Autor |
Wiadomo¶æ |
|
mike91
|
Wys³any: 2009-05-04, 17:28 Pocz±tki LAKIERNIKA.
|
0
|
|
|
|
z lakiernictwa to wiem chyba za ma³o
wiem : pistolet lakierniczy do malowania najlepszy z dysz± 1,1-1,4 firmy fobo albo sico.
wiem jak zapodk³adowaæ, pistoletem z dysz± 2 mm i jakimi papierami szlifowaæ tzn. przygotowac do malowania. konstrukcje pistoleta lakierniczego czym sie czysci itd.
o kompresorach wiem mniej-wiecej, wiem równie¿ jak malowaæ lakierami metalikami jak dobrze pamiêtam tzn. jakimi ruchami, i wiem ze +/- 30cm z takiej wysokosci powinno sie malowac. ale co do mieszanek jak mieszac jakich lakierow uzywac to kompletnie nie wiem, prosze wyt³umaczcie mi to wszy¶ciu¶ko od pocz±tku... |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2009-05-04, 18:06
|
0
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
1,1 dysza to raczej za ma³a!!!, a niby czemu fobo i sico to najlepsze pistolety? Jak mieszac lakiery to powiedz± ci w mieszalni tam gdzie je dorabiasz! niby sk±d mamy wiedzieæ czym ty lakierujesz??!! przewa¿nie konwencjê miesza siê w stosunku 2:1 z rozcieñczalnikiem do baz. Wodê przewa¿nie daj± w gotowej mieszance wiec tylko wlewasz do pistoletu i lakierujesz ale to musisz siê zapytaæ w mieszalni, a nie nas! Wszystko powiniene¶ mieæ napisane na opakowaniu - wystarczy przeczytaæ lub zapytaæ w mieszalni. |
|
|
mike91
|
Wys³any: 2009-05-04, 19:00
|
0
|
|
|
|
napisa³em pocz±tki lakiernika.... wiêc chcia³bym siê dowiedzieæ jak sie maluje, jakich farb sie uzywa do lakierowania itd. czyli wszystko od pocz±tku.
(+ s³owniczek wyrazów których sie uzywa w lakiernictwie) |
|
|
|
|
zelek-lakiernictwo
|
Wys³any: 2009-05-04, 19:03
|
0
|
|
|
|
Najlepiej ja kby ktos modów podwiesi³ taki temat zeby nie powstawa³o kolejnych 15485484548...
A zawsze ¶wierzakowi przyda sie temat i niebedzie zak³adac nowego
Co do dysz to wszystko zalezy jakie elementy potrzebujesz lakierowaæ
jesli maja to byc lusterka ma³e owiewki motocyklowe lub inne drobnostki to nawet dysza 1.1 da rade,je¶li wiêksze powierzchnie typu drzwi maska dach ect to 1.3-1.4
Podk³ad szlifujemy papierem na mokro 400-600 a w koncowej fazie mo¿na sciagn±æ mikro rysy drobniejszym papierem np 800 czy 1000
z papierami tez nie mozna przesadzic poniewa¿ podk³ad musi miec swoja fakturê ¿eby lakier mia³ siê do czego przyczepiæ
Szpachle obrabiamy papierem na sucho np 120,240, (mo¿na grubszymi) w zale¿no¶ci jak grubo jej jest przy³o¿one a nastêpnie wykoñczenie papierem na mokro 180-300 pod podk³ad
*(niektórzy lakiernicy nie szlifuj± szpachli na mokro)
Nastêpnie odt³uszczamy element benzyna ekstrakcyjn± na czystej szmacie
i aplikujemy podk³ad
Co do pistoletow to nikt nie mowil ze fobo czy sico to najlepsze Guny
Jednymi z najlepszych firm produkujacych pistolety lakiernicze to SATA,DEVILBISS,IWATA,EVO,JONNESWAY
FOBO czy SICO jest dobrym pistoletem z ni¿szej pó³ki który nadaje sie dla pocz±tkuj±cego lakiernika i ma dobre w³a¶ciwo¶ci lakiernicze umiejêtno¶ci nie zdobêdziesz maj±c Sate za 2.5 ty¶ tylko poprzez praktykê i dok³adno¶æ
Typy lakierów: wodorozcieñczalne, akrylowe, metalizowane, per³owe
Typy Pistoletów: pistolety wysokoci¶nieniowe LVMP,RP i niskoci¶nieniowe HVLP
jak co¶ pomin±³em to poprawiæ mnie koledzy |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2009-05-04, 19:23
|
0
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
zelek-lakiernictwo napisa³/a: | nastêpnie wykoñczenie papierem na mokro 180-300 pod podk³ad | kolego chyba zartujesz sobie??
zelek-lakiernictwo napisa³/a: | Podk³ad szlifujemy papierem na mokro 400-600 a w koncowej fazie mo¿na sciagn±æ mikro rysy drobniejszym papierem np 800 czy 1000 |
nie mo¿na ¶ci±gn±æ rysy, tylko trzeba jak ju¿. Minimalnie 800 pod solid-y, pod metale i per³y 1000-1200
zelek-lakiernictwo napisa³/a: | wodorozcieñczalne | chyba wodnorozcieñczalne |
|
|
zelek-lakiernictwo
|
Wys³any: 2009-05-04, 19:28
|
0
|
|
|
|
Kalbi niema sie o co spinaæ napisa³em ogólnikowo ka¿dy robi po swojemu
nie czepiaj siê literówek
Masz racje pod per³ê drobniejszym zapomnia³em |
|
|
|
|
domagalka
|
Wys³any: 2009-05-04, 19:53
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 223 Sk±d: Beszowa
|
no to fajnie poisz szpachle obrabiaj±c j± na mokro |
|
|
|
|
mike91
|
Wys³any: 2009-05-05, 08:32
|
0
|
|
|
|
domagalka napisa³/a: | no to fajnie poisz szpachle obrabiaj±c j± na mokro |
|
|
|
|
|
domagalka
|
Wys³any: 2009-05-05, 08:38
|
0
|
|
|
|
Przecie¿ szpachel nasi±ka wod± a potem wychodzi w s³oñcu i w ciepe³ku w postaci b±bli pod lakierem. |
|
|
|
|
banshee
|
Wys³any: 2009-05-05, 09:35
|
0
|
|
|
staram siê jak mogê
Pomóg³: 2 razy Posty: 71 Sk±d: Bydgoszcz
|
kto jeszcze oprócz zelek-lakiernictwo odt³uszcza benzyn± ekstrakcyjn±?
do tego s± zmywacze silikonu kolego!! |
|
|
|
|
mike91
|
Wys³any: 2009-05-05, 14:53
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
przemo1972
|
Wys³any: 2009-05-05, 15:02
|
0
|
|
|
Pomóg³: 11 razy Posty: 551 Sk±d: SC
|
Cytat: | kto jeszcze oprócz zelek-lakiernictwo odt³uszcza benzyn± ekstrakcyjn±? |
Przypominam ze jest to dzial:"Pomoc dla amatorow" i nie kazdy kto robi amatorsko musi odrazu kupowac litr zmywacza antysilikonowego.Jeszcze nie tak dawno benzyna byla stosowana ogolnie w warsztatach |
_________________ Wyrywanie chwastow |
|
|
|
|
zelek-lakiernictwo
|
Wys³any: 2009-05-05, 15:24
|
0
|
|
|
|
domagalka napisa³/a: | Przecie¿ szpachel nasi±ka wod± a potem wychodzi w s³oñcu i w ciepe³ku w postaci b±bli pod lakierem. |
Tys jest kur wa B±bel |
|
|
|
|
mike91
|
Wys³any: 2009-05-05, 15:30
|
0
|
|
|
|
i ten kto posiada wiedze ksi±¿kow± to niech siedzi cicho bo g wno wie.
robi³em u lakiernika i jak szpachla juz jest polozona i zaschnieta i w zaleznosci ile tej szpachli jest to zawsze szlifowalem i wyg³adza³em papierem 240 na sucho a pó¿niej zmoczonym papierem ¶ciernym 300 a pozniej 400-600zmoczonym w wodzie papierem ....
i by³o wszystko OK |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2009-05-05, 19:03
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 854
|
mike91 napisa³/a: | ...pó¿niej zmoczonym papierem ¶ciernym 300 a pozniej 400-600zmoczonym w wodzie papierem ....
i by³o wszystko OK |
do czasu |
|
|
|
|
tadeo121
|
Wys³any: 2009-05-05, 19:24
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 14
|
Witam Panów! Moim skromnym zdaniem,do momentu po³o¿enia podk³adu,to wody powinno siê u¿ywaæ tylko do mycia r±k po pracy,lub jak kto woli przed jedzeniem. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
domagalka
|
Wys³any: 2009-05-05, 20:19
|
0
|
|
|
|
"i ten kto posiada wiedze ksi±¿kow± to niech siedzi cicho bo g wno wie.
robi³em u lakiernika i jak szpachla juz jest polozona i zaschnieta i w zaleznosci ile tej szpachli jest to zawsze szlifowalem i wyg³adza³em papierem 240 na sucho a pó¿niej zmoczonym papierem ¶ciernym 300 a pozniej 400-600zmoczonym w wodzie papierem ....
i by³o wszystko OK"
Patrzcie go, znalaz³ siê wszystko wiedz±cy i potrafi±cy BO ROBI£ U JAKIEGO¦ tam byle LAKIERNIKA co nauczy³ go poiæ wod± szpachel
Wyskoczyli nie wiadomo sk±d i twierdz± ¿e szpachel tzreba poiæ. Nie piszczie takich bzdur bo kto¶ nowy przeczyta i zrobi a potem jak ciepe³ka bêd± to bêd± p³acze ¿e na forum mu tak± bzdurê doradzili. |
|
|
|
|
domagalka
|
Wys³any: 2009-05-05, 20:23
|
0
|
|
|
|
Cytat: |
Tys jest kur wa B±bel |
Atu nastêpny specjalista siê znalaz³ z fachowymi pomys³ami. Ciebie te¿ uczyli tych g³upich pomys³ów ¿eby szpachel na mokro obrabiaæ??? |
|
|
|
|
pitterek
|
Wys³any: 2009-05-05, 20:29
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 306
|
Cytat: | i ten kto posiada wiedze ksi±¿kow± to niech siedzi cicho bo g wno wie.
i by³o wszystko OK |
zrób se test. we¼ prosta blache, m³otek , p-dolnij, poszpachluj, obrób szpachel po swojemu, zapodk³ad¼, pomaluj i zostaw na lato na s³oneczku. sam zobaczysz jaka kiche od-pier-dalasz |
_________________ Pit
|
|
|
|
|
domagalka
|
Wys³any: 2009-05-05, 20:39
|
0
|
|
|
|
mike91 napisa³/a: | i ten kto posiada wiedze ksi±¿kow± to niech siedzi cicho bo g wno wie.
i by³o wszystko OK |
Ciekawe sk±d ty swoj± wiedzê wytrzasn±³e¶ bo ani nie robisz wg ksi±¿ki ani tak jak powinno siê robiæ. A propo tego gdzie robi³ê¶ to jestem ciekaw czy ten niby lakiernik nie widzia³ tego jak robisz czy te¿ by³ takim paprokiem?
Oby wiêcej takich, lato i s³oneczko przyjdzie to bêdziemy mieæ roboty co nie miara, tylko ciekawe czy wszyscy nie lubi± tak jak ja poprawiaæ spiep.... przez kogo¶ roboty. |
|
|
|
|
mike91
|
Wys³any: 2009-05-05, 21:14
|
0
|
|
|
|
dobra ju¿ co do szpachli to nic lepiej nie piszcie bo ju¿ wiem co i jak |
|
|
|
|
banshee
|
Wys³any: 2009-05-06, 06:03
|
0
|
|
|
staram siê jak mogê
Pomóg³: 2 razy Posty: 71 Sk±d: Bydgoszcz
|
domagalka napisa³/a: | Oby wiêcej takich, lato i s³oneczko przyjdzie to bêdziemy mieæ roboty co nie miara, tylko ciekawe czy wszyscy nie lubi± tak jak ja poprawiaæ spiep.... przez kogo¶ roboty. |
100% racji!!! Jeszcze na to spray Dekorala i co¶ t³ustego, ¿eby opó¼niæ wychodz±c± rdzê - kocham takie robótki, jak przysz³± te¶ciow± |
|
|
|
|
mike91
|
Wys³any: 2009-05-06, 14:45
|
0
|
|
|
|
ju¿ wiem co do szpachli
na SUCHO pierwsze 80 potem 120 a zagladzic drobnym180 lub 220 i podklad |
|
|
|
|
pitterek
|
Wys³any: 2009-05-06, 17:54
|
0
|
|
|
|
mike91 napisa³/a: | u¿ wiem co do szpachli
na SUCHO pierwsze 80 potem 120 a zagladzic drobnym180 lub 220 i podklad |
220 jest za gruby. 240 to minimum a najlepiej 320 lub 360
Panowie a jak sie ma szlifowanie na wodê do szpachlówki natryskowej??? |
_________________ Pit
|
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2009-05-06, 18:47
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 854
|
[quote="pitterek"] mike91 napisa³/a: | Panowie a jak sie ma szlifowanie na wodê do szpachlówki natryskowej??? |
tak samo jak i szlifowanie szpachlowki nakladanej za pomoca stalek.To i to jest szpachla polyestrowa,to i to chlonie wode jak gabka. |
|
|
|
|
pitterek
|
Wys³any: 2009-05-06, 19:42
|
0
|
|
|
|
tak tez w³asnie mysla³em, dzieki @gola za odpowied¼ |
_________________ Pit
|
|
|
|
|
dooku
|
Wys³any: 2009-05-08, 20:51
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 117 Sk±d: £ód¼
|
u mnie jak robilismy na warsztacie auto na szybko bez podkladu to szpachlowalismy zwyklym light a na to szla szpachla Finish .konczona byla na wode 800 i pod lakier.
nie mowie ze tak robie na swoim ale na warsztacie tak bylo dziechcone.
do zastanowienia jest tez temat szlifu podkladu na mokro
pewnie prawie kazdemu zdarza sie przeszlifowac do szpachli jak konczy na wode bo moge sie zlozyc ze nie walicie Bóg wie ile podkladu
wiec pewnie te szpachle i tak sa narazone na kontakt z woda |
|
|
|