Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
tomasns 
Wysłany: 2010-08-16, 22:10   Moje pierwsze malowanie :D Vectra po caÂłosci :)
+1
UP DOWN

Witam :)
ChciaÂłem siĂŞ Wam pochwaliĂŚ z moich pierwszych prĂłb lakierowania.
Na wstĂŞpie chce powiedzieĂŚ ze nigdy wczeÂśniej niczego nie malowaÂłem a wszystkie informacje na temat lakierowania zdobyÂłem na tym forum.
Auto jakie poszÂło na pierwszy ogieĂą to opel vectra, jest to moje auto. auto malowane byÂło po caÂłosci :) wizualnie bylo w nieciekawym stanie ale teraz chyba sie to zmieniÂło, oceĂącie sami :)

Pistolet to Air Gunsa az3 hte 2 i kompresor expo 50 litrĂłw :)
kompletujac sprzet stara³em sie aby nie by³ to kompletny syf wiec postara³em sie aby zestaw by³ jak najbardziej pro jak na moje mozliwosci finansowe i amatorskie potrzeby, myslac o lakierowaniu i kupuj¹c sprzêt nawet nie wiedzia³em czy bêdzie mi to jakoœ wychodziÌ, ale z racji ze jestem mechanikiem z zawodu i uwielbiam sam grzebaÌ przy autach wiec postanowieniem spróbowaÌ, kupi³em jeszcze blok filtrujacy ckd reduktor pod pistolet i inne gad¿ety :D do decyzji o samodzielnym lakierwaniu doprowadzi³¹ mnie sytu³acja ze kiedys odda³em auto do lakiernika a efekt ? lakier odszed³ po roku, zreszta zobaczycie na zdjeciach
tyle gadania wiec do tematu :)
auto wygladaÂło przed malowaniem tak

jak widac na drzwiach lakier odpada patami razem z szpachla :)
teraz kilka zdjec z etapu prac :)
na poczatku zaczolem kuĂŚ tÂą szpachle z drzwi z mysla ich odratowania ale daÂłem spobie spokĂłj i kupiÂłem nowe, a to dlaczego :D

przy aucie pracowalem sam wiec nie mam za duzo zdjec z tego etapu pracy;/

mniej wiecej tak przebiegaÂł proces lakierowania kazdego elementu jak tych na zdjeciach aq oto efekt prac :D

postaraÂłem sie aby auto wygladaÂło jak najÂładniej wiec wszystkie plastki wymalowane sa na czarny mat :)

auto przed zÂłozeniem zostaÂło caÂłe wypolerowanie na 3 rodzajach past 3M :D
na koniec powiem tak, satysfakcja jaka teraz sprawia mi to jak to auto wyglada warta jest dla mnie kazdych pieniedzy i czasu spedzonego na lakierowanie :D

plichciorhehe
Wysłany: 2010-08-17, 00:00   
0
UP DOWN

efekt mi siĂŞ podoba :) ile trwaly prace ?

tomasns 
Wysłany: 2010-08-17, 00:08   
0
UP DOWN

prace byÂły podzielone na etapy wiec ciezko okreslic :) samo malowanie nie liczac rozkÂładania auta trwaÂło 2 tygodnie z tym ze caÂły bok poprawiaÂłem bo nie byÂłem zadowolony z efektu :) auto przestaÂło 4 dni w podkÂładzie i w dzien wystawiane byÂło na sÂłonce :)

Nurglepl 
Wysłany: 2010-08-17, 07:11   
0
UP DOWN

Jaki uÂżyÂłeÂś klar ?

gorzalinek
Wysłany: 2010-08-17, 07:26   
0
UP DOWN

Ladny Efekt jakiego klaru uzywales ??

eMGi_91
Wysłany: 2010-08-17, 15:16   
0
UP DOWN

Âświetna robota :) teÂż jestem ciekaw co to za klar :)
a 3M daÂła swoje i jest efekt :)

tomasns 
Wysłany: 2010-08-17, 17:42   
0
UP DOWN

materiaÂły jakich uÂżywaÂłem to :
podkÂład epoksydowy novola a akryl u-pol
baza profix
klar to Gold Car za 1,5 litra 80zÂł, robiony na 1,5 warstwy

eMGi_91
Wysłany: 2010-08-17, 19:15   
0
UP DOWN

ile warstw bazy i jak jÂą kÂładÂłeÂś?
i jak poÂłoÂżyÂłeÂś klar?

-technika :)

tomasns 
Wysłany: 2010-08-17, 20:25   
0
UP DOWN

bazy posz³y dwie warstwy z przerwami 5 min po miedzy nimi, wczeœniej lekko przepyli³em miejsca gdzie by³ podk³ad, póŸniej przerwa 30 min i bezbarwny na 1,5 warstwy z przerwa 5 min pomiêdzy warstwami. ciœnienie do bazy 2,0 do bezbarwnego 3,2 ustawiane na reduktorze pod pistoletem przy wciœniêtym spuœcie.

gorzalinek
Wysłany: 2010-08-18, 08:02   
0
UP DOWN

To juz wiem co to za klar raz uzywalem go dosc dobry chodz hs z gold cara tez nie jest zly wierne autka xd mialem dlugo taka vectre w turbo dieslu isuzu :D wiec wielkie brawo ze przywrociles blask temu autku ja uzywam teraz zestawu past sia i powiem wam ze nie ustepuja pasta 3M w niczym i futro jest tansze niz pady do 3m

stanislaw19821
Wysłany: 2010-11-23, 21:53   
0
UP DOWN

gratulacje kolego mam pytanie jak ten kompresor sobie radzi mam zamiar taki kupic zeby sie nauczyc malowac z gory dzieki pozdrawiam

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Fotorelacje

Odpowiedz do tematu