| Autor |
Wiadomość |
mataus
|
Wysłany: 2010-06-21, 22:10 Pytanie-pomóżcie
|
|
|
Witam szanownych forumowiczów.Mam do was pytanko.Może się wydać głupie lecz,jest mi bardzo potrzebna odpowiedź.W jaki sposób mogę przenieść jakąś grafike na malowaną powierzchnie np.kartkę,blachę,nie mam zbyt dobrej ręki do freehandu(wiem że niektóre elementy bedze musiął w taki właśnie sposób namalować.Chodzi mi głównie np.o takie wzory:
.Z góry dzięki za odpowiedz.
Pozdrawiam Mateusz
27.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 157 raz(y) 24,3 KB |
262007195929.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 2 raz(y) 35,66 KB |
18200714284.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 2 raz(y) 32,47 KB |
44.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 2 raz(y) 46,4 KB |
34.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 2 raz(y) 37,24 KB |
|
|
|
|
 |
werbel87
airbrush
|
Wysłany: 2010-06-21, 23:26
|
|
|
| kalka , wydrukuj i odbij |
_________________ my work |
|
|
|
 |
Mcdevil

|
Wysłany: 2010-06-21, 23:58
|
|
|
Jeszcze możesz zrobić wycinankę, drukarka kilka kopi i wycinasz poszczególne elementy.
Pozdro |
|
 |
Mcdevil

|
Wysłany: 2010-06-22, 03:16
|
|
|
A jeszcze masz oldschool, skalowanie. Nanosisz siatkę na rysunek, taką samą(może być inna wielkość, ilość kratek ma się zgadzać ) na docelowy obiekt. I dalej grasz w statki , łatwiutko przenosisz linie punkty i tp. Cholernie czasochłonne |
|
 |
mataus
|
Wysłany: 2010-06-22, 11:04
|
|
|
| Dzięki za pomoc.A kalka zostawi ślad na blasze? |
|
|
|
 |
mataus
|
Wysłany: 2010-06-22, 14:38
|
|
|
A co do tej siatki,to czym mam nanosic te linie??A i jeszcze z czego mam wykonać włąsnie taą siatke,i w jaki sposób.Sorki że tak wypytuje lecz ja już tak mam że muszę wiedzieć wszystko na intertesujący mnie temat
P.S Każdy dostał Punkt |
|
|
|
 |
werbel87
airbrush
|
Wysłany: 2010-06-22, 15:21
|
|
|
| i tak bedziesz to malował farbami raczej do tego podłoża wiec to bez roznicy, kalka jest do odbijania odbij i maluj tu nie ma filozofi = masz 6 lat ?? = kratka to inna bajka mierzysz obwód wysokosc i szerokosc danej pracy dzielisz ja na ile kratek zechcesz zaczynajac od srodka i jesli chcesz powiekszyc to poprostu liczysz np masz 10 cm wysokosci 5 cm szerokosci chcesz to powiekszyc załuzmy 3x = 30 cm 15 cm jest powiekszenie na to kratka przeniesiona w podobny sposob jak 1 projekt a w krateczkach bedzie ci bardzo latwo pzd dziel od połów kratki najpierw srodek tz z 30 srodek to 15 a z 15 to 7,5 i tak dalej i tak dalej |
_________________ my work |
|
|
|
 |
Mcdevil

|
Wysłany: 2010-06-22, 15:32
|
|
|
raczej podrzuciłem to jako ciekawostkę i myślę że przydatne na wrzucenie na duże powierzchnie co by proporcje zachować. Pamiętaj że później jeszcze musisz się bawić w usuwanie:( Werbel ubiegł mnie w opisie:)
Radziłbym ci się raczej skupić na kalce lub drukarce, myślę że znajdziesz coś na youtubcu.
Pozdro
kratka mural
http://www.youtube.com/wa...next=1&index=10 |
|
 |
mataus
|
Wysłany: 2010-06-22, 15:59
|
|
|
| Wielkie dzięki wam za pomoc. :)Jeszcze raz dziex |
|
|
|
 |
cube

|
Wysłany: 2010-07-04, 18:09
|
|
|
no kalki to raczej nie radzę używać bo zawiera wosk z którego większość farb będzie "uciekać"
chyba że specjalną bezwoskową (saral paper - u nas nie do dostania raczej)
ale możesz jeszcze prostszym sposobem - masz tem wzór na kartce, odwrotną stronę kartki pocierasz kredą położoną na płasko, zdmuchujesz nadmiar, kładziesz na blachę i odrysowujesz główne linie. po tym można już śmiało malować |
|
|
|
 |
cube

|
Wysłany: 2010-07-04, 18:20
|
|
|
| można też główne linie pojechać radełkiem (takie kółeczko zębate na uchwycie) na podłożu np. z tektury (kartonu) zrobią się malutki dziurki w papierze. Następnie odwrotną stronę kartki traktujemy papierem ściernym (żeby otworki się niepozamykały). Przyklejamy obrazek na blachę i od góry traktujemy sproszkowaną kredą wrzuconą np. do skarpety. Po zdjęciu kartki wzór będzie widoczny jakby zrobiony przerywaną linią. Zdmuchujemy nadmiar kredy i można malować. |
|
|
|
 |