Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
f_maciej
Wysłany: 2008-11-17, 20:38   Stalowe felgi
0
UP DOWN

Siema. Mam do pomalowania stalowe felgi i chcĂŞ poprosiĂŚ o opiniĂŞ na sposĂłb w jaki chcĂŞ to zrobiĂŚ. Felgi bĂŞdÂą wyczyszczone do goÂłego metalu, na to chcĂŞ naÂłoÂżyĂŚ Neokor, albo Corizon, wiem,Âże nie sÂą to rarytasy,ale to mam na stanie. Na tÂą powÂłokĂŞ chcĂŞ naÂłoÂżyĂŚ podkÂład ftalowy i na koniec chcĂŞ to pomalowaĂŚ emaliÂą specjalnÂą do felg, ktĂłra wyglÂąda prawie jak metalik. Czy moja konfiguracja ma racjĂŞ bytu?? BĂŞdzie to siĂŞ trzymaĂŚ??
Pozdrawiam serdecznie

Wysłany: 2008-11-17, 21:46   
0
UP DOWN
MTGarage.

ftalowiec zgryzie siĂŞ z Twoim produktem 'specjalnym na felgi'. bo te produkty to zazwyczaj epoksydy z tego co pamietam, ale moge sie mylic. takie ala metaliki jakby wraz z bezbarwnym mowiÂąc po laickiemu. tzn lkaier z efektem jednowarstwowy.

Lakierowanie motocykli i skuterĂłw!

www.bikepics.com/members/online/

f_maciej
Wysłany: 2008-11-17, 22:02   
0
UP DOWN

online napisał/a:
ftalowiec zgryzie siĂŞ z Twoim produktem 'specjalnym na felgi'

Masz na myÂśli ten Neokor albo Corizon?? Czyli muszĂŞ kupiĂŚ zwykÂły podkÂład epoksydowy??

Wysłany: 2008-11-17, 22:14   
0
UP DOWN
MTGarage.

f_maciej napisał/a:
online napisał/a:
ftalowiec zgryzie siĂŞ z Twoim produktem 'specjalnym na felgi'

Masz na myÂśli ten Neokor albo Corizon?? Czyli muszĂŞ kupiĂŚ zwykÂły podkÂład epoksydowy??

jedyny dobry DOMOWY sposĂłb to;
-dokÂładne wypiaskowanie
-zagruntowanie przeciw korodowaniu epoxydem lub wash primerem + akrylowy.
-nakÂładasz se co chcesz.

Ale najlepiej to i tak piaskowanie + proszek. w tej samej cenie i lepiej. nic sie nie babrasz :)

f_maciej
Wysłany: 2008-11-17, 22:17   
0
UP DOWN

No to nie pozostaje mi nic innego jak kupiĂŚ epoksyd jutro, dziĂŞki serdeczne za pomoc.

Joker_Paint
Wysłany: 2008-11-18, 08:17   
0
UP DOWN

Cytat:
ftalowiec zgryzie siĂŞ z Twoim produktem 'specjalnym na felgi'. bo te produkty to zazwyczaj epoksydy z tego co pamietam, ale moge sie mylic. takie ala metaliki jakby wraz z bezbarwnym mowiÂąc po laickiemu. tzn lkaier z efektem jednowarstwowy.

Online ale jeœli piszesz o warstwie wierzchniej to przecie¿ istnieje coœ takiego jak "Felgmal" czyli emalia ftalowo- karbamidowa i po³o¿ona na podk³ad ftalowy (np. Gruntokor) nie powinna w ¿aden sposób z nim reagowaÌ. Z Gruntokorem nie reaguje te¿ tzw. przemys³ówka.

Tak¿e jak mia³bym to zrobiÌ tanio to: Gruntokor i Felgmal (choÌ póŸniej wygl¹da to jak zanurzone w srebrzance do kaloryferów)

A jak droÂżej to: epoksyd, wypeÂłniajÂący akrylowy, baza , klar. Ostatnio tak odnawiaÂłem felgi koledze- teÂż stalĂłwki i wyszÂło gitara.

f_maciej
Wysłany: 2008-11-18, 13:32   
0
UP DOWN

Mam w³aœnie Felgmal i podk³ad Nobikor, ale g³ównie chodzi mi o to,¿e chcê na³o¿yÌ podk³ad na go³y metal, a dopiero póŸniej Nobikor i na koniec ten Felgmal.

Wysłany: 2008-11-18, 16:19   
0
UP DOWN
MTGarage.

Joker_Paint napisał/a:
Cytat:

Online ale jeœli piszesz o warstwie wierzchniej to przecie¿ istnieje coœ takiego jak "Felgmal" czyli emalia ftalowo- karbamidowa i po³o¿ona na podk³ad ftalowy (np. Gruntokor) nie powinna w ¿aden sposób z nim reagowaÌ. Z Gruntokorem nie reaguje te¿ tzw. przemys³ówka.

Tak¿e jak mia³bym to zrobiÌ tanio to: Gruntokor i Felgmal (choÌ póŸniej wygl¹da to jak zanurzone w srebrzance do kaloryferów)

A jak droÂżej to: epoksyd, wypeÂłniajÂący akrylowy, baza , klar. Ostatnio tak odnawiaÂłem felgi koledze- teÂż stalĂłwki i wyszÂło gitara.

o to mi wÂłasnie chodzi :tak:

kazzik_yo 
Wysłany: 2008-11-18, 22:29   
0
UP DOWN

a dlaczego piszecie o nakladaniu felgmalu czy lakieru na felgi z efektem metalu (RAL 9006) :?: :?:
moim zdaniem racje bytu na felgach stalowych ma tylko czarny mat ew. polmat.

gola 
Wysłany: 2008-11-20, 12:15   
0
UP DOWN

a to juz jest kwestia gustu a o gustach sie nie dyskutuje ;)

Ryba 
Wysłany: 2008-11-22, 12:31   
0
UP DOWN

JeÂśli ma byĂŚ naprawdĂŞ tanio, to polecam patent, ktĂłry zastsowaÂłem do krzywych i pordzewiaÂłych felg w moim maluchu; miaÂłem je wymieniaĂŚ na lepsze, ale ostatecznie sprzedaÂłem caÂłe auto i problem mam z gÂłowy.
Zdj¹³em opony, z grubsza wyczyœci³em rdzê szczotk¹ drucian¹, stary lakier (nak³adany pêdzlem ;P ) wyszlifowa³em , tak ¿eby by³ w miarê równy.
Na to podkÂład ftalowy "antykoryzyjny" ;) UNIKOR a na wierz emalia ftalowa "felga" z Nobilesu.
WyglÂądaÂło to tak - wydaje mi siĂŞ, Âże nieÂźle:

NapiszĂŞ jeszcze, Âże maluch nie byÂł malowany z zewnÂątrz (prĂłcz przedneigo pasa), a to 2 zdjĂŞcie to fotka przed polerkÂą tego co na min byÂło :x:

Prawdopodobnie rdza wyjdzie po 1 zimie, ale to juÂż nie mĂłj problem. CaÂła operacja zamknĂŞÂła siĂŞ w jakiÂś 50 zÂł (ze zdjĂŞciem i zaÂłoÂżeniem opon)

f_maciej
Wysłany: 2008-11-23, 19:31   
0
UP DOWN

Joker_Paint napisał/a:
Tak¿e jak mia³bym to zrobiÌ tanio to: Gruntokor i Felgmal (choÌ póŸniej wygl¹da to jak zanurzone w srebrzance do kaloryferów
No i niestety tak wyglÂąda, gdy powÂłoka byÂła jeszcze mokra to Âładnie siĂŞ bÂłyszczaÂło, a po wyschniĂŞciu srebrzanka :/ ale lepsze to niÂż rdza :spoko:

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu