Autor |
Wiadomość |
 |
guzdziac55
|
Wysłany: 2019-02-10, 12:02 Lakier 3 warstwy - pytanie koszta
|
0
|
|
|
|
Witam serdecznie
Mam pytanie od kompletnego laika nie związanego z lakiernictwem, mam nadzieję że nie zaśmiecam forum.
Mianowicie chciałbym wiedzieć jak plasują się koszta lakierowania elementów w kolorze Ruby Red Fordowskim.
Jaki może być koszt lakieru na 100 ml ( bo chyba tak określa się jego potrzebną ilość ).
Pytam ponieważ słyszałem że koszt takiego lakieru to około 100 zł / 100 ml - to czasem nie przesada ?
Uprzedzam odpowiedź żebym zadzwonił do mieszalni - w mieszalni dostałem odpowiedź typu.
Tyło - 20 zł / 100 ml
baza - perła - 25 zł / 100 ml = 45 / 100 ml
Chciałbym się tylko upewnić - dziękuję za odpowiedź. |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2019-02-10, 14:47
|
0
|
|
|
|
no to dostałeś odpowiedź 25- 45 zł za 100 ml w zależności ile perły wchodzi |
|
 |
guzdziac55
|
Wysłany: 2019-02-10, 14:54
|
0
|
|
|
|
kalbi napisał/a: | no to dostałeś odpowiedź 25- 45 zł za 100 ml w zależności ile perły wchodzi |
Tylko zastanawia mnie fakt dlaczego lakiernik - czyli specjalista twierdzi że lakier wychodzi gdzieś koło 100 zł / 100 ml - wałek czy jak ? |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2019-02-10, 17:23
|
0
|
|
|

|
W mieszalni pierwsza warstwa 20-30 za 100ml i druga 20-25 w zależności od mieszalnika.
Może pytałeś w jakimś serwisie autoryzowanym co ma markowy mieszalnik wodny a gość sobie jeszcze uśrednił to z bezbarwnym i całą resztą. W cale bym sie nie zdziwił gdyby tak sumarycznie wszystko wyszło na gotowo. Co innego jak się kupuje wszystko osobno i nie liczy się każdej cenzura a co innego w serwisach które mają z góry policzone mniej więcej jakie mają koszty materiału. |
|
|
|
 |
guzdziac55
|
Wysłany: 2019-02-10, 18:35
|
0
|
|
|
|
Siekiera napisał/a: | W mieszalni pierwsza warstwa 20-30 za 100ml i druga 20-25 w zależności od mieszalnika.
Może pytałeś w jakimś serwisie autoryzowanym co ma markowy mieszalnik wodny a gość sobie jeszcze uśrednił to z bezbarwnym i całą resztą. W cale bym sie nie zdziwił gdyby tak sumarycznie wszystko wyszło na gotowo. Co innego jak się kupuje wszystko osobno i nie liczy się każdej cenzura a co innego w serwisach które mają z góry policzone mniej więcej jakie mają koszty materiału. |
Dziękuję za wyjaśnienie.
Nie, jestem niemal pewien że chodziło o sam kolor bazowy i jego koszta - miałem lakierowany kiedyś w panther black elementy i zapytałem wprost w stylu " co on 60-70 zł droższy od panthera ?" i uzyskałem odpowiedź że "tak. "
Serwis normalny, a lakiernik niby "zaufany i znajomy".
Nie chciałem się z nim kłócić po prostu i dlatego pytam na forum bo nie mam wiedzy na ten temat a dostałem w mieszalni w moim mieście właśnie podane przez was ceny.
Sumarycznie baza wychodzi niby raz drożej niż normalny metalik.
Da się przed lakierowaniem określić ile takiego lakieru potrzeba na polakierowanie:
- sporej maski D klasa
- dużego zderzaka
- błotnika przedniego
+ wcieniowanie tego wszystkiego?
Bo kwota 1000 zł za sam lakier na te 3-4 elementy wydaje mi się duża. |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2019-02-10, 20:00