Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
PrimoOne 
Wysłany: 2010-04-13, 11:52   Airbrush skillz
0
UP DOWN

Temat, w ktĂłrym kaÂżdy bĂŞdzie mĂłgÂł zamieÂściĂŚ prace znalezione w necie znanych, lub mniej znanych artystĂłw. MoÂże ktoÂś wyszuka coÂś konkretnego, czego inne osoby nie widziaÂły. MyÂśle Âże jest to dobry rodzaj inspiracji...Zapraszam..

l_87b7790ece884d20a4ab61ca7c6bc0bc[1].jpg
Fonzy
Plik ściągnięto 14886 raz(y) 24.16 KB

l_226cc93c066feea0322864db35fab1bc[1].jpg
Julios
Plik ściągnięto 97 raz(y) 64.6 KB

l_b284bd60d4471745297f809fcef6a269[1].jpg
Mike Wres z Airmagination.Com
Plik ściągnięto 106 raz(y) 62.38 KB

Neonis 
Wysłany: 2010-04-13, 16:08   
0
UP DOWN
aerografit.pl

Druga praca mega mocna :)

Ja teÂż coÂś zarzucĂŞ... CoÂś co naprawdĂŞ robi wraÂżenie, totalna masakra (przynajmniej dla miÂłoÂśnikĂłw fotorealizmu jak ja):

WiĂŞcej: http://www.drublair.com/comersus/store/tica.asp

----

WiĂŞcej: http://www.airbrushlab.pl...erto-ponno.html

manieks 
Wysłany: 2010-04-13, 18:04   
0
UP DOWN

To jest- bardzo dobry rodzaj inspiracji, tyle Âże naraÂżajÂący administratorĂłw forum na konflikt z interesem autorĂłw prac, bo niejednokrotnie moÂżna naruszaĂŚ ich prawa autorskie.
Na ile znam Alberto Ponno to przypuszczam, Âże pewnie bĂŞdzie zadowolony ... za innych siĂŞ nie wypowiadam ;)

PrimoOne 
Wysłany: 2010-04-13, 18:22   
0
UP DOWN

MyÂśle ze nikt z nich nie bedzie miaÂł nic przeciwko, ze inni malujÂący inspirujÂą siĂŞ ich pracami i podziwiajÂą dzieÂła... Nie ma w tym ani opcji zarobkowej, ani innej narazajÂącej ich na przykre swinstwa, wiec mysle ze nie ma problemu..
Neonis.. Prace na cholernie wysokim poziomie technicznym..Ale jest takie.. ( z tej wypowiedzi na bank wyniknie konflikt, ale nie ja pierwszy to mĂłwie :P ) Wg. mnie fotoreal to przemalowane zdjecie... duÂżo pracy, duÂżo wiedzy i precyzji, duÂżo techniki.. Brak jednego.. Stylu.

stopa 
Wysłany: 2010-04-13, 18:44   
0
UP DOWN

zgadzam siĂŞ PrimoOne, sztuka malarska wedÂług mnie polega na tym Âżeby pokazaĂŚ coÂś wiecej

manieks 
Wysłany: 2010-04-13, 18:49   
0
UP DOWN

PrimoOne napisał/a:
MyÂśle ze nikt z nich nie bedzie miaÂł nic przeciwko, ze inni malujÂący inspirujÂą siĂŞ ich pracami i podziwiajÂą dzieÂła... Nie ma w tym ani opcji zarobkowej, ani innej narazajÂącej ich na przykre swinstwa, wiec mysle ze nie ma problemu..

te¿ tak mysla³em dopóki nie zacz¹³em korespondencji z Dru, Mariss¹, czy te¿ Lu (Royo)
PrimoOne napisał/a:

Neonis.. Prace na cholernie wysokim poziomie technicznym..Ale jest takie.. ( z tej wypowiedzi na bank wyniknie konflikt, ale nie ja pierwszy to mĂłwie :P ) Wg. mnie fotoreal to przemalowane zdjecie... duÂżo pracy, duÂżo wiedzy i precyzji, duÂżo techniki.. Brak jednego.. Stylu.
- ... i tu moÂżesz mieĂŚ wiele racji :) .
WedÂług mnie hiperrealizm jest tylko "narzĂŞdziem" do uzyskania celu, podobnie jak aerograf - jest tylko jednym z pĂŞdzli .... i dopĂłty, dopĂłki nie "rÂżniemy na Âżywca" z czyjejÂś pracy nawet jeÂśli to fotografia, ktĂłra teÂż bywa uznawana za sztukĂŞ, dopĂłty jest o'k ... ale kaÂżdy ma prawo do wÂłasnego zdania :P

a propos inspiracji- kilka przykÂładĂłw umiejĂŞtnego wykorzystania fotorealizmu: xxx

stopa 
Wysłany: 2010-04-13, 19:22   
0
UP DOWN

prace Dru sÂą niesamowite, ale jeÂżeli chodzi o styl to mam na myÂśli www.airbrushfitto.com

PrimoOne 
Wysłany: 2010-04-14, 00:01   
0
UP DOWN

Dobra rozmowa sie wywiazaÂła :) ... Jak ktoÂś lubi Royo, i Valleyo, to poniÂżej tematyka podobna, ale stylowo zupeÂłnie inna. KawaÂł dobrej roboty.. Jest nawet tutorial ;) .:
http://www.calandrastudio.com/Calandra_Studio.html

Neonis 
Wysłany: 2010-04-14, 00:10   
0
UP DOWN
aerografit.pl

Cytat:
z tej wypowiedzi na bank wyniknie konflikt, ale nie ja pierwszy to mĂłwie

Nie jesteÂśmy przecieÂż dzieĂŚmi ani pseudokibicami, ktĂłrzy znienawidzÂą kaÂżdego, kto ma inne zdanie niÂż oni. Potrafimy byĂŚ tolerancyjni, wyrozumiali i kulturalnie wymieniaĂŚ siĂŞ poglÂądami.

Cytat:
fotoreal to przemalowane zdjecie... duÂżo pracy, duÂżo wiedzy i precyzji, duÂżo techniki.. Brak jednego.. Stylu.

&

WedÂług mnie hiperrealizm jest tylko "narzĂŞdziem" do uzyskania celu, podobnie jak aerograf - jest tylko jednym z pĂŞdzli .... i dopĂłty, dopĂłki nie "rÂżniemy na Âżywca" z czyjejÂś pracy nawet jeÂśli to fotografia, ktĂłra teÂż bywa uznawana za sztukĂŞ, dopĂłty jest o'k ... ale kaÂżdy ma prawo do wÂłasnego zdania :P

Macie oczywiœcie racje... Jednak fotorealizm nie jest przecie¿ tylko robieniem zdjêÌ bez aparatu fotograficznego, bezmyœlnym kopiowaniem ka¿dego piksela pierwowzoru... B³êdne jest uto¿samianie hiperrealizmu z takowymi dzia³aniami, mimo, ¿e g³ównym jego celem jest idealizm i perfekcja...
Zgodzê siê z Maùkiem, ¿e jest to te¿ "narzêdzie"... Myœlê, ¿e ka¿dy z nas niejako w g³êbi duszy d¹¿y do hiperrealizmu, jako idealnego i bezb³êdnego odwzorowania tego o co nam chodzi³o: czy to z w³asnych myœli, czy z natury, czy te¿ z fotografii...

Fotorealizm wbrew pozorom jako sztuka mo¿e mieÌ bardzo obszerne zastosowanie, np. do zobrazowania i odwzorowania postaci fikcyjnych, robienia podobnego rodzaju "fotomontarzy", zw³aszcza przenoszenia obrazów "z g³owy na papier" (no bo przecie¿ nie zrobisz zdjêcia obrazów w swojej wyobraŸni, patrz: link maùka - "umiejêtne wykorzystanie fotorealizmu"), oraz jako prekursor surrealizmu, który w po³¹czeniu z hiperrealizmem daje osza³amiaj¹ce efekty (oczywiœcie wymagaj¹c przy tym hiperrealizmu)... Nie wszystko da siê zrobiÌ w Photoshopie :)

CzymÂże jest zatem Mona Liza Da Vinci'ego jak nie najwiĂŞkszym obecnie dzieÂłem na Âświecie i ikonÂą sztuki artystycznej, namalowana jakim innym stylem jak nie fotorealizmem?

Wiek XX nie jest niestety korzystny dla tego kierunku... Odk¹d wesz³y w rynek aparaty fotorealizm straci³ swoje g³ówne zastosowanie... ChoÌ co prawda teraz jest postrzegany bardziej jako pokaz swoich umiejêtnoœci w zakresie wymachiwania narzêdziem maluj¹cym/kreœl¹cym/pryskaj¹cym, mimo to jednak zawsze i wszêdzie znajdziemy jego mi³oœników (popyt na portrety?), a ja jestem jednym z nich.

Podsumowuj¹c: jeœli celem autora jednego z zarzuconych przeze mnie wy¿ej zdjêÌ by³o idealne odwzorowanie pierwowzoru to jakby nie patrzeÌ osi¹gn¹³ swój cel. Mo¿ecie mu zarzuciÌ, ¿e jest xeroboy'em i nie potrafi nic innego zrobiÌ prócz odrysowania... Analogicznie mo¿naby zarzuciÌ ca³ej reszcie, ¿e nie potrafi¹ idealnie odwzorowaÌ, a masê b³êdów które przy tym pope³niaj¹ nazywaj¹ 'stylem'.

Cytat:
...kaÂżdy ma prawo do wÂłasnego zdania :P

... Dlatego nie musicie siĂŞ zgadzaĂŚ z moim, chciaÂłem tylko, abyÂście je poznali. Dla mnie osobiÂście taki Van Gogh i jego prace ledwo leÂżaÂły obok prawdziwych dzieÂł sztuki...
Jest wielu za i przeciw fotorealizmowi... Tyle samo za i przeciw jest jeÂśli chodzi o reakcjĂŞ Peji w Zielonej GĂłrze :D

LoboLoco 
Wysłany: 2010-04-14, 09:03   
0
UP DOWN

Hmmm... Mo¿e hiperrealizm jest form¹ rzemieœlnicz¹, a mo¿e ludzie potrafi¹cy z tak¹ dok³adnoœci¹ odwzorowaÌ to co widz¹ wol¹ taki wyraz swej pasji tworzenia... a mo¿e odtwarzania... ciê¿ko jest okreœliÌ co jest bardziej wartoœciowe. Jednego mo¿na byÌ pewnym, w czasach gdy cyfrowa obróbka obrazu (Neonis, w FotoSzopie da siê zrobiÌ wszystko) jest tak popularna, hiperrealizm bardzo straci³ na wartoœci. Kiedyœ (-set lat temu) taka forma sztuki mog³a budziÌ zachwyt... ale teraz, gdy mamy pod rêk¹ 5MPix, co mo¿e byÌ zaskakuj¹cego w idealnym odwzorowaniu rzeczywistoœci na papierze? Hiperrealizm malowany sta³ siê wrêcz ekscentryczny. Osobiœcie doceniam warsztat... ale rzeczywistoœÌ to dla mnie za ma³o... wole jak autor opowiada o rzeczach jakich siê nie widuje, o takich które ba³bym siê przyœniÌ sobie, o rzeczach dzia³aj¹cych na wyobraŸniê... Szczêœliwy najbardziej jestem ogl¹daj¹c prace Royo, Vallejo ... one przedstawiaj¹ fajne tematy w przystêpny dla oka sposób... a poza granice szczêœcia prowadzi mnie Giger :devil:

Neonis 
Wysłany: 2010-04-14, 15:49   
0
UP DOWN
aerografit.pl

Cytat:
Neonis, w FotoSzopie da siĂŞ zrobiĂŚ wszystko

OprĂłcz chociaÂżby postaci z twojego snu, ktĂłrego rysy twarzy nie pasujÂą do nikogo innego :]
MaÂłe sprostowanie: w photoshopie da siĂŞ obrobiĂŚ wszystko - zrobiĂŚ raczej niebardzo :/ Pozatym gdybyÂś zrobiÂł takie coÂś w photoshopie nie byÂło by to niczym innym jak fotorealizmem stworzonym cyfrowo na kompie...

Cytat:
Osobiœcie doceniam warsztat... ale rzeczywistoœÌ to dla mnie za ma³o... wole jak autor opowiada o rzeczach jakich siê nie widuje, o takich które ba³bym siê przyœniÌ sobie, o rzeczach dzia³aj¹cych na wyobraŸniê...

Fotorealizm + Surrealizm (czyli aby to potrafiĂŚ trzeba umieĂŚ jedno i drugie)

Cytat:
taka forma sztuki mogÂła budziĂŚ zachwyt... ale teraz...

Uwierz, Âże nadal budzi i jeszcze dÂługo bĂŞdzie budziĂŚ :)

LoboLoco 
Wysłany: 2010-04-14, 18:18   
0
UP DOWN

Po pierwsze fotoszop to nie tylko program do obrĂłbki, ale teÂż do malowania, rysowania i czego tam jeszcze .... Pracuje w szopie i znam jego moÂżliwoÂści ...

LoboLoco napisał/a:
Uwierz, Âże nadal budzi i jeszcze dÂługo bĂŞdzie budziĂŚ

ale nie taki jak kiedyÂś...

Neonis 
Wysłany: 2010-04-14, 21:21   
0
UP DOWN
aerografit.pl

Cytat:
ale teÂż do malowania, rysowania i czego tam jeszcze

Czyli coÂś na wzĂłr malowania tradycyjnego tylko w sposĂłb cyfrowy (jeÂśli mĂłwisz o zastosowaniu tabletu)... Jak na photoshopie "narysujesz" postaĂŚ bardzo podobnÂą do pierwowzoru to to juÂż nie bĂŞdzie fotorealizm?

Neonis 
Wysłany: 2010-04-14, 21:27   
0
UP DOWN
aerografit.pl

W³aœnie zauwa¿y³em, ¿e niepotrzebnie zaœmiecamy temat rozmow¹ o fotorealiŸmie, której jednak ten temat nie dotyczy... Proponujê albo usun¹Ì zbêdne posty, albo je przenieœÌ do osobnego tematu...

LoboLoco 
Wysłany: 2010-04-14, 21:29   
0
UP DOWN

Bêdzie to fotorealizm... fotoszop to tylko bardzo rozbudowane narzêdzie... Tak, chodzi o tablet... programy takie jak corel painter w po³¹czeniu z tabletem daj¹ ogromne mo¿liwoœci... wystarczy poszperaÌ na deviantart.com

PrimoOne 
Wysłany: 2010-04-14, 22:42   
0
UP DOWN

ZeszliÂśmy z inspirujÂących prac i malowania aero, do robienia grafiki na kompie.. Wydaje mi sie Âże porĂłwnywanie tabletu do aero jest totalym bezsensem.
Owszem fotoreal zawsze bedzie miaÂł rzesze fanĂłw ( sam podziwiam warsztat - mowa o malowaniu aero), bo jest to poprostu wyczyn. Ale osobiÂście jaram sie bardziej innymi rzeczami.

lak 
Wysłany: 2010-04-14, 23:21   
0
UP DOWN

foto..Âśmoto...hiper...piper...real.itp.to jest nudne,na pocz. byÂł konkret....

sebsa
Wysłany: 2010-04-16, 10:48   
0
UP DOWN

ja znalazlem takie :

PrimoOne 
Wysłany: 2010-04-16, 11:51   
0
UP DOWN

1-sza praca miazga... Dobry wkret z tymi lupami.. DuÂżo wolnej reki i wÂłosy rzÂądzÂą..

sebsa
Wysłany: 2010-04-16, 13:06   
0
UP DOWN

Mi tez sie ta pierwsza najbardziej podoba,naprawde kawal dobrej roboty i dobry pomysl z tymi lupami.

sebsa
Wysłany: 2010-05-21, 23:24   
0
UP DOWN

fajna stronka
http://www.stevenunez.com/index2.html

PrimoOne 
Wysłany: 2010-05-28, 20:04   
0
UP DOWN

Nowy Fonzy.... Start, i koniec...

l_14d2b077e7bf4058bb7d642c0bc5c7d1[1].jpg
Plik ściągnięto 171 raz(y) 127.77 KB

dawid
Wysłany: 2010-05-29, 09:41   
0
UP DOWN

Wszystko to co tu wstawiliscie jest ok ale tu sa prawdziwe umiejetnosci wstawiam linki do galleriii artystow bo bardzo duzo tego jest:)

moj faworyt jesli chodzi o aero na pojazdach i czas wykonania (poczytajcie dyskrypcje:)), Matt swietne ciezarowki jest tego ze 6 stron ogladania:)

http://matt-paint.deviantart.com/gallery/

Nastepny niezy airbrusher z anglii i tez troche ogladania:)

http://airbrushad.deviantart.com/gallery/

Hiperrealistyczny painter robi zmudna i dobra robote smaczne tematy:)

http://hyper-tom.deviantart.com/gallery/#

Milego przegladania i i nabijania sie wena!

Mcdevil 
Wysłany: 2010-06-04, 01:42   
0
UP DOWN

CoÂś z dojczĂłw, dla mnie teÂż kozak

http://www.kalli-haun.de

Co do tematu gites pomys³, dobrze jest podpatrzeÌ co wymiatacze robi¹ i próbowaÌ d¹¿yÌ do tego, maj¹c w dupie ¿e czasem siê przycina.
OsobiÂście mi bardziej wkrĂŞca siĂŞ; pomysÂł, ciekawe skombinowanie tematu, koloru, kompozycji, techniki i w koĂącu zÂłapanie swojego rozpoznawalnego stylu nad suchym chiper-realizmem. PerfekcjÂą pewnie byÂło by dojÂście do zajebistego poziomu w realizmie, a nastĂŞpnie Âświadome odchodzenie od niego i poszukiwanie swoich wÂłasnych form przekazu. Tiia ;)

Neonis "CzymÂże jest zatem Mona Liza Da Vinci'ego jak nie najwiĂŞkszym obecnie dzieÂłem na Âświecie i ikonÂą sztuki artystycznej, namalowana jakim innym stylem jak nie fotorealizmem?"
Tu odrobinĂŞ siĂŞ po przekomarzam. :)

Najwiêksze dzie³o i ikona, to trochê sztuczne napompowanie w obecnych czasach, tego jednego p³ótna. Ludzie t³ocz¹ siê przy nim w muzeum, nie widz¹c w cholerê dobrego stafu na s¹siednich œcianach. Nazwa³bym to marketingiem i mod¹. Odbieranie sztuki, jakoœ bardziej widzi mi siê subiektywnie i ciê¿ko jest powiedzieÌ ¿e akurat to coœ jest numero uno. No Vinci jako fotorealizm to te¿ mi nie pasi. GoœÌ ma swój styl i to ca³kiem rozpoznawalny :) i nie za bardzo chyba biega³o im ¿eby jak najdok³adniej oddaÌ -skopiowaÌ naturê.

"Dla mnie osobiœcie taki Van Gogh i jego prace ledwo le¿a³y obok prawdziwych dzie³ sztuki..." aj ;) ostro :) . Sam za goœciem mo¿e a¿ tak bardzo nie przepadam, wolê impresje. Ale tacy pchnêli do przodu skostnia³¹ koby³ê. Nawet niekoniecznie dobi³ j¹ z³owieszczy aparat fotograficzny :) . £apali po prostu inne myki i tematy ni¿ w sztuce przedstawiaj¹cej- fotorealiŸmie ;) . I miano Sztuki moim zdaniem jak najbardziej.

Sorry za oftop i w Âżadnym wypadku nie podjeÂżdÂżam do ciebie Neonis, chciaÂłem tylko wrzuciĂŚ swojÂą odmiennÂą opiniĂŞ na temat.
Pozdro

Neonis 
Wysłany: 2010-06-04, 15:03   
0
UP DOWN
aerografit.pl

Bardzo moÂżliwe Âże masz racjĂŞ, lecz jak sam powiedziaÂłeÂś:
Cytat:
Odbieranie sztuki, jakoÂś bardziej widzi mi siĂŞ subiektywnie

To co dla mnie jest prawdziwÂą sztukÂą, dla innych moÂże byĂŚ niczym i na odwrĂłt... Nie ma co siĂŞ nad tym sprzeczaĂŚ, bo nie ma w tej dziedzinie idealnego Âśrodka dla wszystkich... :)

hlecter
Wysłany: 2010-06-09, 12:50   
0
UP DOWN

http://hajimesorayama.com...oid_pop02D.html polecam caÂła galerie;D

macioo74
Wysłany: 2010-06-10, 19:31   
0
UP DOWN

Mam pytanie. Wie ktoÂś jakim kolorem jest zrobiona praca z tÂą lampÂą samochodowÂą i dÂłoniÂą? Cos w rodzaju sepi? Jakimi kolorami uzyskaĂŚ taki efekt?

Mcdevil 
Wysłany: 2011-10-23, 22:35   
0
UP DOWN

Tak Âżeby nie byÂło Âże tematy AB same tendencyjne. :nie:
To odÂświeÂżam ten :tak:
Pinup czyli Panie strzel mi jak¹œ dupê na masce
PinUp Art
Z aero np. wspomniany wczeÂśniej Caleandra

Czachuny, dragony i zabawa panelami
fuchs

Poza aero warto poszukaĂŚ na face
"The Royal Art Group" niktĂłre wystawy ÂłamiÂą szczenĂŞ i przyjemnie jest :)
Jeszcze unfinisched buisnes do Neonisa ;)
Bez wchodzenia w temat. Wybie¿ kilka prac starych mistrzów których uwa¿asz za Hiperrealistów, przejdŸ siê do muzeum i przyjrzyj siê tym pracom z bliska. Odbijaj¹c na Dru myœlê ¿e wy³apiesz ró¿nicê. :) .
Pozdro
ps i cukiereczek na oczy ;)

GoÂścia Steve Driscoll

PrimoOne 
Wysłany: 2011-10-23, 22:58   
0
UP DOWN

TeÂż dorzucĂŞ.. MoÂże ktoÂś nie widziaÂł:
http://www.pastranaunlimited.com/
http://www.airbrushfitto.com/
http://buckwildpaint.com/

Tutaj troche artu, cyckĂłw i jeszcze raz cyckĂłw:
http://eroticartvillage.com/

I to siĂŞ miÂło oglÂąda, mimo Âże to zwykÂły brush:
http://www.art-portrets.ru/

Mcdevil 
Wysłany: 2011-10-24, 12:54   
0
UP DOWN

No w temacie cyckĂłw trochĂŞ jest :) .
Co do Rosjanina to Kazarin po polsku Kozak ;)
Ale moÂżna na ebayu obadaĂŚ co chiĂączycy olejami za grosze odwalajÂą ok 200F. WiĂŞc zamiast sprzĂŞtu do drukowania na pÂłutnie kupuje siĂŞ z 2 ChiĂączykĂłw i biznes jest:)

Brakuje tego tego goÂścia
Cross
Motorki miodzio, a jeœli tu zagl¹da œw. Miko³aj to t¹ ksi¹¿eczkê chcê na urodziny ;)

I coÂś dla Hlectera
Yvonne

I coÂś standardowo trochĂŞ poza:
Victoria

hlecter
Wysłany: 2011-10-24, 22:39   
0
UP DOWN

Yvonne na kolana nie powala

Mcdevil 
Wysłany: 2011-10-26, 13:59   
0
UP DOWN

No technicznie szaÂłu ni ma, ale z drĂłgiej strony wypracowaÂła sobie stylĂłwkĂŞ i nie sÂą to kopie a raczej autorskie.

LAKIEROWANKO Strona Główna » AIRBRUSH » Forum Airbrush

Odpowiedz do tematu