Autor |
Wiadomość |
 |
PrimoOne
|
Wysłany: 2010-04-13, 11:52 Airbrush skillz
|
0
|
|
|

|
Temat, w ktĂłrym kaÂżdy bĂŞdzie mĂłgÂł zamieÂściĂŚ prace znalezione w necie znanych, lub mniej znanych artystĂłw. MoÂże ktoÂś wyszuka coÂś konkretnego, czego inne osoby nie widziaÂły. MyÂśle Âże jest to dobry rodzaj inspiracji...Zapraszam..
l_87b7790ece884d20a4ab61ca7c6bc0bc[1].jpg Fonzy |
 |
Plik ściągnięto 14886 raz(y) 24.16 KB |
l_226cc93c066feea0322864db35fab1bc[1].jpg Julios |
 |
Plik ściągnięto 97 raz(y) 64.6 KB |
l_b284bd60d4471745297f809fcef6a269[1].jpg Mike Wres z Airmagination.Com |
 |
Plik ściągnięto 106 raz(y) 62.38 KB |
|
_________________ www.PrimoArt.pl |
|
|
|
 |
Neonis
|
Wysłany: 2010-04-13, 16:08
|
0
|
|
|
aerografit.pl

|
|
|
|
 |
manieks
|
Wysłany: 2010-04-13, 18:04
|
0
|
|
|

|
To jest- bardzo dobry rodzaj inspiracji, tyle Âże naraÂżajÂący administratorĂłw forum na konflikt z interesem autorĂłw prac, bo niejednokrotnie moÂżna naruszaĂŚ ich prawa autorskie.
Na ile znam Alberto Ponno to przypuszczam, Âże pewnie bĂŞdzie zadowolony ... za innych siĂŞ nie wypowiadam |
_________________ - ALS IXN XAN -
www.airbrushlab.pl | www.maniex.pl | www.muraliki.pl
 |
|
|
|
 |
PrimoOne
|
Wysłany: 2010-04-13, 18:22
|
0
|
|
|

|
MyÂśle ze nikt z nich nie bedzie miaÂł nic przeciwko, ze inni malujÂący inspirujÂą siĂŞ ich pracami i podziwiajÂą dzieÂła... Nie ma w tym ani opcji zarobkowej, ani innej narazajÂącej ich na przykre swinstwa, wiec mysle ze nie ma problemu..
Neonis.. Prace na cholernie wysokim poziomie technicznym..Ale jest takie.. ( z tej wypowiedzi na bank wyniknie konflikt, ale nie ja pierwszy to mĂłwie :P ) Wg. mnie fotoreal to przemalowane zdjecie... duÂżo pracy, duÂżo wiedzy i precyzji, duÂżo techniki.. Brak jednego.. Stylu. |
|
|
|
 |
stopa
|
Wysłany: 2010-04-13, 18:44
|
0
|
|
|

|
zgadzam siĂŞ PrimoOne, sztuka malarska wedÂług mnie polega na tym Âżeby pokazaĂŚ coÂś wiecej |
|
 |
manieks
|
Wysłany: 2010-04-13, 18:49
|
0
|
|
|

|
PrimoOne napisał/a: | MyÂśle ze nikt z nich nie bedzie miaÂł nic przeciwko, ze inni malujÂący inspirujÂą siĂŞ ich pracami i podziwiajÂą dzieÂła... Nie ma w tym ani opcji zarobkowej, ani innej narazajÂącej ich na przykre swinstwa, wiec mysle ze nie ma problemu.. |
te¿ tak mysla³em dopóki nie zacz¹³em korespondencji z Dru, Mariss¹, czy te¿ Lu (Royo)
PrimoOne napisał/a: |
Neonis.. Prace na cholernie wysokim poziomie technicznym..Ale jest takie.. ( z tej wypowiedzi na bank wyniknie konflikt, ale nie ja pierwszy to mĂłwie :P ) Wg. mnie fotoreal to przemalowane zdjecie... duÂżo pracy, duÂżo wiedzy i precyzji, duÂżo techniki.. Brak jednego.. Stylu. | - ... i tu moÂżesz mieĂŚ wiele racji .
WedÂług mnie hiperrealizm jest tylko "narzĂŞdziem" do uzyskania celu, podobnie jak aerograf - jest tylko jednym z pĂŞdzli .... i dopĂłty, dopĂłki nie "rÂżniemy na Âżywca" z czyjejÂś pracy nawet jeÂśli to fotografia, ktĂłra teÂż bywa uznawana za sztukĂŞ, dopĂłty jest o'k ... ale kaÂżdy ma prawo do wÂłasnego zdania :P
a propos inspiracji- kilka przykÂładĂłw umiejĂŞtnego wykorzystania fotorealizmu: xxx |
_________________ - ALS IXN XAN -
www.airbrushlab.pl | www.maniex.pl | www.muraliki.pl
 |
|
|
|
|
 |
stopa
|
Wysłany: 2010-04-13, 19:22
|
0
|
|
|

|
prace Dru sÂą niesamowite, ale jeÂżeli chodzi o styl to mam na myÂśli www.airbrushfitto.com |
|
 |
PrimoOne
|
Wysłany: 2010-04-14, 00:01
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
Neonis
|
Wysłany: 2010-04-14, 00:10
|
0
|
|
|
aerografit.pl

|
Cytat: | z tej wypowiedzi na bank wyniknie konflikt, ale nie ja pierwszy to mĂłwie |
Nie jesteÂśmy przecieÂż dzieĂŚmi ani pseudokibicami, ktĂłrzy znienawidzÂą kaÂżdego, kto ma inne zdanie niÂż oni. Potrafimy byĂŚ tolerancyjni, wyrozumiali i kulturalnie wymieniaĂŚ siĂŞ poglÂądami.
Cytat: | fotoreal to przemalowane zdjecie... duÂżo pracy, duÂżo wiedzy i precyzji, duÂżo techniki.. Brak jednego.. Stylu.
&
WedÂług mnie hiperrealizm jest tylko "narzĂŞdziem" do uzyskania celu, podobnie jak aerograf - jest tylko jednym z pĂŞdzli .... i dopĂłty, dopĂłki nie "rÂżniemy na Âżywca" z czyjejÂś pracy nawet jeÂśli to fotografia, ktĂłra teÂż bywa uznawana za sztukĂŞ, dopĂłty jest o'k ... ale kaÂżdy ma prawo do wÂłasnego zdania :P |
Macie oczywiœcie racje... Jednak fotorealizm nie jest przecie¿ tylko robieniem zdjêÌ bez aparatu fotograficznego, bezmyœlnym kopiowaniem ka¿dego piksela pierwowzoru... B³êdne jest uto¿samianie hiperrealizmu z takowymi dzia³aniami, mimo, ¿e g³ównym jego celem jest idealizm i perfekcja...
Zgodzê siê z Maùkiem, ¿e jest to te¿ "narzêdzie"... Myœlê, ¿e ka¿dy z nas niejako w g³êbi duszy d¹¿y do hiperrealizmu, jako idealnego i bezb³êdnego odwzorowania tego o co nam chodzi³o: czy to z w³asnych myœli, czy z natury, czy te¿ z fotografii...
Fotorealizm wbrew pozorom jako sztuka mo¿e mieÌ bardzo obszerne zastosowanie, np. do zobrazowania i odwzorowania postaci fikcyjnych, robienia podobnego rodzaju "fotomontarzy", zw³aszcza przenoszenia obrazów "z g³owy na papier" (no bo przecie¿ nie zrobisz zdjêcia obrazów w swojej wyobraŸni, patrz: link maùka - "umiejêtne wykorzystanie fotorealizmu"), oraz jako prekursor surrealizmu, który w po³¹czeniu z hiperrealizmem daje osza³amiaj¹ce efekty (oczywiœcie wymagaj¹c przy tym hiperrealizmu)... Nie wszystko da siê zrobiÌ w Photoshopie
CzymÂże jest zatem Mona Liza Da Vinci'ego jak nie najwiĂŞkszym obecnie dzieÂłem na Âświecie i ikonÂą sztuki artystycznej, namalowana jakim innym stylem jak nie fotorealizmem?
Wiek XX nie jest niestety korzystny dla tego kierunku... Odk¹d wesz³y w rynek aparaty fotorealizm straci³ swoje g³ówne zastosowanie... ChoÌ co prawda teraz jest postrzegany bardziej jako pokaz swoich umiejêtnoœci w zakresie wymachiwania narzêdziem maluj¹cym/kreœl¹cym/pryskaj¹cym, mimo to jednak zawsze i wszêdzie znajdziemy jego mi³oœników (popyt na portrety?), a ja jestem jednym z nich.
Podsumowuj¹c: jeœli celem autora jednego z zarzuconych przeze mnie wy¿ej zdjêÌ by³o idealne odwzorowanie pierwowzoru to jakby nie patrzeÌ osi¹gn¹³ swój cel. Mo¿ecie mu zarzuciÌ, ¿e jest xeroboy'em i nie potrafi nic innego zrobiÌ prócz odrysowania... Analogicznie mo¿naby zarzuciÌ ca³ej reszcie, ¿e nie potrafi¹ idealnie odwzorowaÌ, a masê b³êdów które przy tym pope³niaj¹ nazywaj¹ 'stylem'.
Cytat: | ...kaÂżdy ma prawo do wÂłasnego zdania :P |
... Dlatego nie musicie siĂŞ zgadzaĂŚ z moim, chciaÂłem tylko, abyÂście je poznali. Dla mnie osobiÂście taki Van Gogh i jego prace ledwo leÂżaÂły obok prawdziwych dzieÂł sztuki...
Jest wielu za i przeciw fotorealizmowi... Tyle samo za i przeciw jest jeÂśli chodzi o reakcjĂŞ Peji w Zielonej GĂłrze |
_________________ Artystyczne malowanie aerografem tirĂłw, motocykli, kaskĂłw, samochodĂłw - Aerografit Studio |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2010-04-14, 09:03
|
0
|
|
|

|
Hmmm... Mo¿e hiperrealizm jest form¹ rzemieœlnicz¹, a mo¿e ludzie potrafi¹cy z tak¹ dok³adnoœci¹ odwzorowaÌ to co widz¹ wol¹ taki wyraz swej pasji tworzenia... a mo¿e odtwarzania... ciê¿ko jest okreœliÌ co jest bardziej wartoœciowe. Jednego mo¿na byÌ pewnym, w czasach gdy cyfrowa obróbka obrazu (Neonis, w FotoSzopie da siê zrobiÌ wszystko) jest tak popularna, hiperrealizm bardzo straci³ na wartoœci. Kiedyœ (-set lat temu) taka forma sztuki mog³a budziÌ zachwyt... ale teraz, gdy mamy pod rêk¹ 5MPix, co mo¿e byÌ zaskakuj¹cego w idealnym odwzorowaniu rzeczywistoœci na papierze? Hiperrealizm malowany sta³ siê wrêcz ekscentryczny. Osobiœcie doceniam warsztat... ale rzeczywistoœÌ to dla mnie za ma³o... wole jak autor opowiada o rzeczach jakich siê nie widuje, o takich które ba³bym siê przyœniÌ sobie, o rzeczach dzia³aj¹cych na wyobraŸniê... Szczêœliwy najbardziej jestem ogl¹daj¹c prace Royo, Vallejo ... one przedstawiaj¹ fajne tematy w przystêpny dla oka sposób... a poza granice szczêœcia prowadzi mnie Giger |
_________________ >>> Airbrush'Lab <<< |
|
|
|
 |
Neonis
|
Wysłany: 2010-04-14, 15:49
|
0
|
|
|
aerografit.pl

|
Cytat: | Neonis, w FotoSzopie da siĂŞ zrobiĂŚ wszystko |
OprĂłcz chociaÂżby postaci z twojego snu, ktĂłrego rysy twarzy nie pasujÂą do nikogo innego :]
MaÂłe sprostowanie: w photoshopie da siĂŞ obrobiĂŚ wszystko - zrobiĂŚ raczej niebardzo Pozatym gdybyÂś zrobiÂł takie coÂś w photoshopie nie byÂło by to niczym innym jak fotorealizmem stworzonym cyfrowo na kompie...
Cytat: | Osobiœcie doceniam warsztat... ale rzeczywistoœÌ to dla mnie za ma³o... wole jak autor opowiada o rzeczach jakich siê nie widuje, o takich które ba³bym siê przyœniÌ sobie, o rzeczach dzia³aj¹cych na wyobraŸniê... |
Fotorealizm + Surrealizm (czyli aby to potrafiĂŚ trzeba umieĂŚ jedno i drugie)
Cytat: | taka forma sztuki mogÂła budziĂŚ zachwyt... ale teraz... |
Uwierz, Âże nadal budzi i jeszcze dÂługo bĂŞdzie budziĂŚ |
_________________ Artystyczne malowanie aerografem tirĂłw, motocykli, kaskĂłw, samochodĂłw - Aerografit Studio |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2010-04-14, 18:18
|
0
|
|
|

|
Po pierwsze fotoszop to nie tylko program do obrĂłbki, ale teÂż do malowania, rysowania i czego tam jeszcze .... Pracuje w szopie i znam jego moÂżliwoÂści ...
LoboLoco napisał/a: | Uwierz, Âże nadal budzi i jeszcze dÂługo bĂŞdzie budziĂŚ |
ale nie taki jak kiedyÂś... |
|
|
|
 |
Neonis
|
Wysłany: 2010-04-14, 21:21
|
0
|
|
|
aerografit.pl

|
|
|
|
 |
Neonis
|
Wysłany: 2010-04-14, 21:27
|
0
|
|
|
aerografit.pl

|
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2010-04-14, 21:29
|
0
|
|
|

|
Bêdzie to fotorealizm... fotoszop to tylko bardzo rozbudowane narzêdzie... Tak, chodzi o tablet... programy takie jak corel painter w po³¹czeniu z tabletem daj¹ ogromne mo¿liwoœci... wystarczy poszperaÌ na deviantart.com |
|
|
|
 |
PrimoOne
|
Wysłany: 2010-04-14, 22:42
|
0
|
|
|

|
ZeszliÂśmy z inspirujÂących prac i malowania aero, do robienia grafiki na kompie.. Wydaje mi sie Âże porĂłwnywanie tabletu do aero jest totalym bezsensem.
Owszem fotoreal zawsze bedzie miaÂł rzesze fanĂłw ( sam podziwiam warsztat - mowa o malowaniu aero), bo jest to poprostu wyczyn. Ale osobiÂście jaram sie bardziej innymi rzeczami. |
|
|
|
 |
lak
|
Wysłany: 2010-04-14, 23:21
|
0
|
|
|
|
foto..Âśmoto...hiper...piper...real.itp.to jest nudne,na pocz. byÂł konkret.... |
|
|
|
 |
sebsa
|
Wysłany: 2010-04-16, 10:48
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
PrimoOne
|
Wysłany: 2010-04-16, 11:51
|
0
|
|
|

|
1-sza praca miazga... Dobry wkret z tymi lupami.. DuÂżo wolnej reki i wÂłosy rzÂądzÂą.. |
|
|
|
 |
sebsa
|
Wysłany: 2010-04-16, 13:06
|
0
|
|
|

|
Mi tez sie ta pierwsza najbardziej podoba,naprawde kawal dobrej roboty i dobry pomysl z tymi lupami. |
|
|
|
 |
sebsa
|
Wysłany: 2010-05-21, 23:24
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
PrimoOne
|
Wysłany: 2010-05-28, 20:04
|
0
|
|
|

|
Nowy Fonzy.... Start, i koniec...
l_14d2b077e7bf4058bb7d642c0bc5c7d1[1].jpg
|
 |
Plik ściągnięto 171 raz(y) 127.77 KB |
|
|
|
|
 |
dawid
|
Wysłany: 2010-05-29, 09:41
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
Mcdevil
|
Wysłany: 2010-06-04, 01:42
|
0
|
|
|

|
CoÂś z dojczĂłw, dla mnie teÂż kozak
http://www.kalli-haun.de
Co do tematu gites pomys³, dobrze jest podpatrzeÌ co wymiatacze robi¹ i próbowaÌ d¹¿yÌ do tego, maj¹c w dupie ¿e czasem siê przycina.
OsobiÂście mi bardziej wkrĂŞca siĂŞ; pomysÂł, ciekawe skombinowanie tematu, koloru, kompozycji, techniki i w koĂącu zÂłapanie swojego rozpoznawalnego stylu nad suchym chiper-realizmem. PerfekcjÂą pewnie byÂło by dojÂście do zajebistego poziomu w realizmie, a nastĂŞpnie Âświadome odchodzenie od niego i poszukiwanie swoich wÂłasnych form przekazu. Tiia
Neonis "CzymÂże jest zatem Mona Liza Da Vinci'ego jak nie najwiĂŞkszym obecnie dzieÂłem na Âświecie i ikonÂą sztuki artystycznej, namalowana jakim innym stylem jak nie fotorealizmem?"
Tu odrobinĂŞ siĂŞ po przekomarzam.
Najwiêksze dzie³o i ikona, to trochê sztuczne napompowanie w obecnych czasach, tego jednego p³ótna. Ludzie t³ocz¹ siê przy nim w muzeum, nie widz¹c w cholerê dobrego stafu na s¹siednich œcianach. Nazwa³bym to marketingiem i mod¹. Odbieranie sztuki, jakoœ bardziej widzi mi siê subiektywnie i ciê¿ko jest powiedzieÌ ¿e akurat to coœ jest numero uno. No Vinci jako fotorealizm to te¿ mi nie pasi. GoœÌ ma swój styl i to ca³kiem rozpoznawalny i nie za bardzo chyba biega³o im ¿eby jak najdok³adniej oddaÌ -skopiowaÌ naturê.
"Dla mnie osobiœcie taki Van Gogh i jego prace ledwo le¿a³y obok prawdziwych dzie³ sztuki..." aj ostro . Sam za goœciem mo¿e a¿ tak bardzo nie przepadam, wolê impresje. Ale tacy pchnêli do przodu skostnia³¹ koby³ê. Nawet niekoniecznie dobi³ j¹ z³owieszczy aparat fotograficzny . £apali po prostu inne myki i tematy ni¿ w sztuce przedstawiaj¹cej- fotorealiŸmie . I miano Sztuki moim zdaniem jak najbardziej.
Sorry za oftop i w Âżadnym wypadku nie podjeÂżdÂżam do ciebie Neonis, chciaÂłem tylko wrzuciĂŚ swojÂą odmiennÂą opiniĂŞ na temat.
Pozdro |
|
 |
Neonis
|
Wysłany: 2010-06-04, 15:03
|
0
|
|
|
aerografit.pl

|
|
|
|
 |
hlecter
|
Wysłany: 2010-06-09, 12:50
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
macioo74
|
Wysłany: 2010-06-10, 19:31
|
0
|
|
|
|
Mam pytanie. Wie ktoÂś jakim kolorem jest zrobiona praca z tÂą lampÂą samochodowÂą i dÂłoniÂą? Cos w rodzaju sepi? Jakimi kolorami uzyskaĂŚ taki efekt? |
|
|
|
 |
Mcdevil
|
Wysłany: 2011-10-23, 22:35
|
0
|
|
|

|
Tak Âżeby nie byÂło Âże tematy AB same tendencyjne.
To odÂświeÂżam ten
Pinup czyli Panie strzel mi jak¹œ dupê na masce
PinUp Art
Z aero np. wspomniany wczeÂśniej Caleandra
Czachuny, dragony i zabawa panelami
fuchs
Poza aero warto poszukaĂŚ na face
"The Royal Art Group" niktĂłre wystawy ÂłamiÂą szczenĂŞ i przyjemnie jest
Jeszcze unfinisched buisnes do Neonisa
Bez wchodzenia w temat. Wybie¿ kilka prac starych mistrzów których uwa¿asz za Hiperrealistów, przejdŸ siê do muzeum i przyjrzyj siê tym pracom z bliska. Odbijaj¹c na Dru myœlê ¿e wy³apiesz ró¿nicê. .
Pozdro
ps i cukiereczek na oczy
GoÂścia Steve Driscoll |
|
 |
PrimoOne
|
Wysłany: 2011-10-23, 22:58
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
Mcdevil
|
Wysłany: 2011-10-24, 12:54
|
0
|
|
|

|
No w temacie cyckĂłw trochĂŞ jest .
Co do Rosjanina to Kazarin po polsku Kozak
Ale moÂżna na ebayu obadaĂŚ co chiĂączycy olejami za grosze odwalajÂą ok 200F. WiĂŞc zamiast sprzĂŞtu do drukowania na pÂłutnie kupuje siĂŞ z 2 ChiĂączykĂłw i biznes jest:)
Brakuje tego tego goÂścia
Cross
Motorki miodzio, a jeœli tu zagl¹da œw. Miko³aj to t¹ ksi¹¿eczkê chcê na urodziny
I coÂś dla Hlectera
Yvonne
I coÂś standardowo trochĂŞ poza:
Victoria |
|
 |
hlecter
|
Wysłany: 2011-10-24, 22:39
|
0
|
|
|
|
Yvonne na kolana nie powala |
|
|
|
 |
Mcdevil
|
Wysłany: 2011-10-26, 13:59
|
0
|
|
|

|
No technicznie szaÂłu ni ma, ale z drĂłgiej strony wypracowaÂła sobie stylĂłwkĂŞ i nie sÂą to kopie a raczej autorskie. |
|