Autor |
Wiadomość |
 |
lolejko
|
Wysłany: 2010-01-25, 20:16 Pomoc w rzeÂźbieniu, krztaÂłtowaniu elementu. PowaÂżny temat!
|
0
|
|
|
|
ChcĂŞ zrobiĂŚ na tylnej klapie w E46, klapĂŞ typu E46 M3 CSL.
Tutaj na fotkach ktoÂś to robiÂł uÂżywajÂąc Âżywicy i szpachli.
Z tym, Âże nie zrobiÂł takiego podÂłuÂżnego przetÂłoczenia nad rejestracjÂą jak powinno byĂŚ w oryginale.
Ja chcê zrobiÌ tak¹ klapê spawaj¹c z blachy. W tym, ¿e musze najpierw zrobiÌ jak¹œ rzeŸbê na tej klapê z gliny czy jakiegoœ materia³u, by móc potem sobie odwzorowaÌ blachê jak¹ spawaÌ. Pytanie moje brzmi z czego ulepiÌ na tej klapie taki spojler??? Musi to byÌ œrodek ³atwoobrabialny, ³atwodostêpny i tani. Chyba ¿e macie jakieœ inne pomys³y, to chêtnie wys³ucham.
Tutaj foty klapy CSL
Oryginalna klapa E46
 |
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-01-25, 20:42
|
0
|
|
|

|
lolejko napisał/a: | Chyba Âże macie jakieÂś inne pomysÂły, to chĂŞtnie wysÂłucham. |
KupiĂŚ na szrocie ten model klapy co chcesz? |
|
|
|
 |
lolejko
|
Wysłany: 2010-01-25, 20:43
|
0
|
|
|
|
Chyba Âżartujesz? Do sedana nie ma takich, jedynie w USA. I do tego ceny zaczynajÂą siĂŞ od 1500zÂł + przesyÂłka. |
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-01-25, 21:27
|
0
|
|
|

|
Z jakiegoÂś bitego wypruĂŚ teÂż siĂŞ nie da?
lolejko napisał/a: | Âśrodek Âłatwoobrabialny, ÂłatwodostĂŞpny i tani |
do rzeÂźbienia dobry jest gips. |
|
|
|
 |
Dawid1989
|
Wysłany: 2010-01-25, 22:02
|
0
|
|
|
|
Gips jest twardy w obróbce. Ja bym to zrobi³ z g³adzi szpachlowej na mniejszy wymiar niz ma byÌ .Potem do tego dopasowaÌ mo¿liwiej jak najwiêksze kawa³ki blachy 1mm i pospawaÌ na tyej formie w ca³oœÌ.Potem usun¹Ì forme i przyspawaÌ na gotowo. |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-01-25, 22:28
|
0
|
|
|

|
Albo podejœÌ do tego inaczej i zrobiÌ model redukcyjny z tektury a póŸniej rozebraÌ - mia³byœ wykroje które trzeba by tylko przeskalowaÌ i przenieœÌ na arkusze blach.
Bardzo tania metoda, trochĂŞ wyobraÂźni potrzeba ale moÂże siĂŞ okazaĂŚ Âże to bĂŞdzie szybsze i dokÂładniejsze niÂż metoda z kopytem.
Tak w ogĂłle to muszĂŞ Cie zapytaĂŚ czy wiesz na co siĂŞ porywasz, giĂŞcie rĂŞcznie po 2 osiach to duÂżo zabawy - wiem bo robiÂłem, jak w dodatku klapa ma byĂŚ jak oryginaÂł to aÂż strach siĂŞ baĂŚ. |
|
|
|
 |
Dawid1989
|
Wysłany: 2010-01-25, 22:50
|
0
|
|
|
|
crystal, z tÂą tekturÂą no teÂż ciezka spraw abo przecieÂż nie zrobi tyÂł ÂłukĂłw i przetÂłoczeĂą. tak Âładnie.jedynie zrobiĂŚ formĂŞ z gipsu i jÂą obspawaĂŚ. Ale to sÂą tylko nasze rad a jak juz zrobi to nie nasza sprawa |
|
|
|
 |
mezotr
|
Wysłany: 2010-01-25, 22:50
|
0
|
|
|

|
Moim zdaniem sa 2 wyjscia
nie bawic sie w zadne spawanie paskĂłw blachy tylko zrobic caÂłosc z zywicy
druga opcja to wykonac caÂłosc z jednego arkusza blachy na "angielskim kole"
jak bedziesz to lepil z blaszek pospawanych do siebie to ci to powykreca i szpachli wiadro pĂłjdzie a i blache przegrzejesz |
|
|
|
 |
Dawid1989
|
Wysłany: 2010-01-25, 22:54
|
0
|
|
|
|
teraz jak siê tak przygl¹dn¹³em to w 5 kawa³kach by to zrobi³ bez formy |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-01-25, 23:04
|
0
|
|
|

|
Do modelu z tektury faktycznie trzeba by poprawki doliczyĂŚ ale to jest nic w porĂłwnaniu do wyginania po 2 osiach.
Laminat dobry pomysÂł ale ta klapa jest zbyt skomplikowana Âżeby to zrobiĂŚ taniej niÂż 1500 + przesyÂłka
ZakÂładaÂłem Âże lolejko wyklucza uÂżycie szpachli(w duÂżych iloÂściach). |
|
|
|
 |
lolejko
|
Wysłany: 2010-01-25, 23:48
|
0
|
|
|
|
crystal napisał/a: | Tak w ogĂłle to muszĂŞ Cie zapytaĂŚ czy wiesz na co siĂŞ porywasz, giĂŞcie rĂŞcznie po 2 osiach to duÂżo zabawy - wiem bo robiÂłem, jak w dodatku klapa ma byĂŚ jak oryginaÂł to aÂż strach siĂŞ baĂŚ. |
Zdaje sobie sprawĂŞ. Musze sprĂłbowaĂŚ siÂł. Jak nie wyjdzie to klapa do wyrzucenia. OczywiÂście na oryginalnej z auta tego nie robiĂŞ tylko innej ktĂłra leÂży w garaÂżu
crystal napisał/a: | ZakÂładaÂłem Âże lolejko wyklucza uÂżycie szpachli(w duÂżych iloÂściach). |
OczywiÂście jak najmniej
Dawid1989 napisał/a: | teraz jak siĂŞ tak przyglÂądn¹³em to w 5 kawaÂłkach by to zrobiÂł bez formy |
No wÂłasnie chyba wiesz o co mi chodzi.
Planuje górn¹ czêœÌ zrobiÌ z jednego elementu w krzta³cie jakby ksiê¿yca. Drugi element, to cieniutki paseczek ten taki rancik na górze. Trzeci element, to ty³ klapy. Czwarty to przet³oczenie na dole. Pi¹ty wyciêty z klapy do³ek na znaczek.
Tutaj goÂściu poleciaÂł troszkĂŞ inaczej. Aby jeden pÂłat spawany, a reszta nawalone szpachli. Ja tak na pewno nie chce. I nie zrobiÂł tego przetÂłoczenia, co mi siĂŞ u niego podoba
 |
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-01-25, 23:58
|
0
|
|
|

|
lolejko napisał/a: | Planuje gĂłrnÂą czêœÌ zrobiĂŚ z jednego elementu w krztaÂłcie jakby ksiĂŞÂżyca. Drugi element, to cieniutki paseczek ten taki rancik na gĂłrze. Trzeci element, to tyÂł klapy. Czwarty to przetÂłoczenie na dole. PiÂąty wyciĂŞty z klapy doÂłek na znaczek. |
Najprostsza droga.
lolejko napisał/a: | Zdaje sobie sprawĂŞ. Musze sprĂłbowaĂŚ siÂł. Jak nie wyjdzie to klapa do wyrzucenia. OczywiÂście na oryginalnej z auta tego nie robiĂŞ tylko innej ktĂłra leÂży w garaÂżu |
Noto bez stresu moÂżna siĂŞ bawiĂŚ
PokaÂż jeszcze jak to wyglÂąda od wewnÂątrz bo moÂże by spawy jakoÂś sprytnie pochowaĂŚ jeÂśli jest dojÂście i szpachle minimalizowaĂŚ. |
|
|
|
 |
lolejko
|
Wysłany: 2010-02-01, 12:45
|
0
|
|
|
|
ma ktos jeszcze jakiÂś pomysÂł?? Czym sobie wyrzeÂźbiĂŚ formĂŞ? |
|
 |
Travolta
|
Wysłany: 2010-02-02, 09:06
|
0
|
|
|

|
Witam tutaj mozesz troche poczytac o robieniu form http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=9061 Co prawda do zderzakĂłw ale moÂże ci siĂŞ trochĂŞ przyda
A tak ogĂłlnie to nie pokazuj zdjec z przerĂłbki na BMW-Sport tam wszystko co nie ori jest blee Ja siĂŞ zastanawiam nad ringami do lamp ale ciii |
_________________ to nie prawda ze obama nie lubi hopcoli |
|
|
|
 |
lukas
|
Wysłany: 2010-02-02, 11:27
|
0
|
|
|

|
Do rzeÂźbienia... to jestem za gipsem, tylko gips budowlany jest trudny w obrĂłbce. GÂładzie gipsowe teÂż odpadajÂą bo sÂą znowu za miĂŞkkie.
Najlepsza moim zdaniem bĂŞdzie szpachlĂłwka gipsowa Nida START. Worek 25kg kupisz za jakieÂś 35zÂł.
W momencie kiedy jest jeszcze mokra daje siê rzeŸbiÌ no¿em, szpachelk¹, d³utkiem. Nie wi¹¿e tak szybko jak gips budowlany wiêc mo¿na spokojnie podejœÌ do tematu. Jak ju¿ wyschnie to wtedy papier œcierny do ostatecznego szlifu. |
|
|
|
 |
lolejko
|
Wysłany: 2010-02-02, 11:50
|
0
|
|
|
|
Travolta, co do sporta to ich zdanie mnie nie interesuje, Âże mam zakÂładac pomaraĂącze itp.
Robie dla siebie
lukas, dziĂŞki za info o tym gipsie. Chyba zrobiĂŞ tym gipsem. Âładnie sobie wyrzeÂźbie. Potem wytne z papieru mniej wiĂŞcej krztaÂłty jakie mam wyciÂąc z blachy i bĂŞdĂŞ miec gotowca. Jak dobrze pĂłjdzie, to moÂże bĂŞde mieĂŚ fajna dupcie w aucie :P |
|
 |
Travolta
|
Wysłany: 2010-02-02, 12:05
|
0
|
|
|

|
Tylko daj jakaÂś fotorelacje z tego ok? Ciekawi mnie jak ci to wyjdzie
Powodzonka |
_________________ to nie prawda ze obama nie lubi hopcoli |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-02-02, 15:35
|
0
|
|
|

|
lolejko napisał/a: | Jak dobrze pĂłjdzie, to moÂże bĂŞde mieĂŚ fajna dupcie w aucie |
To juÂż wiemy w jakim celu chcesz podpicowaĂŚ tÂą klapĂŞ |
|
|
|
 |
lolejko
|
Wysłany: 2010-02-02, 16:22
|
0
|
|
|
|
Travolta napisał/a: | Tylko daj jakaÂś fotorelacje z tego ok? Ciekawi mnie jak ci to wyjdzie |
Tak tak dam oczywiÂście, tylko z jednym tematem mam problem :(
Nie mam pojêcia jak blachê wygi¹Ì robi¹c ten rowek z t³u jak w oryginale. Praktycznie górê ju¿ sobie przemyœla³em, ale z tym bêdzie najwiêkszy problem.
crystal napisał/a: | To juÂż wiemy w jakim celu chcesz podpicowaĂŚ tÂą klapĂŞ |
Hehhee!!! A po co siĂŞ klapy podpicowywuje i auta?? |
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-02-02, 16:33
|
0
|
|
|

|
lolejko napisał/a: | Nie mam pojĂŞcia jak blachĂŞ wygi¹Ì robiÂąc ten rowek z tÂłu jak w oryginale |
MoÂże by wspawaĂŚ uprzednio wyfrezowany pÂłaskownik?
lolejko napisał/a: | A po co siĂŞ klapy podpicowywuje i auta?? |
MyÂślaÂłem Âże dla tego Âże ktoÂś lubi |
|
|
|