Autor |
Wiadomość |
 |
tomasns
|
Wysłany: 2010-08-16, 22:10 Moje pierwsze malowanie :D Vectra po caÂłosci :)
|
+1
|
|
|
|
Witam
ChciaÂłem siĂŞ Wam pochwaliĂŚ z moich pierwszych prĂłb lakierowania.
Na wstĂŞpie chce powiedzieĂŚ ze nigdy wczeÂśniej niczego nie malowaÂłem a wszystkie informacje na temat lakierowania zdobyÂłem na tym forum.
Auto jakie poszÂło na pierwszy ogieĂą to opel vectra, jest to moje auto. auto malowane byÂło po caÂłosci wizualnie bylo w nieciekawym stanie ale teraz chyba sie to zmieniÂło, oceĂącie sami
Pistolet to Air Gunsa az3 hte 2 i kompresor expo 50 litrĂłw
kompletujac sprzet stara³em sie aby nie by³ to kompletny syf wiec postara³em sie aby zestaw by³ jak najbardziej pro jak na moje mozliwosci finansowe i amatorskie potrzeby, myslac o lakierowaniu i kupuj¹c sprzêt nawet nie wiedzia³em czy bêdzie mi to jakoœ wychodziÌ, ale z racji ze jestem mechanikiem z zawodu i uwielbiam sam grzebaÌ przy autach wiec postanowieniem spróbowaÌ, kupi³em jeszcze blok filtrujacy ckd reduktor pod pistolet i inne gad¿ety do decyzji o samodzielnym lakierwaniu doprowadzi³¹ mnie sytu³acja ze kiedys odda³em auto do lakiernika a efekt ? lakier odszed³ po roku, zreszta zobaczycie na zdjeciach
tyle gadania wiec do tematu
auto wygladaÂło przed malowaniem tak
jak widac na drzwiach lakier odpada patami razem z szpachla
teraz kilka zdjec z etapu prac
na poczatku zaczolem kuĂŚ tÂą szpachle z drzwi z mysla ich odratowania ale daÂłem spobie spokĂłj i kupiÂłem nowe, a to dlaczego
przy aucie pracowalem sam wiec nie mam za duzo zdjec z tego etapu pracy;/
mniej wiecej tak przebiegaÂł proces lakierowania kazdego elementu jak tych na zdjeciach aq oto efekt prac
postaraÂłem sie aby auto wygladaÂło jak najÂładniej wiec wszystkie plastki wymalowane sa na czarny mat
auto przed zÂłozeniem zostaÂło caÂłe wypolerowanie na 3 rodzajach past 3M
na koniec powiem tak, satysfakcja jaka teraz sprawia mi to jak to auto wyglada warta jest dla mnie kazdych pieniedzy i czasu spedzonego na lakierowanie |
|
|
|
 |
plichciorhehe
|
Wysłany: 2010-08-17, 00:00
|
0
|
|
|
|
efekt mi siĂŞ podoba ile trwaly prace ? |
|
|
|
 |
tomasns
|
Wysłany: 2010-08-17, 00:08
|
0
|
|
|
|
prace byÂły podzielone na etapy wiec ciezko okreslic samo malowanie nie liczac rozkÂładania auta trwaÂło 2 tygodnie z tym ze caÂły bok poprawiaÂłem bo nie byÂłem zadowolony z efektu auto przestaÂło 4 dni w podkÂładzie i w dzien wystawiane byÂło na sÂłonce |
|
|
|
 |
Nurglepl
|
Wysłany: 2010-08-17, 07:11
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
gorzalinek
|
Wysłany: 2010-08-17, 07:26
|
0
|
|
|
|
Ladny Efekt jakiego klaru uzywales ?? |
|
|
|
 |
eMGi_91
|
Wysłany: 2010-08-17, 15:16
|
0
|
|
|
|
Âświetna robota teÂż jestem ciekaw co to za klar
a 3M daÂła swoje i jest efekt |
|
|
|
 |
tomasns
|
Wysłany: 2010-08-17, 17:42
|
0
|
|
|
|
materiaÂły jakich uÂżywaÂłem to :
podkÂład epoksydowy novola a akryl u-pol
baza profix
klar to Gold Car za 1,5 litra 80zÂł, robiony na 1,5 warstwy |
|
|
|
 |
eMGi_91
|
Wysłany: 2010-08-17, 19:15
|
0
|
|
|
|
ile warstw bazy i jak jÂą kÂładÂłeÂś?
i jak poÂłoÂżyÂłeÂś klar?
-technika |
|
|
|
 |
tomasns
|
Wysłany: 2010-08-17, 20:25
|
0
|
|
|
|
bazy posz³y dwie warstwy z przerwami 5 min po miedzy nimi, wczeœniej lekko przepyli³em miejsca gdzie by³ podk³ad, póŸniej przerwa 30 min i bezbarwny na 1,5 warstwy z przerwa 5 min pomiêdzy warstwami. ciœnienie do bazy 2,0 do bezbarwnego 3,2 ustawiane na reduktorze pod pistoletem przy wciœniêtym spuœcie. |
|
|
|
 |
gorzalinek
|
Wysłany: 2010-08-18, 08:02
|
0
|
|
|
|
To juz wiem co to za klar raz uzywalem go dosc dobry chodz hs z gold cara tez nie jest zly wierne autka xd mialem dlugo taka vectre w turbo dieslu isuzu wiec wielkie brawo ze przywrociles blask temu autku ja uzywam teraz zestawu past sia i powiem wam ze nie ustepuja pasta 3M w niczym i futro jest tansze niz pady do 3m |
|
|
|
 |
stanislaw19821
|
Wysłany: 2010-11-23, 21:53
|
0
|
|
|
|
gratulacje kolego mam pytanie jak ten kompresor sobie radzi mam zamiar taki kupic zeby sie nauczyc malowac z gory dzieki pozdrawiam |
|
|
|