SPONSORZY KONKURSU AIRBRUSH |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
|
|
| Autor |
Wiadomość |
cube

|
Wysłany: 2010-04-23, 20:41 tanio = 2 x drożej niż od razu drogo
|
|
|
chciałbym zacząć temat o waszych doświadczeniach nad próbą robienia wszystkiego półśrodkami, tanimi składnikami, zamiennikami
otóż im dłużej siedzę w temacie (aerografia) tym bardziej dochodzę do wniosku że jednak próbując uzyskać jakiś efekt tanio w rzeczywistości zazwyczaj g... z tego wychodzi i w końcu i tak kończymy na droższym rozwiązaniu podrożonym o wszelkie koszty "tanich" eksperymentów.
no chyba że efektem takich eksperymentów jest jakaś nowa technika, nowy efekt, rewelacyjne i tanie odkrycie.
w moim przypadku tanio wyniósł mnie jedynie kompresor "lodówkowiec", flakes czyli brokacik z UK (ebay), i pigmenty perłowe z USA (ebay), do całej reszty dołożyłem
ale ponoć człowiek uczy się na błędach - a że najlepiej na cudzych - to pytam o Wasze doświadczenia w tej kwestii |
|
|
|
 |
PROJEKTER

|
Wysłany: 2010-04-23, 21:52
|
|
|
Ja to tylko ci powiem : Żałuję że taki sam temat nie pojawił się w części o lakierowaniu samochodów bo tam jest identycznie ... nawet mam na to własne określenie "gównozjad" ... wszędzie tam gdzie pojawiają się teksty o profesjonanym sprzęcie do 50 zł ... lub uniwersalnych materiałach 3 w jednym za 5 zł 100 ml
Masz rację @cube - Człowiek uczy się na błędach .... zapomniałeś tylko ... że mądry człowiek bo ... dureń pozostaje durniem nawet jak powiela jakiś błąd 30 raz a inni mówią mu że sami tez tak zrobili i to jest źle ... ale może 31 raz się uda i dostanie Nobla w lakiernictwie ? |
_________________ Chcesz wiedzieć więcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
LoboLoco

|
Wysłany: 2010-04-24, 14:04
|
|
|
Moim zdaniem szanse na oszczędności tkwią w szukaniu odpowiednich rozwiązań w innych "dziedzinach" jak na przykład zlewanie farby z puchy... choć większość moich eksperymentów z farbami doprowadzała mnie do wniosku o bezsprzecznej wyższości tych dedykowanych, to nie żałuje czasu i pieniędzy poświęconych na "badania" . Sam proces poszukiwania rozwiązań daje tak ważne i bezcenne doświadczenie.
Co do lodówkowca... wcześniej kupiłem profesjonalny kompresor. Teraz się kurzy i czeka na lepsze czasy |
_________________ >>> Airbrush'Lab <<<
 |
|
|
|
 |
Neonis
www.INSTRU.unl.pl

|
Wysłany: 2010-04-24, 20:07
|
|
|
| Cytat: | | ...z tego wychodzi i w końcu i tak kończymy na droższym rozwiązaniu podrożonym o wszelkie koszty "tanich" eksperymentów |
Zgodzę się z tobą, ale tylko pod warunkiem jeśli chodzi o dzieło, na którym zależy nam, alby wyszło jak kolejny cud świata...
Bo w przypadku eksperymentów, testowania jakiejś nowej techniki malowania, uczenia się malowania czegoś konkretnego, czy ogólnie początków z przygodą (true fires, water droplets, sierść, itp.), czyli wtedy, gdy nie zależy nam tak bardzo, żeby to co malujemy wstawić w oprawkę i powiesić na ścianę, wówczas chyba nie ma potrzeby wylewania drogich i profesjonalnych farb czy też materiałów...
Przykładowo ja malując swój pierwszy bak (pierwszy element karoserii) używałem możliwie najgorszych, ale w miarę względnych materiałów (czyli: lakier bezbarwny z tamtego sezonu, akryl sprzed 5ciu lat, tanie farbki nitro). Efektem tego były np. ciemniejsze kropki w kilku miejscach (wina przestarzałej farby)... Ale od początku traktowałem ten bak jak eksperyment, nie zależało mi tak bardzo, żeby to było prześwietnie zrobione, aczkolwiek starałem się wycisnąć jak najwięcej z tego co mam do dyspozycji... Ale klientowi takiego bym oczywiście nie oddał... I zapewne wyszedłbym z siebie i stanął obok, gdybym miał to doprowadzić do perfekcji...
Podsumowując: taniocha jest w sam raz (wręcz wskazana) do nauki, początków, itp., ale jeśli zależy nam na profesjonaliźmie i chcemy, żeby to było cacy to podzielam twoje zdanie |
|
 |
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
|
|