Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:41
Autor Wiadomość
Kamil
Wysłany: 2007-02-01, 16:39   Zacieki
Gość
Witam wszystkich!
Jestem tu nowy i na lakiernictwie to siê s³abo znam. Mam pytanie da³em felgi z skutera do malowania znajomemu, kupi³em farbê, lakier i podk³ad akrylowy, wyczyœci³em felgi do prawie go³ej blachy, no i siê okaza³o ¿e ta farba by³a lipna bo mia³a grutki i trzeba by³o j¹ przecedzaÌ. Po malowaniu okaza³o siê ¿e s¹ drobne zacieki no i w tym problem jak je usun¹Ì bez niszczenia lakieru i ponownego malowania.

z gĂłry dziĂŞkuje.

Kamil
Wysłany: 2007-02-02, 09:32   
Gość
czy na tym forum nikt siĂŞ na tym nie zna :?:

darXo 
Wysłany: 2007-02-02, 11:23   
0
UP DOWN
darXo

Troche za maÂło napisaÂłeÂś jakÂą kupiÂłeÂś farbe i lakier. Podejrzewam, Âże kupiÂłeÂś baze i lakier akrylowy bezbarwny. JeÂśli wyszÂły zacieki , to wina lakiernika ;-)
Zacieki usuwasz wodnymi papierami Âściernymi o granulacjach 1000-2500; trzeba to zobaczyĂŚ Âżeby powiedzeĂŚ. W/g mnie zacznij od 1500, potem 2000, a skoĂącz na polerowaniu na mokro pastÂą G3.

PS. JakÂąkolwiek masz farbe , przecedzaj jÂą zawsze.

Gość
Wysłany: 2007-02-02, 11:58   

farbe przecedzaÂłem bo pistolet siĂŞ przez niÂą zapychaÂł, farba ta to byÂła srebny metalki z firmy chyba DEBER, zacieki sÂą minimalne i w niektĂłrych miejscach te grutki z farby sÂą przyklejone, a jak uÂżyje tego papieru to nie bĂŞdzie rys na lakierze?

darXo 
Wysłany: 2007-02-02, 19:29   
0
UP DOWN
darXo

Mieszasz, oj mieszasz.
JuÂż wiem Âże to baza metaliczna debeera. Nie wiem skÂąd sie grudki wzieÂły w bazie, ale to chyba nie wina mieszalni ;-)

Teraz mĂłwisz o przyklejonych grudkach, wczeÂśniej tylko o zaciekach. Jak masz poprzyklejane grudki bazy i to pomalowaÂłeÂś bezbarwnym, to bierz papier i szoruj do podkÂładu.
Jak porobiÂłeÂś zacieki na bazie (nie wiem jakim cudem) - szoruj do podkÂładu.

Zacieki na bezbarwnym - miaÂłeÂś wyjaÂśnione.
Papiery ktĂłre ci podaÂłem stosuje siĂŞ do usuwania zaciekĂłw -oczywiÂście Âże robiÂą rysy- to w koĂącu papier Âścierny - ale ryski te sÂą na tyle drobne Âże niewidoczne.

A w ogĂłle to zrĂłb zdjĂŞcia
Pozdrawiam

kamil
Wysłany: 2007-02-02, 21:15   
Gość
grutkĂłw nie widaĂŚ tak bardzo bo sÂą tylko na rantach felgi i to jest maÂły problem, sprĂłbuje z tym papierem i pastÂą, a co do fotek to odpada bo niemam aparatu, dziĂŞki za wszystko

kamil
Wysłany: 2007-02-02, 21:18   
Gość
a ta farba napewno byÂła wadliwa bo znajomy malowaÂł mi caÂły motorek innÂą farbÂą i jest wszystko ok. jedynie ta srebna byÂła lipna, jeszcze raz dziĂŞki

darXo 
Wysłany: 2007-02-03, 12:39   
0
UP DOWN
darXo

Móg³byœ jeszcze spróbowaÌ same zacieki usun¹Ì past¹ AUTO-MAX, lub ULTRA CUT firmy K2, s¹ to doœÌ ostre pasty s³u¿¹ce do usuwania rys i zmatowieù. Radz¹ sobie te¿ z niewielkimi zaciekami. S¹ bardziej przyjazne od papieru dla nowicjusza. Stosuje siê je rêcznie na sucho.
Pozdrawiam

kamil
Wysłany: 2007-02-03, 12:46   
Gość
mam paste auto max jest lekko Âścierna tyle Âże ona zmatowiÂła by lakier, mam teÂż paste tempo teÂż lekko Âścierna ale z poÂłyskiem i ona nie zmatowieje lakieru.

darXo 
Wysłany: 2007-02-03, 14:25   
0
UP DOWN
darXo

TEMPO jest ÂłagodniejszÂą wersjÂą ULTRA CUT i ma dodatek wosku, jest stanowczo za sÂłaba do Âścierania zaciekĂłw. AUTOMAXEM nie zmatujesz powierzchni (od tego sÂą inne pasty), co ci szkodzi sprĂłbowaĂŚ w niewidocznym miejscu?

kamil
Wysłany: 2007-02-03, 17:41   
Gość
sprĂłbuje w miejscu gdzie przychodzi opona jak to bĂŞdzie wyglÂądaÂło, a ten papier uÂżyĂŚ czy samÂą pastÂą

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu