Autor |
Wiadomo¶æ |
|
lolejko
|
Wys³any: 2009-02-05, 22:29 Chrom.
|
0
|
|
|
|
Mam felgi chromowane i gdzieniegdzie chrom zaczyna odpadaæ.
Potrzebna jest im renowacja. I tutaj mam pytanie.
Jak usun±æ chrom z felgi???
S± na to jakie¶ sposoby?? |
|
|
No-limit
|
Wys³any: 2009-02-05, 23:50
|
0
|
|
|
Pomóg³: 34 razy Posty: 1179
|
Na pewno chrom?,nie lakier? |
|
|
|
|
marathon
|
Wys³any: 2009-02-06, 08:58
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 34
|
Jak masz ma³e rude plamki to cif w mleczku i G3 te¿ da sobie rade ale jak odpada p³atami to tylko szlifowanie i naniesienie nowej pow³oki chromu(galwanicznie, a nie sprejem), im grubsza tym lepsza. |
|
|
|
|
No-limit
|
Wys³any: 2009-02-06, 14:34
|
0
|
|
|
Pomóg³: 34 razy Posty: 1179
|
marathon napisa³/a: | Jak masz ma³e rude plamki to cif w mleczku i G3 te¿ da sobie rade ale jak odpada p³atami to tylko szlifowanie i naniesienie nowej pow³oki chromu(galwanicznie, a nie sprejem), im grubsza tym lepsza. |
Do usuniêcia plamek lepsza pasta i mleczko Autosol.Ale chyba nie o to chodzi.Je¿eli chrom odchodzi p³atami,to pozostaje udaæ siê do galwanizera. |
|
|
|
|
lolejko
|
Wys³any: 2009-02-10, 12:54
|
0
|
|
|
|
S± to felgi aluminiowe i raczej galwanizacja nie wchodzi w gre. Do aluminium podobno siê nie przyczepi chrom tylko taki jaki¶ lakierowany. Chyba ¿e wczesniej felgê siê miedzi± pokryje, ale nie o to chodzi.
Chcê zedrzeæ ca³kowicie pow³okê chromowan±. nie wiem jak± metoda jest ona na³o¿ona.
Ranty po zdarciu chce wypolerowaæ na lustro papierem i filcem z autosolem, a ramiona pomalowaæ lakierem.
I rzeby taki zabieg przeprowadziæ musze zedrzec ten chrom. I nie wiem jak. |
|
|
marathon
|
Wys³any: 2009-02-10, 14:55
|
0
|
|
|
|
Trudno powiedzieæ, ale chyba tylko szlifowanie wchodzi w gre, a jak bêdziesz szlifowa³ to trudno bêdzie je wypolerowaæ bo mog± powstaæ spore rysy dlatego niektórzy nie piaskuj± przed polerowaniem tylko stosuja ¿el do ¶ci±gania farby. Kiedy¶ te¿ da³em ko³pak od garba do piaskowania to mi tylko zmatowali ten chrom taki gruby by³. |
|
|
|
|
lolejko
|
Wys³any: 2009-02-10, 21:06
|
0
|
|
|
|
no w³asnie ja my¶la³em o szkie³kowaniu te¿, ale czy da radê???
Piaskowania to siê wystrzegam, bo bêd± za du¿e w¿ery. marathon, my¶lisz ¿e scansol lub co¶ podobnego to usunie? |
|
|
marathon
|
Wys³any: 2009-02-10, 21:31
|
0
|
|
|
|
Skansol jest do usuwania pow³ok lakierniczych, niczym nie zmyjesz chromu bo to pow³oka galwaniczna, taki metal, jedynie mo¿na go zeszlifowaæ. |
|
|
|
|
lolejko
|
Wys³any: 2009-02-10, 22:09
|
0
|
|
|