Szukaj FAQ Album



Autor Wiadomość
rudzik12345 
Wysłany: 2021-08-23, 17:10   Kompresor do lakierni
0
UP DOWN

Posty: 7
Witam panowie.
Jaki polecacie kompresor w przedziale 3000-4000 zł ?
Lakieruje zazwyczaj maks 3-4 elementy , czasami trafi się bok .
Czasami używam maszynki pneumatycznej.
Pistolety jakie posiadam to iwata w400 , Sata 5000 1.3hvlp, walcom hte slim.
Powiem tak, iwatka lata ładnie , walcom też , ale Sata potrzebuje już więcej powietrza i Niby utrzymuje te 2 bary na wejściu guma, ale jest jakby za mało powietrza i nie rozkłada klaru jak powinna.
Potrzebuję coś , o co nie będę się martwił że będzie mi spadało ciśnienie podczas lakierowania.
 

MichuMachu
Wysłany: 2021-08-24, 13:21   
0
UP DOWN


Pomógł: 14 razy
Posty: 347
Sata ma zapotrzebowanie ok 400 litrów. Szukaj takiego który temu podoła. I najlepiej jak już tłokowy to z pompą ABAC. To i tak wszystko z PRC :cool:
 

Robertlodz09 
Wysłany: 2021-08-26, 02:35   
0
UP DOWN


Pomógł: 61 razy
Posty: 3386
Skąd: Łódż
Sata HVLP to 420 lit/min ....
MichuMachu napisał/a:
najlepiej jak już tłokowy to z pompą ABAC.

lub FINI czy też FIAC
MichuMachu napisał/a:
To i tak wszystko z PRC

Raczej z PRC jest wszystko (butla silnik zawory) za wyjatkiem właśnie tych pomp które są od renomowanych producentów
czyli ABAC FIAC czy FINI
ale jak się nie wie co kupić to najczęściej "Janusz" kupi tanio kompresor gdzie wszystko
na nim jest z PRC .... ;)
i wtedy płacz i lament że ... olej znika w pompie a wychodzi wężem ... ^^
 

rudzik12345 
Wysłany: 2021-08-26, 09:36   
0
UP DOWN

Posty: 7
Dzięki pany za odpowiedź .
Widzę że pompy abac są stosowane w kupczykach.
Dużo jest kompresorów w cenie koło 5 tysięcy z wydajnością 460 l/m i zbiornikiem 270l
Czy z taką wydajnością już będzie okej ?

Czy lepiej może wziąć np z większą wydajnością a zbiornikiem 200l?
 

MichuMachu
Wysłany: 2021-08-26, 21:01   
0
UP DOWN


Pomógł: 14 razy
Posty: 347
Ja bym wziął z zapasem nie będzie ci cały czas chodził jak będziesz używał szlifierki lub malował tylko dobije i się wylaczy :spoko:
 

rudzik12345 
Wysłany: 2021-08-27, 20:16   
0
UP DOWN

Posty: 7
Pany a co powiecie o sprężarkach firmy gudepol ?
Znalazłem coś takiego
https://pneumatyka.eu/p/sprezarka-gd-59-270-650/
 

MichuMachu
Wysłany: 2021-08-28, 06:56   
0
UP DOWN


Pomógł: 14 razy
Posty: 347
Będzie ok :spoko:
Mam mały kompresorek 24 l z tej firmy ma ponad 20 lat i chodzi do teraz ^^
 

rudzik12345 
Wysłany: 2021-08-29, 14:55   
0
UP DOWN

Posty: 7
Policzyłem dziś swójego dziadka , który ma dobre 25 lat , nie znam nawet marki , podobno jakiś białoruski , wychodzi mu około 415 l wydajności.
Co do tego gudepola, a co powiesz na temat pompy która tam siedzi ? Nie jest to jakis szajs ?
 

Robertlodz09 
Wysłany: 2021-08-30, 00:34   
0
UP DOWN


Pomógł: 61 razy
Posty: 3386
Skąd: Łódż
rudzik12345 napisał/a:

Pany a co powiecie o sprężarkach firmy gudepol ?
Znalazłem coś takiego

Co do kompresorów Gudepol to wszystko zależy jaka jest zamontowana pompa ... kiedyś były pompy FINI i to był sprzęt na lata tak samo jak są montowane pompy ABAC
Zajrzałem do katalogu Gudepola także po zdjęciach widać że mają też pompy od skośnookiego producenta które wizualnie są zbliżone do pomp ABAC-a
różnica jest najbardziej widoczna po obudowie filtra powietrza ...
To co tutaj zapodałeś to ciężko określić co to za pompa jest zamontowana
czy to firmowa czy moze jakaś skośnooka .... jedno zdjęcie i tylko z jednej strony ...
powinien być ABAC B5900B przynajmniej tak sugeruje oznaczenie GD59 ....
mnie tylko zastanowiła ta podana wydajność kompresora ... jak na 4 kw to mocno za duża ta wydajność ... także sprawdziłem w katalogu ABAC-a i takie kompresory z silnikiem 4 kw mają tam rzeczywista wydajność na ssaniu podana taką jaką tę którą ty masz w tej zapodanej aukcji jako wydajność na wyjściu ... 650 lit/min ... a tak naprawdę to przy tej wydajności masz na wyjściu 485 lit/min
No cóż sprzedawcy robią różne rzeczy żeby polepszyć parametry sprzedawanego towaru ....
i tylko weryfikacja w firmowym katalogu "prawdę Ci poda" ;)
Pozatym oryginalny kompresor ABAC-a o takiej samej wydajności masz już za 5050zł także jak dla mnie to bym nie oszczędzał i kupił coś pewnego na lata .., :spoko:
bez zawyżonych parametrów w opisie przdmiotu sprzedaży ...
Kupczyk z tą pompa ABAC-a silnikiem 4kw i zbiornikiem 270 lit jest też wystawiony za około 4300zł ...
 

rudzik12345 
Wysłany: 2021-08-30, 06:38   
0
UP DOWN

Posty: 7
Tak właśnie myślałem że te tańsze gudepole są na chińskich pompach
Sam już nie wiem co wybrać. Wziąłbym czy Kupczyka czy gudepola , ale nie mam pojęcia czy te 485l min będzie już wystarczające, bo one tyle mają na tym b5900
Do lakierowania jest jedno stanowisko .
Raczej podczas lakierowania nikt nie używa powietrza.
 

mirusiek 
Wysłany: 2021-08-31, 07:05   
0
UP DOWN


Pomógł: 2 razy
Posty: 119
zobacz ile powietrza zużywa pistolet i dobierz kompresor. Zastanow sie tez jak duze powierzchnie bedziesz malowal na raz. Mam 250 litrow zbiornik i malujac Devibilisem gti pro jestem w stanie pomalowac bok auta typu smax na przyklad na jednym zbiorniku zanim cicsnienie spadnie z 8 bar do 4 i wlaczy kompresor. Wiec nie potrzeba takich wydajnosci wielkich jak do systemu gdzie rownoczesnie z lakiernikiem powietrza bedzie uzywal ktos do szlifowania, czy do piaskowania.
_________________
https://www.flickr.com/photos/51928327@N08/sets/
 

Robertlodz09 
Wysłany: 2021-09-02, 00:19   
0
UP DOWN


Pomógł: 61 razy
Posty: 3386
Skąd: Łódż
rudzik12345 napisał/a:
nie mam pojęcia czy te 485l min będzie już wystarczające, bo one tyle mają na tym b5900

To już troche wiatru masz na przewodzie także spokojnie Ci to uciągnie pistolet niskociśnieniowy Sata
HVLP który potrzebuje 420 lit/min te pozostałe pistolety jakie masz to już takiego "apetytu na wiatr" nie mają ... ;)
 

Czereśniak
Wysłany: 2021-09-08, 12:36   
0
UP DOWN

Pomógł: 14 razy
Posty: 200
rudzik12345 napisał/a:
Sam już nie wiem co wybrać

Te Panie a o rumunskim lakierniku se filma widziales ? :cool:
https://www.youtube.com/watch?v=JUloQWYnNUM
ino dmucha se trza miec :cool:
 

rudzik12345 
Wysłany: 2021-09-27, 23:17   
0
UP DOWN

Posty: 7
Pany Kompresor kupiony !
Trafiła mi sie okazja , kupczyk na ABACu b6000 z zbiornik 270l.
Mam teraz inne pytanie.
Jakie najlepiej ustawic cisnienie na reduktorze na scianie ?
Na sprezarce mam ustawione na maksa , na reduktorze na scianie tez , czyli 10 bar.
Przewód mam fi 10 i około 10m
Jak to ustawic , zeby było okej? Zostawic wszystko rozkręcone na maksa, czy jednak lepiej ustawic na scianie jednak mniej?
Reduktor pod pistolet posiadam, chinczyk za 30 zł, ale jednak cos tam pokazuje i działa :)
 

MichuMachu
Wysłany: 2021-09-28, 19:50   
0
UP DOWN


Pomógł: 14 razy
Posty: 347
Na ścianie ustaw sobie około 6 bar i tak na takim wysokim nie będziesz lakierowal a po co uszczelniacze i cały GUN ma dostawać po zaworach no i ten biedny chiński reduktor też ;)
 

Robertlodz09 
Wysłany: 2021-09-28, 23:53   
0
UP DOWN


Pomógł: 61 razy
Posty: 3386
Skąd: Łódż
rudzik12345 napisał/a:
Reduktor pod pistolet posiadam, chinczyk za 30 zł, ale jednak cos tam pokazuje

To polecam się go pozbyć i kupić przynajmniej najtańszy firmowy Walcoma za około 120zł
te chińskie cuda poza coś tam pokazywaniem to tylko powodują że masz zduszony przepływ powietrza przez niego z uwagi na bardzo małe przekroje wewnętrzne ... temat reduktorów był już na forum setki razy wałkowany ;)
Wystarczy poszukać ....
 

rudzik12345 
Wysłany: 2021-09-29, 09:11   
0
UP DOWN

Posty: 7
Robertlodz09 napisał/a:
rudzik12345 napisał/a:
Reduktor pod pistolet posiadam, chinczyk za 30 zł, ale jednak cos tam pokazuje

To polecam się go pozbyć i kupić przynajmniej najtańszy firmowy Walcoma za około 120zł
te chińskie cuda poza coś tam pokazywaniem to tylko powodują że masz zduszony przepływ powietrza przez niego z uwagi na bardzo małe przekroje wewnętrzne ... temat reduktorów był już na forum setki razy wałkowany ;)
Wystarczy poszukać ....

Masz na myśli coś takiego ?
https://allegro.pl/oferta/regulator-cisnienia-z-manometrem-walcom-slim-hte-9875824078
 

Robertlodz09 
Wysłany: 2021-09-30, 23:16   
0
UP DOWN


Pomógł: 61 razy
Posty: 3386
Skąd: Łódż
rudzik12345 napisał/a:
Masz na myśli coś takiego ?

Sprawdz tylko w katalogu Walcoma czy faktycznie o takim wygladzie mają go w swojej ofercie
kiedyś na tych reduktorach było wyrażne logo i nazwa Walcom
ale zapewne jest to Walcom
 

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Skocz do: 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group