Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
rafdus
Wysłany: 2009-01-20, 02:27   poczÂątki Air brush-a wiec potrzebna spora pomoc
0
UP DOWN

witam
wogole nie jestem zwiazany z tym hobby (bo tak to nazywam), jedynie to ze no nawet wychodza mi rysunki na kartce. ale od paru dnii naszlo do mojej glowy czemu by nie sprĂłbowac. Tylko ze nie wiem od czego zaczaĂŚ ??czy odrazu kupic jakis pelny sprzet, no i jaki by to mial byc?? czy sa jakies inne metody dla poczatkujacych amatorow ktozy nie maja swojego warsztatu tylko wlasny garaz??

LoboLoco 
Wysłany: 2009-01-20, 08:16   
0
UP DOWN

witam, na poczÂątek radzĂŞ przeczytaĂŚ caÂły dziaÂł "airbrush" ewentualnie przejÂżeĂŚ galerie... i dopiero potem poprosiĂŚ o "sporÂą pomoc". Wiem , Âże najproÂściej jest zadaĂŚ pytanie i poczekaĂŚ na odpowiedzi, ale jezeli nie staĂŚ ciĂŞ na tak niewielki wysiÂłek jakim jest przeczytanie tego forum to odradzam ci aerograf... bo to "hobby", jak to nazywasz, wymaga sporo cierpliwoÂści i nakÂładu pracy, kasy i czasu.....przemyÂśl to raz jeszcze...

powodzenia

rafdus
Wysłany: 2009-01-20, 12:22   
0
UP DOWN

dzieki, jak narazie czytam i ogladam filmiki na you tubie. Troche sporo tu tego jest moze troche sam sie czegos naucze

dawid
Wysłany: 2009-01-20, 16:30   
0
UP DOWN

LoboLoco ma racje duzo ogladaj czytaj i przedewszystkim maloj ,maloj, maloj to ci pomoze polapac temat

rafdus
Wysłany: 2009-01-21, 17:31   
0
UP DOWN

czy ktos polecil by ten kompresor na poczatek?? http://allegro.pl/item531...r_reduktor.html

dawid
Wysłany: 2009-01-21, 17:53   
0
UP DOWN

JA BYM CI POLECIL NA POCZATEK I NA WIEKI WIEKOW AMEN TO http://www.hobbipenairbru...Airbrush/Detail AERO TEZ NA POCZATEK MUGLBYS TAM ZAMOWIC

LoboLoco 
Wysłany: 2009-01-22, 07:56   
0
UP DOWN

Ja zaczynaÂłem od kompresora firmy MAR i aerografu profi 0,2 ... teraz przesiadÂłem siĂŞ na kompresorek eurotec i aerograf h&s evolution i musze powiedzieĂŚ, Âże szkoda kasy na inne niÂż profesjonalne rozwiÂązania.... Ja traktuje arerograf jako coÂś wiĂŞcej niÂż hobby wiĂŞc przeznaczyÂłem na sprzĂŞt "sporÂą" kasĂŞ, ale jezeli kompresor wali ci w przewĂłd wodĂŞ, bo grzeje sie po 15 minutach pracy nie trzymajÂąc przy tym ciÂśnienia (ten kompresorek nie miaÂł zbiornika wyrĂłwnawczego :/ ), a aerograf leje raz na prawo raz na lewo a raz wogĂłle ...to Âłatwo siĂŞ zniechĂŞciĂŚ....

Tak czy inaczej na sprzĂŞcie nie warto oszczĂŞdzaĂŚ i musisz sie pogodziĂŚ z tym ze nie jest to tanie hobby...

Dodam jeszcze, Âże sam dopiero zaczynam.... :roll: :D

LoboLoco 
Wysłany: 2009-01-22, 09:02   
0
UP DOWN

polecam ten sklep: http://aerografy.com/ :spoko:

rafdus
Wysłany: 2009-01-22, 09:27   
0
UP DOWN

hmm a czy ktos jeszcze moze skomentowac ten kompresorek? ile kosztowala by mnie ta przesylka ze stanow?? i czy na poczatek areograf kupic z jak najciensza iglica czy narazie nie mam co szalec ?? w tym przypadku chodzi mi o 2 mm

LoboLoco 
Wysłany: 2009-01-22, 09:47   
0
UP DOWN

Co do Âśrednicy zestawu igllica+dysza to im mniejsza tym mniejsze drobiazgi moÂżna malowaĂŚ.
ÂŚrednica w okolicy 0,2 mm jest ok, przynajmniej jak dla mnie, a co do kompresorka to niech sie dawid wypowie , on pracuje na Hobbipenie... ja mam kiepskie wspomnienia z pracy z kompresorem bez zbiornika, a na taki wlasnie wyglÂąda to maleĂąstwo...

rafdus
Wysłany: 2009-01-22, 10:03   
0
UP DOWN

a na czym polegal minus (dla ciebie loboloco) ????

LoboLoco 
Wysłany: 2009-01-22, 10:17   
0
UP DOWN

Minusy s¹ conajmniej dwa.... jeden z nich to niesta³e ciœnienie. Poprostu pracuj¹cy kompresor dmucha pulsacyjnie, co uniemo¿liwia prowadzenie cieùkiej kreski. Drugi to ci¹g³a praca, któr¹ czêsto producent okreœla na max. 30 minut. W tym czasie maszyna siê grzeje i dmucha ciep³ym powietrzem z którego woda mo¿e skraplaÌ siê w przewodzie zasilaj¹cym aerograf w powietrze. Ta woda niestety koùczy swoj¹ drogê na malowanej pracy niszcz¹c j¹, lub w separatorze ;) o ile taki jest w instalacji i spe³nia swoje zadanie prawid³owo. Teraz maluje w domu u¿ywaj¹c kompresora Eurotec 16 A. U¿ywam tuszy wiêc prawdopodobnie mam mniejsze zapotrzebowanie na powietrze niz maluj¹cy np. akrylami na pod³o¿u innym ni¿ papier. Kompresor w³acza siê co jakiœ czas nape³niaj¹c zbiornik, wiêc praktycznie nie musze przewywaÌ pracy z powodu przegrzania, trzyma ciœnienie idealnie, a przewód nawet nie paruje, i dlatego w³aœnie go polecam. Chyba ¿e mo¿esz malowaÌ w gara¿u lub piwnicy, gdzie ok 100 dB nikomu nie przeszkadza.... to kompresor z marketu za 300zl powinien stykn¹Ì w zupe³noœci :fiu: ale o tym juz nie jeden temat polecia³.....

rafdus
Wysłany: 2009-01-22, 10:36   
0
UP DOWN

eh kurdemjuz sie pogubilem :( jedni pisza zeby kupic na poczatek cos tanniego bo gdyby mi sie nie spodobalo to wiele by mnie to nie kosztowalo ale jak ma mi sie cos podobac skoro nie chodzi tak jak powinno. ( to bylo tak na marginesie :P)
co do sprzetu juz nieco wiem jaki kupic.
na tej stronie co polecal -loboloco znalazlem rzutnik i troche mnie to nakierowalo aby sobie ladnie pokĂłj urzadzic :) tylko teraz jak przyygotowac taka sciane i jakimi farbami sie posluzyc ??

LoboLoco 
Wysłany: 2009-01-22, 10:48   
0
UP DOWN

aerografika to niestety nie jest tanie hobby, i jeÂżeli ktoÂś nie ma moÂżliwoÂści uÂżywania kompresora 94 dB to kompresorek 38 dB za 800zl to jest tanio. Jest to najtaĂąszy kompresor do stosowania w domu jaki znalazlem na terenie Polski. Wydanie 200 zeta na coÂś co nie dziaÂła to dopiero potrafi zniechĂŞciĂŚ :roll: co do farb na ÂścianĂŞ polecam lekturĂŞ forum, jestem prawie pewien, Âże ktoÂś wspominaÂł o malowaniu Âścian. Rebelart powinien wiedzieĂŚ conieco na ten temat... ;)

rafdus
Wysłany: 2009-01-22, 11:08   
0
UP DOWN

loboloco a co bys powiedzial na ten zestaw http://www.aerografia.com...products_id=125 no i czy ktos wie czy ten sprzet jest cichy ??

LoboLoco 
Wysłany: 2009-01-22, 11:18   
0
UP DOWN

Kompresor jest :spoko: i jest cichy... nie tak cichy jak lodĂłwka czy suszarka ale powiedzmy ze porĂłwnywalny do odkurzacza 1600W z pustym workiem ;) tylko dÂźwiĂŞk moÂże w troche wyÂższych czĂŞstotliwoÂściach, tak czy inaczej nie znalazÂłem innych kompresorĂłw poniÂżej 38dB , a co do aerografu to mam evolution silverline ze stajni H&S wiĂŞc to pewnie prawie identyczna konstrukcja i jest wiĂŞcej niÂż ok. Z tego co wiem AcidHouse maluje aerografem z rodziny infinity....

rafdus
Wysłany: 2009-01-22, 11:30   
0
UP DOWN

bo ja jeszcze nigdy nie mialem w rece areografu wiec sorki za tak prymitywne pytanie
czy ten Infinity 2 in 1 jak mam dysze 0,15mm i chcialbym zmienic na 0,4mm to wystarczy cos przekrecic czy musze cala dysze odkrecic i wymienic ??
wole sie wszystkiego dopytac bo ten zestaw to juz jest za spora gotowke

LoboLoco 
Wysłany: 2009-01-22, 11:45   
0
UP DOWN

Wymiana w kazdym aero wyglada podobnie... ogólnie to musisz rozebraÌ sprzêcik, ale nie ma siêczego baÌ, je¿eli zrobisz to ostro¿nie to nic siênie stanie. Odkrêcasz "dupkê" aerografu, luzujesz œrubê trzymaj¹c¹ ig³ê, wyci¹gasz ig³ê, odkrêcasz koronkê, wyci¹gasz dyszê.... a teraz to samo w odwrotnej kolejnoœci.... Nie s¹dzê jednak ¿ebyœ czêsto wymienia³ dyszê poniewa¿ 0,15 jest dosyÌ uniwersalna i je¿eli ju¿ bêdziesz rozbiera³ aerograf to do czyszczenia. Ja razem z aero dosta³em tak¹ broszurkê, gdzie by³o wszystko opisane.... zreszt¹ na necie jest sporo artyku³ów na temat budowy i rozbierania aerografów, a one wszystkie s¹do siebie podobne (mowa oczywiœcie o 2-funkcyjnych) ... SprawdŸ te¿ niemieck¹ stronkê firmy H&S i HANSA :
http://www.harder-airbrush.de/
tam chyba sÂą do ÂściÂągniĂŞcia jakieÂś materiaÂły o aerografach infinity...

rafdus
Wysłany: 2009-01-22, 14:37   
0
UP DOWN

a sa jakies ksiazki w jezyku polskim o tematyce airbrush??

LoboLoco 
Wysłany: 2009-01-22, 14:45   
0
UP DOWN

Mi niestety nie uda³o siê niczego znaleœÌ... na stronce aerografy.com jest kilka pozycji ale w jêzyku niemieckim, kiedyœ widzia³em te¿ kilka czasopism po angielsku na allegro, lecz niestety ¿adnego porz¹dnego kompendium w jêzyku polskim.... dobrze przeszukaj forum, ktoœ ostatnio mówi³ ¿e ma p³yty DVD z jakimiœ porz¹dnymi tutorialami, lecz te¿ najpewniej po angielsku.... mimo wszystko zawsze czegoœ mo¿na siê nauczyÌ, nawet z samej obserwacji zdjêÌczy filmów... sprawdŸ te¿ youtube i metacafe.... tam tez jest kilka ciekawych lekcji dla pocz¹tkuj¹cych.

dawid
Wysłany: 2009-01-22, 16:46   
0
UP DOWN

Wlasnie poczytalem i co moge powiedziec to to ze kompresor bez zbiornika daje rade jak jest dobry ja np robie na Iwacie smar jet studio series i jest igla stale cisnienie zero wody itd. Co do Hobbipena tak sie sklada ze znam wlasciciela tej marki jest to firma Canadyjska predzej sie zajmowali sprzedaza i dystrybucja Iwat przez 25lat (i dalej to robia najtaniej na ebayu) dostalem 2 aero na probe i moge powiedziec ze tu sie nie placi za marke (jak w przypadku np Iwaty) a za aerograf do produkcji sa uzywane te materialy maluje nimi juz ladne pare miesiecy i jakos nie ztesknilem sie za moimi starymi iwatami jak juz bys byl skory na jakis secik to powiedz co by cie interesowalo od nich (oczywiscie jak kompres nie odpowiada to mozna cos drozszego to zalezy ile masz kaski) a ja napisze do niego i on zrobi dla ciebie jakas fajna cene nie ma problemu:))

rafdus
Wysłany: 2009-01-22, 19:11   
0
UP DOWN

szczeze mowiac na kaske nie patrze, ja poprostu chcial bym naprawde dobry sprzecik.
Bo jesli na dobrym sprzecie ne bedzie mi szlo to tylko tak sie przekonam ze to ie dla mnie
no i oczywiscie farbki bo z tego co tu na forum poczytalem to odgrywaja duza role

rafdus
Wysłany: 2009-01-23, 01:14   
0
UP DOWN

im bardziej czytam te forum tym baqrdziej sie boje
bo wasze wykonanie jest jak dla mnie nieziemskie
zwykle rysunki olowkiem czy dlogopisem jest dla mnie nie lada wyzwaniem
a jeszcze jak czytam ze na szybko i z niechcenia wykonany rysunek to juz wogole nogi opadaja :(
o to kilka moich rysunkow ( nie sa robione z glowy bo to dla mnie jest magia jak narazie :P ) http://rafdus.fotosik.pl/

LoboLoco 
Wysłany: 2009-01-23, 08:03   
0
UP DOWN

WidzĂŞ, Âże masz zapĂŞdy tatuaÂżowe... :cool: kiedyÂś dosyĂŚ konkretnie siedziaÂłem w temacie tatuaÂży, i zostaÂł mi sprzĂŞcik.... moÂże wolaÂłbyÂś sprubowaĂŚ siĂŞ w tej dziedzinie? caÂły komplet do dziarania kosztuje tyle co jeden dobry aerograf :) (jakbyco to zapraszam na priv)
co do farb to podobno dobre sÂą Createx'y oraz pro- i euro-color.

JeÂżeli widziaÂłeÂś prace dawida to sam widzisz , czy jest warto sÂłuchaĂŚ jego rad ;) a twoje rysukni sÂą spoko, zawsze warto porĂłwnywaĂŚ siĂŞ do lepszych ale z nadziejÂą ze sami bĂŞdziemy coraz bliÂżej ideaÂłu, a nie z rezygnacjÂą....

rafdus
Wysłany: 2009-01-23, 11:44   
0
UP DOWN

dzieki za rady :)
co do tatuazu to tak nie bardzo, szczeze mowiac o airbrush-u dowiedzialem sie jakies tydzien temu wczesniej to ja myslalem ze to tylko na samochody ewentualnie kaski a na tym forum zauwazylem ze "to" ma szerokie zastosowanie i jeszcze szersze zainteresowanie wsrĂłd ludzi . A gdy tylko troche o tym przeczytalem i kilka zdjec przejzalem to odrazu sie zakochalem i zapragnolem tego sprzetu, jak to mi pewna znajoma powiedziala "nie mozna siedziec caly czas w jednym punkcie, trza isc dalej" wiec ide :) z airbrushem

dawid
Wysłany: 2009-01-23, 16:21   
0
UP DOWN

Dzwigaj aero i w droge masz zadatki:))

rafdus
Wysłany: 2009-01-25, 12:42   
0
UP DOWN

a co to jest zbiornik wyruwnawczy??
i co dokladnie oznacza te slowo BAZA bo nie jestem pewien

LoboLoco 
Wysłany: 2009-01-26, 08:11   
0
UP DOWN

Zbiornik to jest ten baniak, w ktĂłry jest tÂłoczone powietrze. Obejrzyj sobie kompresory na allego, kaÂżdy skÂłada siĂŞ ze zbiornika i jednego lub zestawu tÂłokĂłw. Baza to farba uÂżywana w lakiernictwie samochodowym. Jest to "kolor" , ktĂłry puÂźniej pokrywa siĂŞ lakierem bezbarwnym... jest to bardzo uproszczony opis, ale jeÂżeli interesuje ciĂŞ to dokÂładniej to polecam lekturĂŞ forum, tego oraz innych poÂświĂŞconych lakiernictwu samochodowemu. JeÂżeli myÂślisz o malowaniu na pojazdach, kaskach, innych trwaÂłych powierzchniach, to musisz opanowaĂŚ przynajmniej podstawy lakiernictwa samochodowego.... Ale na poczÂątek wystarczÂą tusze i kartka papieru, minus jest tylko taki Âże tusze sÂą transparentne, wiĂŞc jak coÂś siĂŞ sssspieprzy to koniec.... ;)

Tadeusz 
Wysłany: 2009-03-11, 16:14   
0
UP DOWN

Ostatnio w Castoramie widziaÂłem najmniejszego Senco za bodaj 520 pln. TeÂż sprzĂŞcik pod rozwagĂŞ. Cichy (teÂż chyba ~38 dB), maÂły i porĂŞczny.

acidhouse
Wysłany: 2009-03-11, 16:19   
0
UP DOWN
Kustom Kulture

te¿ zwórci³em na niego uwagê ale chyba nie by³ tak cichy jak mówisz bo ja mowie o wersji z butl¹ 6l i g³oœnoœÌ jego by³a ok 60 dB - nie jest to fadroma ale golarka te¿ nie

Tadeusz 
Wysłany: 2009-03-11, 17:44   
0
UP DOWN

mĂłwisz o tym Âśrednim, teÂż fajny tylko juÂż gÂłoÂśniejszy, ja mĂłwiĂŞ dokÂładnie o tym, ktĂłry jest np. tutaj

LoboLoco 
Wysłany: 2009-03-12, 07:45   
0
UP DOWN

TeÂż myÂślaÂłem o nim pewnego razu, ale czasem cichy oznacza wÂłaÂśnie 60 dB lub podobnie.... W porĂłwnaniu z 90dB to moÂże i jest luzik, ala ja mam Euroteca 38dB i czasem wolaÂłbym, Âżeby byÂł cichrzy.... dodam , Âże malujĂŞ tylko w domu. Gdybym miaÂł garaÂż, to kupiÂłbym zwykÂły olejowy 50l, raz dziennie nabiÂłbutle i heja... ale nie mam. :roll:
Ten dokÂładnie model z tego co wiem ma 69 dB , wiĂŞc odradzam go do uÂżytku w domowym ZACISZU ... ;)

acidhouse
Wysłany: 2009-03-12, 08:33   
0
UP DOWN
Kustom Kulture

sorry Ÿle mówiê - zawino³em ulotkê i dopiero teraz j¹ wykopa³em i co my tu mamy - ten o którym mówi³em ¿e widzia³em - midi ma zbiornik ³¹czony - 9,5 l

- pobĂłr mocy 0,54 kW (0,8 KM)
- wydajnoœÌ 46,2 l/min.
- pojemnoœÌ 9,5l
- waga 17 kg
- wydajnoœÌ ca³kowita : 46,2 L/min
- gotowoœÌ do pracy (6,1-8,2 bar) 48 sek.
- obroty : 2850 obr/min
- iloœÌ faz: 1-fazowy
- iloœÌ cylindrów: 1-cylindrowy
- wymiary: 40 x 38 x 34 cm
- typ bezolejowy

MINI tymczasem

- moc silnika 0,5 kW
- max. ciÂśnienie 8,2 bar
- wydajnoœÌ - 19,8 L/min
- gotowoœÌ do pracy (6,1-8,2 bar) 48 sek.
- obroty : 2850 obr/min
- iloœÌ faz: 1-fazowy
- iloœÌ cylindrów: 1-cylindrowy
- pojemnoœÌ zbiornika: 3,8 L
- wymiary: 35,6 x 33 x 25,4 cm
- waga: 9 kg
- typ bezolejowy
- no i na tej ulotce jest czerwon¹ czcionk¹ napisane - ULTRA CICHY G³oœnoœÌ 69 dB byÌ mo¿e nowsze wersje wyciszono do podanej przez Ciebie liczby dB??

Tadeusz 
Wysłany: 2009-03-12, 10:14   
0
UP DOWN

acha, no to nie ma rewelacji. Myœla³em, ¿e ten mniejszy jest du¿o cichszy, ale chyba coœ mi siê pomyli³o, bo tego MIDI pod³¹cza³em sobie w Castoramie i na pewno nie warto kupowaÌ je¿eli wyznacznikiem ma byÌ jedynie ha³as ...ró¿nica z 90'¹tk¹ bardzo niewielka. Inna rzecz, ¿e bardziej porêczny i ³adniejszy?

LoboLoco, mam tak¹ 50 L a pracownie w piwnicy, przy intensywnym malowaniu, fakt, w³¹cza siê co jakieœ 0,5 h, ale wtedy dom nie œpi :D

rafdus
Wysłany: 2009-04-16, 11:52   
0
UP DOWN

witam po dlugiej przerwie :)
dzis dostarczono mi sprzecik :) :)
jednak stwierdzilem ze na poczatek bedzie lepiej kupic cos taniego aby zobaczyc "z czym to sie je"
no i po pierwszych wrazeniach stwierdzam ze jest to bardzo trudne wiec czeka mnie sporo nauki aby dojsc do wprawy.
Nie obeszlo sie juz bez strat :( przypatkowo rozlalem tusz na dywan eh troszke sie nasluchalem.
sadze ze juz gdzies za miesiac jakas praca bedzie aby sie wam pochwalic :)
a moja zabawka to H&S ultra

LoboLoco 
Wysłany: 2009-04-16, 14:37   
0
UP DOWN

Straty sÂą wliczone w ryzyko artystycznego podejÂścia do Âżycia... ;)

rafdus
Wysłany: 2009-04-28, 17:29   
0
UP DOWN

ehh cos nie tak :( chcialem pomalowac telefon i cos nie wyszlo tylko co nie tak zrobilem ??
przejechalem obudowe papierem 600
nalozylem farbe ( pro color) tylko ze chyba z 15 warstw ( bo dopiero wtedy otrzymalem zadowalajacy kolor ( po miedzy warstwami czekalem czasem 5 min czasem 30 min ( to zalezalo czy nie mialem akurat co innego do roboty
pokrylem klarem ( pol na pol z utwardzaczem)
no ale cos bylo nie tak bo nie chce dokladnie wyschnac, gdy sie mocno przycisnie palec to zostaje slad odcisku :(

LoboLoco 
Wysłany: 2009-04-29, 07:42   
0
UP DOWN

Z tego co mi wiadomo to sÂą specjalne klary do lakierowania bez puÂźniejszego wygrzewania (o ile siĂŞ nie myle z DP), jeÂżeli uÂżyjesz zwykÂłego klaru (mieszajÂąc proporcje lakieru z utwardzaczem takie jak na opakowaniu i stosujÂąc utwardzacz tej samej firmy) to mimo wszystko proces schniĂŞcia moÂże siĂŞ wydÂłuÂżyĂŚ nawet do kilku dni... najlepiej poszukaj na czĂŞÂści forum dla lakiernikĂłw, tam byÂł temat o niewysychajÂącym klarze... powodzenia

rafdus
Wysłany: 2009-05-01, 00:47   
0
UP DOWN

ahmm czyli poprostu jest to wina klaru ?????a co by sie stalo gdybym wlal wiecej tego utwardzacza ?? ( a i zapomnialem dodac to est klar "zapozyczony" z lakierni :P )

domi.nika
Wysłany: 2022-05-25, 12:12   
0
UP DOWN

LoboLoco napisał/a:
WidzĂŞ, Âże masz zapĂŞdy tatuaÂżowe... :cool: kiedyÂś dosyĂŚ konkretnie siedziaÂłem w temacie tatuaÂży, i zostaÂł mi sprzĂŞcik.... moÂże wolaÂłbyÂś sprubowaĂŚ siĂŞ w tej dziedzinie? caÂły komplet do dziarania kosztuje tyle co jeden dobry aerograf :) (jakbyco to zapraszam na priv)
co do farb to podobno dobre sÂą Createx'y oraz pro- i euro-color.

JeÂżeli widziaÂłeÂś prace dawida to sam widzisz , czy jest warto sÂłuchaĂŚ jego rad ;) a twoje rysukni sÂą spoko, zawsze warto porĂłwnywaĂŚ siĂŞ do lepszych ale z nadziejÂą ze sami bĂŞdziemy coraz bliÂżej ideaÂłu, a nie z rezygnacjÂą....

o to nawet ciekawe, ale robiles tatuaze tak wykonujac jako prace? :)

LAKIEROWANKO Strona Główna » AIRBRUSH » Forum Airbrush

Odpowiedz do tematu