Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
fenix75
Wysłany: 2009-09-12, 20:25   Schodki czekam na lincz lub pomoc
0
UP DOWN

Witam,

Wiem Âże to co napiszĂŞ rozbawi wielu i posypiÂą siĂŞ na mnie gormy ale moÂże ktoÂś jest w stanie coÂś poradziĂŚ, robiÂłem swoje pierwsze lakierowanie (niestety dostĂŞpny tylko spray podobno baza metalic + nabÂłyszczajÂący akryl - zrobiĂŞ maÂłe edit posta baza metalic bo ma drobinki tylko podobno jest to z akrylem takie 2 w 1), okleiÂłem autko byÂł podkÂład szpachla, docieranie, lakierowanie, no wÂłaÂśnie i okazaÂło siĂŞ ze lakier jest jaÂśniejszy i do tego zrobiÂły siĂŞ schodki – niestety nie wiedziaÂłem (nie domyÂśliÂłem siĂŞ) Âże trzeba to wycieniowaĂŚ. Kolor ciemna zieleĂą metalik (oplowska) i teraz zastanawiam siĂŞ czy mam poÂłoÂżyĂŚ jeszcze 1-2 warstwy, czy to w jakiÂś sposĂłb zaciemni ten lakier i wycieniowaĂŚ to, czy jechaĂŚ ponownie do blachy, podkÂład i lakierowanie, a moÂże da siĂŞ to spolerowaĂŚ? (fotek nie mam ale jak trzeba to coÂś dodam ale ostrzegam bĂŞdÂą drastyczne)

crazyarczi 
Wysłany: 2009-09-12, 20:43   
0
UP DOWN

fenix75 napisał/a:
spray podobno baza metalic

Podobno ??

fenix75 napisał/a:
nabÂłyszczajÂący akryl

Chyba kolego chodzi ci o klar czyli nakÂładkĂŞ bezbarwnÂą na bazy metaliczne w celu jej zabezpieczenia

fenix75 napisał/a:
okazaÂło siĂŞ ze lakier jest jaÂśniejszy i do tego zrobiÂły siĂŞ schodki – niestety nie wiedziaÂłem (nie domyÂśliÂłem siĂŞ) Âże trzeba to wycieniowaĂŚ

To mogÂłeÂś przed lakierowaniem poczytaĂŚ nasze forum, obejÂżec filmy instruktaÂżowe
fenix75 napisał/a:
Kolor ciemna zieleĂą metalik (oplowska) i teraz zastanawiam siĂŞ czy mam poÂłoÂżyĂŚ jeszcze 1-2 warstwy, czy to w jakiÂś sposĂłb zaciemni ten lakier i wycieniowaĂŚ to, czy jechaĂŚ ponownie do blachy, podkÂład i lakierowanie, a moÂże da siĂŞ to spolerowaĂŚ? (fotek nie mam ale jak trzeba to coÂś dodam ale ostrzegam bĂŞdÂą drastyczne)

MoÂże dobrali ci Âżle w lakierni albo ty podaÂłeÂś zÂły kod koloru . Nie da siĂŞ wycieniowaĂŚ innego koloru chyba Âże chcesz mieĂŚ gradient :shock: . Lakierowanie od goÂłej blachy by ci coÂś daÂło ale element moÂże miec inny kolor skoro piszesz Âże masz jaÂśniejszy od tej ciemnej zieleni .
Najlepiej weÂź kawaÂłek papieru kredowego na niego psiknij tyle warstw bazy ile kaÂże producent na to bezbarwny i po wyschniĂŞciu porĂłwnaj na starym elemencie jak jest inny to niestety mieszalnia daÂła plame :/

fenix75
Wysłany: 2009-09-13, 22:35   
0
UP DOWN

Cytat:

Najlepiej weÂź kawaÂłek papieru kredowego na niego psiknij tyle warstw bazy ile kaÂże producent na to bezbarwny i po wyschniĂŞciu porĂłwnaj na starym elemencie jak jest inny to niestety mieszalnia daÂła plame :/

a gdzie mo¿na sprawdziÌ ile warstw ka¿e producent k³aœÌ w czasie lakierowania???
sprawdzi³em te¿ kolory s¹ ok jest to najciemniejsza zieleù opla, tu jest ok, tylko ja chyba za ma³o psiukn¹³em.
NA dzieĂą dzisieszy zrobiĂŞ jak napisaÂłeÂś (biaÂła kartka i malowanie) ale wolaÂł bym upewniĂŚ sie z tym co podaje producent jak tylko znajdĂŞ te informacje.

camel
Wysłany: 2009-09-14, 10:04   
0
UP DOWN

1) podkÂład dawaÂłeÂś ? Jaki kolor ? Jak jasny to moÂże trzeba daĂŚ wiĂŞcej lakieru na niego, zeby dobrze pokryÂł.
2) moze to i gÂłupie ale pobeÂłtaÂłeÂś tym sprejem z bazÂą wystarczajÂąco dÂługo, zeby go dobrze rozmieszac?

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu