Lakiernictwo samochodowe dla profesjonalistów i amatorów
login:

hasło:

Szukaj FAQ Album

SPONSORZY KONKURSU AIRBRUSH
Hobbipen eLakiery ArsColor Optionall DeltaArts
Autor Wiadomość
PrimoOne 

Wysłany: 2010-04-13, 11:52   Airbrush skillz

Temat, w którym każdy będzie mógł zamieścić prace znalezione w necie znanych, lub mniej znanych artystów. Może ktoś wyszuka coś konkretnego, czego inne osoby nie widziały. Myśle że jest to dobry rodzaj inspiracji...Zapraszam..

l_87b7790ece884d20a4ab61ca7c6bc0bc[1].jpg
Fonzy
Plik ściągnięto 669 raz(y) 24,16 KB

l_226cc93c066feea0322864db35fab1bc[1].jpg
Julios
Plik ściągnięto 15 raz(y) 64,6 KB

l_b284bd60d4471745297f809fcef6a269[1].jpg
Mike Wres z Airmagination.Com
Plik ściągnięto 17 raz(y) 62,38 KB

Neonis 
www.INSTRU.unl.pl

Wysłany: 2010-04-13, 16:08   

Druga praca mega mocna :)

Ja też coś zarzucę... Coś co naprawdę robi wrażenie, totalna masakra (przynajmniej dla miłośników fotorealizmu jak ja):

Więcej: http://www.drublair.com/comersus/store/tica.asp

----

Więcej: http://www.airbrushlab.pl...erto-ponno.html

.::www.INSTRU.unl.pl::.

manieks 

Wysłany: 2010-04-13, 18:04   

To jest- bardzo dobry rodzaj inspiracji, tyle że narażający administratorów forum na konflikt z interesem autorów prac, bo niejednokrotnie można naruszać ich prawa autorskie.
Na ile znam Alberto Ponno to przypuszczam, że pewnie będzie zadowolony ... za innych się nie wypowiadam ;)

PrimoOne 

Wysłany: 2010-04-13, 18:22   

Myśle ze nikt z nich nie bedzie miał nic przeciwko, ze inni malujący inspirują się ich pracami i podziwiają dzieła... Nie ma w tym ani opcji zarobkowej, ani innej narazającej ich na przykre swinstwa, wiec mysle ze nie ma problemu..
Neonis.. Prace na cholernie wysokim poziomie technicznym..Ale jest takie.. ( z tej wypowiedzi na bank wyniknie konflikt, ale nie ja pierwszy to mówie :P ) Wg. mnie fotoreal to przemalowane zdjecie... dużo pracy, dużo wiedzy i precyzji, dużo techniki.. Brak jednego.. Stylu.

stopa 

Wysłany: 2010-04-13, 18:44   

zgadzam się PrimoOne, sztuka malarska według mnie polega na tym żeby pokazać coś wiecej

manieks 

Wysłany: 2010-04-13, 18:49   

PrimoOne napisał/a:
Myśle ze nikt z nich nie bedzie miał nic przeciwko, ze inni malujący inspirują się ich pracami i podziwiają dzieła... Nie ma w tym ani opcji zarobkowej, ani innej narazającej ich na przykre swinstwa, wiec mysle ze nie ma problemu..

też tak myslałem dopóki nie zacząłem korespondencji z Dru, Marissą, czy też Lu (Royo)
PrimoOne napisał/a:

Neonis.. Prace na cholernie wysokim poziomie technicznym..Ale jest takie.. ( z tej wypowiedzi na bank wyniknie konflikt, ale nie ja pierwszy to mówie :P ) Wg. mnie fotoreal to przemalowane zdjecie... dużo pracy, dużo wiedzy i precyzji, dużo techniki.. Brak jednego.. Stylu.
- ... i tu możesz mieć wiele racji :) .
Według mnie hiperrealizm jest tylko "narzędziem" do uzyskania celu, podobnie jak aerograf - jest tylko jednym z pędzli .... i dopóty, dopóki nie "rżniemy na żywca" z czyjejś pracy nawet jeśli to fotografia, która też bywa uznawana za sztukę, dopóty jest o'k ... ale każdy ma prawo do własnego zdania :P

a propos inspiracji- kilka przykładów umiejętnego wykorzystania fotorealizmu: xxx

stopa 

Wysłany: 2010-04-13, 19:22   

prace Dru są niesamowite, ale jeżeli chodzi o styl to mam na myśli www.airbrushfitto.com

PrimoOne 

Wysłany: 2010-04-14, 00:01   

Dobra rozmowa sie wywiazała :) ... Jak ktoś lubi Royo, i Valleyo, to poniżej tematyka podobna, ale stylowo zupełnie inna. Kawał dobrej roboty.. Jest nawet tutorial ;) .:
http://www.calandrastudio.com/Calandra_Studio.html

Neonis 
www.INSTRU.unl.pl

Wysłany: 2010-04-14, 00:10   

Cytat:
z tej wypowiedzi na bank wyniknie konflikt, ale nie ja pierwszy to mówie

Nie jesteśmy przecież dziećmi ani pseudokibicami, którzy znienawidzą każdego, kto ma inne zdanie niż oni. Potrafimy być tolerancyjni, wyrozumiali i kulturalnie wymieniać się poglądami.

Cytat:
fotoreal to przemalowane zdjecie... dużo pracy, dużo wiedzy i precyzji, dużo techniki.. Brak jednego.. Stylu.

&

Według mnie hiperrealizm jest tylko "narzędziem" do uzyskania celu, podobnie jak aerograf - jest tylko jednym z pędzli .... i dopóty, dopóki nie "rżniemy na żywca" z czyjejś pracy nawet jeśli to fotografia, która też bywa uznawana za sztukę, dopóty jest o'k ... ale każdy ma prawo do własnego zdania :P

Macie oczywiście racje... Jednak fotorealizm nie jest przecież tylko robieniem zdjęć bez aparatu fotograficznego, bezmyślnym kopiowaniem każdego piksela pierwowzoru... Błędne jest utożsamianie hiperrealizmu z takowymi działaniami, mimo, że głównym jego celem jest idealizm i perfekcja...
Zgodzę się z Mańkiem, że jest to też "narzędzie"... Myślę, że każdy z nas niejako w głębi duszy dąży do hiperrealizmu, jako idealnego i bezbłędnego odwzorowania tego o co nam chodziło: czy to z własnych myśli, czy z natury, czy też z fotografii...

Fotorealizm wbrew pozorom jako sztuka może mieć bardzo obszerne zastosowanie, np. do zobrazowania i odwzorowania postaci fikcyjnych, robienia podobnego rodzaju "fotomontarzy", zwłaszcza przenoszenia obrazów "z głowy na papier" (no bo przecież nie zrobisz zdjęcia obrazów w swojej wyobraźni, patrz: link mańka - "umiejętne wykorzystanie fotorealizmu"), oraz jako prekursor surrealizmu, który w połączeniu z hiperrealizmem daje oszałamiające efekty (oczywiście wymagając przy tym hiperrealizmu)... Nie wszystko da się zrobić w Photoshopie :)

Czymże jest zatem Mona Liza Da Vinci'ego jak nie największym obecnie dziełem na świecie i ikoną sztuki artystycznej, namalowana jakim innym stylem jak nie fotorealizmem?

Wiek XX nie jest niestety korzystny dla tego kierunku... Odkąd weszły w rynek aparaty fotorealizm stracił swoje główne zastosowanie... Choć co prawda teraz jest postrzegany bardziej jako pokaz swoich umiejętności w zakresie wymachiwania narzędziem malującym/kreślącym/pryskającym, mimo to jednak zawsze i wszędzie znajdziemy jego miłośników (popyt na portrety?), a ja jestem jednym z nich.

Podsumowując: jeśli celem autora jednego z zarzuconych przeze mnie wyżej zdjęć było idealne odwzorowanie pierwowzoru to jakby nie patrzeć osiągnął swój cel. Możecie mu zarzucić, że jest xeroboy'em i nie potrafi nic innego zrobić prócz odrysowania... Analogicznie możnaby zarzucić całej reszcie, że nie potrafią idealnie odwzorować, a masę błędów które przy tym popełniają nazywają 'stylem'.

Cytat:
...każdy ma prawo do własnego zdania :P

... Dlatego nie musicie się zgadzać z moim, chciałem tylko, abyście je poznali. Dla mnie osobiście taki Van Gogh i jego prace ledwo leżały obok prawdziwych dzieł sztuki...
Jest wielu za i przeciw fotorealizmowi... Tyle samo za i przeciw jest jeśli chodzi o reakcję Peji w Zielonej Górze :D

LoboLoco 

Wysłany: 2010-04-14, 09:03   

Hmmm... Może hiperrealizm jest formą rzemieślniczą, a może ludzie potrafiący z taką dokładnością odwzorować to co widzą wolą taki wyraz swej pasji tworzenia... a może odtwarzania... ciężko jest określić co jest bardziej wartościowe. Jednego można być pewnym, w czasach gdy cyfrowa obróbka obrazu (Neonis, w FotoSzopie da się zrobić wszystko) jest tak popularna, hiperrealizm bardzo stracił na wartości. Kiedyś (-set lat temu) taka forma sztuki mogła budzić zachwyt... ale teraz, gdy mamy pod ręką 5MPix, co może być zaskakującego w idealnym odwzorowaniu rzeczywistości na papierze? Hiperrealizm malowany stał się wręcz ekscentryczny. Osobiście doceniam warsztat... ale rzeczywistość to dla mnie za mało... wole jak autor opowiada o rzeczach jakich się nie widuje, o takich które bałbym się przyśnić sobie, o rzeczach działających na wyobraźnię... Szczęśliwy najbardziej jestem oglądając prace Royo, Vallejo ... one przedstawiają fajne tematy w przystępny dla oka sposób... a poza granice szczęścia prowadzi mnie Giger :devil:

Neonis 
www.INSTRU.unl.pl

Wysłany: 2010-04-14, 15:49   

Cytat:
Neonis, w FotoSzopie da się zrobić wszystko

Oprócz chociażby postaci z twojego snu, którego rysy twarzy nie pasują do nikogo innego :]
Małe sprostowanie: w photoshopie da się obrobić wszystko - zrobić raczej niebardzo :/ Pozatym gdybyś zrobił takie coś w photoshopie nie było by to niczym innym jak fotorealizmem stworzonym cyfrowo na kompie...

Cytat:
Osobiście doceniam warsztat... ale rzeczywistość to dla mnie za mało... wole jak autor opowiada o rzeczach jakich się nie widuje, o takich które bałbym się przyśnić sobie, o rzeczach działających na wyobraźnię...

Fotorealizm + Surrealizm (czyli aby to potrafić trzeba umieć jedno i drugie)

Cytat:
taka forma sztuki mogła budzić zachwyt... ale teraz...

Uwierz, że nadal budzi i jeszcze długo będzie budzić :)

LoboLoco 

Wysłany: 2010-04-14, 18:18   

Po pierwsze fotoszop to nie tylko program do obróbki, ale też do malowania, rysowania i czego tam jeszcze .... Pracuje w szopie i znam jego możliwości ...

LoboLoco napisał/a:
Uwierz, że nadal budzi i jeszcze długo będzie budzić

ale nie taki jak kiedyś...

Neonis 
www.INSTRU.unl.pl

Wysłany: 2010-04-14, 21:21   

Cytat:
ale też do malowania, rysowania i czego tam jeszcze

Czyli coś na wzór malowania tradycyjnego tylko w sposób cyfrowy (jeśli mówisz o zastosowaniu tabletu)... Jak na photoshopie "narysujesz" postać bardzo podobną do pierwowzoru to to już nie będzie fotorealizm?

Neonis 
www.INSTRU.unl.pl

Wysłany: 2010-04-14, 21:27   

Właśnie zauważyłem, że niepotrzebnie zaśmiecamy temat rozmową o fotorealiźmie, której jednak ten temat nie dotyczy... Proponuję albo usunąć zbędne posty, albo je przenieść do osobnego tematu...

LoboLoco 

Wysłany: 2010-04-14, 21:29   

Będzie to fotorealizm... fotoszop to tylko bardzo rozbudowane narzędzie... Tak, chodzi o tablet... programy takie jak corel painter w połączeniu z tabletem dają ogromne możliwości... wystarczy poszperać na deviantart.com

PrimoOne 

Wysłany: 2010-04-14, 22:42   

Zeszliśmy z inspirujących prac i malowania aero, do robienia grafiki na kompie.. Wydaje mi sie że porównywanie tabletu do aero jest totalym bezsensem.
Owszem fotoreal zawsze bedzie miał rzesze fanów ( sam podziwiam warsztat - mowa o malowaniu aero), bo jest to poprostu wyczyn. Ale osobiście jaram sie bardziej innymi rzeczami.

lak 

Wysłany: 2010-04-14, 23:21   

foto..śmoto...hiper...piper...real.itp.to jest nudne,na pocz. był konkret....

sebsa

Wysłany: 2010-04-16, 10:48   

ja znalazlem takie :

PrimoOne 

Wysłany: 2010-04-16, 11:51   

1-sza praca miazga... Dobry wkret z tymi lupami.. Dużo wolnej reki i włosy rządzą..

sebsa

Wysłany: 2010-04-16, 13:06   

Mi tez sie ta pierwsza najbardziej podoba,naprawde kawal dobrej roboty i dobry pomysl z tymi lupami.

sebsa

Wysłany: 2010-05-21, 23:24   

fajna stronka
http://www.stevenunez.com/index2.html

PrimoOne 

Wysłany: 2010-05-28, 20:04   

Nowy Fonzy.... Start, i koniec...

l_14d2b077e7bf4058bb7d642c0bc5c7d1[1].jpg
Plik ściągnięto 57 raz(y) 127,77 KB

dawid

Wysłany: 2010-05-29, 09:41   

Wszystko to co tu wstawiliscie jest ok ale tu sa prawdziwe umiejetnosci wstawiam linki do galleriii artystow bo bardzo duzo tego jest:)

moj faworyt jesli chodzi o aero na pojazdach i czas wykonania (poczytajcie dyskrypcje:)), Matt swietne ciezarowki jest tego ze 6 stron ogladania:)

http://matt-paint.deviantart.com/gallery/

Nastepny niezy airbrusher z anglii i tez troche ogladania:)

http://airbrushad.deviantart.com/gallery/

Hiperrealistyczny painter robi zmudna i dobra robote smaczne tematy:)

http://hyper-tom.deviantart.com/gallery/#

Milego przegladania i i nabijania sie wena!

Mcdevil 

Wysłany: 2010-06-04, 01:42   

Coś z dojczów, dla mnie też kozak

http://www.kalli-haun.de

Co do tematu gites pomysł, dobrze jest podpatrzeć co wymiatacze robią i próbować dążyć do tego, mając w dupie że czasem się przycina.
Osobiście mi bardziej wkręca się; pomysł, ciekawe skombinowanie tematu, koloru, kompozycji, techniki i w końcu złapanie swojego rozpoznawalnego stylu nad suchym chiper-realizmem. Perfekcją pewnie było by dojście do zajebistego poziomu w realizmie, a następnie świadome odchodzenie od niego i poszukiwanie swoich własnych form przekazu. Tiia ;)

Neonis "Czymże jest zatem Mona Liza Da Vinci'ego jak nie największym obecnie dziełem na świecie i ikoną sztuki artystycznej, namalowana jakim innym stylem jak nie fotorealizmem?"
Tu odrobinę się po przekomarzam. :)

Największe dzieło i ikona, to trochę sztuczne napompowanie w obecnych czasach, tego jednego płótna. Ludzie tłoczą się przy nim w muzeum, nie widząc w cholerę dobrego stafu na sąsiednich ścianach. Nazwałbym to marketingiem i modą. Odbieranie sztuki, jakoś bardziej widzi mi się subiektywnie i ciężko jest powiedzieć że akurat to coś jest numero uno. No Vinci jako fotorealizm to też mi nie pasi. Gość ma swój styl i to całkiem rozpoznawalny :) i nie za bardzo chyba biegało im żeby jak najdokładniej oddać -skopiować naturę.

"Dla mnie osobiście taki Van Gogh i jego prace ledwo leżały obok prawdziwych dzieł sztuki..." aj ;) ostro :) . Sam za gościem może aż tak bardzo nie przepadam, wolę impresje. Ale tacy pchnęli do przodu skostniałą kobyłę. Nawet niekoniecznie dobił ją złowieszczy aparat fotograficzny :) . Łapali po prostu inne myki i tematy niż w sztuce przedstawiającej- fotorealiźmie ;) . I miano Sztuki moim zdaniem jak najbardziej.

Sorry za oftop i w żadnym wypadku nie podjeżdżam do ciebie Neonis, chciałem tylko wrzucić swoją odmienną opinię na temat.
Pozdro

Neonis 
www.INSTRU.unl.pl

Wysłany: 2010-06-04, 15:03   

Bardzo możliwe że masz rację, lecz jak sam powiedziałeś:
Cytat:
Odbieranie sztuki, jakoś bardziej widzi mi się subiektywnie

To co dla mnie jest prawdziwą sztuką, dla innych może być niczym i na odwrót... Nie ma co się nad tym sprzeczać, bo nie ma w tej dziedzinie idealnego środka dla wszystkich... :)

hlecter

Wysłany: 2010-06-09, 12:50   

http://hajimesorayama.com...oid_pop02D.html polecam cała galerie;D

macioo74

Wysłany: 2010-06-10, 19:31   

Mam pytanie. Wie ktoś jakim kolorem jest zrobiona praca z tą lampą samochodową i dłonią? Cos w rodzaju sepi? Jakimi kolorami uzyskać taki efekt?

LAKIEROWANKO Strona Główna » AIRBRUSH » Forum Airbrush
Odpowiedz do tematu