Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42 |
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
ZIEMBA
|
Wys³any: 2009-04-14, 15:48 Brak po³ysku
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 380
|
Przyci±³em dzisiaj ca³± maske od swojej omesi naprawde mocno papierem p1000 na klocku (bezbarwnego jest grubo na³o¿one) bo nie wiem zk±d (chyba z foli) nalecia³o mi pe³no syfów jak ja malowa³em. Potem przelecia³em j± p2000 na rêku ale tak pobierznie. I po polerce pod pewnym k±tem widac rysy na lakierze i nie moge wydobyc po³ysku. Nawet po mleczku siê nie ¶wieci jak powinno. B³yszczy siê ale w porównaniu z b³otnikiem bardzo s³abo. Maska malowana tydzieñ temu. Czy to wina tego ¿e matowa³em j± mocno p1000 a nie p2000? Co teraz z tym zrobic, dac du¿o farecli, mocno docisn±c g±bke i polerowac do oporu czy mo¿e drzec jeszcze raz maske mocno na klocku tylko z papierem p2000 i potem polerka? Podpowiedzcie co mam zrobic bo mam do spolerowania ca³y samochód i nie chce potem poprawiac. Po farecli dajecie jeszcze jak±s drobnoziarnist± paste czy odrazu mleczko? |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2009-04-14, 16:45
|
0
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
1000 to troche za gruby papier. Je¶li ju¿ lecisz 1000 to popraw potem 1500 i na koniec 2000 (je¶li to ceimny kolor to bym wykoñmczy³ 2500) Jak masz du¿o bezbarwnego to powinno byæ ok i sie nie przetrzesz. Ogólnie popraw raz jeszcze 2000 i mu¶nij 2500 i powinno byæ ok. |
|
|
ZIEMBA
|
Wys³any: 2009-04-14, 16:54
|
0
|
|
|
|
Tak te¿ my¶la³em ¿eby zrobic ale chcia³em lizn±c opini bardziej do¶wiadczonych. Bezbarwnego jest grubo, na maske i dwa b³otniki wyszed³ mi litr. Leza³ ju¿ od jakiegos czasu a robie teraz na innym to urobi³em ca³ego litra takiego gêstego i prysna³em. Ok, to jutro biore p2000 na klocku i jade ostro ca³± maske jeszcze raz. A na koniec lizne jeszcze p2500. Dziêki Kalbi
ZIEMBA napisa³/a: | Po farecli dajecie jeszcze jak±s drobnoziarnist± paste czy odrazu mleczko? |
A co z tym? |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2009-04-14, 17:07
|
0
|
|
|
|
ale po co na klocku?? jak robisz na klocku to musisz uwa¿aæ by nie powsta³y grube rysy... na malutkim klocku sobie zrób jedynie wystaj±ce syfki, a nie ca³± maskê. Na koniec po tym klocku ma³ym popraw rêcznie na mokro 2000+2500. Po farecli na koniec pryskam wod± sam± i poleruje (bez pasty ju¿) ja przewa¿nie zostawiam ju¿ tak albo Sonax Auto Politura rêcznie |
|
|
ZIEMBA
|
Wys³any: 2009-04-14, 17:23
|
0
|
|
|
|
Nie no, syfki juz wyci±³em p1000 na klocku. Ok, to przelece to bez klocka. A z t± farecl± ja robie tak samo. Dziêki. |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2009-04-14, 17:37
|
0
|
|
|
Pomóg³: 42 razy Posty: 1794 Sk±d: Kraków
|
1000 jest za gruby, teraz ¿eby zniwelowac rysy po 1000 musisz OSTRO drzeæ 2000. Kloca nie potrzebujesz i uwazaj na kanty,ranty. Jak masz dolane fest i na przyk³±d kupe smieci, to 1500 na klocu i poprawka 2000/2500. Poleruj tak, ¿eby zagrzac lakier. Farecl± nie spalisz lakieru, nie bój. Malo wody, duzo pasty na 3x. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
ZIEMBA
|
Wys³any: 2009-04-14, 17:51
|
0
|
|
|
|
No no Barcik, teraz bede to ostro jecha³ p2000. A potem farecla i minimalne ilo¶ci wody i ostre grzanie. Musi siê udac!! Dziêki panowie. |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2009-04-14, 19:54
|
0
|
|
|
|
ZIEMBA napisa³/a: | ostre grzanie | no z tym grznie to tez nie przesadzaj z wyczuciem - powodzonka |
|
|
kamilbusko
|
Wys³any: 2009-04-14, 20:04
|
0
|
|
|
|
stary dasz se rade jak nie u¶niesz przy polerce to nie przypalisz. lepiej prowadz polerkê wolniej ale regularnie powodzenia |
|
|
|
|
michalLbn
|
Wys³any: 2009-04-14, 23:30
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 184
|
maski sa najgorsze w polerce. Co do przypalenia to nie przesadzaj z grzaniem bo jak kiedy¶ umia³em spaliæ lakier |
|
|
|
|
bartek
|
Wys³any: 2009-04-15, 11:15
|
0
|
|
|
|
a czemu nie krazkiem 1000 -> 1500 na oscylacji ?
jak by nie robic z lapy zawsze cos zostanie po grubszym papierze,
i najczesciej te rysy wyskakuja w najgorszym momencie - dopiero przy polerce... |
|
|
|
|
ZIEMBA
|
Wys³any: 2009-04-15, 13:33
|
0
|
|
|
|
kalbi napisa³/a: | no z tym grznie to tez nie przesadzaj z wyczuciem - powodzonka |
Cytat: | stary dasz se rade jak nie u¶niesz przy polerce to nie przypalisz. lepiej prowadz polerkê wolniej ale regularnie powodzenia |
michalLbn napisa³/a: | maski sa najgorsze w polerce. Co do przypalenia to nie przesadzaj z grzaniem bo jak kiedy¶ umia³em spaliæ lakier |
Spoko panowie, pare aut ju¿ spolerowa³em w swoim krótkim zyciu Tylko ta maska jakas dziwna jest ¿e nie chce siê ³adnie ¶wiecic. Dzisiaj zmatowa³em ca³y samochód p2000 i jutro polerka, napisze wam co z tego wysz³o.
Bartek, mo¿esz mi powiedziec jaki papier na t± oscylacje siê zak³ada, wodny czy zwyk³y? Nie bardzo widzi mi siê lac wod± i jechac elektryczn± oscylacj±. Do takiego matowania jaka ma byc gróbo¶c papieru? Powiedz cu¶ wiêcej na ten temat bo nigdy tak nie robi³em a oscylacyjna u mnie jest i wydaje mi siê to ciekawy sposób na matowanie. |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2009-04-15, 17:50
|
0
|
|
|
|
Ale Farcecl± G3 nie spalisz farby. No musia³by¶ si±¶c na maszynie i zapomieæ o wodzie. Na sucho 3M czy Profixem (zaebista pasta) spalisz. Ale na sucho sa inne gabki i trza byæ geniuszem ¿eby spaliæ farbe. Poleruj±c b³otnik G3 to mi zajmuje 10 minut. Polerujac na sucho zajmuje mi to 2 minuty. I mam auto suche, spodnie suche, sciany czyste. Kowal nie p³acze ¿e ma paste w zakamarkach. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
przemo1972
|
Wys³any: 2009-04-15, 18:04
|
0
|
|
|
Pomóg³: 11 razy Posty: 551 Sk±d: SC
|
ZIEMBA napisa³/a: | Do takiego matowania jaka ma byc gróbo¶c papieru? Powiedz cu¶ wiêcej na ten temat bo nigdy tak nie robi³em a oscylacyjna u mnie jest i wydaje mi siê to ciekawy sposób na matowanie. |
Witam
Bartek mial na mysli maszyne okragla 150 mm. Do matowania sluza tarcze farecli, ostatnio pojawily sie krazki Sia velvet.Sa to krazki do obrobki na mokro o roznej gradacji.Ostatnio polerowalem cale L200-lakier fabryczny, po prostu klijent zazyczyl sobie polerowanie, lakier byl w fatalnym stanie, caly porysowany.Na dodatek kolor to x08-czarna perla.Polerowalem 3M-zielony, zolty, niebieski.Po matowaniu na maszynie bardzo szybko wychodzi sie z polyskiem,naprawde bylem zaskoczony |
_________________ Wyrywanie chwastow |
|
|
|
|
ZIEMBA
|
Wys³any: 2009-04-15, 18:09
|
0
|
|
|
|
Przemo, ja tez mówie o okr±g³ej maszynie, tylko ¿e ja mam elektryczn±, pneumaty mi nie podchodz±. Czyli w moim przypadku polerka ni± odpada bo nie mam zamiaru lac wody na elektryke.
Barcik, jak siê nazywa ta pasta profixa? |
|
|
|
|
przemo1972
|
Wys³any: 2009-04-15, 18:21
|
0
|
|
|
Pomóg³: 11 razy Posty: 551 Sk±d: SC
|
Ja tez pracuje na elektrycznej.Te tarcze sa na gabce (ok.5 mm).Wystarczy ze ta gabka jest mokra. Pneumat bylby najlepszym rozwiazaniem, ale elektryczna tez pojdzie |
_________________ Wyrywanie chwastow |
|
|
|
|
ZIEMBA
|
Wys³any: 2009-04-16, 14:11
|
0
|
|
|
|
przemo1972 napisa³/a: | Ja tez pracuje na elektrycznej.Te tarcze sa na gabce (ok.5 mm).Wystarczy ze ta gabka jest mokra. Pneumat bylby najlepszym rozwiazaniem, ale elektryczna tez pojdzie |
To musze kupic taki papier na prube i zobaczyc jak to bêdzie sz³o. Ale jak mnie pr±d zabije to zostawie w domu kartke z namiarami na Ciebie
Dzisiaj wypolerowa³em cal± omesie i ¶wieci siê jak psu jajca Wina musia³a le¿ec w za grubym papierze przy matowaniu, p1000 jest zdecydowanie za gruby. Mieli¶cie racje chopy Ale pojawi³ siê nastêpny problem Na masce z przodu, przy lampie sa dwie ja¶niejsze plamy wielkosci 10cm2 ka¿da. Nie wiem jak one siê zrobi³y W pomieszczeniu nie by³o ich widac ale dzisiaj na s³oncu widac je z kilometra. To nawet nie s± chmury, tylko takie jasne plamy.I teraz moje pytanko, czy moge je wypylic i potem prysn±c ca³± mache bezbarwnym czy trzeba ca³± maske jechac baz±? Maska malowana by³a tydzien temu takr¿e lakier ju¿ dosech³. I przypominam ¿e jest to srebro. |
|
|
|
|
michalLbn
|
Wys³any: 2009-04-16, 18:01
|
0
|
|
|
|
ZIEMBA napisa³/a: | przemo1972 napisa³/a: | Ja tez pracuje na elektrycznej.Te tarcze sa na gabce (ok.5 mm).Wystarczy ze ta gabka jest mokra. Pneumat bylby najlepszym rozwiazaniem, ale elektryczna tez pojdzie |
To musze kupic taki papier na prube i zobaczyc jak to bêdzie sz³o. Ale jak mnie pr±d zabije to zostawie w domu kartke z namiarami na Ciebie
Dzisiaj wypolerowa³em cal± omesie i ¶wieci siê jak psu jajca Wina musia³a le¿ec w za grubym papierze przy matowaniu, p1000 jest zdecydowanie za gruby. Mieli¶cie racje chopy Ale pojawi³ siê nastêpny problem Na masce z przodu, przy lampie sa dwie ja¶niejsze plamy wielkosci 10cm2 ka¿da. Nie wiem jak one siê zrobi³y W pomieszczeniu nie by³o ich widac ale dzisiaj na s³oncu widac je z kilometra. To nawet nie s± chmury, tylko takie jasne plamy.I teraz moje pytanko, czy moge je wypylic i potem prysn±c ca³± mache bezbarwnym czy trzeba ca³± maske jechac baz±? Maska malowana by³a tydzien temu takr¿e lakier ju¿ dosech³. I przypominam ¿e jest to srebro. |
czy w miejscach plam by³a szpachla? Je¶li tak to utwardzacz ze szpachli zjad³ ci baze. Dzieje siê tak gdy jest za duzo utw. w szpachli lub jest na niej bardzo ma³o podk³ady lub szpachla by³a suszona opalarka i by³o w niej za du¿o utw. Mo¿esz zmatowaæ ca³± maskê p1500 na mokro, wypyliæ baz± miejsce plam i resztê bezbarwnym. |
|
|
|
|
ZIEMBA
|
Wys³any: 2009-04-16, 18:06
|
0
|
|
|
|
michalLbn napisa³/a: | Mo¿esz zmatowaæ ca³± maskê p1500 na mokro, wypyliæ baz± miejsce plam i resztê bezbarwnym. |
No w³a¶nie o taka odpowiedz mi chodzi³o, dziêki. Nie tam nie by³o szpachli. Te plamy wygl±daj± tak jakbym w tym miejscu przytrzyma³ pistolet ze 2 sekundy, ziarno jest na nich zupe³nie inaczej u³ozone i chyba dlatego tak je widac. Ale jak zrobi³em te plamy to nie wiem . Nalwa¿niejsze ¿e zosta³o mi z 50ml bazy to je przyprusze, przelece mache bezbarwnym i bêdzie po plamach |
|
|
|
|
michalLbn
|
Wys³any: 2009-04-16, 18:10
|
0
|
|
|
|
ZIEMBA napisa³/a: | michalLbn napisa³/a: | Mo¿esz zmatowaæ ca³± maskê p1500 na mokro, wypyliæ baz± miejsce plam i resztê bezbarwnym. |
No w³a¶nie o taka odpowiedz mi chodzi³o, dziêki. Nie tam nie by³o szpachli. Te plamy wygl±daj± tak jakbym w tym miejscu przytrzyma³ pistolet ze 2 sekundy, ziarno jest na nich zupe³nie inaczej u³ozone i chyba dlatego tak je widac. Ale jak zrobi³em te plamy to nie wiem . Nalwa¿niejsze ¿e zosta³o mi z 50ml bazy to je przyprusze, przelece mache bezbarwnym i bêdzie po plamach |
Wiêc mo¿e jak za d³ugo w tych miejscach przytrzyma³e¶ pistol to nie da³e¶ wyschn±æ bazie do koñca i polakierowa³e¶ bezbarwnym. Zawsze patrzy czy baza wysch³a w ka¿dym miejscu przed na³o¿eniem bezb. |
|
|
|
|
ZIEMBA
|
Wys³any: 2009-04-16, 18:14
|
0
|
|
|
|
Nie mam pojêcia co zle zrobi³em, ale ziarno w tych miejscach jest inaczej u³o¿one. Ale juz nie wa¿ne, jutro to przyprusze resztkami bazy i bêdzie po problemie. |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2009-04-16, 22:20
|
0
|
|
|
|
je¶li chcesz siê cieniowaæ na masce sreberkiem to polecam siê podrzuciæ ¿ywic± i bêdzie siê ³adnie ziarno uk³ada³o. Kup z 50 ml ¿ywicy pod cieniowanie sreberka. |
|
|
ZIEMBA
|
Wys³any: 2009-04-17, 13:21
|
0
|
|
|
|
Kalbi, to do srebra jest jaka¶ inna ¿ywica? Dobry pomys³ z t± zywic±, mam tak± ale my¶la³em ¿e jest uniwersalna do wszystkich kolorów. |
|
|
|
|
No-limit
|
Wys³any: 2009-04-17, 15:59
|
0
|
|
|
Pomóg³: 34 razy Posty: 1179
|
ZIEMBA napisa³/a: | Kalbi, to do srebra jest jaka¶ inna ¿ywica? Dobry pomys³ z t± zywic±, mam tak± ale my¶la³em ¿e jest uniwersalna do wszystkich kolorów. |
W DP AB 160 +rozc. do bazy 1:0,8,lub XB165+ rozc.. |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2009-04-17, 18:07
|
0
|
|
|
|
ZIEMBA napisa³/a: | Przemo, ja tez mówie o okr±g³ej maszynie, tylko ¿e ja mam elektryczn±, pneumaty mi nie podchodz±. Czyli w moim przypadku polerka ni± odpada bo nie mam zamiaru lac wody na elektryke.
Barcik, jak siê nazywa ta pasta profixa? |
http://multichem.pl/index...=katalog&w=&d=8 tak sie nazywa |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
ZIEMBA
|
Wys³any: 2009-04-18, 12:43
|
0
|
|
|
|
Aaaa, to ju¿ widzia³em te pasty tylko nie wiedzia³em ¿e one s± na sucho. |
|
|
|
|
teac27
|
Wys³any: 2014-07-20, 18:11
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 155 Sk±d: podkarpacie
|
co do bia³ych plam to wydaje mi sie ze po prostu utwardzacz lakieru bezbarwnego zareagowa³ z wilgoci± ... ale w jaki sposob nie wiem ..
Kolega niech pisze w aktualnych tematach a nie "odkopuje" te z przed kilku lat ....
Robertlodz09 |
|
|
Miki
|
Wys³any: 2014-07-20, 21:51
|
0
|
|
|
Pomóg³: 10 razy Posty: 523