Autor |
Wiadomość |
 |
Fytlon
|
Wysłany: 2010-01-06, 17:39 Zamierzam zacz¹Ì ;)
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2010-01-07, 08:06
|
0
|
|
|

|
Ze stajni H&S evolution silverline jest wyposaÂżony w uszczelki teflonowe, wiĂŞc nie boi siĂŞ chemii... poza tym czĂŞÂści do H&S sÂą dobrze dostĂŞpne, a aerografy wykonane na bardzo wysokim poziomie... ja mam silverline'a i polecam go.
createxa bym odpuÂściÂł... badger teÂż podobno jest niezÂły, ale nie mam, wiĂŞc siĂŞ nie wypowiadam... ogĂłlnie warto teÂż kupiĂŚ osÂłonĂŞ igÂły z regulacjÂą max plamki... przydaje siĂŞ gdy trzeba dÂłuÂżej pracowaĂŚ z detalami... rĂŞka siĂŞ tak nie mĂŞczy... |
_________________ >>> Airbrush'Lab <<< |
|
|
|
 |
lak
|
Wysłany: 2010-01-28, 01:38
|
0
|
|
|
|
co wiecie o takim sprzĂŞcie,mar.areo.ab.133-0,2m.m zÂłota seria,czy to ni e jakis chin....ol |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2010-01-28, 08:22
|
0
|
|
|

|
Jak dla mnie chinpol, choĂŚ wyglada nienajgorzrej... ja jednak zostane przy polecianiu lepszych marek. |
|
|
|
 |
hlecter
|
Wysłany: 2010-01-29, 13:01
|
0
|
|
|
|
firma mar mówi wszystko , chinol z polsk¹ etykiet¹ , ja proponowa³bym coœ Iwaty , choc H&S evo pewnie nie odbiega , a omni matrix jest obracany ale ma o ile dobrze wiem inne z³¹cze powietrza tak¿e wê¿yk musia³byœ zamotaÌ sobie , a no i zwracaj uwage tez na wielkoœÌ dyszy bo to tez przek³ada siê na jakoœÌ pracy, 0,2 do blach by³aby ok ale przy koszulkach czy œcianach jest to troche za ma³o, 0,3 to raczej taka optymalna i uniwersalna ale to tylko moje zdanie pzdr |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2010-01-29, 13:14
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
Fytlon
|
Wysłany: 2010-01-29, 23:00
|
0
|
|
|
|
Narazie zbieram kase na Iwate |
|
|
|
 |
lucas
|
Wysłany: 2010-02-02, 00:10
|
0
|
|
|

|
Ja zaczyna³em od chinola myœlê ze na pocz¹tek przygody z malowankiem artystycznym bêdzie ok jak opanujesz pseudo iwate to to dopiero poczujesz ró¿nicê i satysfakcjê kupuj¹c dro¿szy choÌ nie zawsze |
|
 |
lak
|
Wysłany: 2010-02-23, 23:59
|
0
|
|
|
|
Moim zdaniem,kupiĂŚ w miarĂŞ dobry sprzĂŞt.Szkoda czasu i nerwĂłw,co moÂże zraziĂŚ do dziaÂłaĂą ,z areografem. OczywiÂście jakimÂś tam pseudo areo. |
|
|
|
 |
hlecter
|
Wysłany: 2010-02-26, 10:08
|
0
|
|
|
|
no poczuÌ róznice to jedno ale kreciÌ sie w kó³ko to drugie(by³em kiedys za chinolami, ze da sie i tak dalej , dopuki sie nie przesiad³em na cos lepszego) , nie ukrywajmy ze z czasem chinole niszczej¹ , rozpylanie nie takie jak trzeba a to nie sprzyja rozwojowi , a z rasowym sprzêtem nie ma takiego problemu , nastawiasz sie na ci¹g³y progres , pozatym sama jakoœÌ pracy , na starcie farbki wybiera sie taùsze co rzutuje s³abszym kryciem co trzeba zrównowazyc gêstosci¹ , do dro¿szego sprzetu wlejesz farbe o konsystencji kiœlu a chinol zarzyga Ci kartke i ca³a praca do w*j*b*n*a |
|
|
|
 |
Neonis
|
Wysłany: 2010-02-26, 21:25
|
0
|
|
|
aerografit.pl

|
Dlaczego "Chinol" jest lepszy na poczÂątek niÂż droÂższy sprzĂŞt lepszego kalibru:
- Nie mamy pewnoÂści, czy aerograf to coÂś, co nigdy nam siĂŞ nie znudzi. RozwaÂżny i rozsÂądny czÂłowiek nie kupuje kota w worku (innymi sÂłowy prĂłbuje czegoÂś, sprawdza coÂś zanim to "kupi")... Tym bardziej, Âże nasz przyjaciel Fytlon powiada:
Cytat: | zamierzam zacz¹Ì coœ tam malowaÌ |
Czyli jeszcze nie ma sprecyzowanych planĂłw co do tego przedsiĂŞwziĂŞcia :]
- Ka¿dy na pocz¹tku zaczynaj¹c jest mniejszym lub wiêkszym laikiem, nikt nie rodzi siê z wszystkimi umiejêtnoœciami i z ca³kowit¹ wiedz¹ w danej dziedzinie (jeœli znacie kogoœ takiego to chêtnie go poznam). Dlatego skoro ma siê uczyÌ na b³êdach to zamiast piêknej, cudnej, wspania³ej i... DROGIEJ Iwaty ucierpi okropny, œlini¹cy siê, ciekn¹cy, strzelaj¹cy gumkami i wybuchaj¹cy w dowolnej chwili nasz azjatycki przyjaciel :]
TakÂże zanim opanujemy wszystko co i jak nie porywajmy siĂŞ z motykÂą na sÂłoĂące...
- Jak juÂż mĂłwiono, Chinole sÂą taĂąsze niÂż przedstawiciele innych narodowoÂści
Zatem reasumujÂąc: jeÂśli dopadnie nas sÂłomiany zapaÂł, wpadniemy szaÂł, nasza gÂłupota przejmie przewagĂŞ nad rozsÂądkiem, albo sprzĂŞt przypadkiem wypeÂłni siĂŞ wybuchowÂą substancjÂą i przypadkiem zapalona zapaÂłka (caÂłkowicie przypadkowo rzecz jasna) wpadnie nam do zbiorniczka to w najwyÂższym wypadku utracimy te 100zÂł, a nie 500 :]
To tak jakby osobie zapisanej na kurs prawa jazdy daĂŚ w rĂŞce najnowszego Mustanga GT 500, by na nim uczyÂł siĂŞ jeÂździĂŚ... (nie prĂłbujcie sobie tego czasem wyobraziĂŚ)
----
Ja sam zaczynaÂłem od chinola (MAR EW-6000B)... Nadal z niego korzystam. Dopiero teraz zastanawiam siĂŞ nad kupnem lepszego sprzĂŞtu (mianowicie H&S Evolution Silverline)...I muszĂŞ powiedzieĂŚ, Âże nie ÂżaÂłujĂŞ swojego wyboru. MyÂślĂŞ sobie "Gdyby przez ten caÂły czas w moich rĂŞkach zamiast polsko-chiĂąskiego (albo chiĂąsko-polskiego) MARa byÂł H&S..." ...
Co do rozwalania siĂŞ aerografu przez rozpuszczalnik:
Ja caÂły czas malowaÂłem i malujĂŞ farbami rozpuszcznymi w nitro... PĂŞkÂła mi tylko jedna uszczelka (i tak niezbyt potrzebna)... Made in China ciÂągle siĂŞ trzyma |
_________________ Artystyczne malowanie aerografem tirĂłw, motocykli, kaskĂłw, samochodĂłw - Aerografit Studio |
|
|
|
 |
hlecter
|
Wysłany: 2010-02-27, 12:13
|
0
|
|
|
|
no tak tylko zauwaÂż Âże znacznie prosciej sie drozsze sprzety czysci itd(i moim zdaniem sÂą prostrze paradoksalnie w budowie szybciej siĂŞ je rozbiera, o jakosci komponentĂłw wspominac nie musze) bo kiedy dochodzi do zagiecia igÂły/dyszy no wtedy kiedy prĂłbujesz wydÂłubaĂŚ farbe z tejÂże dyszy? masz racje , na prĂłbe moÂżna kupiĂŚ chinola ale przygoda z chinolem nie powinna byĂŚ zbyt dÂługa, kiedy czÂłowiek zda sobie sprawe ze moÂże coÂś zdziaÂłas z aero niech kupuje lepszy sprzet, ja zaczynaÂłem od ew-6000r ktĂłry na poczatku caÂłkiem ok sie spisywaÂł ale poznej juÂż zaczoÂł niszczeĂŚ , choc nitro temu aerografowi rzeczywiÂście nie straszne , wystarczy po prostu umiejetnie sie z nim obchodziĂŚ , przed zanurzeniem korpusu w nitro sciagaĂŚ oringi;] |
|
|
|
 |
Neonis
|
Wysłany: 2010-02-27, 16:21
|
0
|
|
|
aerografit.pl

|
Cytat: | wystarczy po prostu umiejetnie sie z nim obchodziĂŚ , przed zanurzeniem korpusu w nitro sciagaĂŚ oringi;] |
Otó¿ to
Wiem
Cytat: | ...na prĂłbe moÂżna kupiĂŚ chinola ale przygoda z chinolem nie powinna byĂŚ zbyt dÂługa |
Wiadomo, Âże nie moÂżna ciÂągle staĂŚ w epoce kamienia Âłupanego - trzeba siĂŞ rozwijaĂŚ... Tylko do momentu, aÂż nie opanujemy pewnych najprostszych rzeczy nie powinno siĂŞ braĂŚ za coÂś lepszego... |
_________________ Artystyczne malowanie aerografem tirĂłw, motocykli, kaskĂłw, samochodĂłw - Aerografit Studio |
|
|
|
 |
Asellus5
|
Wysłany: 2010-02-27, 20:31
|
0
|
|
|
|
Wszystko rozbija sie o kase! pytasz fytlon czy masz kupic mercedesa najnowszej klasy czy malucha??? odpowiedz sobie sam! i tym i tym da sie jezdzic,chodzi o komfort!Ty chcesz jednak odrazu byc kierowca rajdowym (malowc auta masz zamiar)! Jezeli nie masz kasy a cisnie cie zeby pojezdzic to i maluchem zrobisz drifty!
mam nieodparte wrazenie ze zapomniales o calym procesie nauki!,aero i farby nie zrobia z Ciebie aerofrafika jestes pewien ze sie dotego nadajesz?(bez urazy) czy moze nie masz choroby lokomocyjnej,czy starczy Ci cierpliwosci,zawzietosci i determinacjii,jezeli jednak jestes do tego sportu stworzony to tylko MERCEDES! |
|
|
|
 |
przemal
|
Wysłany: 2010-03-01, 09:53
|
0
|
|
|

|
Witam Wszystkich, nie chciaÂłem zakÂładaĂŚ nowego tematu, bo nie ma sensu. Chce zakupic areo w tym tyg, z czasem wkleje swoje rysunki. Na poczatek zamierzam ĂŚwiczyĂŚ i ĂŚwiczyĂŚ ...
ZnalazÂłem taki http://moto.allegro.pl/it...a_cisnieni.html
Tu jest dysza 0,3 mm nie lepsza by byÂła 0,2 mm ??
Czy ktoÂś sie z nim spotkaÂł ??? MoÂże KtoÂś z Was go uÂżywaÂł, nie kupie areo za 300 czy 500 zÂł bo to dopiero poczatek, mam kilka kaskĂłw bak od moto i bede sobie ĂŚwiczyÂł, szablonĂłw troche tez juz mam |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2010-03-01, 10:42
|
0
|
|
|

|
Nie ma okreœlenia dysza lepsz i gorsza.... mniejsza dysza do bardziej rozcieùczona farba, mniejszy detal i ma³a powierzchnia krycia (wilelkoœÌ plamki).... wszystko zale¿y od twoich oczekiwaù... a ten aerograf z linku to zwyk³y chiùczyk, a o nich ju¿ sporo by³o napisane, nie ró¿ni¹ siê zbytnio miêdzy sob¹. |
|
|
|
 |
przemal
|
Wysłany: 2010-03-01, 13:42
|
0
|
|
|

|
DomyslaÂłem sie Âże to chĂączyk ...
Ale malowaÂłeÂś cos kiedys takim ? Nadaje sie jak na poczÂątek ?
Bo raczej do 200 zÂł nie kupie jakiegoÂś w miare normalnego aerorafu, a nie wiadomo jeszcze co mi z tego bedzie wychodziÂło...
A jaka moÂże byĂŚ Âśrednica najmniejszej plamki z dyszÂą 0,3 mm ?? |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2010-03-01, 14:01
|
0
|
|
|

|
MyÂślĂŞ Âże przy odpowiedniej farbie i ustawieniach to poniÂżej milimetra plamke osiÂągniesz... ale raczej w poczÂątkach malowania ci siĂŞ taka nie przyda... a czy chiniol na poczÂątki jest dobry... mĂłj pierwszy to byÂł jednofunkcyjny noname... potem chinol 2 funkcyjny, ale niedÂługo... taki sprzĂŞt potrafi zniechĂŞciĂŚ ale to moÂże nawet lepiej jak sie czÂłowiek zniechĂŞci za stĂłwkĂŞ niÂż za siedem... bo dobry sprzĂŞt nie gwarantuje dobrych wynikĂłw malowania, ale tak jak to Âładnie napisaÂł asellus5... fajnie mieĂŚ mercedesa... |
|
|
|
 |
przemal
|
Wysłany: 2010-03-01, 22:27
|
0
|
|
|

|
Dzieki Kupie go, zobaczymy co z tego wyjdzie |
|
|
|
 |
Neonis
|
Wysłany: 2010-03-01, 23:44
|
0
|
|
|
aerografit.pl

|
Drogi przyjacielu,
Po pierwsze: podoba mi siĂŞ twoje podejÂście - zwÂłaszcza to, Âże dopuszczasz do siebie myÂśl, Âże "nie wiesz co z tego jeszcze bĂŞdzie" a nie idziesz Âślepo w nieznane ÂładujÂąc w to majÂątek (wiem, Âże odwaÂżni nie ÂżyjÂą wiecznie, ale ostroÂżni nie ÂżyjÂą wcale, ale nie wszystko w naszym Âżyciu jest ruletkÂą)...
Po drugie: Co to aerografu, o ktĂłry pytaÂłeÂś:
JeÂśli jeszcze go nie kupiÂłeÂś - to dobrze...
OsobiÂście myÂślĂŞ, Âże ten byÂły lepszy:
http://www.allegro.pl/ite..._cisnienia.html
Jest lepiej wykonany, a przynajmniej takie mo¿na odnieœÌ wra¿enie porównuj¹c zdjêcia. Ponadto zauwa¿y³em, ¿e masz problem z wyborem dyszy (0,2 czy 0,3)... Dlatego tutaj pozbywamy siê tego dylematu, bo mamy obie , kosztem 2 dodatkowych zbiorniczków i tak na nic ci niepotrzebnych (jeden wystarczy, chyba ¿e wybierasz siê na mistrzostwa w rzucaniu nimi o œcianê). No i jest taùszy (o 4z³)....
Tutaj masz (nieduÂżo) taĂąszÂą wersjĂŞ ale tylko z jednÂą dyszÂą: 0,25. Jednak i tak proponowaÂłbym tamtego: dowiesz siĂŞ jaka dysza ci bardziej pasuje...
...
Ewentualnie, jeÂśli nie zaleÂży ci na regulatorze ciÂśnienia i duÂżej iloÂści pokrĂŞteÂłek to moÂżesz zastanowiĂŚ siĂŞ nad jednym z MARĂłw:
0,3:
http://www.allegro.pl/ite...biornikiem.html
0,2 (tego ja posiadam):
http://www.allegro.pl/ite...biornikiem.html
Na pocz¹tek s¹ bardzo dobre (wiem, bo mam), tylko przeszkadza mi w nich jedno: dolny zbiornik (ale to szczegó³) No i tutaj musia³byœ siê zdecydowaÌ na jedn¹ z dysz...
Jeœli zd¹¿y³em ci jeszcze pomóc to œwietnie... |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2010-03-02, 07:40
|
0
|
|
|

|
Z gĂłrnym zasilaniem moÂżna malowaĂŚ mniejszym ciÂśnieniem , co w pewnych warunkach owocuje uzyskaniem lepszego detalu. |
|
|
|
 |
przemal
|
Wysłany: 2010-03-02, 09:41
|
0
|
|
|

|
WÂłasnie zaraz wchodze na allegro i zamawiam ten z dwoma dyszami Wczoraj teÂż go wypatrzyÂłem
WÂłaÂśnie wolaÂł bym z gĂłrnym zasilaniem, juÂż sobie wszystko szykuje i bede czekaÂł z niecierpliwoÂściÂą na aeroraf
Dzieki za pomoc
A jeszcze zapytam, jak on moÂże znosiĂŚ wodne lakiery ?? OczywiÂście rozcieĂączone z wodÂą destylowanÂą. I do mycia aerografu, lepiej uÂżywaĂŚ spirytusu ?? |
|
|
|
 |
przemal
|
Wysłany: 2010-03-02, 13:15
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2010-03-02, 14:20
|
0
|
|
|

|
Ja na poczÂątek bym kupiÂł farby dedykowane pod aerograf... bo jak zalejesz Âżle rozrobiony akryl do chiniola to sie zaÂłamiesz... a tak przynajmniej bĂŞdziesz wiedziaÂł jak wyglÂąda dobra farba i jak siĂŞ niÂą maluje... potem sobie pod to bĂŞdziesz akryle dorabiaÂł i bĂŞdziesz wiedziaÂł czego oczekiwaĂŚ... kup flaszeczkĂŞ czarnego i biaÂłego createxa, to moim zdaniem dobry zestaw na poczatek. |
|
|
|
 |
Asellus5
|
Wysłany: 2010-03-02, 17:00
|
0
|
|
|
|
Z tymi farbami to loboLoco ma racje! jak kupisz chinczyka i zalejesz do niego bazy wodne to stracisz wlosy!!!!!!!!- z nerwow! z Kontrola aero sobie poradzisz,ale farby jako pocztkujacy nie rozrobisz wlasciwie! |
|
|
|
 |
Neonis
|
Wysłany: 2010-03-02, 20:12
|
0
|
|
|
aerografit.pl

|
Ja na samym poczÂątku do nauki w ogĂłle trzymania aerografu uÂżywaÂłem zwykÂłego tuszu...
Potem uÂżywaÂłem farb olejnych (ze ÂśnieÂżki) rozcieĂączanych Nitrem (bo takÂą w sumie tylko miaÂłem)... No, a ostatecznie wylÂądowaÂłem na farbach "Nitro" specjalnych do tego rozpuszczalnika... Do dziÂś ciÂągnĂŞ na takiej diecie i o dziwo aerograf trzyma siĂŞ bardzo dobrze: uszczelki nie spuchÂły, jedna tylko strzeliÂła (najmniej potrzebna), tylko, Âże ja nie moczyÂłem go X godzin w rozpucholu, jedynie go przeczyÂściÂłem "po".
W kaÂżdym z przypadku nie byÂło wiĂŞkszych problemĂłw z czyszczeniem, rozrabianiem, itp... a malowaÂło siĂŞ nienagannie - na poczÂątek wrĂŞcz bardzo dobrze.
Nie wiem czy powinienem ci poleciĂŚ takie rozwiÂązanie na poczÂątek, bo raczej nie jest to zbyt zdrowe (dla aerografu).
Podobno da siê malowaÌ farb¹ emulsyjn¹ do œcian + pigmenty... mi takowa nie chcia³a przejœÌ przez dyszê 0,2. Nie wiem jak to jest w przypadku 0,3... |
|
|
|
 |
przemal
|
Wysłany: 2010-03-02, 22:09
|
0
|
|
|

|
No nic... Nie chce ,,tarciĂŚ wÂłosĂłw'' jak tu kolega napisaÂł, i sie wnerwiaĂŚ na poczÂątku.
Chyba kupie czarnego i biaÂłego createxa jak napisaÂł LoboLoco, a potem sie bede bawiÂł akrylami
Pewnie w czwartek bede miaÂł aerograf, jeszcze mi podajcie z jakich stron zamawiacie farby ?
www.aerografy.com np ?? |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2010-03-03, 07:34
|
0
|
|
|

|
Tak, ja zaopatruje sie na aerografy.com ... inni zamawiaj¹ te¿ zza oceanu... a na pocz¹tek wystarczy rzeczywiœcie tusz kreœlarski... albo ekoline, ta ma ró¿ne kolory (do kupienia w sklepach dla plastyków) ... ale to tylko na karton... a ten maluje siê inaczej ni¿ plastik lub blaszkê, bo fajnie ch³onie... lecz wszystko jest do opanowania |
|
|
|
 |
przemal
|
Wysłany: 2010-03-03, 13:12
|
0
|
|
|

|
Zaraz jade zakupiĂŚ kilka kolorĂłw ekoline, dla mnie to lepsza opcja na poczÂątek.
Jak juÂż poznam sprzĂŞt i rĂŞka sie przyzwyczai to zamĂłwie createxa.
I pozostaje czekaĂŚ, mam nadzieje Âże jutro juÂż bedzie |
|
|
|
 |
Neonis
|
Wysłany: 2010-03-03, 15:16
|
0
|
|
|
aerografit.pl

|
|
|
|
 |
przemal
|
Wysłany: 2010-03-04, 09:42
|
0
|
|
|

|
Ok aerograf juÂż mam
Musze powiedzieĂŚ Âża jak na chinola to solidnie wyglÂąda, jeszcze mam do Was pytanie, lepiej czyÂściĂŚ go spirytusem po pracy nim ??? Czy normalnym nitro ? benzyna ekstrakcyjna ? ... |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2010-03-04, 11:09
|
0
|
|
|

|
Po ekolinie myjesz go wodÂą rĂłwnieÂż po wszelkich akrylach wodnych najlepiej sie spisuje H2O... |
|
|
|
 |
Tadeusz
|
Wysłany: 2010-03-04, 11:24
|
0
|
|
|
|
Ja do czyszczenia z akrylu (farby airbrush i podobne, tusze, lakiery wodnorozcieĂączalne etc.) uÂżywam mixu z pÂłynu do mycia szyb + wody destylowanej 50/50 i spirytusu izopropylowego (nie salicylowego, bo po odparowaniu zostawia skrystalizowany kwas salicylowy) lub wedle potrzeby jednej z tych substancji. PÂłyn do szyb bez amoniaku i innych substancji reagujÂących z metalem. SÂą teÂż gotowe cleanery.
To taki wÂłaÂśnie gotowiec o podobnych wÂłaÂściwoÂściach i zapachu do pÂłynu do szyb.
To ustrojstwo np rozcieĂączy i wyczyÂści wszystko, takie ucywilizowane nitro, rozcieĂączalnik do lakierĂłw modelarskich, nie wiem co to za substancja, ale jest caÂłkiem przydatna.
A to juÂż dynamit, czyÂści wszystko, nie wiem jak z gumowymi uszczelkami jednak.
Pamiêtaj, ¿e du¿o substancji czyszcz¹cych reaguje z metalem (g³ównie niklem) i powoduje korozjê aerografu (np. amoniak w³aœnie). Jeœli wiêc nie u¿ywasz uretanowych to najbezpieczniej bêdzie wod¹ i izopropanolem. |
|
|
|
 |
przemal
|
Wysłany: 2010-03-04, 11:42
|
0
|
|
|

|
A jakiego pÂłynu do szyb uÂżywasz ktĂłry nie ma amoniaku ?? Pytam z ciekawoÂści, moÂże sobie zrobie takÂą mieszankĂŞ 50/50.
I tak na poczÂątek bĂŞdĂŞ malowaÂł ekolinÂą na kartonie, jak juÂż bede zadowolony z efektu stawiania lini i okrĂŞgĂłw to bede szedÂł w akryle. |
|
|
|
 |
Neonis
|
Wysłany: 2010-03-04, 16:51
|
0
|
|
|
aerografit.pl

|
|
|
|
 |
przemal
|
Wysłany: 2010-03-04, 22:17
|
0
|
|
|

|
Powiem Ci Âże dzisiaj malowaÂłem tylko 0,3 jutro zaÂłoÂże 0,2. OgĂłlenie wszystko dobrze, jestem zadowolony, dzisiaj pierwszy dzieĂą i to teÂż tak ze 2 godz malowaÂłem, jutro poÂświĂŞce trochĂŞ wiĂŞcej czasu
Trzeba ĂŚwiczyĂŚ i ĂŚwiczyĂŚ, ale wszystko jest do zrobienia
MyÂśle Âże po miesiÂącu bĂŞdÂą jakieÂś pierwsze efekty. |
|
|
|
 |
przemal
|
Wysłany: 2010-03-05, 21:14
|
0
|
|
|

|
ZaÂłoÂżyÂłem dzisiaj dysze 0,2 ale lepiej mi sie maluje tÂą 0,3. Trzeba bedzie farbe kupiĂŚ bo juÂż maÂło mam
RozrabiaÂłem nawet akryl dzisiaj, i sie udaÂło |
|
|
|
 |
Neonis
|
Wysłany: 2010-03-07, 17:04
|
0
|
|
|
aerografit.pl

|
|
|
|
 |
przemal
|
Wysłany: 2010-03-08, 10:31
|
0
|
|
|

|
Dysza 0,2 ma bardzo malutkÂą plamke, jak narazie aÂż taka maÂła mi nie potrzebna,
Pracuje na ciÂśnieniu tak 1,7 max 2 atmosfery. |
|
|
|
 |
Neonis
|
Wysłany: 2010-03-08, 16:54
|
0
|
|
|
aerografit.pl

|
|
|
|
 |
przemal
|
Wysłany: 2010-03-09, 09:39
|
0
|
|
|

|
Ja jeszcze mam regulacje ciÂśnienia w samym aero, troche teÂż to uÂłatwia.
Przede mnÂą jeszcze dÂługa droga, Âżeby Wam pokacaĂŚ cos ciekawego
Ale przyjdzie taki dzieĂą Âże wkleje jakiÂś fajny rysunek
To wczoraj malowaÂłem na kartonie, Âżeby nie byÂło Âże nic nie robie he.
 |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2010-03-09, 10:47
|
0
|
|
|

|
No caÂłkiem nieÂźle... jaki format? to jest z szablonu czy z rĂŞki, bo nieÂźle proporcje zÂłapaÂłeÂś. |
|
|
|
 |
przemal
|
Wysłany: 2010-03-09, 12:17
|
0
|
|
|

|
Format A4, szablon sam wycioÂłem ale to same obrysy czaszki, zĂŞby i caÂła reszta z reki wszystko. |
|
|
|
 |
Dajmoser
|
Wysłany: 2010-05-11, 13:39
|
0
|
|
|
PoczÂątkujÂący aero

|
Witam
nie chcĂŞ zaczynac nowego tematu wiĂŞc tu napiszĂŞ.
Mam aero pseudo iwate lecz troche mnie wkurza ciÂągÂłe zmienianie farby, mycie aero co minutĂŞ. Zamierzam kupc coÂś takiego http://allegro.pl/item103...owe_okazja.html ale bojĂŞ siĂŞ Âże te aero bedÂą lipne:/ Dopiero siĂŞ uczĂŞ ale chce cos kupic z dolnym zbiorniczkiem. Taki zestaw moÂże siĂŞ teÂż przydac nawet w dalekiej przyszÂłoÂści jak juÂż bĂŞdĂŞ coÂś umiaÂł malowac. |
|
|
|
 |
Neonis
|
Wysłany: 2010-05-11, 14:36
|
0
|
|
|
aerografit.pl

|
Masz racjĂŞ - bĂŞdÂą lipne W cenie tych 6-ciu tandet moÂżesz kupiĂŚ jeden naprawdĂŞ dobry, markowy. Kup z dolnym zbiorniczkiem jeÂśli wolisz. JeÂśli interesuje ciĂŞ coÂś taniego z dolnozbiorniczkowcĂłw moÂżesz zainteresowaĂŚ siĂŞ MARem EW-6000B/R (do 100zÂł), a jest zapewne lepszy niÂż kaÂżdy z tych 6-ciu po kolei.
Cytat: | Taki zestaw moÂże siĂŞ teÂż przydac nawet w dalekiej przyszÂłoÂści jak juÂż bĂŞdĂŞ coÂś umiaÂł malowac. |
...A w dalekiej przysz³oœci gdy coœ bêdziesz umia³ malowaÌ wyrzucisz ca³y zestaw na strych - na tyle ci siê przyda. Uwierz - jeden chinol ci wystarczy. Moje zdanie jest takie, ¿e tanie aerografy s¹ wyœmienite na pocz¹tek, ¿eby poznaÌ sprzêt, poeksperymentowaÌ, nieraz zepsuÌ go, ¿eby wiedzieÌ czego potem unikaÌ i uczyÌ siê na b³êdach. Robienie obszernej kolekcji azjatyckich przedstawicieli gatunku mija siê z celem. |
|
|
|
 |
Erni
|
Wysłany: 2010-05-11, 15:52
|
0
|
|
|
|
Cytat: | Robienie obszernej kolekcji azjatyckich przedstawicieli gatunku mija siĂŞ z celem. | nie zapominaj Âże Iwata to japoĂąska maszyna
co do tego zestawu Neonis dobrze pisze, cena "kup teraz" takiego zestawu to 400 z³, za te pieni¹dze kupisz jeden ale ju¿ w miarê konkretny, chyba ¿e wylicytujesz za na prawdê œmieszne pieni¹dze. Ale mimo wszystko ja bym wola³ ten jeden konkretny i pomêczyÌ siê troche z wymian¹ farby (która po nabraniu wprawy nie jest tak bardzo uci¹¿liwa) ni¿ mieÌ 6 i mêczyÌ siê maluj¹c nimi.
pozdrawiam |
_________________ "SÂą dwie rzeczy nieskoĂączone - wszechÂświat i gÂłupota ludzka, ale co do tego pierwszego nie jestem pewien"-A.E |
|
|
|
 |
Neonis
|
Wysłany: 2010-05-11, 16:49
|
0
|
|
|
aerografit.pl

|
A takie pytanie: jak ty malujesz, albo czyœcisz, ¿e to takie uci¹¿liwe dla Ciebie jest? Bo jeœli malujesz pracê po 1cm2, albo pucujesz go jak na wystawê to nie dziwiê siê, ¿e cie szlak trafia... W przeciwnym wypadku jesteœ chyba przewra¿liwiony...
PS: Stosujesz taki trik, Âże zatykasz palcem dyszĂŞ, psikasz i bÂąbelki wylatujÂą Ci przez zbiorniczek jednoczeÂśnie czyszczÂąc kanaÂł? NaprawdĂŞ uÂłatwia i usprawnia czyszczenie. UÂżywaj teÂż wacikĂłw do uszu, jeÂśli uÂżywasz tylko szmatki. |
|
|
|
 |
Dajmoser
|
Wysłany: 2010-05-11, 16:59
|
0
|
|
|
PoczÂątkujÂący aero

|
DziĂŞki za rady. I myÂśle Âże trochĂŞ poczekam i sobie coÂś lepszego kupiĂŞ.
Cytat: | Stosujesz taki trik[...] |
Stosuje. Ale wiesz jak malowaÂłem obudowĂŞ kompa to co chwilĂŞ czarny-->biaÂły-->czarny i mnie trochĂŞ denerwowaÂło
a jeszcze nie malujĂŞ innymi kolorami wiĂŞc siĂŞ bojĂŞ co bĂŞdzie jak zacznĂŞ:/ |
|
|
|
 |
Erni
|
Wysłany: 2010-05-11, 17:57
|
0
|
|
|
|
musisz po prostu przemyÂślanie rozplanowaĂŚ malowanie (tak Âżeby jak najmniej zmieniaĂŚ te kolory) i bĂŞdzie git malujesz jednym kolorem, zlewasz to co zostaÂło, do jakiegoÂś kubeczka, kieliszka czego tam chcesz, lejesz ciutke wody, stosujesz w/o trik, zlewasz, szmatka/wacik do uszu - wycierasz pojemniczek znowu woda, "trik" wylewasz brudnÂą wode, ewentualnie powtarzasz to ostatnie jeÂśli woda jest bardzo brudna i wlewasz nowÂą farbe. Wiadomo jeÂśli zmieniasz radykalnie kolory z czarnego na biaÂły no to tutaj trzeba zrobiĂŚ to duÂżo dokÂładniej. |
_________________ "SÂą dwie rzeczy nieskoĂączone - wszechÂświat i gÂłupota ludzka, ale co do tego pierwszego nie jestem pewien"-A.E |
|
|
|
 |
Dajmoser
|
Wysłany: 2010-05-11, 19:12
|
0
|
|
|