Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
lauter 
Wysłany: 2010-10-18, 19:02   Udzielamy pomocy i informacji dotyczÂących PromiennikĂłw IR
0
UP DOWN

Witam

Po przeczytaniu wielu tematĂłw pojawiajÂących siĂŞ na forum dotyczÂących promiennikĂłw IR chciaÂłbym poinformowaĂŚ Âże jesteÂśmy w stanie udzieliĂŚ wszelkich informacji zwiÂązanych z promiennikami. JesteÂśmy producentem promiennikĂłw i od wielu lat mocno zaangaÂżowani w temat fal krĂłtkich, Âśrednich i dÂługich.
WiĂŞc jeÂśli ktoÂś ma problemy z doborem promiennika do warsztatu oraz zastanawia siĂŞ dlaczego "chiĂąszczyzna" kosztuje tylko 2 lub 3 tyÂś zÂł a markowe promienniki ponad 15 tyÂś udzielimy wszystkich moÂżliwych porad.
Obalamy mit odb³yœników pokrytych "z³otem" których póŸniej strach jest dotkn¹Ì szmatk¹ z nitro oraz ¿arników które kosztuj¹ niby 1tyœ z³ :)
Technologia UV teÂż nie jest nam obca :)
Pozdrawiam

lak 
Wysłany: 2010-10-21, 22:45   
0
UP DOWN

Znam waszÂą ofertĂŞ,a nieprzewidujecie jakowych super rabatĂłw dla garaÂżowcĂłw??? :shock: ;) :roll: :x:

[ Dodano: 2010-10-24, 14:43 ]
No ico zapomniaÂłeÂś o tym forum,lauter,... :?: :>

lauter 
Wysłany: 2010-11-03, 00:12   
0
UP DOWN

Zapraszam do kontaktu z nami , wszystkie namiary na nasza firmĂŞ zostawiÂłem na forum wiec zapraszam a wszystko moÂżna siĂŞ u nas dowiedzieĂŚ :)

obcy_69
Wysłany: 2010-11-03, 07:40   
0
UP DOWN

Czy jest roznica w uzytej dlugosci fali Waszej firmy..od dlugosci fali uzywajnej w promiennikach firmy IRT..??

lauter 
Wysłany: 2010-11-03, 21:36   
0
UP DOWN

Nie, w obu seriach promiennikĂłw stosowane sÂą fale krĂłtkie :)

Pneumatyka_NTS
Wysłany: 2010-11-08, 13:10   
0
UP DOWN

Witam. Po pobie¿nych odwiedzinach strony producenta (?) myœlê ¿e to solidna konstrukcja. ChoÌ w przypadku tego egzemplarza 2kW z 3 kó³kami to raczej nieszczêœliwy pomys³ (wywrotne). Niepokoi mnie jedno. Czy aby nie przesadzacie z powierzchni¹ suszenia. Z tego co siê orientujê to rozci¹gniêcie ¿arnika na d³ugoœÌ odpowiadaj¹c¹ wiêkszoœci z podanych przez was wymiarów koùczy siê zmian¹ d³ugoœci œwiat³a podczerwieni na œrednie. Wentylator sch³adzaj¹cy odb³yski w kasecie œwiadczy o pewnej iloœci energii przejmowane przez kasetê i odb³yski. Czyli te 98% to nie do koùca realny œwiat.

obcy_69
Wysłany: 2010-11-08, 20:25   
0
UP DOWN

lauter napisał/a:
Nie, w obu seriach promiennikĂłw stosowane sÂą fale krĂłtkie

Ja rozumiem , ze obie firmy stosuja fale krotkie. Gdzies jednak czytalem , ze firma IRT jest prekursorem a co a tym idzie, posiada patent na dlugosc wlasnej fali. Tak wiec, chodzilo mi o to czy promienniki Waszej firmy, sa tak samo skuteczne jak firmy IRT...??

lauter 
Wysłany: 2010-11-09, 10:16   
0
UP DOWN

OczywiÂście Âże sÂą tak samo skuteczne, nie ma pojĂŞcia prekursora, poniewaÂż wszystko polega na zastosowaniu najczĂŞÂściej ÂżarnikĂłw film Philips
To nie firma IRT wynalaz³a t¹ ca³¹ technologie :)

[ Dodano: 2010-11-09, 10:38 ]
Pneumatyka_NTS napisał/a:
Witam. Po pobie¿nych odwiedzinach strony producenta (?) myœlê ¿e to solidna konstrukcja. ChoÌ w przypadku tego egzemplarza 2kW z 3 kó³kami to raczej nieszczêœliwy pomys³ (wywrotne). Niepokoi mnie jedno. Czy aby nie przesadzacie z powierzchni¹ suszenia. Z tego co siê orientujê to rozci¹gniêcie ¿arnika na d³ugoœÌ odpowiadaj¹c¹ wiêkszoœci z podanych przez was wymiarów koùczy siê zmian¹ d³ugoœci œwiat³a podczerwieni na œrednie. Wentylator sch³adzaj¹cy odb³yski w kasecie œwiadczy o pewnej iloœci energii przejmowane przez kasetê i odb³yski. Czyli te 98% to nie do koùca realny œwiat.

Rêcznie sterowany promiennik IR2 zosta³ stworzony na potrzeby ma³ych warsztacików ze wzglêdu na jego cenê jest to znikoma czêœÌ naszej sprzeda¿y nie spotka³em siê jeszcze z problemami dotycz¹cymi jego wywrotnoœci.

Z tego co siê orientujê to rozci¹gniêcie ¿arnika na d³ugoœÌ odpowiadaj¹c¹ wiêkszoœci z podanych przez was wymiarów koùczy siê zmian¹ d³ugoœci œwiat³a podczerwieni na œrednie.
Przepraszam ale to co Pan tu napisaÂł jest dla mnie kompletnie niezrozumiaÂłe :)
Nie stosujemy fal Âśrednich :) chyba Âże wymagajÂą tego indywidualne projekty :)

ÂŻarniki o takiej kondensacji mocy wymagajÂą schÂładzania, a nie wietrzenia kasety , proszĂŞ rĂłwnieÂż spojrzeĂŚ na promienniki firmy IRT to jedyna firma ktĂłrÂą uwaÂżam za idealnego producenta promiennikĂłw z ktĂłrÂą mogĂŞ konkurowaĂŚ :)
Promienniki chiĂąskie lub wÂłoskie o mocy 3kW nie sÂą dla mnie konkurencjÂą :)
Pozdrawiam NTS :)

Mart-Dent
Wysłany: 2010-11-09, 14:34   
0
UP DOWN

lauter napisał/a:
proszĂŞ rĂłwnieÂż spojrzeĂŚ na promienniki firmy IRT to jedyna firma ktĂłrÂą uwaÂżam za idealnego producenta promiennikĂłw z ktĂłrÂą mogĂŞ konkurowaĂŚ :)

A TRISK i Fillon to pana zdaniem zÂłom?

lauter 
Wysłany: 2010-11-09, 16:58   
0
UP DOWN

Nie uwa¿am tych 2 firm za konkurencje poniewa¿ te technologie to podstawowe promienniki z rêczn¹ nastaw¹ czasu. Gdzie ustawia Pan tylko czas i ma mo¿liwoœÌ wyboru dzia³aj¹cych lamp, a gdzie inne rzeczy które s¹ ju¿ potrzebne do tego ¿eby pracownik nie pilnowa³ czy promiennik czasami nie "zjara" tego co suszy? :) Promiennik ma ju¿ sam decydowaÌ z jak¹ moc¹ i czêstotliwoœci¹ ma suszyÌ :) a nie pracownik który ma marnowaÌ czas stoj¹c przy nim i sprawdzaÌ co chwile czy szpachla czasami nie sta³a ju¿ siê jajecznic¹ :) technologia lakierów idzie do przodu a promienniki te¿ id¹ do przodu to ju¿ nie ma byÌ tylko farelka która nam coœ tam nagrzeje :) PIROMETRY PANOWIE!! bez tego ¿aden promiennik nie mo¿e uwa¿aÌ siê za profesjonalne urz¹dzenie :)

A czy to zÂłom tego nie powiedziaÂłem ... wybĂłr naleÂży do kupujÂącego czy chce spokojnie suszyĂŚ czy pilnowaĂŚ Âżeby siĂŞ nie staÂła jajecznica :)

Pneumatyka_NTS
Wysłany: 2011-02-10, 13:08   
0
UP DOWN

Wiem Âże temat umarÂł i sezon siĂŞ koĂączy.
Odnoœnie rozci¹gania ¿arnika. ¯arnik stosowany przez producentów OSRAM PHILIPS TOSHIBA, to 1 liga. Konstrukcja jest jednak prosta jak budowa cepa (nie licz¹c tysiêcy godzin testów badaù pomiarów a w koùcu certyfikacji po produkcjê). Jeœli weŸmiemy drut i puœcimy przez niego pr¹d o wysokim napiêciu efektem bêdzie promieniowanie ( œwiat³o) i ciep³o. Drut (a w zasadzie sprê¿ynka) który wytrzyma napiêcie 1 kW mo¿na nieco rozci¹gn¹Ì tak aby powierzchnia na któr¹ œwieci by³a wiêksza zmieniamy jednak rozproszenie tego œwiat³a i ciep³a (im cieùszy i bardziej rozci¹gniêty tym inna d³ugoœÌ fali). NIe mo¿liwym jest wiêc nadmierne rozci¹gniêcie drutu bez wzmocnienia jego wytrzyma³oœci czyli mocy tak aby promieniowa³ odpowiedni¹ d³ugoœci¹ fali. Odnoœnie pomiarów odleg³oœci i temperatury to taki bajer maj¹ chyba wszyscy licz¹cy siê producencji europejscy: TRISK, Infarr (bêd¹cy równie¿ w³aœcicielem TRISK) HEAT LIGHT TECH UK, ANEST IWATA, Fillon Pichon.
PS DziĂŞkujĂŞ i rĂłwnieÂż pozdrawiam serdecznie Lauter

Arafat 
Wysłany: 2011-02-10, 17:58   
0
UP DOWN

Lakiernictwo i blacharstwo interesuje mnie dopiero od niedawna, lecz z zawodu jestem elektronikiem i myÂśle, Âże wykonanie urzÂądzenia na tej zasadzie nie byÂłoby trudne a na pewno nie niewykonalne.
Czy nadaja sie do tego takie ÂżarĂłwki?
http://allegro.pl/exo-ter...1448432883.html
lub
http://allegro.pl/zarowka...1449905500.html
??
Rozumiem, ze promienniki IR maja za zadanie pogrzaĂŚ punktowo element, dzieki czemu szybciej wyschnie nam lakier?
Jak tak to powinno sie nadaĂŚ.
Pirometr nie jest urz¹dzeniem z 3 œwiata wiec bardzo prosto mo¿naby u¿yc go do sterowania promiennika za pomoc¹ mikroprocesora np. Atmega8(napisanie odpowiedniego programu, sterowanie z klawiatury i wyswietlacz tez nie jest dla mnie wyzwaniem) spokojnie wystarczy do tego zadania i sterowaÌ moc¹ za pomoca falownika choÌ tu raczej bym go omin¹³ i zastosowa³ inn¹ regulacje. Np napiêciem chocia¿by. Jestem pewien, ze znajda sie takie ¿arówki na 12V.
Nie kaÂżdy amator moze sobie pozwolic na wydatek minimum 4500zÂł

Sa teÂż diody IR
http://allegro.pl/dioda-i...1450142984.html
KtĂłrymi juÂż steruje siĂŞ bajecznie Âłatwo.

Pneumatyka_NTS
Wysłany: 2011-02-11, 15:24   
0
UP DOWN

Wiesz. MĂłj ojciec teÂż kiedyÂś kombinowaÂł i nawet leÂży co takiego u nas na warsztacie ze stojakiem. Problem w tym Âże promieniowanie krĂłtkiej podczerwieni to nie tylko duÂża moc i barwa ÂświatÂła. To przede wszystkim odpowiednia dÂługoÂści fali=1,2um (1800 – 24000C), a Âżarniki nagrzewajÂą siĂŞ w ciÂągu 1-2 sec do temp 2100 C. Wykonanie odbÂłysku ktĂłry odbije ÂświatÂło z martwej czĂŞÂści lampy na element to teÂż jakieÂś wyzwanie. Markowi producenci rzadko przekazujÂą informacjĂŞ na temat technologii wykonania odbÂłyskĂłw tworzÂąc wokó³ tematu wiele mitĂłw i baÂśni. WracajÂąc do Ojca. Za czasĂłw kiedy ÂżyÂł jeszcze ostatni krĂłl Polski w warsztatach nie byÂło czegoÂś takiego jak promiennik, auta lakierowaÂło siĂŞ kilkoma kolorami na krzyÂż a szpachlĂŞ kÂładÂło siĂŞ gdzie popadnie aby wiĂŞcej, takie lampy miaÂł kaÂżdy lakiernik, bo klient nie miaÂł zbyt wielkich wymagaĂą a o wyborze juÂż nie wspomnĂŞ. WidziaÂłem pare razy jak ojciec poprawiaÂł robotĂŞ po tych cudeĂąkach. Lampa grzeje materiaÂł na powierzchni. Zbyt szybkie ogrzanie powierzchni sprawia Âże to co pod spodem nie ma jak odparowaĂŚ ale za to potrafi odpaœÌ i to nawet po kilku tygodniach. Tylko krĂłtka podczerwieĂą grzeje do blachy a ciepÂło odbijajÂące siĂŞ od blachy ogrzewa kolejne warstwy. Zdecydowanie odradzam te z allegro. Chyba Âże ktoÂś sobie traktor chce pomalowaĂŚ i to w dodatku swĂłj.

PROJEKTER
Wysłany: 2011-02-12, 09:50   
0
UP DOWN

Taki promiennik ktĂłry wyglÂąda na IR, a emituje duÂżo ciepÂła zamykajÂąc najpierw warstwy zewnĂŞtrzne powÂłoki po prostu jest nie przydatny. To juÂż lepiej suszyĂŚ suszarko opalarkÂą.

Co do samodzielnej budowy promiennika to tylko powiem tyle, ¿e jak siê zna zasadê jego dzia³ania wie po jakie komponenty do budowy siêgn¹Ì, oraz jaki efekt ma to osi¹gn¹Ì ... to mo¿na to zrobiÌ samodzielnie. Poniewa¿ jedni maj¹ odpowiedni¹ wiedzê ( a wiedza to suma doœwiadczeù !!! ) to zostaj¹ projektantami takiego sprzêtu, lub jego wytwórcami. Inni staraj¹ siê po prostu zrobiÌ coœ samodzielnie ¿eby by³o taniej. To ogromna ró¿nica choÌ w efekcie jedni i drudzy robi¹ promiennik, kabinê czy sprê¿arkê. Jedni profesjonalnie inni ... po prostu to robi¹ jednorazowo.

Lackdoctor 
Wysłany: 2011-11-21, 20:13   
0
UP DOWN

Mam pewien problem dotyczÂący promiennika.
A dokÂładniej efektu jaki widaĂŚ na fotce.
Kolega jest przekonany Âże to prawidÂłowy efekt widoczny na aucie, pracujÂącego promiennika.

Ja pozwolĂŞ sobie nie opiniowaĂŚ w tej chwili liczÂąc na Wasze opinie.

gdulus
Wysłany: 2011-12-05, 08:08   
0
UP DOWN

CZY MO KTOS POJECIE GDZIE MOGE KUPIC ¯ARÓWKE DO PROMIENNIKA TRIS ETS02 ???

Miki
Wysłany: 2011-12-05, 08:16   
0
UP DOWN

Zapytaj u nich http://www.ksystem.pl/str1,6.html

gdulus
Wysłany: 2011-12-06, 00:28   
0
UP DOWN

zapytalem- 200 euro za ziarnik

Homer S. 
Wysłany: 2011-12-18, 14:04   
0
UP DOWN

Podpinam siĂŞ pod temat Âżeby nie pisaĂŚ podobnego .
Sprawa podstawowa nie man na razie i nie spodziewam siĂŞ wiĂŞkszej kasy Âżeby kupiĂŚ promiennik IRT tak wiĂŞc mowa bĂŞdzie o tanioÂści . ChcĂŞ kupiĂŚ promiennik na 2-3 ÂżarnikĂłw tyle aby ogrzaÂło 1 element.
JakieÂś polecane chiĂąskie cacka :D pozytywne :spoko: i negatywne :rotfl: mile widziane .

Lackdoctor 
Wysłany: 2011-12-18, 14:14   
0
UP DOWN

Homer S. napisał/a:
ChcĂŞ kupiĂŚ promiennik na 2-3 ÂżarnikĂłw tyle aby ogrzaÂło 1 element.
http://allegro.pl/promien...1976367682.html
http://allegro.pl/promien...1981377310.html

gugun 
Wysłany: 2011-12-19, 11:20   
0
UP DOWN

w app maja w ofercie cos za ok tysiaka firmowego ale na 1 zarnik chyba tylko.

Homer S. 
Wysłany: 2011-12-19, 15:42   
0
UP DOWN

PisaÂłem do tych co sprzedajÂą na Aledrogo jakie sÂą zastosowane Âżarniki (firma,rodzaj) to tylko podajÂą jakieÂś dziwne nazwy i Âże sÂą dobre bo siĂŞ sprzedajÂą ^^ ^^ . W necie znalazÂłem opis jaki powinien byĂŚ na Âżarnikach , lakiernikĂłw interesujÂą tylko z oznaczeniem IRS

IRS (infrared short) - promieniowanie krĂłtkofalowe, dÂł. fali IR 1,2µm. Ten typ promiennikĂłw najlepiej sprawdza siĂŞ do podsuszania farb rozpuszczalnikowych (w sitodruku oraz lakiernictwie), oraz do wydmuchu PET
IRM (inrared medium) - promieniowanie Âśredniofalowe, dÂł. fali IR 2µm. Ten typ promiennikĂłw najlepiej sprawdza siĂŞ do podsuszania farb wodnych i plastizolowych. MoÂżna teÂż stosowaĂŚ do zmiĂŞkczania tworzyw sztucznych,
IRL (infrared long) - promieniowanie dÂługofalowe, dÂł. fali IR 5µm. Najlepiej stosowaĂŚ do farb wodnych.
Lg - d³ugoœÌ strefy grzejnej [mm]
Lc - d³ugoœÌ calkowita promiennika [mm]
R - warstwa odbÂłyÂśnikowa (reflektor zÂłocony)
F - szkÂło kwarcowe "mroÂżone"; rozprasza ÂświatÂło widzialne
II - promiennik podwĂłjny (bliÂźniaczy)
Przyklad: promiennik o symbolu IRS 400V/3000WLg510 IIR oznacza Âże posiada nastĂŞpujÂące parametry:
NapiĂŞcie: 400V
Moc: 3000W
Lg (dÂł. strefy grzewczej): 510 mm
II - promiennik podwĂłjny
R - warstwa odbÂłyÂśnikowa, zÂłocona
Takie dane sÂą podawane tylko przy firmowych promiennikach gdzie nikt siĂŞ nie wstydzi na jakich podzespoÂłach sÂą skÂładane. Temat obczajam i zanim kupiĂŞ to proszĂŞ o wypowiedzi .

[ Dodano: 2011-12-26, 12:40 ]
ZnalazÂłem Polskiego producenta promiennikĂłw gdzie zastosowano odpowiednie Âżarniki IRS w znoÂśnej cenie .Na miejscu oferujÂą gotowe promienniki i Âżarniki ktĂłre posiadajÂą swĂłj odbÂłyÂśnik (jak w produktach IRT wiodÂącego producenta promiennikĂłw) Firma jest z Warszawy a oto link do ich strony ( do produktu) .Promiennik moÂże nie wyglÂąda Âładnie ale tu siĂŞ liczy sam Âżarnik .MoÂże ktĂłryÂś z KolegĂłw ze Stolicy coÂś wie o tej firmie i ich produktach :tak: Tak na mojego nosa to jest lepsza i pewniejsza propozycja niÂż ChiĂąski ,, prawie jak promiennik,, ^^
http://www.halzet.com/ind...osz=129&jezyk=1

936
Wysłany: 2012-01-01, 14:58   
0
UP DOWN

Witam
NajtaĂąszy promiennik kosztuje 10 zÂł.
DostĂŞpny w kaÂżdym sklepie elektrycznym.
ZarĂłwka PHILIPS IR 175 W 30zÂł (rok gwarancji).
ZarĂłwka "KWOKA" IR 200 w 10 zÂł.
Spawasz stojak ÂŁÂączysz podzespoÂły i suszysz powÂłoki.
Troche wiedzy podstawowej o promieniowaniu IR wystarczy z neta...
UÂżywam w SZOPIE do suszenia powierzchni pojazdĂłw metalowych !!!
kosztowaÂło to 5 ÂżarĂłwek (kwoki) oprawki, przewody, wtyczka, puszka, stojak.
Do samodzielnego montaÂżu :)
DziaÂłajcie...
Pozdrawiam

[ Dodano: 2012-01-01, 15:09 ]
Tyle mogĂŞ pomĂłc...
Reszte trzeba samemu podziaÂłac

IR2CLtech.jpg
Plik ściągnięto 257 raz(y) 32.94 KB

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-01-01, 15:10   
0
UP DOWN

936 napisał/a:
DziaÂłajcie...
Pozdrawiam

A ja wygarniam Âżar z pieca kaflowego i dorobiÂłem stojak z uchwytem na rÂączkĂŞ od szufelki z Âżarem.
Mam taniej a jak przygaÂśnie to i dmuchnÂąc wystarczy :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
936,
Mistrzu lakiernictwa inaczej.
Pozdrawiam.
OczywiÂście jak pomogÂłem to klikajcie.... ^^ ^^ ^^

[ Dodano: 2012-01-01, 15:12 ]
936 napisał/a:
Troche wiedzy podstawowej o promieniowaniu IR wystarczy z neta...

Widzisz,, teraz w necie piszÂą o szufli z Âżarem, wiĂŞc nadrĂłb zalegÂłoÂści i gÂłoÂś nowÂą nowinĂŞ po necie :sciana:

936
Wysłany: 2012-01-08, 14:12   
0
UP DOWN

:D :D :D ^^ :D :spoko:
I tak kupiÂłbym IRT bo jest niesamowity !!! PrzyÂśpiesz niesamowicie prace !
A o promieniowaniu IR to sobie poczytajcie wiĂŞcej. Z tÂą szuflÂą pod pachÂą... :D
Misztrzowie rzemiosÂła

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-01-08, 14:14   
0
UP DOWN

936 napisał/a:
(kwoki) oprawki,

936 napisał/a:
I tak kupiÂłbym IRT bo jest niesamowity !!!

Brawo.
Forum pomaga i uczy.
WidaĂŚ postĂŞpy... tak trzymaj.

Homer S. 
Wysłany: 2012-02-04, 17:00   
0
UP DOWN

ChiĂąskie cacko na prĂłbĂŞ pojedynczy panel
https://picasaweb.google.com/115134551097826002993/Promiennik?authkey=Gv1sRgCI_Hkd_by4zLag#5705306547297574674
https://picasaweb.google.com/115134551097826002993/Promiennik?authkey=Gv1sRgCI_Hkd_by4zLag#5705310282450038530
https://picasaweb.google.com/115134551097826002993/Promiennik?authkey=Gv1sRgCI_Hkd_by4zLag#5705310348301745346

W komplecie uchwyt do mocowania na rurê :D . Na tylne œciance promiennika jest w³¹cznik z czasówk¹ od 0-60min oraz kabelek z wtyczk¹ tak ze 3m. Jak przetestujê to opiszê wra¿enia .

marer 
Wysłany: 2012-02-04, 19:30   
0
UP DOWN

Homer S.,
Ile za to cacko daÂłeÂś ?

Homer S. 
Wysłany: 2012-02-04, 19:38   
0
UP DOWN

Cacuszko kosztowaÂło 440zÂł + 30zÂł za przesyÂłkĂŞ kurierska. W poniedziaÂłek ,,stworzĂŞ,, stojak i przeprowadzĂŞ testy ,,grzania,, :D

marer 
Wysłany: 2012-02-04, 19:52   
0
UP DOWN

Jestem ciekaw jak Ci siĂŞ to sprawdzi.
Daj znaĂŚ jak tylko przetestujesz , teÂż muszĂŞ sobie takie coÂś sprawiĂŚ .

Homer S. 
Wysłany: 2012-02-04, 20:03   
0
UP DOWN

WraÂżeniami siĂŞ podzielĂŞ :spoko:

senior
Wysłany: 2012-02-07, 10:24   
0
UP DOWN

HOMER dokup sobie do tego jeszcze jeden bardzo pomocny gadÂżet.
Przydaje siê nie tylko do jakiegokolwiek niby nie markowego promiennika ale te¿ i ka¿dego markowego który nie posiada sterowania po³¹czonego z pirometrem.
Kup takie coÂś: http://www.allegromat.pl/aukcja97976
Ja mam albo dokÂładnie taki sam albo idealnie podobny i dziaÂła jak trzeba juÂż "troszeczkĂŞ czasu".

gugun 
Wysłany: 2012-02-07, 12:47   
0
UP DOWN

i co doszedÂł juÂż???teÂż jestem ciekawy jak taka typowa china dziala bo zawsze moÂżna kupiĂŚ kilka takich i zrobic konkreta na caly bok auta

Homer S. 
Wysłany: 2012-02-07, 16:02   
0
UP DOWN

Promiennik robi robotĂŞ zdajĂŞ sobie sprawĂŞ Âże to chiĂąskie ,,prawie jak,, ale przeprowadziÂłem test. Promiennik fal krĂłtkich powinien szybciej nagrzaĂŚ blachĂŞ niÂż plastik bo takie jest jego zadanie (fal krĂłtkich) . SprzĂŞt nakierowaÂłem na drzwi samochodowe w rejonie klamki w odlegÂłoÂści 50cm i po okoÂło 3 min blacha byÂła wyraÂźnie ciepÂła a klamka nie :D . Jeden panel 1000W ogrzewa powierzchniĂŞ 50X40cm to tak na moje oko (podajÂą 50X80cm) .Do wygrzania drzwi Audi A6 potrzebne by byÂły 3 takie panele .
Pirometr by siĂŞ przydaÂł bo grzejÂąc szpachel na bÂłotniku przez 10min z odlegÂłoÂści 40cm :> to to byÂło czuĂŚ :fiu: ;P
https://picasaweb.google.com/115134551097826002993/Promiennik?authkey=Gv1sRgCI_Hkd_by4zLag#5706401675988774034

gugun 
Wysłany: 2012-02-07, 18:43   
0
UP DOWN

czyli fajna sprawa bo 4 takie panele + kawaÂłek rurki koszt ok 2k a na dobrÂą sprawe 2 elementy ogrzeje...

Homer S. 
Wysłany: 2012-02-07, 19:01   
0
UP DOWN

JuÂż przy trzech panelach grzejnych moÂżna suszyĂŚ po jednym elemencie na ,,gotowo,, np. podkÂład to 10-20min :spoko: . a te 20min to nie przy 24h w 15C :/

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu