Szukaj FAQ Album



Autor Wiadomość
rafdus
Wysłany: 2009-01-20, 02:27   początki Air brush-a wiec potrzebna spora pomoc
0
UP DOWN

Posty: 25
witam
wogole nie jestem zwiazany z tym hobby (bo tak to nazywam), jedynie to ze no nawet wychodza mi rysunki na kartce. ale od paru dnii naszlo do mojej glowy czemu by nie spróbowac. Tylko ze nie wiem od czego zaczać ??czy odrazu kupic jakis pelny sprzet, no i jaki by to mial byc?? czy sa jakies inne metody dla poczatkujacych amatorow ktozy nie maja swojego warsztatu tylko wlasny garaz??
 

LoboLoco 
Wysłany: 2009-01-20, 08:16   
0
UP DOWN



Pomógł: 13 razy
Posty: 660
Skąd: Silesia
witam, na początek radzę przeczytać cały dział "airbrush" ewentualnie przejżeć galerie... i dopiero potem poprosić o "sporą pomoc". Wiem , że najprościej jest zadać pytanie i poczekać na odpowiedzi, ale jezeli nie stać cię na tak niewielki wysiłek jakim jest przeczytanie tego forum to odradzam ci aerograf... bo to "hobby", jak to nazywasz, wymaga sporo cierpliwości i nakładu pracy, kasy i czasu.....przemyśl to raz jeszcze...

powodzenia
 

rafdus
Wysłany: 2009-01-20, 12:22   
0
UP DOWN

Posty: 25
dzieki, jak narazie czytam i ogladam filmiki na you tubie. Troche sporo tu tego jest moze troche sam sie czegos naucze
 

dawid
Wysłany: 2009-01-20, 16:30   
0
UP DOWN


Pomógł: 6 razy
Posty: 577
LoboLoco ma racje duzo ogladaj czytaj i przedewszystkim maloj ,maloj, maloj to ci pomoze polapac temat
_________________
hmmm
 

rafdus
Wysłany: 2009-01-21, 17:31   
0
UP DOWN

Posty: 25
czy ktos polecil by ten kompresor na poczatek?? http://allegro.pl/item531...r_reduktor.html
 

dawid
Wysłany: 2009-01-21, 17:53   
0
UP DOWN


Pomógł: 6 razy
Posty: 577
JA BYM CI POLECIL NA POCZATEK I NA WIEKI WIEKOW AMEN TO http://www.hobbipenairbru...Airbrush/Detail AERO TEZ NA POCZATEK MUGLBYS TAM ZAMOWIC
_________________
hmmm
 

LoboLoco 
Wysłany: 2009-01-22, 07:56   
0
UP DOWN



Pomógł: 13 razy
Posty: 660
Skąd: Silesia
Ja zaczynałem od kompresora firmy MAR i aerografu profi 0,2 ... teraz przesiadłem się na kompresorek eurotec i aerograf h&s evolution i musze powiedzieć, że szkoda kasy na inne niż profesjonalne rozwiązania.... Ja traktuje arerograf jako coś więcej niż hobby więc przeznaczyłem na sprzęt "sporą" kasę, ale jezeli kompresor wali ci w przewód wodę, bo grzeje sie po 15 minutach pracy nie trzymając przy tym ciśnienia (ten kompresorek nie miał zbiornika wyrównawczego :/ ), a aerograf leje raz na prawo raz na lewo a raz wogóle ...to łatwo się zniechęcić....

Tak czy inaczej na sprzęcie nie warto oszczędzać i musisz sie pogodzić z tym ze nie jest to tanie hobby...

Dodam jeszcze, że sam dopiero zaczynam.... :roll: :D
 

LoboLoco 
Wysłany: 2009-01-22, 09:02   
0
UP DOWN



Pomógł: 13 razy
Posty: 660
Skąd: Silesia
polecam ten sklep: http://aerografy.com/ :spoko:
 

rafdus
Wysłany: 2009-01-22, 09:27   
0
UP DOWN

Posty: 25
hmm a czy ktos jeszcze moze skomentowac ten kompresorek? ile kosztowala by mnie ta przesylka ze stanow?? i czy na poczatek areograf kupic z jak najciensza iglica czy narazie nie mam co szalec ?? w tym przypadku chodzi mi o 2 mm
 

LoboLoco 
Wysłany: 2009-01-22, 09:47   
0
UP DOWN



Pomógł: 13 razy
Posty: 660
Skąd: Silesia
Co do średnicy zestawu igllica+dysza to im mniejsza tym mniejsze drobiazgi można malować.
Średnica w okolicy 0,2 mm jest ok, przynajmniej jak dla mnie, a co do kompresorka to niech sie dawid wypowie , on pracuje na Hobbipenie... ja mam kiepskie wspomnienia z pracy z kompresorem bez zbiornika, a na taki wlasnie wygląda to maleństwo...
 

rafdus
Wysłany: 2009-01-22, 10:03   
0
UP DOWN

Posty: 25
a na czym polegal minus (dla ciebie loboloco) ????
 

LoboLoco 
Wysłany: 2009-01-22, 10:17   
0
UP DOWN



Pomógł: 13 razy
Posty: 660
Skąd: Silesia
Minusy są conajmniej dwa.... jeden z nich to niestałe ciśnienie. Poprostu pracujący kompresor dmucha pulsacyjnie, co uniemożliwia prowadzenie cieńkiej kreski. Drugi to ciągła praca, którą często producent określa na max. 30 minut. W tym czasie maszyna się grzeje i dmucha ciepłym powietrzem z którego woda może skraplać się w przewodzie zasilającym aerograf w powietrze. Ta woda niestety kończy swoją drogę na malowanej pracy niszcząc ją, lub w separatorze ;) o ile taki jest w instalacji i spełnia swoje zadanie prawidłowo. Teraz maluje w domu używając kompresora Eurotec 16 A. Używam tuszy więc prawdopodobnie mam mniejsze zapotrzebowanie na powietrze niz malujący np. akrylami na podłożu innym niż papier. Kompresor włacza się co jakiś czas napełniając zbiornik, więc praktycznie nie musze przewywać pracy z powodu przegrzania, trzyma ciśnienie idealnie, a przewód nawet nie paruje, i dlatego właśnie go polecam. Chyba że możesz malować w garażu lub piwnicy, gdzie ok 100 dB nikomu nie przeszkadza.... to kompresor z marketu za 300zl powinien styknąć w zupełności :fiu: ale o tym juz nie jeden temat poleciał.....
 

rafdus
Wysłany: 2009-01-22, 10:36   
0
UP DOWN

Posty: 25
eh kurdemjuz sie pogubilem :( jedni pisza zeby kupic na poczatek cos tanniego bo gdyby mi sie nie spodobalo to wiele by mnie to nie kosztowalo ale jak ma mi sie cos podobac skoro nie chodzi tak jak powinno. ( to bylo tak na marginesie :P)
co do sprzetu juz nieco wiem jaki kupic.
na tej stronie co polecal -loboloco znalazlem rzutnik i troche mnie to nakierowalo aby sobie ladnie pokój urzadzic :) tylko teraz jak przyygotowac taka sciane i jakimi farbami sie posluzyc ??
 

LoboLoco 
Wysłany: 2009-01-22, 10:48   
0
UP DOWN



Pomógł: 13 razy
Posty: 660
Skąd: Silesia
aerografika to niestety nie jest tanie hobby, i jeżeli ktoś nie ma możliwości używania kompresora 94 dB to kompresorek 38 dB za 800zl to jest tanio. Jest to najtańszy kompresor do stosowania w domu jaki znalazlem na terenie Polski. Wydanie 200 zeta na coś co nie działa to dopiero potrafi zniechęcić :roll: co do farb na ścianę polecam lekturę forum, jestem prawie pewien, że ktoś wspominał o malowaniu ścian. Rebelart powinien wiedzieć conieco na ten temat... ;)
 

rafdus
Wysłany: 2009-01-22, 11:08   
0
UP DOWN

Posty: 25
loboloco a co bys powiedzial na ten zestaw http://www.aerografia.com...products_id=125 no i czy ktos wie czy ten sprzet jest cichy ??
 

LoboLoco 
Wysłany: 2009-01-22, 11:18   
0
UP DOWN



Pomógł: 13 razy
Posty: 660
Skąd: Silesia
Kompresor jest :spoko: i jest cichy... nie tak cichy jak lodówka czy suszarka ale powiedzmy ze porównywalny do odkurzacza 1600W z pustym workiem ;) tylko dźwięk może w troche wyższych częstotliwościach, tak czy inaczej nie znalazłem innych kompresorów poniżej 38dB , a co do aerografu to mam evolution silverline ze stajni H&S więc to pewnie prawie identyczna konstrukcja i jest więcej niż ok. Z tego co wiem AcidHouse maluje aerografem z rodziny infinity....
 

rafdus
Wysłany: 2009-01-22, 11:30   
0
UP DOWN

Posty: 25
bo ja jeszcze nigdy nie mialem w rece areografu wiec sorki za tak prymitywne pytanie
czy ten Infinity 2 in 1 jak mam dysze 0,15mm i chcialbym zmienic na 0,4mm to wystarczy cos przekrecic czy musze cala dysze odkrecic i wymienic ??
wole sie wszystkiego dopytac bo ten zestaw to juz jest za spora gotowke
 

LoboLoco 
Wysłany: 2009-01-22, 11:45   
0
UP DOWN



Pomógł: 13 razy
Posty: 660
Skąd: Silesia
Wymiana w kazdym aero wyglada podobnie... ogólnie to musisz rozebrać sprzęcik, ale nie ma sięczego bać, jeżeli zrobisz to ostrożnie to nic sięnie stanie. Odkręcasz "dupkę" aerografu, luzujesz śrubę trzymającą igłę, wyciągasz igłę, odkręcasz koronkę, wyciągasz dyszę.... a teraz to samo w odwrotnej kolejności.... Nie sądzę jednak żebyś często wymieniał dyszę ponieważ 0,15 jest dosyć uniwersalna i jeżeli już będziesz rozbierał aerograf to do czyszczenia. Ja razem z aero dostałem taką broszurkę, gdzie było wszystko opisane.... zresztą na necie jest sporo artykułów na temat budowy i rozbierania aerografów, a one wszystkie sądo siebie podobne (mowa oczywiście o 2-funkcyjnych) ... Sprawdź też niemiecką stronkę firmy H&S i HANSA :
http://www.harder-airbrush.de/
tam chyba są do ściągnięcia jakieś materiały o aerografach infinity...
 

rafdus
Wysłany: 2009-01-22, 14:37   
0
UP DOWN

Posty: 25
a sa jakies ksiazki w jezyku polskim o tematyce airbrush??
 

LoboLoco 
Wysłany: 2009-01-22, 14:45   
0
UP DOWN



Pomógł: 13 razy
Posty: 660
Skąd: Silesia
Mi niestety nie udało się niczego znaleść... na stronce aerografy.com jest kilka pozycji ale w języku niemieckim, kiedyś widziałem też kilka czasopism po angielsku na allegro, lecz niestety żadnego porządnego kompendium w języku polskim.... dobrze przeszukaj forum, ktoś ostatnio mówił że ma płyty DVD z jakimiś porządnymi tutorialami, lecz też najpewniej po angielsku.... mimo wszystko zawsze czegoś można się nauczyć, nawet z samej obserwacji zdjęćczy filmów... sprawdź też youtube i metacafe.... tam tez jest kilka ciekawych lekcji dla początkujących.
 

dawid
Wysłany: 2009-01-22, 16:46   
0
UP DOWN


Pomógł: 6 razy
Posty: 577
Wlasnie poczytalem i co moge powiedziec to to ze kompresor bez zbiornika daje rade jak jest dobry ja np robie na Iwacie smar jet studio series i jest igla stale cisnienie zero wody itd. Co do Hobbipena tak sie sklada ze znam wlasciciela tej marki jest to firma Canadyjska predzej sie zajmowali sprzedaza i dystrybucja Iwat przez 25lat (i dalej to robia najtaniej na ebayu) dostalem 2 aero na probe i moge powiedziec ze tu sie nie placi za marke (jak w przypadku np Iwaty) a za aerograf do produkcji sa uzywane te materialy maluje nimi juz ladne pare miesiecy i jakos nie ztesknilem sie za moimi starymi iwatami jak juz bys byl skory na jakis secik to powiedz co by cie interesowalo od nich (oczywiscie jak kompres nie odpowiada to mozna cos drozszego to zalezy ile masz kaski) a ja napisze do niego i on zrobi dla ciebie jakas fajna cene nie ma problemu:))
_________________
hmmm
 

rafdus
Wysłany: 2009-01-22, 19:11   
0
UP DOWN

Posty: 25
szczeze mowiac na kaske nie patrze, ja poprostu chcial bym naprawde dobry sprzecik.
Bo jesli na dobrym sprzecie ne bedzie mi szlo to tylko tak sie przekonam ze to ie dla mnie
no i oczywiscie farbki bo z tego co tu na forum poczytalem to odgrywaja duza role
 

rafdus
Wysłany: 2009-01-23, 01:14   
0
UP DOWN

Posty: 25
im bardziej czytam te forum tym baqrdziej sie boje
bo wasze wykonanie jest jak dla mnie nieziemskie
zwykle rysunki olowkiem czy dlogopisem jest dla mnie nie lada wyzwaniem
a jeszcze jak czytam ze na szybko i z niechcenia wykonany rysunek to juz wogole nogi opadaja :(
o to kilka moich rysunkow ( nie sa robione z glowy bo to dla mnie jest magia jak narazie :P ) http://rafdus.fotosik.pl/
 

LoboLoco 
Wysłany: 2009-01-23, 08:03   
0
UP DOWN



Pomógł: 13 razy
Posty: 660
Skąd: Silesia
Widzę, że masz zapędy tatuażowe... :cool: kiedyś dosyć konkretnie siedziałem w temacie tatuaży, i został mi sprzęcik.... może wolałbyś sprubować się w tej dziedzinie? cały komplet do dziarania kosztuje tyle co jeden dobry aerograf :) (jakbyco to zapraszam na priv)
co do farb to podobno dobre są Createx'y oraz pro- i euro-color.

Jeżeli widziałeś prace dawida to sam widzisz , czy jest warto słuchać jego rad ;) a twoje rysukni są spoko, zawsze warto porównywać się do lepszych ale z nadzieją ze sami będziemy coraz bliżej ideału, a nie z rezygnacją....
 

rafdus
Wysłany: 2009-01-23, 11:44   
0
UP DOWN

Posty: 25
dzieki za rady :)
co do tatuazu to tak nie bardzo, szczeze mowiac o airbrush-u dowiedzialem sie jakies tydzien temu wczesniej to ja myslalem ze to tylko na samochody ewentualnie kaski a na tym forum zauwazylem ze "to" ma szerokie zastosowanie i jeszcze szersze zainteresowanie wsród ludzi . A gdy tylko troche o tym przeczytalem i kilka zdjec przejzalem to odrazu sie zakochalem i zapragnolem tego sprzetu, jak to mi pewna znajoma powiedziala "nie mozna siedziec caly czas w jednym punkcie, trza isc dalej" wiec ide :) z airbrushem
 

dawid
Wysłany: 2009-01-23, 16:21   
0
UP DOWN


Pomógł: 6 razy
Posty: 577
Dzwigaj aero i w droge masz zadatki:))
_________________
hmmm
 

rafdus
Wysłany: 2009-01-25, 12:42   
0
UP DOWN

Posty: 25
a co to jest zbiornik wyruwnawczy??
i co dokladnie oznacza te slowo BAZA bo nie jestem pewien
 

LoboLoco 
Wysłany: 2009-01-26, 08:11   
0
UP DOWN



Pomógł: 13 razy
Posty: 660
Skąd: Silesia
Zbiornik to jest ten baniak, w który jest tłoczone powietrze. Obejrzyj sobie kompresory na allego, każdy składa się ze zbiornika i jednego lub zestawu tłoków. Baza to farba używana w lakiernictwie samochodowym. Jest to "kolor" , który puźniej pokrywa się lakierem bezbarwnym... jest to bardzo uproszczony opis, ale jeżeli interesuje cię to dokładniej to polecam lekturę forum, tego oraz innych poświęconych lakiernictwu samochodowemu. Jeżeli myślisz o malowaniu na pojazdach, kaskach, innych trwałych powierzchniach, to musisz opanować przynajmniej podstawy lakiernictwa samochodowego.... Ale na początek wystarczą tusze i kartka papieru, minus jest tylko taki że tusze są transparentne, więc jak coś się sssspieprzy to koniec.... ;)
 

Tadeusz 
Wysłany: 2009-03-11, 16:14   
0
UP DOWN

Posty: 99
Ostatnio w Castoramie widziałem najmniejszego Senco za bodaj 520 pln. Też sprzęcik pod rozwagę. Cichy (też chyba ~38 dB), mały i poręczny.
 

acidhouse
Wysłany: 2009-03-11, 16:19   
0
UP DOWN
Kustom Kulture


Pomógł: 10 razy
Posty: 267
też zwórciłem na niego uwagę ale chyba nie był tak cichy jak mówisz bo ja mowie o wersji z butlą 6l i głośność jego była ok 60 dB - nie jest to fadroma ale golarka też nie
_________________
Training all life
 
 

Tadeusz 
Wysłany: 2009-03-11, 17:44   
0
UP DOWN

Posty: 99
mówisz o tym średnim, też fajny tylko już głośniejszy, ja mówię dokładnie o tym, który jest np. tutaj
 

LoboLoco 
Wysłany: 2009-03-12, 07:45   
0
UP DOWN



Pomógł: 13 razy
Posty: 660
Skąd: Silesia
Też myślałem o nim pewnego razu, ale czasem cichy oznacza właśnie 60 dB lub podobnie.... W porównaniu z 90dB to może i jest luzik, ala ja mam Euroteca 38dB i czasem wolałbym, żeby był cichrzy.... dodam , że maluję tylko w domu. Gdybym miał garaż, to kupiłbym zwykły olejowy 50l, raz dziennie nabiłbutle i heja... ale nie mam. :roll:
Ten dokładnie model z tego co wiem ma 69 dB , więc odradzam go do użytku w domowym ZACISZU ... ;)
 

acidhouse
Wysłany: 2009-03-12, 08:33   
0
UP DOWN
Kustom Kulture


Pomógł: 10 razy
Posty: 267


sorry źle mówię - zawinołem ulotkę i dopiero teraz ją wykopałem i co my tu mamy - ten o którym mówiłem że widziałem - midi ma zbiornik łączony - 9,5 l



- pobór mocy 0,54 kW (0,8 KM)
- wydajność 46,2 l/min.
- pojemność 9,5l
- waga 17 kg
- wydajność całkowita : 46,2 L/min
- gotowość do pracy (6,1-8,2 bar) 48 sek.
- obroty : 2850 obr/min
- ilość faz: 1-fazowy
- ilość cylindrów: 1-cylindrowy
- wymiary: 40 x 38 x 34 cm
- typ bezolejowy

MINI tymczasem



- moc silnika 0,5 kW
- max. ciśnienie 8,2 bar
- wydajność - 19,8 L/min
- gotowość do pracy (6,1-8,2 bar) 48 sek.
- obroty : 2850 obr/min
- ilość faz: 1-fazowy
- ilość cylindrów: 1-cylindrowy
- pojemność zbiornika: 3,8 L
- wymiary: 35,6 x 33 x 25,4 cm
- waga: 9 kg
- typ bezolejowy
- no i na tej ulotce jest czerwoną czcionką napisane - ULTRA CICHY Głośność 69 dB być może nowsze wersje wyciszono do podanej przez Ciebie liczby dB??


_________________
Training all life
 
 

Tadeusz 
Wysłany: 2009-03-12, 10:14   
0
UP DOWN

Posty: 99
acha, no to nie ma rewelacji. Myślałem, że ten mniejszy jest dużo cichszy, ale chyba coś mi się pomyliło, bo tego MIDI podłączałem sobie w Castoramie i na pewno nie warto kupować jeżeli wyznacznikiem ma być jedynie hałas ...różnica z 90'ątką bardzo niewielka. Inna rzecz, że bardziej poręczny i ładniejszy?

LoboLoco, mam taką 50 L a pracownie w piwnicy, przy intensywnym malowaniu, fakt, włącza się co jakieś 0,5 h, ale wtedy dom nie śpi :D
 

rafdus
Wysłany: 2009-04-16, 11:52   
0
UP DOWN

Posty: 25
witam po dlugiej przerwie :)
dzis dostarczono mi sprzecik :) :)
jednak stwierdzilem ze na poczatek bedzie lepiej kupic cos taniego aby zobaczyc "z czym to sie je"
no i po pierwszych wrazeniach stwierdzam ze jest to bardzo trudne wiec czeka mnie sporo nauki aby dojsc do wprawy.
Nie obeszlo sie juz bez strat :( przypatkowo rozlalem tusz na dywan eh troszke sie nasluchalem.
sadze ze juz gdzies za miesiac jakas praca bedzie aby sie wam pochwalic :)
a moja zabawka to H&S ultra
_________________
BYLE DO PRZODU !!!
 

LoboLoco 
Wysłany: 2009-04-16, 14:37   
0
UP DOWN



Pomógł: 13 razy
Posty: 660
Skąd: Silesia
Straty są wliczone w ryzyko artystycznego podejścia do życia... ;)
_________________
>>> Airbrush'Lab <<<
 

rafdus
Wysłany: 2009-04-28, 17:29   
0
UP DOWN

Posty: 25
ehh cos nie tak :( chcialem pomalowac telefon i cos nie wyszlo tylko co nie tak zrobilem ??
przejechalem obudowe papierem 600
nalozylem farbe ( pro color) tylko ze chyba z 15 warstw ( bo dopiero wtedy otrzymalem zadowalajacy kolor ( po miedzy warstwami czekalem czasem 5 min czasem 30 min ( to zalezalo czy nie mialem akurat co innego do roboty
pokrylem klarem ( pol na pol z utwardzaczem)
no ale cos bylo nie tak bo nie chce dokladnie wyschnac, gdy sie mocno przycisnie palec to zostaje slad odcisku :(
_________________
BYLE DO PRZODU !!!
 

LoboLoco 
Wysłany: 2009-04-29, 07:42   
0
UP DOWN



Pomógł: 13 razy
Posty: 660
Skąd: Silesia
Z tego co mi wiadomo to są specjalne klary do lakierowania bez puźniejszego wygrzewania (o ile się nie myle z DP), jeżeli użyjesz zwykłego klaru (mieszając proporcje lakieru z utwardzaczem takie jak na opakowaniu i stosując utwardzacz tej samej firmy) to mimo wszystko proces schnięcia może się wydłużyć nawet do kilku dni... najlepiej poszukaj na części forum dla lakierników, tam był temat o niewysychającym klarze... powodzenia
_________________
>>> Airbrush'Lab <<<
 

rafdus
Wysłany: 2009-05-01, 00:47   
0
UP DOWN

Posty: 25
ahmm czyli poprostu jest to wina klaru ?????a co by sie stalo gdybym wlal wiecej tego utwardzacza ?? ( a i zapomnialem dodac to est klar "zapozyczony" z lakierni :P )
_________________
BYLE DO PRZODU !!!
 

domi.nika
Wysłany: 2022-05-25, 12:12   
0
UP DOWN

Posty: 18
LoboLoco napisał/a:
Widzę, że masz zapędy tatuażowe... :cool: kiedyś dosyć konkretnie siedziałem w temacie tatuaży, i został mi sprzęcik.... może wolałbyś sprubować się w tej dziedzinie? cały komplet do dziarania kosztuje tyle co jeden dobry aerograf :) (jakbyco to zapraszam na priv)
co do farb to podobno dobre są Createx'y oraz pro- i euro-color.

Jeżeli widziałeś prace dawida to sam widzisz , czy jest warto słuchać jego rad ;) a twoje rysukni są spoko, zawsze warto porównywać się do lepszych ale z nadzieją ze sami będziemy coraz bliżej ideału, a nie z rezygnacją....



o to nawet ciekawe, ale robiles tatuaze tak wykonujac jako prace? :)


_________________
https://www.apbreloaded.com.pl/tatuaze-warszawa/
 

LAKIEROWANKO Strona Główna » AIRBRUSH » Forum Airbrush

Odpowiedz do tematu  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Skocz do: 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group