Szukaj FAQ Album



Autor Wiadomość
ks63b 
Wysłany: 2017-04-15, 16:37   
0
UP DOWN

Posty: 49
Skąd: Mazowsze
Witam
Posiadam festola,już ze dwa lata,da się nim wyciąć wszystkie wtrącenia (bez garści piachu) i daje radę bardzo dobrze ,oczywiście klar musi być wyschnięty.U mnie warunki nie kabinowe :spoko: ^^
pozdrawiam
 

Eytan
Wysłany: 2017-04-15, 17:55   
0
UP DOWN

Posty: 10
To chyba sobie zakupię taką zabawkę jak trochę kasy będzie :spoko:
Trudno tym wyciąć jakiś syf ? Jakieś super zdolności manualne trzeba mieć ?
A i jeszcze jedno, na bezbarwnym robi mi się co jakiś czas kilka oczek :/ wykluczam winę powietrza bo czasami na jednym elemencie nie ma wcale a obok kilka się trafi...
Może być że za długo czekam między warstwami bezbarwnego ? ( General 6000 )
 

rustin
Wysłany: 2017-04-16, 21:29   
0
UP DOWN

Posty: 7
W miejscu styku zderzaku i błonnika pojawił się nalot rdzawy. Zrzuce zderzak, wyczyszcze ile się da i na to położę app rstop,podklad akrylowy, szpachla, podklad akrylowy w sprayu i na to lakier. Czy tak może być?
Kiedyś próbowałem Brunox i lipa, nakładalem też podkład reaktywny novol i na to akrylowy ale po kilku miesiącach była rdza mimo wyczyszczenia rdzy ( to było poprzednie auto)
 

KK 
Wysłany: 2017-04-16, 23:11   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3279
Podłóż podkładkę z jakiegoś miękkiego materiału między błotnik a zderzak. Rdza prawdopodobnie wychodzi ponieważ występuje jakieś tarcie i jeden element przeciera farbę. Odsłania się goła stal i jest rdza.
Chyba, że farba jest, a rdza wychodzi z pod spodu. Ogólnie jak wyczyścisz rdzę do 0, to na to wystarczy epoxyd, kolor właściwy i nie będzie problemu. Żadnych gówien w sprayu. Nie szpachluje się na podkład akrylowy w sprayu, ani na epoxydowy w sprayu.
_________________

 
 

Abartodziej
Wysłany: 2017-04-19, 21:34   
0
UP DOWN

Posty: 4
Dobry wieczor ;)
Czy ktorys z bardziej doswiadczonych odemnie Kolegow jest w stanie mi podpowiedziec co jest przyczyna takiego oto efektu ? Polozone na podkladzie, rozcienczone 50%, pistolet speedway 1,8mm ; cisnienie 2bary.
Pozdrawiam

IMG_0596.JPG
Plik ściągnięto 21 raz(y) 458,66 KB

IMG_0593.JPG
Plik ściągnięto 16 raz(y) 1,78 MB

IMG_0590.JPG
Plik ściągnięto 10 raz(y) 1,44 MB

 

KK 
Wysłany: 2017-04-19, 23:19   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3279
Podkład rozcieńczałeś 50%?
_________________

 
 

Abartodziej
Wysłany: 2017-04-19, 23:44   
0
UP DOWN

Posty: 4
Podklad tak jak na puszcze bylo napisane- 30%. Baze lamborginhi perla rozcienczylem 50%
 

GMC
Wysłany: 2017-04-20, 00:00   
0
UP DOWN


Pomógł: 4 razy
Posty: 357
Jaki podkład?
Jaka baza? Z allegro? Jaki rozcieńczalnik?
 

Abartodziej
Wysłany: 2017-04-20, 01:04   
0
UP DOWN

Posty: 4
Podklad firmy aspen, rozcienczalnik ofo, baza lamborginhi oez arancio boreal perla
 

KK 
Wysłany: 2017-04-20, 23:43   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3279
OFO... co to jest za syf? Rozcieńczalnik używa się takiego samego producenta jak producent bazy.
_________________

 
 

Abartodziej
Wysłany: 2017-04-21, 11:30   
0
UP DOWN

Posty: 4
Malujac drugi raz po kasku tym samym zestawem dziwne pęknięcia pojawily sie dokladnie w tych samych miejscach, nie wystapily nowe. Nie mialem mozliwosci dobrania rozcienczalnika po producencie poniewaz dostalem te baze od znajomego, przelana do jakies innej nie oryginalnej puszki. Wydaje mi sie, ze jezeli problem tkwilby w rozpuszczalniku to po ponownym malowaniu "pekniecia" powinny pojawic sie w nowych miejscach- no ale moge byc w bledzie
 

jarek1981
Wysłany: 2017-04-21, 21:11   Kask
0
UP DOWN

Posty: 15
Witam. Może kolega trochę zagalopował się z tymi materiałami, lecz bardziej prawdopodobne tu by było zastosowanie słabych materiałów przez producenta kasku, lub przez poprzedniego lakiernika. Raczej wielu lakierników to wie jak zachowują się te materiały, a i wielu lakierników pamięta np. zderzaki z polskich fabryk (lanosy, leganzy, itp pokraki). Tam się ważyło na byle przecięciu, a tu poprostu ktoś bardziej doświadczony może by podołal z tematem, ogólnie materiał był kiepski i reagował jak powinien lub nie powinien ;) . Ja w tej sytuacji użyłbym z czystą przyjemnością materiałów wodnych, łącznie z podkładem i tu też ostrożnie. Dobrze wysusz, szlifuj i od nowa.
 

KK 
Wysłany: 2017-04-22, 19:25   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3279
Zdzieraj wszystko do gołego i od nowa. Na porządnych produktach. Na materiałach obcych się nie pracuje, ponieważ nie można dać żadnej gwarancji na naprawę.
_________________

 
 

r.t. 
Wysłany: 2017-04-23, 15:12   
0
UP DOWN

Posty: 19
Skąd: Sulejówek/W-wa
Cześć. Czy na podkład epoksydowy można położyć na mokro Raptora?
Jeśli nie, to ile czasu potrzeba aby w takiej temp jak dzisiaj utwardzi się podkład?


pozdr
Artur
 

grubazjusz
Wysłany: 2017-04-24, 14:59   
0
UP DOWN

Posty: 3
Cześć. Jestem nowy na forum i mam pytanko. Lakierowałem model w skali 1:24 lakierami w sprayu firmy motip (oczywiście akryle), pierw podkład motipa szary, potem kanadyska zieleń metalik też motpia, położyłem 3 warstwy, lakier był już ładnie pokryty itp ale zauważyłem, ze na rogu były 2 malutkie kropeczki nie domalowane (jak igła) więc postanowiłem położyć jeszcze jedną warstwę w miejscu gdzie te kropeczki były. to odtłuściłęm powieszchnię (płynem do naczyń, wcześniej tak robiłem nic sie nie działo) i psikłem delikatnie lakierem. dziurki sie pokryły ale lakier na całym boku się zważył. jaki może być powód zważenia sie lakieru? poprostu lakier zaczął się marszyć. i jeszcze jedno pytanko, clar daje sie na jeszcze mokry metalic czy juz na wpełni suchy lakier? Za pomoc z góry dziękuję :)
 

kzychu
Wysłany: 2017-04-24, 19:52   
+1
UP DOWN

Pomógł: 2 razy
Posty: 250
r.t. podkład epoksydowy w aplikacji na mokro zamyka się bazą i klarem po 1-2 godz. w normalnej
temperaturze (20oC) i jest ok. W przypadku czekania dłuższego 12-24 h trzeba zmatowić bo nie ma przyczepności.Ja bym robił tak żeby nie matować.Nie wiem o jaką temperature Ci chodzi - bo jeśli zewnętrzną to grubo położony epoksyd będzie ze 2 tygodnie mokry.
 

jarek1981
Wysłany: 2017-04-25, 19:59   spray
0
UP DOWN

Posty: 15
grubazjusz. Jeśli malowałeś model kilka warstw po kolei i nic się nie działo to jak najbardziej w porządku. Natomiast malowanie na niby wyschnięty lakier spowodowało ważenie się poprzedniej powłoki. Tak po prostu zadziałał rozpuszczalnik z nowo nałożonej powłoki. Na przyszłość postaraj się raczej o więcej cierpliwości i nakładaj lakier cienkimi warstwami, tym bardziej że był to element poprawiany. Przy sprayach naprawdę trzeba dobrze wysuszyć powłokę i być ostrożnym przy poprawkach. Powodzonka
 

jarek1981
Wysłany: 2017-04-25, 20:04   spray
+1
UP DOWN

Posty: 15
Nie dopisałem wcześniej bo jakoś mi wyleciało. Bezbarwny lakier kładziesz dopiero na zupełnie suchy lakier bazowy, taki , który możesz dotykać głaskać, szurać ręką czy ścierką antystatyczna.
 

grubazjusz
Wysłany: 2017-04-25, 21:09   
0
UP DOWN

Posty: 3
lakier był napewno wyschnięty bo leżał chyba z 2 tygodnie w ciepłym (18-20*C) i dobrze nasłonecznionym miejscu. powłoka była prawie idealna bo były te dwie mikro kropeczki.... ehhhh... a mogłem to pędzelkiem zamalować. zazwyczaj lakierowanie bazą zaczynam od takiej cieniutkiej mgiełki która ledwo co siada na podkładzie, kładę około 4 cienkich warstw bazy i na to clar kilka warstw (oczywiście w odstępie) odczekanie około 3 dni (zależy kiedy mam czas) i polerka. No niestety model terez ląduje w wodzie z kretem. i od nowa cała procedura sie zacznie. Dzięki wielkie za pomoc :)
 

bravo21 
Wysłany: 2017-05-01, 19:42   Devilbis gti pro czy gti pro lite ?
0
UP DOWN

Posty: 4
Witam , mam mały dylemat i liczę na waszą szybką pomoc a mianowicie chcę zakupić używany pistolet devilbiss 1.3 z dysza przy GTI PRO T1 lub GTI PRO LITE TE10

starszy bordowy GTI PRO koszt 920zł wygląda na stan bardzo dobry jest pudełko wszystkie akcesoria ogólnie zadbany i

nowszy złoty GTI PRO LITE za 1000zł też wygląd bardzo dobry czysty itp. oczywiście pudełko gadżety i paragon bo pistolecik jest jeszcze 1,4 roku na gwarancji ( pan sprzedający powiedział że nie umie się do niego przyzwyczaić bo od lat lakieruje SATĄ )

Proszę o pomoc który wybrać ?

wiem że tak jak z autami nowe nie znaczy lepsze od 3 czy 4 latka

Pozdrawiam
 

sawmaster 
Wysłany: 2017-05-01, 20:18   
0
UP DOWN

Posty: 465
Skąd: Białystok
nie bierz pistoletów używek, tak jak głośników itp bo się przejedziesz takie moje zdanie
_________________
Inni mówią że są lepsi a ja skupiam się na swojej pracy.
 

bravo21 
Wysłany: 2017-05-01, 20:25   
0
UP DOWN

Posty: 4
sawmaster napisał/a:
nie bierz pistoletów używek, tak jak głośników itp bo się przejedziesz takie moje zdanie


Dzięki za szybką odp. ale na nowy mnie nie stać , chodź na tym forum grono ludzi właśnie doradza kupno używki

a wracając do pytania lepiej gti pro czy gti pro lite z paragonem i gwarancją ?
 

sawmaster 
Wysłany: 2017-05-01, 20:33   
0
UP DOWN

Posty: 465
Skąd: Białystok
bierz flg4 i nie wymyślaj na początek aż aż, ale na upartego bierz tego z paragonem
 

bravo21 
Wysłany: 2017-05-01, 20:37   
0
UP DOWN

Posty: 4
sawmaster napisał/a:
bierz flg4 i nie wymyślaj na początek aż aż, ale na upartego bierz tego z paragonem


FLG4 ?? czy FLG5 ? w polskich sklepach int. widzę tylko FLG5
 

KK 
Wysłany: 2017-05-01, 22:20   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3279
FLG 5
_________________

 
 

bravo21 
Wysłany: 2017-05-01, 22:22   
0
UP DOWN

Posty: 4
Dzięki za pomoc , zdecyduje się na GTI PRO LITE z paragonem i gw.
Pozdrawiam
 

KK 
Wysłany: 2017-05-03, 00:36   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3279
Nie kupuj tego guna, ponieważ szkoda kasy na niego. Zrobisz jak zechcesz.
_________________

 
 

kalbi 
Wysłany: 2017-05-03, 09:38   
0
UP DOWN

Pomógł: 30 razy
Posty: 1608
Skąd: Warszawa
Jak nie masz kasy na nowy to kup Sagolę 4500 titania za 999zł z allegro, gun uniwersalny do bazy i bezbarwnego
_________________

 
 

nitroosek
Wysłany: 2017-05-05, 23:43   
0
UP DOWN

Posty: 52
Panowie macie może jakieś namiary na kubki do iwaty ws400? Zamiennik jakiś, ewentualnie mix&spray (chyba jest to odpowiednik PPSa do iwaty...)
Ewentualnie jakaś przejściówka, żeby kubek od airgunsy podpiąć do WS400... Kurde spadł mi ostatni pistolet i pękł dekiel od kubka :(
 

kalbi 
Wysłany: 2017-05-06, 09:35   
0
UP DOWN

Pomógł: 30 razy
Posty: 1608
Skąd: Warszawa
nitroosek napisał/a:
Panowie macie może jakieś namiary na kubki do iwaty ws400? Zamiennik jakiś, ewentualnie mix&spray (chyba jest to odpowiednik PPSa do iwaty...)
Ewentualnie jakaś przejściówka, żeby kubek od airgunsy podpiąć do WS400... Kurde spadł mi ostatni pistolet i pękł dekiel od kubka :(


w APP są po około 20 zl zamienniki do Iwaty ale typowy chińczyk
_________________

 
 

Robster
Wysłany: 2017-05-07, 17:13   
0
UP DOWN

Posty: 13
czy mogę zamalować spray pistoletem? nie zważy się? podkład akrylowy się waży, to wiem :spoko: oczywiście lakier bazowy na lakier bazowy
 

sawmaster 
Wysłany: 2017-05-07, 17:39   
0
UP DOWN

Posty: 465
Skąd: Białystok
kiedyś robiłem tak że spreyem lakierowałem i potem na to baza i nic nie zważyło
 

Robster
Wysłany: 2017-05-07, 19:09   
0
UP DOWN

Posty: 13
dziekuje :)
 

nitroosek
Wysłany: 2017-05-13, 17:13   
0
UP DOWN

Posty: 52
kalbi napisał/a:


w APP są po około 20 zl zamienniki do Iwaty ale typowy chińczyk

Dzięki za info, odżałowałem, i zamówiłem oryginał.

Jeszcze jedno pytanie, kojarzycie Renault captur w takiej konfiguracji kremowe auto, czarny dach? Potrzebuję numer tego kremowego lakieru, nigdzie w necie nie mogę znaleść, a w mieszalni też mi nie pomogli. Czarny to wiem że etoil nazwa, ale ten kremowy? Nazwa albo numer mi pomoże :)
 

pitsar
Wysłany: 2017-05-18, 14:55   
0
UP DOWN

Posty: 1
Witam.
Trzy lata temu oddałem do konserwacji samochód , podobno konserwację wykonano Tectylem ,ostatnio obejrzałem spód na podnośniku ,tragedia , chcę teraz zrobić to sam , mam już kołyski , pytanie ten tzw. tectyl usunąć można tylko mechanicznie czy jest jakiś środek który to zmyje?
 

KK 
Wysłany: 2017-05-19, 21:11   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3279
Co znaczy tragedia? Będziesz piaskował podwozie? Tylko tak usuniesz w 100% korozję tą widoczną z wierzchu.
_________________

 
 

rustin
Wysłany: 2017-05-23, 19:05   
0
UP DOWN

Posty: 7
Pogubiłem. Wyczyscilem ile się dało do gole blachy, nie wszystko się udało bo są małe wzery. Całość pomalowalem app rstop bo tylko mam to pod ręką, Brunox jeszcze ale to ponoć lipa.
Teraz to schnie.
Muszę trochę nałożyć szpachli,na ten app rstop dawac? Wyżej dostałem odp że na podklad akrylowy się nie szpachluje. Mam tylko podklad akrylowy w sprayu i lakier.
 

rustin
Wysłany: 2017-05-23, 19:43   
0
UP DOWN

Posty: 7
Mam jeszcze farbę hamerite jak się nada
 

robert87/1
Wysłany: 2017-06-01, 08:48   lakierowanie po zaciekach
0
UP DOWN

Posty: 2
Na wstepie pragne wszystkich powitac. i podziekowac za przyjecie na forum. I chciałbym od razu przejsc do sedna. pomalowałem zbiornik w motocyklu niebieski metalik... na to poszedł bezbarwny..poszły zacieki.. niestety ciezkie do zlikwidowania ..pytanie moje jest takie jak przygotowac teraz powtórnie zbiornik do lakierowania..? jakiego najlepiej uzyc papieru..by najpierw zlikwidowac zacieki pózniej zabrac sie za reszte powierzchni... nie dysponuje maszynkami.. bede to robił ręcznie.z góry dziękuje za odpowiedz.
Z góry przepraszam jesli powklejałem temat tam gdzie nie powinienem.
 

radex99
Wysłany: 2017-06-04, 15:47   
0
UP DOWN

Posty: 10
Witam wszystkich,

mam dwa autka fabia w trzema puknieciami oraz mondeo ze skorodowanym dolem drzwi (juz chyba zaczelo wychodzic na zewnatrz delikatnie) oraz progiem. Chcialbym sie dowiedziec czym najlepiej to zabezpieczyc (fabia) i uratowac (mondeo). Miejsce pracy pod blokiem wiec i szlifowanie tylko jakoms mala wiertarczeka lub recznie.

Fotki:
https://drive.google.com/open?id=0B2vgO7T6Lu-VLWx5V3JoUktJNW8

Czego uzyc wstepnie myslalem ( fabia ):
a) klasc brunox /cortanin
b) klasc podklad epoksydowy ? Ale jaki?
c) farba w sprayu?

Mondeo:
a) cortanin / brunox
b) podkład
c) farba w sprayu?

W przypadku fabii tez mysle ze moze warto zostawic i jak przegnije kupic uzywana klape ale wiadomo lepiej zabezpieczyc

Jesli chodzi o mondeo ma juz 16lat wiec tu nawet moze jakims hammeritem te drzwi czy cos? Bo i tak raczej ich nie uratuje a moze dwa latka to potrzyma? A potem jesli auto pozyje to kupie uzywki i podmienie

Prosze bardzo o rady jak zalatwic temat i jakimi srodkami

pozdrawiam
 

matheusz16
Wysłany: 2017-06-05, 18:06   Kilka nurtujących pytań
0
UP DOWN

Posty: 4
Witam. Mam kilka pytań,ponieważ zaczynam przygodę z lakierowaniem.

1. Dlaczego na podkład epoksydowy daje się podkład akrylowy ? Co on w nosi w lakierowanie? ( Wiem,że można podkład akrylowy pominąć,ale jakie mogą być tego skutki )

2.Czy po nałożeniu APP R-Stop na gołą blachę w miejscu korozji i miejsc sąsiadujących po wyschnięciu trzeba go zeszlifować ? Jakim papierem? Czy w razie nie wystarczającego zeszlifowania może skutkować to słabszą przyczepnością podkładu epoksydowego?

3.Czy nową baze można lać na starą zmatowioną powłokę lakierniczą ? (bezpośrednio bez podkładu)

4.Na szpachlę daję się podkład epoksydowy to już wiem,a czy można dać też podkład akrylowy i nic się nie powinno z nią dziać ?

5. Podkład epoksydowy firmy T4W nadaje się ? (Bo o lakierze bezbarwnym i podkładzie akrylowym słyszałem i czytałem dobre opinie,a o epoksydowym za wiele nie wiem.)

6.Co dodaje się do bazy ? Utwardzacz i rozpuszczalnik ? Pytać się od razu w mieszalni co do niego dolać i w jakich ilościach ?

7.Jak matowić starą powłokę żeby się nie przetrzeć do bazy ? (Wystarczy tylko potrzeć papierem na mokro na tzw. krzyż i jak widze już mat i nie ma żadnym przebłysków błyszczących to jest ok ? )

8.Lakier bezbarwny. O co chodzi z tym warstwami przepyłka wylana itd. ? Jak najlepiej nakładać lakier bezbarwny żeby po prostu czegość nie odwalić bo tego najbardziej się boję (Wiem wiem że praktyka czyni z gościa zawodnika,ale wolę nawiązywać do cennych rad co robić a czego lepiej nie robić)

9.Przy lakierowaniu ,która warstwa ile potrzebuje do wyschnięcia.( Po jakim czasie na epoksyd można lać podkład akrylowy,po jakim czasie baze, a po jakim czasie na baze lakier bezbarwny ? )

10.Czy podkład epoksydowy matuje się przed podkładem akrylowym ?

11. Ustawianie pistoletu. Czy dobry patentem jest zawieszenie w garażu jakiejś dużej gazety i na niej ustawiać pistolet przed nakładanie np. Bazy ?

12.Czy podkłady da radę sprawnie i ładnie nanosić pistoletem z dyszą 1.4 ? trzeba go wtedy jakoś bardziej rozcieńczyć rozcieńczalnikiem ?


Dużo się naczytałem,ale szczerze mówiąc już mam tak namieszane w głowie, ponieważ jedni twierdzą tak drudzy inaczej,dlatego postanowiłem te nie do kónca dla mnie jasne pytania zamieścić tutaj. Jakby ktoś był tak miły i mi co nieco napisał i dał jakieś cenne rady to byłbym wdzięczny.
 

KK 
Wysłany: 2017-06-05, 23:59   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3279
Co nieco to już było tyle razy napisane, tylko szukać się nie chce.

Co do punktu 11 to tak, koniecznie Wyborcza.

Od szpachli do bazy jest taki temat, poszukaj i czytaj.
_________________

 
 

Robertlodz09 
Wysłany: 2017-06-06, 07:35   
0
UP DOWN


Pomógł: 45 razy
Posty: 3040
Skąd: Łódż
KK napisał/a:
Od szpachli do bazy jest taki temat, poszukaj i czytaj.

Zapraszam do lektury....
http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=5785
 

matheusz16
Wysłany: 2017-06-06, 19:47   
0
UP DOWN

Posty: 4
Czytalem 3 razy i nie ma tam odpowiedzi na wszystkie moje pytania. Takze jakby ktos mogl jeszcze ewentualnie krotko odpowiedziec na pytanie 1,2.(czy r-stop sie szlifuje), 3, 5 i 12 ? Przeczytalem juz sporo artykulow, szczerze to nawet drukowalem i pisalem sobie notatki zeby miec pod reka i w razie co do nich zerkac (prosze sie nie smiac :D ) . Rozni ludzie roznie pisza,slatego tez postanowilem napisac tu dla upewnienia sie . Pozdrawiam
 

radex99
Wysłany: 2017-06-07, 08:30   
0
UP DOWN

Posty: 10
Hej a moze ktos podpowiedziec mi na moj post mondeo/ fabia? Czy raczej zalozyc nowy topic. Jestem calkiem zielony a nie chce czegos naknocic, troche czytalem ale wiele opini, ale koniec koncow chyba APP r stop najlepszy wychodzi. Pytanie czy klasc podklad na to czy tylko taka zaprawke zostawic z R-stopu?
 

matheusz16
Wysłany: 2017-06-07, 20:20   
0
UP DOWN

Posty: 4
Co do brunox i r-stop ja będę używał r-stop bo przekonał mnie test tego Pana : https://www.youtube.com/watch?v=-4rhOvtwIA8 . Ja też jestem zielony,ale wychodzę z założenia,że nawet różniący się odcień na aucie jest lepszy niż rozwijająca się ruda. Także jeżeli nie masz warunków kompresor itd. To bym to poleciał r-stopem, podkład epoksydowy w sprayu i ewentualnie bazą w sprayu. Spraye to ogólnie podobno zło i gówno z tego co wyczytałem,ale moim zdaniem lepsze to niż rozwijający sie rudy. Pozdrawiamm
 

radex99
Wysłany: 2017-06-08, 16:48   
0
UP DOWN

Posty: 10
Hej to moze wtedy podklad z pedzla nakladany? i grubsza warstwa bedzie? Nie zalezy mi na wygladzie. Jesli chodzi o fabie to tylko zaprawki. W mondeo sa dwie sprawy Zaczynajacy gnic prog gdzie moglbym szlifowac. NAtomiast drzwi przezarte na wylot wiec tu cos aby w drzwiach dziury sie nie robily. Moze do drzwi wtedy cortanin ? albo r-stop dopiero na cortanin?
 

matheusz16
Wysłany: 2017-06-09, 13:11   
0
UP DOWN

Posty: 4
Ja bym nie kombinowal i po zeszlifowaniu do blachy dalbym tylko r-stop i potem na to podklad epoksydowy bo on przeciez tez ma chronic przed korozja . A co do tego pędzla no niby mozna,ale nie koniecznie grubiej. Moim zdaniem lepiej dac ze 3 warstwy tniejsze i miedzy kazda warstwa zeby sobie doschlo. Bo czytalem gdzies ze za gruba warstwa podkladu sprawia ze podklad z zewnatrz zaschnie a ze srodka przy grubej warstwie nie ma jak odparowac. Ile w tym prawdy nwm,ale lepiej dmuchac na zimne. A co do dziur kiedys widzialem na yt jak gosc w audi dziurawy blotnik kleil zywica,dawal na ta szpachle itd. I suma sumarum efekt koncowy mu wyszed ladny :)
 

radex99
Wysłany: 2017-06-14, 19:12   
0
UP DOWN

Posty: 10
Dzieki wielkie, jeszcze sie zastanawiam i dalej czytam, czytam i czytam :) czy wlasnie r-stopem czy lepiej cortanin f. po 24h mycie i suszenie (ale tu na dworze jak spadnie deszcz to moze mi nie wyschnac bo nie mam garazu). Bo ogolnie rozumiem ze cortanin jesli polozony jak w instrukcji bedzie lepszy? czy nie ma co sie pitolic i dawac rstop?

Dodatkowo czy moge zostawic sam epoksyd na zewnatrz bez lakieru czy to mija sie z celem i rdza szybciej wyjdzie?

Poza tym jesli mam kolor metalic jest szansa ze dobiore podobny w miare kolor ale w akrylu zeby nie musiec dokladac potem bezbarwnego?

Czy szpachla jest konieczna jesli nie zalezy mi na ksztalcie materialu ? :)

Minia, polozona na cortanin, albo app rstop a dopiero epoksyd czy to sensowny pomysl?
 

kogelmogel
Wysłany: 2017-06-17, 13:30   
0
UP DOWN

Posty: 7
Witam, jaki polecacie klar do +/- 150zł za 1L do bazy BMW 244 Sterlingsilber Sterling Silver Metallic Silver, do warunków garażowych i lakierowaniu całego auta na lustro. I jeszcze jedno pytanie bo miałem kupione tej bazy 2L i niestety od lakiernika wróciło mi już tylko jakiś litr :shock: http://www.fotosik.pl/zdj...f5c8771059e5f39 i teraz czy jest sens dorobić takiej bazy z 1L czy zmienić baze na kolor Lakier titanium silver 354 ten z allegro ? jak to widzicie ?
 

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Skocz do: 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group