Autor |
Wiadomość |
 |
domagalka
|
Wysłany: 2009-06-03, 22:05 MoÂże za duÂżo???
|
0
|
|
|
|
Witam. Dzisiaj podjecha³ do mnie ch³opaczek Fordem Probe i pyta ile za naprawe maski i zmiana koloru (samej maski) a mia³ tam jedno brzydkie wgniecenie, ja do niego ¿e 3 stówy i bedzie dobrze a on oczy wywali³ na mnie i ILE?? J anie wiem czy ta cena to taka powalaj¹ca??? Przecie¿ maska u probe to doœÌ wielka jest. |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2009-06-03, 22:09
|
0
|
|
|
|
ile???? :P 300 zÂł to zdecydowanie za maÂło!!! policz sobie ile sam materiaÂł Cie wyniesie!!! minimum 450 zÂł |
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-06-03, 22:12
|
0
|
|
|
|
domagalka napisał/a: | a on oczy wywaliÂł na mnie i ILE | moÂże zdziwiony Âże tak tanio |
|
|
|
 |
domagalka
|
Wysłany: 2009-06-03, 22:17
|
0
|
|
|
|
Tylko Âże ja mu powiedziaÂłem Âże tyle jak on sobie bazĂŞ kupi a reszta moja i na pweno nie byÂło to zdziwienie Âże maÂło. |
|
|
|
 |
kamilbusko
|
Wysłany: 2009-06-03, 22:20
|
0
|
|
|
|
olej goÂścia. darmo by pewnie chciaÂł. mi siĂŞ krew w ÂżyÂłach gotuje jak takich widzĂŞ i sÂłyszĂŞ takie teksty |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2009-06-03, 22:21
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
kamilbusko
|
Wysłany: 2009-06-03, 22:26
|
0
|
|
|
|
wujek mi siê ostatnio pyta³ czy bym mu nie zrobi³ zaprawki na drzwiach megane i b³otniku metalic bo mu lakiernik inny powiedzia³ 500 z³. oni myœl¹ ¿e wystarczy papierkiem przetrzeÌ i psikn¹Ì i to wszystko. ludzie nie doceniaja tego zawodu |
|
|
|
 |
domagalka
|
Wysłany: 2009-06-03, 22:27
|
0
|
|
|
|
Tak te¿ myœla³em koledzy, oni mysl¹ ¿e kupi¹ star¹ skorupê za 2 tysiaki to ¿e lakiernik im ca³oœÌ za 500 polakieruje bo to przecie¿ nie nowe auto to ile¿ we¿nie? a jaka przeciê¿ ró¿nica nowe a stare, no taka ¿e przy starych hu.... jest roboty bo albo ju¿ paprany przez kogoœ albo strupy wszêdzie. |
|
|
|
 |
Mariuszczs
|
Wysłany: 2009-06-04, 10:51
|
0
|
|
|
|
OczywiÂście pracĂŞ swojÂą trzeba ceniĂŚ, jednak moÂże chÂłopak wie ile to jest godzin pracy i ile kosztuje materiaÂł ( razem z papierami itd ) a zarabia 10 zÂł za godzinĂŞ.
JeÂśli byÂś liczyÂł wedÂług jego zarobkĂłw to rzeczywiÂście za drogo
Ja sam nie jestem lakiernikiem, ale niejeden lakiernik w okolicy nawet nie potrafi pomalowaĂŚ tak jak ja ( niestety ) wiĂŞc sam auta nie oddaje do lakierowania a robiĂŞ to jak trzeba sam. I np koszt pomalowania maski i zderzaka w nieduÂżej osobĂłwce to dla mnie 100 zÂł i to muszĂŞ kupiĂŚ papierĂłw itd bo nie mam na zapasie ( jedynie co leÂży u mnie to szpachla i podkÂład )
Tak Âże 300 zÂł w naszych realiach to jest ok, jednak 450 zÂł to lekka przesada. Co innego jak jest dziura na dziurze to cena musi byĂŚ.
Trzeba mieĂŚ pomieszczenie kompresor, pistolet, gÂłupie wĂŞÂże, opaÂł - wszystko siĂŞ zuÂżywa, wymaga przglÂądĂłw wymiany czĂŞÂści, Âłatania i to musi byĂŚ wliczone w koszt malowania i takiemu kolesiowi moÂżna takÂą listĂŞ wymieniĂŚ.
Jak siê rozpogodzi to cyknê fotkê jak maluje jeden z lepszych lakierników tutaj to zrozumiecie dlaczego goœÌ bez fachu pomaluje lepiej ni¿ on . |
|
|
|
 |
przemo1972
|
Wysłany: 2009-06-04, 13:25
|
0
|
|
|

|
Mariuszczs napisał/a: | jednak 450 zÂł to lekka przesada |
Witam
Proponuje policzyc:
1.Szpachel,(zakladam, ze maska ma kilka dolkow-nie DOLOW) podklad, kolka na szlifierke oscylacyjna, baza(niech to bedzie tylko konwencja), bezbarwny + utwardzacz, pasty polerskie, opal do kabiny, podatek, nie licze zuzycia narzedzi ale to tez jakis koszt.Zakladam, ze ta maske malujesz w lato,nie suszysz jej wkabinie.Dolicz twoj czas i energie-wyjdzie Ci ze nie jest to wcale tak wiele-lepiej w tym samym czasie zrobic np:maly blotnik i drzwi. |
_________________ Wyrywanie chwastow |
|
|
|
 |
Mariuszczs
|
Wysłany: 2009-06-04, 14:04
|
0
|
|
|
|
podatku nie liczmy - jesli miaÂłby byĂŚ liczony to wtedy wyjdzie te 450 zÂł bo jakieÂś 80zÂł vatu i prawie tyle samo dochodu trzeba wpÂłaciĂŚ do skarbĂłwki - niewiem jak siĂŞ rozliczacie i zostaje 300
KosztĂłw tej maski Probe nie znam, jednak jeÂśli mi lakiernik zaÂśpiewaÂłby 300 zÂł za maskĂŞ to jednak wolĂŞ jÂą sam pomalowaĂŚ, chyba Âże siĂŞ zgodzi Âże bĂŞde mu patrzaÂł na rĂŞce. MalowaÂłem w zeszÂłym roku zderzak i listwĂŞ w R19 tesciowi - podkÂładu miaÂłem i szpachli, kupowaÂłem papiery, bazĂŞ,jakiÂś Âśrodek na plastik bo byÂł goÂły, bezbarwny, filtry do wlewania lakieru ( jak to siĂŞ nazywa ? ) i wyszÂło jakieÂś 60 -80 zÂł niepamiĂŞtam ale 100 napewno nie. Dodam Âże pÂłaciÂłem wyÂższÂą cenĂŞ za bezbarwny i ten Âśrodek na plastik bo byÂł odmierzany a nie tak jak kupujecie na puszki.
Nie twierdzĂŞ Âże te ceny jakieÂś kosmos, jednak 300 zÂł jest normalnÂą cenÂą a 450 zÂł to juÂż bĂŞde dyskutowaĂŚ.
Zrobi³em zdjêcia pracy lakiernika który za wyprowadzenie ma³ych wgnieceù na masce i przy tylnym b³otku oraz pomalowanie tego powiedzia³ 300 z³. Kasê wzio³ przed robot¹, maskê mia³ zrobiÌ ca³¹, tak¿e przy tym b³otniku zosta³o jedno wgniecenie. Przy b³otniku siê chociarz lakier trzyma, na masce z³azi, oraz by³o matowione sporo powy¿ej tego zamalowania i takie zmatowione zosta³o. Oto efekty - jak kolor dobrany:
Cena wydawaÂła siĂŞ atrakcyjna przed zrobieniem. |
|
|
|
 |
domagalka
|
Wysłany: 2009-06-04, 20:35
|
0
|
|
|
|
No widzisz jak zrobiÂł. A nie wolaÂł byÂś daĂŚ te 450 i Âżeby byÂło zrobione super??? |
|
|
|
 |
Mariuszczs
|
Wysłany: 2009-06-04, 21:31
|
0
|
|
|
|
Ale to nie ja da³em tylko teœciu - nastêpne malowanie da³ mi i pisa³em koszt jaki wyszed³ - za 450 z³ to lakiernik by pewnie pomalowa³ 3/4 maski a nie sam czubek - tak by³o by wiêcej kasy w plecy i dam sobie rêkê uci¹Ì ¿e by³a by lipa - szkoda gadaÌ - mo¿e ktoœ tutaj w okolicy otworzy lakiernictwo z prawdziwego zdarzenia bo naprawdê ludzie maj¹ czêsto problem kto mniej spartoli robotê. Naprawdê dobra okolica na solidnego lakiernika.
Zreszt¹ ile s¹dzicie ¿e on da³ za materia³y na t¹ robotê - 30 z³ ? setka bazy na to co psikno³ to za du¿o. Nawet nie s¹dze ¿e by³ dobraÌ kolor tylko pewnie coœ mu zasta³o z innego auta i st¹d taka ró¿nica koloru. A ile czasu mu to zajê³o - godzinê ?
Ostatnio znajomy da³ klapê tyln¹ do zrobienia a by³y dziury po spojlerze pordzewia³e w ko³o to lakiernik zaszpachlowa³ ca³¹ klapê do równa i mówi ¿e mocna szpahala to nie trzeba rdzy czyœciÌ. Dodam ¿e nie trzeba by³o szpachlowaÌ bo by³a równa. Zaczê³o doœÌ szybko pêkaÌ i znajomy paznokciem t¹ szpachlê wyd³uba³ przy mnie. |
|
|
|
 |
domagalka
|
Wysłany: 2009-06-04, 21:54
|
0
|
|
|
|
To h.. nie robota. Takiemu to bym pÂłotu nie daÂł pomalowaĂŚ. ChodziÂło mi o to czy nie daÂł byÂś tej sumy lakiernikowi ktĂłry zrobiÂłby to na prawdĂŞ z serca i profesjonalnie. Bo to co Ty piszesz to nawet nie paprok jest tylko o wiele gorzej. |
|
|
|
 |
Mariuszczs
|
Wysłany: 2009-06-05, 08:37
|
0
|
|
|
|
Nawet nie wiem czy teÂściu w koĂącu jak planowaÂł pojechaÂł odebraĂŚ kasĂŞ. Pewno Âże lepiej jest daĂŚ 450 zÂł, w koĂącu byÂłyby to dwa elementy bo maska no i ten bÂłotnik, tylko trzeba by jechaĂŚ w inne okolice.
A wogĂłle to siĂŞ zdarza wam Âże przyjeÂżdza klient z reklamacjÂą, albo o zwrot kasy ?
Napewno zdarzy siĂŞ kaÂżdemu jakaÂś wpadka ( nie taka jak pokazywaÂłem na zdjeciach oczywiÂście ) . Czy jest jakaÂś gwarancja na prace lakiernicze ? |
|
|
|
 |
domagalka
|
Wysłany: 2009-06-05, 09:04
|
0
|
|
|
|
No ja jeszcze nie miaÂłem takiej reklamacji i daj BoÂże Âżeby nigdy nie byÂło. MoÂże ze dwa razy poprawiaÂłem po sobie robote ale to z winy klienta bo jak ruda wyÂłaÂżi i ja mĂłwiĂŞ Âże najlepiej spawaĂŚ to nie chcÂą tylko mĂłwiÂą Âżeby zakitowac i za jakiÂś czas przyjeÂżdzajÂą i proszÂą Âżeby wspawaĂŚ, ale to nie tak Âźle bo dwa razy pÂłacÂą bo rozumiejÂą Âże trzeba byÂło odrazu wspawaĂŚ. |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2009-06-05, 09:38
|
0
|
|
|
|
Mariuszczs napisał/a: | Oto efekty - jak kolor dobrany: | to chyba nie byÂło robione u lakiernika, tylko chyba jakieÂś dziecko 6-cio letnie to zrobiÂło!! co to kur... jest!!! zaprawka na ostro taÂśmÂą przyklejona! szkoda sÂłow, ja bym tego nie odebraÂł nawet i nie zapÂłaciÂł - tragedia |
|
 |
lukas94
|
Wysłany: 2009-06-24, 22:41
|
0
|
|
|
lukas94
|
kalbi napisał/a: | Mariuszczs napisał/a: | Oto efekty - jak kolor dobrany: | to chyba nie byÂło robione u lakiernika, tylko chyba jakieÂś dziecko 6-cio letnie to zrobiÂło!! co to kur... jest!!! zaprawka na ostro taÂśmÂą przyklejona! szkoda sÂłow, ja bym tego nie odebraÂł nawet i nie zapÂłaciÂł - tragedia | mnie cieszy taki obrĂłt sprawy 150 za element moze polacy zrozumia ze tanie mieso to psy jedza tesc chciaÂł po taniosci to ma tu mozna by polemizowac jak by gosc wziol 500-600 zÂł za to a tak to nie ma nad czym plakac |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2009-06-25, 07:43
|
0
|
|
|
|
Co do reklamacji to zdarzyÂło mi siĂŞ nieraz albo kolor nie tak albo jakaÂś madra gÂłowa zobacyzÂła smietki czy dziurki ale nigdy nie byÂło wojny o zwrot kasiorki tylko Âżeby poprawiĂŚ. A te zaprawki to profi.... nie ma co |
_________________ Bart
 |
|
|
|