Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
cder
Wys³any: 2010-09-22, 20:42   Baza+klar i cieniowanie-pare pytañ
0
UP DOWN

Witam.Przymierzam siê do malowania mojego golfa III.Mam dorobion± baze z t³em.
Do malowania mam ca³± tyln± klape,przedni prawy b³otnik od ko³a do prawie po³owy,z lewej to samo,i tylny lewy ok. 15cm od kó³,by³y tam purcle i jest ju¿ poszpachlowane i try¶niête podk³adem akrylowym..Mam kilka pytañ:
1.Czy b³otnik muszê malowaæ ca³y podk³adem przed t³em?,czy tam gdzie niema podk³adu wystarczy zmatowaæ?
2.Z tego co wiem to na lakierach dwusk³adnikowych(baza+klar)cieniuje siê klar?
3.Jak jest lepiej:wymalowaæ pó³ b³otnika i wycieniowaæ?,czy pomalowaæ pó³ b³otnika baz± a klarem ca³y b³otnik?
4.Czy je¶li pomaluje klarem ca³y b³otnik to musze cieniowaæ na maskê?
5.W mieszalni da³ mi rozcienczalnik :optima thinner standard Q50 do bazy,a jak chcia³em co¶ do cieniowania to powiedzia³ ¿ebym nie kupowa³ dodatkowo czego¶ bo to siê te¿ nadaje do cieniowania.Czy to mo¿liwe?

jacenty 741
Wys³any: 2010-09-22, 21:30   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
cder napisa³/a:
Czy b³otnik muszê malowaæ ca³y podk³adem przed t³em?,czy tam gdzie niema podk³adu wystarczy zmatowaæ?
tylko tam,gdzie trzeba,nie rób sobie kosztów i roboty;
cder napisa³/a:
Z tego co wiem to na lakierach dwusk³adnikowych(baza+klar)cieniuje siê klar
¬le wiesz,cieniuj baz±,bezbarwny po ca³o¶ci.Tak ³atwiej dla pocz±tkuj±cego.
cder napisa³/a:
Czy je¶li pomaluje klarem ca³y b³otnik to musze cieniowaæ na maskê?
Maskê wypoleruj,podobnie jak drzwi (s±siaduj±ce elementy)

obcy_69
Wys³any: 2010-09-22, 21:39   
0
UP DOWN

Pomóg³: 24 razy
cder napisa³/a:
4.Czy je¶li pomaluje klarem ca³y b³otnik to musze cieniowaæ na maskê?

W tym wypadku wskazane byloby cieniowanie na drzwi ...maske mozesz odpuscic - jest w innej plaszczyznie..

cder
Wys³any: 2010-09-23, 18:56   
0
UP DOWN

Jak cieniowaæ bezbarwny to wiem,a jak to wygl±da z baz±?,kiedy mam daæ rozcienczalnik do cieniowania? - mo¿e mi to kto¶ wyt³umaczyæ krok po kroku?

jacenty 741
Wys³any: 2010-09-23, 20:16   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Baz± cieniujesz bez rozcieñczalnika!Robisz ruch od obszaru naprawianego w kierunku dobrej pow³oki stopniowo oddalaj±c pistolet lub zmiejszaj±c nacisk na spust,tak aby lecia³o coraz mniej materia³u.Na koñcu elementu powinna pozostaæ oryginalna pow³oka,i wtedy ca³o¶æ pokrywasz lakierem bezbarwnym.
To przy opcji lakierowania bezbarwnym ca³ego elementu.Jak masz ma³y punkt,i nie chcesz pokrywaæ bezbarwym ca³o¶ci,to pokryj obszar naprawiany baz±,odrobinê dalej zaprusz aby zniwelowaæ potencjaln± ró¿nicê kolorów i z³agodziæ przej¶cie,a jeszcze trochê dalej wyjed¼ z lakierem bezbarwnym,obszar styku starego i nowego klaru pokryj rozcieñczalnikiem do cieniowania.
Proste,nie?
Wcale nie :nie: .Lepiej pokryj ca³o¶æ,kilka z³ wiêcej na lakier,a efekt (dla ¶wierzaka) pewniejszy.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: