Lakiernictwo samochodowe dla profesjonalistów i amatorów
login:

hasło:

Szukaj FAQ Album

SPONSORZY KONKURSU AIRBRUSH
Hobbipen eLakiery ArsColor Optionall DeltaArts
Autor Wiadomość
wisnia1 
Tylko do przodu

Wysłany: 2010-02-18, 13:18   Budowa Full Kompresor'a

Witam

Mam w planie zbudowanie full opcji kompresora który będzie w 100% automatyczny.

Na początku już zaczął się problem ponieważ agregat lodówkowy który posiadam nie ma kompletnej tabliczki znamionowej a w dodatku zamiast 3 króćców ma 5, z tego co było napisane na lodówce dowiedziałem się że ma 160W i pojemności 240L, najprawdopodobniej produkcji rosyjskiej poniżej zamieszczam fotki owego agregatu. Może ktoś z was już się spotkał z takim wynalazkiem.

(Dodaję jeszcze więcej zdjęć po renowacji) LINK: http://wisnia1.web-album.org/album/6272,kompresor

Czekam na odpowiedzi.

Gorąco pozdrawiam

17022010109.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 751,46 KB

17022010110.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 805,39 KB

LoboLoco 

Wysłany: 2010-02-18, 14:00   

Agregacik wygląda na wymontowany przez ciebie, więc powinieneś widzieć które rurki gdzie prowadziły... zawsze możesz poobcinać wszystkie z zapasem i sprawdzić, która dmucha, a która ssie... ja obstawiam zasys ta najwyżej wychodząca z puszki, dmuchanko z tej 3ciej od góry... zamknięta rurka to było doprowadzenie oleju (w fabryce ;) ) ... mam nadzieje, że nie wyrzuciłeś startera, bo bez tego to kaplica...

Te napisy za tabliczce znamionowej w litrach to pojemność lodówki, a 160W to może być pobór , a nie moc kompresorka...

wisnia1 
Tylko do przodu

Wysłany: 2010-02-18, 14:52   

Hej

Całą elektrykę sobie zostawiłem, tym zajmuję się na co dzień, poszedłem do piwnicy i sprawdziłem wyprowadzenia, mianowicie:

te dwie rurki z lewej na dole łączą się tzn. chłodnica z tyłu lodówki je łączy...hmmm dlaczego?? jedna obok drugiej są połączone.

ta jedna środkowa zamyka cały obwód chłodnicy na drugiej stronie żeberek.

Ta prawa miedziano-biała leci do góry najprawdopodobniej odpowiada za zamrażarkę.

Gorąco pozdrawiam

wisnia1 
Tylko do przodu

Wysłany: 2010-02-18, 15:02   

Dodatkowe Foto tabliczki znamionowej z lodówki:

18022010119.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 525,57 KB

18022010121.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 507,82 KB

18022010122.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 603,1 KB

wisnia1 
Tylko do przodu

Wysłany: 2010-02-18, 15:19   

Z bliska:

Rysunek podglądowy Chłodnicy

D - Najprawdopodobniej Zamrażarka

rys.JPG
Plik ściągnięto 620 raz(y) 7,02 KB

Kopia 18022010115.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 297,33 KB

LoboLoco 

Wysłany: 2010-02-19, 07:36   

:/ ja bym obciął i sprawdził gdzie dmucha, a gdzie zasysa...

wisnia1 
Tylko do przodu

Wysłany: 2010-02-19, 12:36   

Heja

Mnie ciekawi dlaczego są o 2 więcej rurki i do czego miałby służyć.

Pzdr

wisnia1 
Tylko do przodu

Wysłany: 2010-02-19, 13:15   

nowa Instalacja skończona, agregat podłączony i odpalony, mianowicie te dwie dolne rurki ani nie ciągną ani nie dmuchają, ta dolna przy oleju zaciąga a górna przy oleju dmucha, agregacik tak cicho pracuje ze praktycznie go nie słychać, z żadnej rurki nie pluje olejem, a dalej istnieje pytanie od czego te dwie amerykańskie rurki (może on naturalnego chłodzenia ? które mogło być wytwarzane pod własnym ciśnieniem?? )

Pzdr

wisnia1 
Tylko do przodu

Wysłany: 2010-02-19, 13:45   

Czy to sie nada na odwadniacz??

19022010132.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 642,45 KB

odw.JPG
Plik ściągnięto 3 raz(y) 17,63 KB

LoboLoco 

Wysłany: 2010-02-19, 13:57   

nie... jak nie chcesz mieć wody w powietrzu to podstawa - zbiornik wyrównawczy i porządny odwadniacz...

wisnia1 
Tylko do przodu

Wysłany: 2010-02-23, 19:47   

te dwie tajemnicze rurki po lewej stronie muszą w środku być jakoś połączone na 99% odpowiadają za chłodzenie agregatu, co myślicie aby wypełnić je samochodowym płynem chłodniczym podłączyć do małej chłodnicy z dodatkiem wentylatora, płyn chłodniczy nie przewodzi prądu, tylko ciekawe jak wygląda to w środku czy przypadkiem nie połączy się z olejem, dodatkową wskazówką jest fakt iż dmuchając w jedną powietrze uchodzi drugą i odwrotnie, nie są połączone z całą reszta, czy lepszą opcją będzie aktywne chłodzenie powietrzem z zewnątrz pod własnym ciśnieniem.

Pzdr

LoboLoco 

Wysłany: 2010-02-24, 07:53   

Moim zdaniem szkoda czasu żeby robić chłodzenie sprężarki... ja bym raczej zajął się chłodzeniem powietrza, myślę że to będzie łatwiejsze... jakaś mała chłodniczka z wentylatorem... w takiej chłodnicy skraplał by się kondensat... co o tym myślisz?

wisnia1 
Tylko do przodu

Wysłany: 2010-02-24, 12:25   

Chłodzenie kopresora chciałem jako dodatkowa opcja "wysokiego standardu" a nad chłodzeniem powietrza już też myślę, zrobiłem dwie większe spirale do tego "60" wentylator zastanawiam się jeszcze na dodatkowym radiatorem. powietrze skrapla się dopiero na wydmuchu bo króciec na wyjściu robi się ciepły

24022010158.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 786,61 KB

24022010156.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 774,19 KB

24022010155.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 596,56 KB

LoboLoco 

Wysłany: 2010-02-24, 12:42   

Kondensat skrapla się, gdy powietrze stygnie... a do czego te spirale... jak będzie nimi szło powietrze to będą gromadzić wodę, której nie wypuścisz...

wisnia1 
Tylko do przodu

Wysłany: 2010-02-24, 12:46   

myślisz bardziej o chłodnicy z żeberkami pionowymi?

można również zrobić z takiej samej rurki co te poprzednie spirale ale pionowe albo nawet i dwie wykorzystanie grawitacji spowoduje ze woda spłynie do zbiorniczka hermetycznego z zaworkiem

LoboLoco 

Wysłany: 2010-02-24, 13:18   

dobrym rozwiązaniem jest wymiennik ciepła z instalacji klimatyzacji ... tylko trzebaby srobić system odprowadzający kondensat... trzeba szarpać wymiennik z miedzi, bo z alu nic nie polutujesz... ale to takie wolne myśli...

wisnia1 
Tylko do przodu

Wysłany: 2010-02-24, 13:19   

masz jakąś propozycje jak konkretnie to zrobić??

wisnia1 
Tylko do przodu

Wysłany: 2010-02-24, 13:30   

moja propozycja tylko z dwóch

24022010160.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 527,67 KB

24022010159.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 604,43 KB

LoboLoco 

Wysłany: 2010-02-24, 14:10   

Każdy element spirali w najniższym punkcie powinien mieć odprowadzenie to zbiornika... jeżeli dasz spirale poziomo, to wodę bedzie spokojnie spływać do jednego jej końca... w sumie przy chłodnicy będzie podobnie.... taka używana chłodnica klimy powinna być za jakieś 50 zeta na alledrogo, i pewnie jeszcze taniej na szrocie. do tego wentylator na małych obrotach żeby nie hałasował i gotowe...

wisnia1 
Tylko do przodu

Wysłany: 2010-02-24, 14:23   

mówimy oczywiście o chłodnicy na wydmuchu prawda?

LoboLoco 

Wysłany: 2010-02-24, 14:54   

no pewnie :) na zasysie tylko filterek

Asellus5

Wysłany: 2010-02-25, 19:14   

Temat juz byl walkowany Wisnia i w nim znajdziesz wszystko o budowie kompresora,ale gdyby To Tobie nie wystarczylo to zerknij na ten link,krok po kroku,w wersjii foto wlacznie z budowa agregatu,presostatu,i wymiarami jak zrobic kolejna sprezarke z agregatu!
http://www.aerografisti.c...%20by%20Trihall

wisnia1 
Tylko do przodu

Wysłany: 2010-02-26, 19:53   

hej

dzięki za info przyda się, widziałeś wyżej wstawione foto z moim agregatem z 5 odejściami, spotkałeś się już z takim możesz coś o nim powiedzieć? co sądzisz o chłodzeniu go płynem do chłodnic przez te dwa króćce "amerykańskie" i małą pompką + mini zbiornik wyrównawczy? jeszcze małe pyt. zastosować np. ze średniej strzykawki zbiornik wyrównawczy do oleju zamontowany do złącza serwisowego?

Asellus5

Wysłany: 2010-02-27, 21:14   

Bardzo dobrze widac ze chodzisz wlasnymi drogami, chcesz napchac w swa sprezarke mnostwo niepotrzebnych gadzetow!oczywiscie ze mozesz wstawic do niej chlodnice,radio i glosowe powiadamianie o stanie temperatury i mala czerwona migajaca lampeczke informujaca o destrukcjii tylko PO CO??? Jezeli jestes pasjonata konstruowania i budownictwa to nikt Ci tego nie zabroni,tyle tylko ze to nie to forum!Moja propozycja-jezeli moge Ci cos zasugerowac to zamiast tracic czas na wymyslaniu czegos co jest juz wymyslone spozytkuj go na malownie! kompresor ktory opisalem w jednym z tematow,i nie jest on jedyny sprawuje sie wysmienicie i nie przegrzewa sie przy pracy ok 4 godz dziennie! mysle ze to powinno sprostac twoim wymaganiom! Niestety nie jestem budowniczym,ani inzynierem i nie pomoge Ci w tak skomplikowanej kwestii jak zastosowanie pompki i zbiornika wyrownawczego !

manieks 

Wysłany: 2010-02-27, 23:13   

hehe- podoba mi się ten wehikuł czasu ale myślę, że Asellus ma rację. Widziałeś kiedyś lodówkę ze zbiornikiem wyrównawczym na olej? - i dlaczego nie?

Kiedy wpadnie Ci do głowy kolejny koncept zrób sobie tabelkę i po jednej wpisz "+" / po drugiej stronie "-" i jeżeli bilans wyjdzie na "0" to daj se na luz.
Po jaki grzyb Ci wentylatory i chłodnice - żeby miało co się psuć? Przy budowie takiego sprzętu raczej powinieneś wyjść z założenia, że im prościej tym mniej zawodnie. Chyba, ze chcesz skonstruować najbardziej wypasionego "składaka" po tej stronie oceanu- to nie przeszkadzam ;) .
Mam też "lodówkowca" od kilku długich lat . Do tej pory jeszcze działa, oleju mu nie dolewałem ani razu (chociaż trzeba by już zapewne) a czasem zmuszam go do pracy nawet po kilkanaście h dziennie... i nic. Kiedy mu się już znudzi współpraca ze mną to wymienię agregat.
Tak swoja drogą- skąd Ty wziąłeś to cudo z 5 rurkami?

pss
jeszcze jeden temat

Jeśli sie nie mylę to coś na fotce nazywa się osuszacz

i służy właśnie do kumulowania wilgoci w układzie zamkniętym.
Czy będzie z tego odwadniacz? Idealny! Jest z nim tylko jeden kłopot.
- Tam wewnątrz tej bańki są takie kuleczki pochłaniające wodę, na którą w układzie otwartym długo nie będziesz musiał czekać. Jeżeli masz tych osuszaczy kilka w zapasie to może na tydzień pracy Ci wystarczy.

LAKIEROWANKO Strona Główna » AIRBRUSH » Forum Airbrush
Odpowiedz do tematu