| Autor |
Wiadomość |
cube

|
Wysłany: 2010-04-18, 17:44 candy vs transparent
|
|
|
ten temat nurtował mnie zanim kupiłem farbki,
zrobiłem mały panelik testowy i postanowiłem się nim podzielić
a nóż komuś ta wiedza się przyda:)
jest to blaszka alu potraktowana dremelkiem(szlifiereczką) potem bezbarwnym podkładem,
a następnie tryśnięta aerografem
użyłem farbek w takich samych ilościach Auto-Air candy black i candy transparent oraz candy yellow i yellow transparent a następnie znów bezbarwnym
środkowy pasek - widać jak wygląda niebarwiony panel
generalnie transparenty są żywsze ale candy mają w sobie jakąś taką mgiełkę która dodaje im głębi
P1020593.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 46 raz(y) 179,18 KB |
|
|
|
|
 |
PROJEKTER

|
Wysłany: 2010-04-18, 20:02
|
|
|
| Jak czytam te wasze posty panowie od airbrusch ... to krew mnie zalewa, że kilka lat temu sam nie spróbowałem ... choć kompletny super wypasiony aerograf i dekor SATA mam do dziś ... piękny efekt @cube ... naprawdę piękny. |
_________________ Chcesz wiedzieć więcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
Neonis
www.INSTRU.unl.pl

|
Wysłany: 2010-04-18, 21:00
|
|
|
| Czemu żółty nie jest żółty tylko zielony? Mi też się tak dzieje, nie wiem dlaczego... Ktoś umie wytłumaczyć? |
|
 |
PROJEKTER

|
Wysłany: 2010-04-19, 06:18
|
|
|
| Prawdopodobnie ta blacha ma niebieską poświatę. |
_________________ Chcesz wiedzieć więcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
PrimoOne

|
Wysłany: 2010-04-19, 12:01
|
|
|
| Nie.. Nie chodzi o niebieski tylko czarny i szary.. Jak do żółtego dodasz czarny, tez wyjdzie zielony.. Tak jak przy flamesach na czarnej powierzchni, jak rzucisz zólty candy na czarny , nie pokryty białym element, to sa zielone przebicia.. Tutaj po szlifie, musiały powstac ciemne rysy, co w efekcie z candy dało zielony. |
_________________ www.streetartshop.pl |
|
|
|
 |
Neonis
www.INSTRU.unl.pl

|
Wysłany: 2010-04-21, 21:52
|
|
|
Mam pytanie do ludzi eksperymentujących z farbami i ich konsystencją... Słyszałem o jakichś rzekomych zabiegach, które sprawiają, że farby transparentne zmieniają się w permanentne (opaque)... Ponoć dodaje się trochę białego i farby te tracą swoją przezroczystość...
A czy da się zrobić na odwrót: ze zwykłych farbek (bazy nitro?) zrobić transparenty? |
|
 |
stopa

|
Wysłany: 2010-04-22, 07:52
|
|
|
| o dodatku białego też słyszałem ale nigdy nie próbowałem, co do baz to można dolać ''żywicy do lakierów'' ale nie za dużo 10 do 20% bo moga być kłopoty jak bedziesz ''klarował'' , klar zjada kolor jak jest za dużo żywicy, eksperymentuj |
|
 |
cube

|
Wysłany: 2010-04-23, 13:21
|
|
|
| Neonis napisał/a: | | A czy da się zrobić na odwrót: ze zwykłych farbek (bazy nitro?) zrobić transparenty? |
da się - acz znalezienie właściwej proporcji - żeby to ładnie wyglądało to droga przez mękę. przynajmniej dla mnie takaż była. co prawda próbowałem to zrobić na akrylach (pigment do krycia z mieszalni) do którego trzeba dodawać lakier bezbarwny.
Ino margines błędu był tak duży że myślałem że wyjdę z siebie i stanę obok
jak za mało bezbarwnego to wychodził kryjący, jak dodałem trochę to się robił prawie całkowicie bezbarwny.
lepiej chyba zainwestować troszkę w AA.
im dłużej próbuję osiągnąć coś tanim kosztem to dochodzę do wniosku że taniej było kupić droższą farbkę już na początku |
|
|
|
 |
cube

|
Wysłany: 2010-04-23, 17:24
|
|
|
a to mam na myśli
efekt miał być taki że transparentny żółty miał przechodzić w transparentny zielony i o ile żółty był w dobrych proporcjach o tyle zielony miał za dużo pigmentu i nic spod spodu nie widać...
panel4.JPG spaprany |
 |
| Plik ściągnięto 4 raz(y) 28,04 KB |
P1020585.JPG ten już przy użyciu candy AA |
 |
| Plik ściągnięto 4 raz(y) 322,63 KB |
|
|
|
|
 |
cube

|
Wysłany: 2010-04-23, 17:39
|
|
|
a tu czyjeś profesjonalne przełożenie (KLAAAAASA) podobnego efektu.
na czarne tło marbelizer na to candy zielony i żółty na to pinstripy
lg_ALIM0791.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 23 raz(y) 69,64 KB |
|
|
|
|
 |