|
|
|
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
hex
|
Wys³any: 2010-09-30, 13:33 renowacja 126p, czy na akryl trzeba dawaæ klar?
|
0
|
|
|
|
Witam!
Jestem tutaj nowy ale postanowi³em siê zarejestrowaæ poniewa¿ nurtuje mnie jeden problem.
Odnawiam starego malucha i w³a¶nie przyszed³ czas na lakierowanie. Odda³em auto do lakiernika
którego poleci³ mi znajomy, powiedzia³ ¿e polakieruje auto akrylem. Kto¶ zapyta³ siê mnie czy ten lakiernik daje klar na akryl bo siê powinno , ja mówiê ¿e nie wiem, bo siê na tym nie znam. Zapyta³em lakiernika, on mówi ¿e niektórzy sobie tak ¿ycz± ale uwa¿a ¿e nie jest to konieczne, a je¿eli bêdê chcia³ to na pewno bedzie musia³ wiecej skasowaæ, bo to dotatkowe 3 warstwy lakieru. ¯e jak auto jest za kilkadziesi±t tysiêcy to by siê mozna zastanowiæ ale na maluchu nie warto.W sumie siê z nim zgadzam, maluch nie mercedes, wiec szkoda przep³acaæ za co¶ co nie jest tego warte, z drugiej jednak strony jak za co¶ p³ace nie chcê mieæ totalnej kaszany. Z tego co zd±¿y³em siê zorientowaæ akryl nie wymaga klaru tak jak lakiery typu baza+klar, ale wolê siê zapytaæ jak to jest dok³adnie, proszê o wasze opinie. |
|
|
|
|
Homer S.
|
Wys³any: 2010-09-30, 14:56
|
0
|
|
|
Pomóg³: 19 razy Posty: 861
|
hex napisa³/a: | Z tego co zd±¿y³em siê zorientowaæ akryl nie wymaga klaru tak jak lakiery typu baza+klar, ale wolê siê zapytaæ jak to jest dok³adnie, proszê o wasze opinie. |
I tu kolega sam prawid³owo sobie odpowiedzia³.Dobrej jako¶ci akryl odpowiednio po³o¿ony da ³adny efekt .Akryl na 3,4 lub nawet 5 warstw pu¿niej starty papierem P2000 po tym polerka i b³ysk jak szk³o |
|
|
hex
|
Wys³any: 2010-09-30, 17:58
|
0
|
|
|
|
dziêki za odp! a jak jest z trwa³o¶ci± takiej pow³oki lakierniczej? |
|
|
|
|
Homer S.
|
Wys³any: 2010-09-30, 18:15
|
0
|
|
|
Pomóg³: 19 razy Posty: 861
|
To zale¿y od jako¶ci akrylu i warunków jego nak³adania (gara¿ czy kabina lakiernicza). Ja jak bym sobie takie co¶ robi³ to kupi³ bym z renomowanego mieszalnika Dupont Standox RM itd. Po na³o¿eniu takiego akrylu przed polerowaniem radzi³ bym odczekaæ tak ze 2 tygodnie i dopiero ,,polerka,,. |
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
|
|
|