Autor |
Wiadomość |
 |
kamilbusko
|
Wysłany: 2008-12-24, 13:02 Budowa lakierni
|
0
|
|
|
|
witam wszystkich forumowiczów na pocz¹tek pozwolê sobie wszyskim z³o¿yc najserdeczniejsze ¿yczenia du¿o zdrowia bo w tym fachu ró¿nie z tym bywa i radoœci z wykonywanej pracy. mam taki problem. zamierzam w przysz³oœci otworzyÌ u siebie dzia³alnoœÌ zwi¹zan¹ z lakiernictwem. problem polega na tym ze mam budynek gospodarczy który chcia³bym gruntownie wyremontowaÌ i w nim przygotowywaÌ auta pol lakierowanie. do niego chcia³bym dobudowaÌ pomieszczenie tylko do lakierowania przystosowane albo kupiÌ kabinkê u¿ywan¹ jeszcze nie wiem.
czy mo¿e lepiej postawiÌ calkiem nowy warsztat ale to wi¹¿e siê z du¿ym wydatkiem
doradzcie coÂś chÂłopaki proszĂŞ |
|
|
|
 |
jony1991
|
Wysłany: 2008-12-24, 15:26
|
0
|
|
|
jony

|
weÂź dofinansowanie z ue |
|
|
|
 |
ZIEMBA
|
Wysłany: 2008-12-24, 15:30
|
0
|
|
|
|
Jony, i co zrobi za tÂą kase z unii? To jest 18tys a na postawienie warsztatu potrzeba chciarz z 50tys. Remontuj to co masz ale to bĂŞdzie bez przyszÂłoÂści, albo odkÂładaj kase i za pare lat stawiaj wszystko od zera. |
|
|
|
 |
Dawid1989
|
Wysłany: 2008-12-24, 15:37
|
0
|
|
|
|
Kolego kamilbusko przystosuj to co masz.TeÂż mam ten sam problem co Ty.Po przeliczeniu kosztĂłw zwiÂązanych z budowÂą nowego budynku(plany,pozwolenia,doprowadzenie pradu,wody itp)StwierdziÂłem ze remontuje to co mam(dwa pomieszczenia 7*7 )i dobuduje 3 pomieszczenie tylko do malowania. TeÂż radze Ci tak zrobiĂŚ mniejszy koszt .Pozdro i powodzenia |
|
|
|
 |
kamilbusko
|
Wysłany: 2008-12-24, 15:57
|
0
|
|
|
|
czemu kolega ziemba uwarza ze to bĂŞdzie bez przyszÂłoÂści
[ Dodano: 2008-12-24, 16:03 ]
dawid a Ty juÂż wyremontowaÂłeÂś czy dopiero masz zamiar coÂś dziaÂłaĂŚ |
|
|
|
 |
Dawid1989
|
Wysłany: 2008-12-24, 16:17
|
0
|
|
|
|
Spraw jest taka...Jestem zatrudniony u wujka w lakierni... w 2009 koĂączy mi siĂŞ umowa i zapisuje sie na bezrobocie Âżeby dostaĂŚ dotacje...Jeszcze nic nie robiÂłem ale powoli do tego sie zabieram;)fachowcy od remontĂłw wstĂŞpnie zamĂłwieni.Kolego radze Ci wstĂŞpnie oszacowaĂŚ koszt remontu ÂżebyÂś wiedziaÂł co i jak Wcale nie musisz od razu wszystkiego remontowaĂŚ na zero. |
|
|
|
 |
ZIEMBA
|
Wysłany: 2008-12-24, 16:21
|
0
|
|
|
|
Dawid, ale kasy z dotacji nie moÂżesz wydac na remont budynku, ew. tylko jej czĂŞÂśc. |
|
|
|
 |
Dawid1989
|
Wysłany: 2008-12-24, 16:31
|
0
|
|
|
|
Wiem remont zrobie za swoje.Tylko bêdê trochê kasy potrzebowa³ na zakup sprzêtu blacharskiego.Bo do malowania wiêkszoœÌ mam |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-05-21, 07:45
|
0
|
|
|

|
Jak ktoÂś potrzebuje informacji na temat budowy i wyposaÂżenia warsztatu to piszcie na mĂłj e-mail. Dostaniecie odpowiedÂź na kaÂżde pytanie :
ile kosztuje budowa, jak duÂży warsztat, ile projekt, jakie pozwolenia, skÂąd pieniÂądze i drobiazgi jaka kabina i dlaczego, jaki kompresor jaka posadzka jak ogrzewaĂŚ jak zarzÂądzaĂŚ zleceniami itd. 90 gotowych projektĂłw z czego 53 zrealizowane. Cztery warianty wielkoÂści blacharni i lakierni. Dla caÂłkowicie zdecydowanych inwestorĂłw ... wycieczka po waszej czĂŞÂści polski do wybudowanych lub wyposaÂżonych przez mnie lakierni ( przemysÂłowych teÂż ). Najmniejsza projektowana to 4m/kw lakiernia elementĂłw motocykli i skuterĂłw 2005 rok. NajwiĂŞksza projektowana lakiernia 14680 m/kw lakiernia samolotĂłw pasaÂżerskich na OkĂŞciu 2001 rok.
[ Dodano: 2009-05-21, 07:54 ]
i ciekawostka ! ... ale uwaga jeszcze na etapie prac projektowych , przewidywany finaÂł i pierwszy montaÂż wrzesieĂą 2009 ( ale juÂż stojÂą w Niemczech i Holandi )
PRZENOÂŚNY WARSZTAT SAMOCHODOWY WERSJA 1. mechanika + serwis opon WERSJA 2 blacharnia i lakiernia. 2 stanowiska + 2 stanowiska
konstrukcja skrêcana na stalowych p³ytach pod³ogowych wszystko w cenie tzn. warsztat kompletnie wyposa¿ony !!! Monta¿ oko³o 10 -14 dni ! Minimum formalnoœci budowlanych ( p³yta betonowa i przy³¹cza medialne ) Jedna FV vat. na ca³oœÌ
30 m x 12 m x 5,5 m Cztery stanowiska z bramami wjazdowymi ( ogumienie, lub kabina w wariancie 2 z boku warsztatu na zewnÂątrz pod wiatÂą.)
cena ( naprawdĂŞ to siĂŞ opÂłaca ) ok 2 900 000 zÂł netto ! |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
shalashaska
|
Wysłany: 2009-05-21, 08:42
|
0
|
|
|

|
PROJEKTER napisał/a: |
cena ( naprawdĂŞ to siĂŞ opÂłaca ) ok 2 900 000 zÂł netto ! |
Dobre to , sÂłownie- dwa miliony dziewieĂŚset tysiecy zÂłotych netto, brzmi super xD |
|
|
|
 |
DrCruel
|
Wysłany: 2009-05-21, 08:57
|
0
|
|
|

|
PROJEKTER, masz ciekawe projekty ale wydaje mi siĂŞ, Âże skierowane bardziej do duÂżego biznesu, ta cena 2,9 mln zÂł powala natomiast Twoje doÂświadczenie w projektowaniu, pozyskiwaniu ÂśrodkĂłw i realizacji projektĂłw moÂże byĂŚ bardzo cenne dla uÂżytkownikĂłw forum. Czasami jakaÂś podpowiedÂź z Twojej strony bĂŞdzie mile widziana. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-05-21, 18:47
|
0
|
|
|

|
zawsze chĂŞtnie pomogĂŞ.
W sprawie ceny warsztatu to ... budowa maÂłego obiektu z peÂłnym wyposaÂżeniem i dopuszczeniami w oparciu o legalny projekt to koszt ok. 3 500 000 mln ... zÂł .... netto !
Ale uwaga mĂłwimy o obiekcie ok 300 m kw ktĂłry speÂłnia wymogi autoryzacji koncernu samochodowego.
Œredniej wielkoœci autoryzowana stacja serwisowa ( ok 1600 m.kw zabudowy w tym 0k 450 to lakiernia ) z salonem mechanik¹ blacharni¹ lakierni¹ i SKP to koszt .... 15 - 20 000 000 z³ netto / bez dzia³ki. Sam koszt przy³¹czy a potrzeba np 90kW mocy to 1 000 000 z³. Pas zjazdowy z drogi publicznej to drugi melon ! separator œcieku to 120 000 z³ tyle ile kosztuje kabina !!!! same otwory w p³ytach fundamentowych pod kabinê 2, 3 stanowiska lakiernicze dwie myjnie to ok 150 000 z³ !
w listopadzie 2007 roku producent wagonĂłw kolejowych za dwie kabiny o dÂługoÂści 64 metry kaÂżda zapÂłaciÂł 6 450 000 zÂł netto.
w kwietniu 2008 jedna z hut w Polsce produkujÂąca elektrownie wiatrowe zasilajÂące maÂłe wysepki za kabinĂŞ 42 m dÂł. 8 wys i 7,3 m szer zapÂłaciÂła 2 480 000 zÂł netto.
Dwu sekcyjna Kabina do lakierowania autobusĂłw to koszt ok 900 000 zÂł netto
Wiem Âże to poraÂża ale .... nikt nie pÂłaci z oszczednoÂści tylko z kredytĂłw.
a moja propozycja przenoÂśnego warsztatu to jedyna na rynku oferta na leasing caÂłego obiektu z wyposaÂżeniem jednÂą umowÂą ... np na 7 lat spÂłaty co daje na szybko :
ok 300 000 zÂł pierwszej wpÂłaty ( i tyle trzeba mieĂŚ !!!! )
a póŸniej ok. 32 500 z³ przez 84 miesi¹ce - ró¿nica w rachunkach to oprocentowanie i odsetki.
Brak zastawu na majÂątku , proste formalnoÂści, od decyzji do pierwszej naprawy max 60 - 90 dni ! a dziaÂłka nie musi byĂŚ twoja. Jak siĂŞ rozmyÂślisz za 200 000 zÂł przeniesiemy warsztat gdzie bĂŞdziesz chciaÂł ... nawet w drugi koniec Polski.
i jak nadal droga i do kitu ta oferta ?
[ Dodano: 2009-05-21, 18:54 ]
Niestety to jest wÂłaÂśnie oferta na rodzinny profesjonalny warsztat. Duzi inwestorzy wykÂładajÂą 10 000 000 zÂł. Ci ktĂłrzy majÂą swoje obiekty przy domku teÂż zdajÂą sobie sprawĂŞ ile jest wart ich teren ... i nie jest to 10 000 zÂł.
A jak siê uda ten przenoœny warsztat obj¹Ì dotacj¹ unijn¹ i otrzymaÌ zwrot 25 % ( tj. 40 % tzw. kosztów kwalifikowanych bo unia nie p³aci za wszystko ) to wyjdzie na to ¿e : jest warsztat w pe³ni wyposa¿ony kupiony na raty które bêd¹ dopiero sp³acane i .... 700 000 z³ na koncie po zwrocie z dotacji !
i jak nadal drogo i do kitu ? |
 |
|
|
|
 |
lukas
|
Wysłany: 2009-05-21, 19:56
|
0
|
|
|

|
@PROJEKTER, ciekawi mnie jedna rzecz. Za³ó¿my, ¿e masz kogoœ zainteresowanego tak¹ inwestycj¹. Na pewno zaraz pojawia siê pytanie w jakim czasie da siê j¹ sp³aciÌ i czy zostanie coœ jeszcze kasy dla inwestora po pokryciu wszelkich miesiêcznych kosztów. Czy masz jak¹œ kalkulacjê ile miesiêcznie trzeba przerabiaÌ aut np. przy œrednio 3 elementach i przy jakiej cenie elementu? Takie zestawienie mog³oby co nieco rozjaœniÌ bo na razie to koszty trochê strasz¹. |
|
|
|
 |
shalashaska
|
Wysłany: 2009-05-21, 20:08
|
0
|
|
|

|
PROJEKTER napisał/a: | zawsze chĂŞtnie pomogĂŞ.
W sprawie ceny warsztatu to ... budowa maÂłego obiektu z peÂłnym wyposaÂżeniem i dopuszczeniami w oparciu o legalny projekt to koszt ok. 3 500 000 mln ... zÂł .... netto !
|
Kurde no jak to ³adnie brzmi " trzy i pó³ miliona z³otych", a za t¹ kase to kupisz 7 domków jednorodzinnych i jeszcze by coœ zosta³o.Kolego nie gniewaj sie ale nikt o zdrowych zmys³ach nie zainwestuje takiej kwoty (netto!!).Na taki manewr mog¹ sobie pozwoliÌ nie liczne firmy czy zak³ady a tutaj nie ma na tym forum takich potentatów.Kolega Lukas madrze coœ napisa³.I prosze cie nie wypisuj juz tych niebianskich kwot ani jako netto ani jako brutto bo nie bede ci pisal ile zarabiam netto. |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-05-21, 20:10
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisał/a: | i jak nadal droga i do kitu ta oferta ? | musisz zacz¹Ì myÂśleĂŚ realnie Cytat: | w listopadzie 2007 roku producent wagonĂłw kolejowych za dwie kabiny o dÂługoÂści 64 metry kaÂżda zapÂłaciÂł 6 450 000 zÂł | no i pewnie z takiego inwestora jesteÂś ustawiony na piĂŞĂŚ lat,bo ilu ci siĂŞ takich trafia. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-05-21, 20:35
|
0
|
|
|

|
Przypominam Âże ten przenoÂśny warsztat to caÂłkiem nowa sprawa. I wygadam siĂŞ Âże pomysÂł podejrzaÂłem na tagach we Frankfurcie w ubiegÂłym roku. Od kilku miesiĂŞcy ÂśniÂł mi siĂŞ po nocach .... Niemcy powiedzieli Âże lakierni i blacharni to ni ma tylko mechanika i SKP .... a teraz jest juÂż jest rozrysowany i wyceniony... ale to nadal faza projektowa !
Co do kalkulacji ... do kliknastu inwestycji ktĂłre prowadziÂłem byÂły przygotowane zaÂłoÂżenia finansowe. Jedyne co moÂżna byÂło zrobiĂŚ to taki manewr :
przyj¹Ì ¿e na wszystkich stanowiskach przez 6 dni w tygodniu jest praca, ka¿dy wypracowuje minimum 60 % stawki RBG ( tzn . jest fachowcem i to dochodowym ) i sprawdziÌ ile taki warsztat zarobi na robociŸnie a ile na czêœciach i innych us³ugach np sprzeda¿y lakieru . Teraz koszty ... policzone wg za³o¿eù ¿e tyle na pr¹d tyle na telefony tyle na materia³y itd.
koszty odjête od planowanych dochodów daj¹ tu cytat " maksymaln¹ zdolnoœÌ przerobow¹ obiektu" to wartoœÌ której ju¿ nie da siê przeskoczyÌ ¿eby nie wiem co ?
Jak siĂŞ okazywaÂło Âże zobowiÂązania kredytowe sÂą wiĂŞksze od uzyskanych dochodĂłw i pomimo maksymalnej wydajnoÂści ( takiego warsztatowego HI LIFE ) to inwestycja skazana jest na klĂŞskĂŞ. tym bardziej Âże utrzymanie w sposobĂłw ciÂągÂły maks dochodĂłw to siĂŞ nie zdarza. NajwyÂżej 60 - 70 % !
JeÂżeli ktoÂś nie jest w stanie wypracowaĂŚ z wszystkich elementĂłw dziaÂłalnoÂści dochody obsÂługujÂącego raty kredytu to klapa nawet jak to jest 300 zÂł !
Wtedy ... dÂłuÂższy leasing ... niÂższe koszty ... albo wiĂŞkszy warsztat i dochody .... no trzeba liczyĂŚ liczyĂŚ i liczyĂŚ zanim podejmie siĂŞ decyzjĂŞ.
ProjektujĂŞ lakiernie od 1998 roku i kaÂżdy rok jest inny np. ubiegly byÂł taki Âże ... cena nie miaÂła znaczenia dla inwestorĂłw ... ten jest taki Âże inwestuje tylko przemysÂł,a usÂługi czekajÂą na rozwĂłj wypadkĂłw ... choĂŚ jest o niebo lepiej niÂż w pierwszym kwartale.
Kopalnie elektrownie ( systemu odpylania ) i producenci wyposaÂżenia np tych bud do nisana navary czy toyoty hi lux nie narzekajÂą i inwestujÂą !
NakÂłady inwestycyjne muszÂą siĂŞ kiedyÂś zwrĂłciĂŚ a przyznasz, Âże Âłatwiej jest mieĂŚ i z bĂłlem spÂłacaĂŚ niÂż odkÂładaĂŚ i kupowaĂŚ ze swoich. Tak nikt na Âświcie nie prowadzi duÂżych inwestycji.
Ale w tajemnicy .... lakiernictwo samochodowe to bardzo niedochodowy biznes
nak³ad pracy inwestycji i wiedzy nie wspó³mierny do dochodu.
Wiesz Âże lakiernik ktĂłry maluje dziennie ... 160 par drzwi do lodĂłwek pracuje 7 godzin ma wszystkie profity i zarabia 1800 - 2500 zÂł na rĂŞkĂŞ. Nawet nie wie Âże istnieje jakaÂś pasta polerska a cieniowanie to dla niego zasÂłanianie lampy w kabinie ?
i jak to siĂŞ ma do inwestycji i wymogĂłw w branÂży samochodowej ?
Tu w tzw. systemie refinish wymogi jakoœciowe s¹ najwiêksze. nigdzie indziej nie k³adzie siê takiego nacisku na jakoœÌ wykonania pow³oki. Daje do myœlenia co ?
Zobacz takiego diagnostĂŞ na SKP .... co 30 minut 100 zÂł !
SKP kosztuje ok 2 000 000 i co godzinka stĂłwka, a czasami 198 za sprowadzony z zagranicy i 164 jak ma gaz .... i zamiast biaÂłego papierowego kombinezony krawacik !
Pieni¹dze na inwestycje to rzecz umowna. Wszystko zale¿y od tego co chce osi¹gn¹Ì inwestor i czy to pasja z biznesem czy tylko biznes czy tylko pasja ?
[ Dodano: 2009-05-21, 20:57 ]
Wiecie ile chce architekt za swoje usÂługi ? a co jak przez kolejne cztery lata nie ma juÂż takich zleceĂą ... zjemy dom czy samochĂłd.
Projekt obiektu np serwisu samochodowego to koszt 80 000 - 150 000 zÂł ... a uczestniczy w tym ok 12 osĂłb ??? i jeszcze w cenie wszystkie urzĂŞdowe opÂłaty i wystÂąpienia i nagle z giga kwoty .... normalna pensja .... bo realizacja projektu to dwa trzy miesiÂące !
BAGO - pisze - myÂśl realnie ... hm no to pomyÂślĂŞ ... w europie jest ok 163 fabryk kabin lakierniczych ( to te co znam ) kaÂżda miesiĂŞcznie wytwarza ok 5 -12 kabin... dla kogo oni produkujÂą te "nĂłweczki" za 150 000 jak wszyscy kupujÂą uÂżywane ?
W Polsce jest producent który zbudowa³ firmê w bólach zaczynaj¹c od dwóch osób i importu z W³och. W ubieg³ym roku otrzymali wyró¿nienie na targach we Frankfurcie
za swojÂą kabinĂŞ. DziÂś zatrudniajÂą 25 osĂłb. Ale gdyby 2002 roku pomyÂśleli R E A L N I E to dziÂś sprzedawali by uÂżywki ... w dwĂłjkĂŞ !
zapamiĂŞtajcie na caÂłe Âżycie ( ja zapamiĂŞtaÂłem! ) JAK KTOÂŚ CHCE ! to szuka SPOSOBĂW ... a JAK KTOÂŚ NIE CHCE to szuka POWODĂW.
myÂśl realnie i ... nikt nie ma kasy ! NO TO DWA POWODY JUÂŻ SÂĄ !!!
INWESTUJCIE !!! TO Unia Europejska ... urzĂŞdnicy nie zostawiÂą na was nawet flanelowej koszuli ... to tylko kwestia czasu .... moÂże z czterech lat !
I co zostanie z 10 lat wdychania lakieru ? mandat karny
Przepisy Prawa Ochrony ÂŚrodowiska mĂłwiÂą miĂŞdzy innymi, Âże :
Kto bĂŞdÂąc obowiÂązany do zgÂłoszenia informacji dotyczÂących eksploatacji instalacji, nie speÂłnia tych obowiÂązkĂłw, lub eksploatuje instalacjĂŞ niezgodnie ze zÂłoÂżonÂą informacjÂą, podlega karze grzywny – zgodnie z Art. 342 ust. 1. i jeszcze Art. 351 ust. 1 - Kto eksploatuje instalacjĂŞ bez wymaganego pozwolenia, lub z naruszeniem jego warunkĂłw, podlega karze aresztu, albo ograniczenia wolnoÂści, albo grzywny, oraz Art. 359 ust.1 tej ustawy - Kto bĂŞdÂąc do tego zobowiÂązany nie prowadzi wymaganej ewidencji podlega karze grzywny. W Art. 187 Ustawa mĂłwi o tym, Âże naleÂży prowadziĂŚ ewidencjĂŞ m.in. o iloÂści i rodzajach gazĂłw i py³ów wprowadzonych do powietrza , oraz dane na podstawie ktĂłrych okreÂślono te iloÂści. OprĂłcz tego WIOÂŚ moÂże naÂłoÂżyĂŚ na podmiot ró¿ne kary, w tym co najgorsze b i e g n Âą c e , tzn. naliczane, aÂż do usuniĂŞcia naruszenia przepisĂłw. Stawki kar sÂą w ustawie i rozporzÂądzeniach. Ponadto zgodnie z art. 367. WIOÂŚ wstrzyma w drodze decyzji uÂżytkowanie instalacji eksploatowanej, bez wymaganego pozwolenia, a w samej decyzji ustala termin usuniĂŞcia naruszenia i sÂą to z reguÂły krĂłtkie terminy, np. 2 tygodnie maksymalnie miesiÂąc. JeÂśli naruszenie nie zostanie usuniĂŞte wstrzymane jest uÂżytkowanie instalacji. WIOÂŚ moÂże rĂłwnieÂż wstrzymaĂŚ uÂżytkowanie obiektu, jeÂżeli stwierdzi, Âże przy oddawaniu go do uÂżytkowania nie zostaÂły speÂłnione wymagania ochrony Âśrodowiska tj. min. uzyskanie stosownych decyzji, zgÂłoszeĂą, pozwoleĂą. Taka decyzja ma rygor natychmiastowej wykonalnoÂści zgodnie z art. 366.
i jeszcze :
[ Dodano: 2009-05-21, 21:00 ]
http://www.lakiernik.com.pl/aktualnosci/22.html |
 |
|
|
|
 |
domagalka
|
Wysłany: 2009-05-21, 22:07
|
0
|
|
|
|
Pan to siĂŞ chyba z jakiejÂś choinki urwaÂł Co ty tu wypisujesz???? KtĂłry z lakiernikĂłw wyÂłoÂży kwotĂŞ o ktĂłrej piszesz i bĂŞdzie jÂą spÂłacaÂł przez caÂłe Âżycie a potem jego dzieci???? Co ty wypisujesz?? |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-05-21, 22:27
|
0
|
|
|

|
no .... czyÂżby 40 - 50 stacji serwisowych w kaÂżdej z ok. 15 dostĂŞpnych w Polsce marek samochodĂłw .... nie sorry oni nie ONI KUPIÂĄ UÂŻYWANÂĄ KABINĂ ... to moÂże wÂłaÂściciele rodzinnych warsztatĂłw, ktĂłrzy lakierujÂą juÂż trzecie pokolenie .... nie oni teÂż pewnie nie ... no to moÂże ktoÂś kto dostaÂł dotacje na 2 - 3 ml zÂł ... nie sorry ten to pewnie jÂą rÂąbnie z konta i poleci do Wenezueli ... no wiesz co no to kurde nie wiem ! ... ale moÂże spytajmy tych co na forum piszÂą, Âże kupujÂą kabinĂŞ i INWESTUJÂĄ ... zapytajmy ich na jakÂą ,,, chole... to robiÂą ? przecieÂż taka kabina to nowy samochĂłd ! a GARAÂŻOWIEC to jest dopiero ksywka ... nie tak siĂŞ mĂłwi o tych co nie majÂą kabin i Âładnego warsztatu i syf na podwĂłrku ... a jak ktoÂś powie - SANEPID .... to sru ! przez pÂłot i juÂż nie ma jednoosobowej firmy !
Pokombinuj jak zdobyĂŚ kasĂŞ na pierwszÂą ratĂŞ swoich marzeĂą i lepiej Âżeby to byÂła inwestycja a nie .... czerwone GTI na alusach !
[ Dodano: 2009-05-21, 22:35 ]
i taki fakt dla ciebie ! .... inwestycje w obiekty motoryzacyjne posiadajÂące blacharnie i lakiernie budowane w latach 1999 - 2001 zwrĂłciÂły siĂŞ po oko.o 4 latach .... a i nie piszĂŞ tu o zakupie nowego pistoletu za 200 zÂł ! ... w 2005 i 2006 roku Ci sami co juÂż wyÂłoÂżyli TÂĄ POTWORNÂĄ PRZYGNIATAJÂĄCÂĄ NIEREALNÂĄ I ASTRONOMICZNÂĄ SUMĂ kilku milionĂłw zÂł rozpoczĂŞli budowy kolejnych obiektĂłw motoryzacyjnych ... CUD JAKI CZY CO ? |
 |
|
|
|
 |
domagalka
|
Wysłany: 2009-05-21, 22:59
|
0
|
|
|
|
Nie no spoko ale nie te sumy co Ty tu proponujesz Nowa kabina za 80- 120 tyÂś a nie Âże ty tu wyskakujesz z kwotÂą kilku milionowÂą a i Âże to jeszcze dotacja Gdzie takie dotacje to i ja wezmĂŞ A i jeszcze jedno Panie milioner, kaÂżdy zaczynaÂł jako garaÂżowiec bo przecieÂż ÂŚW mikoÂłaj nie przyniĂłsÂł komuÂś tego milionka na rozpoczĂŞcie od zaraz piĂŞknego, wielkiego warsztatu. IdÂź moÂże gdzieÂś indziej czaruj swoimi milionkowymi wizjami idealnego warsztatu. |
|
|
|
 |
lukas
|
Wysłany: 2009-05-21, 23:09
|
0
|
|
|

|
Podoba mi siĂŞ Twoje myÂślenie bo bez marzeĂą to Âżycie byÂłoby do dupy
Ale w dalszym ci¹gu nie jestem przekonany co do Twojej kalkulacji. Takim sposobem to mog¹ liczyÌ inwestycjê du¿e serwisy, które ¿yj¹ z mechaniki a blacharkê i lakiernictwo zlecaj¹ maluczkim. Maj¹ dobre, sta³e dochody i mog¹ spokojnie zabezpieczyÌ kredyt, wiêc czego nie pokusiÌ siê o now¹ inwestycjê, która przyniesie nowe przychody a ¿e najlepiej op³acalnym Ÿród³em finansowania inwestycji jest kredyt a nie w³asna kasa to w te pêdy szukaj¹ firmy która im wszystko przygotuje, czyli np. uderzaj¹ do Ciebie Fajnie, ¿e umiesz to wykorzystaÌ a jeszcze fajnie ¿e z nami o tym gadasz bo mo¿e czegoœ siê dowiemy a mo¿e wymyœlisz jak¹œ mini inwestycjê, leasing czy innego pierona, który by³by strawny dla kogoœ kto mo¿e udŸwign¹Ì kredyt 300-400 tys z³. plus mo¿e jakieœ ma³e dofinansowanie z unii tak ¿eby ca³oœÌ nie przekroczy³a 500-600 tys. Pomyœl, bo mo¿e znajdziesz tu niszê, której jeszcze nikt nie obstawia a wydaje mi siê ¿e na tak¹ inwestycjê by³oby sporo chêtnych. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-05-21, 23:40
|
0
|
|
|

|
lukas - cieszĂŞ siĂŞ Âże dostrzegasz to o marzeniach bo to pierwszy krok do wymiernych korzyÂści potem jest PLAN a potem jego podziaÂł na etapy, potem etapy na zagadnienia do rozwiÂązania , mniejsze problemy i dopiero te na pó³ .... i rozwiÂązujesz kawaÂłeczek po kawaÂłeczku giga problem JAK DO CIĂÂŻKIEJ CHOL.. MIEĂ SWĂJ DOBRZE WYPOSAÂŻONY WARSZTAT ? ... ale mogleÂś na poczatku przyj¹Ì Âże 3 miliny to jakiÂś cenzura .... takie banialuki o duÂżej kasie !
teraz uwaÂżaj ! MOGĂ W TRZECH ZDANIACH WSKAZAĂ CI KILKA ROZWIÂĄZAĂ JAK DOSTAĂ KASĂ NA ROZWĂJ .... ale musisz chcieĂŚ siĂŞ zaangaÂżowaĂŚ ... nie zdajesz sobie sprawy ile razy w ciÂągu 11 lat prowadzenia firmy sÂłyszaÂłem ... a skÂąd ja wezmĂŞ na to pieniÂądze ? no to jak chcesz czy nie ?
[ Dodano: 2009-05-21, 23:48 ]
domagalka - ja i tak tu zagoÂściÂłem na chwilĂŞ ! i za dwa trzy tygodnie juÂż mnie tu nie bĂŞdzie !
UrodziÂł mi siĂŞ oczekiwany synek MaciuÂś i mam przerwĂŞ w zawodowym angaÂżowaniu siĂŞ w problemy ... ( i nocne dyÂżury ) a ty zamiast skorzystaĂŚ zadaĂŚ mÂądre pytanie spytaĂŚ JAK INNI DOSZLI DO WÂŁASNYCH WARSZTATĂW to wypisujesz to o Dziadku Mrozie czy MikoÂłaju !!!
Zerknij na post z przepisami o ochronie œrodowiska .... zerkn¹³eœ ? no to za t¹ informacjê 50 z³ ... podaÌ nr konta ?
JA WIEM JAK ! .... i z tego ÂżyjĂŞ ... a ty jakÂą mi dasz radĂŞ ? , w czym mi pomoÂżesz ?
na tym forum !
korzystaj z wiedzy innych ! |
 |
|
|
|
 |
lukas
|
Wysłany: 2009-05-21, 23:52
|
0
|
|
|

|
Dziêki za chêci ale ja póki co to mam inne plany pyta³em w imieniu innych siedz¹cych w tej bran¿y bo na co dzieù widzê to z ich strony czyli nie ró¿owo, ale mo¿e w³aœnie to jest kwestia perspektywy z której siê patrzy. |
|
|
|
 |
przemo1972
|
Wysłany: 2009-05-21, 23:53
|
0
|
|
|

|
PROJEKTER napisał/a: | INWESTUJCIE !!! TO Unia Europejska ... urzĂŞdnicy nie zostawiÂą na was nawet flanelowej koszuli ... to tylko kwestia czasu .... moÂże z czterech lat ! |
Witam
Jakos nie zauwazylem zeby unia tak stanowczo egzekwowala przepisy dot.ochrony srodowiska (Np.w Wielkiej Brytanii)Tu wiele lakierni jest usytuowanych w dzielnicach mieszkalnych i jakos nikt nie kwapi sie do kontroli czy do zamykania warsztatu.owszem, trzeba miec kwity na utylizacje zuzytego rozposzczalnika czy zaplacic za utylizacje plastikow.W Polsce jest to samo.Chociazby ul. Lodygowa czy Radyminska w Warszawie.Co do kredytow- recesja szybko pokazala jak na nich wyszli ci, ktorzy je brali |
_________________ Wyrywanie chwastow |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-05-21, 23:55
|
0
|
|
|

|
a w sprawie milionĂłw ... to Âżeby postawiĂŚ kabinĂŞ za 80 000 to trzeba mieĂŚ gdzie ... W wiĂŞkszym mieÂście w okolicach centrum 1m/kw ziemi = 400 .... EUR ! jak bĂŞdziesz miaÂł 1000 m to zaprojektujemy parkingi .... na drugim 1000 m/kw drogi i dojazdy ... a na trzecim postawimy malusieĂąki warsztacik za 3 500 000 zÂł ! a te drogi i parkingi to tak z ... 1 500 000 !!! i wyobraÂź sobie Âże taka ? Warszawa czy PoznaĂą czy GdaĂąsk to jeden wielki plac budowy .... aÂż brakuje koparek do robienia dziur .... ale spoko to tylko w MikoÂłajki ...
[ Dodano: 2009-05-22, 00:13 ]
Moderator - W.Brytania to nie Europa ... oni o nas mĂłwiÂą kontynent i ... nie chcÂą EUR
poza tym jest ogromny problem który dotkn¹³ nowych cz³onków Unii. Ci starzy dyktuj¹ warunki ale zastrzegaj¹ ¿e Prawo nie dzia³a wstecz. jakby ich nie dotyczy³o a poza tym oni s¹ tzw. p³atnikiem netto do bud¿etu tj. daj¹ nam kasê bo sami wiêcej na wspólne konto ni¿ z niego pobieraj¹ .... powiedz bo wyczuwam ¿e jeŸdzisz po europie ... widzia³eœ w NIEMCZECH , FRANCJI ¿eby absolutnie ka¿dy salon AUDI czy VW czy SKODY wygl¹da³ tak samo ... a w kraju nad Wis³¹ .... szok !
Wiesz co mi powiedziaÂł przedstawicie FORD POLSKA jak mu pokazaÂłem cztery warianty inwestycyjne dla obiektĂłw serwisowych maÂły Âśredni duÂży i ogromny .... Panie a ile m/kw ma ten ogromny ... no 1640 blacharni i lakierni .... no to niech Pan tamte wyrzuci, a ten powiĂŞkszy i moÂżemy zaczynaĂŚ projektowanie.
a co kredytĂłw to ... kaÂżde pokolenie ktĂłre po 1979 roku braÂło kredyt spotkaÂł mniejszy lub wiĂŞkszy problem np kurs dolara albo likwidacja DM wojna w Iraku I a potem II i zamachy z wrzeÂśnia 2001 ... ja przetrwaÂłem 5 kryzysĂłw ! a moi klienci ... majÂą jĂŞzyk pofalowany mĂłzg i negocjujÂą z bankami ! to nie Pan X pracujÂący w stoczni i zwolniony ktĂłrego komornik obedrze ze skĂłry !
Pomyœl co leasing lub bank zrobi z kabin¹ lub ram¹ albo budynkiem ze stali i p³yty ob³o¿eniowej... sprzeda ... w trakcie recesji ? ile na tym strac¹ ? Nie lepiej zawiesiÌ sp³atê na 6- mc klientowi podnieœÌ oprocentowanie o 2 % i w 5 lat odzyskaÌ kapita³ i odsetki i .... wiernego klienta z wiêkszym maj¹tkiem ... no pomyœl ! |
 |
|
|
|
 |
przemo1972
|
Wysłany: 2009-05-22, 00:15
|
0
|
|
|

|
PROJEKTER napisał/a: | W wiĂŞkszym mieÂście w okolicach centrum 1m/kw ziemi = 400 .... EUR ! jak bĂŞdziesz miaÂł 1000 m to zaprojektujemy parkingi .... na drugim 1000 m/kw drogi i dojazdy ... a na trzecim postawimy malusieĂąki warsztacik za 3 500 000 zÂł ! a te drogi i parkingi to tak z ... 1 500 000 !!! i |
Gdybym mial taka dzialke w centrum wiekszego miasta to nie bawilbym sie w warsztaty za grube pieniadze tylko postawilbym "Biedronke"
Wielka Brytania to nie Europa...A w Holandii czy Francji jest inaczej?Nie widziales za granica malych warsztatow ktore trzymaja samochody klientow na ulicy aby nie blokowac powierzchni warsztatowej czy podworka w czasie godzin pracy? |
|
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-05-22, 00:23
|
0
|
|
|

|
Moderator - zastanawia³eœ siê kiedyœ sk¹d taka szeroka oferta u¿ywanych kabin z W³och ? W³osi wiêkszoœÌ du¿ych metropoli maj¹ w zabytkowej niskiej zabudowie. Jednoczeœnie mieli ( i chyba maj¹ ) najwiêcej lakierni i blacharni samochodowych w europie ... ale w³adze UNI od 2003 roku daj¹ kasê w³aœciciela warsztatów ¿eby siê wynieœli na rogatki ! ... i to tak¹ kasê ¿e oni zabierali .... komputery i szyld, a reszta ... na wschód !
[ Dodano: 2009-05-22, 00:24 ]
Z tÂą biedronkÂą to masz racjĂŞ - naprawdĂŞ Âświetne ... albo jakieÂś centrum nocnych rozrywek
[ Dodano: 2009-05-22, 00:25 ]
sorry co mi przyszÂło do Âłba z tym MODERATOR wybacz PRZEMO 1972 !
[ Dodano: 2009-05-22, 00:30 ]
masz racjĂŞ ! maÂłe warsztaty sÂą na caÂłym Âświecie ( Kuba to dopiero nasycenie motoryzacjÂą ) ale nie zmienia to faktu Âże muszÂą przestrzegaĂŚ lokalnych przepisĂłw. W europie jest ciĂŞÂżko, ale zerknij na KaliforniĂŞ .... TAM to TERMINATORA juÂż tak poniosÂło Âże ograniczajÂą ruch samochodĂłw z silnikami spalinowymi .... tam otworzyĂŚ lakierniĂŞ to dopiero jazda ! Jak na ulicĂŞ nakapie olej to samochĂłd do utylizacji na koszt wÂłaÂściciela ... |
 |
|
|
|
 |
przemo1972
|
Wysłany: 2009-05-22, 00:44
|
0
|
|
|

|
PROJEKTER napisał/a: | Jak na ulicĂŞ nakapie olej to samochĂłd do utylizacji na koszt wÂłaÂściciela ... |
Nie przesadzajmy W europie zachodniej tez raczej przegladu Ci nie podbija... |
_________________ Wyrywanie chwastow |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-05-22, 01:01
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2009-05-22, 08:29
|
0
|
|
|

|
wiesz, PROJEKTER, to jest forum lakierników, a nie biznesmenów... chyba nie wiesz jakie s¹ polskie realia smallbiznesu... jak ciê¿ko jest cokolwiek zrobiÌ samemu jak siê nie ma wk³¹du kilkaset tysiêcy.... poczytaj sobie tematy typu jaki pistolet do 800PLN, jak samemu zbudowaÌ kompresor.... tu nikt sie nie zastanawia jak wydaÌ 3 miliony... jak ja mia³bym taki problem i chcia³ mieÌ warsztat to znalaz³bym ciebie bez udzia³u tego forum, bo pewnie niemia³bym czasu na czytanie jak po kosztach zbudowaÌ kabinê lakiernicz¹...
cytuj¹c twoj¹ rozmowê z przedstawicielem Ford Polska nie trafiasz prawdopodobnie do ¿adnego z nas... ludzie skupieni na tym forum wiêksze warsztaty pewnie ³atwiej koja¿¹ z nisk¹ p³ac¹ i prac¹ 7 dni w tygodniu, ni¿ wielkimi planami i wielkimi pieniêdzmi z ich udzia³em...
twoje rady sÂą cenne, ale raczej to nie ta liga... |
_________________ >>> Airbrush'Lab <<< |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-05-22, 10:07
|
0
|
|
|

|
Wiesz zaskoczê Ciê ! Jak ja zaczyna³em pracê zawodow¹ po maturze to przez przypadek trafi³em do autoryzowanej stacji serwisowej jako ... popychad³o w biurze ....Wys³ali mnie do Niemiec po mieszalnik ( 1993 rok ! ) jeden z pierwszych w Polsce bo nikt nie chcia³ jechaÌ ... Tam polak pracuj¹cy od wielu lat pokaza³ mi o co chodzi z materia³ami Spiec Heckera. Jak wróci³em to ... lakiernicy nauczyli mnie lakierowaÌ wieczorami w firmie, a ja im mówi³em jaki materia³ jest do czego .... trzy lata póŸniej by³em kierownikiem tego obiektu ( najm³odszym kierownikiem w sicie serwisowej ) dwa kolejne lata póŸniej zarejestrowa³em jednoosobow¹ dzia³alnoœÌ gospodarcz¹ maj¹c ... 4000 z³ oszczêdnoœci i siedmioletni samochód ! i nie wiedzia³em o co mi chodzi Czy chcê handlowaÌ lakierami kabinami, czy doradzaÌ innym .... ale poszed³em siê dokszta³ciÌ i po kolejnych dwóch latach mia³em ... dwu osobowe biuro projektowe!
i wiesz co siê sta³o .... najwiêkszy sukces w ¿yciu ... po rozmowach z BASF wprowadzi³em do Polski pierwszy mieszalnik z lakierami wodnymi w czerwcu 1997 roku system GLASURIT R90 - to historia i nikt ju¿ tego nie zmieni ... Dziœ piszê wam o inwestycjach za 3 000 000 i 15 000 000 ..... jak sam "wyszed³em" z lakierni prosto od pistoletu ... Czy ty sobie zdajesz sprawê jak¹ mi sprawiasz przyjemnoœÌ
piszÂąc - twoje rady sÂą cenne, ale raczej to nie ta liga... ! DZIĂKI STARY
Ale masz moÂże racjĂŞ - co ja jestem JEZUS Âżeby zbawiaĂŚ ÂŚWIAT kto chce niech idzie do przodu i myÂśli JAK ? a kto nie to niech rozbije ÂświnkĂŞ i kupi pistolet za 800 zÂł ( choĂŚ ten za 1800 SATA mĂłgÂł dostaĂŚ za darmo ! tj. nie pÂłacÂąc pieniĂŞdzmi ! ) |
 |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2009-05-22, 10:47
|
0
|
|
|

|
Wiesz, nie zaskoczyÂłeÂś mnie, gratuluje Ci drogi "od zera do milionera" ....
nie zbawiasz Âświata reklamujÂąc na forum swoje usÂługi, tymbardziej wypominajÂąc Âże za porady normalnie siĂŞ pÂłaci...
PROJEKTER napisał/a: | Zerknij na post z przepisami o ochronie Âśrodowiska .... zerkn¹³eÂś ? no to za tÂą informacjĂŞ 50 zÂł ... podaĂŚ nr konta ? |
,
PROJEKTER napisał/a: | a kto nie to niech rozbije ÂświnkĂŞ i kupi pistolet za 800 zÂł ( choĂŚ ten za 1800 SATA mĂłgÂł dostaĂŚ za darmo ! tj. nie pÂłacÂąc pieniĂŞdzmi ! ) |
za darmo, czyli nie p³¹c¹c pieniêdzmi... to ju¿ jest normalny "marketingowy" wkrêt...
JeÂżeli oferujesz swojÂą pomoc, a rozumiem Âże dlatego pojawiÂłeÂś siĂŞ na forum, to pomagaj... nie odsyÂłaj na swojÂą skrzynkĂŞ mailowÂą tylko postaraj siĂŞ udzielaĂŚ rzeczowych odpowiedzi... i rozwiÂązywaĂŚ konkretne problemy...
JeÂśli chcesz siĂŞ reklamowaĂŚ polecam inne portale, targi tematyczne itp.... |
_________________ >>> Airbrush'Lab <<< |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-05-22, 11:21
|
0
|
|
|

|
daj spokój z tymi piêciom dychami to wkrêt ... bo trochê mnie ... wkurzy³, ale pistolet bez kasy - sorry stary ... normalny uk³ad z mieszalni¹ dla w³aœcicieli ma³ych warsztatów ! tylko trzeba uci¹Ì i policzyÌ co za co ! i ... 30 000 na wyposa¿enie mo¿na dostaÌ od firmy olejowej, i ZUS u mo¿na nie p³aciÌ we w³asnej firmie... zgodnie z przepisami ! pieni¹dze z Urzêdu Pracy dostaÌ ( ale to to ju¿ wiesz ) i z Agencji Rynku Rolnego dla tych co s¹ w ma³ych miejscowoœciach i nie widza ¿adnych perspektyw... ale ...
Ale ... co do jednego masz racjê .... pomoc udzielana za kasê chyba jest bardziej ceniona ... bo jak czasami czytam jakie jest podejœcie "niektórych" do przepisów po tym jak was przestrzegam przed problemami to rzeczywiœcie przyznajê ... ¿e ¿yjemy w ró¿nych œwiatach ...
GdzieÂś sÂłyszaÂłem Âże maÂłe dzieci nakrywajÂą siĂŞ kocem Âżeby czuĂŚ siĂŞ bezpiecznie ! BO UWAÂŻAJÂĄ ÂŻE JAK PROBLEMU NIE WIDAĂ TO GO NIE MA !
Jestem pewien, Âże ci co planujÂą posiadanie wÂłasnego warsztatu bĂŞdÂą M U S I E L I skorzystaĂŚ z pomocy specjalistĂłw .... a czy z mojej ( to ap ropo reklamy za darmo !!! )
Raczej nie ... bo mnie z motoryzacj¹ wi¹¿e tylko jedna firma która produkuj kabiny ... reszta dzia³aù to .... przemys³ !
a... i za gazetĂŞ z poradami to teÂż trzeba zapÂłaciĂŚ .... a tu proszĂŞ wysyÂłasz do mnie zajawkĂŞ .... o i masz rzeczowÂą odpowiedÂź czy technicznÂą , czy teÂż formalno prawnÂą za d a r m o c h ĂŞ ... ale sorry ... ja do was zawitaÂłem na chwilkĂŞ ... tak na dwa tygodnie ... i koniec promocji !!!
Twoja sprawa jak to wykorzystasz .... masz problem ( ale taki powaÂżny ! ) pisz, a obiecujĂŞ pomĂłc - RADÂĄ , a jak nie to olej moje posty ! |
 |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2009-05-22, 11:43
|
0
|
|
|

|
Z piĂŞcioma dychami to przykry wkrĂŞt i mnie teÂż wkurzyÂł...
PROJEKTER napisał/a: | i koniec promocji !!! |
i to teÂż jest przykre, jak cenisz siĂŞ tak wysoko rzeczywiÂście moÂże podaj nr. konta i kwote...
Gratisy przy wiekszych zamĂłwieniach nie sÂą za darmo, bo sÂą dawno zapÂłacone, i sam dobrze wiesz Âże w takie bajki o sprzĂŞcie za darmo wierzÂą te dzieci spod kocykĂłw...
Co do zusu to, Osoby, ktĂłre po 24 sierpnia 2005 r. rozpoczĂŞÂły prowadzenie pozarolniczej dziaÂłalnoÂści gospodarczej, przez okres 24 miesiĂŞcy kalendarzowych od dnia rozpoczĂŞcia wykonywania tej dziaÂłalnoÂści mogÂą opÂłacaĂŚ skÂładki na ubezpieczenia spoÂłeczne od zadeklarowanej przez siebie kwoty, nie niÂższej jednak niÂż 30% kwoty minimalnego wynagrodzenia za pracĂŞ. Od 1 stycznia 2009 r. minimalne wynagrodzenie wynosi 1276 zÂł, a minimalna podstawa wymiaru skÂładki 382,80 zÂł (30 % z 1276 zÂł). Czyli z tego co rozumiem nie sÂą zwolnione z opÂłat. Ale co to jest te 400 PLN, skoro dostanĂŞ 300 000 od firmy olejowej (cokolwiek to znaczy)...
I pieniÂądze z urzĂŞdu pracy, tj. ok. 13 000 teÂż siĂŞ przyda...
Wszystkie informacje jakie tu napisaÂłem znalazÂłem bezpÂłatnie na necie w 15 minut...
PROJEKTER napisał/a: | .... pomoc udzielana za kasĂŞ chyba jest bardziej ceniona ... |
jak na razie nie udzieliÂłeÂś pomocy ktĂłrÂą moÂżnaby doceniĂŚ nawet buttonem "pomĂłgÂł" ...
pozatym jeÂżeli masz zamiar post koĂączyĂŚ zwrotem "olej moje posty" to siĂŞ zastanĂłw czy warto go pisaĂŚ...
MyÂślĂŞ Âże starczy juÂż tego OT... |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-05-22, 12:02
|
0
|
|
|

|
no to znajdÂź w necie to :
Osoby zatrudnione na peÂłnym etacie w INKUBATORACH PRZEDSIĂBIORCZOÂŚCI ( powstaÂłych w latach 2004 - 2007 w ramach programĂłw likwidacji ró¿nic regionalnych w poziomach zatrudnienia ) otrzymujÂą zwrot minimalnego wynagrodzenia ktĂłre w kwocie brutto wypÂłacane jest pracodawcy ... ( tzn. wÂłaÂścicielowi INKUBATORA rozliczajÂącego pomoc unijnÂą ) .... a i z drugiej beki OSOBA PROWADZÂĄCA dziaÂłalnoœÌ gospodarczÂą zatrudniona na peÂłnym etacie wskazuje pÂłatnika skÂładek ZUS ( czyli wybiera pracodawcĂŞ i z wÂłasnej kasy pÂłaci ... ok. 246 zÂł skÂładki zdrowotnej zamiast 890,- ) zatroszczyÂłeÂś siĂŞ o tych ktĂłrzy otworzyli dziaÂłalnoœÌ p 2005 roku i gratulujĂŞ .... a co z innymi ?
moÂże UMOWA O PRACĂ za 1260 zÂł brutto + ubezpieczenie PZU na 5000 zÂł na wypadek Âśmierci 100 zÂł na konto i ... po zusie !
[ Dodano: 2009-05-22, 12:04 ]
Sorry - umowa na 1280 ,-
[ Dodano: 2009-05-22, 12:26 ]
Chyba jesteÂśmy nie w tej czĂŞÂści portalu ten jest o budowie ... ale co tam
kasa z urzĂŞdu pracy ! pewnie 13 000 zÂł siĂŞ przyda, ale nie wystarczy na wyposaÂżenie !
ale 3 x 13 000 ju¿ tak ... Urzêdy Pracy dopuszczaj¹ ³¹czenie przedsiêbiorców otrzymuj¹cych wsparcie w spó³ki cywilne !
Pistolet bez kasy ... proszĂŞ bardzo ... zrezygnuj z rabatu na materiaÂły ... zdeklaruj poziom zakupĂłw w mieszalni ... i po zgenerowaniu nadpÂłaty np 30 % otrzymasz sprzĂŞt ... mĂłwimy oczywiÂści caÂły czas o biznesie, a nie prezentach ! ResztĂŞ spÂłacasz zakupami ( program lojalnoÂściowy ) a jak nie kupujesz oddajesz brakujÂącÂą kwotĂŞ .
Nie widzĂŞ tu ani cudu ani puÂłapki,ani nieuczciwoÂści a na pocÂątku widzĂŞ ... niezapÂłacony pistolet - bez kasy !
I 30 000 z³ umowa na szeœÌ lat ok 7 000 litrów oleju ( tu ka¿da firma ma tzw. litr przeliczeniowy ) kasa wyplacana 20 000 od razu 10 000 jak zakoùczysz umowê !
no ... oczywiÂście musisz wymieniaĂŚ ten olej w swoim warsztacie ! ... lub w innym
jak kulejesz z umowÂą to siĂŞ jÂą przedÂłuÂża .... jak juÂż przesadzasz to zwracasz kasĂŞ bo w biznesie nie ma nic za darmo ! SprzĂŞt ktĂłry kupisz jest wÂłasnoÂści firmy olejowej wiĂŞc jakby co to go stracisz !
ale ale ... zaczĂŞliÂśmy bez kasy a tu pistolet, np sprĂŞÂżarka, trochĂŞ narzĂŞdzi i jakaÂś gotĂłwka na zakupy i brak ZUS u, moÂże kabinĂŞ .... po 6-mc prowadzenia dziaÂłalnoÂści i udokumentowanym obrocie ( moÂże byĂŚ oficjalnie strata ! ) i 20 % wkÂładu wÂłasnego Âłapiesz siĂŞ na leasing urzÂądzenia ! a kredytu nie dostaniesz bo banki nieufajÂąc mÂłodym przedsiĂŞbiorcÂą ... leasing nie ryzykuje ! Jak nie pÂłacisz zabierajÂą kabinĂŞ odliczajÂą jej sprzedaÂż od dÂługu a resztĂŞ ÂściÂągajÂą z majÂątku ... jak widzisz nie ma cudĂłw tylko biznes a kabina JEST !
A po kilku latach .... umowa z dostawcÂą lakieru na wÂłasna mieszalnie ... ale to to na pewno juÂż znasz. po 12-mc i zatrudnieniu minimum 2 pracownikĂłw Âłapiesz siĂŞ na kaÂżdy regionalny program Unijny.
I ktoœ pyta³ o 40 000 z³ z UNII na w³asn¹ dzia³alnoœÌ.... to akurat NIEOSI¥GALNE choÌ dostêpne w necie i szeroko reklamowane w TV ! Wyp³ata odbywa siê przez firmê szkol¹ca wytypowan¹ przez Urz¹d Pracy po szkoleniu z prowadzenia dzia³alnoœci wygraniu wewnêtrznego konkursu ( ok. 400 ofert na 20 - 30 miejsc) Tu to trzeba mieÌ pomys³ !
i co ... paluszek ta button ( pomĂłgÂł ) czy .... nie wierzysz Âże to moÂżliwe ? - to Âżarcik !
[ Dodano: 2009-05-22, 12:30 ]
a te przerwy ... to tylko interpunkcja nic zÂłoÂśliwego !
[ Dodano: 2009-05-22, 12:36 ]
i prezent ... chcesz 8 000 z³ proszê bardzo skontaktujê Ciê z osob¹ której pozosta³¹ koùcówka umowy z firm¹ olejow¹ - jakieœ 1500 l a teraz chce umowê z inn¹ bo p³acê wiêcej... jeden podpis na cesji i przelew 6000 z³ ... reszta jak zamkniesz umowê w rok i osiem miesiêcy ! i powiem ci jak to rozksiêgowaÌ ¿eby nie by³o pochodowego ! |
 |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2009-05-22, 12:55
|
0
|
|
|

|
Osoba prowadz¹ca dzia³alnoœÌ zatrudniona na pe³nym etacie ju¿ ma op³acone sk³adki ZUS przez pracodawcê (w sumie samego siebie dostaj¹c wyp³atê NETTO)...
PROJEKTER napisał/a: | Osoby zatrudnione na peÂłnym etacie w INKUBATORACH PRZEDSIĂBIORCZOÂŚCI (...) otrzymujÂą zwrot minimalnego wynagrodzenia ktĂłre w kwocie brutto wypÂłacane jest pracodawcy ... ( tzn. wÂłaÂścicielowi INKUBATORA rozliczajÂącego pomoc unijnÂą ) |
To znaczy tylko tyle ze wÂłaÂściciel inkubatora dostaje dotacje za pomoc zaczynajÂącym w sektorze MSP...
Je¿eli chodzi³o ci o AIP to zainteresowanym radzê przeczytaÌ uwa¿nie regulamin... z tego co napisa³eœ i tego co jest na stronie AIP to rozumiem to w ten sposób, ¿e zak³¹daj¹c dzia³alnoœÌ przez AIP nie dostajesz nipu regonu i wpisu do krsu, wiêc tak na prawdê nie zak³adasz dzia³alnoœci tylko zatrudniasz sie w inkubatorze... Mo¿e to i jest pomoc, ale przy budowie lakierni... niewiem, niewnikam...
wszytsko z neta... polecam google, stronu UP i ZUS ...
przestaĂą siĂŞ puszyĂŚ i chwaliĂŚ wiedzÂą rzucajÂąc jakieÂś czÂąstkowe tematy... czasy kiedy takie podstawowe rzeczy musiaÂł tÂłumaczyĂŚ specjalista powoli mijajÂą, i caÂłe szczĂŞÂście...
PROJEKTER napisał/a: | Pistolet bez kasy ... proszĂŞ bardzo ... zrezygnuj z rabatu na materiaÂły ... zdeklaruj poziom zakupĂłw w mieszalni ... i po zgenerowaniu nadpÂłaty np 30 % otrzymasz sprzĂŞt ... mĂłwimy oczywiÂści caÂły czas o biznesie, a nie prezentach ! ResztĂŞ spÂłacasz zakupami ( program lojalnoÂściowy ) a jak nie kupujesz oddajesz brakujÂącÂą kwotĂŞ .
| bez kasy? "rezygnujesz z rabatu...", zostawmy ten temat...
Kasa za olej to rabat wyp³acony przy podpisaniu umowy na sta³y odbiór towaru... napisz jeszcze ile trzeba zap³aciÌ za ten olej, jakia jest kwota pierwszego zamówienia? Wiele producentów przy przerkroczeniu pewnych progów zachêca swoich odbiorców takimi rabatami ... pozatym jakoœ nie chce mi siê wierzyÌ ¿e idê do dystrybutora czegokolwiek i mówiê, ¿e bêdze kupowa³ w tydzieù tyle co inni w miesi¹c... podpisuje papierek i dostajê kase do rêki... takie manewry to s¹ przy wspó³pracy du¿ych firm z dostawcami, gdzie relacje albo by³y wypracowane ju¿ dawno, albo firma ma udokumentowane odpowiedznie obroty... |
|
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-05-22, 13:05
|
0
|
|
|

|
Co ty wypisujesz o tym AIP ?
[ Dodano: 2009-05-22, 13:08 ]
Zak³adasz dzia³alnoœÌ i zatrudniasz siê INKUBATORZE jako pracownik .... sorki ale spytaj jak coœ jest dla cienie nie jasne ! Lepiej poproœ o nr telefonu do kogoœ kto Ciê tak zatrudni! a potem odpisz ¿e dziêkujesz ! |
 |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2009-05-22, 13:09
|
0
|
|
|

|
http://www.inkubatory.pl/ jeÂśli nie trafiÂłem to proszĂŞ popraw mnie...
ja firmy nie zak³adam, twoich porad nie potrzebujê, ale trochê mieszasz i na si³ê wciskasz jakieœ swoje teorie, ja tylko próbujê zadbaÌ o obiektywnoœÌ tego forum...
a z t¹ wdziêcznoœci¹ to uwa¿aj ¿ebyœ siê nie przeliczy³... bo jak na razie to ci¹gle dajesz niepe³ne informacje, albo ogólnie dostêpne w necie... jak boisz siê powiedzieÌ zbyt wiele to odpuœÌ odrazu... myœlê ¿e wszyscy to zrozumiej¹, mówimy w koùcu o biznesie a nie prezentach... |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-05-22, 13:18
|
0
|
|
|

|
proszĂŞ bardzo ! tylko gdzie jest na tej stronie informacja o pracownikach INKUBATORA ? ... A NIE TO NAPISAÂŁEM ! osoba z a t r u d n i o n a objĂŞta jest zwrotem bo to ile osĂłb bĂŞdzie obslugiwaÂło AIP jest we wnisku o jego zawiÂązaniu !
i tak jak w przypadku kaÂżdego projektu ( projektu dofinansowania inwestycji ) we wniosku sÂą wskazane wynagrodzenia terminy dla kierownika takiego projektu nadzoru ksiĂŞgowego i koga tam jeszcze wymyÂślisz przy inwestycji.
I waÂżne ! nie pytaj mnie czy to jest MORALNE ( ten manewr z ZUS ) to nie jestem wÂłaÂścicielem .... ale gwarantujĂŞ ze zgodne z prawem !
[ Dodano: 2009-05-22, 13:26 ]
Co do rabatĂłw i programĂłw lojalnoÂściowych.
No wybacz ale jak otwierasz dziaÂłalnoœÌ i masz w kieszeni z 2000 i moÂże fajny budynek to kto ci pomoÂże wystartowaĂŚ ? Bank ? Leasing ? ... albo siĂŞ otwierasz na droÂższe propozycje ktĂłre nie pociÂągajÂą za sobÂą wykÂładania kasy , albo za miesiÂąc zastanawiasz siĂŞ czy na zÂłomie znajdziesz boiler na kompresor ( z gĂłry przepraszam ! ) GoszczĂŞ u was trzeci dzieĂą .... i caÂły czas ( w tych tematach ) narzekanie ... Jak moÂżna pomĂłc komuÂś kto jest nastawiony na NIE ... i jeszcze mnie wyzywasz od SPECJALISTĂW KTĂRYCH CZASY MINĂÂŁY ...
Wiesz Âżadna profesjonalna lakiernia nie dziaÂła normalnie bez udziaÂłu SPECJALISTĂW wprawdzie z ró¿nych dziedzin np. poprowadÂź wÂłasnÂą ksiĂŞgowoœÌ w oparciu o informacjĂŞ z netu ... ! |
 |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2009-05-22, 13:28
|
0
|
|
|

|
PROJEKTER napisał/a: | proszĂŞ bardzo ! tylko gdzie jest na tej stronie informacja o pracownikach INKUBATORA ? ... A NIE TO NAPISAÂŁEM ! osoba z a t r u d n i o n a objĂŞta jest zwrotem bo to ile osĂłb bĂŞdzie obslugiwaÂło AIP jest we wnisku o jego zawiÂązaniu ! |
nie interesujÂą , jak sÂądzĂŞ, nikogo pracownicy AIP... napisaÂłeÂś ze zrwot wypÂłacany jest pracodawcy, a pracodawcÂą z tego co rozoumiem jest AIP lub inny inkubator, ktĂłry teoretycznie mnie zatrudni... (AIP kaÂże sobie pÂłaciĂŚ za opiekĂŞ prawnÂąi ksiĂŞgowÂą wiĂŞ nie wiem jak to dokÂładnie jest) ja nie siedze w tym temacie, ale czytam twoje posty i staram siĂŞ zrozumieĂŚ co piszesz, a Âże Âżucasz informacje w strzĂŞpach to prubujĂŞ w miarĂŞ to poskÂładaĂŚ by daĂŚ peÂłen obraz sprawy...
nie wiem o jaki manewr z zusem ci chodzi, a co do moralnoœci zusu to siênie wypowiadam, bo o moralnoœÌ ludzi przedsiêbiorczych z sektora MSP siênie obawiam...
Nie napisaÂłem Âże czasy specjalistĂłw minĂŞÂły... i nikogo nie wyzywam, wiĂŞc uwaÂżaj z tymi osÂądami... napisaÂłem Âże minĂŞÂły czasy gdy za podstawowe informacjĂŞ o zapleczu prawnym, normach, mechanizmach urzĂŞdniczych trzeba komukolwiek pÂłaciĂŚ... to nie jest nawet PRAWIE to samo... |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-05-22, 13:39
|
0
|
|
|

|
Zobacz jaki jest d³ugi ka¿dy post gdy zawiera informacjê o ustawie lub przepisach. I te sk¹plikowane zapisy jeszcze wymagaj¹ rozszerzenia i przytoczenia obowi¹zuj¹cych za³¹czników .... a od ciebie dostajê uwagê ... JAK SIà BOISZ POWIEDZIEà ZBYT WIELE TO OD RAZU ODPUŒà ... ! przecie¿ wiesz ¿e odpuszczê ... ju¿ to mówi³em ...
INTERNET to Âświetne narzĂŞdzie ( taki banaÂł ) ... no to znajdÂź konkrety o projetowaniu lakierni .... ale konkrety bez tego marketingu Âże wszystcy projektujÂą pod klienta !
WeÂź tam poszukaj jakiegoÂś gotowca z opisem co i jak i ile wody prÂądu i jakie formalnoÂści i ile kosztuje kaÂżdy element ... a potem wejdÂź na forum i odpisz mi Âżebym spadaÂł !
Jak mogê to bardzo proszê o doprecyzowanie ....na si³ê wciskasz jakieœ swoje teorie... ( jak rozumiem nieobiektywne ! ) wska¿ proszê a ... natychmiast ka¿dego przeproszê za swoj¹ zawodow¹ g³upotê !
[ Dodano: 2009-05-22, 13:54 ]
jeszcze o AIP i ZUS !
Za duÂżo tekstu musiaÂło by siĂŞ pojawiĂŚ Âżeby wyjaÂśniĂŚ ten aspekt.
NapisaÂłem ... Âże nie musisz pÂłaciĂŚ ZUS i jest na to sposĂłb !
StwierdziÂłeÂś Âże wiesz i przysÂłaÂłeÂś info z netu
Odpowiedzialem ci ze chodzi o inny temat
i dalej ... to juÂż zaczynasz zaÂżucaĂŚ mi kÂłamstwa ... wiĂŞc pomijam to i powiem tak :
Masz obowi¹zek p³acenia pe³nej sk³adki ZUS i nie chcesz tego robiÌ powiedz ¿e chcesz kontakt do KATOWIC lub WARSZAWY i go dostaniesz ... iloœÌ miejsc ograniczona.
( cholera ! brzmi jak reklama a nawet nie mĂłj biznes tylko jakiegoÂś goÂścia z Krakowa )
Proszê ( je¿eli mo¿esz ) pytaj o co mi chodzi to wyjaœniê szerzej. Ale nie sugeruj ¿e siê puszê i k³amiê bo to .... niegrzeczne ! no i zwróÌ ³askawie uwagê ¿e na tym formu nie zabieram g³osu w tematach o których nie mam pojêcia ... a jest ich z 200 to by dopiero by³o dyletanctwo ... co do w¹skiej grupy zagadnieù .... wybacz ale wykszta³cenie, 10 lat prowadzenie firmy, szereg publikacji technicznych i prasowych i 160 ukoùczonych inwestycji z czego ok. 40 to ASO i ... w³asny warsztat przez 7 lat to chyba jest jakiœ potencja³ wiedzy .... czy nie jest i jednak zemnie kretyn ? |
 |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2009-05-22, 13:54
|
0
|
|
|

|
Twoje teorie o tym ¿e bez "dotacji z UE na 3 czy wiecej milionów" nie ma co myœleÌ o interesie... dla mnie to bana³. Nie ka¿dy jest taki kozak, ¿eby podpisywaÌ kredyt na takie kwoty... Nie ka¿dy ma zabezpieczenia i nie ka¿dy ma odpowiedni wk³ad w³asny, i w wiêkszoœci takich ludzi skupia forum...Mo¿e ty siê obracasz w takim towarzystwie, gdzie normalne jest obracanie takimi kwotami... co ciebie wiêc sprowadza do MSP ? przecie¿ sam napisa³eœ ¿e zajmujesz siê przemys³em... mo¿e poprostu chcesz kogoœ na si³ê uszczêœliwiÌ swoimi cennymi radami...
Na d³ugoœÌ postów nikt nie na¿eka, jak jest to konieczne oczywiœcie... a mo¿e czasem wystarczy link do stron rz¹dowych...
Wiem teÂż Âże w necie nie ma gotowcĂłw... ja mĂłwie o podstawowych wiadomoÂściach ktĂłrymi bÂłyskaÂłeÂś na dzieĂądobry a ty mi teraz kaÂżesz szukaĂŚ gotowego przepisu na lakiernie... co teraz mi powiesz Âżeby mieĂŚ racjĂŞ?
PROJEKTER napisał/a: | INTERNET to Âświetne narzĂŞdzie ( taki banaÂł ) ... no to znajdÂź konkrety o projetowaniu lakierni .... ale konkrety bez tego marketingu Âże wszystcy projektujÂą pod klienta ! | w tej kwestji liczyÂłem na Ciebie wÂłaÂśnie, pewnie jak inni forumowicze...
Ja rozumiem, Âże znasz to wszystko ze swojej strony, i Âże masz racjĂŞ zawodowÂą... ale mĂłwimy o innych Âświatach... jak ktoÂś siĂŞ pyta jak samemu zrobiĂŚ kabinĂŞ a ty go odsyÂłasz po dotacje, to chyba czegoÂś nie rozumiesz...
pozatym nie nazwa³em ciê ani k³amc¹ ani g³upcem, nawet tego nie sugerowa³em... tak¿e nie wciskaj mi w usta nie moich s³ów, bo to dopiero jest nieeleganckie...
moÂże i masz doÂświadczenie, ale nie potrafisz go wykoÂżystaĂŚ odpowiadajÂąc w prosty sposĂłb na proste pytania ... kamilbusko w innym poÂście zadaÂł konkretne pytanie... wiĂŞc moÂże daj spokĂłj tej przepychance sÂłownej i coÂś mu doradÂź... |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-05-22, 14:13
|
0
|
|
|

|
nie chodzi o TO ¯EBY MIEà RACJà - zobacz ile jest kabin o ró¿nych rozwi¹zaniach technicznych i ka¿dy handlowiec twierdzi ¿e tylko on racjê !
Chodzi o mojÂą opiniĂŞ i wraÂżenia po przeczytaniu wielu postĂłw !
Mam powiedzieĂŚ Âże siĂŞ zgadzam ... jak ktoÂś wymiena uwagi Âże nie ma sensu przestrzegaĂŚ przepisĂłw PRAWA OCHRONY ÂŚRODOWISKA ? ... za to moÂżna siedzieĂŚ !
Mam powiedzieĂŚ ze to jest super pomysÂł kompresor z bojlera na wodĂŞ , lub kabina z wentylatorem osiowym w Âścianie ktĂłry grozi wybuchem ?
Czy mo¿e powinienem siê przy³¹czyÌ do narzekaù .. ¿e nie ma kasy, ¿e tak trudno zwi¹zaÌ koniec z koùcem, ¿e gara¿owcy to nawet za 50 z³ element lakieruj¹ ...
Ja nie poruszam tematĂłw na ktĂłrych siĂŞ nie znam ... ÂżyjĂŞ normalnie i nie jestem milionerem ... wyszedÂłem z warsztatu lakierujÂącego samochody i nie mÂłodymi gardzĂŞ lakiernikami bo oni kiedyÂś tak jak ja mogÂą za marzyĂŚ o wÂłasnym warsztacie ... i powiedz teraz ..... forum zacznie im doradzaĂŚ jak zrobiĂŚ kompresor ze zÂłomu ( wiesz Âże sprĂŞÂżarka wymaga dopuszczenia UDT ? ) czy doradziĂŚ jak sprawnie i skutecznie za nie wielki pieniÂądze wylecieĂŚ w powietrze w kabinie wÂłasnej konstrukcji ?
Jak piszê, kredyt, leasing, barter, dotacje to dostajê zpowrotem uwagi ¿e to nie ten œwiat .... tzn gdzie wy ¿yjecie ... poza uni¹ ? a ci co ich pokazuj¹ niektórzy ¿e maj¹ wielkie warsztaty to co z³odzieje ? Kurde dopuœÌ myœl ¿e oni sami dorobili siê od zera !
a wtedy ja powiem ci i uczestnikom forum jakich sposobĂłw uÂżyli ... za darmo !
ale masz racjĂŞ ... moÂże nikt nie chce sÂłuchaĂŚ ... moÂże zÂłe trafiÂłem.... po co na forum za darmo i konkretnie i profesjonalnie i wyczerpujÂąco ? moÂże lepiej za dwa trzy lata za ciĂŞÂżka kasĂŞ zadzwoniĂŚ do jakiegoÂś fachowca i prosiĂŚ o pomoc ? MoÂże to ty masz rajĂŞ a ja siĂŞ mylĂŞ ! |
 |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2009-05-22, 14:28
|
0
|
|
|

|
Przedstawiasz sprawĂŞ jako biaÂłe lub czarne... nowa kabina lub garaÂż z klepiskiem i pistolet z marketu... nie mĂłwiĂŞ Âże nie da rady kredytu spÂłacaĂŚ, Âże leasing jest do niczego, z tym barterem to nie przychodzi mi do gÂłowy sensowne zasosowanie tego typu rozliczenia w przpadku lakierni, ale nie mam doÂświadczenia... mĂłwiĂŞ tyle, Âże rozwiÂązania jakimi siĂŞ dzielisz sÂą delikatnie mĂłwiÂąc trochĂŞ odklejone...
PROJEKTER napisał/a: | forum zacznie im doradzaĂŚ jak zrobiĂŚ kompresor ze zÂłomu ( wiesz Âże sprĂŞÂżarka wymaga dopuszczenia UDT ? ) czy doradziĂŚ jak sprawnie i skutecznie za nie wielki pieniÂądze wylecieĂŚ w powietrze w kabinie wÂłasnej konstrukcji ? |
w sumie nie ma ró¿nicy czy powiesz "twoja kabina to wyrok œmierc" lub "weŸ kredyt na 2 baùki" ... obydwie te odpowiedzi sugeruj¹ jednoznacznie ... nie znasz sie to sie za to nie bierz... ¿eby wzi¹Ì dotacjê z uni to o ile siênie mylê trzeba mieÌ projekt zrobiony przez fachowca... nie wystarczy zwyk³y biznesplanik... wiêc ka¿dy kto myœli o takich rozwi¹zaniach napewno siê do ciebie zwróci... ale po co tak nachalnie siebie narzucaÌ...
a mo¿e by podyskutowaÌ nad alternatyw¹ ogrzewania kabiny, moze nad tym jak zrobiÌ "profesjonaln¹" wentylacjê, mo¿e warto poszukaÌ kompromisów, mo¿e postawisz siê na miejsu tych ludzi, których nie staÌ na twoje rozwi¹zania przemys³owe... dla ciebie to wszystko jest banalnie proste, ale chyba nie wiesz jak odpowiedzialn¹ decyzj¹ jest w³o¿enie w biznes 100 000 a co dopiero kwot o których piszesz... nie zapominaj ¿e bez wk³¹du w³asnego (prawie) nikt nie da ci z³amanego grosza....
PROJEKTER napisał/a: | po co na forum za darmo i konkretnie i profesjonalnie i wyczerpujÂąco ? moÂże lepiej za dwa trzy lata za ciĂŞÂżka kasĂŞ zadzwoniĂŚ do jakiegoÂś fachowca i prosiĂŚ o pomoc ? |
nie bÂądÂź goÂściu beszczelny bo nie odpowiedziaÂłeÂś rzeczowo, konkretnie i profesjonalnie na zbyt wiele pytaĂą... |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-05-22, 15:44
|
0
|
|
|

|
gara¿ z klepiskiem i pistolet z marketu ... nie napisa³œ tylko czy w³aœciciel to ma w ogóle chêÌ prowadziÌ ten warsztat ?
TrochĂŞ chĂŞci ... jak na razie to caÂły czas jesteÂś na NIE !
Dobrze przynajmniej Âże siĂŞ mylisz w sprawie tych dotacji z unii bo w przypadku AGENCJI RESTRUKTURYZACJI ROLNICTWA to wypeÂłnia siĂŞ gotowy druk !
a w dotacjach UrzĂŞdu MarszaÂłkowieskiego jest zawsze komĂłrka pomocowa ktĂłrÂą pomaga wypeÂłniĂŚ wniosek na miejscu ... i jeszcze za free ciĂŞ przeszkolÂą w dwa dni jak to zrobiĂŚ dla innych ... TrochĂŞ siĂŞ zainteresuj ! internauto !
Wiesz Âże jest coÂś takiego REGIONALNA AGENCJA ROZWOJU PRZEDSIĂBIORCZOÂŚCI kredyt w oparciu o te same dokumenty co do wniosku i moÂżliwoœÌ czĂŞÂściowego umorzenia. I jest jeszcze BOÂŚ ... ale co ja ci tu przecierz Ty juÂż wszystko wiesz.
Jak chcesz podyskutowaĂŚ o profesjonalnej wentylacji ? ... wiesz o czym chcesz gadaĂŚ ... to ci doprecyzujĂŞ.... o poÂłowie 50 % wartoÂści nowej kabiny lakierniczej ... albo wykasuj sÂłowo profesjonalna i wtedy zaczniemy od 3 000 za wentylator kanaÂłowy w EX o zdolnoÂści przesyÂłowej 18 000 m3/h.
DopĂłki podstawowe warunki bezpieczeĂąstwa i wymogi technologiczne bĂŞdÂą olewane w przypadku budowy samodzielnej kabiny , dopĂłty bĂŞdziesz mĂłgÂł dyskutowaĂŚ z kaÂżdym Âże to jest taniej ! Kup sobie normĂŞ .... sorry to ja jestem frajer i z niÂą zapÂłaciÂłem ty jÂą wyciÂągniesz z internetu PN-EN 60079-10 URZÂĄDZENIA ELEKTRYCZNE W PRZESTRZENIACH ZAGROÂŻONYCH WYBUCHEM i jeszcze jednÂą PN-EN 13355 URZÂĄDZENIA MALARSKIE KABINY ZESPOLONE WYMAGANIA BEZPIECZEĂSTWA i jeszcze jak bĂŞdziesz chciaÂł dyskutowaĂŚ o stanowiskach lakierniczych to PN-EN 12215 URZÂĄDZENIA DO MALOWANIA KABINY MALARSKIE DO NANOSZENIA NATRYSKIEM CIEKÂŁYCH WYROBĂW LAKIEROWYCH WYMAGANIA BEZPIECZEĂSTWA.
a zanim powiesz komuÂś na forum, Âże to Âświetny pomysÂł kabina z cegieÂł lub pustakĂłw to jeszcze sobie zajrzyj do wÂłaÂśnie znowelizowanej ustawy o WARUNKACH TECHNICZNYCH JAKI POWINNY ODPOWIADAĂ BUDYNKI I ICH USYTUOWANIE ... czego TY tu bronisz ? ... i to jeszcze informacje dla mÂłodych ludzi ktĂłrzy zaczynajÂą
CzÂłowieku niech szukajÂą sposobu na kredytowanie, a kaÂżda rzecz ktĂłra kupujÂą niech sÂłuÂży im latami ! Nawet uÂżywana kabina bo to lepszy pomysÂł niÂż wentylacja garaÂżu !
Twoja propozycja kompromisu to nic innego jak przymykanie oczu na gigantyczne niebezpieczeĂąstwo dla takich lakierni FigĂŞ wiesz bo nie widziaÂłeÂś skutkĂłw wybuchu wentylatora i kabiny a ja ma za sobÂą 7 takich spraw .... weÂź wyÂślij im takÂą radĂŞ na piÂśmie i podpisz wÂłasnym nazwiskiem Âżeby wiedzieli kto za to odpowiada.
ale tu proszĂŞ tych ktĂłrzy nie zarabiajÂą zawodowo we wÂłasnej firmie o wybaczenie ... ich te uwagi nie dotyczÂą ... tu jest miejsce na takie hobby jak lakierowanie samochodĂłw z pominiĂŞciem wymogĂłw i przepisĂłw , jedynie trzeba pamiĂŞtaĂŚ o zdrowym rozsÂądku i ostroÂżnoÂści !
... jak to byÂło, a ... GOÂŚCIU !!! |
 |
|
|
|
 |
ZIEMBA
|
Wysłany: 2009-05-22, 18:41
|
0
|
|
|
|
Projekter, Âżyjesz w innym Âświecie niÂż wszyscy na tym forum, nie obrazaj siĂŞ ale nie ma sensu pisac o tych projektach za kilka milionĂłw bo i tak nikt z tego tu nie zkorzysta. Wiem co to biznes, dotacje i kredyty po 100 200tys bo kiedyÂś w tym siedziaÂłem. Ale na lakiernie za 2-3mln stac moÂże jednen zakÂład lakierniczy w kaÂżdym mieÂście. OczywiÂście budowe i puÂżniejsze utrzymanie go. Nie mĂłwie tu o przemyÂśle. TakÂże daj juÂż sobie spokuj. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-05-22, 19:02
|
0
|
|
|

|
tylko Âże to nie jest o budowie !
[ Dodano: 2009-05-22, 19:10 ]
tzn. przepraszam ... ta czêœÌ tematyczna forum to dotyczy takiego tematu, ale ten post powy¿ej jest o czymœ innym. Na moje oko to o ODPOWIEDZIALNOŒCI ZA RADY ! Chyba ¿e to takie ogólne spostrze¿enie od Ciebie, no to przyjmujê do wiadomoœci ! |
 |
|
|
|
 |
ZIEMBA
|
Wysłany: 2009-05-22, 19:11
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisał/a: | tylko Âże to nie jest o budowie ! |
NiewaÂżne, daj sobie poprostu spokuj z tymi wywodami. Mam dla Ciebie uznanie i wieÂże Âże robisz takie projekty za pare milionĂłw bo to normalna sprawa dla kogoÂś kto ma duÂża firme. Dla mnie taka kasa tez kiedyÂś byÂła kosmiczna ale teraz 10 czy 20mln nie robi na mnie wraÂżenia, takÂże dajmy sobie juÂż z tym spokuj. Jak chcesz cus rozsÂądnego nam zproponowac to napisz co moÂże zrobic mÂłody chÂłopak ktĂłrt dysponuje powiedzmy 50tys i wÂłasnÂą dziaÂłkÂą. Uwierz mi Âże to napewno zainteresuje sporo osĂłb na tym forum. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-05-22, 19:37
|
0
|
|
|

|
Musia³ by konkretniej powiedzieÌ jaki ma pomys³. Czasami to starcza na przy³¹cza a czasami mo¿na coœ wykombinowaÌ np . KupiÌ u¿ywan¹ skrêcan¹ halê stalow¹ i postawiÌ. Nie wiem czy akurat za 50 tyœ czy nie ... ale to zawsze pierwszy krok. Bardzo du¿o zale¿y te¿ od tej dzia³ki.
[ Dodano: 2009-05-22, 19:49 ]
Z piĂŞĂŚ lat temu spotkaÂłem czterech chÂłopakĂłw ktĂłrzy stracili pracĂŞ bo dealer splantowaÂł. Mieli Âświetny pomysÂł na biznes w naprawach blacharsko lakierniczych.
WynajĂŞli taki dÂługi i wÂąski budynek ktĂłry po niewielkich przerobach miaÂł :
biuro obsÂługi klienta, mechanikĂŞ na dwa stanowiska blacharniĂŞ dwa stanowiska i lakierniĂŞ z jednym stanowiskiem kabina na zewnÂątrz. SprzĂŞt kupili i czĂŞÂściowo wynajĂŞli od syndyka masy upadÂłoÂściowej i komornika ( ten sam sprzĂŞt co wczeÂśniej na nim pracowali u dealera. Ale fajnie siĂŞ zorganizowali bo kaÂżdy otworzyÂł wÂłasna firmĂŞ i robiÂł co chciaÂł .... tylko biuro mieli jedno.
Klient wchodzi mĂłwi rozwaliÂłem samochĂłd ... wychodzi facet i mĂłwi no .... 10 000 tyÂś na PZU, robi kosztorys wystawia FV z wÂłasnej firmy np AUTO X - mechanik robi swoje blacharz swoje, lakiernik swoje i kaÂżdy zanosi do AUTO X wÂłasnÂą FV podstawÂą rozliczenia jest kosztorys i nie ma awantur. ChÂłopaki - temu z biura odpalajÂą %.
I na zewnÂątrz profesjonalna duÂża firma a naprawdĂŞ trzy maÂłe warsztaciki !
mieli pomysÂł i mieli biznes, kaÂżdy trochĂŞ wyÂłoÂżyÂł trochĂŞ poÂżyczyÂł .... zobacz Âże ten chÂłopak ktĂłrego stawiasz za przykÂład 50 tyÂś x 4 = ....
no a jak spó³ka siê pochrzani, jeden sp³aca drugiego i s¹ dwa albo, trzy warsztaty zamiast jednego. Samemu zawsze jest trudniej ! na pocz¹tku |
 |
|
|
|
 |
ZIEMBA
|
Wysłany: 2009-05-23, 18:14
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisał/a: | Czasami to starcza na przy³¹cza |
Projekter, nie wiem gdzie mieszkasz ale u mnie za przy³¹cze energetyczne 25kw i wodne zap³aci³em 7tys a nie 50tys. Ty chyba naprawde jesteœ z innej bajki. Bez urazy oczywiœcie |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-05-23, 18:26
|
0
|
|
|

|
No ! bo wyglÂąda na to Âże to tylko ja tu umiem dodawaĂŚ !
a te 25 KW do czego ? bo warsztat z kabinÂą i wentylacjÂą stanowiska + rama na podnoÂśniku i dwa podnoÂśniki i socjal to tak z 60 KW i jeszcze separator na Âścieku deszczowym i piaskownik na porzÂądkowym i doÂłoÂżysz gaz lub miejskie CO ... jak jest i .... 50 000 pstryk ! ( oby starczyÂło )
WITAJ W REALNYM ÂŚWIECIE INWESTYCJI POD BUDOWĂ WARSZTATU ! oczywiÂście bez urazy !
[ Dodano: 2009-05-23, 18:44 ]
a i ma³y dodatek ! do 80 KW to zasilanie z sieci miejskich ... a powy¿ej podtransformatorowo - wiec siê dorzucasz do inwestycji elektrowni tj. Miejskiego Zak³adu Energetycznego bo oni s¹ w³aœcicielem sieci. Ale nic nie peniaj ! roz³o¿¹ ci to nawet na 3 lata !
No i ciesz siê ¿e mia³eœ liniê energetyczn¹ blisko dzia³ki ... zmieni³byœ zdanie jak by to by³a odleg³oœÌ 2 - 3 km .... albo jak by Zarz¹d Dróg Miejskich wystawi³ Ci rachunek za zablokowanie pasa drogowego, bo pr¹d jest po drugiej stronie ruchliwej ulicy !
i ... zak³adamy ¿e ten œciek z przy³¹cz to ZWIK ( Zak³ad Wodoci¹gów i Kanalizacji ) to puœci Ci bez Operatu Wodno Prawnego czyli nie ka¿e ci najpierw wybudowaÌ wstempnej separacji œcieku .... napisz w wyst¹pieniu do ZWIK - MYJNIA SAMOCHODOWA zamiast STANOWISKO PRAC MOKRYCH i dowiesz siê ile kosztuje taki separator !
WidziaÂłeÂś kiedyÂś myjniĂŞ samochodowÂą z namiotu ... pod marketem ?
Czasami s¹ lepsze lokalizacje to dlaczego akurat tam ? .... Bo parkingi du¿ych marketów ze wzglêdu na ich wielkoœÌ s¹ pod³¹czone do takich separatorów kaskadowych !
Nie gniewam siĂŞ ! SkÂąd mogÂłeÂś to wiedzieĂŚ ... na razie tylko ja na tym Forum jestem w realnym Âświecie, a niektĂłrzy na planecie WYDAJE MI SIĂ ÂŻE ...
Cholera juÂż gadam jak zarozumialec i narcysta - PRZEPRASZAM !!! |
 |
|
|
|