Autor |
Wiadomość |
 |
lolejko
|
Wysłany: 2009-06-13, 13:32 Spawarka
|
0
|
|
|
|
Zastanawiam sie nad spawarkÂą. Co moÂżecie poleciĂŚ, Âżeby byÂło dobre. Na pewno najwiĂŞcej bĂŞdzie spawana blacha samochodowa, ale teÂż czasmi siĂŞ trafi jakiÂś materiaÂł gruboÂści do max 5mm
http://www.allegro.pl/ite...ratis_nowy.html
MyÂślĂŞ nad takim modelem, ale moÂże cos lepszego polecicie w podobnym przedziale cenowym??? |
|
 |
Grzesiek11
|
Wysłany: 2009-06-13, 14:07
|
0
|
|
|
|
Ja mam takiego tylko starszy model Âśmiga 6 lat i nie narzekam nie miaÂłem jeszcze Âżadnej awari w sam raz na takie robĂłtki przy autach |
|
 |
stek
|
Wysłany: 2009-06-13, 16:09 Re: Spawarka
|
0
|
|
|
|
lolejko napisał/a: | Zastanawiam sie nad spawarkÂą. Co moÂżecie poleciĂŚ, Âżeby byÂło dobre. Na pewno najwiĂŞcej bĂŞdzie spawana blacha samochodowa, ale teÂż czasmi siĂŞ trafi jakiÂś materiaÂł gruboÂści do max 5mm
http://www.allegro.pl/ite...ratis_nowy.html
MyÂślĂŞ nad takim modelem, ale moÂże cos lepszego polecicie w podobnym przedziale cenowym??? |
Polecam bardzo dobra firma, mam 1500s i jest niezawodna, spawam blachy jak rĂłwnieÂż profile . a Ty chcesz 1800 to lepszy model i mocniejszy. pozdr. |
|
|
|
 |
Mariuszczs
|
Wysłany: 2009-06-13, 17:17
|
0
|
|
|
|
PojedÂź do castoramy - chyba taĂąsza i do tego dajÂą reduktor
Ja kupiÂłem niecaÂłe 2 lata temu 1800 i jestem z niej zadowolony. WyspwaÂłem kilkanaÂście szpulek 15 kilowych. W zeszÂły poniedziaÂłek miaÂłem z niÂą pierwszy zonk. StraciÂła regulacje posuwu drutu - leciaÂło caÂły czas na max. RozebraÂłem, wymierzyÂłem Âże jedna dioda ma zwarcie, doczytaÂłem na elektrodzie Âża jak siada dioda to i tranzystor i scalak. KupiÂłem, wymieniÂłem diode i tranzystor i nadal hula jak nowa. Scalaka nie trzeba byÂło
Jeszcze jest na gwarancji ale wolaÂłem to naprawiĂŚ tego samego dnia niÂż czekaĂŚ niewiadomo ile na serwis, bo uÂżywam jej co dzieĂą.
Jest to podobno awaria ktĂłra siĂŞ w koĂącu zdarzy w tych spawarkach ale naprawa prosta i tania.
Cykl ma sÂłaby ale do blacharki nie potrzeba lepszego, jedynie co to przydaÂło by siĂŞ wiĂŞcej zakresĂłw. Ja spawam profile i czĂŞsto mi brakuje zakresu pomiĂŞdzy 3 a 4. |
|
|
|
 |
groszek923
|
Wysłany: 2009-06-13, 21:33
|
0
|
|
|
|
RĂłwnieÂż polecam 1801. W castorami sÂą za 1790zl wraz z reduktorem i drutem 2,5kg. Tak z ciekawoÂści to jak jÂą ustawiacie do cienkich blach? Chodzi mi oczywiÂście o prÂąd i posuw. |
|
|
|
 |
Mariuszczs
|
Wysłany: 2009-06-13, 22:08
|
0
|
|
|
|
Do cienkich to na zakres 1 oczywiÂście a posuwu to wÂłasciwie nie ruszam i mam 3,5 dla wszystkich zakresĂłw, czasem jak daje na zakres 4 to trochĂŞ posuwu dodaje bo spawa natryskowo a nie zwarciowo. Ale to kaÂżdy ten migomat ma inaczej bo znajomy ma 3 sztuki i wszystkie majÂą inaczej na pokrĂŞtle - u mnie siĂŞ dziwiÂł Âże daje na 3,5 i nie trzeba wiĂŞcej. |
|
|
|
 |
adams90-90
|
Wysłany: 2009-06-14, 12:42
|
0
|
|
|

|
Gdzies czytalem ze do tych migow z marketow wkladaja gorsze czesci(bodajrze tranzyator aluminiowy nie znam sie na tym) i lepiej jest kupic odrazu z markowego sklepu |
|
|
|
 |
Mariuszczs
|
Wysłany: 2009-06-14, 13:23
|
0
|
|
|
|
adams90-90 napisał/a: | Gdzies czytalem ze do tych migow z marketow wkladaja gorsze czesci(bodajrze tranzyator aluminiowy nie znam sie na tym) i lepiej jest kupic odrazu z markowego sklepu |
Tranzystory ma krzemowe . Natomiast raczej nie ma wkÂładanego nic lichszego. Trafo jest nawiniĂŞte miedziÂą w moim besterze 1800 kupionym w castoramie.
KupiĂŚ w tej cenie to lepszego moÂżna tylko uÂżywanego i teraz jak bĂŞde kupowaÂł mocniejszy migomat wÂłasnie tak zrobiĂŞ - uÂżywany. Niestety ceny nowych sprzĂŞtĂłw porzÂądnych sÂą jak dla mnie kosmiczne. ChiĂąski miaÂłem nowy ( Einhell ) to wiem jakie to badziewie.
Lichy jest zacisk masowy ktĂłry polecam od razu wymieniĂŚ na taki z miedzianymi wkÂładkami. Ten stary siĂŞ tak grzaÂł Âże mnie nieraz oparzyÂł. |
|
|
|
 |
zibi86
|
Wysłany: 2009-06-14, 14:55
|
0
|
|
|
|
maruiszczs ja mam pytanko odnosnie bestera 1801 mam ten sprzecik i jeszcze nie moge go wyczuc pracuje na posuwie 2,5 a widze ze n 3,5 tez mozna pewnie wszystko kwestia wprawy i nie wiem ile ustawic gazu na reduktorze tym co dostalem wraz z migiem w zestwie.[/center] |
|
|
|
 |
Mariuszczs
|
Wysłany: 2009-06-14, 15:06
|
0
|
|
|
|
Ja mam gazu na pierwszÂą grubÂą kreskĂŞ - chyba jest tam 10 l/min - jak niewiesz ile na skali to przystaw do ucha i dodawaj aÂż zaczenie syczec jednostajnie i to jest minimum jakie musi byĂŚ. Jak jest mniej to tak syka nierĂłwnomiernie. OgĂłlnie to siĂŞ korzysta z tabeli, jednak nie sÂądze Âżeby ten wskaÂźnik pokazywaÂł wÂłaÂściwie bo mam dwa takie reduktory i na obu inaczej jest na skali
Jeœli masz pod³¹czone na 230 V to mo¿e i 2,5 bo jak czasem spawam z gniazdka to zmniejszam. Ale to obserwuj spaw - jak pstryka bardzo czêsto to za du¿o, jak pstrykanie jest takie przerywane tak ¿e widaÌ ¿e lec¹ krople w spoinê to za ma³o. Trudno mi to opisaÌ nie znaj¹c fachowych nazw, ale za ma³o to taki efekt ¿e kropla powstaje w powietrzu i j¹ przyci¹ga w spoinê. U¿ywa sie tego typu spawania przy wiêkszych pr¹dach i ja czasem tak spawam na zakresie 4 bo lepiej siê wtapia, ale niekoniecznie to jest porz¹dane w tej spawarce bo to tylko 160A. |
|
|
|
 |
zibi86
|
Wysłany: 2009-06-14, 19:12
|
0
|
|
|
|
Cytat: | jednak nie sÂądze Âżeby ten wskaÂźnik pokazywaÂł wÂłaÂściwie bo mam dwa takie reduktory i na obu inaczej jest na skali |
dokladnie tak samo u mnie jest. Wielkie dzieki za pomoc jednak mialem za maÂło tego gazu bo ta spoina robiÂła sie marna podkrecilem i jest o wiele lepiej |
|
|
|
 |
lolejko
|
Wysłany: 2009-06-15, 18:42
|
0
|
|
|
|
TeÂż sÂłyszaÂłem, Âże te marketowe wyroby to taki na wyglÂąd.
A wie ktoÂś jaki ma podajnik drutu?? Ma uÂłoÂżyskowany podajnik. ?? |
|