Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 16:42
Autor Wiadomość
krzysiek124
Wysłany: 2008-06-26, 20:14   cienie na srebrnym
0
UP DOWN

dzis malowalem maske kolorem srebrnym - pokrylem ja 5 razy baza i za kazdym razem po wyschnieciu wychodzily cienie. Cienie te wygladaja tak jak gdyby slady po prowadzeniu pistoletu. Czy jest nato jakis sposob? Dolac rozcienczalnika do bazy, kupic inny pistolet? Malowalem do tej pory ciemnymi bazami, akrylami i nie mialem takich problemow. Rece mi opadaja jak widze efekt, ktory jest tragiczny.. Mam wrazenie ze moj pistolet ma nierowny strumien - o gory duzo, na dole duzo, a w srodku malo... tak juz mial od poczatku i wszystko co malowalem do tej pory wychodzilo bardzo fajnie...

peter
Wysłany: 2008-06-26, 20:32   Re: cienie na srebrnym
0
UP DOWN

krzysiek124 napisał/a:
dzis malowalem maske kolorem srebrnym - pokrylem ja 5 razy baza i za kazdym razem po wyschnieciu wychodzily cienie. Cienie te wygladaja tak jak gdyby slady po prowadzeniu pistoletu. Czy jest nato jakis sposob? Dolac rozcienczalnika do bazy, kupic inny pistolet? Malowalem do tej pory ciemnymi bazami, akrylami i nie mialem takich problemow. Rece mi opadaja jak widze efekt, ktory jest tragiczny.. Mam wrazenie ze moj pistolet ma nierowny strumien - o gory duzo, na dole duzo, a w srodku malo... tak juz mial od poczatku i wszystko co malowalem do tej pory wychodzilo bardzo fajnie...

do kolorow srebrnych potrzebujesz dobrego pistoletu,jezeli piszèsz ze mija srodkiem to wiadomo ze najlepszy nie jest.Napisz jescze co to za baza,konwencjonalna czy woda?

Moze zle masz ustawiony,za duze cisnienie na dyszy i dlatego mija srodkiem.

zouzaty 
Wysłany: 2008-06-26, 20:32   
0
UP DOWN

na twoim miejscu zaczal bym od dobrego pistoletu!!!! jezeli nie masz jeszcze duzej wprawy w tym zawodzie. srebro jest jedna z trudniejszych farb i potrzebujesz duza wiedze i doswiadczenie by dac sobie rade pistoletem jakim opisales w swoim poscie- do takiego sprzetu trzeba odpowiednio zgrac material odstep pistoletu od elementu i cisnienie co tez nie gwarantuje ze lakierek (odcien) bedzie pasowal do reszty auta......
:wink:

krzysiek124
Wysłany: 2008-06-26, 21:31   
0
UP DOWN

wiec tak - baza jest konwencjonalna rozpuszczalnikowa, srebrny z palety renault. Jak moge redukowac cisnienie na dyszy - tak mysle ze tym pokretlem ktorym rowniez ograniczam przycisnienie "cyngla" dawkujacego material - czy tak?

jaki moglbym kupic pistolet do baz, aby nie robil cieni i dobrze malowalo sie srebrnym? ale prosze nie polecajcie mi saty, devilbisa - moge przeznaczyc okolo 500zl na pistolet....

Bisuside14 
Wysłany: 2008-06-26, 21:54   
0
UP DOWN
MĂłw mi Bisu:D

krzysiek124 napisał/a:
tym pokretlem ktorym rowniez ograniczam przycisnienie "cyngla" dawkujacego material.

To jest tylko od farby, nic nie da. ZmniejszyĂŚ ciÂśnienie na reduktorze, o to chodzi?

Wysłany: 2008-06-27, 16:32   
0
UP DOWN
MTGarage.

pow na dyszy pokretlem od powietrza na korpusie pistoletu.

Lakierowanie motocykli i skuterĂłw!

www.bikepics.com/members/online/

krzysiek124
Wysłany: 2008-06-27, 20:32   
0
UP DOWN

dzis sprawdzilem jeszcze raz - pomalowalem dla proby ciemna baza klape i nie ma cieni... wzialem wiec srebrna baze i znowu to samo.... probowalem ustawien roznych i nic....
jaki pistolet kupic do malowania srebrna baza tak zeby nie robil cieni?

mebArth 
Wysłany: 2008-06-27, 21:08   
0
UP DOWN

krzysiek124 napisał/a:
dzis sprawdzilem jeszcze raz - pomalowalem dla proby ciemna baza klape i nie ma cieni... wzialem wiec srebrna baze i znowu to samo.... probowalem ustawien roznych i nic....
jaki pistolet kupic do malowania srebrna baza tak zeby nie robil cieni?

Powiem ci tak....zalbo za blisko pistolet trzymasz, albo za duze cisnienie masz. Ch..wy pistolet moze masz. Za rzadka, za gesta baza moze? Za szybki rozpuszczalnik moze? ZÂłe ustawienie pistoletu moze?

MiotÂła strumienia ma byc szeroka jak diabli. Takie cos uzyskasz w dobrych pistoletach i napewno nie za 500zÂł.
Baze trzeba "wylac" a nie pruszyc...ma byc mokra po warstwie a nie szorstka.
Jak wyschnie to ma by gÂładÂź.
Pistoletem za 500zÂł tez sie da pomalowac silvera ale trzeba sie nagimastykowac. Ja po 16 latach malowania neraz spieprzyÂłem silvera pĂłki nie przeszedÂłem na wodne lakiery. na wodzie nie da sie zepsuc.
ktos z forum sie ogÂłaszaÂł ze ma cudowny pistolet Sata 3000 HVLP do sprzedania za 850zÂł. Bierz w ciemno..ja na tym pracuje i jest cacy. Ale jak nie masz rĂŞki to i sprzetem za 3000zÂł spieprzysz lakier.
Na cienym nie widac chmur wiec wydaje ci sie ze nie ma.
Zielonego zrĂłb...to samo co silver..posrany kolor.

Skad jestes?

kpopis
Wysłany: 2008-06-27, 21:16   
0
UP DOWN

Owszem zielony metalik jest posrany ale tylko jasny. Ciemno zielone perly mozna leciec jak sie chce i wyjdzie dobrze...

peter
Wysłany: 2008-06-27, 21:31   
0
UP DOWN

kpopis napisał/a:
Owszem zielony metalik jest posrany ale tylko jasny. Ciemno zielone perly mozna leciec jak sie chce i wyjdzie dobrze...

hehe sprobuj tego koloru (Honda G53M ) i polec jak sie chce na masce a przekonasz sie ze jest posrany

kpopis
Wysłany: 2008-06-27, 21:49   
0
UP DOWN

Honda "Lime Green Effect", nie pamietam numeru ale jest ostro posrany...

krzysiek124
Wysłany: 2008-06-27, 22:16   
0
UP DOWN

jestem z Gliwic... chetnie bym podpatrzyl co jak sie robi, gdyby mnie ktos przygarnal z okolicy, moge w zamian za darmoche oczywiscie sprzatac, czyscic, szlifowac itd.... zrobie jeszcze jedno podejscie z tym srebrnym... malowalem kilka dni temu blotniki i na nich dziwnym trafem nie ma chmurek... moze spapralem bo lalem farbe w pistoletem bez sitka i sie przytkal, teraz na to wpadlem....

pozdrawiam

Pono
Wysłany: 2008-06-27, 23:46   
0
UP DOWN

wolny rozpuszczalnik do bazy i sprawa zalatwiona

Grandi 
Wysłany: 2008-06-28, 07:57   
0
UP DOWN

a mĂłgÂłby ktoÂś wyjaÂśniĂŚ co to jest ten "wolny" rozpuszczalnik?

mebArth 
Wysłany: 2008-06-28, 13:52   
0
UP DOWN

Grandi napisał/a:
a mĂłgÂłby ktoÂś wyjaÂśniĂŚ co to jest ten "wolny" rozpuszczalnik?

Taki co dÂłuzej odparowywuje. To sie nazywa rozcienczalnik do baz metalicznych (oczywiscie konwencjonalnych)
Jak robiÂłem to albo na oryginalnym firmowym (jaka firma bazy taki rozpuch albo HAYA) i byÂło cacy.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu