| Autor |
Wiadomość |
PrimoOne

|
Wysłany: 2010-04-13, 11:52 Airbrush skillz
|
|
|
Temat, w którym każdy będzie mógł zamieścić prace znalezione w necie znanych, lub mniej znanych artystów. Może ktoś wyszuka coś konkretnego, czego inne osoby nie widziały. Myśle że jest to dobry rodzaj inspiracji...Zapraszam..
l_87b7790ece884d20a4ab61ca7c6bc0bc[1].jpg Fonzy |
 |
| Plik ściągnięto 669 raz(y) 24,16 KB |
l_226cc93c066feea0322864db35fab1bc[1].jpg Julios |
 |
| Plik ściągnięto 15 raz(y) 64,6 KB |
l_b284bd60d4471745297f809fcef6a269[1].jpg Mike Wres z Airmagination.Com |
 |
| Plik ściągnięto 17 raz(y) 62,38 KB |
|
_________________ www.streetartshop.pl |
|
|
|
 |
Neonis
www.INSTRU.unl.pl

|
|
|
|
 |
manieks

|
Wysłany: 2010-04-13, 18:04
|
|
|
To jest- bardzo dobry rodzaj inspiracji, tyle że narażający administratorów forum na konflikt z interesem autorów prac, bo niejednokrotnie można naruszać ich prawa autorskie.
Na ile znam Alberto Ponno to przypuszczam, że pewnie będzie zadowolony ... za innych się nie wypowiadam |
_________________ - ALS IXN XAN -
www.airbrushlab.com
 |
|
|
|
 |
PrimoOne

|
Wysłany: 2010-04-13, 18:22
|
|
|
Myśle ze nikt z nich nie bedzie miał nic przeciwko, ze inni malujący inspirują się ich pracami i podziwiają dzieła... Nie ma w tym ani opcji zarobkowej, ani innej narazającej ich na przykre swinstwa, wiec mysle ze nie ma problemu..
Neonis.. Prace na cholernie wysokim poziomie technicznym..Ale jest takie.. ( z tej wypowiedzi na bank wyniknie konflikt, ale nie ja pierwszy to mówie :P ) Wg. mnie fotoreal to przemalowane zdjecie... dużo pracy, dużo wiedzy i precyzji, dużo techniki.. Brak jednego.. Stylu. |
|
|
|
 |
stopa

|
Wysłany: 2010-04-13, 18:44
|
|
|
| zgadzam się PrimoOne, sztuka malarska według mnie polega na tym żeby pokazać coś wiecej |
|
 |
manieks

|
Wysłany: 2010-04-13, 18:49
|
|
|
| PrimoOne napisał/a: | | Myśle ze nikt z nich nie bedzie miał nic przeciwko, ze inni malujący inspirują się ich pracami i podziwiają dzieła... Nie ma w tym ani opcji zarobkowej, ani innej narazającej ich na przykre swinstwa, wiec mysle ze nie ma problemu.. |
też tak myslałem dopóki nie zacząłem korespondencji z Dru, Marissą, czy też Lu (Royo)
| PrimoOne napisał/a: |
Neonis.. Prace na cholernie wysokim poziomie technicznym..Ale jest takie.. ( z tej wypowiedzi na bank wyniknie konflikt, ale nie ja pierwszy to mówie :P ) Wg. mnie fotoreal to przemalowane zdjecie... dużo pracy, dużo wiedzy i precyzji, dużo techniki.. Brak jednego.. Stylu. | - ... i tu możesz mieć wiele racji .
Według mnie hiperrealizm jest tylko "narzędziem" do uzyskania celu, podobnie jak aerograf - jest tylko jednym z pędzli .... i dopóty, dopóki nie "rżniemy na żywca" z czyjejś pracy nawet jeśli to fotografia, która też bywa uznawana za sztukę, dopóty jest o'k ... ale każdy ma prawo do własnego zdania :P
a propos inspiracji- kilka przykładów umiejętnego wykorzystania fotorealizmu: xxx |
_________________ - ALS IXN XAN -
www.airbrushlab.com
 |
| |
|
|
|
 |
stopa

|
Wysłany: 2010-04-13, 19:22
|
|
|
| prace Dru są niesamowite, ale jeżeli chodzi o styl to mam na myśli www.airbrushfitto.com |
|
 |
PrimoOne

|
|
|
|
 |
Neonis
www.INSTRU.unl.pl

|
Wysłany: 2010-04-14, 00:10
|
|
|
| Cytat: | | z tej wypowiedzi na bank wyniknie konflikt, ale nie ja pierwszy to mówie |
Nie jesteśmy przecież dziećmi ani pseudokibicami, którzy znienawidzą każdego, kto ma inne zdanie niż oni. Potrafimy być tolerancyjni, wyrozumiali i kulturalnie wymieniać się poglądami.
| Cytat: | fotoreal to przemalowane zdjecie... dużo pracy, dużo wiedzy i precyzji, dużo techniki.. Brak jednego.. Stylu.
&
Według mnie hiperrealizm jest tylko "narzędziem" do uzyskania celu, podobnie jak aerograf - jest tylko jednym z pędzli .... i dopóty, dopóki nie "rżniemy na żywca" z czyjejś pracy nawet jeśli to fotografia, która też bywa uznawana za sztukę, dopóty jest o'k ... ale każdy ma prawo do własnego zdania :P |
Macie oczywiście racje... Jednak fotorealizm nie jest przecież tylko robieniem zdjęć bez aparatu fotograficznego, bezmyślnym kopiowaniem każdego piksela pierwowzoru... Błędne jest utożsamianie hiperrealizmu z takowymi działaniami, mimo, że głównym jego celem jest idealizm i perfekcja...
Zgodzę się z Mańkiem, że jest to też "narzędzie"... Myślę, że każdy z nas niejako w głębi duszy dąży do hiperrealizmu, jako idealnego i bezbłędnego odwzorowania tego o co nam chodziło: czy to z własnych myśli, czy z natury, czy też z fotografii...
Fotorealizm wbrew pozorom jako sztuka może mieć bardzo obszerne zastosowanie, np. do zobrazowania i odwzorowania postaci fikcyjnych, robienia podobnego rodzaju "fotomontarzy", zwłaszcza przenoszenia obrazów "z głowy na papier" (no bo przecież nie zrobisz zdjęcia obrazów w swojej wyobraźni, patrz: link mańka - "umiejętne wykorzystanie fotorealizmu"), oraz jako prekursor surrealizmu, który w połączeniu z hiperrealizmem daje oszałamiające efekty (oczywiście wymagając przy tym hiperrealizmu)... Nie wszystko da się zrobić w Photoshopie
Czymże jest zatem Mona Liza Da Vinci'ego jak nie największym obecnie dziełem na świecie i ikoną sztuki artystycznej, namalowana jakim innym stylem jak nie fotorealizmem?
Wiek XX nie jest niestety korzystny dla tego kierunku... Odkąd weszły w rynek aparaty fotorealizm stracił swoje główne zastosowanie... Choć co prawda teraz jest postrzegany bardziej jako pokaz swoich umiejętności w zakresie wymachiwania narzędziem malującym/kreślącym/pryskającym, mimo to jednak zawsze i wszędzie znajdziemy jego miłośników (popyt na portrety?), a ja jestem jednym z nich.
Podsumowując: jeśli celem autora jednego z zarzuconych przeze mnie wyżej zdjęć było idealne odwzorowanie pierwowzoru to jakby nie patrzeć osiągnął swój cel. Możecie mu zarzucić, że jest xeroboy'em i nie potrafi nic innego zrobić prócz odrysowania... Analogicznie możnaby zarzucić całej reszcie, że nie potrafią idealnie odwzorować, a masę błędów które przy tym popełniają nazywają 'stylem'.
| Cytat: | | ...każdy ma prawo do własnego zdania :P |
... Dlatego nie musicie się zgadzać z moim, chciałem tylko, abyście je poznali. Dla mnie osobiście taki Van Gogh i jego prace ledwo leżały obok prawdziwych dzieł sztuki...
Jest wielu za i przeciw fotorealizmowi... Tyle samo za i przeciw jest jeśli chodzi o reakcję Peji w Zielonej Górze |
|
 |
LoboLoco

|
Wysłany: 2010-04-14, 09:03
|
|
|
Hmmm... Może hiperrealizm jest formą rzemieślniczą, a może ludzie potrafiący z taką dokładnością odwzorować to co widzą wolą taki wyraz swej pasji tworzenia... a może odtwarzania... ciężko jest określić co jest bardziej wartościowe. Jednego można być pewnym, w czasach gdy cyfrowa obróbka obrazu (Neonis, w FotoSzopie da się zrobić wszystko) jest tak popularna, hiperrealizm bardzo stracił na wartości. Kiedyś (-set lat temu) taka forma sztuki mogła budzić zachwyt... ale teraz, gdy mamy pod ręką 5MPix, co może być zaskakującego w idealnym odwzorowaniu rzeczywistości na papierze? Hiperrealizm malowany stał się wręcz ekscentryczny. Osobiście doceniam warsztat... ale rzeczywistość to dla mnie za mało... wole jak autor opowiada o rzeczach jakich się nie widuje, o takich które bałbym się przyśnić sobie, o rzeczach działających na wyobraźnię... Szczęśliwy najbardziej jestem oglądając prace Royo, Vallejo ... one przedstawiają fajne tematy w przystępny dla oka sposób... a poza granice szczęścia prowadzi mnie Giger |
_________________ >>> Airbrush'Lab <<<
 |
|
|
|
 |
Neonis
www.INSTRU.unl.pl

|
Wysłany: 2010-04-14, 15:49
|
|
|
| Cytat: | | Neonis, w FotoSzopie da się zrobić wszystko |
Oprócz chociażby postaci z twojego snu, którego rysy twarzy nie pasują do nikogo innego :]
Małe sprostowanie: w photoshopie da się obrobić wszystko - zrobić raczej niebardzo Pozatym gdybyś zrobił takie coś w photoshopie nie było by to niczym innym jak fotorealizmem stworzonym cyfrowo na kompie...
| Cytat: | | Osobiście doceniam warsztat... ale rzeczywistość to dla mnie za mało... wole jak autor opowiada o rzeczach jakich się nie widuje, o takich które bałbym się przyśnić sobie, o rzeczach działających na wyobraźnię... |
Fotorealizm + Surrealizm (czyli aby to potrafić trzeba umieć jedno i drugie)
| Cytat: | | taka forma sztuki mogła budzić zachwyt... ale teraz... |
Uwierz, że nadal budzi i jeszcze długo będzie budzić |
|
 |
LoboLoco

|
Wysłany: 2010-04-14, 18:18
|
|
|
Po pierwsze fotoszop to nie tylko program do obróbki, ale też do malowania, rysowania i czego tam jeszcze .... Pracuje w szopie i znam jego możliwości ...
| LoboLoco napisał/a: | | Uwierz, że nadal budzi i jeszcze długo będzie budzić |
ale nie taki jak kiedyś... |
 |
|
|
|
 |
Neonis
www.INSTRU.unl.pl

|
Wysłany: 2010-04-14, 21:21
|
|
|
| Cytat: | | ale też do malowania, rysowania i czego tam jeszcze |
Czyli coś na wzór malowania tradycyjnego tylko w sposób cyfrowy (jeśli mówisz o zastosowaniu tabletu)... Jak na photoshopie "narysujesz" postać bardzo podobną do pierwowzoru to to już nie będzie fotorealizm? |
|
 |
Neonis
www.INSTRU.unl.pl

|
Wysłany: 2010-04-14, 21:27
|
|
|
| Właśnie zauważyłem, że niepotrzebnie zaśmiecamy temat rozmową o fotorealiźmie, której jednak ten temat nie dotyczy... Proponuję albo usunąć zbędne posty, albo je przenieść do osobnego tematu... |
|
 |
LoboLoco

|
Wysłany: 2010-04-14, 21:29
|
|
|
| Będzie to fotorealizm... fotoszop to tylko bardzo rozbudowane narzędzie... Tak, chodzi o tablet... programy takie jak corel painter w połączeniu z tabletem dają ogromne możliwości... wystarczy poszperać na deviantart.com |
 |
|
|
|
 |
PrimoOne

|
Wysłany: 2010-04-14, 22:42
|
|
|
Zeszliśmy z inspirujących prac i malowania aero, do robienia grafiki na kompie.. Wydaje mi sie że porównywanie tabletu do aero jest totalym bezsensem.
Owszem fotoreal zawsze bedzie miał rzesze fanów ( sam podziwiam warsztat - mowa o malowaniu aero), bo jest to poprostu wyczyn. Ale osobiście jaram sie bardziej innymi rzeczami. |
|
|
|
 |
lak
|
Wysłany: 2010-04-14, 23:21
|
|
|
| foto..śmoto...hiper...piper...real.itp.to jest nudne,na pocz. był konkret.... |
|
|
|
 |
sebsa

|
Wysłany: 2010-04-16, 10:48
|
|
|
ja znalazlem takie :
 |
|
|
|
 |
PrimoOne

|
Wysłany: 2010-04-16, 11:51
|
|
|
| 1-sza praca miazga... Dobry wkret z tymi lupami.. Dużo wolnej reki i włosy rządzą.. |
|
|
|
 |
sebsa

|
Wysłany: 2010-04-16, 13:06
|
|
|
| Mi tez sie ta pierwsza najbardziej podoba,naprawde kawal dobrej roboty i dobry pomysl z tymi lupami. |
|
|
|
 |
sebsa

|
|
|
|
 |
PrimoOne

|
Wysłany: 2010-05-28, 20:04
|
|
|
Nowy Fonzy.... Start, i koniec...
l_14d2b077e7bf4058bb7d642c0bc5c7d1[1].jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 57 raz(y) 127,77 KB |
|
|
|
|
 |
dawid

|
Wysłany: 2010-05-29, 09:41
|
|
|
Wszystko to co tu wstawiliscie jest ok ale tu sa prawdziwe umiejetnosci wstawiam linki do galleriii artystow bo bardzo duzo tego jest:)
moj faworyt jesli chodzi o aero na pojazdach i czas wykonania (poczytajcie dyskrypcje:)), Matt swietne ciezarowki jest tego ze 6 stron ogladania:)
http://matt-paint.deviantart.com/gallery/
Nastepny niezy airbrusher z anglii i tez troche ogladania:)
http://airbrushad.deviantart.com/gallery/
Hiperrealistyczny painter robi zmudna i dobra robote smaczne tematy:)
http://hyper-tom.deviantart.com/gallery/#
Milego przegladania i i nabijania sie wena! |
_________________ hmmm |
|
|
|
 |
Mcdevil

|
Wysłany: 2010-06-04, 01:42
|
|
|
Coś z dojczów, dla mnie też kozak
http://www.kalli-haun.de
Co do tematu gites pomysł, dobrze jest podpatrzeć co wymiatacze robią i próbować dążyć do tego, mając w dupie że czasem się przycina.
Osobiście mi bardziej wkręca się; pomysł, ciekawe skombinowanie tematu, koloru, kompozycji, techniki i w końcu złapanie swojego rozpoznawalnego stylu nad suchym chiper-realizmem. Perfekcją pewnie było by dojście do zajebistego poziomu w realizmie, a następnie świadome odchodzenie od niego i poszukiwanie swoich własnych form przekazu. Tiia
Neonis "Czymże jest zatem Mona Liza Da Vinci'ego jak nie największym obecnie dziełem na świecie i ikoną sztuki artystycznej, namalowana jakim innym stylem jak nie fotorealizmem?"
Tu odrobinę się po przekomarzam.
Największe dzieło i ikona, to trochę sztuczne napompowanie w obecnych czasach, tego jednego płótna. Ludzie tłoczą się przy nim w muzeum, nie widząc w cholerę dobrego stafu na sąsiednich ścianach. Nazwałbym to marketingiem i modą. Odbieranie sztuki, jakoś bardziej widzi mi się subiektywnie i ciężko jest powiedzieć że akurat to coś jest numero uno. No Vinci jako fotorealizm to też mi nie pasi. Gość ma swój styl i to całkiem rozpoznawalny i nie za bardzo chyba biegało im żeby jak najdokładniej oddać -skopiować naturę.
"Dla mnie osobiście taki Van Gogh i jego prace ledwo leżały obok prawdziwych dzieł sztuki..." aj ostro . Sam za gościem może aż tak bardzo nie przepadam, wolę impresje. Ale tacy pchnęli do przodu skostniałą kobyłę. Nawet niekoniecznie dobił ją złowieszczy aparat fotograficzny . Łapali po prostu inne myki i tematy niż w sztuce przedstawiającej- fotorealiźmie . I miano Sztuki moim zdaniem jak najbardziej.
Sorry za oftop i w żadnym wypadku nie podjeżdżam do ciebie Neonis, chciałem tylko wrzucić swoją odmienną opinię na temat.
Pozdro |
|
 |
Neonis
www.INSTRU.unl.pl

|
Wysłany: 2010-06-04, 15:03
|
|
|
Bardzo możliwe że masz rację, lecz jak sam powiedziałeś:
| Cytat: | | Odbieranie sztuki, jakoś bardziej widzi mi się subiektywnie |
To co dla mnie jest prawdziwą sztuką, dla innych może być niczym i na odwrót... Nie ma co się nad tym sprzeczać, bo nie ma w tej dziedzinie idealnego środka dla wszystkich... |
|
 |
hlecter
|
|
|
|
 |
macioo74
|
Wysłany: 2010-06-10, 19:31
|
|
|
| Mam pytanie. Wie ktoś jakim kolorem jest zrobiona praca z tą lampą samochodową i dłonią? Cos w rodzaju sepi? Jakimi kolorami uzyskać taki efekt? |
|
|
|
 |