Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
BartekG
Wys³any: 2010-07-21, 13:45   Malowanie motocykle - akryl + proszek
0
UP DOWN

Witam!
Znalz³em sie na forum przy okazji poszukiwania odpowiedzi na nurtuj±ce mnie pytania:

otó¿ restaurujê motocykl BSA M20, wojskowy motocykl angielski z czasów 2 wojny swiatowej.
Oryginalnie motocykl by³ malowany od góry do do³u lakierem nitro. Jaki obecny lakier najbardziej bêdzie odpowiada³ wygl±dem lakierowi nitro? Czyzby akryl bez polerowania?

Drugie pytani dotyczuy sprawy nastêpuj±cej - mszystkie elementy by³y malowane na ten sam kolor (z wyj±tkiem opon :i silnika). Poniewa¿ sam nie mampojêcia o malowaniu, jestem skazany na warsztaty. A juz widze minê lakiernika, któremu przyniose ponad 80 elemenów (lampki, nó¿ki, kierownice, manetki itp). St±d mia³em plan, ¿eby drobnicê plus grube elementy (rama, podnó¿ki itp) daæ do malowania proszkowego. Potem, na podstawie tych elementów dobrac mo¿liwie najbli¿szy lakier akryl, którym pomalowane by zosta³y b³otniki, bak, lampy puszki narzêdziowe. Na samym koñcu po wstêpnym monta¿u ca³o¶æ (zmontowany motocykl, ale jeszcze bez siode³, opon linek itd) zosta³a by jeszcze raz lekko pry¶niêta akrylem, ¿eby ujednoliciæ pow³okê.
Czy ma to jak±¶ racjê bytu? czy lepiej malowaæ samemu w piwnicy sprajem? Mo¿e jakies sugestie?
Z góry dziêkujê i pozdrawiam

zolwik 
Wys³any: 2010-07-21, 14:24   
0
UP DOWN

To zale¿y jak masz zapas siana to oddaj to lakiernikowi , szkoda takie cacko bazgraæ sprayem ktory mam du¿o s³absz± powlokê ,w dodatku mog± siê przykleiæ paprochy .

Z tym proszkiem dobry pomys³.

Zapodaj fotê :cool: (siedzê w moto) :x:

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: