Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42 |
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
lukasz1988
|
Wys³any: 2008-07-30, 17:18 matowanie elementu
|
0
|
|
|
|
czy jak mam cieniowaæ kawa³ek elementu, to matujê ca³y element, cieniujê tak do po³owy, a na resztê wylewam bezbarwny> dzi¶ lakiernik t³umaczy³ mi ¿e niewolno matowaæ elementu tylko odt³u¶ciæ bo po wylaniu samego bezbarwnego wyjd± nie³adne smugi a tak to ma byæ glanc. Z góry dziêki za odpowiedzi a na koniec dodam ¿e niby ten pan zajmuje sie professionalnie. |
|
|
|
|
malarz
|
Wys³any: 2008-07-30, 18:14
|
0
|
|
|
Pomóg³: 6 razy Posty: 206 Sk±d: Bieszczady
|
Mo¿esz matowaæ a nawet powiniene¶. Samo odt³uszczenie mo¿e nie daæ odpowiedniej przyczepno¶ci dla nastepnej warstwy bezbarwnego.
Miejsce gdzie bêdziesz cieniowa³ zrób P800 / P1000 a resztê elementu P1200 i nie bêdzie nic widaæ a przyczepno¶æ bêdzie. |
|
|
|
|
bajan733
|
Wys³any: 2008-07-30, 21:45
|
0
|
|
|
|
Ja matujê 2000 a na srebrnych 2500 bo po 2000 niestety przej¶cie bazy widaæ Jest ma³o widoczne ale jest. |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-07-30, 21:57
|
0
|
|
|
Pomóg³: 42 razy Posty: 1794 Sk±d: Kraków
|
muszisz matowac (SZLIFOWAC) bo inaczej sie nie z³apie bezbwarwny reszty. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
ari
|
Wys³any: 2008-07-30, 22:46
|
0
|
|
|
|
a na ile mniej wiêcej powinno zachodziæ cieniowanie na nastêpny element ? |
|
|
|
|
peter
|
Wys³any: 2008-07-31, 07:46
|
0
|
|
|
|
ari napisa³/a: | a na ile mniej wiêcej powinno zachodziæ cieniowanie na nastêpny element ? |
w zaleznosci jaki to kolor.Jezeli ciemny wystarczy ci 10cm nastepnego elementu,jezeli natomiast jest to srebrny to najlepiej do polowy cieniowanego elementu.
Cieniuj na ukos od gory na dol,czyli na gorze elementu cieniowanego niech bedzie poczatek cieniowania zchodzac stopniowo do dolu i na mniej wiecej polowie konczac.
Ciemne kolory mozesz uciac przy cieniowaniu,sreba staraj sie dobrze wypylac bo wszystko bedzie widac jak zle zrobisz.
co do matowania powierzchni przed lakierowaniem.
Mozesz to zrobic za pomoca szarej wlokniny matujacej z dodatkiem pasty do matowania.
I wierz mi ze lepiej jak to zmatujesz.(lepsza przyczepnosc lakieru do podloza)
ostatnio lakierowalem calosciowke audi a4 z 2005 roku.Samochod byl porysowany (praktycznie do blachy).Wyrownalem rysy.nalozylem podklad,wyszlifowalem go i jak to robie za kazdym razem zaczalem myc karcher-em.Ku mojemu zdziwieniu lakier (stary) zaczal schodzic platami.Okazalo sie ze samochod juz byl raz lakierowany (dwie strony) i lakier zostal polozony na niezmatowana powierzchnie.
Wszystko od nowa.Zdzieranie do golej blachy,epoxyd,podklad,szlifowanie podkladu. |
|
|
|
|
marcin
|
Wys³any: 2008-07-31, 08:27
|
0
|
|
|
|
Poprawnie kolego kierunek skosu zalezy od tego jakim kolorem malujemy. Tzn je¶li kolor którym malujemy jest ja¶nieszy od tego na aucie to cieniujemy ukosem góry je¶li jest ciemniejszy ukosem na dó³. |
|
|
|
|
peter
|
Wys³any: 2008-07-31, 10:55
|
0
|
|
|
|
marcin napisa³/a: | Poprawnie kolego kierunek skosu zalezy od tego jakim kolorem malujemy. Tzn je¶li kolor którym malujemy jest ja¶nieszy od tego na aucie to cieniujemy ukosem góry je¶li jest ciemniejszy ukosem na dó³. |
czy ciemniejszy czy jasniejszy jesli zle dobrany to zebys nie wiem jak czarowal to bedzie widac.
Ja cieniuje zawsze ukosem na dol (wczesniej jednak koryguje farbe jak nalezy) i nigdy nie mialem z tym problemow.
Tak samo mozna gdybac na temat ustawiania ziarna na srebrnym czy to od lewej do prawej czy od prawej do lewej na cieniowanym elemencie. |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-07-31, 22:52
|
0
|
|
|
Pomóg³: 42 razy Posty: 1794 Sk±d: Kraków
|
A ja wypylam do po³owy elementu w powietrze. Nie w góre nie w dól. Ale jak jest naprawde badziewny odcien to swiety Boze nie pomoze.. |
_________________ Bart
|
|
|
|