|
|
|
Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:41 |
Autor |
Wiadomość |
 |
DrCruel
|
Wysłany: 2007-05-25, 11:49 Kwas lub wytrawiacz?
|
0
|
|
|

|
Yaro
Do³¹czy³: 31 Mar 2006
SkÂąd: ÂŁĂłdÂź
WysÂłany: Wto Kwi 18, 2006 9:08 am Temat postu: kwas lub wytrawiacz
--------------------------------------------------------------------------------
Witam!
Kilka lat temu dostaÂłem od znajomego lakiernika pewien preparat. Tzn po nalozeniu na rdze miejsce korozji zaczynalo sie niemal gotowac ale nie naruszal lakieru. blacha w miejscu zaognionym, po wytarciu byÂła jak nowa.
DostaÂłem go w butelce bez etykiety i tu mam pytanie. Czy ktoĹ wie jak nazywa siĂŞ taki Ĺrodek lub jaka firma ma coĹ podobnego?
Zaznaczam Âże nie chodzi mi o podkÂład reaktywny.
PowrĂłt do gĂłry
piotr
GoœÌ
WysÂłany: PiÂą Kwi 21, 2006 9:42 pm Temat postu:
--------------------------------------------------------------------------------
moÂże fosol?
PowrĂłt do gĂłry
looqasch
Do³¹czy³: 15 Lip 2005
Sk¹d: Stary ZamoœÌ
WysÂłany: Sob Kwi 22, 2006 7:30 am Temat postu:
Albo ten kw. siarkowy czy cuÂś
tzn to co majÂą w galwanizerniach ...
GoœÌ
WysÂłany: Sob Kwi 22, 2006 9:45 am Temat postu:
Zapewne kwas siarkowy skoro taka gwa³towna reakcja. Wy¿ej wspomniany Fosol to kwas fosforowy w jakimœ 30% stê¿enieniu i jak wiadomo jest ca³kiem tani (jest nawet w coca-coli). Kwas siarkowy ciêzko pozyskaÌ tani¹ metod¹. Chyba trzeba mieÌ pozwolenia na takie coœ tak jak dostaj¹ szko³y maj¹ce pracownie chemiczne. Ja osobiœcie kwasu siarkowego u¿ywa³em do ró¿nych prac (nawet jako odkamieniacz do sitek w kranach ), a bra³em go ze starego akumulatora Jak woadomo zabawa niebezpieczna
PowrĂłt do gĂłry
fifka
Do³¹czy³: 14 Lis 2005
SkÂąd: otwock
WysÂłany: Sob Kwi 22, 2006 1:11 pm Temat postu:
Wydra napisaÂł:
Zapewne kwas siarkowy skoro taka gwa³towna reakcja. Wy¿ej wspomniany Fosol to kwas fosforowy w jakimœ 30% stê¿enieniu i jak wiadomo jest ca³kiem tani (jest nawet w coca-coli). Kwas siarkowy ciêzko pozyskaÌ tani¹ metod¹. Chyba trzeba mieÌ pozwolenia na takie coœ tak jak dostaj¹ szko³y maj¹ce pracownie chemiczne. Ja osobiœcie kwasu siarkowego u¿ywa³em do ró¿nych prac (nawet jako odkamieniacz do sitek w kranach ), a bra³em go ze starego akumulatora Jak woadomo zabawa niebezpieczna
Element potraktowany kwasem naleÂży KONIECZNIE obficie umyĂŚ roztworem zimnej wody z mydÂłem w celu neutralizacji kwasu,niestety miejsce to niezbyt nadaje siĂŞ do dalszych napraw z udziaÂłem szpachli poniewaÂż powieÂżchnia blachy jest zakwaszona i poliestry bĂŞdÂą odÂłaziĂŚ.
W to miejsce trzeba naÂłoÂżyĂŚ grunt trawiÂący(reaktywny) i pokryĂŚ go jakimÂś wyrobem akrylowym w celu izolacji przed kwasem.
Yaro
WysÂłany: Pon Kwi 24, 2006 7:35 pm Temat postu:
Czyli lepiej odpuscic sobie kwas i zajac sie obrobka mechaniczna?
PowrĂłt do gĂłry
KRIS
GoœÌ
WysÂłany: Sro Kwi 26, 2006 7:32 pm Temat postu: KWAS
ja bym tak z kwasu nie rezygnowaÂł, tymbardziej, Âże zakwaszonÂą blachĂŞ moÂżna potraktowac zasadÂą a to zwykÂła woda z mydÂłem i bĂŞdzie ok. a ten Âśrodek to moÂże byc rĂłwniez kortanin nieco delikatniejszy od fosolu
PowrĂłt do gĂłry
Yaro
WysÂłany: Sro Kwi 26, 2006 9:11 pm Temat postu:
W porzšdku diêki za rade.Wyprobuje.Jesli odniesie zamierzony skutek to z gory dziekuje za rade.Pozdrawiam! |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
|
|