię do momentu aż widzę że mam ładną równą bazę. jeżeli uważasz że "po co mi trzecia" , każdy lakieruje inaczej :idea: :idea: :wink:
 
 

mebArth 
Wysłany: 2008-06-18, 21:53   
0
UP DOWN

Pomógł: 42 razy
Posty: 1796
Skąd: Kraków
kpopis - Cromax jest gotowy do uzycia z mieszalni ale jeden jest gęsciejszy a drugi zadszy:) Maluje sie tak samo..Ale głupio z przyzwyczajenia do jednej gestosci konwencji.
Podobno standoxa wode sie rozciencza ale nie wiem na 100%

Zawsze sie smieje jak stary mi uleje farby i mówi: jak ci braknie to z kranu dolej wody... :)
_________________
Bart
 
 

kpopis
Wysłany: 2008-06-25, 18:03   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 291
Dostaje juz kurwicy z tymi chmurami. Robilem konwencja maske w hondzie r-505p. Czerwona perla z ostrym ziarnem i coz... na sloncu widac jasniejsze i ciemniejsze podluzne plamy. Przeczyscilem pistolet i coz, strumien ma nierownomierny. Robi takie widelki tj daje duzo towaru na gorze i na dole natomiast na srodku malutko. Zamowilem Devilbissa Gti ale plynie do mnie z USA i jeszcze kilka dobrych dni poczekam. Kupilem dzis inna podrobe, zalalem rozpuszczalnika i prysnalem. Ta daje lepiej ale wyraznie wiecej daje w dolnej polowie strumienia natomiast u gory troszke mniej a w srodku znow najmniej. Strumien jest bardziej rownomierny niz w poprzednim pistolecie ale cienie i tak znowu wyszly. Strumien skrecilem na 80% i oddalilem dosc daleko pistolet, cisnienie niskie kolo 2 bar ale nie pomoglo..

Jak wyglada sprawa z markowymi pistoletami. Strumien jest po calosci rownomierny czy tez nizej jest wiecej a na gorze wiecej towaru?
 

mebArth 
Wysłany: 2008-06-25, 19:22   
0
UP DOWN

Pomógł: 42 razy
Posty: 1796
Skąd: Kraków
kpopis..ale kurde na WODZIE NIE MA SZANS ZROBIC CHMUR !!!!
Chyba ze masz pistolet z MAKRO do kombajnów. To co sie dało z*bac na konwensji to nie ma prawa wyjsc na wodzie! Wylewasz całosc i musi byc!.

Co do markowych pistoletów....rzuc okiem na ogłoszenia gosc sprzedawał sate 3000 hvlp, ja takim pracuje i jest cacy. nie tanio chce ale tez nie drogo ale SATA sie nie psuje....masz na wieki.

Co do strumienia u Ciebie...masz zapchanego motylka dlatego daje duzo u góry a na dole nic.
Drut z migomatu i czyscimy :mrgreen: Scansol prawde ci powie. ma byc miotła za 30cm . Kazdy CZYSTY pistolet tak ma.
_________________
Bart
 
 

kpopis
Wysłany: 2008-06-25, 19:43   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 291
I po calych 30cm rownomierna ilosc lakieru?
 

mebArth 
Wysłany: 2008-06-25, 19:47   
0
UP DOWN

Pomógł: 42 razy
Posty: 1796
Skąd: Kraków
kpopis napisał/a:
I po calych 30cm rownomierna ilosc lakieru?

No a jak nie? Masz szeroka miotłe to ładnie wylewa materiał. jUz pisałem w 1 temacie ze warstwy sie łączy w połowie poprzedniej, czyli co zaleci na dół to przykrywasz nową. :) a górna zostaje dolana. Teoria...pokazałbym ci ale jak?
 
 

kpopis
Wysłany: 2008-06-25, 20:49   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 291
Dokladnie wiem o co chodzi. Sam w taki sposob robie tj kazda nastepna warstwe zachodze w polowie poprzedniej. Wsuszylem ta maske przed chwila na promienniku i zrobilem od nowa, skrecilem strumien na wezszy i oddalilem pistolet. Wyglada na to ze wyszlo ok, okaze sie jak jutro wyjade na slonce oddac samochod klientowi.
 

mebArth 
Wysłany: 2008-06-26, 15:31   
0
UP DOWN

Pomógł: 42 razy
Posty: 1796
Skąd: Kraków
Strumien ma byc SZEROKI a nie wąski. Waski to na odrzwia jedynie albo na wpyłki- sryłki.
_________________
Bart
 
 

dooku 
Wysłany: 2008-06-26, 16:12   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 117
Skąd: Łódź
wlasnie to jest roznica :cool:
sata ma strumien plaski czyli powiedzmy na 30 cm jedziesz rowno (chodzi mi o szerokosc) a devilbilis Gti ma strumien w butelke ,jest nieco szerszy na srodku i troche sie zweza na gorze i na dole ale rownomiernie :)
taka ma gti na dyszy trans-tech do jest super do bezbarwne (choc na bazach tez chmur nie ma :wink: )
jak polecisz warstwe clary i jedziesz nastepna to na te wylana nie dajesz tak jak sata tyle samo tylko juz odpowiednio mnie i mniejsza szansa na wafle :mrgreen:
pozD
 

mebArth 
Wysłany: 2008-06-26, 16:40   
0
UP DOWN

Pomógł: 42 razy
Posty: 1796
Skąd: Kraków
Cytat:
devilbilis Gti ma strumien w butelke ,jest nieco szerszy na srodku i troche sie zweza na gorze


Masz brudny pistolet DV. jakos ja robiłem na GTI i było ok...moze troszke węzszy strumien ale równy z dwóch stron.
_________________
Bart
 
 

Bisuside14 
Wysłany: 2008-07-13, 10:33   
0
UP DOWN
Mów mi Bisu:D


Pomógł: 9 razy
Posty: 348
Mógłby mi ktoś pomóc?
Robiłem blacharkę w autku i lakierowałem cromaxem.
No, problem jest taki, że czarna perła, którą malowałem w przeciwieństwie do reszty auta jest taka "fioletowa".
Wodę na aucie nakładałem na kilka cienkich warstw. Jak skończyłem autko wziąłem się osobno za lotkę. Zdrapałem ohydny spray, który na niej był. Poszedł PZP, a na to baza. (Lotka była biała)Teraz, malowałem tak jak trzeba na dwie warstwy. Po położeniu lakiery bezb. i jego wyschnięciu lakier okazał się prawie taki sam jak na reszcie auta ( nie tej co malowałem)
Może trochu o bezbarwnym: Głupi ja kupiłem w tej samej mieszalni klar "Studio" i jako pozorny zapytałem się o rozlewność, i czy nie ma kłopotów. Kolo odpowiedział że kłopotów nie ma i nic nawet rozcieńczać nie trza, wystarczy sam utwardzacz. Posłuchałem go i tak zrobiłem, a efekt był taki, że klar kompletnie się nie rozlał i musiałem lakierować jeszcze raz, ale tym razem dodałem 20% rozcieńczalnika.
Po 1-szym malowaniu bezb. spróbowałem zniwelować morkę papierkiem i przetarłem na zgięciu i musiałem pryskać jeszcze raz bazą dół błotnika tylnego. Od razu przysnąłem dół drzwi bo były rysy do oryginalnego podkładu (nie z mojej winy). Zmatowiłem od razu wszystko co miałem do malowania jeszcze raz klarem. Dół drzwi i błotnik prysnąłem na 2 warstwy tak jak trzeba ( błotnik musiałem wycieniować) po pokryciu bezb. wyszło tak samo jak baza na elemęntach lakierowanych). Czyli odcień raczej nie spowodowany ilością warstw. Czyli co? albo wina czarnego podkładu albo morki która jest?
Tak wyszedł lakier bez rozcieńczalnika:


A tak po 2 lakierowaniu bezbarwnym już rozcieńczonym (rozcieńczalnik do akryli novola)


 
 

ksenonn 
Wysłany: 2008-07-13, 11:11   
0
UP DOWN


Pomógł: 7 razy
Posty: 279
Skąd: Częstochowa
morka konkretna

moze malo rozcienczalnika, moze za male cisnienia, utwardzacza moze za duzo :roll:
_________________
Blacharstwo/Lakiernictwo
 

Bisuside14 
Wysłany: 2008-07-13, 11:20   
0
UP DOWN
Mów mi Bisu:D


Pomógł: 9 razy
Posty: 348
1 lakierowanie było od słoika bez rozcięczalnika ( mierzyłem linijką więc OK) a drugie już od kubka. Dałem 20% rozcieńczalnika. Rozlało się ale i tak morka duża. Pierwsze lakierowanie nakładałem chyba z 5 warstw mając nadzieję że się wkońcu choć trochę rozleje a po wyschnięciu wyglądało to tak jakbym ten klar nakrapiał wykałaczką.
Morka co teraz jest mnie nie martwi tylko odcień perły.
Jak po 1 warstwie zobaczyłem co wychodzi z nakładania bezb. To z 2 bar zwiększyłem do 3 a potem do 3,5 i tak to nic nie dało.
Aha, bazy nie jest za grubo, bo na 2 duże calibrowskie tylne błotniki, klapę tył, błotnik przedni progi poszło max 0,5L wody, tak więc na całą cali poszło by z 1,2 L perły wody a to nie dużo.
 
 

mebArth 
Wysłany: 2008-07-13, 14:14   
0
UP DOWN

Pomógł: 42 razy
Posty: 1796
Skąd: Kraków
Ch-wy bezbarwny albo uwardzacz do dupy. Ja maluje PROFIXem bez rozcienczalnika i wychodzi robota jak na foto ponizej.
Sprzedawcy igdy nie słuchaj - kazdy wcisnie kit zeby sie pozbyc towaru. Tak jak na otomoto.pl. Kazde bezwypadkowe ...

EDIT:
A jaka temp miałes w garazu? nie za goraco przypadkiem? (ne wiem czy garaz czy komora wiec zgaduje)

PIC-0006.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 291 raz(y) 361,5 KB

_________________
Bart
 
 

lukas
Wysłany: 2008-07-13, 16:33   
0
UP DOWN


Pomógł: 5 razy
Posty: 334
Większością klarów mozna polakierować bez rozcieńczalnika ale trzeba wziąć pod uwagę wiele parametrów i podejść do tematu "z głową". Przy obecnych temperaturach można sobie narobić problemów nawet z rozcieńczalnikiem. Wystarczy, że kupimy klar ze standardowym utwardzaczem, który fabrycznie jest ustawiony jako bardzo szybki a wierzcie mi u nas większość klarów jest tak właśnie ustawianych i wyjdzie mega cytryna albo tak jak na zdjęciach Bisuside14, wręcz struktura. Tu wychodzi nasz problem. Sklepy chcą wyłącznie szybkie lakiery bo klienci muszą mieć auto "na wczoraj" więc producenci chcą zrobić dobrze sobie (sprzedaż) i lakiernikom i w końcu przychodzi upalne lato i wszyscy narzekają. Przecież żaden producent nie będzie na lato zmieniał utwardzacza który daje w standardzie (komplet) bo logistycznie jest to niewykonalne. Problemów nie mają ci co kupują klary do których są utwardzacze wolne, tyle że nie wszystkie sklepy chcą zamawiać je... bo to przecież problem. Takie podejście sklepów moim zdaniem powinno być weryfikowane przez klientów. Nie można iść na łatwiznę a później mówić że to produkt do dupy!
 

mebArth 
Wysłany: 2008-07-13, 16:56   
0
UP DOWN

Pomógł: 42 razy
Posty: 1796
Skąd: Kraków
lukas nei zgodze sie. Taka cytryne to zrobiłem jak bylem bo ostrym chlaniu urodzinowym w pracy wiec mi ne mów. Standard KLAR + standard HARTER i NIE MA MOZLIWOSCI zeby byszedł baran. No chyba ze lakiernik do dupy? Moze wyjsc delikatna morka ale nie kasza jak na foto. Morke sciagniesz 2000 i spolerujesz a kasze to ne iwem czy 800 pomoze. Ja stawiam na: do dupy klar, do dupy utwardzacz, do dupy temp, do dupy lakiernik. Nawet na nitrze takie cos nie ma prawa sie stac.
_________________
Bart
 
 

Łukasz79 
Wysłany: 2008-07-13, 21:10   
0
UP DOWN

Posty: 57
Bisuside jeśli to wina zbyt szybkiego utw. to szczęscie Twoje ,że lakier nia stracił połysku i skończy się to tylko gimnastyką z polerką i papierem :wink:
 
 

Bisuside14 
Wysłany: 2008-07-13, 21:22   
0
UP DOWN
Mów mi Bisu:D


Pomógł: 9 razy
Posty: 348
Łukasz79 napisał/a:
Bisuside jeśli to wina zbyt szybkiego utw. to szczęscie Twoje ,że lakier nia stracił połysku i skończy się to tylko gimnastyką z polerką i papierem :wink:

I tak się skończy.
mebArth napisał/a:
do dupy lakiernik

1.O chyba to. No to tak: 1 struktury już nie ma Pomalowałem jeszcze raz bezbarwnym- rozcieńczonym, oczywiście poprzednio matując.
2. Zdaje mi się, że jak jedno zrobiłem to 2 spierniczyłem.
Tak: Żeby nie zamalować drzwi pozaklejałem je folią ( autko tak stało ze 3 dni) i widać, że w miejscach gdzie było zetknięcie folia/drzwi jest wyraźny jaśniejszy ślad. Próbowałem papierkiem + pasta G3 i usunąłem to, a na zajutrz powróciło i było widać lekkie ryski po papierku. Przepolerowałem jeszcze raz G3 bez papierka ( gąbka farecla- szara) i dzisiaj znów wyszły ślady i ryski. :mad: Jedno zdrobione drugie cenzura.
Co do temperatury to było ze 20 stopni. Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. Teraz jest jakaś morka, ale spróbuje ją usunąć za kilka miechów bo wróciłem z wakacji i nie mam gdzie. ( pod blokiem??? :razz: )
Tylko boję się żeby znów po polerce mi rysy nie powyskakiwały. 2 razy polerowałem drzwi i nadal są ryski.
Wkurza mnie to
2 morka wyszła bo trochę za grubo było bezbarwnego.
 
 

mebArth 
Wysłany: 2008-07-14, 18:27   
0
UP DOWN

Pomógł: 42 razy
Posty: 1796
Skąd: Kraków
Rysy po polerce:
1: kurz smieci kamienie pod papierem przy szlifowaniu klaru
2: Za gruby papier
3: za mokry klar.
4: niedopolerowany element. Ma sie swiecic jak psu ** a podczas polerki element ma sie troszku przygrzac...nie bój sie docisnac gabki bo na mokro raczej siezko spalic lakier.
5: oszczedzasz na pascie?

Na koniec...nie rozumiem pojecia "jasniejszy slad na zetknieciu" ?
_________________
Bart
 
 

Bisuside14 
Wysłany: 2008-07-14, 18:53   
0
UP DOWN
Mów mi Bisu:D


Pomógł: 9 razy
Posty: 348
mebArth napisał/a:
"jasniejszy slad na zetknieciu" ?

Wyobraź sobie: Drzwi przykryte folią (cienką), autko stało tak ze 3 dni a nawet może więcej ( nie widziałem sensu ściągać) Autko stało na dworze ( trochę popadało, w dzień słonko przyświeciło)- folia jest cienka, "lepi" się do drzwi. W tym miejscu widocznie gdzie była "przylepiona" odparzyło i zostawiło jaśniejszy ślad.
 
 

mebArth 
Wysłany: 2008-07-14, 19:08   
0
UP DOWN

Pomógł: 42 razy
Posty: 1796
Skąd: Kraków
A juz rozumiem...tak mi kiedys papier przemókł. 2000 szlif i polerka. Folia sie nie okleja siasiednik elimentó bo przy sciaganiu folii lakier z niej sie kruszy i idelanie sie przykleja na nowy element. Bujanie sie z odpadkami z folii na nowym lakierze = bezcenne.
_________________
Bart
 
 

Bisuside14 
Wysłany: 2008-07-14, 19:11   
0
UP DOWN
Mów mi Bisu:D


Pomógł: 9 razy
Posty: 348
Tylko że, ja już jechałem papierkiem i pastą :roll:
 
 

kalbi 
Wysłany: 2008-07-14, 19:12   
0
UP DOWN

Pomógł: 32 razy
Posty: 1665
Skąd: Warszawa
Bisuside14 napisał/a:
asniejszy slad na zetknieciu"


to jest od tego gdy pod folią jest mokre auto i ta folia zostawia wlasnie takie slady... ogolnie to ciezko sie tego pozbyc!!!!! trzeba klasc folie na suche auto...
_________________

 
 

Bisuside14 
Wysłany: 2008-07-14, 19:21   
0
UP DOWN
Mów mi Bisu:D


Pomógł: 9 razy
Posty: 348
Było kładzione na sucho, ale widocznie para
 
 

kpopis
Wysłany: 2008-07-15, 22:55   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 291
Mam ponownie pytanie co do cieniowania Cromaxa. Czy moge podlozyc sie zywica bazowa z konwencji czy musi byc specjalna dedykowana pod wode?
 

baqo 
Wysłany: 2008-07-16, 07:57   
0
UP DOWN

Pomógł: 20 razy
Posty: 1553
Skąd: kołobrzeg
kpopis napisał/a:
Czy moge podlozyc sie zywica bazowa z konwencji
kpopis, nawet przez myśl mi nie przeszło aby tak zrobić!!! a do tego brak żywic konwencjonala. jako międzywarstwy pod bazę wodną stosuj żywicę WB 1640.
 
 

kpopis
Wysłany: 2008-07-16, 18:02   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 291
Czy moge uzywac VS'a konwencjonalnego przed woda?
 

mebArth 
Wysłany: 2008-07-16, 19:02   
0
UP DOWN

Pomógł: 42 razy
Posty: 1796
Skąd: Kraków
Ja nie uzywam NICZEGO przed baza i cieniuje sie ładnie i nie ma zadnych smug, szorstkosci i innych dupereli. Wystarczy szeroko wypylic element i gubisz wsystko.
_________________
Bart
 
 

rbfm 
Wysłany: 2008-07-16, 19:04   
0
UP DOWN

Pomógł: 21 razy
Posty: 1890
Skąd: Kraków
mebArth napisał/a:
Ja nie uzywam NICZEGO przed baza i cieniuje sie ładnie i nie ma zadnych smug, szorstkosci i innych dupereli. Wystarczy szeroko wypylic element i gubisz wsystko.


robie dokladnie tak samo. nawet fade out rozcienczalnikow nie uzywam. duza zasluga precyzyjnego pistoletu w tym jest.
 

kpopis
Wysłany: 2008-07-16, 20:47   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 291
Co do cieniowania to wszystko mam juz jasne. Mam watpliwosci tylko co do tego czy moge uzyc konwencjonalnego VS'a przed wodą?
 

arti
Wysłany: 2008-07-16, 21:03   
0
UP DOWN

Pomógł: 3 razy
Posty: 98
Ja używałem VSa w konwencji. Było OK.
 

mebArth 
Wysłany: 2008-07-17, 17:53   
0
UP DOWN

Pomógł: 42 razy
Posty: 1796
Skąd: Kraków
Zamaist FADE OUT robie tak ze jak koncze malowac klarem, do resztki dolewam rozcienczalnika w proporcji na OKO 10 -1 i przepylam zakonczenia bazy ze starym klarem. I bangla, ładnie (szybko i lekko bez "dodzierania") sie szlifuje nie ma odciec nic.
_________________
Bart
 
 

rbfm 
Wysłany: 2008-07-17, 17:54   
0
UP DOWN

Pomógł: 21 razy
Posty: 1890
Skąd: Kraków
chodzilo mi o fade out do baz
 

mebArth 
Wysłany: 2008-07-17, 18:44   
0
UP DOWN

Pomógł: 42 razy
Posty: 1796
Skąd: Kraków
aaaa a po co? Na wodzie nic nie widac ale na konwencji lubi postawic zairno wiec czasem przyda sie na gwnianych kolorach. Ogólnie musze sobie radzic BEZ i jakos działa :D
_________________
Bart
 
 

rbfm 
Wysłany: 2008-07-17, 19:20   
0
UP DOWN

Pomógł: 21 razy
Posty: 1890
Skąd: Kraków
m na konwencji sata cieniuje bez widocznego przejscia i o to mi chodzilo. novol do baz wodnych tez ma cos do cieniowania
 

kalbi 
Wysłany: 2008-07-17, 21:29   
0
UP DOWN

Pomógł: 32 razy
Posty: 1665
Skąd: Warszawa
rbfm napisał/a:
m na konwencji sata cieniuje bez widocznego przejscia i o to mi chodzilo. novol do baz wodnych tez ma cos do cieniowania


sata Ci ułatwia sprawe ale bez doświadczenia to i na sacie mozesz marnie wycieniować. Ja lakieruje devilbisem GFG też nie używam żadnych podrzutek do cieniowania i jakoś ładnie idzie (mówie o srebrze bo tylko z tym jest cenzura)
Ogolnie nawe jak masz gorszy gun to dasz rade jak się na tym znasz... cieniowanko na skos elementu najlepiej i oko oszukane :D
_________________

 
 

rbfm 
Wysłany: 2008-07-17, 21:30   
0
UP DOWN

Pomógł: 21 razy
Posty: 1890
Skąd: Kraków
no na skos idzie najlepiej i z dalszej odleglosci. i nic nie widac :P
 

baqo 
Wysłany: 2008-07-18, 09:23   
0
UP DOWN

Pomógł: 20 razy
Posty: 1553
Skąd: kołobrzeg
rbfm napisał/a:
na skos
na skos,czyli od lusterka do tylnej dolnej krawędzi drzwi, no ale jak flop zrobić na skos, od lusterka na ścianę kabiny ,bo to z kąta najwięcej widać jak jest cieniowane????
 
 

rbfm 
Wysłany: 2008-07-18, 12:42   
0
UP DOWN

Pomógł: 21 razy
Posty: 1890
Skąd: Kraków
baqo, mi chodzilo o troche inny skos. po prostu pryskam pod katem innym niz 90 st do elementu :) i z flopem nigdy nie mialem problemow.
 

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Systemy mieszalnikowe

Odpowiedz do tematu  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Skocz do: 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - manga