A co Panowie powiecie na to urz±dzenie? Niezbêdne narzêdzie pinstripera czy raczej zabawka wygodnickich? Z tego co zd±¿y³em siê zorientowaæ to przedmiot ten jest chroniony w polsce prawem patentowym , lecz nie przeszkadza to jak s±dze w odwiedzeniu znajomego tokarza precyzyjnego w koñcu polak potrafi...
to jest bardzo fajna zabawka - chcia³em kiedy¶ sobie takie cosik kupiæ dla u³atwienia ¿ycia - no z chêci± zobaczê jak dzi³a taka samoróba bo temat jest ciekawy i niez³y
Na noc do nitro i po problemie wygl±da na to, ¿e jedyna uszczelka jest na "pompce".... z instrukcji wynika, ¿e wystarczy zdj±æ g³owicê i wycisn±æ resztkê farby za pomoc± pompki a reszte wyk±paæ w rozcieñczalniku....
A co do konstruowania prototypu "made in polska" to chyba naj³atwiej bêdzie urzyæ elementów miedzianych z uwagi na mo¿liwo¶æ lutowania ma³ym palnikiem, lecz nadal pozostaje problem rade³kowanego kó³eczka....
Napisa³em do okolicznych zak³±dów odbróbki metali z pytaniem o realizacje takiego zamówienia na kilka ma³ych elementów, ale trochê w±tpiê w to, ¿e ich praca bêdzie warta ceny jak± zaproponuj±...
Je¶li macie Panowie jaki¶ pomys³ na to rade³kowane kó³ko to proszê o sugestie....
Dosta³em odpowied¼ z warsztatów obróbki metali... dobra wiadomo¶æ: nie ma zamówienia minimalnego, przyjmuj± projekty nie CAD'owskie.... ale nie wyceni± nic bez szkiców, wiêc od¶wierzê temat raczej dopiero w przysz³ym tygodniu, gdy dostane konkretne odpowiedzi dotycz±ce projektu "pinstRIPer"....
Nie bardzo rozumiem do czego Ci radelkowane kuleczko??? ma ono sluzyc do nanoszenia farby???? jezeli tak to mozesz sobie je darowac! stal,miedz,mosiadz nie utrzymuja farby na sobie,bardziej : ,filc,guma,kiedys byly takie gumowe walki do robienia wzorow na scianach! dlugo sluzyly!mozesz sprobowac wykozystac np gumke do scierania! z niej zrobic kolko! I jeszcze jedno! jak zamierzasz uszczelnic miejsce w ktorym kolko styka sie z farba azeby ta nie wydostawala sie na zewnatrz i nie sciekala na projekt??
Jako¶ nie widze strugania kó³ka z gumki do ¶cierania.... sory , ale nawet robi±c to ca³kowicie po tanioszce, to mam zamiar zrobiæ funkcjonalne narzêdzie.... Po dok³±dnych oglêdzinach nadal s±dzê , ¿e kó³ko jest metalowe (ewentualnie z tworzywa, w co w±tpiê). Mo¿e wystarczy je gêsto rade³kowaæ, a mo¿e trzeba wyk±paæ w jakim¶ kwasie, tego jeszcze nie wiem.... a co do uszczelnienia, to go po prostu nie ma.... wa¿na jest konsystencja farby....
Jezeli wystarczy Ci cierpliwosci,a zapal nie okarze sie slomianym czekam na efekty koncowe,ja z kolei jestem przekonany ze kolko nie moze byc z matalu!ale popieram zapal i idee,jezeli cos Ci to pomorze to zobacz co znalazlem dzisiaj,jak by nie patrzec to jest to polowa Buglera,tylko nie wiem czy nie jest dla Ciebie zbyt tandetna
No piêknie , prze¶lij mi go mailem.... na dobry pocz±tek....
a tak powa¿nie to wszystko zale¿y od kosztów przedsiêwziêcia, jak na razie nie potrzebujê takiego urz±dzenia. Je¶li okoliczni tokarze bêd± w stanie zrobiæ to za "flaszke" to wchodze w to, jak nie to mo¿e innym razem....
"Silesia czysta finezja, z miasta do miasta na linii - nie brak opinii, wa¿ny jest wynik - na stolice w rêku no¿yce ..." Doqadnie ulepszacz ¿ycia jest kwesti± dodatku, a nie wymogu, pierwej bym postawi³ na dobre gatunkowe pêdzelki - yhy - no i nauczy³ siê nimi dobrze operowaæ, po¿niej bym pomy¶la³ o u³atwiaczu - choæ wydaje mi sie i podejrzewam ¿e nie jestem w b³êdzie ¿e prowadzi siê go zupe³nie inaczej "...w porê ca³y ¶wiat stoi otworem - Praga, Amsterdam, Londyn, Berlin wszyscy wysiedli, czekaj nie zapesz - nastêpna stacja stoi Budapeszt, biegiem, biegiem, po drodze jest Wiedeñ, biegiem s³oneczna Italia - wariat - jaki jest wariant? Cicho, bezbole¶nie jak ¶mieræ we ¶nie - poma³u jeszcze za wcze¶nie - bez przypa³u i bez ¶ciem."
Silowniczek nabedziesz w sklepie z okuciami meblowymi,stosowany jest do drzwiczek (klap) jako spowalniacz,a co do radelkowanego koleczka to podejdz do jakiegos tokarza omijajac szefostwo,a za flaszke zrobi Ci ich garsc ! morze narzekac ale zrobienie takiego koleczka to pestka a trwa ok 30 min! a kazede kolejne ogranicza sie do poprzeciecia naradelkowanego waleczka na plasterki roznej grobosci!! wierz mi! wiem co mowie!!
Ostatnio uda³o mi siê nabyæ bardzo ciekawy przedmiot.... szprycê....:
to bêdzie dobra podstawa.... pozostaje do za³atwienia g³owica... znalaz³em te¿ ca³kiem ciekawy patent na kó³ko, ale to jeszcze jest do dok³adniejszego zbadania. Jak co¶ wiêcej wykminie to podziele siê wiadomo¶ciami...
Na razie cisza... okoliczne tokarnie i zak³±dy z obrabiarkami CNC oferuj± swoj± pomoc, ale na razie nie mam czasu nawet na zrobienie rysunków niestety....
mam toto w domu. generalnie szkoda zachodu na produkcjê tych g³owic - raczej ciê¿ka sprawa. widzia³em gdzie¶ w necie (niestety nie pamiêtam dok³adnie gdzie) mo¿na kupiæ same g³owice.
z reszt± samo narzêdzie te¿ wymaga æwiczeñ i prób i jeszcze wiêcej æwiczeñ. niestety sama za nas nic nie zrobi.
ja za komplet z 7 g³owicami da³em ok 500z³ - sprowadzony z USA
Kupno g³owic raczej odpada bo ta moja szpryca ma pewnie inny rozmiar... a tokarz nie powinien mieæ k³opotu ze zrobieniem g³owicy... jak co¶ ruszê to od¶wierzê topic.
coz w obsludze jest dosc proste - ale zeby sie nauczyc tworzyc za pomoca tego to trzeba na prawde duuuuuuuuzo cwiczyc. Mi troche zal bylo tych kilku farbek 1-shota ktore mam, a z innymi ktorymi probowalem min hamerite i kilka innych - to jednak nie to samo - glownie konsystencja farby rozwala cala prace.
moze zaraz zaamieszcze jeden wzorek tym wykonany
http://b12.grono.net/87/6...748-500x500.jpg
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum