Autor |
Wiadomo¶æ |
|
teo81
|
Wys³any: 2009-12-18, 12:48 Wyprowadzanie duzych powierzchni pod lakier
|
0
|
|
|
|
Jako, ¿e jestem nowym u¿ytkownikiem tego forum chcia³em siê najpierw przywitaæ.
A teraz do rzeczy lakierowaniem samochodów zajmuje siê ju¿ kilka lat i jakie¶ tam pojecie na ten temat posiadam. Do tej pory zajmowa³em siê tylko drobnymi naprawami lakierniczymi i nie mia³em problemów z ich odpowiednim przygotowaniem. Ostatnio jednak wpad³ mi w rêce Mercedes Sprinter "blaszak" ca³e boki pogiête masakra :( szpachlowanie, podk³ad i natrysk próbny ju¿ zrobiony ale nadal na tych ogromnych powierzchniach trafiaj± siê ró¿nego rodzaju pofalowania oraz mniejsze albo wiêksze zag³êbienia. I tego w³a¶nie tyczy siê moje pytanie jak poradziæ sobie z tak du¿ymi powierzchniami aby wysz³y w miarê prosto bez pofalowañ. Dodam tylko, ¿e do ¶cierania szpachli u¿ywam szlifierek oscylacyjnych BOSCH, a pó¼niej to d³uga decha i rêka . |
|
|
|
|
Ryba
|
Wys³any: 2009-12-18, 15:26
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 430 Sk±d: Radomsko
|
Czyli generalnie wszystko dobvrze robisz. Podstaw± jest d³ugi hebel. Jak nie wychodzi, to po prostu musisz nabraæ do¶wiadczenia, z czasem bêdzie lepiej |
|
|
|
|
teo81
|
Wys³any: 2009-12-21, 14:21
|
0
|
|
|
|
Dzieki za odpowied¼ czyli jednak nie ma cudownego¶rodka pozostaje wprawne oko i rêka pozdrawiam. |
|
|
|
|
Ryba
|
Wys³any: 2009-12-21, 21:50
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 430 Sk±d: Radomsko
|
Mo¿esz jeszcze u¿ywac kontrastu - np. starych sprayów. Wtedy widzisz gdzie jest ju¿ prosto, a gdzie trzeba do³o¿yæ.
jak ju¿ Ci siê wydaje, ¿e bêdzie ok, to mo¿esz przemyæ szpachlê du¿± ilo¶ci± odt³uszczacza i dooki nie odparuje to bêdziesz mieæ na niej po³ysk i wtedy zobaczysz czy na pewno jest ok. |
|
|
|