Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
FRANCO
Wysłany: 2008-12-06, 17:42   DLA KOGO KABINKA ?

Witam-.Mam dojscie do Nowych i UZYWANYCH kabin lakierniczych.Dzialam na terenie Wloch i po dokladnym sfotografowaniu maszyny rozbieramy (na spoko ) a nastepnie ladujemy na PL. Skromna ale w pelni sprawna kabina to kasa kolo 3-4 tys eur.Koszt transportu to 800 max 1000 eur.W razie potrzeby mam ludzi co zloza i odpala -tel BEZPOSREDNI 0039 3483300492

Homer S. 
Wysłany: 2008-12-07, 12:42   

Zainteresowany i ciekawy tym co mĂłgÂłbym dostaĂŚ w cenie 3-4tyÂś.euro.ProszĂŞ o foto tatohomer@o2.pl

kamilbusko
Wysłany: 2008-12-09, 21:04   

daj foty tych kabin za te 4 tys euro jestem zaineresowany

Homer S. 
Wysłany: 2008-12-20, 16:36   

OtrzymaÂłem foty dwĂłch kabin oto ta ciekawsza cenka 4300Euro +transport. :spoko:Ciekawa oferta a mi trochĂŞ kasy brakuje.Jest jeszcze taĂąsza kabina za 3000Euro (tyle bym miaÂł ale kabina maÂło przyszÂłoÂściowa dla mnie) .Fotki sÂą kolegi FRANKO wystawiam tak dla uzupeÂłnienia Jego oferty.Pozdrawiam

mebArth 
Wysłany: 2008-12-20, 18:09   

@HOMER ale to jest piedrolnik. Robie na takiej i jak wjedzie laguna kombi to sie przyklejam do zderzakĂłw. Tez na SAICO. Jak mam duzo roboty to na 2x rozdzielam robote bo sie nie miescze. Ta kabina smiechu jest dobra na micre...uno...takie szmelce a nie na caÂłosciĂłwki z wĂłzkami po bokach
To co HOMER daÂłes to ja nie polecam...bo ciasno jak w D.

Homer S. 
Wysłany: 2008-12-20, 18:22   

Nie znam siĂŞ nie mam jeszcze kabiny.DziĂŞki za info.

mebArth 
Wysłany: 2008-12-20, 18:30   

A jescze dodam...syf i ciemno na tych fotach.

baqo 
Wysłany: 2008-12-20, 20:53   

mebArth napisał/a:
@HOMER ale to jest piedrolnik
@mebArth, moÂże zacznijmy od tego Âże im wiĂŞksza kabina tym droÂższa,a tej wymiary nawet nie sÂą znane,chociaÂż myÂślĂŞ Âże to 6/4. wyglÂąda caÂłkiem przyzwoicie,widzĂŞ sprzĂŞÂżony nadmuch z wyciÂągiem,panele wyczyÂściĂŚ czy odmalowaĂŚ i jest git.podÂłoga w peÂłnej kracie,
mebArth napisał/a:
A jescze dodam...syf i ciemno na tych fotach.
co ty krytykujesz!!! zdjêcie nigdy nie oddaje tego samego. jak ci taka nie odpowiada to wywal 15 tyœ euro i sobie kup now¹. zaczyna³em od takiej kabiny CMC,bardzo podobna,trochê remontu na dzieù dobry i jest dobrze.mia³a szeœÌ metrów d³ugoœci i sobie lakierowa³em. teraz mam kabinê 6,6 d³ugoœci i te¿ siê posówa. a i mebi wyt³umacz mi sk¹d ty masz w takiej lakierni syfy?? ja mia³em tak¹ kabiœkê i ka¿d¹ nastêpn¹, i nigdy nie œcina³em lakieru p 2000?owszem trafiaj¹ siê pojedyncze wtr¹cenia.ale to nie powód do ciêcia klaru na mokro :idea:

[ Dodano: 2008-12-20, 21:25 ]
mebArth napisał/a:
Robie na takiej i jak wjedzie laguna kombi to sie przyklejam do zderzakĂłw
a w czym problem wymieniÌ na wiêksz¹?zmieù sobie ,a nie mów ¿e ta ze wzglêdu na wielkoœÌ jest do niczego!

gola 
Wysłany: 2008-12-20, 22:00   

za te pieniadze i po malym remoncie scian,zmianie filtrow,jezeli palnik jest oki to warta jest swojej ceny.
Chodzi wlasnie tylko o ten palnik ;) ,u mnie w pracy w zeszlym tygodniu wymieniano palnik bo stary przestal dzialac,bagatela 9 tys zl w przeliczeniu na zlotowki :x:

baqo 
Wysłany: 2008-12-20, 22:14   

Cytat:
a z rekawa i lupiez z glowy ;)
@gola, a jak u ciebie z wtrÂąceniami?w kabinie lakierujesz :/

[ Dodano: 2008-12-20, 22:18 ]
gola napisał/a:
u mnie w pracy w zeszlym tygodniu wymieniano palnik bo stary przestal dzialac,bagatela 9 tys zl w przeliczeniu na zlotowki
na opaÂł palnior do tekiej kabinki to max 4 koÂła. ta nie wiem jaki ma? sÂłabo widaĂŚ.

gola 
Wysłany: 2008-12-20, 22:29   

baqo napisał/a:
gola, a jak u ciebie z wtrÂąceniami?w kabinie lakierujesz :/ .

Juz pisalem tutaj na tym forum.Ja nienawidze polerki,moj pracodawca dostaje dreszczy jak ja wyciagam.Nie mam raz czasu,dwa pozwolenia na polerowanie tego co lakierowalem.
Tylko wtracenia pojedyncze ale nigdy calosc.Niekiedy jest tak ze przy calosciowce lacznie z dachem mam 5-7 wtracen na calym samochodzie,niekiedy jeszcze mniej,to wszystko.
Po to wymieniam filtry podlogowe co 3 miechy,sufitowa raz w roku i przygotowuje samochod do lakierowania jak nalezy zeby go pozniej nie czochrac p2000 po lakierowaniu ;) ,pozatym sprawia mi to wiele wiecej przyjemnosci a nizeli polerka.

baqo napisał/a:
na opaÂł palnior do tekiej kabinki to max 4 koÂła. ta nie wiem jaki ma? sÂłabo widaĂŚ.

kabina jest u mnie juz stara,chciaz nazwe ma nova verta ;) ale zmiana bedzie niedlugo na nowa bo cromaxa ladujemy na mieszalnik.

jacklack 
Wysłany: 2008-12-21, 00:27   

Moim zdaniem ka¿da kabina jest fajna czy to 6x3 .czy to 7x3,70 czy 8x4 ..bo to jednak jest urz¹dzenie które ma nawiew powietrza..przep³w.. palnik które je nagrzewa i jednoczeœnie obni¿a wilgotnoœÌ powietrza (szczególnie potrzebny przy lakierach wodnych) filtry wstêpne i g³owne(górne).. wyci¹g ..gabaryty kabiny ka¿dy musi sobie dobraÌ do swoich potrzeb ..czyli musi wiedzieÌ ile chce polakierowaÌ el.na raz ..ile dziennie i ile ma na to czasu..kabina mo¿e byÌ u¿ywana czyli starsza.. ma³a czy du¿a ..ale jak nie dba siê o czystoœÌ to chodz by by³a nie wiem jaka ³adna to efekt pracy zawsze bêdzie nie zadawalaj¹cy

A wiĂŞc kabina uÂżywana dobrze wyremontowana i odmalowana ,utrzymana w czystoÂści da na pewno zadowalajÂący efekt

RobiÂłem 10 lat ma kabinie juÂż uÂżywanej 7x3,70 i miaÂłem ciasno ..teraz robiĂŞ na kabinie 8x4 i teÂż mam ciasno ale jednak polakieruje duÂżo wiĂŞcej na raz przy jednym cyklu ;)

mebArth 
Wysłany: 2008-12-21, 08:57   

BaQ nie gorÂączkuj sie... MĂłwie co widze bo na takiej samej pracujĂŞ. krytykowac tez trzeba bo lizanie dupy jest dobre na krĂłtki okres czasu. Co mam pochwaic? czarnÂą kabine smiechu? Ja odmalowaÂłem swojÂą filterki itp zajeÂło mi to 2 dni. In ie tÂłumacz sie zdjĂŞciami bo doskonale widac ze jest ciemno.
A co do zmiany - nawet jakbym chciaÂł to nie mam gdzie wiĂŞkszej upchac.

Homer S. 
Wysłany: 2008-12-21, 09:05   

Kabina Saiko ma wymiary 6x4 i wrota wys 2,55. Plan miaÂłem taki Âże bez pozwoleĂą i innych takich wsunĂŞ kabine do pomieszczenia w ktĂłrym obecnie lakieruje 6x6m i wys 3,20.

baqo 
Wysłany: 2008-12-21, 10:09   

mebi, mówiê ¿e zdjêcia nie poka¿¹ takiego œwiat³a jakie jest w rzeczywistoœci [img][/img] nawet jak jest czyœciutko i bielutko :)

mebArth napisał/a:
MĂłwie co widze bo na takiej samej pracujĂŞ.
to powinieneÂś siĂŞ cieszyĂŚ Âże jest i taka,bo inaczej doszÂło by ci w pracy jeszcze dodatkowe dotruwanie :help:

mebArth 
Wysłany: 2008-12-21, 11:43   

Wcale sie nie ciesze bo robiÂłem na wiekszej i mogÂłem taĂączyc w srodku koÂło auta i miaÂłem jasniej a cug taki Âże drzwiczki wyrywaÂło.
Teraz w drugiej pracy nie mam WCALE kabiny smiechu i tez sie maluje :)
Komora nie jest wyznacznikiem jakosci wykonanej roboty. Ale uÂłatwia Âżycie.

pzdr.

gola 
Wysłany: 2008-12-21, 12:10   

mebArth napisał/a:
...Komora nie jest wyznacznikiem jakosci wykonanej roboty. Ale uÂłatwia Âżycie. .

Wyznacznikiem tego wlasnie jest polerka po lakierowaniu.W kabinie lakierowany samochod jezeli go dobrze przygotujesz oczywiscie to nie polerujesz pozniej,bez kabiny jest to praktycznie niemozliwe bo ci smieci nawali.
Przy lakierowaniach calosciowych,jezeli caly samochod obracasz w podklad,mozesz go wysuszyc porzadnie,co w pozniejszym czasie da swoje odzwierciedlenie wlasnie na jakosci powloki lakierniczej.
Nie powiesz mi chyba ze lakier nie ruszany papierem sciernym jest tak samo trwaly (polysk) jak lakier ktory darles p2000 i polerowales.

mebArth 
Wysłany: 2008-12-21, 13:02   

Co do polerki @gola...to zalezy od jakosci bezbarwnego. Jeden po szlifie 2000 i polerce traci poÂłysk (tzn ma 80%)
Druga rzecz zalezy od pasty - Farecla G3 nei nada tak poÂłysku jak 3M na sucho + mleczko 3M na czarna gÂąbke.
Ale 3M'kÂą mozna przypalic lakier :D

Co do shcniecia podkÂładu - jesli na puszcze jest NAPISANE JAK BYK, Âże schnie w 24h w temp 20 stopni to po co mi odpaac komore? No chyba ze sie spieszy. Tak to normalnie schnie sobie jak na puszce napisane.

Co do polerki - PracowaÂłem w budzie bez komory ale zajebiscie czystej i byÂło mniej smietkĂłw niz teraz mam na kabinie smiechu.

A jescze jedno - jesli szlifujesz 2000 np za 2,3 dni to farba jest na tyle twarda ze wyciagne po³ysk idealny. Lakier musi byc doschniety do polerki. Z tym sie chyba zgodzisz? Bo wiadomo ze jak drzemy pó³ twardy klar to sie robi¹ wa³ki pod papierem a jak wyschnie po polerce to za tydzien jest pó³mat.

gola 
Wysłany: 2008-12-21, 13:23   

mebArth napisał/a:
Co do polerki @gola...to zalezy od jakosci bezbarwnego. Jeden po szlifie 2000 i polerce traci poÂłysk (tzn ma 80%).

nie mowie bezposrednio po polerce tylko z uplywem czasu,myjkach automatycznych,soli na drodze i innej chemii,ktora wytrawia politure nadana maszyna.

mebArth napisał/a:
Co do shcniecia podkÂładu - jesli na puszcze jest NAPISANE JAK BYK, Âże schnie w 24h w temp 20 stopni to po co mi odpaac komore? No chyba ze sie spieszy. Tak to normalnie schnie sobie jak na puszce napisane..

bo ci przyschnie z wierzchu a w srodku jest jeszcze mul,zamkniesz to potem baza i bezbarwnym i po kilku miesiacach podklad zaczyna pracowac na laczeniach,przetarciach itd.Pozatym wedlug kart technicznych DP zaleca aplikowanie lakieru bezbarwnego na baze nawet 3 dni po zaaplikowaniu tej ostatniej,zrob tak i zobaczysz jak bedzie.

mebArth napisał/a:
Co do polerki - PracowaÂłem w budzie bez komory ale zajebiscie czystej i byÂło mniej smietkĂłw niz teraz mam na kabinie smiechu. .

twoj cyrk,twoje malpy,jak sobie poscielisz...
Zmien filtry,odmaluj kabine w srodku,oklej sciany,wyczysc kratownice,wyciag i nie ma problemu.

mebArth napisał/a:
A jescze jedno - jesli szlifujesz 2000 np za 2,3 dni to farba jest na tyle twarda ze wyciagne po³ysk idealny. Lakier musi byc doschniety do polerki. Z tym sie chyba zgodzisz? Bo wiadomo ze jak drzemy pó³ twardy klar to sie robi¹ wa³ki pod papierem a jak wyschnie po polerce to za tydzien jest pó³mat.

nie wiem,nie znam sie ,nie poleruje,polerka to gowno i mnie nie przekonasz.

mebArth 
Wysłany: 2008-12-21, 14:16   

Cytat:
nie wiem,nie znam sie ,nie poleruje,polerka to gowno i mnie nie przekonasz.

Zaezy czym sie maluje, gdzie sie mauje i czym poleruje i KIEDY. I Ty tez mnie nie przekonasz. Raz sie uda a raz NIE. I co...wydasz smiecia klientowi bo ty nie trawisz polerki? Mi tez sie nie chce bo czas schodzi ale musze.
Zawsze wylejesz idealnÂą strukturke na sasiedni eliment? Polerka potrafi poprawic bÂłedy lakiernika i syfu w otoczeniu.
A zresztÂą.... :x:

ZIEMBA
Wysłany: 2008-12-21, 17:14   

Gola, przeciez jak cieniujesz bezbarwny bo robiÂłeÂś wejÂście na powiedzmy drzwi, to na koĂącu cieniowania zawsze jest morka z rozp. do cieniowania. I jak sie jej pozbywasz jak nie polerujesz?

gola 
Wysłany: 2008-12-21, 17:44   

ZIEMBA napisał/a:
Gola, przeciez jak cieniujesz bezbarwny bo robiÂłeÂś wejÂście na powiedzmy drzwi, to na koĂącu cieniowania zawsze jest morka z rozp. do cieniowania. I jak sie jej pozbywasz jak nie polerujesz?

cieniowanie bezbarwnego?wytlumacz mi najpierw o co ci chodzi bo jak cieniuje drzwi np to bezbarwny wale na calosc drzwi a nie kombinuje z jakimis rozcienczlnikami do cieniowania.

mebArth napisał/a:
Zawsze wylejesz idealnÂą strukturke na sasiedni eliment? Polerka potrafi poprawic bÂłedy lakiernika i syfu w otoczeniu.

jak chce miec strukture lakieru zachowana na elemencie cieniowanym przyleglym do elementu ktorego juz nie ruszam (np cieniujesz drzwi przod i chcesz aby morka lakieru na nich byla taka sama jak na tylnych) to przy koncu cieniowanego elementu matuje tylko pasta na wlokninie szarej i stara struktura pozostaje.

ZIEMBA
Wysłany: 2008-12-21, 18:06   

gola napisał/a:
jak cieniuje drzwi np to bezbarwny wale na calosc drzwi a nie kombinuje z jakimis rozcienczlnikami do cieniowania.

Aaaa, no chyba Âże tak.

gola 
Wysłany: 2008-12-21, 20:45   

rozcienczlnik do cieniowania uzywam tylko na zaprawki na zderzakach,tego nie poleruje bo raz ze nie ma takiej potrzeby,dwa i tak jest gratis zazwyczaj :)

kalbi 
Wysłany: 2008-12-21, 23:09   

ZIEMBA napisał/a:
gola napisał/a:
jak cieniuje drzwi np to bezbarwny wale na calosc drzwi a nie kombinuje z jakimis rozcienczlnikami do cieniowania.

Aaaa, no chyba Âże tak.

a Ty cieniujesz drzwi do poÂłowy bezbarwnym i potem rozcieĂączalnik do cieniowania?? wg mnie troszkĂŞ gÂłupota!

mebArth 
Wysłany: 2008-12-21, 23:20   

Bo pewnie ma klar zó³ty :D albo nie umie wylac strukturki s¹siedniego elimentu i sie leczy rozpuchem do cieniowania

ZIEMBA
Wysłany: 2008-12-24, 16:32   

Szczerze mĂłwiÂąc to nie wiem czemu tak robie :) W robocie tak robiÂą i tak jakoÂś siĂŞ nauczyÂłem. To Wy wszyscy jak wchodzicie bazÂą na sÂąsiedni element to nie cieniujecie bezbarwnego tylko lecicie nim caÂły element?

mebArth 
Wysłany: 2008-12-24, 17:38   

ZIEMBA napisał/a:
Szczerze mĂłwiÂąc to nie wiem czemu tak robie :) W robocie tak robiÂą i tak jakoÂś siĂŞ nauczyÂłem. To Wy wszyscy jak wchodzicie bazÂą na sÂąsiedni element to nie cieniujecie bezbarwnego tylko lecicie nim caÂły element?

Ja tak.

FRANCO
Wysłany: 2009-01-06, 18:51   COS NOWEGO W OFERCIE

KABINA Z PROMIENNIKIEM

baqo 
Wysłany: 2009-01-06, 18:56   

FRANCO napisał/a:
KABINA Z PROMIENNIKIEM
ty!@mebArth, a co powiesz o takiej? :grin:

kalbi 
Wysłany: 2009-01-06, 20:34   

o fajna sprawa z tym promiennikiem... Franco - coÂś wiĂŞcej o tej kabinie?

mebArth 
Wysłany: 2009-01-06, 20:43   

baqo napisał/a:
FRANCO napisał/a:
KABINA Z PROMIENNIKIEM
ty!@mebArth, a co powiesz o takiej? :grin:

Có¿...chcia³bym :) Ale promiennik mi tworzywa nie zagrzeje tyko temperatura.

baqo 
Wysłany: 2009-01-06, 21:01   

np. taki nagrzeje :tak:

mebArth 
Wysłany: 2009-01-06, 21:05   

Z tego co wiem, to promiennik grzeje blache od spodu. Zderzak nie ma blachy.... A to na Twoim foto to zwykÂła grzaÂłka co pali lakier jak przesadzisz z czasem grzania.

baqo 
Wysłany: 2009-01-06, 21:19   

jak to jest zwykÂła grzaÂłka ??? :D :D moÂże i masz teorie Âże grzeje od spodu ,ale nigdy chyba w rĂŞku nie miaÂłeÂś takiego urzÂądzenia.

baqo 
Wysłany: 2009-01-06, 21:23   

mebArth napisał/a:
zwykÂła grzaÂłka
hi hi zwykÂła grzaÂłka :D tak samo jak i twĂłj osuszacz co piwo do niego pakujesz :D

gola 
Wysłany: 2009-01-06, 22:14   

baqo napisał/a:
mebArth napisał/a:
zwykÂła grzaÂłka
hi hi zwykÂła grzaÂłka :D tak samo jak i twĂłj osuszacz co piwo do niego pakujesz :D

czepiasz sie @baqo,jak juz to on nazywal to lodowka ;)

widziales baqo taka kabine lakiernicza kiedys,cala z lustra i suszenie na podczerwien?

PROJEKTER
Wysłany: 2009-05-21, 07:32   

no i w efekcie wymiany uwag FRANCO nie sprzedaÂł nikomu kabiny !
Do dupy takie interesy ... no powiedz FRANCO sam ?

baqo 
Wysłany: 2009-05-21, 20:00   

PROJEKTER napisał/a:
Do dupy takie interesy
moÂże wyjaÂśnisz skÂąd siĂŞ urwaÂłeÂś??? akurat siĂŞ mylisz ,bo ja mam od niego kabinĂŞ i to nowÂą saime :)

domagalka 
Wysłany: 2009-05-21, 22:10   

TeÂż siĂŞ zastanawiam skÂąd ten czÂłowiek siĂŞ urwaÂł ^^

przemo1972 
Wysłany: 2009-05-22, 00:54   

baqo napisał/a:
np. taki nagrzeje :tak:

albo taki dryer jak na 2 zdjeciu:
http://www.symach.com/newsite/en/home.asp

lukas
Wysłany: 2009-05-22, 18:07   

Mam chĂŞtnego na uÂżywanÂą kabinkĂŞ o wymiarach min. 3,5 m wysoka, ok. 6 m dÂługa. Gdyby coÂś byÂło w tych wymiarach to moÂżna do mnie na PW.

baqo 
Wysłany: 2009-05-23, 10:18   

lukas napisał/a:
kabinkĂŞ o wymiarach min. 3,5 m wysoka, ok. 6 m dÂługa.
trochĂŞ ciĂŞÂżki ten wymiar. wewnĂŞtrzna 3,5 metra ?do czego mu ta lakiernia?z kolei 6 metrĂłw to krĂłtka :roll: :?: autobus siĂŞ nie zmieÂści :nie:

PROJEKTER
Wysłany: 2009-05-23, 17:01   

przepraszam ¿e trochê nie w temacie ale OG£OSZENIA to ten dzia³ ! Jak to siê powinna znaleŸÌ gdzie indziej to podpowiedzcie gdzie ?

ZajrzaÂłem do konkursu AIR BRASH sam nie umiem, ale przypomniaÂłem sobie, Âże mam nieuÂżywany aerograf SATA z pojemnikami, taki w pomaraĂączowej walizce. Ma juÂż z 5 albo 6 lat. KiedyÂś kupiÂłem w komplecie promocyjnym SATA z mini JETem i mnĂłstwem innych rzeczy. Ten mini JET to teÂż chyba jest nieuÂżywany ? ... jak ktoÂś jest zainteresowany to proszĂŞ o sygnaÂł, a sprawdzĂŞ co to za model, jakby coÂś trzeba byÂło doÂłoÂżyĂŚ to tego zestawu to proszĂŞ o nazwĂŞ - dystrybutor SATA w Polsce to mĂłj przyjaciel myÂślĂŞ Âże mi pomorze !

a z u¿ywanych kabin to chyba ( bo ju¿ paru osobom o tym mówi³em ) jest jeszcze LAGOS z samym nadmuchem 6,5 x 4 x 2,8 podstawa betonowa bez wentylacji bo zosta³a na budynku, z palnikiem olejowym. ko³o Piotrkowa Trybunalskiego taniutko, ale strasznie ordynarnie rozebrany ! Facet pok³óci³ siê ze wspólnikiem ze trzy lata temu i tak sta³a, a teraz sprzedali budynek i na biegu wyniós³ kabinê !

baqo 
Wysłany: 2009-05-23, 20:00   

PROJEKTER napisał/a:
Facet pok³óci³ siê ze wspólnikiem ze trzy lata temu i tak sta³a, a teraz sprzedali budynek i na biegu wyniós³ kabinê !
tak siê koùcz¹ spó³ki na warsztat. mówi³eœ jeden piêÌ dych i jeszcze ze dwóch, i jest lakiernia. potem tak to siê mo¿e skoùczyÌ. ja sam zaczyna³em w³aœnie od takiej kabinki za dwie dychy i czy mia³a CE czy nie ,chodzi³a,sprzeda³em j¹ i wiele zdrowia zaoszczêdzi³em.
spó³ki ,kredyty ??? jeden poœlizg i po biznesmenach , ale to nie s¹ lakiernicy :nie:

PROJEKTER
Wysłany: 2009-05-23, 21:56   

bogo ! nie chciaÂłem o tym pisaĂŚ bo jak ktoÂś skorzysta z tej oferty to gÂłupio tak wpieprz------- siĂŞ w nie swoje sprawy ale to byÂł ojciec z synem ... Z SYNEM JEDYNAKIEM ! To dopiero jazda co ?

JA TE¯ MIA£EM WSPÓLNIKA I TO W SPÓ£CE Z O.O. do dzi¶ siê to za mn± ci±gnie kilka problemów ... ale nie ma zasady. Bardzo wa¿ne jest ¿eby na pocz±tku wszystko podzieliæ, co kto wnosi i co kto wynosi, jakby co ?

Pisa³em te¿ o tych ch³opakach ze œl¹ska .... co za³o¿yli spó³kê... te¿ siê rozstali, ale swoje zarobili. Dwóch z nich nadal w bran¿y ... ka¿dy ma warsztat - ma³y ale w³asny ... jednemu z nich siê nie uda³o ... ale z vód¹ nie ma biznesu ! a o tym ostatnim nic nie wiem podobno wróci³ do pracy najemnej !

Spó³ka ma tyle samo wad co i zalet ... ja narzekam ale po wspólniku warsztat te¿ mi zosta³, a sam pewnie bym siê w to nie pakowa³ !

baqo 
Wysłany: 2009-05-24, 00:08   

PROJEKTER napisał/a:
maÂły ale wÂłasny
a co dla ciebie znaczy maÂły warsztat?

PROJEKTER
Wysłany: 2009-05-24, 00:31   

Taki rozsÂądny to ok. 200 m/ kw powierzchni uÂżytkowej. do tego jeszcze z 50 - 70 m/kw zaplecza. np 18 metrĂłw x 9 metrĂłw. W poÂłowie tych 18 brama wjazdowa. po jednej stronie lakiernia po drugiej blacharnia. Na lakierni kabina ( moÂże byĂŚ uÂżywana to bez znaczenia bo i tak po pierwszym malowaniu kaÂżda jest uÂżywana ) i obok stanowisko lakiernicze przygotowawcze z kanalizacjÂą ÂżebyÂś mĂłgÂł myĂŚ samochody i polerowaĂŚ. Na przeciwko blacharnia. Idealnie jak rama chowana jest w posadzkĂŞ wtedy masz pÂłaskie stanowisko jak jej nie potrzebujesz. Obok ramy stanowisko montaÂż demontaÂż z podnoÂśnikiem najlepiej noÂżycowym to wtedy kolumny nie przeszkadzajÂą w montaÂżu progu drzwi ... moÂże byĂŚ pod posadzkowy taki co siĂŞ chowajÂą sÂłupy ale ten to kosztuje z 30 000 to juÂż lepiej noÂżycowy !

18 metrĂłw szer. Zobacz jak odejmiesz 7 na kabinĂŞ i stanowisko a z drugiej strony 7 na blacharniĂŞ to po Âśrodku zostaje ci 4 na szeroki wjazd i wyjazd z kabiny i na ramĂŞ. Otwarta przestrzeĂą i wszystko wyglÂąda profesjonalnie jak obok frontu kabiny powiesisz kotarĂŞ to caÂła jedna strona hali wyglÂąda .... piĂŞknie !

MaÂłe, a wewnÂątrz standard ASO !

Pewnie chcesz spytaĂŚ ile ? pomijajÂąc to co dotyczy dziaÂłki to sama hala powinna siĂŞ zmieÂściĂŚ w 100 000 z osprzĂŞtem tj kanalizacja fundamenty ogrzewanie - jakieÂś proste oczywiÂście. WyposaÂżenie to oczywiÂście otwarty temat ale rozsÂądnie to ok 150 000.

To jest maÂły warsztat za ktĂłry wÂłaÂściciel nie musi siĂŞ wstydziĂŚ ! i moÂże jeszcze ... szacunkowa zdolnoÂśc przerobowa to 0,5 cyklu dziennie, czyli jeden samochĂłd co dwa dni przy czteroosobowej zaÂłodze. Blacharz + lakiernik + 2 pomocnicy.
cykl to samochĂłd z lekkim uszkodzeniem ok. 5 elementĂłw do lakierowania tak prĂłba standaryzacji do obliczeĂą !

Mam kilka koncepcji ale ... no wstyd nie wiem jak tu wkleiĂŚ zdjĂŞcie. Jak mi pomoÂżesz to zobaczysz rysunek o o czym piszĂŞ !

przemo1972 
Wysłany: 2009-05-24, 01:10   

PROJEKTER napisał/a:
Na przeciwko blacharnia. Idealnie jak rama chowana jest w posadzkĂŞ wtedy masz pÂłaskie stanowisko jak jej nie potrzebujesz

No i przydalby sie jakis kanal pod rama.

PROJEKTER
Wysłany: 2009-05-24, 08:21   

Ale kana³ rewizyjny - do napraw ? NIE ! chyba chodzi Ci o zag³êbienie posadzki ..... to oczywiœcie TAK ! Zak³adamy, ¿e ram jest na no¿ycach i schowa siê do poziomy 0,00 posadzki. To oczywiœcie wywo³uje mikro problem, przy monta¿u samochodu na uchwytach ale i tak jest lepsze ni¿ wjazd po najazdach cz amatorsko po jakichœ dechach ! ... ale ale nie zapominajmy ¿e ka¿dy taki manewr w obiekcie jak np. chowana w posadzkê Rama to wzrost kosztów .... ¿eby znowu nie by³o jak w dyskusji o wartoœci przy³¹czy ???? Podane koszty to taka opcja minimalistycznym wydawaniem pieniêdzy na wyposa¿enie i budynek. Minimalistycznym wed³ug moich standardów czyli mo¿e byÌ u¿ywany ale dobrej klasy ! ... no LEPSZEJ klasy.

LAKIEROWANKO Strona Główna » POZOSTAÂŁE » OgÂłoszenia

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi