Szukaj FAQ Album



Autor Wiadomość
Homer S. 
Wysłany: 2010-03-31, 17:52   Reperaturki
0
UP DOWN


Pomógł: 19 razy
Posty: 861
Też tak robicie czy wysyłacie klienta po nówki do sklepu. Czas wykonania 2x15min

LGIM0381.jpg
Fiat Ducato
Plik ściągnięto 650 raz(y) 137,86 KB

LGIM0379.jpg
Ręczna robota bo nie mam zaginarki (narazie)
Plik ściągnięto 659 raz(y) 109,37 KB

LGIM0382.jpg
Plik ściągnięto 454 raz(y) 116,46 KB

LGIM0383.jpg
Plik ściągnięto 457 raz(y) 86,75 KB

LGIM0384.jpg
Plik ściągnięto 460 raz(y) 116,97 KB

_________________

 

Lackdoctor 
Wysłany: 2010-03-31, 21:16   
0
UP DOWN

Pomógł: 40 razy
Posty: 3755
Pięknie. Czy robisz pod zamówienie jakies nietypowe które tylko w orginale występują?
_________________
Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo różne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses
 

Robertlodz09 
Wysłany: 2010-04-01, 08:32   
0
UP DOWN


Pomógł: 52 razy
Posty: 3177
Skąd: Łódż
Zaginarka jeszcze bardziej pomoże przy wykonywaniu takich elementów. Gratuluje wykonania ręcznego ,niewielu obecnie wykonuje takie elementy. Pozdrawiam :spoko:
 

Homer S. 
Wysłany: 2010-04-01, 14:38   
0
UP DOWN


Pomógł: 19 razy
Posty: 861
To tylko tak sobie klepie jak kupić zaginarkę to tylko 2m a to min. 2000zł a tyle nie mam zbędnych pieniędzy (na razie). Jak potrzebuję to dorabiam fragmenty poszycia drzwi panele podłogowe itd.
_________________

 

Robertlodz09 
Wysłany: 2010-04-01, 17:41   
0
UP DOWN


Pomógł: 52 razy
Posty: 3177
Skąd: Łódż
Ja mam 1-metrową i taka musi wystarczyć. Na takiej 2-metrowej można wszyskie progi dorabiać bez żadnego problemu. :) Co do dorabiania elementów to tylko w wiekszości przypadków bawią się w to jeszcze blacharze tzw. starej daty lub ci którzy pracują przy odbudowach starych zabytków. Teraz każdy woli "gotowca" ,ale przy zabytkach o to raczej trudno. Jeszcze raz gratuluje i pozdrawiam :spoko:
Namawiam na kupno nawet takiej "małej" ,nawet taka ułatwi troche prace!
 

Homer S. 
Wysłany: 2010-04-01, 18:52   
0
UP DOWN


Pomógł: 19 razy
Posty: 861
Dziękuję za uznanie to miód na moje uszy :spoko: Mam pewną propozycję na dorabianie ,,oblachowania,, do terenówek i muszę trochę wydać na narzędzia .Dlatego jak bym kupował zaginarkę to 2m do tego rowkarkę ,spęczarko-rozciągarkę (zamówiona paczka w drodze) oraz koło angielskie.W mojej okolicy robi się w 95% ,,nówki nie śmigane prosto od pierwszego właściciela z Niemiec,, niestety po nowym roku coś interes kuleje i szukam dodatkowego zajęcia.Porobił bym i przy zabytkach ale w okolicy nikt tym się nie zajmuje.
_________________

 

slavok
Wysłany: 2010-04-01, 20:07   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 28
Jakich narzędzi używasz przy tej ręcznej robocie ? masz coś specjalnego czy raczej własna inwencja w postaci kawałka rury, klocka drewnianego itp..
 

Lackdoctor 
Wysłany: 2010-04-01, 23:28   
0
UP DOWN

Pomógł: 40 razy
Posty: 3755
Homer S., Ładnie Ci wychodzi.
Szukasz dodatkowego zajecia wiec moze ogłos sie na allegro ze swoją robotą.
Jest tam kilku takich i widze mają branie.
_________________
Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo różne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses
 

Homer S. 
Wysłany: 2010-04-02, 16:41   
0
UP DOWN


Pomógł: 19 razy
Posty: 861
slavok - Narzędzia to imadło klocek drewniany/deska , kowadło ,stalowe klocki,rura itp. A tu zdjęcia jak na szybko coś wytworzyć .Rysikiem wyznaczam linie i szerokim przecinakiem (skrobak do spawów) pobijam następnie zaginam na rańcie deski lub kowadle .
Lackdoctor - Do ogłoszenia się np.Allegro trzeba mieć ofertę a ja jej nie mam nie chciał bym się ogłaszać ,,dorobię wszystko co ci zgniło,, ^^ ^^ ^^

LGIM0022.jpg
Plik ściągnięto 696 raz(y) 134,05 KB

LGIM0023.jpg
Plik ściągnięto 601 raz(y) 135,6 KB

LGIM0024.jpg
Plik ściągnięto 462 raz(y) 113,88 KB

LGIM0025.jpg
Plik ściągnięto 775 raz(y) 115,64 KB

LGIM0026.jpg
A tu próba 1/2 błotnika do moto
Plik ściągnięto 499 raz(y) 107,23 KB

_________________

 

resko
Wysłany: 2010-04-02, 18:50   
0
UP DOWN

Posty: 150
pięknie ci to wychodzi :spoko: ,przyznam się że ja też zacząłem się w to bawić ano muszę bo do mojego auta które kupiłem do naprawy nie ma żadnych reperaturek.Dzisiaj dorobiłem część progu i jestem z niego bardzo zadowolony,wyszło dobrze i pasuje :spoko:
 

Homer S. 
Wysłany: 2010-04-02, 19:11   
0
UP DOWN


Pomógł: 19 razy
Posty: 861
Najważniejsze to dobrze przenieść wymiary -można na ,,oryginalnym,, progu wykonać odcisk ze szpachli z włóknem szklanym.Oklejamy na 3-4cm szerokości progu taśmę maskującą i na to nakładam szpachel z włókna szklanego i po wyschnięciu mam odcisk progu.Łatwo taki odcisk przymierzać do ,,produkowanej ,,reperaturki. :spoko:
_________________

 

ADHD 85 
Wysłany: 2010-04-04, 09:32   
0
UP DOWN
ADHD 85

Posty: 13
Moim zdaniem to mistrzostwo swiata masz glowe do tej roboty :spoko: :spoko:
 

Homer S. 
Wysłany: 2010-04-08, 16:09   
0
UP DOWN


Pomógł: 19 razy
Posty: 861
A to moja nowa zabawka spęczarko-rozciągarka. Teraz dorobienie nadkoli staje się jeszcze prostsze . :tak:

LGIM0003.jpg
Plik ściągnięto 470 raz(y) 82,74 KB

LGIM0005.jpg
Plik ściągnięto 1355 raz(y) 85,12 KB

LGIM0006.jpg
Plik ściągnięto 372 raz(y) 211,35 KB

LGIM0009.jpg
Plik ściągnięto 290 raz(y) 100,66 KB

_________________

 

misiek707
Wysłany: 2010-04-08, 21:53   
0
UP DOWN

Posty: 126
Fajna sprawa ta maszynka, sam zastanawiam sie nad kupnem. Ilezaplaciles za twoja i czy nowka czy uzywka?
 

Bodzio 
Wysłany: 2010-04-08, 21:59   
0
UP DOWN
--B_C_G--


Pomógł: 9 razy
Posty: 405
Skąd: lubuskie
Z jakiej grubości blachy dorabiasz wszystko? Bo widać że ładnie się wszystko gnie
 
 

Lackdoctor 
Wysłany: 2010-04-08, 22:07   
0
UP DOWN

Pomógł: 40 razy
Posty: 3755
Daj namiary gdzie to kupic i ile kosztuje.
Zajefajna sprawa.
_________________
Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo różne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses
 

Homer S. 
Wysłany: 2010-04-09, 14:45   
0
UP DOWN


Pomógł: 19 razy
Posty: 861
Maszynka spęcza lub rozciąga od 08-1mm .Sprzęt nówka jestem pierwszym właścicielem :spoko: kupiona bez malowania proszkowego i bajerów .Ogólnie wyczaiłem ją szukając w sieci a firma to www.heliotech.pl Na Allegro widziałem też takie tylko China ale to kasa w błoto.Koszt zakupu to 720zł+przesyłka.
_________________

 

Greg
Wysłany: 2010-04-09, 21:55   
0
UP DOWN

Pomógł: 6 razy
Posty: 149
to sie nazywa prawdziwa sztuka zrobić takie coś samemu :spoko: podziw ;)
 

Homer S. 
Wysłany: 2010-05-12, 15:51   
0
UP DOWN


Pomógł: 19 razy
Posty: 861
Jak zrobić dziurkę ^^ . Przed wycięciem zardzewiałego kawałka karoserii należy zaznaczyć gdzie ma być nowa dziura :idea: . Dalej średnica otworu to 47mm pomniejszona wstępnie o kołnierz wywinięty do środka . Po wyklepaniu kołnierza w imadle i ukształtowaniu reperaturki do kształtu karoserii docinamy ją do docelowej wielkości .Teraz jak kto chce , jak mu się chce lub klient prosi :fiu: wstawiamy na styk lub na zakładkę. Ja robię zakładkę odrysowuję reperaturke na budzie wycinam zardzewiały kawałek pomniejszony o 2-3mm felcuje ranty spawam szlifuję i z dyni. :cool: O i w ten sposób można sobie poćwiczyć dorabianie blaszek na cudzym aucie :x: to Tigra i dziura na zamek w tylnym pasie.

LGIM0021.jpg
Plik ściągnięto 367 raz(y) 74,92 KB

LGIM0022.jpg
Plik ściągnięto 280 raz(y) 115,6 KB

LGIM0025.jpg
Plik ściągnięto 224 raz(y) 67,24 KB

LGIM0026.jpg
Plik ściągnięto 191 raz(y) 66,31 KB

LGIM0029.jpg
Plik ściągnięto 265 raz(y) 100,07 KB

_________________

 

Giezet 
Wysłany: 2010-05-17, 13:50   
0
UP DOWN


Pomógł: 4 razy
Posty: 123
Skąd: Krosno
Homer czym tak dokładnie wyciałes dziurkę ^^ w nowej blasze, i za pomoca czego ją tak idealnie równo wyklepałes?
Moze banalne te pytania, ale lubię duzo wiedziec ;P
 

Homer S. 
Wysłany: 2010-05-17, 15:51   
0
UP DOWN


Pomógł: 19 razy
Posty: 861
Główny otwór 47mm wyrysowany cyrklem drugi okrąg w tej osi 41mm (3mm na stronę do wywinięcia).Otwór 41mm rozwiercony wiertłem fi.8mm następnie całość obrobiona frezem trzpieniowym do 41mm.Blaszkę mocuję w imadle tak aby było widać odrysowany wymiar 47mm na styku szczek imadła.Za pomocą dwóch młotków ,,pukam,, młotek w młotek i przesuwam blaszkę do okoła jej osi . Tak obracam ze dwa razy i po sprawie .Czas wykonania 15min całość.
_________________

 

crystal
Wysłany: 2010-05-17, 16:51   
0
UP DOWN


Pomógł: 9 razy
Posty: 611
Otwory do 152mm można wycinać otwornicami bimetalowymi bosch'a - polecam
 

Homer S. 
Wysłany: 2010-05-17, 18:09   
0
UP DOWN


Pomógł: 19 razy
Posty: 861
Otwornice fajne (cena nie) dobre jak się robi serie a ja robię unikalne pojedyńcze sztuki :D . Bosch ma najlepsze brzeszczoty ,,lisi ogon,, .
_________________

 

Giezet 
Wysłany: 2010-05-17, 23:04   
0
UP DOWN


Pomógł: 4 razy
Posty: 123
Skąd: Krosno
Wielkie dzieki dobry człowieku za wyczerpującą odpowiedź :D

Dajesz rade z tymi ręcznie robionymi reperaturami, az miło sie ogląda, i czyta :spoko:

Jeszcze raz dzieki.
 

antekpirat
Wysłany: 2010-12-03, 09:41   
0
UP DOWN

Posty: 32
A jaka grubosc blachy Spoko robota :spoko:
 

Homer S. 
Wysłany: 2010-12-03, 15:16   
0
UP DOWN


Pomógł: 19 razy
Posty: 861
W odpowiedzi dla Kolegi @ antekpirat@ reperaturki wszelkiej maści dorabiam z blachy 0,8mm tak aby zbliżyć się grubością do fabrycznych blach.
A teraz takie w hurcie strugam w różnych konfiguracjach czyli szersze/węższe nadkola oraz wypełniające całe nadkole jak i krótkie . Jak się chyba domyślacie to Suzuki Samurai ale takie nadkola można dorobić do innych terenowek.Do Samuraja mam zrobione wzorniki i mogę dorobić nadkola zanim przyjedzie do mnie autko do remontu.Ostatnie foto to Suzuka z lata z moimi nadkolami w macie

20101126_07.JPG
Plik ściągnięto 351 raz(y) 94,92 KB

20101201_09.JPG
Plik ściągnięto 385 raz(y) 106,3 KB

20101201_06.JPG
Plik ściągnięto 1623 raz(y) 90,52 KB

20101201_03.JPG
Plik ściągnięto 390 raz(y) 84,23 KB

LGIM0246.jpg
Plik ściągnięto 674 raz(y) 135,16 KB

_________________

 

antekpirat
Wysłany: 2010-12-04, 21:37   
0
UP DOWN

Posty: 32
Dzieki za odpowiedz piekna robota
Oby tak dalej :spoko:
 

gugun 
Wysłany: 2010-12-05, 19:20   
0
UP DOWN



Pomógł: 52 razy
Posty: 2819
Skąd: kuj-pom
szal hu** co ty robisz wogola...super ja osobiscie czasem cos tam dospawam i dorobie jak juz trzeba ale do tego co ty robisz baaardzo duzo mi brakuje...pozdrawiam,pelen profesjonalizm
 
 

Homer S. 
Wysłany: 2011-01-02, 13:53   
0
UP DOWN


Pomógł: 19 razy
Posty: 861
Suzuki koniec

LGIM0465.jpg
Plik ściągnięto 306 raz(y) 120,39 KB

20101231_25.JPG
Plik ściągnięto 343 raz(y) 112,66 KB

20101231_13.JPG
Plik ściągnięto 1033 raz(y) 106,84 KB

_________________

 

Lackdoctor 
Wysłany: 2011-01-05, 13:45   
0
UP DOWN

Pomógł: 40 razy
Posty: 3755
Piękna morka ci wyszła :nie:
Reszta ok.
Ostatnie zdjęcie błotnik i maska... sam powiedz.
Jaki pistol to tak pieknie rozłożył ????
 

kropen16 
Wysłany: 2011-01-05, 14:45   
0
UP DOWN
Przemo

Pomógł: 11 razy
Posty: 324
Skąd: MKW
tam nie ma zadnej mory moze swiatlo tak pada. zeby to stwierdzic musialbys to zobaczyc na zywo :devil:
 
 

Homer S. 
Wysłany: 2011-01-05, 15:48   
0
UP DOWN


Pomógł: 19 razy
Posty: 861
Lackdoctor napisał/a:
Piękna morka ci wyszła :nie:
Reszta ok.
Ostatnie zdjęcie błotnik i maska... sam powiedz.
Jaki pistol to tak pieknie rozłożył ????

Nie ma tam żadnej mory tylko tak wygląda na zdjęciu .To jest samochód terenowy i na życzenie klienta ma dodatkowe 2 warstwy powłoki . Oryginalna powłoka ma dopiero strukturę a nawet fabryczne zacieki .Pistolet Devilbiss GTI Pro. TransTech 1,3 motylek T2 i nie mam z nim problemu.
Klient zapłacił za robotę tyle ile chciałem i jest zadowolony z roboty a to najważniejsze.
_________________

 

Pinio 
Wysłany: 2011-01-05, 17:41   
0
UP DOWN

Posty: 2
Witam. Jestem w Waszym temacie zupełnie "świeży" choć starej daty "majster klepką - hobbystą". Mimo braku występowania moich wypowiedzi, jest to pierwsze moje zapytanie, przeglądam to forum ok 2 lata. Chiałbym zapytać Homera jaką stosuje blachę 0,8mm i gdzie ją kupuje. czy jest to zwykła blacha ze składu budowlanego , czy może jakaś specjalna o innym oznaczeniu niż "St" ?. Nie mam bladego pojęcia gdzie odpowiednią blachę dostać. Pozdrawiam
 

Homer S. 
Wysłany: 2011-01-05, 18:38   
+1
UP DOWN


Pomógł: 19 razy
Posty: 861
Pinio napisał/a:
Witam. Jestem w Waszym temacie zupełnie "świeży" choć starej daty "majster klepką - hobbystą". Mimo braku występowania moich wypowiedzi, jest to pierwsze moje zapytanie, przeglądam to forum ok 2 lata. Chiałbym zapytać Homera jaką stosuje blachę 0,8mm i gdzie ją kupuje. czy jest to zwykła blacha ze składu budowlanego , czy może jakaś specjalna o innym oznaczeniu niż "St" ?. Nie mam bladego pojęcia gdzie odpowiednią blachę dostać. Pozdrawiam

W 95% stosuję blachę 0,8mm nie ze skąpstwa :D a dlatego że zewnętrzne poszycie samochodów (błotniki,drzwi,maski itd) jest grubością zbliżone do 0,8mm. Blachę kupuję w arkuszach (przeważnie 1250mm x 2500mm) koszt ok 80zł a kupuję ja w firmach typowo handlujących stalą (zawsze świeży towar). Na oznaczeniach stali się nie znam ale to jest blacha wysokotłoczna i taka jest akurat najtańsza. Taka blacha łatwo daje się formować i obrabiać np spęczarko/rozciągarką.
_________________

 

Lackdoctor 
Wysłany: 2011-01-05, 19:34   
0
UP DOWN

Pomógł: 40 razy
Posty: 3755
kropen16 napisał/a:
tam nie ma zadnej mory moze swiatlo tak pada.

Aha :shock:
Nie wnikam, ale jednak fotki bardziej ukryją niedoskonałości niz je uwydatnią.
To jest terenówka, więc spoko. :spoko:
Normalnie to by nie przeszło.
_________________
Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo różne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses
 

sharpshuter 
Wysłany: 2011-02-03, 07:20   
0
UP DOWN


Posty: 26
Skąd: Koszalin
Biję pokłony :tak:
 
 

Homer S. 
Wysłany: 2011-02-04, 15:35   
0
UP DOWN


Pomógł: 19 razy
Posty: 861
Moja nowa zabawka :spoko: narazie nie mam czasu się nią pobawić ale może jutro ją przetestuję .Komplet zawiera 2 pary rolek rowkujących , odsadzające (bardzo przydatne) , gnące (trzy sztuki) ,nożyce krążkowe oraz półfabrykaty do wykonania własnych rolek. Jest też zderzak przydatny do prowadzenia blachy po linii prostej .
Teraz mogę zrobić płat podłogi z przetłoczeniami i wiele innych :?: nawet nie wiem co ;P

zr_1_768.jpg
Plik ściągnięto 335 raz(y) 79,37 KB

LGIM0497.jpg
Plik ściągnięto 282 raz(y) 122,47 KB

LGIM0496.jpg
Plik ściągnięto 152 raz(y) 88,26 KB

LGIM0500.jpg
Plik ściągnięto 332 raz(y) 91,91 KB

_________________

 

Adam Rentel
Wysłany: 2011-02-05, 07:44   
0
UP DOWN

Posty: 70
Homer S. jesteś prawdziwym fachowcem,ja całe życie jeżdziłem Hondami Prelude,jak sam wiesz,gnija i żadnych reperaturek do nich niema,wiesz jak wyglada 4-generacja Preludy ? jak statek kosmiczny,nadkola gnija w oczachi bezradni ludzie sprzedają je w momencie jak szpachel niema się już czego trzymac :help: ,wiem bo w sobote sprzedałem swoja,właśnie z takimi dankolami :x: rób nadkola do tego modelu i innych do których niema reperaturek i sprzedawaj na allegro,zobaczysz klientów ci nie zabraknie,warto nawet żucić taki temat na forum tych modeli,nie żebym ci cos narzucał,ale taki talent jak ty masz,musi zaowocować na Całą Polske :spoko: pozdrawiam cię serdecznie :)
 

Homer S. 
Wysłany: 2011-02-05, 13:38   
0
UP DOWN


Pomógł: 19 razy
Posty: 861
Do fachowca to jeszcze długa droga :) jestem bardziej krytyczny wobec swojej osoby :D ale miło jak Ktoś docenia ręczne prace.
Spęczarko/rozciągarkę mam jakiś czas i zarabia na siebie z rowkarką pewnie też tak będzie. Obrabiam dużo terenówek a tam często ,,strugam,, nadkola ,progi ,podłogi i tam sprzęt się przydaje .Tak żeby coś na sprzedaż robić to nie mam mocy przerobowych bo pracuję sam :/ .
_________________

 

Adam Rentel
Wysłany: 2011-02-06, 08:00   
0
UP DOWN

Posty: 70
No fakt terenówki też rudy bierze,wiem bo od tygodnia mam Grand cherokee 5.2 V8 z 93r.wybrałem mniejsze zło,wolałem lepszy stan techniczny,bo bude sam ogarne,a w nich ranty dolnych dzwi rudy zjada,nawet w tych nowszych modelach,widac Amerykańce słabo wyciągają wnioski,wypuszczajac nowsze modele z taka sama przypadłoscia,pozdrawiam cie serdecznie :spoko:
 

Homer S. 
Wysłany: 2011-02-14, 19:39   
0
UP DOWN


Pomógł: 19 razy
Posty: 861
Próba rowkarki tak z ręki i jeszcze nie dokładnie ale trochę praktyki i będzie dobrze. Musze dorobić stolik pod maszynę tak aby blachę po stoliku prowadzić w trakcie ,,wygniatania,, wzorków :) . A na zdjęciu coś dla,, Fanów Amerykanów,,.

[ Dodano: 2011-03-04, 19:16 ]
A Teraz coś dla fanów VW już dorobiłem stolik do prowadzenia blachy podczas ,,pisania,, rowkarką ale jakość pisma ^^ jeszcze do poprawy/wprawy. Wymiar blachy 30x30cm

LGIM0528.jpg
Plik ściągnięto 279 raz(y) 84,17 KB

LGIM0529.jpg
Plik ściągnięto 186 raz(y) 92,58 KB

LGIM0530.jpg
Plik ściągnięto 396 raz(y) 84,97 KB

LGIM0510.jpg
Plik ściągnięto 208 raz(y) 86,09 KB

_________________

 

sharpshuter 
Wysłany: 2011-03-07, 10:06   
0
UP DOWN


Posty: 26
Skąd: Koszalin
Musisz założyć klasztor Shaolin dla blacharzy :) Nie mogę wyjść z podziwu...
 
 

camel
Wysłany: 2011-03-23, 15:19   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 94
Skąd: Kraków
możesz robić zbroje na Grunwald z herbem :D
_________________
amator
 

Homer S. 
Wysłany: 2011-03-24, 19:25   
0
UP DOWN


Pomógł: 19 razy
Posty: 861
Na Grunwald z herbem VW ^^ ^^ ^^ i do ataku ^^ ^^ ^^
_________________

 

b-rad
Wysłany: 2011-03-27, 22:59   
0
UP DOWN

Pomógł: 2 razy
Posty: 226
Jako że temat o reperaturkach to pozwolę się dołączyć,


Otóż wstawiam w swoim Mondeo MKii reperaturki tylnych błotników oraz progi. Jedną stronę mam wyspawaną, wszystko jest do czoła na ostro. Czym dobrze zabezpieczyć od środka błotnik i próg? Tak patrząc na to dookoła spawu mam teraz od wewnętrznej strony gołą blachę i raczej wolałbym tak tego nie zostawiać, auto robię dla siebie i zależy mi na tym aby trochę to wytrzymało.

No i mam jeszcze takie pytanie czy od razu po epoksydzie mogę kłaść szpachel? Podobno łączy się chemicznie więc po jakim czasie mogę to zrobić? Bez matowania?


Jeszcze z ciekawości zapytam czy robiąc blacharkę w takich trupkach dorabiacie zgnite końcówki wewnętrznych nadkoli? Czy zostawiacie to ?
_________________
http://www.youtube.com/watch?v=raUxREWnP7Q
 

Homer S. 
Wysłany: 2011-03-29, 17:53   
0
UP DOWN


Pomógł: 19 razy
Posty: 861
Ja Koledze ,,b-rad,, odpowiem na 3-cie pytanie zawsze warto wyprowadzać na zewnątrz i wewnątrz wszystkie blachy na 100%. Raz że wzmacniamy konstrukcję a dwa robimy od początku do końca jak pisze w książce .Rozumiem ze czasami wewnętrzne nadkola są trudne do odbudowy ale akurat ja się tak uczyłem dorabiać skomplikowane kształty .
_________________

 

Falconx 
Wysłany: 2011-03-30, 08:51   
0
UP DOWN

Posty: 70
Skąd: Piaseczno
b-rad napisał/a:
No i mam jeszcze takie pytanie czy od razu po epoksydzie mogę kłaść szpachel? Podobno łączy się chemicznie więc po jakim czasie mogę to zrobić? Bez matowania?

Możesz bez problemu - jak wyschnie- epoksyd jest aktywny jeszcze baaardzo długo po nałożeniu.
Oczywiście bez matowania.
 

jacenty 741
Wysłany: 2011-04-01, 15:21   
0
UP DOWN

Pomógł: 39 razy
Posty: 1343
Skąd: Maków Mazowiecki
No,to baaardzo długo,to 12 godzin :D
 
 

Falconx 
Wysłany: 2011-04-03, 09:42   
0
UP DOWN

Posty: 70
Skąd: Piaseczno
Cytat:

No,to baaardzo długo,to 12 godzin :D

To jest czas schnięcia , natomiast chemicznie jest jeszcze długo aktywny.
Ja po tygodniu kładłem szpachel i nie można było jej oderwać od epoksydu . :spoko:
 

jacenty 741
Wysłany: 2011-04-04, 04:13   
0
UP DOWN

Pomógł: 39 razy
Posty: 1343
Skąd: Maków Mazowiecki
W większości podkładów masz napisane,że po 12 h należy przeszlifować przed nakładaniem kolejnych warstw.
 
 

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Blacharstwo i inne naprawy

Odpowiedz do tematu  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Skocz do: 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group