Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
remi200833
Wys³any: 2010-01-31, 14:08   sata 3000 hvlp -> SATA 3000 RP
0
UP DOWN

chcialbym sie dowiedziec czy gd ybym kupil sate 3000 rp to pasuje doniej zestaw naprawczy hvlp chodzi mi oto zabym nie musial lupowac 2

devilbiss
Wys³any: 2010-02-02, 07:56   
0
UP DOWN

wydaje mi sie ze korpusy sa takie same i pierscienie powietrza tez wiec na 99% mozesz tobie kupic caly zestaw naprawczy i sobie go przekladac. Pozdrawiam

gola 
Wys³any: 2010-02-02, 12:48   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
tak jak pisze @devilbiss,korpus jest taki sam,wystarczy zestaw naprawczy od RP przelozyc do HVLP i masz zwyklego RP-ka.
Sprawdzone ;)

PROJEKTER
Wys³any: 2010-02-02, 14:31   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
Niestety Panowie ale NIE !

Prze³o¿enie zestawów jest technicznie mo¿liwe bo to identyczny gwint i g³êboko¶æ monta¿u dyszy ja pisze @devilbis ... ale w korpusie wersji HVLP s± kana³y powietrzne ¿eby objêto¶æ powietrza dostarczanego na g³owice by³o wiêksza ... a w wersji RP ich nie ma !

W praktyce to wygl±da tak ¿e po prze³o¿eniu zestawu z wersji HVLP do pistoletu RP mo¿e on wogóle nie dzia³aæ prawid³owo ( czyli super precyzyjnie jak SATA ), a w przypadku prze³o¿enia zestawu HVLP do korpusu RP to nie jest to HVLP bo ci¶nienie wyj¶ciowe siêga 0,9 bar. ... ale o dziwo faktycznie dzia³a i ³adnie rozpyla. Niestety SATA jest maszyn± bardzo precyzyjn± i nie ma tu zasady, ¿e wszystko jedno albo jeden korpus 10 mo¿liwo¶ci. Przykro mi !

Co do uwagi @gola ma on racjê ¿e to dzia³a, ale w technologi HVLP i RP renomowanych producentów pistoletów nie chodzi o to ¿eby dzia³a³o .... tylko ¿eby dzia³a³o idealnie precyzyjnie i zawsze zachowywa³o takie same parametry natrysku.
Wiele tanich podróbek, lub pistoletów NoName te¿ ³adnie pryska równo i cienko ale prawie ¿aden nie przekracza 50 % skuteczno¶ci ( po³owa materia³u w powietrze ).

Czyli w temacie - Przek³adka Dzia³a ... ale tak nie róbcie bo to ró¿ne pistolety i technologie ! :spoko:

W przypadku SATA ( je¿eli nie lakierujecie w USA ) zawsze wybierajcie RP przy lakierowaniu samochodów w gara¿u w ma³ym warsztacie, czy lakierni.

ASO mo¿e sobie pozwoliæ na kilka RP i kilka HVLP wiec oni robi± co i jak chc± ! Wy z regu³y pytacie o jak±¶ uniwersalno¶æ i wielo zadaniow¶æ jednego markowego pistoletu ... wiêc SATA 3000 RP 1,3 jest idealna to wszystkiego ( nawet gê¶ciejszego klaru lub poliuretanu na jakiego¶ busa - powy¿ej 21 sek/KF/4 ) ... a literka B w kodach pistoletów SATA - oznacza tylko, ¿e to górny zbiornik ! .... a nie druga seria ^^

gola 
Wys³any: 2010-02-02, 21:21   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:
Niestety Panowie ale NIE !

Prze³o¿enie zestawów jest technicznie mo¿liwe bo to identyczny gwint i g³êboko¶æ monta¿u dyszy ja pisze @devilbis ... ale w korpusie wersji HVLP s± kana³y powietrzne ¿eby objêto¶æ powietrza dostarczanego na g³owice by³o wiêksza ... a w wersji RP ich nie ma !...

@PROJEKTER,wrzuc jakis przekroj pistoletu SATAjet 3000 RP,to bedziemy pewni.
Narazie to takie gdybanie...
Bo jezeli dysza podchodzi,rozpyla idealnie,to moim zdaniem korpus jest ten sam.
Tak samo jest z IWATA W-400 LPH,ktora ma taki sam korpus jak W-400 i po zalozeniu dyszy z glowica z tego pierwszego do tego drugiego,W-400 staje sie W-400 LPH.
Wrzucam tutaj przekroj HVLP,ty wrzuc RP jak znajdziesz badz masz i bedziemy mogli byc pewni.
http://www.sata.com/uploa...jet3000B_pl.pdf

lakierok 
Wys³any: 2010-02-02, 21:24   
0
UP DOWN

Pomóg³: 9 razy
Sk±d: Okolice
W przypadku SATA ( je¿eli nie lakierujecie w USA ) zawsze wybierajcie RP przy lakierowaniu samochodów w gara¿u w ma³ym warsztacie, czy lakierni.

Projekter napisz co rozumiesz przez to (je¿eli nie lakierujecie w USA)

PROJEKTER
Wys³any: 2010-02-02, 21:46   
0
UP DOWN

gola napisa³/a:
@PROJEKTER,wrzuc jakis przekroj pistoletu SATAjet 3000 RP,to bedziemy pewni. Narazie to takie gdybanie...

To co jest pokazane w tym katalogu jako przekrój to równie dobrze mo¿e byæ SATA 100 jak i 1000 jaki 3000 HVLP, albo RP. ^^ Mam dok³adny schemat budowy z CD i ... te¿ tu G widaæ. Tylko wszystkie czê¶ci sk³adowe i ich symbole katalogowe.

Uwierz ¿e tak jest @gola ... albo przyjmij za gdybanie ... do pierwszej twojej osobistej rozmowy z serwisantem SATA :cool: ¯eby ci by³o ³atwiej to dodam, ¿e tak jest w ka¿dym korpusie SATA ( z tymi kana³ami ).

lakierok napisa³/a:

Projekter napisz co rozumiesz przez to (je¿eli nie lakierujecie w USA)

W USA standard 0,7 bara na wyj¶ciu jest nadal obowi±zuj±cy ... a nie tak jak w UE ¿e liczy siê tylko skuteczno¶æ aplikacji powy¿ej 65 %. ... Oczywi¶cie pisz±c o Stanach mam na my¶li Kalifornie bo to ich pomys³ ... nie wiem jak jest w pozosta³ych.

crystal
Wys³any: 2010-02-02, 22:21   
0
UP DOWN

Pomóg³: 9 razy
W³a¶ciwie dlaczego na Kalifornie musi byæ zawsze co¶ inaczej? wywaliæ stycznik pi±tego biegu, dodaæ czujnik do EGR...

gola 
Wys³any: 2010-02-03, 00:36   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:

...Uwierz ¿e tak jest @gola ... albo przyjmij za gdybanie ...

wiec pozostaje jak dla mnie to drugie.
Nie ma dowodow na to ze tak jest,wiec i podstaw nie mam zeby w to uwierzyc :nie:

To ze ktos tak twierdzi,nie musi oznaczac wcale ze tak akurat jest (dla mnie przynajmniej) :D

crystal napisa³/a:
W³a¶ciwie dlaczego na Kalifornie musi byæ zawsze co¶ inaczej? ...

bo tam rzadzi Arnold ^^

PROJEKTER
Wys³any: 2010-02-03, 15:49   
0
UP DOWN

gola napisa³/a:
PROJEKTER napisa³/a:

...Uwierz ¿e tak jest @gola ... albo przyjmij za gdybanie ...

wiec pozostaje jak dla mnie to drugie.
Nie ma dowodow na to ze tak jest,wiec i podstaw nie mam zeby w to uwierzyc :nie:

To ze ktos tak twierdzi,nie musi oznaczac wcale ze tak akurat jest (dla mnie przynajmniej) :D

To zale¿y KTO tak twierdzi :cool: .... i dlatego nale¿y potwierdzaæ ró¿ne informacje w wiarygodnych ¼ród³ach do których masz osobiste zaufanie ...

Liczê wiêc @gola na to, ¿e ... jak ju¿ to zrobisz .... to ... zaj¿ysz do tego tematu i napiszesz .... prawdê niepodwa¿aln± :spoko:

Na razie JA przy swoim poziomie wiedzy na temat produktów SATA twierdze ¿eby nie zamieniaæ zestawów w RP i HVLP bo w modelu 3000 to dwa ró¿ne korpusy ... a kto nie wierzy ... niech sobie zamienia ^^ !

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: