Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:41
Autor Wiadomość
DrCruel
Wysłany: 2007-05-25, 11:49   Kwas lub wytrawiacz?
0
UP DOWN

Yaro

Do³¹czy³: 31 Mar 2006
SkÂąd: ÂŁĂłdÂź
WysÂłany: Wto Kwi 18, 2006 9:08 am Temat postu: kwas lub wytrawiacz

--------------------------------------------------------------------------------

Witam!
Kilka lat temu dostaÂłem od znajomego lakiernika pewien preparat. Tzn po nalozeniu na rdze miejsce korozji zaczynalo sie niemal gotowac ale nie naruszal lakieru. blacha w miejscu zaognionym, po wytarciu byÂła jak nowa.
Dosta³em go w butelce bez etykiety i tu mam pytanie. Czy ktoœ wie jak nazywa siê taki œrodek lub jaka firma ma coœ podobnego?
Zaznaczam Âże nie chodzi mi o podkÂład reaktywny.

PowrĂłt do gĂłry

piotr
GoœÌ

WysÂłany: PiÂą Kwi 21, 2006 9:42 pm Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

moÂże fosol?

PowrĂłt do gĂłry

looqasch

Do³¹czy³: 15 Lip 2005
Sk¹d: Stary ZamoœÌ
WysÂłany: Sob Kwi 22, 2006 7:30 am Temat postu:

Albo ten kw. siarkowy czy cuÂś
tzn to co majÂą w galwanizerniach ...

PowrĂłt do gĂłry

Wydra
GoœÌ

WysÂłany: Sob Kwi 22, 2006 9:45 am Temat postu:

Zapewne kwas siarkowy skoro taka gwa³towna reakcja. Wy¿ej wspomniany Fosol to kwas fosforowy w jakimœ 30% stê¿enieniu i jak wiadomo jest ca³kiem tani (jest nawet w coca-coli). Kwas siarkowy ciêzko pozyskaÌ tani¹ metod¹. Chyba trzeba mieÌ pozwolenia na takie coœ tak jak dostaj¹ szko³y maj¹ce pracownie chemiczne. Ja osobiœcie kwasu siarkowego u¿ywa³em do ró¿nych prac (nawet jako odkamieniacz do sitek w kranach ), a bra³em go ze starego akumulatora Jak woadomo zabawa niebezpieczna

PowrĂłt do gĂłry

fifka

Do³¹czy³: 14 Lis 2005
SkÂąd: otwock
WysÂłany: Sob Kwi 22, 2006 1:11 pm Temat postu:

Wydra napisaÂł:
Zapewne kwas siarkowy skoro taka gwa³towna reakcja. Wy¿ej wspomniany Fosol to kwas fosforowy w jakimœ 30% stê¿enieniu i jak wiadomo jest ca³kiem tani (jest nawet w coca-coli). Kwas siarkowy ciêzko pozyskaÌ tani¹ metod¹. Chyba trzeba mieÌ pozwolenia na takie coœ tak jak dostaj¹ szko³y maj¹ce pracownie chemiczne. Ja osobiœcie kwasu siarkowego u¿ywa³em do ró¿nych prac (nawet jako odkamieniacz do sitek w kranach ), a bra³em go ze starego akumulatora Jak woadomo zabawa niebezpieczna

Element potraktowany kwasem naleÂży KONIECZNIE obficie umyĂŚ roztworem zimnej wody z mydÂłem w celu neutralizacji kwasu,niestety miejsce to niezbyt nadaje siĂŞ do dalszych napraw z udziaÂłem szpachli poniewaÂż powieÂżchnia blachy jest zakwaszona i poliestry bĂŞdÂą odÂłaziĂŚ.
W to miejsce trzeba naÂłoÂżyĂŚ grunt trawiÂący(reaktywny) i pokryĂŚ go jakimÂś wyrobem akrylowym w celu izolacji przed kwasem.

PowrĂłt do gĂłry

Yaro

WysÂłany: Pon Kwi 24, 2006 7:35 pm Temat postu:

Czyli lepiej odpuscic sobie kwas i zajac sie obrobka mechaniczna?

PowrĂłt do gĂłry

KRIS
GoœÌ

WysÂłany: Sro Kwi 26, 2006 7:32 pm Temat postu: KWAS

ja bym tak z kwasu nie rezygnowaÂł, tymbardziej, Âże zakwaszonÂą blachĂŞ moÂżna potraktowac zasadÂą a to zwykÂła woda z mydÂłem i bĂŞdzie ok. a ten Âśrodek to moÂże byc rĂłwniez kortanin nieco delikatniejszy od fosolu

PowrĂłt do gĂłry

Yaro

WysÂłany: Sro Kwi 26, 2006 9:11 pm Temat postu:

W porzšdku diêki za rade.Wyprobuje.Jesli odniesie zamierzony skutek to z gory dziekuje za rade.Pozdrawiam!

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu