Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: DrCruel 2010-01-11, 20:04
Autor Wiadomość
lukasz509
Wysłany: 2009-06-26, 21:14   czym mieszaĂŚ farby i do czego sÂłuÂża linijki ?
0
UP DOWN

witam mam pytanie odnoœnie czym mieszacie lakiery jak przygotowujecie je??? i do czego s³ó¿¹ te linijki z podzia³kami i jak ich u¿ywaÌ??? jeœli macie jakieœ linki gdzie mo¿na te linijki kupiÌ i coœ do miêszania to prosze o pomoc

Dementor
Wysłany: 2009-06-26, 22:40   
0
UP DOWN

Linijki (listwy) s¹ do odmierzania w³aœciwej proporcji pomiêdzy sk³adnikiem A i B oraz C czyli lakier + utwardzacz + rozcieùczalnik. U¿ywa siê ich tylko w pojemnikach w kszta³cie walca. Na listwach s¹ ró¿ne proporcje np. 3:1 Jak chcesz zmieszaÌ w tej proporcji to wk³adasz listwê do pojemnika i nalewasz np. 200 ml sk³adnika A, a kreseczki (podzia³ki) pokazuj¹ ci do jakiej wysokoœci masz dope³niÌ utwardzaczem a póŸniej rozcieùczalnikiem ¿eby proporcja by³a prawid³owa.
Do mieszania moÂżesz uÂżywaĂŚ listw, plastikowych mieszadeÂłek, patyczkĂłw lekarskich do zaglÂądania w gardÂło, pĂŞdzelka itp

binsu18
Wysłany: 2009-06-27, 08:33   
0
UP DOWN

Lukasz, z twojego postu rozumiem Âże jesteÂś poczÂątkujÂącym lakiernikiem. Co wcale nie oznacza Âże jesteÂś kimÂś gorszym. WrĂŞcz przeciwnie. Jestem peÂłen uznania dla twojej odwagi wynikajÂącej z chĂŞci poznania tajnikĂłw lakiernictwa.
Nie da siĂŞ w jednym poscie opisaĂŚ jak przygotowaĂŚ lakiery, gdyÂż temat jest zbyt obszerny i nie da siĂŞ go opisaĂŚ w kilku zdaniach. Ale do odwaÂżnych Âświat naleÂży.
Czym mieszaÌ lakiery œwietnie opisa³ ci Dementor. A wiêc wszelkiego typu listewki i mieszad³a. Osobiœcie polecam takie wykonane z metalu , najlepiej aluminium , z uwagi na ³atwoœc utrzymania w czystoœci . W pêdzelkach czesto miedzy w³oskami, ukryte s¹ smietki ktore mog¹ zanieczyœciÌ lakier. Ponadto trudniej jest umyÌ pedzel ni¿ listewkê. Osobiœcie u¿ywam ³opatek wykonanuch z aluminium i polipropylenu na kszta³t wiose³. Niektóre mam ponawiercane w celu polepszenia mieszania. Nie ukrywam ¿e najwygodniej miesza mi siê zwyk³¹ ³y¿k¹ ^^ .

podeÂślĂŞ ci teraz klika linkĂłw w celu zapoznania siĂŞ z jak to mĂłwisz linilkami. Te linijki od dziÂś bedziesz nazywaĂŚ listwami lakierniczymi. Bardzo wazne zdanie umieÂściÂł Dementor , piszÂąc Âże uzywa siĂŞ ich w pojemnikach w ksztaÂłcie walca !!!!!!!!. To waÂżne!!!. Nie mogÂą to byĂŚ naczynia podobne do doniczki kwiatowej ktĂłrej dno ma mniejszÂą ÂśrednicĂŞ niÂż wieczko ( naczynie stoÂżkowe) W tym miejscu warto wspomnieĂŚ o specjalnych kubkach lakierniczych ktĂłre moÂżna dostaĂŚ na Allegro , ale o tym innym razem. Na razie pootwieraj linki i zapoznaj siĂŞ z listwami lakierniczymi DuPont.

http://color.dupontrefini...ish&file=INFOMR listwy lakiernicze

http://color.dupontrefini...h&file=INFOFLMR Listwy lakiernicze

http://color.dupontrefini...le=PL%20INFOIMR Listwy Lakiernicze

Oryginalne uniwersalne listwy dostaniesz w kazdym szanuj¹cym siê sklepie lakierniczym. Mnie nie uda³o siê znaleŸÌ dla ciebie linku , gdzie móg³byœ je kupiÌ. W takim przypadku pozostaje opcja "Zrób to sam" polegajaca na samodzielnym wykonaniu takiej listwy korzystaj¹c z linków powy¿ej. Jak na pierwsz¹ lekcjê chyba wystarczy. Jestem przekonany ¿e inni koledzy równie¿ dopisz¹ siê i podziel¹ sie swoimi doœwiadczeniami.

Kto pyta ...nie b³¹dzi...... :)

mebArth 
Wysłany: 2009-06-27, 09:22   
0
UP DOWN

MoÂżna tez kupiĂŚ kubek do mieszania z narysowanymi podziaÂłkami/proporcjami co do czego. Od 1:1 do 5:1. linijki sie przydajÂą jak ktoÂś miesza w starych wycietych puszkach np. po klarze czy starym pigmencie.

lukasz509
Wysłany: 2009-06-27, 13:30   
0
UP DOWN

hehe dzieki :) znaczy umiem malowac lakieruje kumplom motory tylko nie urzywam i nie znam tych nazw wszystkiego dostaje gotowy lakier ale teraz chce to robiĂŚ sam dzieki wam mi sie to uda:DD::DD:D

Greg
Wysłany: 2009-06-27, 13:49   
0
UP DOWN

:spoko: Look at this site ;) ja sobie tam nabyÂłem linijeczke ;]

http://www.elakiery.pl/product.php?id=1208 MIÂłego dnia wszystkim ;)

lukasz509
Wysłany: 2009-06-27, 14:39   
0
UP DOWN

a czym mierzycie lepkoÂśc lakieru??uzywa ktoÂś tych kubkĂłw forda??? jakie najlepiej kupic linijeczki 2-1???najbardziej przydatne???tak Âżeby byÂły do klaru i bazy

mebArth 
Wysłany: 2009-06-27, 16:13   
0
UP DOWN

lukasz509 napisał/a:
a czym mierzycie lepkoÂśc lakieru??uzywa ktoÂś tych kubkĂłw forda??? jakie najlepiej kupic linijeczki 2-1???najbardziej przydatne???tak Âżeby byÂły do klaru i bazy

Nikt nie uzywa kubka Forda. Co do lepkosci to sie czyta to co napisane na opakowaniu jest. 3:1:0.5 to taki przykÂład. doswiadczony lakiernik miesza na oko.
Baza jest albo 2:1 albo 1:1. Baza wodna DuPonta sie wcale nie miesza z niczym. baza wodna Autocolor sie miesza 10% wody destylowanej sie dolewa. I takjest kupa i tak. Najgorsze gĂłwno jakie widziaÂłem.

lukasz509
Wysłany: 2009-06-27, 18:57   
0
UP DOWN

spoko ale ja wodnymi nie maluje u nas sÂą wszystkie na rozcieĂączalnik:P:P a ile sobie tak policzycz za pomalowanie caÂłej R1 jedna obudowa tylko do spawania

lukasz509
Wysłany: 2009-06-27, 19:18   
0
UP DOWN

binsu18 te linki nie sÂą po polsku daj cos po polsku bo z tego nic nie rozumiem:/tam jest parenaÂście ruÂżnych i jakieÂś nazwy do nitra itp. sÂą i nie wiem o co biega :roll:

binsu18
Wysłany: 2009-06-27, 22:36   
0
UP DOWN

lukasz509 napisał/a:
binsu18 te linki nie sÂą po polsku daj cos po polsku bo z tego nic nie rozumiem:/tam jest parenaÂście ruÂżnych i jakieÂś nazwy do nitra itp. sÂą i nie wiem o co biega :roll:

^^ Chodzi³o mi o to abyœ zapozna³ siê z listwami lakierniczymi i ich rodzajami. W linkach które Tobie pdes³a³em s¹ zaprezentowane listwy lakiernicze przeznaczone do produktów DuPont. Mo¿emy tam odnaleŸÌ listwy 4:1, 3:1 2:1 i wiele innych. Do twoich potrzeb dobre bêd¹ listwy w linku który poda³ Greg. Jak widzisz nie ma znaczenia czy listwa jest po polsku , czy po angielsku. Interesuj¹ nas tylko kreski- czyli poziomy wlewanego sk³adnika lakieru, oraz cyfry- które pomagaj¹ nam we w³asciwym doborze iloœci sporz¹dzanej mieszanki lakierniczej.. Na ka¿dym opakowaniu lakieru masz podan¹ recepturê mieszania np 2:1+20%. W takim wypadku zastosujesz bia³¹ listwê któr¹ zaproponowa³ kolega Greg.

Dla zobrazowania przykÂładu sporzÂądzimy wirtualnie mieszaninĂŞ klaru sikkensa.
Do walcowatego naczynia wk³adasz bia³¹ listwê od Grega i wlewasz zakupiony w mieszalni lakier bezbarwny Sikkensa., np do pierwszej kreski oznaczonej cyfr¹ 4. Potem dolewasz utwardzacz ,stopieù wy¿ej- do poziomu oznaczonym drug¹ czwórk¹. Po wstêpnym wymieszaniu dolewasz rozpuszczalniku do trzeciego poziomu równie¿ oznaczonego cyfr¹ 4. W tym przypadku bêdzie to 20 %. Ca³oœÌ mieszamy .Orientacyjna lepkoœc -16 wg Forda 4.....Gotowe :cool:

W ten sposĂłb moÂżesz wymieszaĂŚ tyle lakieru ile ci w danej chwili potrzeba . ResztĂŞ moÂżesz przeznaczyĂŚ na innÂą bryczkĂŞ ;)

lukasz509
Wysłany: 2009-06-27, 22:40   
0
UP DOWN

a to spoko czaje to:D:D:Ddzieki :D :D

binsu18
Wysłany: 2009-06-28, 07:15   
0
UP DOWN

lukasz509 napisał/a:

MebArth ma racjê. Bardzo ma³o osób u¿ywa kubków do mierzenia lepkoœci. Znam takich "lakierników" którzy nie maj¹ zielonego pojêcia co to takiego jest i jak siê to u¿ywa. W dzisiejszych czasach, producenci w wiêkszoœci swoich wyrobów, fabrycznie dobieraj¹ w³aœciw¹ lepkoœÌ materia³u, st¹d ³atwoœÌ mieszania "na oko". Chylê czo³o przed doœwiadczonymi lakiernikami którzy po latach ciêzkiej praktyki, bezb³êdnie dobieraj¹ lepkoœc materia³u nie korzystaj¹c z zadnych wiskozymetrów. ( urzadzeù do mierzenia lepkoœci materia³ów,którym jest m.innymi kubek Forda, kubek DIN, czy kubek ANFOR) W Polsce do celów lakiernictwa samochodowego najbardziej rozpowszechniony jest kubek FORD 4.

Co do listew lakierniczych to najbardziej przydatne, Âżeby byÂły i do klaru i do bazy ...to bĂŞdÂą kubki lakiernicze ktĂłre kupisz tu http://www.allegro.pl/ite...5ml_10_szt.html kubki lakiernicze. PoniewaÂż jak pisaÂłeÂś malujesz przedewszystkim motocykle, te kubki w zupeÂłnosci ci wystarczÂą ( sÂą nawet na wyrost) . Bardzo czĂŞsto do maÂłych wylakierowaĂą uÂżywam kubkĂłw 100 ml z podziaÂłkÂą do...............badania moczu :D Gdzie je dorwaĂŚ??? w przychodni ZOZ......... ^^

stek
Wysłany: 2009-06-28, 08:22   
0
UP DOWN

binsu18 napisał/a:
lukasz509 napisał/a:

MebArth ma racjê. Bardzo ma³o osób u¿ywa kubków do mierzenia lepkoœci. Znam takich "lakierników" którzy nie maj¹ zielonego pojêcia co to takiego jest i jak siê to u¿ywa. W dzisiejszych czasach, producenci w wiêkszoœci swoich wyrobów, fabrycznie dobieraj¹ w³aœciw¹ lepkoœÌ materia³u, st¹d ³atwoœÌ mieszania "na oko". Chylê czo³o przed doœwiadczonymi lakiernikami którzy po latach ciêzkiej praktyki, bezb³êdnie dobieraj¹ lepkoœc materia³u nie korzystaj¹c z zadnych wiskozymetrów. ( urzadzeù do mierzenia lepkoœci materia³ów,którym jest m.innymi kubek Forda, kubek DIN, czy kubek ANFOR) W Polsce do celów lakiernictwa samochodowego najbardziej rozpowszechniony jest kubek FORD 4.

Co do listew lakierniczych to najbardziej przydatne, Âżeby byÂły i do klaru i do bazy ...to bĂŞdÂą kubki lakiernicze ktĂłre kupisz tu http://www.allegro.pl/ite...5ml_10_szt.html kubki lakiernicze. PoniewaÂż jak pisaÂłeÂś malujesz przedewszystkim motocykle, te kubki w zupeÂłnosci ci wystarczÂą ( sÂą nawet na wyrost) . Bardzo czĂŞsto do maÂłych wylakierowaĂą uÂżywam kubkĂłw 100 ml z podziaÂłkÂą do...............badania moczu :D Gdzie je dorwaĂŚ??? w przychodni ZOZ......... ^^

jak nie oryginalny kubek, to dorwaĂŚ jakiÂś porzÂądniejszy pojemnik 100 ml. wiertÂłem otwĂłr od spodu fi4 i po sprawie. stoper i jazda. Aha, najlepiej by ten pojemnik miaÂł denko do stoÂżka aby farba wypÂłynĂŞÂła wszystka. ^^

jacenty 741
Wysłany: 2009-06-29, 19:39   
0
UP DOWN

Panowie,nie róbcie siary,jak daleko mo¿na posuwac siê w oszczêdzaniu???Przecie¿ taki kubek kosztuje max 2 pln,a przy odrobinie dobrej woli wcale nie musi byÌ jednorazowy,mo¿na go umyÌ i wykorzystaÌ ponownie,a jak pisze mebArth,daje du¿e pole manewru,mo¿liwoœÌ rozrabiania 1:1,2:1,3:1,4:1,5:1.

No-limit
Wysłany: 2009-06-30, 19:02   
0
UP DOWN

jacenty 741 napisał/a:
Panowie,nie róbcie siary,jak daleko mo¿na posuwac siê w oszczêdzaniu???Przecie¿ taki kubek kosztuje max 2 pln,a przy odrobinie dobrej woli wcale nie musi byÌ jednorazowy,mo¿na go umyÌ i wykorzystaÌ ponownie,a jak pisze mebArth,daje du¿e pole manewru,mo¿liwoœÌ rozrabiania 1:1,2:1,3:1,4:1,5:1.

Jak dobrze wyschnie lakier wystarczy zÂłuszczyĂŚ :D

zibi86
Wysłany: 2009-07-01, 21:46   
0
UP DOWN

Cytat:
Jak dobrze wyschnie lakier wystarczy zÂłuszczyĂŚ

Racja nie raz tak robie po klarze jak mi sie nie chce myc :D

jacenty 741
Wysłany: 2009-07-02, 17:44   
0
UP DOWN

Natomiast po podkÂładzie akrylowym nie radzĂŞ czekaĂŚ,nie zÂłuszczysz,a kubek pĂŞknie.Myjemy!!!

mebArth 
Wysłany: 2009-07-02, 18:32   
0
UP DOWN

jacenty 741 napisał/a:
Natomiast po podkÂładzie akrylowym nie radzĂŞ czekaĂŚ,nie zÂłuszczysz,a kubek pĂŞknie.Myjemy!!!

Ciekawe co za kubki masz....moze takie do COLI z Tesco? Ze pĂŞkajÂą.

jacenty 741
Wysłany: 2009-07-03, 06:04   
0
UP DOWN

Po lodach Iza ;P ;P ;P

OGr 
Wysłany: 2009-12-04, 08:15   
0
UP DOWN
Audi Maniak

Hejka, tak Was tutaj czytam i rozumiem powody oszczĂŞdzania podczas kryzysu ale bez przesady ;-)

Jak siê dobrze poszuka to idzie znaleŸÌ dobre i tanie kubki:
Kubek plastikowy z podziaÂłkÂą 400 ml - (0,9 zÂł): http://sklep.variant.pl/?...ukt-30737-30232
Kubek plastikowy z podziaÂłkÂą 650 ml - (1,1 zÂł): http://sklep.variant.pl/?...ukt-30737-30233
Kubek plastikowy z podziaÂłkÂą 1300 ml - (1,4 zÂł): http://sklep.variant.pl/?...ukt-30737-30234

Wysłany: 2009-12-06, 20:30   
0
UP DOWN
MTGarage.

a ja tam mam 5 kubkow z podzialkami, roznej pojemnosci i sobie je zÂłuszczam i myje przy myciu pistoletĂłw po kazdym lakierowaniu ;) mozna by kupowaĂŚ ciagle nowe, ale po co? co robic ze starymi? niszczyĂŚ srodowisko? o nie!

Lakierowanie motocykli i skuterĂłw!

www.bikepics.com/members/online/

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu